Huid weggenomen voor militaire doeleinden

Een Brits ziekenhuis heeft jarenlang huidweefsel die het van in totaal 240 patiënten had weggenomen, verkocht aan een onderzoekscentrum van Defensie. Daar werd de huid gebruikt voor testen naar de gevolgen van chemische en biologische oorlogsvoering. Dat meldt The Times zaterdag.

Het huidweefsel kwam van onder anderen van vrouwen die een borstverkleining lieten uitvoeren. De patiënten moesten weliswaar schriftelijk toestemming geven voor \'medische onderzoeken\' op de huid die ze afstonden, maar er werd met geen woord gerept van onderzoek voor militaire doeleinden.

De verkoop van huid is twee weken geleden gestaakt na de ophef in Groot-Brittannië over het illegaal verwijderen van organen van overleden kinderen. In deze zaak zou een Nederlandse patholoog de spil zijn geweest.

Vrijdag bleek dat het in Nederland voorkomt dat aan nabestaanden geen speciale toestemming wordt gevraagd om organen van een overledene te bewaren. Hierdoor worden mensen begraven die een of twee organen missen, terwijl de nabestaanden daar niet altijd van op de hoogte zijn.

Als zij toestemming geven voor sectie op de overledene, geven nabestaanden, vaak zonder dat ze dat weten, ook toestemming voor het langdurig bewaren van organen voor onderzoek. Onderzoek vergt tijd en is vaak niet afgerond voor de uitvaart. Organen die niet meer nodig zijn, worden na drie maanden gecremeerd of op sterk water gezet om te gebruiken voor onderwijs.