Aantal doden aardbeving loopt flink op

Het dodental als gevolg van de aardbeving zaterdag in El Salvador is opgelopen tot meer dan vierhonderd. Zo'n 1080 personen raakten gewond. President Flores zei zondag te vrezen dat het aantal doden verder zal oplopen.

Intussen begint ook meer duidelijk te worden over de omvang van de materiële schade. Volgens de politie zijn ongeveer 8000 woningen verwoest door de aardbeving, die een kracht had van tussen 7,6 en 7,9 op de schaal van Richter. Een twee keer zo groot aantal huizen heeft schade opgelopen. Ook zijn tientallen flats en kerken beschadigd.

Het hele land is door de beving van zaterdag getroffen, anders dan in 1986, toen zich in de hoofdstad San Salvador een zware aardschok voordeed. Door deze beving kwamen 1400 mensen om het leven. President Flores heeft Colombia gevraagd 3000 lijkkisten ter beschikking te stellen. Meer gegevens over de precieze omvang van de schade kon hij vooralsnog niet geven.

Een probleem is dat me! t veel regio's contact nog niet mogelijk is. Lokale wegen zijn nog onbegaanbaar en telefoonverkeer is niet mogelijk. Op de belangrijke wegen naar Guatemala, Honduras en Nicaragua kan weer wel worden gereden. Het internationale vliegveld is ook weer in gebruik genomen.

Er zijn al verscheidene hulpteams naar het rampgebied afgereisd. Met name in de buitenwijk Las Colinas in San Salvador wordt druk gezocht naar mogelijke overlevenden van een enorme aardverschuiving die na de beving ontstond. Daarbij worden ook honden ingeschakeld.

Volgens de Salvadoraanse autoriteiten zijn meer dan 1300 mensen geëvacueerd. Een aantal van hen is tijdelijk ondergebracht in een stadion in de buurt van San Salvador. Veel evacuees komen uit streken waar nieuwe aardverschuivingen kunnen ontstaan. De kans daarop is niet denkbeeldig omdat er nog steeds naschokken zijn die nog wel twee dagen kunnen aanhouden. Er zijn er al vijfhonderd geregistreerd. Sommigen daarvan waren zeer krachtig ! en veroorzaakten paniek onder de bevolking.