Onderzocht vóór geboorte

In Rotterdam begint in het voorjaar een onderzoek waarin 10 duizend jongeren worden gevolgd van embryo tot volwassene. Het project moet uitwijzen waarom sommige jongeren crimineel of ziek worden en anderen zonder problemen opgroeien.

"Deze generatie moet een schat aan informatie opleveren voor komende generaties", zegt onderzoekscoördinator en gynaecoloog Wildschut in het Algemeen Dagblad. Het onderzoek, 'Generation R' genaamd, wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit en het Academisch Ziekenhuis Rotterdam. Het kost 100 miljoen gulden en is volgens Wildschut "vanwege zijn grootte en samenstelling uniek in Nederland."

In april worden de eerste zwangere vrouwen gevraagd om mee te doen aan 'Generation R'. De onderzoekers willen de jeugd al voor de geboorte volgen, omdat de embryonale fase grote invloed zou hebben op het latere leven. De helft van de deelnemers is allochtoon, aangezien de onderzoeksgroep een doorsnede moet zijn van de Rotterdamse bevolking.

Aan 'Generation R' werken consultatiebureaus, verloskundigen en de GGD's mee. Ook het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshaving levert een bijdrage.