Philips versterkt positie medische apparatuur

Philips heeft opnieuw zijn positie op de markt voor medische apparatuur versterkt. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het voor 2,86 miljard gulden de medische divisie van het Britse technologieconcern Marconi heeft overgenomen.

De kernactiviteiten van de nieuwe aanwinst worden geïntegreerd in Philips Medical Systems PMS. Die wordt daarmee de tweede producent ter wereld van medische diagnostische beeldvormende apparatuur, zoals scanners en röntgenapparaten.

Niet de gehele medische divisie van Marconi blijkt overigens van waarde voor Philips. PMS wil de afdeling die zich bezighoudt met de distributie van onderdelen voor medische apparatuur, weer doorverkopen.

Philips zegt met de laatste aanwinst zijn expansieprogramma voor PMS te hebben voltooid. De komende tijd zal vooral worden gebruikt om de verschillende overnames van de afgelopen 2,5 jaar te integreren in het concern.

Philips is al enkele jaren op jacht in de medische sector. Zo nam het vorig jaar voor f 4,4 miljard Healthcare Solutions (hartapparatuur, ultrasoonmachines) van het Amerikaanse Agilent over. Verder kocht PMS het Amerikaanse Adac (nucleaire geneeskunde) voor f 1,1 miljard en een meerderheidsbelang in Medquist (medische rapportage) voor f 2,8 miljard. De campagne begon eind 1998 met de inlijving van ATL Ultrasound (ultrasone diagnose) voor f 1,6 miljard.