Proefproces over verwijderen sim-lock

Justitie acht het verwijderen van een zogeheten sim-lock, ofwel de blokkering op een mobiele telefoon, strafbaar. Dat blijkt uit een proefproces dinsdag voor de rechtbank in Maastricht. De rechter velt over twee weken een oordeel.

Officier van justitie B. Nieuwenhuizen vindt dat het verwijderen van een sim-lock strafbaar is. De raadsvrouwe van de 34-jarige verdachte S.K. uit Voerendaal was het daar niet mee eens en vroeg vrijspraak.

In de felle concurrentieslag tussen de diverse telecomaanbieders worden klanten gelokt met zeer goedkope pre-paid mobieltjes. Zodra men zich bij de telecomaanbieder aanmeldt, gaat het toestel op slot en kan de klant alleen maar telefoneren met een kaart van de aanbieder waar het toestel is gekocht.

Op die manier proberen de telecomaanbieders de beller aan zich te binden en wil men voorkomen dat consumenten de gesubsidieerde toestellen gebruiken voor een abonnement bij een ander bedrijf. Het is inmiddels een nationale sport geworden om bij aankoop het sim-lock buiten bedrijf te stellen.

De Voerendaler was de eerste die jaren geleden op het idee kwam. Zijn advocate F. van Venrooij zag daar niks strafbaar in. K. was ofwel zelf eigenaar van de telefoons of de klanten hadden door aankoop het toestel legaal verworven. Het sim-lock is geen beveiliging, maar een handelsbelemmering die op verzoek van de telefoonmaatschappijen door de producenten wordt aangebracht, betoogde de raadsvrouwe.

Pas als iemand zich aanmeldt, worden de leveringsvoorwaarden van het telecombedrijf van kracht, vond zij. Overigens kunnen klanten ook na aanmelding het sim-lock weer laten openen. Het OM heeft in deze zaak drie jaar nodig gehad om tot een standpunt te komen. Vandaar dat de officier geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf eiste, maar zes maanden voorwaardelijk. Verder vroeg hij een geldboete van 50.000 gulden.