Singh Varma verzon ziekte

zeus123 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voormalige Tweede-Kamerlid Tara Singh Varma (52) staat niet onder medische behandeling voor de ernstige ziekte waaraan zij naar eigen zeggen zou lijden en zelfs zou sterven. Twee door haar genoemde artsen hebben tegen de partij van Varma, GroenLinks, verklaard haar niet als patiënt te kennen. Varma staat sinds gisteren wel onder psychiatrische behandeling.

De partijtop van GroenLinks is "verbijsterd over de feiten in deze intens trieste kwestie". Dit staat in een verklaring die fractievoorzitter Paul Rosenmöller en partijvoorzitter Mirjam de Rijk gisteren publiceerden.

Gemachtigd door Tara Varma heeft GroenLinks in het weekeinde de beschuldigingen onderzocht die vrijdagavond werden geuit in het TROS-programma Opgelicht.

Schuldeisers
De Amsterdamse politica zou een ernstige ziekte voorwenden om zich zo schuldeisers van het lijf te kunnen houden. GroenLinks heeft navraag gedaan bij de twee artsen die Varma genoemd had als behandelend geneesheren. "Daarbij is ons gebleken dat Tara Varma niet onder behandeling is voor de door haar genoemde lichamelijke klachten", meldt de partij.

"Dat Tara Varma ernstig ziek is, staat vast", staat in de verklaring als verwijzing naar de geestelijke toestand van het oud-Kamerlid dat aftrad omdat zij stervende zou zijn aan kanker. "Ze verkeert op dit moment in een zeer verwarde toestand. Sinds vanmorgen staat ze onder behandeling van een psychiater en wordt ze verder medisch onderzocht."

GroenLinks moet nu vaststellen dat Tara Varma haar ziekte heeft verzonnen: "Het bericht over haar ziekte heeft ons geschokt, maar haar mededeling over een ernstige lichamelijke afwijking blijkt nu niet meer door de feiten te worden gestaafd."

Leugens
Rosenmöller en De Rijk zeggen verbijsterd te zijn door de leugens van Varma. "In goed vertrouwen hebben we kennisgenomen van haar mededelingen en maandenlang hebben we met haar meegeleefd en haar gesteund."

Na het publiekelijk laten vallen van Varma laat GroenLinks haar voormalig Kamerlid niet in de steek. "Ook in de huidige situatie blijven we met haar meeleven, zullen we haar steunen en hopen op een spoedig herstel", aldus de verklaring van de partijtop.

Varma werd er de afgelopen week van beschuldigd haar ernstige ziekte te hebben verzonnen omdat zij in grote financiële problemen zit. De Belastingdienst, een juwelier, een liefdadigheidsinstelling en vele anderen krijgen nog geld van de Amsterdamse van hindoestaans-Surinaamse afkomst. Mevrouw Varma was gisteravond niet in staat commentaar te leveren.

In de steek
GroenLinks-Kamerlid Van der Steenhoven wil in tegenstelling tot zijn fractiegenote Halsema wel reageren. "Je voelde na alle berichten de afgelopen dagen wel wat aankomen, maar dit is voor iedereen een klap. Wat verschrikkelijk. Ik was niet zo close met haar, maar degenen die dat wel waren, zullen zich behoorlijk in de steek gelaten voelen. Dit gaat je niet in de kouwe kleren zitten."

VVD-leider Dijkstal zegt niets. Volgens zijn woordvoerder is dit een interne GroenLinks-kwestie. Ook PvdA-vice-fractievoorzitter Duivesteijn ziet de kwestie als "een persoonlijke zaak voor Singh Varma en GroenLinks".

Een CDA-fractiewoordvoerder zegt: "Het lijkt erop dat ze geprobeerd heeft de zaak te beduvelen. Een persoonlijk drama voor haarzelf, de omgeving en de gedupeerden."

Prijs
Aan het begin van dit jaar stelde minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid de Singh Varma-prijs in, die jaarlijks wordt toegekend aan personen of organisaties die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen uit etnische minderheden in Nederland.

In januari ontving ze het Ereteken van Verdienste van de gemeente Amsterdam wegens haar politieke loopbaan in de hoofdstad en haar inzet voor migranten in de stad. Minister Van Boxtel wilde gisteravond niet ingaan op het drama. Hij liet weten eerst op vakantie te gaan.