Studiedag

Column door ReinB

Ik kreeg vandaag twee uitnodigingen, beide over studiedagen. De ene kwam van binnenuit, op een roze papiertje, en die ging over - hoe kan het anders - de competentiegerichte kwalificatiestructuur (CKS), die ons ook hier geheel vrijwillig en met grote blijdschap door de strot wordt geramd.
Enige kreten uit de uitnodiging: inkadering, Visie en Koers, Brainstorm en suggesties, plenaire terugkoppeling. Wie denkt dat wij het in het onderwijs alleen maar over sommetjes, dictee's en vervelende leerlingen hebben, heeft het faliekant (=volledig) mis.
De andere uitnodiging betrof een studiedag 'Loopbaanbegeleiding centraal binnen competentiegericht onderwijs', van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (www.sbo.nl/slb.htm ).
Een boeiend programma is daar samengesteld door - als ik moet afgaan op de fotootjes in de folder - twee stagiaires, die zich 'Conference Manager' en 'Assistente Conference Manager' noemen. De prijs is natuurlijk peanuts: voor twee dagen maar 1399,- euro excl. btw. En voor slechts 199 euro (ook weer excl. btw) krijg ik ook nog een mooie syllabus met de presentaties van de sprekers!

Die sprekers, dat zijn niet de minsten: een onderzoeker/adviseur van CINOP, een voorzitter sectie BVE, een Hoofd Loopbaanexpertise, een Trainer/Coach TSM, een Opleidingskundig adviseur, een Senior(!) Adviseur, een Programma-manager Beroepskolom, een Teamleider Advies- en Testcentrum en nog een aantal intrigerende beroepen, waarbij ik dat van gewoon leraar of onderwijzer helaas mis, maar die zijn natuurlijk niet interessant op zo'n dag, die moeten alle mooie plannen alleen maar uitvoeren en daar scoor je niet mee.
Ik ga in elk geval van alles leren over de loopbaandialoog en over reflectie die een continu onderdeel van het onderwijs wordt, en over coaches en tutors, over 'dubbelloop leren' (een soort ernstige diarree? ), over casus-presentaties, over co-regulatie met behulp van POP en Portfolio, en over analoge gesprekstechnieken.
En wie weet, wie weet, misschien is er ergens in een hoekje nog wel een héél klein workshopje over hoe je goed kunt leren rekenen en foutloos Nederlands kunt schrijven...