FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 oktober 2024

Concert Ticket #3: Beirut

De zomer is voorbij en de herfstavonden zijn lang en donker. In plaats van een film of de zoveelste gehypete serie streamen, is het ook wel eens fijn om lekker onderuit gezakt een concert te kijken op je eigen home theater system. Om gemakkelijk iets leuks te vinden, kun je nu op FOK! terecht voor inspiratie. De tip van deze week: Beirut.

De New Yorkse band Beirut, vernoemd naar de Libanese hoofdstad en beïnvloed door Oost-Europese (Balkan) melodieën, maakt veelal nummers doordrenkt van melancholie. Zoals ook de naam van de band, verwijzen ook hun titels opvallend vaak naar geografische locaties, bijvoorbeeld: Gallipoli, Santa Fe, Postcards from Italy, en natuurlijk Nantes (let op de reactie van het publiek bij de eerste klanken van Nantes!).

Zach Condon is oprichter en drijvende kracht van Beirut. Hij woont in Berlijn en kon zich er niet toe zetten om op te treden in andere plaatsen dan zijn thuisstad. Een concert van Beirut live bijwonen zit er dus voorlopig niet in.

Dit concert komt nogmaals uit de collectie concertopnames van de Frans-Duitse cultuurtelevisiezender Arte. De opname is van 17 februari dit jaar in Tempodrome, uiteraard in Berlijn; het laatste van de reeks van drie concerten die Beirut gaf. Het publiek is op momenten wel nadrukkelijk aanwezig. Misschien een beetje te nadrukkelijk, maar toch ook wel sfeer verhogend.

MLB: Guardians dwingen vijfde game af, Yankees naar ALCS

De New York Yankees hebben zich afgelopen nacht ten koste van de Kansas City Royals geplaatst voor de ALCS. Wie hun tegenstander wordt, is nog even afwachten, aangezien de Cleveland Guardians in hun serie tegen de Detroit Tigers een beslissende vijfde wedstrijd hebben afgedwongen.

Detroit Tigers - Cleveland Guardians 4-5
David Fry was afgelopen nacht de gevierde man bij de Guardians. In Game 4 sloeg de pinch-hitter een 2-run homerun en zorgde daarmee dat Cleveland een achterstand omboog in een voorsprong. In de negende inning droeg Fry ook bij aan een extra run voor de Guardians, waardoor de stand op 3-5 kwam.

Emmanuel Clase kreeg de kans om zich te revancheren voor de driepunten-homerun die hij in Game 2 tegen kreeg. De closer van de Guardians zorgde in de achtste inning voor de eerste twee outs. In de negende inning kwam Clase even in de problemen na een lead-off double van Justyn-Henry Malloy. Malloy scoorde later in de inning, maar verder stond Clase geen honkslagen meer toe en bezorgde zijn team de overwinning, waarmee een beslissende Game 5 werd afgedwongen.

De Tigers zullen in Game 5 starten met Tarik Skubal, de beste werper van de American League.

Kansas City Royals - New York Yankees 1-3
De New York Yankees zijn zeker van de American League Championship Series. In de vierde wedstrijd tegen de Kansas City Royals wonnen de Yankees met 1-3. Al in de eerste inning sloegen de Yankees toe. Na drie worpen stonden ze al met 0-1 voor. Gleyber Torres sloeg een honkslag en scoorde vervolgens op een double van Juan Soto. In de vijfde inning liepen de Yankees verder uit naar een 0-2 voorsprong dankzij een RBI van Torres. In de volgende inning werd het 0-3 na een RBI van Giancarlo Stanton, die in Game 3 ook al een groot aandeel had in de zege.

De Kansas City Royals deden iets terug in de zesde inning, maar verder kwam de slagploeg niet langs de werpers van de Yankees. Starter Gerrit Cole was sterk op dreef en stond in zeven innings slechts zes honkslagen toe, waarna de relievers Clay Holmes en Luke Weaver het karwei afmaakten.

De Yankees moeten nu wachten tot zaterdagavond om te weten te komen of ze maandag in de ALCS tegen de Guardians of de Tigers zullen spelen.

Darters Van den Bergh en De Decker naar kwartfinales World Grand Prix

In de Leicester Arena zijn donderdagavond de laatste vier achtste finales gespeeld op de World Grand Prix, de dartsmajor waarbij legs niet alleen afgesloten moeten worden met een dubbel, maar waar men er ook mee moet beginnen. Vrijdagavond worden vanaf 20.00 uur de kwartfinales gespeeld.

Gary Anderson en Mike de Decker openden de avond, waarbij de Belg overtuigend de openingsset pakte. Met een fraaie 120-finish won hij een spannende tweede set, om in set drie een 160-finish te gooien. Op 2-2 kwam Anderson vervolgens véél te laat op gang met de 'double in', waarna De Decker het afmaakte: 3-0, 3-2, 3-2.

Gerwyn Price en James Wade betraden daarna het toneel. In een spannende eerste set liet Wade een 170-finish voor de set nét liggen, maar een beurt later pakte hij de set alsnog. Ook set twee ging naar The Machine, waarna Price zich met een mooie 130-finish in leven hield in set drie. Dat duurde niet lang en Wade maakte het alsnog af, voor zijn eerste World Grand Prix-kwartfinale in tien jaar.

Het was vervolgens aan Daryl Gurney en Joe Cullen. Gurney trok de eerste set in vier legs naar zich toe, Cullen won set twee, waarin de heren er een beetje een potje van maakten. In set drie had Cullen niks in te brengen, maar dat draaide hij helemaal om door set vier te winnen met een 79-finish op twee keer dubbel-18. In de vijfde set was de koek op voor Gurney en ondanks een paar gemiste matchdarts maakte Cullen het af.

De avond werd afgesloten door Dave Chisnall en Dimitri van den Bergh en het was de Engelsman die de eerste set pakte. Met de nodige moeite pakte Van den Bergh set twee en met een ijzersterke beslissende leg pakte de Belg ook set drie. Hij kreeg in set vier een 144-finish om de oren van Chisnall, maar in de beslissende leg van die set stond Van den Bergh nog eens op om het af te maken op zijn zesde matchdart.

Hoogste Libanese geestelijke roept Hezbollah op te stoppen

Hezbollah heeft de afgelopen weken een enorm pak slaag gekregen van Israël, en het begint bij een aantal mensen te dagen dat doorvechten niet zo'n heel goed plan is. Aangezien er een uitweg is via VN resolutie 1701 die stelt dat er geen milities zouden mogen zijn in Libanon, maar alleen het Libanese leger is het misschien een mogelijkheid om de strijd te staken zonder gezichtsverlies. Voor sommigen is zoiets het allerbelangrijkste.

Ali al-Amin, een in Beiroet gevestigde analist en hoofdredacteur van de Janoubia-nieuwssite, zei dat de militaire en politieke structuur van Hezbollah bij elkaar werd gehouden door Iran. Hij zei dat Hezbollah niet meer functioneert zoals toen Nasrallah nog leefde, en merkte op: “De afwezigheid van Nasrallah zelf heeft aanzienlijke chaos in de organisatie van Hezbollah veroorzaakt." Zijn naamgenoot de Sjiitische religieuze leider Ali Al-Amin is al lang een tegenstander van Hezbollah.

Koekiemonster geflitst door Duitse politie

Een mobiele flitser van de Duitse politie heeft op de A45 bij Dortmund een bijzondere automobilist gefotografeerd: een Koekiemonster met haast. De agenten zien er de humor niet van in.

De foto werd halverwege september gemaakt omdat de bestuurder elf kilometer per uur te hard reed op de A45 in de richting van Hagen. Pas bij het bekijken van de flitsfoto viel het opmerkelijke kostuum van de bestuurder op. 

Of dit een opzettelijke actie van de chauffeur was om zo geflitst te worden, is onduidelijk. Volgens de politie had deze stunt tot gevaarlijke verkeerssituaties kunnen leiden omdat het kleurrijke pak het zicht belemmerde. 

De politie meldt dat de auto geregistreerd staat op naam van een 57-jarige man uit Hagen. Hij kan een boete van 40 euro verwachten. Daarnaast hoopt de politie ook een persoonlijk gesprek met de man te hebben over de nasleep van een ernstig verkeersongeluk. "Zo'n ongeluk is nu niet gebeurd, maar zo’n masker is zeker gevaarlijk."

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Het investeert extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

Dat schrijven staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie), verantwoordelijk voor het armoede- en schuldenbeleid, en staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) in reactie op het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Problematische schulden. Het kabinet maakt in totaal € 75 miljoen per jaar vrij voor dit pakket aan maatregelen. De aanbevelingen uit het IBO zijn hierbij gebruikt als uitgangspunt.

Staatssecretaris Nobel: “Als je schulden hebt, moet je je daar weer uit kunnen werken. Zodat je door kan met je leven. De praktijk is nu vaak anders. Door hoge incassokosten en een wirwar aan regelingen en schuldeisers zakken mensen juist dieper weg. Daarom werken we aan een schuldenoverzicht en een pauzeknop. Voorkomen is uiteindelijk beter dan genezen. Dat geldt ook voor kopen op afbetaling. Ook als je geen rooie cent hebt, kan je met een paar klikken de mooiste spullen in huis halen. Dat is vragen om problemen. Willen we schulden echt terugdringen, moeten we het verdienmodel erachter aanpakken.”

Staatssecretaris Struycken: “Mensen moeten beschermd worden tegen uitzichtloze schuldensituaties. Dat kan onder andere door rekening te houden met de persoonlijke situatie. Zo kijken we of gerechtsdeurwaarders meer ruimte kunnen krijgen om hier een eigen afweging te maken. Ook willen we het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in staat stellen verhogingen bij verkeersboetes kwijt te schelden als de situatie daar om vraagt.”

Snellere en betere hulp bij geldzorgen
Het is belangrijk dat mensen met dreigende schulden eerder in beeld komen, voordat financiële problemen zich opstapelen. Als een gemeente op tijd een signaal krijgt over een betaalachterstand van bijvoorbeeld een zorgverzekeraar, kan budgetcoaching of een schuldregeling worden aangeboden.

Het kabinet maakt de komende jaren € 20 miljoen per jaar extra vrij voor het verbeteren van dit soort vroegsignalering. Dat gebeurt aan de hand van een verbeterplan dat samen met gemeenten, zorgverzekeraars, woningcorporaties en andere partijen wordt opgesteld. Ook investeert het kabinet in de kwaliteit van de schuldhulpverlening door gemeenten.

Integraal schuldenoverzicht
Mensen met problematische schulden hebben vaak te maken met allerlei schuldeisers en raken daardoor het overzicht over hun schulden kwijt. Om hen meer inzicht en grip te bieden, werkt het kabinet toe naar een zo compleet mogelijk schuldenoverzicht. Samen met andere partijen gaat het kabinet bestaande initiatieven beter op elkaar afstemmen om te komen tot 1 schuldenoverzicht.

Ook moeten mensen straks op 1 plek terecht kunnen met vragen of voor een overzicht van openstaande bedragen bij de overheid. Het kabinet wil daarom toe naar 1 loket voor overheidsincasso.

Afbetalingsplan en pauzeknop
Het kabinet kijkt verder naar de haalbaarheid van een collectief afbetalingsplan voor schuldeisers. Hierbij moet oog zijn voor de rechtsbescherming van zowel de schuldeiser als voor de mensen met schulden. Door het afbetalingsplan te combineren met een pauzeknop voor incasso-activiteiten, wordt voorkomen dat incassokosten onnodig oplopen.

Ook wil het kabinet dat mensen niet direct met extra kosten worden geconfronteerd als zij een keer vergeten een verkeersboete op tijd te betalen. Dat betekent dat het CJIB bij verkeersboetes eerst een gratis betalingsherinnering stuurt voordat het aanmaningskosten in rekening brengt. Daarnaast moet het CJIB meer ruimte krijgen om verhogingen bij lichte verkeersovertredingen kwijt te kunnen schelden. En wordt onderzocht hoe een verlaging van aanmaningskosten bij verkeersboetes vorm zou kunnen krijgen.

Strengere eisen ‘koop nu, betaal later’
Tot slot werkt het kabinet verder aan strengere eisen voor ‘koop nu, betaal later’-diensten. Door Europese regels voor uitgesteld betalen door te voeren, moeten aanbieders in de toekomst een vergunning aanvragen. Het kabinet zet het plan voor een wettelijk verplichte leeftijdscheck door.

Gelderland mag knobbelzwanen blijven afschieten

Het college van gedeputeerde staten (GS) van de provincie Gelderland mag knobbelzwanen afschieten om belangrijke schade aan gewassen tegen te gaan. Volgens de rechtbank heeft het college voldoende onderbouwd dat er geen andere bevredigende oplossingen zijn om de schade te voorkomen. 

De knobbelzwaan is een beschermde diersoort. Desondanks kreeg de Faunabeheereenheid Gelderland van het college  een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming voor het opzettelijk verstoren en doden van knobbelzwanen. Volgens het college is een ontheffing noodzakelijk, omdat de knobbelzwanen belangrijke schade aan gewassen veroorzaken. Milieuorganisaties waren het niet eens met de verleende ontheffing en stapten naar de rechter. 

Schade voldoende onderbouwd
De rechtbank volgt het standpunt van het college van GS dat sprake is van belangrijke schade aan gewassen veroorzaakt door knobbelzwanen en dat er daarom een ontheffing nodig is. In het faunabeheerplan zijn schadecijfers opgenomen en door het college zijn ook nog recente schadecijfers overgelegd. Daarmee is de schade voldoende onderbouwd. Het college onderbouwde ook voldoende dat er geen andere bevredigende oplossingen zijn om schade te voorkomen. De rechtbank oordeelt verder dat het bij voorbaat niet onmogelijk moet worden geacht om de ontheffing uit te oefenen zonder dat hierbij aantoonbare gevolgen optreden voor de kleine zwaan en de wilde zwaan.

De rechtbank verklaart het beroep van de milieuorganisatie daarom ongegrond.

Agema deed stoer maar moest gelijk door het stof

Vice-premier en minister van Volksgezondheid Fleur Agema deed vanmorgen een opvallende uitspraak. "Als het staatsnoodrecht ingaat, dan wil ik nog weleens zien wie zo stoer is om het tegen te houden," zei ze tegen journalisten, toen gevraagd werd naar de noodwet voor asielbeleid die het kabinet aan het voorbereiden is.

Agema zwakte haar woorden na afloop van de ministerraad snel af: "Dat had ik niet moeten doen zo.” Ze benadrukte dat het geen 'waarschuwing' of 'dreigement' was aan de Eerste Kamer. "Ik heb het grootste respect voor de Eerste Kamer. Ik ben absoluut niet iemand die dreigt. Ik had niet de bedoeling om de indruk te wekken dat ik geen respect heb voor het parlement." Hoewel ze haar woorden niet specifiek introk, erkende ze wel dat ze andere dingen 'had willen zeggen'.

Schoof noemde het een ‘ongelukkige uitspraak’ van Agema, maar benadrukte dat hij haar niet heeft ‘gecorrigeerd’. "Dat heeft de minister zelf gedaan. Er zijn geen waarschuwingen gegeven.”

Afgezien van de vraag of Agema gelijk heeft, is het een riskante strategie om de Eerste Kamer op dit moment uit te dagen over de asielproblematiek. Deze week heeft een meerderheid van de senaat aangegeven dat het kabinet moet komen met een plan B, als alternatief voor het gebruik van noodrecht op asiel, waar het kabinet aan werkt. Daarnaast zou het kabinet ook moeten focussen op een ‘normale’ spoedwet, aldus de Eerste Kamer. SGP-senator Peter Schalk noemde dit dinsdagnacht ‘een belangrijk signaal’. De coalitie beschikt immers niet over een meerderheid in de senaat.

Nederland telt 2,7 miljoen LHBTQIA personen

In Nederland is 18 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder LHBTQIA, een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen mensen. Vandaag, op Coming Out Day, publiceert het CBS voor het eerst een schatting van hoeveel LHBTQIA personen er in Nederland wonen en of en hoe zij op verschillende achtergrondkenmerken verschillen van de rest van de inwoners van Nederland.

De schatting van het aantal LHBTQIA personen in Nederland is gebaseerd op data van de Veiligheidsmonitor 2023, een CBS-onderzoek waaraan 182 duizend mensen deelnamen. Deze vragenlijst gaat vooral over thema’s als veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit, maar ook over hoe mensen zich voelen op het vlak van gender (genderidentiteit), tot wie mensen zich aangetrokken voelen (seksuele oriëntatie) en of ze intersekse zijn. Deze resultaten worden uitgebreid gepresenteerd in het artikel ‘Hoeveel LHBTQIA personen telt Nederland?’, waarin ook grondig stilgestaan wordt bij de sterktes en tekortkomingen van de gebruikte methode

2,5 miljoen mensen met een niet-heteroseksuele oriëntatie
In Nederland leven naar schatting 2,7 miljoen LHBTQIA personen, van wie de meesten een niet-heteroseksuele oriëntatie hebben. Seksuele oriëntatie geeft aan tot wie iemand zich seksueel aangetrokken voelt. Zo telt Nederland 272 duizend homoseksuele mannen en 106 duizend homoseksuele vrouwen. De groep met een bi-plus oriëntatie (mensen die zich aangetrokken voelen tot meer dan één gender) is met 1,7 miljoen mensen de grootste. Een kleinere groep heeft een aseksuele of andere oriëntatie, en een klein deel weet het (nog) niet.

Naast seksuele oriëntatie is ook gekeken naar hoe men zich voelt op het vlak van gender (genderidentiteit). Naar schatting is 1 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder transgender, ofwel 151 duizend personen. Ongeveer 45 duizend van hen hebben een non-binaire/genderqueer (NBGQ) identiteit. Dat betekent dat zij zich niet eenduidig als man of vrouw identificeren. Ten slotte zijn er naar schatting 45 duizend intersekse personen, oftewel mensen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

LHBTQIA personen zijn over het algemeen jonger en wonen in stedelijke gebieden
LHBTQIA personen verschillen op bepaalde achtergrondkenmerken van de rest van de Nederlandse bevolking. Zo zijn ze over het algemeen jonger: 19 procent van de LHBTQIA personen is tussen de 15 en 25 jaar oud, tegenover 14 procent bij de rest van de bevolking. De LHBTQIA groep telt in verhouding ook weinig mensen tussen de 45 en 65 jaar oud (26 tegenover 33 procent).

Bovendien wonen LHBTQIA personen vaker in zeer sterk stedelijke gemeenten. Zo woont 31 procent van de LHBTQIA personen in zeer sterk stedelijke gemeenten, tegenover 25 procent van de niet-LHBTQIA personen. Ongeveer 24 procent van de LHBTQIA personen woont in niet- of weinig stedelijke gemeenten, terwijl dit percentage bij de rest van de bevolking 29 procent is.

Vaker buiten Nederland geboren
Ook op het vlak van herkomst zijn er verschillen tussen LHBTQIA en niet-LHBTQIA personen. Zo is 17 procent van de LHBTQIA personen buiten Nederland geboren, tegenover 14 procent van de rest van de bevolking. Dit percentage ligt vooral hoog bij mensen met een non-binaire/genderqueer identiteit: van hen is 21 procent in het buitenland geboren. Daarnaast hebben LHBTQIA personen vaker een minder goede financiële welvaart, wat betekent dat het inkomen en vermogen van hun huishouden lager is dan van niet-LHBTQIA personen.

Na 30 jaar meer duidelijkheid over vermiste Angelique Hendrix

Ruim dertig jaar nadat Angelique Hendrix uit Stein vermist raakte, is er meer duidelijkheid in deze langdurige vermissingszaak. Een recente DNA-match met een profiel in de Belgische DNA-databank heeft uitgewezen dat Angelique niet meer in leven is. Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip of informatie die deze zaak oplost.

Op 13 juli 1990 is Angelique op de fiets gestapt en bij haar ouderlijk huis, gelegen aan de Heerstraat te Stein, weggereden. Sindsdien is er niets meer van Angelique gehoord. De verhalen over wat daarna gebeurde verschillen. Het onderzoeksteam vraagt nu aandacht voor deze zaak, in de hoop om meer duidelijkheid te krijgen wat er precies met Angelique gebeurd is.

Op het moment van haar verdwijning was Angelique gekleed in een bermuda. Informatie over de rest van de kleding is onbekend. Verder droeg ze vermoedelijk oorbellen (model onbekend). Ze verplaatste zich op een groene damesfiets, voorzien van de postcode 6171HX 200.

DNA-profiel uit België
Het DNA-profiel in de Belgische databank is afkomstig van een schedel die op 20 mei 1991 in Maasmechelen (België), net over de grens met Stein, werd aangetroffen. In de jaren ‘90 werd er in België geen systematisch DNA-onderzoek uitgevoerd in forensische zaken, maar in de loop van het jaar 2012 werd het DNA van de schedel wel bemonsterd. Later werd het DNA-profiel toegevoegd aan de Belgische DNA-databank bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. (NICC).

In maart 2024 is de wetgeving in België aangepast, waardoor DNA-profielen gedeeld mogen worden met de internationale I-Familia databank van INTERPOL. Zo is ook het DNA-profiel van deze schedel gedeeld met INTERPOL. Dit heeft recent geleid tot de match tussen het DNA-profiel van de nabestaanden van de vermiste Angelique en de in 1991 aangetroffen schedel.

I-Familia databank
De I-Familia databank is een DNA-databank die ondergebracht is bij INTERPOL. Familieleden van (langdurig) vermiste personen kunnen hierin op vrijwillige basis hun DNA laten opnemen. Deze DNA-profielen worden via deze databank vergeleken met DNA van in het buitenland aangetroffen ongeïdentificeerde personen en in het buitenland vermiste personen.

De familie van Angelique heeft al eerder DNA afgestaan voor deze databank. Door de aangepaste wetgeving in België is het mogelijk geweest een koppeling te maken tussen de I-Familia databank en de Belgische DNA-databank. Hieruit kwam een mogelijke match naar voren met de vermiste Angelique. Aanvullend onderzoek in zowel Nederland als België heeft uitgewezen dat het 100% zeker is dat het om Angelique gaat.

Eerste match
Voor zowel Nederland als België is dit de eerste match na ingebruikname van de I-Familia databank. De I-Familia databank wordt alleen toegepast voor het ophelderen van vermissingen en ongeïdentificeerde personen en is niet verbonden aan INTERPOL's strafrechtelijke databank.

Politieonderzoek
Ten tijde van de vermissing van Angelique in 1990 is door de politie een onderzoek opgestart. Ook in de afgelopen dertig jaar heeft de politie een grote hoeveelheid tips en informatie ontvangen over deze vermissingszaak. Steeds opnieuw werd in overleg met het Openbaar Ministerie gekeken hoe serieus deze informatie was en welke onderzoeksrichtingen- en handelingen nog mogelijk waren.

Ook de vermissing van een vriendin van Angelique in juni 1996 is uitgebreid in het onderzoek meegenomen. Van deze vriendin, Mirjam Verboort, werden in januari 1998 de stoffelijke resten in een natuurgebied achter de kerk in Stein aangetroffen. Of deze zaken met elkaar te maken hebben, is nooit duidelijk geworden in het opsporingsonderzoek.

Doorbraak
De DNA-match is een enorme doorbraak in deze langdurige vermissingszaak. Het is bijzonder dat na ruim 30 jaar deze match heeft plaatsgevonden. Hiermee hebben de nabestaanden van Angelique deels duidelijkheid over het lot van Angelique. Nu is duidelijk dat Angelique al jaren geleden is komen te overlijden. Over de vragen wanneer en op welke manier dit gebeurd is, tasten de nabestaanden nog altijd in het duister. Daar zou wat politie en Openbaar Ministerie betreft verandering in moeten komen.

Beloning
Politie en Openbaar Ministerie spreken dan ook de hoop uit dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak en na al die jaren bereid zijn deze informatie te delen. Zodat duidelijk wordt wat er met Angelique is gebeurd en de familie eindelijk duidelijkheid kan worden verschaft. Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip of informatie die deze zaak oplost.

Barack Obama noemt Trump 'gek' in eerste rally voor Harris

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama bekritiseerde donderdag Donald Trump, noemde hem "gek" en drong er bij kiezers op aan om de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris te steunen tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. Obama vergeleek de ellenlange toespraken van Trump met die van wijlen Cubaanse leider Fidel Castro en zei dat de Republikeinse genomineerde geen voeling had met de gewone Amerikanen.

Obama is een uitgesproken voorstander van Harris sinds president Joe Biden in juli een stap opzij deed. Obama, wiens termijn in het Witte Huis eindigde in 2017, is nog steeds populair bij de Democraten.

De rally die hij leidde op de Universiteit van Pittsburgh, terwijl Harris in Nevada en Arizona campagne aan het voeren was, is de eerste van een aantal evenementen die hij de komende weken wil organiseren in de swing states.

Tijdens zijn toespraak in de swing state Pennsylvania, waar gewonnen moet worden, verweet Obama zwarte mannelijke kiezers dat ze aarzelden om de Democraat Harris te steunen, omdat ze "het idee van een vrouw als president gewoon niet zagen zitten."

Obama richtte zijn pijlen op Trump tijdens de rally in Pittsburgh, vergeleek de lange toespraken van de Republikein met die van de overleden Cubaanse communistenleider Fidel Castro en noemde de miljardair ongevoelig voor gewone mensen. De eerste zwarte president van Amerika gaf toe dat "deze verkiezingen nek aan nek zullen zijn", omdat veel kiezers nog steeds last hebben van de hoge inflatie in het land. Maar hij vertelde de menigte dat "hij niet kon begrijpen waarom iemand zou denken dat Donald Trump dingen zal veranderen", en voegde eraan toe: "Denk je dat Donald Trump ooit zelf een luier heeft verschoond?"

De populaire Democraat noemde de plannen van Trump om bijbels te verkopen absurd en noemde Trump "gek" vanwege het verspreiden van samenzweringstheorieën. Obama zei dat hij ontsteld was over de beweringen dat financiële hulp ten behoeve voor de schade door orkaan Helene in Republikeinse gebieden was achtergehouden en bij de opvang van migranten terecht was gekomen. "Iedereen weet dat dat leugens zijn."

Toen de menigte Trump uitjoelde, voegde Obama eraan toe: "Niet uitjoelen -- ga stemmen." "Kamala is minstens net zo goed voorbereid om president te worden als alle andere genomineerden voor het presidentschap ooit zijn geweest," voegde hij eraan toe.

Smoesjes
Obama sprak rechtstreeks de mannelijke kiezers aan die zich aangesproken voelen door het macho-gedrag van Trump. "Het spijt me heren, ik heb gemerkt bij sommige mannen die lijken te denken dat het gedrag van Trump, het pesten en het belachelijk maken van mensen, een teken van kracht is," zei hij. "En ik ben hier om u te vertellen dat dat niet is wat echte kracht inhoudt."

In opmerkingen die specifiek gericht waren aan zwarte mannen trok Obama de keuze om op Trump te stemmen in twijfel - een NAACP-peiling van september toonde aan dat ruim 25% van de zwarte mannen onder de 50 jaar zegt op Donald Trump willen gaan stemmen. "Jullie komen met allerlei redenen en smoesjes. Ik heb daar een probleem mee. Een deel van de smoesjes doet me denken dat jullie gewoon geen vrouw als president willen en daarom uitvluchten zoeken om niet op Harris te gaan stemmen." 

"We hebben een president nodig die echt problemen op wil lossen en je een beter leven gunt, en dat is wat Kamala Harris zal doen," zei Obama. "Het enige waar Trump om geeft is zijn ego en zijn geld en zijn status," zei Obama. "En om Harris te helpen haar plannen uit te voeren, heeft ze een Senaat nodig vol serieuze ambtenaren zoals Bob Casey". Met 19 kiesmannen is Pennsylvania essentieel voor beide kandidaten om de verkiezingen te winnen. Recente polls van Quinnipac University toonden Harris aan de leiding in Pennsylvania, maar het is een nek aan nek race met Trump.

Democraten hopen dat Obama Harris een duwtje in de rug kan geven in de race met Trump die al weken op slot zit.

Verkorte versie:

Israël wil Iran 'dodelijke' klap uitdelen

Tijdens de Iraanse aanval op 1 oktober werden ongeveer tweehonderd ballistische raketten afgevuurd op doelwitten in Israël. Ook in april voerde Iran een directe aanval uit op Israël. In beide situaties leidde het gebruik van raketten tot relatief beperkte schade, voornamelijk dankzij het Israëlische luchtverdedigingssysteem. Desondanks was de angst onder de bevolking na afloop groot.

"Het is lang geleden dat Israël zo zwaar onder vuur lag," volgens RTL Nieuws-verslaggever Pepijn Nagtzaam. "Dergelijke aanvallen van beide zijden zijn vaak een manier van afschrikking. Landen willen laten zien dat ze in staat zijn om geweld te gebruiken. In dit geval wilde Iran duidelijk maken dat ze de binnenkomst van Israël in Libanon en de moord op Nasrallah niet tolereerden. Dit is hun reactie."

Vergelding
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant waarschuwde eergisteren dat de vergelding 'dodelijk' en 'verrassend' zal zijn. Nagtzaam merkt op: "Niemand weet precies wat dat inhoudt."

Nu de bondgenoten van Iran, Hamas en Hezbollah, aanzienlijk verzwakt zijn, groeit in andere landen de bezorgdheid dat Israël het moment gaat benutten om af te rekenen met zijn traditionele vijand Iran. "Het regime in Iran snapt niets van onze vastberadenheid om onszelf te verdedigen en om wraak te nemen op onze tegenstanders," zei premier Netanyahu kort na de raketaanval. Ook voormalig premier Naftali Bennett voegde hieraan toe: "We moeten de ondergang van dit Iraanse regime versnellen. Dit is een regime dat zal instorten," aldus zijn verklaring in een interview met de BBC.

FOK! Wat een weer: af en toe zon met een enkele bui

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend vallen er vooral in het westen en noorden enkele buien. Verder schijnt af en toe de zon. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig. Langs de kust komt de wind uit het westen en is in het noorden nog vrij krachtig.

Vanmiddag is er af en toe ruimte voor de zon en valt er plaatselijk nog een enkele lichte bui. Het wordt vrij koel met ongeveer 12°C. De westenwind is matig, langs de noordkust eerst nog vrij krachtig.

Vanavond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Boven land is er weinig wind, langs de kust en op het IJsselmeer is er een matige wind uit het zuidwesten.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. Landinwaarts staat er weinig wind, aan de noordkust is de wind matig en komt uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfstlucht in de uiterwaarden van Overasselt (Foto: StateOfMind)
Herfstlucht in de uiterwaarden van Overasselt ((Archief)Foto: StateOfMind)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Twee leeuwenwelpen geboren in DierenPark Amersfoort

Op dierendag, 4 oktober, zijn er leeuwenwelpen geboren in DierenPark Amersfoort. Het zijn twee vrouwtjes. De jongen zijn kerngezond, drinken goed en openden na een aantal dagen hun ogen. Het is het eerste nestje van kersverse moeder Zaila. “Het gaat goed met de leeuwin, zij pakt de moederrol perfect op”, legt dierverzorger Marc Belt uit. “Zaila is erg beschermend en houdt haar kroost nauwlettend in de gaten.” 

Na een draagtijd van drieënhalve maand kwamen de jongen ter wereld. De eerste weken drinken de welpen alleen melk bij hun moeder. Na ongeveer zes weken beginnen zij ook vlees te eten. De jongen hebben zwarte vlekken in hun vacht. In de natuur vallen de leeuwenwelpen hierdoor nauwelijks op tussen het gele, dorre gras op de Afrikaanse savanne. Na ongeveer drie maanden vervagen de vlekken. “Voorlopig blijven de welpen bij hun moeder. Over een paar weken ontmoeten zij hun tante Sabi en hun vader Ramzes voor het eerst”, vertelt Marc.

Leeuwen hebben een kwetsbare status, dat betekent dat de soort in de natuur wordt bedreigd. Het leefgebied van de leeuw wordt vernietigd door landbouwontwikkeling en de lokale bevolking jaagt op de soort om het vee te beschermen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt natuurorganisaties die zich onder andere inzetten voor de bescherming van de leeuw, maar ook voor de veiligheid van de bevolking. Het dierenpark is blij met de geboorte van de welpen. “Deze geboorte draagt bij aan de instandhouding van de soort”, legt Marc uit. Over enkele weken kunnen bezoekers de jonge welpen bewonderen in DierenPark Amersfoort.

OM eist gevangenisstraf voor Poolse hooligan die ME’ers aanviel

Op 5 oktober 2023 speelt AZ Alkmaar tegen Legia Warschau in het AZ-stadion in Alkmaar. In aanloop naar de wedstrijd gaat het helemaal mis. Een groep supporters van Legia Warschau zoekt de confrontatie op met aanwezige ME’ers, wordt zeer agressief en valt hen als groep aan.

Uiteindelijk doen 20 ME’ers aangifte tegen de groep supporters. Tegen één van deze supporters eiste het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) donderdag een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar.

Buitensporig geweld
Als de ME’ers voor de wedstrijd in het ophoudvak aanwezig zijn om de Legia-fans te controleren, ontstaat er onrust en weerstand. Een grote groep fans keert zich massaal tegen de ME-ers en drijven hen in het nauw. Zij worden geschopt en geslagen, onder andere met flessen en stokken en ook tegen het hoofd. Als zij proberen de politieagenten wapenstokken, helmen en zelfs een koppel met wapen afhandig te maken, gooit een van de ME-ers een traangasgranaat kapot. Pas dan trekken de Legia-fans zich terug, waarna de agenten via een deur in de betonnen wand het vak kunnen verlaten. Verschillende ME’ers geven aan zich zo onveilig te hebben gevoeld dat zij op het punt hebben gestaan hun wapen te trekken. Velen hebben voor hun leven gevreesd en door het buitensporig geweld lichamelijk en geestelijk letsel opgelopen, sommigen hebben daar tot op de dag van vandaag last van.

Camerabeelden
De verdachte die vandaag voor de rechter stond, was onderdeel van deze groep supporters en is duidelijk te herkennen op camerabeelden van die dag. Op moment dat de ME naar achter wordt gedreven, bedekt hij zijn mond en neus met een sjaal en komt naar voren. Hij maakt zich onherkenbaar en gaat de confrontatie met de ME aan. Vanaf dat moment is hij een aantal keer schoppend en slaand (ook richting de grond waar op dat moment leden van de ME liggen) terug te zien op de camerabeelden.

Mateloos en grenzeloos
De officier van justitie: "Verdachte heeft, in het voorste gelid, samen met anderen welbewust de aanval geopend op ME’ers die slechts aanwezig waren om de voetbalwedstijd AZ – Legia Warschau zonder incidenten te laten verlopen. Zij zijn geslagen, geschopt en hebben – terecht – doodsangsten uitgestaan. Het geweld was mateloos en grenzeloos en is pas gestopt na het gebruik van traangas. Het geweld van die dag heeft grote impact gehad op de slachtoffers en werkt tot op de dag van vandaag door." Het OM eist tien maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak

Klokkenluider verpleegtehuis onterecht ontslagen

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch is van oordeel dat een 36-jarige man die werkte als verzorgende in een verpleegtehuis in Sittard onterecht op staande voet is ontslagen.

In tegenstelling tot de rechtbank Limburg vindt het hof de man wel een klokkenluider en hij had daarom niet ontslagen mogen worden. 

Niet meewerken aan versterving
In het verpleegtehuis waar de man als verzorgende werkte, zou een bewoonster komen te 'versterven' door haar geen eten en drinken meer te geven. De man wilde hieraan niet meewerken en kon zich niet vinden in dit beleid omdat dit tegen de wil van de bewoonster zou zijn. Hij heeft dit intern bij zijn werkgever gemeld en ook extern bij Veilig Thuis. 

Omdat hij wilde bewijzen wat er was gebeurd, heeft de man een aantal keer in het elektronisch patiëntendossier van de bewoonster gekeken en enkele stukken gedownload en naar zichzelf gemaild. Op dat moment was hij zelf niet meer haar verzorger. 

Ontslag op staande voet
Om die reden werd hij door zijn werkgever op staande voet ontslagen: hij had inzage gehad in het dossier van een bewoonster die niet zijn patiënte was en hij had hieruit informatie naar zichzelf gestuurd. De man was het niet eens met dit ontslag en deed een beroep op de Wet bescherming klokkenluiders (WBK). De rechtbank Limburg oordeelde eerder dat hiervan geen sprake was en dat het ontslag op staande voet terecht was. 

Onterecht ontslagen
Volgens het hof had de man niet in het dossier van de bewoonster mogen kijken en ook niet haar gegevens naar zichzelf mogen mailen. Daardoor schond hij het medisch geheim. Toch vindt het hof dat de werkgever hem niet op staande voet had mogen ontslaan. De man was namelijk wel een klokkenluider, omdat hij het vermoeden had dat er een misdrijf werd gepleegd. De werkgever heeft haar eigen klokkenluidersregeling niet nageleefd. De werknemer heeft als klokkenluider recht op bescherming tegen ontslag. 

Het verpleegtehuis moet de man daarom een billijke vergoeding van 10.000 euro betalen en overige vergoedingen van bijna 15.000 euro. Ook moet de werkgever de proceskosten betalen.

Onderzoek naar illegale sigaretten

Op 7 oktober heeft de FIOD twee mannen (55 en 63 jaar) uit Eindhoven aangehouden. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van onveraccijnsde sigaretten. Twee vrouwen (40 en 53 jaar) zijn uitgenodigd voor verhoor. Er zijn doorzoekingen geweest in hun woningen, een nabij gelegen schuur, een chalet in Soerendonk, een loods in Veldhoven en een garagebox in Oss. In België hebben de Belgische autoriteiten een loods doorzocht. Er is beslag gelegd op ruim 1 miljoen illegale sigaretten, 120.000 euro contant geld, 3 bestelbusjes, pepperspray, taser, hennep, hasj, erectiepillen, vapes en een jammer.

Aanleiding van het onderzoek was anonieme informatie over mogelijke verkoop van dozen sigaretten uit een schuurtje achter een woning. Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat diverse personen, waarvan de identiteit werd achterhaald, met lege handen aan de deur kwamen en met plastic tassen met daarin vermoedelijk sigaretten weggingen. Dagelijks werden met bestelbusjes mastercases (doos met 50 sloffen sigaretten) bij woningen en op parkeerplaatsen afgeleverd. De illegale voorraad sigaretten lag verdeeld over opslagplaatsen in Nederland en België. De vrouwen van de verdachten worden verdacht mee te hebben gewerkt aan de verkoop van illegale sigaretten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is ‘niet verder toegenomen’, maar zit nog altijd op ‘een relatief hoog niveau’, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut gebruikt de rioolwatermeting om de verspreiding van het virus in de gaten te blijven houden na het afschaffen van de grootschalige coronatesten. De concentraties, de zogeheten virusvracht, bereikten vorige week het hoogste niveau sinds begin januari. In twee weken was het aantal virusdeeltjes vrijwel verdubbeld.Op het Friese Waddeneiland Ameland zijn naar verhouding de meeste virusdeeltjes aangetroffen. Daarna volgen Baarn en Soest in de provincie Utrecht, Kampen (Overijssel), Heerde (Gelderland) en Almelo (Overijssel). Meer hierover op Skipr

Ramzan Kadyrov: 'Russische politici willen mij vermoorden'

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft drie Russische politici uit de Noord-Kaukasus bedreigd met bloedwraak. In een toespraak voor officieren van het veiligheidsapparaat in Grozny in de Islamitische republiek Tsjetsjenië beschuldigde hij de drie ervan opdracht te hebben gegeven tot zijn moord.

Kadyrov publiceerde de video van zijn toespraak op Telegram. Zijn dreigementen waren gericht tegen twee politici uit de naburige republiek Dagestan: Sulejman Kerimov, een senator in de Raad van de Russische Federatie, en Risvan Kurbanov, een plaatsvervanger in de Doema in Moskou. De derde persoon die door de Tsjetsjeense leider werd genoemd, was Doema-afgevaardigde Bekchan Barachoyev uit de naburige republiek Ingoesjetië.

Wildberries oprichtster Tatjana Kim en haar man Wladislaw Bakalschuk hadden een zakelijk conflict om het online warenhuis  wat een miljarden omzet heeft. In september probeerde Bakalschuk met geweld toegang te krijgen tot het hoofdkantoor van het bedrijf. Twee Wildberries-bewakers uit Ingoesjetië kwamen hierbij om het leven. De politicus Kerimov uit Dagestan staat in het geschil aan de kant van Kim, terwijl Kadyrov aan de kant van haar man Bakalschuk staat.

In de video bedreigt Kadyrov de politici, hij zou de bloedwraak in Tsjetsjenië hebben afgeschaft, maar hij bedreigt zijn tegenstanders er herhaaldelijk mee. Om de Russische controle over het onrustige Tsjetsjenië te behouden, heeft het Kremlin Kadyrov de vrije hand gegeven aan het dictatoriale bewind.

Random Pics van de Dag #1408

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verdachte van 7 zedendelicten misbruikte slachtoffers in toilet bioscoop en café

Een twintigjarige Amsterdammer stond vandaag voor het eerst voor de rechter in een pro-formazitting vanwege zeven ernstige zedendelicten. Hij wordt verdacht van het aanranden, verkrachten en afpersen van zes meisjes en jonge vrouwen in de periode van 2021 tot en met 2023. Vaak gebeurde dit in openbare ruimtes, zoals in het toilet van een bioscoop en een café. Eén slachtoffer was destijds jonger dan 16 jaar. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) opereerde de Amsterdamse verdachte Hicham A. volgens een vast patroon. Hij was zeventien jaar toen hij zich vergrepen zou hebben aan een meisje op een toilet. Zijn benadering was zeer dwingend, ook in de jaren daarna zegt het OM. "Deze verdachte benadert meisjes op straat, veelal islamitische meisjes, jonge meisjes, meisjes met weinig seksuele ervaring. Hij wil met ze afspreken en hij neemt ze ergens mee naartoe, in veel gevallen naar een bioscoop. Ze gaan ook vaak nog eten bij de MacDonalds en vervolgens wil hij kennelijk seks met ze."

'Als je niet meewerkt, dan vertel ik het aan je familie'
A. dwingt de meisjes daarna ook om hem geld te betalen. Daarbij gaat het vaak om bedragen van enkele honderden euro's en in een enkel geval zelfs om tweeduizend euro. OM: "Hij gebruikt eigenlijk seks als middel om hen te dwingen geld aan hen te betalen door hen in het vooruitzicht te stellen dat als je niet meewerkt, dan vertel ik het wel aan je familie. En dat willen de meisjes natuurlijk niet."

In meerdere gevallen vond de seks tussen A. en zijn slachtoffers plaats in een toilet van een bioscoop of in de filmzaal zelf. Maar volgens Justin Kötter, de advocaat van de jonge verdachte, was daarbij geen sprake van dwang. "Er wordt nu gezegd: uw client heeft meerdere dames benaderd, maar als je kijkt naar de stukken, dan zie je iets anders. Dan zie je ook dat deze dames mijn cliënt benaderden terwijl mijn cliënt helemaal geen contact zocht."

Ook de jonge leeftijd van de slachtoffers geeft volgens Kötters aan dat er sprake zou zijn van wederzijdse instemming. "Mijn cliënt is zelf ook een hele jonge jongen en bij sommige feiten was hij zelf minderjarig, dus dat zien wij echt wel anders."

In meerdere gevallen deden slachtoffers pas jaren later aangifte van de aanranding, verkrachting en afpersing door A. Maar dat doet niets af aan de ernst van de aangiften, zegt Boes Hogewind van het Openbaar Ministerie: "Wij zien een patroon. En schaamte of ontkenning, er zijn veel redenen waarom er pas laat aangifte wordt gedaan."

De verdachte wordt onderzocht door zowel een psycholoog als een psychiater en blijft voorlopig vastzitten. De volgende zitting is 12 december.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.