230.000 bezoekers voor Parade
Het festival startte op 20 juni in Rotterdam en reisde via Den Haag en Utrecht naar de hoofdstad. In Rotterdam maakte De Parade onderdeel uit van het progamma van de culturele hoofdstad van Europa 2001. In Den Haag streek het theaterfestival neer in het Westbroekpark. De nieuwe locatie trok bijna dubbel zoveel bezoekers als de voorgaande editie. In Utrecht en Amsterdam werd De Parade als vanouds druk bezocht.
Nieuw waren dit jaar de schuttersportretten. Tatoeagekoning Henk Schiffmacher en kunstschilder Aldert Mantje maakten in iedere stad een groot doek met promeninenten uit die plaats. In Den Haag verwoestte de wind het mobiele museum waarin het schuttersportret tentoon werd gesteld. In Utrecht boden de Nederlandse Spoorwegen een nieuw onderkomen aan, maar trokken dit aanbod in toen bleek dat Henk Westbroek op het doek als nazi was afgebeeld.
Paradecorifee Loes Luca nam in Amsterdam afscheid van het festival. Na jarenlang te hebben rondgetrokken met De Parade, wachtte haar in de hoofdstad een glorieus afscheid. Volgens de organisatie heeft de investering in een groter theateraanbod, beeldende kunst en film resultaat gehad. De Parade trok een geïnteresseerd publiek.