FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 juli 2024

Gastland VS uitgeschakeld op Copa America, Uruguay en Venezuela imponeren

Terwijl we in Europa druk bezig zijn met het EK voetbal, is in de Verenigde Staten het Pan-Amerikaans kampioenschap bezig, natuurlijk beter bekend als de Copa America. Inmiddels is de groepsfase ook daar voorbij, donderdagavond staat de eerste kwartfinale op het programma - vrijdag volgt er nog één, zaterdag worden er twee gespeeld.

Groep A
Titelverdediger Argentinië opende in Atlanta met een 2-0 overwinning op Canada, terwijl Peru en Chili in Arlington niet tot scoren kwamen. In Kansas City pakte Canada met 1-0 de eerste punten tegen Peru, waarna Argentinië in East Rutherford met 1-0 van Chili won. Met alweer zijn derde en vierde goal zorgde Lautaro Martinez in Miami voor een 2-0 zege van de Argentijnen op Peru, terwijl Chili wéér niet tot scoren kwam, maar in Orlando wel een puntje pakte tegen Canada.

Voor Canada was dat ene puntje genoeg, met vier punten plaatsten ze zich als tweede voor de kwartfinales, uiteraard achter de negen punten van Argentinië.

Groep B
In Santa Clara begon Venezuela verrassend goed: een achterstand tegen Ecuador werd omgebogen naar een 2-1 overwinning, waarna Mexico in Houston met 1-0 van Jamaica won. De Jamaicanen hadden het lastig en verloren in Las Vegas met 3-1 van Ecuador, maar de verrassing zat in Inglewood: Venezuela won met 1-0 van Mexico dankzij een penalty van Salomon Rondon, die nota bene een maand eerder zijn Mexicaanse club Pacheca nog als topschutter naar de titel hielp in de Noord-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League.

In Glendale kwamen Mexico en Ecuador niet tot scoren in de laatste speelronde, hoewel de vele duizenden Mexicaanse fans even konden juichen: diep in blessuretijd kregen ze een penalty en bij winst zouden ze door zijn, maar de penalty werd na het bekijken van de beelden ingetrokken. Venezuela won met 3-0 van Jamaica en ging als groepswinnaar door, samen met Ecuador.

Groep C
In Arlington begon de Amerikaanse thuisploeg degelijk met een 2-0 zege op Bolivia, terwijl Uruguay alvast met 3-1 van Panama won in Miami. In Atlanta ging het echter fout voor de thuisploeg: ze kwamen snel op voorsprong, maar Panama sloeg bijna gelijk terug en won zelfs met 2-1. Uruguay speelde zich overtuigend naar een 5-0 zege op Bolivia en maakte het vervolgens af door de Amerikanen in Kansas City met 1-0 te verslaan, waarmee het gastland er definitief uit lag.

Panama won ondertussen met 3-1 van Bolivia en staat zo voor het eerst in de historie in de kwartfinales, achter het ongenaakbare Uruguay.

Groep D
In Houston opende Colombia met een 2-1 overwinning op Paraguay, terwijl Brazilië zeer matig begon: een doelpuntloos gelijkspel tegen Costa Rica. Met een overtuigende 4-1 zege op Paraguay poetsten ze de stroeve start weg, terwijl Colombia met 3-0 van Costa Rica won. De twee toplanden bleven op 1-1 steken in de laatste slotronde, waarin Costa Rica met 2-1 van Paraguay wist te winnen.

De Colombianen wonnen de groep met zeven punten, Brazilië plaatste zich met vijf punten, één meer dan Costa Rica, toch wel gewoon voor de kwartfinales.

Kwartfinales
Donderdagnacht om 03.00 uur Nederlandse tijd spelen Argentinië en Ecuador tegen elkaar in de eerste kwartfinale, 24 uur later trappen Venezuela en Canada af. De overige kwartfinales worden zaterdag gespeeld: 's avonds om 00.00 uur Nederlandse tijd beginnen Colombia en Panama er aan, drie uur later gevolgd door Uruguay en Brazilië.

Mededeling van openbaar belang - woef!

De zomervakantieperiode nadert snel. Wie binnenkort vertrekt naar zijn of haar vakantiebestemming is wellicht al met de laatste voorbereidingen bezig. Neemt u ook uw trouwe viervoeter mee? Lees dan verder.

Uiteraard weten we allemaal, al dan niet uit de inburgeringscursus, dat honden woef woef doen in ons prachtige lage land. Bereidt uw meereizende viervoeter er echter op voor dat zijn buitenlandse soortgenoten een heel ander geblaf bezigen.

Onderstaand vindt u een lijst met vreemde blaffen zodat u alvast kunt oefenen met uw trouwe metgezel. Het is raadzaam om uw hond tijdig "oaf oaf" aan te leren als u naar Frankrijk afreist bijvoorbeeld, of "vov vov" wanneer u verhaal gaat halen voor de diskwalificatie van ons land tijdens de laatste editie van het ESF.

Random Pics van de Dag #1322

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

7 maanden cel voor veroorzaken verkeersongeval onder invloed van drugs

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 29-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. De man stapte onder invloed van drugs in zijn bestelbus, viel op enig moment in slaap en reed vervolgens frontaal op een tegemoetkomende auto. De bestuurder van die auto raakte zwaargewond.

De verdachte reed in april 2023 over de N69 ter hoogte van Valkenswaard toen hij opeens naar de verkeerde rijbaan uitweek en daar frontaal op een tegemoetkomende auto botste. De bestuurder van die auto brak zijn rug en moest onder het mes omdat een afgebroken wervel tegen een zenuwbaan drukte.

Uit bloedonderzoek blijkt dat de verdachte ten tijde van het ongeval zodanig onder invloed was van amfetamine, MDA en MDMA dat hij niet in staat was zijn bestelbus behoorlijk te besturen. Vlak voor de frontale botsing is hij in slaap gevallen. Volgens de rechtbank is er daarmee sprake van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag.

Ernstig verkeersmisdrijf
Volgens de rechtbank maakte de verdachte zich schuldig aan een ernstig verkeersmisdrijf. Het slachtoffer had zeer hevige pijn na het ongeval. Op meerdere momenten verkeerde hij in onzekerheid over zijn toekomst, en tot op de dag van vandaag zorgen de lichamelijke klachten voor ernstige belemmeringen in zijn dagelijks leven.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar vergelijkbare zaken. Het uitgangspunt bij een dergelijk verkeersdelict is een gevangenisstraf van 7 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. De rechtbank ziet geen reden om daar in dit geval van af te wijken en legt daarom deze straf op aan de verdachte.

Vrijspraak man van opruiing tijdens coronademonstratie Den Haag

De rechtbank Den Haag spreekt een 47-jarige man vrij van opruiing tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen op 10 oktober 2020 op het Plein in Den Haag. Ook wordt hij vrijgesproken van het niet opvolgen van een bevel van de politie om Den Haag te verlaten. 

Op 10 oktober 2020 riepen verschillende personen via sociale media op om op dezelfde avond om 19.00 uur naar Den Haag te komen voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De verdachte was een van hen. Hij plaatste een video op zijn Facebookaccount. Als gevolg van de oproep verschenen die avond zo'n honderd personen op het Plein voor een gezamenlijke onaangekondigde demonstratie. De burgemeester van Den Haag heeft daarna opdracht gegeven om de demonstratie te beëindigen. 

Een agent sprak tien minuten na aanvang met de verdachte. Hij deelde de verdachte mee dat de demonstratie niet was toegestaan en dat hij zich moest verwijderen. Via een megafoon van het commandovoertuig heeft de agent vervolgens de demontranten gevorderd de locatie te verwijderen. De demonstranten verlieten daarop op in verschillende richtingen het Plein. Nadat diverse kleine groepjes weer samen richting het Plein liepen, zei een andere agent opnieuw via de megafoon dat er geen toestemming was gegeven door een demonstratie. De groep demonstranten ging vervolgens weer uiteen en verspreidde zich over het centrum van Den Haag.

Zo'n zestig tot zeventig personen liepen de Lange Poten op, onder wie de verdachte. De verdachte startte op zijn Facebookaccount een livestream toen hij op de Lange Poten was. Hij zei daar onder anderen dat "we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen". De groep werd door de politie ingesloten en de voormannen werden aangehouden. De verdachte zei in de livestream: "Niet verzetten rustig blijven. (...) Nee ik verzet me niet."

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de verdachte heeft aangezet tot het plegen van geweld tegen het openbaar gezag, gelet op de inhoud en strekking van de uitlating in samenhang met de contact waarin deze is gedaan. De verdachte richt zijn video tot personen die niet ter plaatse zijn. Hij doet als het ware verslag op afstand. Tegen de personen die wél bij de demonstratie aanwezig zijn, zegt de verdachte dat zij zich niet moeten verzetten. Daarnaast heeft de verdachte in de video die hij in de middag op Facebook plaatste, gezegd dat degenen die komen niet in verzet moeten gaan. De bewoordingen van de verdachte kunnen daarom niet als opruiend worden gekwalificeerd.

Ook constateert de rechtbank dat de verdachte eerst twee keer gehoor heeft gegeven aan de opdrachten om zich te verwijderen. Hij is vervolgens  ook  na de derde opdracht om Den Haag te verlaten daadwerkelijk in beweging gekomen. Het enkele feit dat hij richting de Lange Poten is gegaan, is niet voldoende om te stellen dat hij geen gehoor heeft gegeven. Daarvoor is de tijdspanne te kort tussen de opdracht om de stad te verlaten en de insluiting van de groep demonstranten en de daaropvolgende aanhouding. De rechtbank spreekt de verdachte ook van dit feit vrij.

World Cup of Darts: Engeland na 8 jaar weer kampioen, Nederland vroegtijdig onderuit

Nu het EK voetbal even wat rustdagen kent, kijken we nog even terug naar het afgelopen weekeinde. In Frankfurt werd de veertiende World Cup of Darts gespeeld, een landentoernooi met twee spelers per team, die tegenwoordig alle wedstrijden in koppelformat afwerken.

Veertig landen deden mee aan het toernooi, de vier hoogstgeplaatste duo's mochten de groepsronde overslaan en waren zeker van de achtste finales: Engeland met Luke Humphries en Michael Smith, Wales met Jonny Clayton en Jim Williams, de Nederlanders Michael van Gerwen en Danny Noppert en de Schotse veteranen Peter Wright en Gary Anderson.

De groepsfase kenden twee echte verrassingen, te beginnen met Ierland: William O'Connor en Keane Barry kwamen er niet doorheen, nota bene Taiwan was te sterk. De Amerikanen Danny Lauby en Jules van Dongen gingen daar ook al onderuit, maar daar was de verrassing groter: niet het Portugal van Jose de Sousa, maar de Italianen Massimo Dalla Rosa en Michele Turetta stonden in de knockoutfase.

In de achtste finales ging het al fout voor Nederland: Van Gerwen en Noppert scoorden wel goed, maar finishten bijna niks en werden met 8-2 door de gehaktmolen gehaald door Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh uit België. De stunt van Italië was ook nog niet voorbij: Dall Rosa en Turetta klopten Damon Heta en Simon Whitlock uit Australië in een zinderende partij met 8-7.

Daarmee waren de verrassingen nog niet klaar, want ook Kroatië kon er wat van: in een heerlijke strijd waren Boris Krcmar en Romeo Grbavac met 8-6 te sterk voor Clayton en Williams. België maakte in de kwartfinales met 8-7 een einde aan de Italiaanse droom, hoewel de Italianen er bíjna waren. Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez klopten namens Oostenrijk de Kroaten met grote moeite (8-7).

Ook de Schotten hadden het zwaar: Wright en Anderson hadden een beslissende leg nodig om de Zweden Jeffrey de Graaf en Oskar Lukasiak te bedwingen. Engeland had het met 8-4 dan iets minder moeilijk met Josh Rock en Brendan Dolan uit Noord-Ierland, waarmee de halve finales bekend waren.

In die halve finales was het helaas een stuk minder spannend: Engeland was Schotland met 8-4 de baas en de Oostenrijkers klopten België met 8-3. In de finale waren oud-wereldkampioen Smith en regerend wereldkampioen Humphries dan toch ook een maatje te groot voor Suljovic en Rodriguez: 10-6 en de eerste World Cup-titel na acht jaar was een feit - de vijfde Engelse titel ooit en de eerste met een ander duo dan Phil Taylor/Adrian Lewis.

Volgende week zaterdag begint het volgende grote toernooi, de World Matchplay. Michael van Gerwen neemt het dan in de eerste ronde al op tegen vicewereldkampioen Luke Littler.

8 Top games die je in 2024 gratis kunt spelen

In 2024 zijn er tal van fantastische games die je zonder kosten kunt spelen. Terwijl je vroeger misschien een zestigtal euro moet neertellen voor je favoriete games, kun je tegenwoordig de meeste spellen gratis spelen! En dit zijn niet zomaar wat snel ontworpen mobile games, maar enkele van de beste en populairste spellen ter wereld. Of je nu een fan bent van schietspellen, battle royales, of avontuurlijke RPG's, er is voor elk wat wils.

Hier zijn acht gratis games die je zeker eens moet uitproberen.

Zijn deze spellen echt gratis?

Het zal je misschien niet verbazen, maar ook gamebedrijven moeten natuurlijk ook geld verdienen. En dat doen ze op verschillende manieren. Het voornaamste verdienmodel is het verkopen van in-game items.

Een goed voorbeeld hiervan is Fortnite. Fortnite genereert voornamelijk inkomsten via in-game aankopen met behulp van V-Bucks, de virtuele valuta van het spel. Hiermee kunnen ze de Battle Pass kopen, die seizoensgebonden uitdagingen en beloningen biedt, evenals individuele cosmetische items zoals skins en emotes.

Hun strategie doet goed denken aan dat van een online casino zonder Cruks. Ook hier kun je meestal alle spellen zoals gokkasten en tafelspellen gratis spelen, maar pas als je besluit echt geld in te zetten, kun je ook kans maken op echte winsten.

De populariteit van Fortnite en de aantrekkingskracht van unieke en beperkte tijdsitems stimuleren spelers om regelmatig aankopen te doen, wat zorgt voor een stabiele stroom van inkomsten voor de ontwikkelaars.

Maar je bent natuurlijk nooit verplicht deze aankopen te doen, en als je enkel op wat casual gamen uit bent, dan zijn al de bovenstaande titels een uitstekende keuze.

Ze behoren stuk voor stuk tot de populairste games ter wereld, en veel van deze titels hebben zelfs een levendige e-sport-scene.

En dan nu de acht beste gratis games voor 2024!

1. Genshin Impact

Prijs: €0
Beschikbaar op: Genshin Impact

Genshin Impact is een populaire actie-RPG die zich afspeelt in de open wereld van Teyvat. Spelers verkennen prachtige landschappen, strijden tegen diverse vijanden en verzamelen personages met unieke vaardigheden. De game biedt een diepgaand verhaal en regelmatige updates die nieuwe content en evenementen introduceren.

2. Overwatch 2

Prijs: €0
Beschikbaar op: Blizzard

Overwatch 2 is een team-based shooter waarin spelers in verschillende modi tegen elkaar strijden. Met een breed scala aan helden, elk met unieke vaardigheden en speelstijlen, biedt Overwatch 2 een dynamische en competitieve ervaring. De game blijft gratis toegankelijk, met optionele in-game aankopen voor cosmetische items.

3. Fortnite Battle Royale

Prijs: €0
Beschikbaar op: Fortnite

Fortnite blijft een van de meest populaire battle royale games ter wereld. Spelers worden gedropt op een eiland waar ze moeten strijden om als laatste over te blijven. Met regelmatige updates, evenementen en crossovers met bekende franchises blijft Fortnite continu vernieuwen en verrassen.

4. Fall Guys

Prijs: €0
Beschikbaar op: Fall Guys

Fall Guys is een hilarisch en chaotisch partyspel waar spelers strijden in een reeks absurde minigames. Het doel is om als laatste overeind te blijven terwijl je door hindernisbanen rent, springt en duwt. De kleurrijke en cartooneske stijl, gecombineerd met de eenvoudige maar verslavende gameplay, maakt Fall Guys een favoriet voor spelers van alle leeftijden.

5. Apex Legends

Prijs: €0
Beschikbaar op: EA

Apex Legends is een snelle battle royale game van de makers van Titanfall. Spelers kiezen uit een cast van "Legends", elk met unieke vaardigheden, en strijden in teams van drie om de overwinning. Deze gratis game combineert soepele gameplay, strategische teamdynamiek en een voortdurend evoluerende wereld.

6. Dota 2

Prijs: €0
Beschikbaar op: Dota 2

Dota 2 is een van de meest populaire en competitieve MOBA-games (Multiplayer Online Battle Arena). Spelers kiezen uit een lijst van helden en werken samen om de basis van het vijandelijke team te vernietigen. Het spel biedt diepe strategische gameplay en een actieve esports-scène.

7. Call of Duty: Warzone

Prijs: €0
Beschikbaar op: Call of Duty

Call of Duty: Warzone is een battle royale game waarin spelers strijden om te overleven in een steeds krimpend speelveld. Met realistische graphics, intense gameplay en een breed scala aan wapens en voertuigen biedt Warzone een meeslepende en adrenaline-pompende ervaring.

8. Valorant

Prijs: €0
Beschikbaar op: Riot Games

Valorant is een tactische first-person shooter van Riot Games, de makers van League of Legends. Spelers nemen het op in teams van vijf en strijden in verschillende modi waarbij strategische planning en nauwkeurige schietvaardigheden cruciaal zijn. Met een diverse cast van agenten en regelmatige updates blijft Valorant een spannende keuze voor competitieve gamers.

free games

Groenewegen pakt ritzege Tour in Dijon

Dylan Groenewegen heeft de zesde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na een vlakke rit over 163,5 kilometer koersen van Mâcon naar Dijon was de Nederlandse sprinter de snelste in de massasprint. Tadej Pogacar behield het geel.

Er probeerden renners weg te rijden vanuit het peloton. Abrahamsen en Zingle wisten een gaatje te slaan maar de voorsprong was niet meer dan een minuut en ze lieten zich al gauw weer terugzakken. Op zo'n 79 kilometer voor de meet brak het peloton. Verantwoordelijk was het beulswerk van Visma en de waaiers die ontstonden. De favorieten waren echter wel bij de les. Een paar kilometer later was het peloton weer compleet.

In de rest van de etappes bleef het peloton samen en het was duidelijk dat het op een massasprint zou uitdraaien. Zeven kilometer voor de meet ging Marijn van den Berg onderuit. Hij kon wel door en werd opgewacht door vier ploeggenoten. De sprintertreintjes zaten inmiddels aan kop van het peloton. In de eindsprint leek het te gaan om de Lie, van Aert en Philipsen die gebracht werd door Van der Poel. Echter Groenewegen kwam als een duveltje uit een doosje en ging nipt voor Philipsen over de meet.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 27

Minions! We krijgen er geen genoeg van. Of wel? Dat zullen we zien aan de bezoekcijfers van alweer de vierde Despicable Me (en de zesde film in de franchise). Andere opties: een verhaal over een bikergang, een western van Kevin Costner en de nieuwe (nu al? jazeker) van Yorgos Lanthimos.

Kinds of Kindness

Kinds of Kindness is een driedelige mythe over een man zonder keuze die probeert controle te krijgen over zijn eigen leven; een politieagent die gealarmeerd is dat zijn vermiste vrouw is teruggekeerd en een ander persoon lijkt; en een vrouw die vastbesloten is om een specifiek iemand te vinden met een speciale gave, die voorbestemd is om een wonderbaarlijk spirituele leider te worden. 

The Bikeriders

The Bikeriders, met in de hoofdrollen Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy en Norman Reedus, volgt de opkomst van een motorclub uit het midwesten van de Verenigde Staten, de Vandals. Gezien door de ogen van de leden, evolueert de club in de loop van tien jaar van een verzamelplaats voor outsiders naar een meer sinistere bende, die de unieke manier van leven van de oorspronkelijke groep bedreigt. 

Despicable Me 4

Gru en zijn familie keren terug in Despicable Me 4 met stemrollen voor o.a. Steve Carell (Gru) en Kristen Wiig (Lucy). Will Ferrell en Sofia Vergara spreken de stemmen in van Gru’s nieuwe vijanden Maxime le Mal en Valentina. 

Horizon: An American Saga - Chapter 1

Een verbeelding van de kolonisatie van het Amerikaanse westen ten tijde van de burgeroorlog die te veelomvattend is voor één film. Regisseur Kevin Costner, die in dit epische avontuur ook als acteur te zien is, tekende samen met Jon Baird (The Explorers Guild) voor het scenario en produceert de films.

The Monk and the Gun

Koninkrijk Bhutan, 2006. De modernisering is eindelijk gearriveerd. Bhutan wordt als laatste land ter wereld verbonden met internet en televisie, en de grootste verandering van allemaal: democratie. Om de mensen te leren stemmen, organiseren de autoriteiten schijnverkiezingen, maar de lokale bevolking lijkt niet overtuigd. Reizend naar het platteland van Bhutan, waar religie populairder is dan politiek, ontdekt de verkiezingstoezichthouder dat een monnik een mysterieuze ceremonie plant voor de verkiezingsdag. 

Kill

Wanneer legercommando Amrit (Lakshya) ontdekt dat zijn grote liefde Tulika (Tanya Maniktala) tegen haar wil uitgehuwelijkt wordt, pakt hij de eerste trein naar New Delhi in een gewaagde poging het huwelijk te stoppen. Maar als een stel gangsters onder leiding van de meedogenloze Fani (Raghav Juyal) begint met het terroriseren van de treinreizigers, loopt het volledig uit de hand en wat een gewone treinreis had moeten zijn, verandert al snel in een adembenemende rit vol adrenaline. 

Do Not Expect Too Much from the End of the World (Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii)

Zo'n zestien uur per dag zit productieassistente Angela, oververmoeid en vloekend, achter het stuur van het busje waarmee ze het verkeersinfarct genaamd Boekarest te lijf gaat. Op de dag dat we haar volgen rijdt ze van hot naar her om 'audities' af te nemen van slachtoffers van bedrijfsongevallen. De uitverkorene mag tegen betaling figureren in een veiligheidsfilm. Angela's martelgang is de (in korrelig zwartwit gedraaide) rode draad die geregeld wordt doorsneden met scènes uit een Roemeense kleurenfilm uit 1981. Over een vrouwelijke taxichauffeur in datzelfde Boekarest, wier lotgevallen frappant parallel lopen met die van de productieassistente. En dan zijn er nog de TikTok-filmpjes waarin Angela, met behulp van een face filter, de rol aanneemt van de grofgebekte, seksistische Bobita.

Wapenhandelaren verdacht van leveren aan opgepakte “soeverein”

Afgelopen dinsdag zijn in Deventer, Schalkhaar en Wijhe drie mannen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de handel in vuurwapens. De koper is ook aangehouden. Hij wordt er door het OM van verdacht een zogenaamde soeverein te zijn die de wapens wilde gebruiken in een opstand tegen de Nederlandse overheid. Daarnaast is er woensdag bij Terneuzen een 54-jarige man aangehouden op verdenking van wapenbezit.

De arrestaties hebben te maken met een politieactie op 5 april jl., waarbij in totaal 15 vuurwapens in beslag werden genomen. Een 44-jarige man uit Deventer en een 25-jarige man uit Olst-Wijhe werden daar op heterdaad betrapt bij de overdracht van de vuurwapens. Op dezelfde dag werden meer vuurwapens gevonden in de woningen van zowel de koper als de verkoper. Deze twee mannen zitten nog vast.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de koper ervan een zgn 'Soeverein' te zijn, en dat hij de wapens in wilde zetten bij een opstand tegen de Nederlandse overheid. Het OM definiteert een soeverein als 'iemand  die zich afkeert van de overheid en andere instituties, waarvan een klein deel bereid is geweld te gebruiken.’

Het eerstgenoemde drietal en de man die bij Terneuzen is aangehouden worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Duizenden ambtenaren hebben last van discriminatie, pesterij en vernederingen

Uit een bericht op de website van het Parool blijkt dat duizenden ambtenaren binnen de gemeente Amsterdam te maken hebben met discrimatie, vernederingen en pesterijen. Eén-en-ander zou blijken uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut onder Amsterdamse gemeenteambtenaren. Veel klachten gaan over leidinggevend personeel.

Het Verwey-Jonker Instituut heeft op verzoek van de gemeente een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat in de afgelopen twaalf maanden 55 procent van de ambtenaren vernedering, pesterij of uitsluiting heeft ervaren. Dat percentage ligt hoger dan 60% bij medewerkers met een niet-Europese achtergrond of met een lager opleidingsniveau (mbo). Daarnaast zegt 14 procent van de ambtenaren zich gediscrimineerd te voelen. Bij medewerkers die een niet-Europese achtergrond hebben of een beperking of een chronische ziekte is dat 25 procent. In het meerendeel van de gevallen ging het om herkomst of huidskleur.

In haar toespraak bij Keti Koti maandag noemde burgemeester Femke Halsema het nog ‘een nederlaag’ dat uit onderzoeken was gebleken dat racisme ook nog in de Amsterdamse ambtenarij voorkomt.  Enkele dagen later blijkt dus hoe groot de problemen zijn binnen de Amsterdamse gemeentelijke organisatie.

Het volledige artikel is te lezen op de site van het Parool

Oliver Bearman vanaf 2025 in F1 en tekent meerjarig contract bij Haas F1

Ferrari-junior Oliver Bearman heeft zich verzekerd van een fulltime zitje in de Formule 1. De Formule 2-coureur zal vanaf 2025 het Haas-stoeltje van Nico Hulkenberg overnemen die na dit jaar zal vertrekken naar het team van Stake F1.

De 19-jarige maakte indruk in Formule 1-wereld toen hij op het laatste moment inviel voor de onwel geworden Carlos Sainz bij Ferrari in Saoedi-Arabië. De Brit scoorde punten bij zijn debuut met een prachtige rit naar de zevende plaats.

Oliver Bearman: "Het is moeilijk onder woorden te brengen hoeveel dit voor me betekent. Het maakt me enorm trots om hardop te kunnen zeggen dat ik Formule 1-coureur word voor het Haas F1 Team."

"Om een van de weinige mensen te zijn die mogen doen waar ze als kind al van droomden, is echt ongelofelijk. Aan Gene Haas, Ayao Komatsu en iedereen bij Haas, bedankt dat jullie in me geloven en dat jullie me vertrouwen om jullie team te vertegenwoordigen."

"Ik heb echt genoten van de samenwerking met iedereen sinds de eerste keer dat we elkaar ontmoetten in Mexico en ik kan niet wachten om van dit moment met hen te genieten en hopelijk nog veel meer in de toekomst."

Zal de Britse Labour-leider Keir Starmer opnieuw willen aanhaken bij de EU?

De Britse Labourleider Keir Starmer(61)lijkt de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. In eigen land herinneren de meesten zich de lang zittende politicus als vergeetachtig. Op EU-niveau zal Starmer naar verwachting aansturen op een samenwerking met het blok.

De saaie persoonlijkheid van Keir Starmer lijkt de Britse kiezers niet te hebben afgeschrikt, die vastbesloten zijn om de conservatieve Tories op het zijspoor te plaatsen. De laatste peilingen geven hem een aanzienlijke voorsprong.

Dimitri Zenghelis, een econoom en Brexit-expert aan de London School of Economics, vertelde DW. "Het wordt een stuk moeilijker voor Starmer om de economie te laten groeien als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en haar interne markt blijft".

Het algemene gevoel is dat Starmer de gevolgen van Brexit tijdens de campagne bewust niet heeft besproken om stemmen te winnen van conservatieven die zich ergeren aan de Tories vanwege de vele problemen in het land waaronder lange rijen voor basisgezondheidscontroles en hoge kosten van levensonderhoud.

Hoewel er verschillende schattingen zijn over de omvang van de schade die Brexit heeft aangericht, staat het buiten kijf dat het papierwerk en de kosten voor Britse bedrijven fors zijn toegenomen en dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en zijn grootste handelspartner is afgenomen. Volgens het Britse National Institute of Economic and Social Research is de omvang van de Britse economie sinds Brexit met 2%-3% afgenomen en zal dit naar verwachting verder afnemen tot 5%-6% in 2035.

Uit een studie van Cambridge Econometrics in opdracht van de Londense burgemeester Sadiq Khan, ook een politicus van Labour, blijkt dat Brexit tegen 2035 de investeringen in het Verenigd Koninkrijk met een derde te hebben teruggebracht en zal resulteren in een verlies van 3 miljoen banen.

Volgens accountantskantoor Menzies wil een op de vijf Britse bedrijven dat de nieuwe regering terugkeert naar de interne EU-markt. De Britse Kamers van Koophandel beweerden dat twee derde van de Britse bedrijven die vorig jaar handel dreven met de EU de processen omslachtig vonden en bijna de helft ontevreden was over de Brexit-deal, 41% zei dat de deal het moeilijk had gemaakt om handel te drijven met EU-lidstaten.

"Het verlaten van de EU heeft het duurder en bureaucratischer gemaakt om onze goederen en diensten over het Kanaal te verkopen," zei Shevaun Haviland, directeur-generaal van de Britse Kamers van Koophandel, op de jaarlijkse conferentie van de lobbygroep die duizenden Britse bedrijven vertegenwoordigt.

De Labourpartij streeft naar verbetering van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK die eind 2020 door voormalig premier Boris Johnson is ondertekend. Ook wil Labour een nieuw defensiepact tussen het VK en de EU, met het oog op collectieve veiligheid maar ook op het Europees Defensiefonds. 

Hittegolf op huizenmarkt

De koopwoningmarkt komt in het tweede kwartaal 2024 stevig op stoom. Het sentiment en vertrouwen is positief. Meer kopers kochten sneller een woning tegen duidelijk hogere prijzen. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het tweede kwartaal 2024.

NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal 2024 ruim 35.000 bestaande koopwoningen. Dit is 3% meer vergeleken met het tweede kwartaal 2023 en 18% meer ten opzichte van het eerste kwartaal 2024. In het tweede kwartaal 2024 bedraagt de mediane verkoopprijs van een bestaande woning 468.000 euro. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2024 stijgt de prijs daarmee met 7,2%, wat in 29 jaar maar één keer eerder is voorgekomen.

De mediane verkoopprijs stijgt met 13,6% vergeleken met het tweede kwartaal 2023. In het tweede kwartaal 2024 zijn twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit nog 56% en een jaar eerder 39%. Dit kwartaal zijn 41% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal 2024 en 13% meer woningen ten opzichte van het tweede kwartaal 2023.

Het herstel op de nieuwbouwmarkt zette zich door in het tweede kwartaal 2024. NVM-makelaars verkochten ruim 7.300 nieuwbouwwoningen, een toename van 1% ten opzichte van een kwartaal eerder en 70% meer dan in het tweede kwartaal 2023. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is in het tweede kwartaal 2024 475.000 euro, 1,2% lager dan in het eerste kwartaal 2024. Het aanbod nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op ongeveer 15.200 woningen, 11% meer dan vorig kwartaal. Meer hierover bij NVM.

Speculaties over Biden's terugtrekking uit presidentsverkiezingen houden aan

In de Verenigde Staten wordt nog steeds gespeculeerd over een mogelijke terugtrekking van president Biden uit zijn kandidatuur voor een mogelijke herverkiezing in november. Volgens een bericht in de 'New York Times' zou hij hierover hebben gesproken met vertrouwelingen. Het Witte Huis ontkende het bericht.

Verschillende gouverneurs van de Democratische Partij steunen Biden. Ze zijn echter wel bezorgd over het verloop van de verkiezingscampagne, zeiden ze na een persoonlijke en virtuele ontmoeting met Biden.

Biden's optreden in het recente tv-duel met zijn uitdager Trump werd door de meerderheid als zwak ervaren. De president wekte een fragiele indruk, hij versprak zich vaak en raakte ook inhoudelijk herhaaldelijk de draad kwijt. Sindsdien is er steeds meer discussie over de vraag of hij nog wel geschikt is om nog eens vier jaar vanuit het Witte Huis het land te leiden.

Erasmus MC moet wetenschappelijke kritiek op PCR-test en vaccinaties toestaan

Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) heeft besloten dat de preprints van microbioloog Rogier Louwen over de PCR-test opnieuw online beschikbaar zullen worden gesteld. Louwen werd ontslagen door het Erasmus MC in 2022 vanwege zijn wetenschappelijk onderbouwde kritiek op de zogenaamde 'covid-19 vaccinaties' en de RT-PCR-test. Na zijn ontslag en het in beslag nemen van zijn werk werden er klachten tegen hem ingediend waarin werd beweerd dat hij de wetenschappelijke integriteit had geschonden.

Volgens het LOWI zijn wetenschappelijke meningsverschillen normaal en dienen ze te worden besproken in wetenschappelijke fora en debatten. Het artikel van Louwen over de PCR-test is nu opnieuw online beschikbaar. Niets staat nu meer in de weg voor het indienen van het artikel bij een wetenschappelijk tijdschrift.

Wanneer een wetenschapper een artikel (ook bekend als 'paper') schrijft, kan hij of zij dit ter publicatie indienen bij een wetenschappelijk tijdschrift. Publicatie biedt de mogelijkheid aan andere wetenschappers binnen hetzelfde vakgebied om het artikel te beoordelen voordat het wordt gepubliceerd. Dit proces zorgt ervoor dat het onderzoek grondig wordt gecontroleerd op kwaliteit, nauwkeurigheid en relevantie.

Louwen kreeg op staande voet ontslag middels een ontslagbrief van achttien pagina's op 21 juni 2022, hij werkte toen de ruim 20 jaar bij het Erasmus MC. Hij werd ontslagen nadat hij intern een presentatie had gegeven getiteld 'Intraveneuze injectie van het mRNA-vaccin Coronavirusziekte 2019 (COVID-19) kan acute myopericarditis induceren in een muismodel (Klinische infectieziekten)'. In de ontslagbrief beschrijft Erasmus MC hoe de arbeidsrelatie verslechterde na het geven van deze presentatie.

Eerste 'Swifties' al in de rij voor de Johan Cruijff Arena

De eerste Taylor Swift-fans staan en zitten al in de rij bij de Johan Cruijff Arena. De gemeente had verboden om de nacht door te brengen voor het stadion, en daarom waren de eerste fans al bij het ochtendgloren naar de Arena gekomen om het beste plekje te kunnen bemachtigen. Zo meldt AT5.

Vanavond is het eerste concert in een reeks van drie. Alle concerten zijn stijf uitverkocht. Per show is er plek voor 55.000 bezoekers.

Maya (15), Jiske (15) Fenne (17) en Anaïs (15) komen uit Leiden en zitten er al vanaf 05.45 uur. "Onze ouders zeggen: jullie zijn gek", zeggen ze tegen een verslaggever van AT5. "Maar het is once in a lifetime." 

Taylor Swift geldt wereldwijd als een van de populairste artiesten van dit moment. De zangeres brak de afgelopen jaren meerdere streaming-records en de concerten van haar huidige tour zijn binnen een mum van tijd uitverkocht.

Niet overnachten
De gemeente liet eerder weten dat zij niet wil dat fans van Taylor Swift dagenlang in de rij gaan staan en dat ze hierop gaat handhaven. De laatste jaren is dit namelijk vaste prik, omdat fans een goede staanplaats willen hebben. 

De mensen die het concert van Swift bezoeken, mogen van de gemeente dan ook niet 'kamperen en overnachten' rondom de Arena. "De politie houdt toezicht en kan boetes uitdelen als bezoekers de instructies niet opvolgen", viel er maandag al op de website van de gemeente te lezen.

Gistermiddag stonden er al lange rijen voor de plek waar de merchandise van de zangeres te koop was.

Binnenkort meer Activision games op Gamepass

Op 13 oktober 2023 nam Xbox (Microsoft) Activision-Blizzard over voor een recordbedrag van 69 miljard dollar. Hierbij kreeg Xbox de rechten van een aantal zeer bekende gamereeksen zoals Call of Duty, Warcraft en Diablo. Hiervan is alleen Diablo IV ook daadwerkelijk via Gamepass uitgebracht, waar is dan de rest? Hier komt binnenkort verandering in als we een artikel van Windows Central kunnen geloven.

Het rumoer bestaat dat onder andere Crash Bandicoot N. Sane Trilogy rond augustus naar Gamepass komt, ook wordt er gesproken over het uitbrengen van Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 en Spyro: Reignited Trilogy op Gamepass later deze zomer. Dit nieuws is helaas nog niet bevestigd. De grote vraag bij een groot aantal spelers is natuurlijk: wanneer komen de Call of Duty games nu eens een keer naar Gamepass? Hiervoor moeten we binnenkort de release van Call of Duty: Black Ops 6 in de gaten houden. Dit spel komt op 25 oktober uit en is vanaf de releasedag te spelen via Gamepass. Het is waarschijnlijk dat meerdere Call of Duty games na die datum zullen volgen op Gamepass.

Tour: Etappe 6 - Nog een keer sprinten

De vijfde etappe van de Tour de France leverde historie op. Tussen 2008 en 2013 sprintte Mark Cavendish van de ene naar de andere etappezege, in 2016 kwamen er in één klap nog vier bij en vijf jaar later uit het niks nog eens. Zo stond hij al drie jaar op 34 etappezeges, net als Eddy Merckx, maar nu is hij De Kannibaal voorbij: na drie jaar was daar overwinning nummer 35, op zijn 39e.

Een zeer fraaie zege van Cavendish dus en het zou zomaar eens niet de laatste kunnen zijn. De heren beginnen vandaag in Mâcon, waar al bijna gelijk een klimmetje van de vierde categorie volgt: anderhalve kilometer aan zes procent, prima voor een ontspanningspoging. Vervolgens is het vrijwel de hele dag grotendeels vlak en zo zet het peloton 163 kilometer lang koers richting Dijon, waar normaliter gesprint gaat worden.

Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we gewoon weer door naar het FOK!forum, hier om precies te zijn. Nuttig om te weten is verder dat deze op papier gezapige etappe iets voor twee uur begint, rond half zes wordt men aan de finish verwacht en tegen die tijd inschakelen zou ruim voldoende moeten zijn.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: af en toe zon, af en toe een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komen er in het oosten en zuidoosten eerst nog enkele buien voor. Van het westen uit klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog. De wind draait naar het westen en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag is er af en toe zon. Op veel plaatsen blijft het droog, alleen in het noorden kan een lichte bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind uit het westen is matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond is er af en toe zon. In het noorden is een enkele bui mogelijk. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan zee en op het IJsselmeer staat een staat een (vrij) krachtige wind, windkracht 5 tot 6.

Vannacht kan er vooral in het noorden nog een bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond de 13°C en de zuidwestenwind is matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Herfstlucht in de uiterwaarden van Overasselt (Foto: StateOfMind)
Herfstlucht in de uiterwaarden van Overasselt (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Was er 56 miljoen jaar geleden ook klimaatverandering?

Extreem warme temperaturen, zware regenval, oceaanverzuring… klinkt als een klimaatbericht van nu, maar 56 miljoen jaar geleden speelde dit ook al. Dat weet paleoklimatoloog Mei Nelissen. Zij werkt aan het NIOZ en Universiteit Utrecht. Door grondboringen in de oceanen weet zij dat de aarde miljoenen jaren geleden ook een snelle opwarming doormaakte, zoals de aarde nu. 

Alleen was de opwarming nog extremer, legt Mei uit: "De aarde was toen ook wel heel anders: het zeewater was bijna 40 graden en er groeiden palmbomen op Antarctica." Toch kunnen we veel leren over de aarde van nu door naar het oer-verleden te kijken. Kijk je met Mei mee? Check de video!

0:00 Tropische zuidpool

0:08 Klimaatverandering

1:30 Fossiele resten 

2:30 Boren in kleilagen uitgelegd

3:15 Mei onderzoekt microfossielen

4:18 Onder de microscoop

5:20 The JOIDES Resolution

6:02 Waar wordt er geboord?

6:41 Verschillende soorten onderzoek naar de aarde

7:59 Het klimaat van 56 miljoen jaar geleden

9:00 Oceaanverzuring

10:18 Migratie op aarde

11:00 Klimaat van toen hetzelfde als klimaat van nu?

11:32 Klimaatverandering is niks nieuws

11:58 Moeten we ons zorgen maken om het klimaat?

Random Pics van de Dag #1321

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zaak Epstein: Trump onder speeddial, verkrachtingsaanklacht nu openbaar

Er zijn een aantal documenten in de Epstein zaak vrijgegeven. Daaruit blijkt dat voormalig president Trump en Jeffrey Epstein samen zijn aangeklaagd voor verkrachting van de op dat moment dertienjarige Katie Johnson. Ook werd duidelijk dat Trump meerdere keren voor een "massage" gebruik heeft gemaakt van door Epstein geleverde minderjarigen. Epstein stierf tijdens het presidentschap van Donald Trump in de gevangenis.

Maandag gaf rechter Luis Delgado opdracht om 16 jaar oude documenten uit de Epstein zaak openbaar te maken. Hij schreef dat "de details in het dossier te walgelijk zijn voor woorden".

De documenten zijn gepubliceerd dankzij een wet die is ondertekend door gouverneur Ron DeSantis van Florida, die toestaat dat geheime informatie openbaar kan worden gemaakt vanwege het publieke belang bij een rechtzaak.

De memo-screenshots die afkomstig zijn van het kantoor van de officier van justitie Dave Aronberg van Palm Beach County bevatten aantekeningen van Trumps telefoongesprekken met Epstein. In de originele documenten zaten deze memo's in een "driehoekige" gemarkeerde map, een codeteken voor de beruchte pedofilie-gerelateerde zaak.

Eén vrijgegeven memo toont een telefoontje naar Epstein door Trump om 5.18 uur op het telefoonnummer ***-***-4449, terwijl een ander telefoontje werd gepleegd om 5.15 uur (am/pm niet gespecificeerd) op hetzelfde telefoonnummer. De reden van de telefoontjes in onbekend, maar volgens geruchten zou Trump op Epsteins "massage client's list" staan.

Deze nu gepubliceerde (voorheen onbekende) screenshots werden in 2008 verzegeld als onderdeel van de deal van Alexander Acosta voor Epstein en werden op 1 juli voor het eerst vrijgegeven door de staat Florida.

Epstein werd in 2008 veroordeeld voor het ronselen van een minderjarig meisje voor prostitutie. Hij was als vermogend investeerder een bekende van sleutelfiguren uit de zakenwereld, koningshuizen, showbusiness en politiek.

In 2018 werd Epstein opnieuw onder de loep genomen nadat de Miami Herald interviews publiceerde met slachtoffers van Epstein, waaronder enkelen die civiele aanklachten tegen hem eisten.

De hernieuwde belangstelling voor de zaak leidde ertoe dat aanklagers nieuwe strafrechtelijke aanklachten indienden.

Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in een gevangenis in Manhattan, terwijl hij wachtte op zijn proces wegens federale aanklachten van sekshandel.

Zijn medeplichtige, Ghislaine Maxwell, zit een gevangenisstraf van 20 jaar uit voor het helpen van Epstein bij het uitvoeren van misdrijven in de sekshandel.

Delgado noemde Epstein "de beruchtste pedofiel in de Amerikaanse geschiedenis". 

'Israëlische generaals willen wapenstilstand, ook als Hamas blijft bestaan'

Israëlische generaals willen een staakt-het-vuren, ook als dat inhoudt dat Hamas aan de macht blijft in Gaza. Dat meldt The New York Times op basis van gesprekken met anonieme Israëlische veiligheidsfunctionarissen.

De Israëlische strijdkrachten zouden zo 'uit kunnen rusten' en zich voorbereiden op een mogelijke oorlog met Hezbollah. Het zou volgens de generaals ook de beste manier zijn om tot een overeenkomst te komen om de Israëlische gegijzelden vrij te krijgen.

Daarnaast zou een wapenstilstand met Hamas het makkelijker maken om een deal met Hezbollah te maken volgens de veiligheidsfunctionarissen.

Hezbollah heeft al meerdere malen laten weten dat alleen een wapenstilstand in Gaza de beschietingen vanuit Libanon zullen doen stoppen.

De Israëlische premier Netanyahu blijft er op hameren  dat de vernietiging van Hamas een van zijn belangrijkste doelen is in deze oorlog. op dit moment. Hij reageerde op de uitspraken van de generaals in The New York als volgt: "Voor de duidelijkheid, we zullen de oorlog alleen beëindigen als we alle doelen hebben bereikt". 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #217 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1323
special
Random Pics van de Dag #1322
special
Random Pics van de Dag #1321
special
Random Pics van de Dag #1320
special
Random Pics van de Dag #1319
©FOK.nl e.a.