Geld maakt niet gelukkig

Iedereen droomt ervan om een miljoen te winnen. Of zijn er de trotse eigenaar van. Ik ben geen miljonair en wil er ook geen worden. Heerlijk is het om te fantaseren over Dagobert Duck-taferelen, privé-stranden en onbeperkt cocktails drinken, nooit meer hoeven werken. Na er nog eens goed over nagedacht te hebben, ben ik toch van mening dat het bij dromen blijft. Geld maakt niet gelukkig(er).

Wanneer de zomergeur weer in de lucht hangt, de vuurkorf aan het knetteren is en mijn vader en ik buiten zitten te genieten van een zwoele zomeravond tezamen met een wijntje, denken en praten we over niet-alledaagse dingen. De ‘als-wat-dan' onderwerpen. Als ik één miljoen win, wat ga ik er dan mee doen? De dollartekens ontwikkelen zich in mijn ogen, mijn nuchterheid laat me in de steek en ik voel het geluk langzaam door mijn aderen stromen.

Die langgedroomde reis naar Midden-Amerika maken en shoppen tot ik er bij neerval. Dan toch ook maar een rijbewijs halen en een auto aanschaffen, iets waar ik normaliter mijn zuur verdiende spaarcenten niet aan wil besteden. Uiteraard komen ook de goede doelen en donaties aan familie voorbij. Verder dan dit kom ik niet. Hier eindigt mijn lijstje. Geen schokkende, extreme of bijzondere wensen zo op het eerste oog.

De volgende vraag komt onmiddelijk in me op. De vraag die ik me ook altijd stel als ik weer eens een paar schoenen koop die niet meer in het rek passen: ‘Heb ik het echt nodig?'. Ik leef al 27 jaar zonder rijbewijs en ben tot nu toe overal gekomen. Die reis naar Midden-Amerika had ik mezelf hoe dan ook al beloofd nadat ik geopereerd was aan mijn hernia, goede doelen steun ik al. Zonder al die wensen ben ik een zielsgelukkige vrouw met een pracht van een paleisje en een pracht van een man aan mijn zijde. Familie en vrienden om me heen die ik voor geen goud wil missen. Dacht iedereen er maar zo over.

Na een uitgebreide analyse, hebben mijn vader en ik de ultieme oplossing. Wanneer je dat miljoen eens door honderd deelt, dan betekent dat dat je niet één, maar honderd mensen gelukkig kan maken met een som geld. Meer kans, meer winnaars. Want wie heeft er ooit gezegd dat een beetje geld niet gelukkig maakt?