Londen vraagt sluiting vluchtelingencentrum

Groot-Brittannië heeft Frankrijk gevraagd het opvangcentrum voor vluchtelingen van het Rode Kruis bij de ingang van de Kanaaltunnel te sluiten. Dit meldt de Britse krant The Sunday Times. Beveiligingspersoneel trof in de nacht van zaterdag op zondag weer 100 mensen aan die door de tunnel illegaal van Frankrijk naar Engeland probeerden te komen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett heeft zijn Franse ambtgenoot Daniel Vaillant verteld dat het kamp in Sangatte de Britse autoriteiten 'niet helpt' de illegale immigratie tegen te gaan. Het kamp ligt maar een kilometer van de Franse ingang van de tunnel onder het Kanaal. Bewoners die bij een poging om de oversteek te maken betrapt worden blijven het keer op keer proberen.

Het zou een hoop schelen als Sangatte, waar tegen de 700 vluchtelingen verblijven, vervangen werd door een reeks kleinere centra dieper in het binnenland, zei Blunkett volgens de Sunday Times tegen Vaillant.

De Kanaaltunnel oefent een grote aantrekkingskracht uit op Afghanen, Koerden en anderen die hopen te profiteren van het relatief liberale Britse asielbeleid. Het Frans-Britse bedrijf Eurotunnel dat de Kanaaltunnel uitbaat, heeft 10 miljoen gulden uitgegeven aan maatregelen om te verhinderen dat illegale migranten door de tunnel naar Engeland gaan.

De onderneming, die voor iedere migrant die door het bewakingsnet heenglipt een fikse boete kan krijgen, is naar de rechter gestapt om sluiting van het opvangcentrum af te dwingen.