Mugabe wil blanke boeren Zimbabwe uitzetten

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft plannen om alle blanke boeren het land uit te zetten. Dat blijkt uit geheime documenten waar het Britse dagblad 'The Telegraph' de hand op heeft gelegd.

Volgens de documenten zouden de blanke boeren voor de verkiezingen van volgend jaar moeten zijn uitgewezen. Mugabe wil met zijn 'Operation Give Up and Leave' boeren net zolang lastiggevallen en geestelijk onder druk zetten, tot hun bedrijven ontwricht raken en ze het land verlaten.

Ook oppositiepartij onder vuur

Ook de oppositiepartij Movement for Democratic Change ligt onder vuur in het document: "De oppositie zou systematisch geïnfiltreerd moeten worden door dik betaalde mensen om de partij de destabiliseren, afsplitsingen te veroorzaken en conflicten onderling aan te wakkeren".

Boeren die zich verzetten, moeten volgens het uitgelekte plan rekening houden met de zogenaamde Pamire-methode. Deze zakenman en voormalig aanhanger van Mugabe's partij ZANU stierf onder mysterieuze omstandigheden bij een verkeersongeval. "Je weet hoe het met Pamire is afgelopen", is een alleszeggende uitdrukking in Zimbabwe.

Zwarte veteranen

Het document is in juli in omloop gekomen, kort voor de plunderingen in Chinoyi, Doma en Hwedza in het noorden van het land. Ongeveer 300 blanke boeren verlieten toen hun boerderij uit angst aangevallen te worden door zwarte veteranen. Vorig jaar vielen zwarte oorlogsveteranen, met steun van de overheid, massaal de boerderijen van de blanken aan. Mugabes aanhangers bezetten duizenden van de landbouwbedrijven.

De president heeft het land van de blanken herverdeeld onder zwarten. De zwarte veteranen bevochten in de jaren 60 en 70 het blanke minderheidsregime.