FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 oktober 2024

Ayatollah Khamenei Iran noemt aanslagen op Israël 'legitieme' daad

Ayatollah Ali Khamenei, sprak vrijdag voor het eerst sinds 5 jaar  tot een groot publiek en zei dat de recente raketaanval van Iran op Israël "legaal en legitiem" was en de minimale straf voor wat hij de misdaden van Israël noemde.

Khamenei sprak de enorme menigte toe buiten de Grand Mosalla-moskee van Teheran en zei dat elke aanval op Israël "een dienst is aan de regio en aan de hele mensheid." Verder zei de Ayatollah dat de zogeheten as van verzet in het Midden-Oosten niet zal terugdeinzen na de dood van meerdere militante leiders en de strijd zal gaan winnen.

Concert Ticket 2: QOTSA

De zomer is voorbij en de avonden zijn weer lang en donker. In plaats van een film of de zoveelste gehypete serie streamen, is het ook wel eens fijn om lekker onderuit gezakt een concert te kijken op je eigen home theater system. Om gemakkelijk iets leuks te vinden, kun je nu op FOK! terecht voor inspiratie.

Net als in de eerste editie van deze rubriek, komt ook dit concert uit de bibliotheek van de Frans-Duitse cultuurtelevisiezender Arte. Hoewel het succes van de artiesten uit hetzelfde tijdperk stamt als dat van Air, zijn het genre en de sfeer bij het concert onvergelijkbaar.

Deze week kijken we naar Queens of the Stone Age (QOTSA) en wel het concert van 4 juli 2023 in Lyon. QOTSA werd eind jaren '90 opgericht in Californië door Josh Homme. Doordat hij met ernstige gezondheidsproblemen te maken kreeg, moest de band in de zomer van 2024 alle nog geplande concerten annuleren,  maar inmiddels zijn er voor medio volgend jaar al weer enkele concerten aangekondigd. Het lijkt er dus op dat hij herstellende is.

Tot die tijd zijn in elk geval nog opnames beschikbaar, zoals deze van Nuits de Fourvière in Lyon. De locatie is het bijzondere openluchttheater Lugdunum, uit de Romeinse tijd, en gebouwd tegen de heuvel Fourvière.

Of de hervatte tour volgend jaar ook Europa weer aandoet is nog niet duidelijk. Voor nu: klik op play, zet het geluid (een beetje) harder en geniet van het concert.

Chelsea klopt Gent in Conference League, weinig succes Nederlandse spelers

Ook op de velden van de Conference League is donderdagavond gevoetbald, op het derde niveau van het Europese voetbal stond de eerste speelronde op het programma. Ook hier de nodige Nederlanders die in actie kwamen, we werpen er even kort een blik op.

In Moldavië stond Derrick Luckassen namens het Cypriotische Pafos in de basis tegen Petroclub Hincesti. De thuisploeg kwam nog op voorsprong, maar daarna kwam Pafos op gang en met onder meer twee goals van João Correia werd een 1-4 overwinning bijgeschreven.

Na jaren onder de lat bij Jong Utrecht te hebben gestaan speelt Thijmen Nijhuis nu in Finland en wel bij HJK. Met die ploeg ging hij naar Zwitserland, waar Lugano een maatje te groot was: zeven schoten op doel leverden een 3-0 overwinning op voor Lugano.

In Bosnië stond Bart Meijers in de basis van Borac Banja Luka, terwijl Bart Schenkeveld begon bij Panathinaikos. De Griekse grootmacht kwam al snel op voorsprong, maar kort na rust stond het 1-1 en dus trokken de Bosniërs er een keurig punt uit.

Dan nog even naar Denemarken, waar Kevin Diks in de basis stond van FC Kopenhagen. De ploeg moest echter wel een nederlaag slikken, want Jagiellonia Bialystok uit Polen was met 1-2 een maatje te groot.

De bij Ajax opgeleidde Reda Boultam begon namens het Sloveense Olimpija Ljubljana uit bij 1. FC Heidenheim, dat een vroege 1-0 voorsprong uit handen gaf, maar na een rebound uit een gemiste penalty alsnog een 2-1 zege pakte.

Bij het Oostenrijkse LASK mocht Melayro Bogarde, neef van Winston Bogarde, een invalbeurt meepakken tegen Djurgårdens IF. Dat ging niet helemaal lekker: hij kwam er in bij een 2-0 voorsprong, maar de Zweden kwamen uiteindelijk terug tot 2-2.

De grootste club in de Conference League dit seizoen is zonder meer Chelsea, dat opende tegen AA Gent en in eigen huis een 4-2 overwinning pakte. De stand na de eerste speelronde is hier te vinden.

Uitslagen Conferece League, speelronde 1
Istanbul Basaksehir - Rapid Wien 1-2
Vitoria de Guimarães - Celje 3-1
1. FC Heidenheim - Olimpija Ljubljana 2-1
Cercle Brugge - St Gallen 6-2
Astana - TSC 1-0
Dinamo Minsk - Heart of Midlothian 1-2
Noah - Mlada Boleslav 2-0
Legia Warschau - Real Betis 1-0
Molde - Larne 3-0
Omonia - Vikingur Reykjavik 4-0
Fiorentina - The New Saints 2-0
Chelsea - Gent 4-2
FC Kopenhagen - Jagiellonia Bialystok 1-2
Lugano - HJK 3-0
Petroclub Hincesti - Pafos 1-4
Borac Banja Luka - Panathinaikos 1-1
LASK - Djurgårdens IF 2-2
Shamrock Rovers - APOEL 1-1

United spectaculair gelijk bij Porto, Van Bronckhorst verliest met Besiktas in Europa League

In de Europa League is donderdagavond de tweede speelronde van het seizoen afgewerkt. Zoals we al hadden vermeld leverde dat gelijke spelen op voor Ajax en FC Twente, terwijl AZ verloor, maar er stonden nog vijftien wedstrijden op het schema, inclusief de nodige Nederlanders op de velden.

FC Porto kreeg bezoek van het Manchester United van Erik ten Hag, waar Mathijs de Ligt in de basis stond en Joshua Zirkzee later in kwam vallen. Dankzij Marcus Rashford en Rasmus Hojlund kwam United al na twintig minuten op een 0-2 voorsprong, maar goals van Pepê en Samuel Aghehowa brachten Porto nog ruim voor rust op gelijke hoogte. Kort na rust zorgde Aghehowa zelfs voor de 3-2, maar in blessuretijd zag Ten Hag hoe Christian Eriksen teamgenoot Harry Maguire in staat stelde de 3-3 op de borden te zetten.

Coach Giovanni van Bronckhorst nam het met zijn Besiktas in eigen huis op tegen Eintracht Frankfurt, maar dat ging niet zo goed. In een tijdsbestek van drie minuten zorgden Omar Marmoush en Eric Dina voor 0-2, waarna Ciro Immobile namens de thuisploeg een penalty liet liggen. Ansgar Knauff tekende in de slotfase voor 0-3, waarna de 1-3 van Arthur Masuaku een doekje voor het bloeden was voor Van Bronckhorst.

Ook in Hongarije stond een Nederlandse coach langs de lijn, Pascal Jansen kreeg met Ferencvaros bezoek van Tottenham Hotspur, waar Mickey van de Ven de hele wedstrijd op de bank zat. Hij zag Pape Sarr voor 0-1 zorgen, kort na een afgekeurde goal voor de thuisploeg. Brennan Johnson verdubbelde de voorsprong in de slotfase, Barnabas Varga deed nog iets terug namens Ferencvaros: 1-2.

Bij Maccabi Tel Aviv stond Joris van Overeem in de basis, Tyrese Asante was geschorst. De ploeg kreeg bezoek van Midtjylland uit Denemarken, dat dankzij Franculino en Edward Chilufya een 0-2 zege bij mocht schrijven.

Robin Pröpper stond in de basis bij de Rangers, waar Neraysho Kasanwirjo als invaller fungeerde. Olympique Lyon was echter een flinke maat te groot voor de Schotten, die Malick Fofana al snel 0-1 zagen maken. Tom Lawrence deed rap wat terug, maar een paar minuten later tekende Alexandre Lacazette voor 1-2 en op slag van rust maakte hij ook de 1-3. Fofana trof kort na rust nog eens doel en zorgde voor de 1-4 eindstand.

Pablo Rosario stond in de basis bij Nice, dat het opnam tegen Lazio Roma. Bij de Romeinen was Tijani Noslin geschorst, maar dat deerde ze niet. Pedro en Valentin Castellanos zorgden voor 2-0, Jeremie Boga deed iets terug namens Nice. Castellanos maakte er kort na rust 3-1 van en vanaf elf meter gooide Mattia Zaccagni de boel helemaal op slot: 4-1.

Stand
Na twee speelrondes zijn er vijf ploegen met twee overwinningen, Lazio voert de ranglijst aan met een doelsaldo van 7-1. Ajax staat op een keurige zesde plek, AZ staat achttiende en FC Twente neemt de 23e plek in beslag. De volledige stand is hier te vinden.

Uitslagen Europa League, speelronde 2
RFS - Galatasaray 2-2
Ferencvaros - Tottenham Hotspur 1-2
Maccabi Tel Aviv - Midtjylland 0-2
Olympiakos - Braga 3-0
Qarabag - Malmö FF 1-2
Real Sociedad - Anderlecht 1-2
Lazio Roma - OGC Nice 4-1
Slavia Praag - Ajax 1-1
TSG Hoffenheim - Dynamo Kyiv 2-0
Athletic Bilbao - AZ 2-0
Besiktas - Eintracht Frankfurt 1-3
FC Porto - Manchester United 3-3
FC Twente - Fenerbahce 1-1
Viktoria Plzen - Ludogorets Razgrad 0-0
IF Elfsborg - AS Roma 1-0
PAOK - FCSB 0-1
Union Saint-Gilloise - Bodø/Glimt 0-0
Rangers - Olympique Lyon 1-4

FvD-filmpjes strafbaar volgens OM

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. De video's, die gericht zijn op de gevolgen van de Spreidingswet en de positie van non-binaire en transgender personen, kwamen onder vuur na aangiften, waarop het OM een onderzoek instelde.

Thierry Baudet, fractievoorzitter van FVD, heeft aangegeven dat hij vandaag is verhoord door de Amsterdamse politie. Naast Baudet worden ook de overige bestuursleden van de partij, penningmeester Freek Jansen en vicevoorzitter Joris van den Oetelaar, ondervraagd. Dit bevestigde het OM in een verklaring.

Volgens het OM bevat de video over de Spreidingswet haatdragende uitingen en beledigingen gericht tegen asielzoekers. De tweede video, die in november 2023 op het Instagram-account van FVD werd geplaatst, zou aanzetten tot haat tegen de LHBTI-gemeenschap en wordt gezien als een discriminerende belediging van transgender en non-binaire personen.

Het OM stelt dat de campagnespot specifiek is ontworpen om angst te zaaien voor transgender en non-binaire personen, en dat dit haat kan aanwakkeren, wat zou kunnen leiden tot gewelddadige acties tegen deze groep. Hoewel het OM erkent dat de vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht is, benadrukt het dat deze vrijheid niet onbeperkt is. In dit geval oordeelt het OM dat de video's de grenzen van wat wettelijk toelaatbaar is, hebben overschreden.

Daarnaast vindt justitie dat de video's op een doordachte en retorisch sterke manier bepaalde groepen in een negatief daglicht plaatsen. "Iedereen moet veilig kunnen leven, zonder angst voor geweld of uitsluiting," aldus het OM.

Baudet reageerde eerder op de zaak door een foto van de aanklacht te delen op sociale media en noemde de aanklacht, naar verluidt op basis van een uitspraak van voormalig fractiegenoot en advocaat Theo Hiddema, ‘potsierlijk’ en ‘juridisch onhoudbaar’. Hij bekritiseerde ook het huidige opinieklimaat, dat volgens hem steeds meer gericht is op het criminaliseren van afwijkende opvattingen.

Het OM zal na de verhoren van de FVD-bestuurders beslissen of er vervolging zal worden ingesteld.

Facebook mag geen advertenties baseren op geaardheid, ook niet na coming-out

Facebook en Instagram mogen geen persoonlijke informatie, zoals iemands geaardheid, gebruiken voor gerichte reclames. Dit is ook niet toegestaan als een gebruiker zijn of haar geaardheid later zelf openbaar maakt. Volgens het Europese Hof van Justitie druist dit in tegen Europese privacyregels, die bepalen dat bedrijven geen persoonlijke gegevens mogen opslaan zonder een duidelijk en gerechtvaardigd doel.

De uitspraak van het Hof komt voort uit een rechtszaak van privacy-activist Max Schrems tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Schrems kreeg advertenties te zien gericht op homoseksuele personen, hoewel hij nooit zijn geaardheid op zijn profiel had vermeld. Bovendien had hij Meta geen toestemming gegeven om dit soort gegevens over hem te verwerken.

Schrems startte de rechtszaak in Oostenrijk, omdat hij wilde dat Meta zou stoppen met het verzamelen van gegevens die zijn geaardheid zouden kunnen onthullen, zoals zijn online surfgedrag. Dit zou volgens Schrems in strijd zijn met de Europese privacyregels.

De hoogste rechtbank van Oostenrijk vroeg uiteindelijk om duidelijkheid van het Europese Hof over hoe de wet precies moet worden geïnterpreteerd. Het ging hierbij om de vraag of Meta alle soorten informatie over gebruikers mag verzamelen en opslaan voor gerichte advertenties. Ook was er de vraag of Schrems afstand had gedaan van zijn recht op privacy over zijn geaardheid, omdat hij openlijk sprak over zijn homoseksualiteit tijdens een rondetafelgesprek in Wenen.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor internetbedrijven, die veel inkomsten genereren door gerichte advertenties op basis van persoonlijke gegevens.

18-jarige na bedwelming slachtoffer groepsverkrachting

In Duitsland is er grote verontwaardiging ontstaan na de groepsverkrachting van een 18-jarige studente. De verkrachting vond eind augustus plaats in Herford, Noordrijn-Westfalen, waar het slachtoffer een avondje uit was met vrienden in discotheek GoParc.

Ze ontmoette een groep onbekenden en herinnerde zich weinig van wat daarna gebeurde. Camerabeelden tonen hoe ze versuft werd meegenomen naar een parkeerplaats achter een Subway-restaurant, waar ze meerdere keren werd verkracht door verschillende personen. De politie vermoedt dat de daders GHB, een beruchte verkrachtingsdrug, in haar drankje hebben gedaan.

Het slachtoffer stapte de volgende ochtend naar de politie en werd meteen medisch onderzocht in het ziekenhuis, waar artsen verwondingen aan haar genitaliën vaststelden. Hoewel er geen sporen van drugs zijn aangetroffen omdat de afwas in de club al was gedaan, blijft de politie GHB als oorzaak overwegen.

Het onderzoek richt zich momenteel op zeven verdachten, onder wie twee Irakezen die als hoofdverdachten worden beschouwd en in de cel zitten. De andere verdachten zijn vier Duitsers en een Syriër. Verrassend is dat ook een jonge vrouw betrokken was, al is haar precieze rol nog onduidelijk.

Naast de beelden van bewakingscamera’s in de buurt, zouden de verdachten ook zelf video-opnames van de verkrachting hebben gemaakt met hun smartphones. Deze beelden worden nog onderzocht. De politie vermoedt dat er mogelijk meer verdachten betrokken zijn en dat verdere arrestaties kunnen volgen.

Faber wil waarschuwingsbord bij azc: "Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer"

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) heeft tijdens haar recente bezoek aan Denemarken een opvallend idee opgedaan: waarschuwingsborden plaatsen bij Nederlandse asielzoekerscentra met de tekst: "Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer".

Volgens bronnen van RTL Nieuws heeft Faber dit idee gebaseerd op een bord dat ze dacht te hebben gezien bij een Deens detentiecentrum voor asielzoekers die worden uitgezet. Na navraag door ambtenaren bleek echter dat zo’n bord in werkelijkheid niet bestaat. "Het bestaat alleen in haar hoofd," wordt er in haar omgeving gefluisterd.

Ondanks dat de waarschuwingsborden in Denemarken een hersenspinsel blijken te zijn, houdt Faber vast aan het idee. Haar doel is om een krachtig signaal af te geven: het verblijf van asielzoekers in Nederland moet gezien worden als tijdelijk. Dit past binnen haar visie om het Nederlandse asielbeleid strenger te maken, geïnspireerd door het beleid in Denemarken. Daar worden asielzoekers direct geconfronteerd met de mogelijkheid van afwijzing en krijgen ze vaak slechts een tijdelijke verblijfsvergunning van maximaal twee jaar. Faber noemt het Deense systeem dan ook "een bron van inspiratie".

Het bezoek aan Denemarken had voor Faber vooral als doel om te onderzoeken hoe het land erin slaagt minder asielaanvragen te ontvangen dan Nederland. Een belangrijk onderdeel van het Deense succes, volgens haar, is dat het land actief een ontmoedigend beeld over het asielbeleid uitdraagt. Dit zou asielzoekers ervan weerhouden om Denemarken als bestemming te kiezen.

Of de waarschuwingsborden er daadwerkelijk gaan komen, en in welke taal ze eventueel zouden worden opgesteld, is nog onduidelijk. Maar Faber lijkt vastberaden om elementen van het Deense beleid in Nederland door te voeren. Voor haar staat vast: duidelijk communiceren dat terugkeer een reële optie is, moet onderdeel worden van het Nederlandse asielbeleid.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Inbreker ruimt huis op, vervangt keukengerei en kookt maaltijd: 22 maanden cel

De 36-jarige Damian Wojnilowicz, 36 jaar oud, werd hiervoor veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf door het Cardiff Crown Court, nadat hij op merkwaardige wijze had ingebroken bij een vrouw in Monmouthshire, Wales.

De vrouw kwam thuis van haar werk en ontdekte dat een inbreker niet alleen haar huis had doorzocht, maar ook haar was had opgehangen, boodschappen had opgeruimd en zelfs een maaltijd voor haar had gekookt. Ook merkte ze op dat de prullenbak was geleegd, de vogelvoeders waren bijgevuld, haar oude keukengerei was weggegooid en vervangen door nieuw keukengerei en de vloer was gedweild. Zelfs haar tandenborstel was voorzien van een nieuw opzetstuk.

Op tafel lag, naast een fles rode wijn, een wijnglas en een kurkentrekker een briefje met de tekst: "Don't worry, be happy, eat up and scratch."

De inbraak zorgde ervoor dat de vrouw zich te bang voelde om nog in haar eigen huis te blijven. Ze vertelde dat ze na het incident twee weken lang in angst leefde, in de overtuiging dat de inbreker haar kende en haar misschien stalkte. Ze besloot haar huis te verlaten en bij een vriendin te blijven, omdat ze zich daar veiliger voelde.

Op 29 juli pleegde Wojnilowicz een tweede inbraak, waarbij hij werd vastgelegd op de beveiligingscamera's van een man die hem op zijn oprit zag lopen.

Daar maakte de inbreker maakte gebruik van de douche in het tuinhuisje en liet hij het bubbelbad smerig achter. Hij leek dronken te zijn toen hij werd aangesproken door de zoon van de eigenaar, die hem vroeg te vertrekken.

Wojnilowicz werd later gearresteerd en bij DNA controle kwam dit overeen met DNA dat gevonden werd in het huis van de vrouw.

De advocaat van Wojnilowicz, Tabitha Walker, legde uit dat haar cliënt op dat moment dakloos was en door een moeilijke periode ging. Ondanks zijn excuses oordeelde de rechter dat de inbraken een enorme inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers vormden. Wojnilowicz werd veroordeeld op basis van twee aanklachten van inbraak en had al eerdere veroordelingen op zijn naam staan.

De kokkerellende inbreker
De kokkerellende inbreker

Jongste misbruikslachtoffer Puff Daddy was slechts negen jaar oud

Feestjes van Sean 'Diddy' Combs (54) zijn altijd al het onderwerp geweest van roddels, maar nu komen er steeds meer details naar buiten over hoe wild het er echt aan toe ging. Volgens een bron wisten de meeste beroemdheden precies wanneer ze moesten vertrekken om niet in de gekste situaties terecht te komen.

"Wat voor 2 uur 's nachts gebeurde is niet te vergelijken met wat er na 5 uur 's ochtends gebeurde," zegt de ingewijde. De feestjes duurden vaak tot 7 uur 's ochtends, en wat er op die late uren gebeurde, was voor veel sterren te extreem.

Een tweede bron bevestigt dit beeld en legt uit dat de meeste A-sterren tussen 2 en 3 uur 's nachts vertrokken, ruim voordat het feest echt uit de hand begon te lopen. "Zodra de vrouwen zich begonnen uit te kleden, wisten veel mensen dat het tijd was om te gaan," voegt de bron toe. Vanaf dat moment veranderden de feestjes in iets veel duisterders, met drugs en sekswerkers die alles deden wat je wilde. "Er was niets dat niet kon," wordt er gezegd over de sfeer op deze momenten.

Deze verhalen komen overeen met de huidige rechtszaken tegen Diddy, waarin hij wordt beschuldigd van het drogeren en seksueel misbruiken van zowel mannen als vrouwen tijdens zijn feesten. Onlangs kwam naar buiten dat er maar liefst 120 aanklachten tegen hem lopen, waaronder die van een slachtoffertje van slechts 9 jaar oud.

Door Deen ontdekte zeeslang blijkt walvispenis te zijn

Aan de Baltische kust van Denemarken is een nogal opmerkelijke vondst gedaan. Een natuurgids dacht aanvankelijk een ‘gigantische zeeslang’ te hebben ontdekt, maar het bleek iets heel anders te zijn. Het vlezige object dat hij vond, bleek niets minder dan de penis van een bultrug te zijn. “Hij verkeert in verrassend goede staat,” aldus de verbaasde ontdekkers.

Het verhaal begon in september op Bornholm, een eiland in de Oostzee. Een strandliefhebber trof daar een sterk ruikend, langwerpig object aan van ruim anderhalve meter. Overtuigd dat hij iets buitengewoons had gevonden, nam hij het mee naar NaturBornholm, een natuurhistorisch museum waar hij als gids werkt. Het object werd al snel onder de loep genomen door experts.

Kenneth Nielsen, een wetenschapper bij het museum, dacht meteen terug aan een gebeurtenis van eerder dat jaar, toen in juli het karkas van een bultrug op hetzelfde eiland aanspoelde. Bultruggen zijn indrukwekkende zeezoogdieren die tot wel 16 meter lang en 30 ton zwaar kunnen worden. Het leek Nielsen aannemelijk dat het gevonden voorwerp afkomstig was van dit dier.

Walvisexpert Carl Kinze werd erbij gehaald en bevestigde uiteindelijk dat het ging om de penis van de aangespoelde bultrug. “Absoluut krankzinnig,” aldus Nielsen enthousiast. “Het is 160 centimeter lang en ziet er bijna onaangetast uit. Echt prachtig en goed geconserveerd.”

Walvispenis (onder)
Walvispenis (onder)

Nederland krijgt er een nieuwe tolsnelweg bij

Nederland krijgt er een nieuwe tolweg bij: de uitbreiding van de A15 naar de A12, waarover woensdag groen licht werd gegeven door de Raad van State. Dit nieuwe stuk snelweg moet de bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen verbeteren en de doorstroming naar Duitsland vergemakkelijken. Al komt deze snellere route met een prijs, want een deel van het traject zal tolplichtig zijn.

De tolheffing geldt alleen voor de brug over het Pannerdensch Kanaal. Het maakt niet uit of je in een auto, op een motor, met de bus of in een vrachtwagen rijdt: iedereen moet betalen om deze brug over te steken. Hoeveel dat precies zal kosten, is nog niet bekend.

Naast de A15, komt ook de A24 in het nieuws als nieuwe tolweg. Vanaf 7 december dit jaar wordt voor een ritje met een voertuig tot 3500 kilogram 1,51 euro in rekening gebracht. Voor zwaardere voertuigen stijgt dit bedrag naar 9,13 euro per keer. Betalen kan digitaal, zonder tolpoortjes, via e-tol.nl, waarbij er keuze is tussen automatische incasso of een handmatige betaling binnen drie dagen.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Nieuw bewijs duikt op in zaak Menendez broers VS

De openbaar aanklager in Los Angeles heeft aangekondigd nieuw bewijsmateriaal te onderzoeken in de beruchte zaak van de Menendez-broers. Deze zaak kreeg recent opnieuw veel aandacht door de Netflix-serie Monster: The Lyle and Erik Menendez Story. Lyle en Erik Menendez zitten al meer dan dertig jaar vast voor de moord op hun ouders, maar nieuw bewijs zou het mogelijk maken de zaak opnieuw te bekijken.

De aanklager benadrukte echter dat het nog niet zeker is of de zaak daadwerkelijk heropend wordt. Hij verklaarde dat het hun "morele en ethische plicht" is om het bewijs te onderzoeken.

De broers Menendez werden in 1996 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Ze werden schuldig bevonden aan het met meerdere hagelschoten op brute wijze doodschieten van hun ouders in hun huis in Beverly Hills in 1989.

In eerste instantie beweerden ze dat hun ouders door onbekenden waren vermoord terwijl zij naar de bioscoop waren. Na hun arrestatie gaven ze toe hun ouders te hebben vermoord, maar claimden dat ze handelden uit zelfverdediging, omdat hun vader hen jarenlang seksueel zou hebben misbruikt. Hun moeder zou hiervan geweten hebben, maar niets hebben ondernomen.

Het verweer van de broers werd destijds verworpen, en de aanklagers stelden dat ze hun ouders hadden vermoord om toegang te krijgen tot hun miljoenen-erfenis. Tijdens de rechtszaak werd veel aandacht besteed aan de luxueuze levensstijl die de broers direct na de moord aannamen. Zo kochten ze dure horloges en auto's en leidden ze een extravagant leven, wat de aanklagers als bewijs van hun hebzucht zagen. De zaak trok in de jaren 90 enorm veel media-aandacht, mede doordat deze live op televisie werd uitgezonden.

Een recent opgedoken brief van Erik Menendez, die maanden voor de moorden zou zijn geschreven, werpt mogelijk een nieuw licht op de zaak. In de brief beschrijft hij het vermeende misbruik door hun vader, wat hun advocaat als bewijs aanvoert dat de broers daadwerkelijk uit angst handelden.

De openbaar aanklager zegt dat er geen twijfel bestaat over het feit dat de broers hun ouders hebben vermoord, maar dat de manier waarop destijds met beschuldigingen van seksueel misbruik werd omgegaan, nu opnieuw moet worden beoordeeld.

De advocaat van de Menendez-broers verwelkomt het nieuwe onderzoek en benadrukt dat zijn cliënten al meer dan dertig jaar vastzitten. Volgens hem hebben de broers zich in de gevangenis voorbeeldig gedragen. Zo zou Lyle onder andere een universitaire studie hebben voltooid. Hij stelt dat dertig jaar gevangenisstraf genoeg is en hoopt op een eerlijke herbeoordeling van de zaak.

Kesha: "Ik ga alles openbaren, muziekindustrie moet bang zijn"

Kesha heeft besloten haar negatieve ervaringen in de muziekindustrie openbaar te maken, met de hoop dat ze hiermee andere artiesten kan helpen. De zangeres, die al jaren in conflict is met producer Dr. Luke, geeft aan vastberaden te zijn de industrie te veranderen. "De muziekindustrie zou onwijs bang voor me moeten zijn," zegt de 37-jarige in een interview met ELLE. "Ik ga de boel omgooien en zorgen dat niets onbesproken blijft."

Volgens Kesha gaat dit om een "tienjarenplan", waarbij ze stukje bij beetje de misstanden binnen de industrie wil aanpakken, zodat deze ervaringen anderen bespaard blijven.

In 2014 maakte Kesha openbaar dat ze emotioneel en seksueel misbruikt zou zijn door Dr. Luke, iets wat de producer altijd heeft ontkend. Samen waren ze verantwoordelijk voor grote hits zoals Tik Tok en Die Young.

Kesha besloot een rechtszaak aan te spannen, maar deze werd destijds afgewezen. Naast de beschuldigingen volgde er ook jarenlang een juridische strijd over haar contract bij het label van Dr. Luke. In 2023 bereikten ze een schikking, waarvan de details niet zijn gedeeld, maar Kesha mocht uiteindelijk het label verlaten.

De zangeres geeft aan dat ze tijdens deze moeilijke periode vooral steun vond bij mannelijke collega's uit de rockscene, zoals Dave Grohl en Alice Cooper. Van vrouwelijke collega's kreeg ze destijds weinig steun, iets wat ze nu zelf anders wil aanpakken. "Nu probeer ik er te zijn voor andere artiesten, óók vrouwen," zegt ze. Haar doel is om haar eigen ervaringen te gebruiken om anderen te helpen, zodat ze niet door dezelfde ellende hoeven te gaan.

Nadat de juridische strijd met Dr. Luke achter de rug was, richtte Kesha haar eigen platenlabel op, Kesha Records. Haar eerste single Joyride, uitgebracht via haar eigen label, werd meteen een succes. Momenteel werkt ze aan haar eerste album onder Kesha Records. Ondertussen blijft de entertainmentindustrie onder vuur liggen, mede door beschuldigingen richting rapper Diddy (Puff Daddy), die volgens berichten meer dan honderd mensen zou hebben misbruikt tijdens grote feesten. Dit nieuws heeft een golf van negatieve verhalen losgemaakt binnen de industrie.

Ruim duizend 'warmtehuisjes' en miljarden euro's nodig om Amsterdam van het gas te krijgen

Amsterdam aardgasvrij in 2050, het is ondanks de vele tegenslagen het doel van de gemeente. Om die plannen te laten lukken moet er wel heel wat gebeuren. Zo gaat de totale overstap de gemeente zo'n 40 miljard euro kosten en komen er ruim duizend 'warmteoverdrachtstations' in de stad. 

In de warmtehuisjes wordt de warmte vanuit de grotere buizen overgezet op kleinere buizen die naar de woningen lopen. De vele overdrachtsstations komen bovenop de meer dan 2600 elektriciteitshuisjes die in de stad moeten worden geplaatst om er voor te zorgen dat het elektriciteitsnet de komende jaren ook de extra vraag naar stroom aankan. 

Slotervaart en Rivierenbuurt
Op een kaart van de gemeente blijkt dat veel van de warmtehuisjes in gedeeltes van Nieuw-West, West, Noord, Zuid en Zuidoost komen. Vooral in Oud-West, Slotervaart en de Rivierenbuurt is het de bedoeling dat er veel van dit soort stations komen. De 2600 elektriciteitshuisjes komen door de hele stad.

Verantwoordelijk wethouder Dirk de Jager schrijft in de plannen dat er maar beperkt plek is in de stad voor de gebouwen en dat buurtbewoners betrokken worden om mee te denken over de plaatsing. De gemeente stuitte de afgelopen tijd namelijk al vaker op verzet uit buurten waar elektriciteitshuisjes moesten worden geplaatst. 

Onzeker en complex
De vele warmtehuisjes zijn nodig omdat het de bedoeling van de gemeente is om tot 2040 zo'n 485.000 woningen aan te sluiten op warmtenetten. Dat is echter wel een behoorlijke uitdaging. De gemeente heeft namelijk al meerdere klappen te verduren gehad in transitie. 

Zo liet energieleverancier Eneco eind juni al weten toch niet te gaan zorgen voor een warmte- en koudevoorziening in een deel van Oost en stopt Vattenfallvolledig met het aanleggen van warmtenetten in bestaande wijken. Daar bovenop werd vorige week ook nog duidelijk dat de plannen om 10.000 woningen in Zuidoost te verwarmen met warmteuit datacenters ook niet doorgaat. Volgens de leveranciers zijn de plannen 'te onrendabel'. 

Volgens de gemeente trekken de bedrijven zich terug omdat er voor hen te veel onzekerheden zijn qua wetgeving en subsidies. Daarom wordt er overwogen om een gemeentelijk warmtebedrijf op te zetten om de aardgasvrije plannen te halen. De verkenning daar naar loopt op het moment.

40 miljard
Het kostenplaatje voor de warmtetransitie is er ook eentje waar je u tegen zegt. De verwachting is dat de plannen zo'n 40 miljard euro gaan kosten. Zo'n 7 á 8 miljard is voor de warmtesystemen, de rest van het bedrag komt is bedoeld voor onder andere het isoleren van woningen, het aanleggen van de pijpen en het aanleggen van de installaties.

Wel benadrukt de gemeente in de plannen dat de investeringen hoger kunnen uitvallen als er minder warmtenetten worden aangelegd dan de gemeente verwacht, omdat mensen kiezen voor een ander alternatief. Voor een warmtepomp moeten meer elektriciteitsleidingen bijvoorbeeld worden verzwaard, wat de kosten weer doen oplopen. 

MLB: Mets schakelen Brewers uit na heerlijke homerun Alonso, 8 teams over in playoffs

In de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB zijn de acht teams bekend die nog kans maken op het winnen van de World Series. Donderdagavond werd de vierde en laatste serie in de Wild Card Series beslist, waarin de Milwaukee Brewers en New York Mets in hun derde duel streden om de laatste wildcard in de National League.

Pitchers Tobias Myers (Brewers) en Jose Quintana (Mets) hielden de boel lange tijd uitstekend dicht, na zes innings stond het nog altijd 0-0. In de zevende inning konden de fans dan eindelijk op de stoelen staan en dat ging gelijk flink tekeer: Mets-pitcher José Buttó kreeg een homerun van Jake Bauers om de oren, direct gevolgd door een homerun van Sal Frelick voor 2-0.

In de negende inning was het aan closer Devin Williams om het voor de Brewers op slot te gooien, maar dat mislukte: in mogelijk zijn laatste optreden voor de Mets, en een dag nadat de coach aangaf dat hij zeker 'een grote' zou raken, sloeg Pete Alonso toe. Met Francisco Lindor en Brandon Nimmo op de honken mepte hij de bal van het veld af voor een homerun en 2-3, waarna Starling Marte ook teamgenoot Jesse Winker nog binnen sloeg voor 2-4.

De Brewers konden in hun laatste paar slagbeurten niks meer terug doen en closer David Peterson gooide de boel keurig dicht voor de Mets, die zo de winst pakten en het in de Division Series op mogen nemen tegen de Philadelphia Phillies.

Speelschema
Zaterdag 5 oktober, 13.00u (19.00u NL) - American League, Division Series, game 1; Cleveland Guardians - Detroit Tigers
Zaterdag 5 oktober, 16.00u (22.00u NL) - National League, Division Series, game 1; Philadelphia Phillies - New York Mets
Zaterdag 5 oktober, 18.30u (00.30u NL) - American League, Division Series, game 1; New York Yankees - Kansas City Royals
Zaterdag 5 oktober, 20.30u (02.30u NL) - National League, Division Series, game 1; Los Angeles Dodgers - San Diego Padres

FOK! Wat een weer: wederom droog en rustig najaarsweer

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend komt er eerst plaatselijk mist voor, deze zal echter vrij snel oplossen. is het overal droog en schijnt op veel plaatsen de zon. Er staat weinig wind.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig.

Vanavond is er weinig bewolking en is het droog. Er staat weinig wind.

Vannacht kan er opnieuw plaatselijk mist ontstaan. Er staat weinig wind. De minimumtemperatuur daalt opnieuw naar enkele graden boven het vriespunt.

Tot morgen!

 

- (Foto: FOK.NL)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier!  (Foto: FOK.NL)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1402

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
©FOK.nl e.a.