Ruim bekijks Nederland- Frankrijk

De laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk is beter bekeken dan de duels van Oranje tegen Denemarken en Tsjechië.

Keken 9,6 miljoen Nederlanders naar de eerste twee wedstrijden, woensdag zagen 10,1 miljoen mensen Nederland van Frankrijk winnen. De uitzending staat in de top vier van best bekeken programma's aller tijden. De halve finale van Nederland-Brazilië tijdens het WK in 1998 trok tot dusver de meeste kijkers: 11,7 miljoen. Op de tweede plaats met 10,5 miljoen kijkers staat de kwartfinale van Nederland tegen Argentinië tijdens hetzelfde WK. De halve finale van Nederland-Denemarken tijdens het EK in 1992 werd door 10,2 miljoen Nederlanders bekeken.

Aangezien de kwartfinales van EURO 2000 nog moeten beginnen, is het niet ondenkbaar dat de komende week kijkcijferrecords worden gebroken, aldus een woordvoerder van het NOS Kijk- en Luisteronderzoek, die de gegevens verzamelt. Net als bij de vorige groepswedstrijden zagen de meeste voetballiefhebbers het duel van Nederland tegen Frankrijk thuis vanaf de bank. 7,6 miljoen mensen keken thuis, 1,7 miljoen toeschouwers zagen het duel bij vrienden, buren of familie en 500.000 Nederlanders zaten in de kroeg. De overige 300.000 mensen zag de wedstrijd elders, bijvoorbeeld op het werk.

De waardering voor het duel was groot. De eerste helft kreeg het het cijfer 7,0 en de tweede helft werd gewaardeerd met een 7,9. In totaal zag 71 procent van de Nederlandse bevolking Nederland-Frankrijk. Tijdens de wedstrijd had de NOS een marktaandeel van 85 procent.