Geloofwaardigheid IRA staat op het spel

De spanning in Noord-Ierland is dindag onverwacht opgedreven door de arrestatie van 3 Ierse militanten in Colombia wegens hulp aan de guerrillabeweging FARC. Er zijn aanwijzingen dat de arrestanten lid zijn van het Ierse Republikeinse leger (provisional IRA) dat in eigen land probeert tot een vredesregeling te komen.

Protestanten in Noord-Ierland hadden weinig tijd nodig om de IRA te waarschuwen. Mochten de 3 arrestanten tot de IRA behoren, dan staat de geloofwaardigheid van de beweging als vredespartner op het spel. De IRA onderhandelt momenteel over het vernietigen van zijn wapenarsenaal en daar passen geen buitenlandse militaire activiteiten bij, redeneren tegenstanders van de beweging.

Volgens de BBC is het echter ook goed mogelijk dat de in Colombia opgepakte republikeinen behoren tot de splintergroep Real IRA. Deze beweging is fel tegenstander van het vredesproces en legt zich niet neer bij de wapenstilstand die de provisional IRA heeft gesloten. Volgens de Colombiaanse legerchef generaal Jorge Mora Angel hebben de 3 inmiddels toegegeven lid te zijn van de IRA. Hij trad niet in details of het de Provisional of de Real IRA betreft.

De Colombiaanse autoriteiten hielden de 3 Ieren aan toen ze vanuit guerillagebied reisden om Colombia te verlaten. Ze zouden FARC-leden hebben getraind in het maken van bommen en ander terroristisch handwerk. De Colombiaanse inlichtingendienst heeft hen al sinds hun komst eind juni in de gaten gehouden.