Ierse afkomst is cool onder Britse jongeren
Dit blijkt uit een enquête van het onderzoeksinstituut ICM en de Ierse bierbrouwer Guinness. Het onderzoek werd afgelopen zaterdag ter gelegenheid van St. Patrick's Day gepresenteerd.
De onderzoekers zijn zelf verrast over de resultaten. Tijdens de laatste volkstelling van 1991 bekenden vijf miljoen Britten - slechts één op de tien - ouders of grootouders van Ierse afkomst te hebben. 'Het zou ons niet verbazen als een groot deel van de Britten overdrijft of zelfs liegt over hun Ierse afkomst', zegt onderzoeker Roy Bradshaw van Nottingham University. 'Misschien is het waar dat een kwart van de bevolking Ierse voorouders heeft, maar dan moet je wel heel ver terug gaan in de geschiedenis. In de eerste helft van de negentiende eeuw zijn veel Ieren naar Engeland gekomen. Zij werden tijdens de industriële revolutie hier naartoe gehaald voor het graven van de kanalen en zijn hier blijven wonen.'
Jongeren vinden het tegenwoordig echter cool om zich als Iers voor te doen en zoeken naarstig in stambomen naar Ierse voorouders. Ze identificeren zich graag met de Ierse cultuur. Ierse popbands als U2 en West life zijn razend populair in Groot-Brittannië. Ook het Ierse economische mirakel - de zogenoemde Keltische Tijger - spreekt volgens het onderzoek bij Britse jongeren tot de verbeelding.
In Londen zegt zelfs 77 procent van de mensen Ierse voorouders te hebben. Michael Coughlan, redacteur van het in Londen verschijnende Ierse jongerenblad Ra-Ra, zegt dat Ierland aanspreekt. 'Jongeren zoeken identificatie met een subcultuur. De geweldige dynamiek van de Ierse literatuur, muziek en dans geeft die identificatie.'
In de nieuwe volkstelling die later dit jaar wordt gehouden, zijn de Britten opgeroepen om hun Ierse afkomst te benadrukken. Er is zelfs een campagne gestort met de slogan 'Ier zijn, laat je tellen'. Op het formulier zal ook een speciaal hokje kunnen worden aangekruist waarin de vraag over de Ierse afkomst kan worden beantwoord.
Uit een andere door ICM gehouden enquête, waarvan de resultaten gisteren in The Observer werden gepubliceerd, zegt nog maar 11 procent van de Britten trots te zijn op de eigen historie.