Media-Mangel: Echte Gooise Meisjes

Iedere zaterdagochtend bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor het RTL5-programma Echte Gooise Meisjes.

De rookwolken in Hoogersmilde zijn weer zo'n beetje opgetrokken. Het hele Noorden van ons land zonder radio en televisie in de ether. Grappen over het cancelen van Boer Zoekt Vrouw zijn natuurlijk snel gemaakt. Maar ook de zenders in Lopik zijn uitgezet. Heel het Gooi zit dus ook zonder. En deze vergezochte coïncidentie brengt mij op het programma waar ik het vandaag eens over wil hebben. Echte Gooise Meisjes. 's Maandags in de herhaling op RTL5.

Zelden zag ik zo'n bij elkaar geraapt stelletje onbenullen als deze verwende, arrogante en vooral uiterst domme nesten. Dochters van veelverdieners, met een poenige uitstraling die werkelijk stuitend is. Je kan neerkijken op het klootjesvolk van Oh Oh Gerso en zijn opvolgers, maar die mensen hebben tenminste nog een soort van boerenslimheid. De Echte Gooise Meisjes kunnen uitsluitend bestaan dankzij de vette bankrekening van Pa. Wat een achterlijk zooitje.

Dagje naar Brussel. Jurk kopen voor een van de tuthola's, voor wie binnenkort een enorm en vooral kakkineus feest moet worden gegeven wegens haar achttiende verjaardag. Onderweg worden de stomste streken in de auto uitgehaald. Dat ze levend in Brussel aankomen is sowieso een wonder. Lippenstiftend de afslag voorbij. En dan in Brussel: een uiterst vriendelijke ober uitmaken voor "Looser". Bij het de weg vragen tegen iemand zeggen "Are you famous in this neighbourhood?". Hoe stom kun je zijn... En in Brussel naar een straat in de verte wijzen, en zich dan hardop afvragen of dat nu de Champs Elysées is. En verbaasd constateren dat heel België vol is gehangen met Duitse vlaggen. Tja... Het kopen van een jurk is uiteindelijk niet gelukt, trouwens.

Of de dames gaan een dagje waterskiën. Op het Gooimeer. Een van de achterlijke meisjes is bang voor haaien. Want ze heeft gehoord dat die lelijk kunnen bijten. Werkelijk: een van de rijkeluisdebieltjes bestaat het, om te zeggen "Volgens mij zwemmen er geen haaien in het Gooimeer", met een zeer serieus gezicht.

En dan een van de meisjes, die recentelijk haar auto in de prak heeft gereden, en van Papaatje een nieuwe krijgt. Een open dakje. En dan schaamteloos zegt dat ze die auto wel krijgt, want dat is gewoon een kwestie van "Even pappa kietelen". Onbeschaamd opportunisme van verwende kinderen die nog te beroerd zijn om zelfs maar de ene voet voor de andere te zetten, en zélf eens aan het werk te gaan.

Dit stukje is nogal een scheldkanonnade. Heb ik een hekel aan die meiden? Ja. Absoluut. Vind ik het een slecht programma? Nee, integendeel. Het programma is heel knap geregisseerd. Diep respect daarvoor. Het programma trekt je de beeldbuis in. Deels omdat je moet lachen, deels omdat je écht boos kan worden op dat bekakte zooitje.

En waar ik nog het kwaadst over word? In Nederland is bij een heel groot gedeelte van de dodelijke auto-ongelukken alcohol in het spel. De echte Gooise meisjes zuipen telkens een flinke hoeveelheid schuimwijn, en kruipen dan achter het stuur. De enige reden dat ik niet hoop dat zij zich tegen een boom hartstikke dood rijden, is dat ik hoop dat er nog eens een vervolgserie kan worden gemaakt van dit over het paard getilde zooitje ongeregeld. Ik kijk zeker.