NBA: Memphis en Oklahoma City in de recordboeken

In de NBA werd afgelopen nacht een opzienbarend record gebroken. In Memphis ontvingen de Grizzlies de Oklahoma City Thunder. Na een achtenveertig minuten durende vernedering stond er een eindstand van 152 - 79 op het bord. De marge van 73 punten was de ruimste in de 75-jarige geschiedenis van de NBA.

Dat de Memphis Grizzlies de wedstrijd zouden winnen was geen verrassing, maar vooraf ook geen uitgemaakte zaak. De ploeg is dit seizoen redelijk begonnen, maar zag vorige week sterspeler Ja Morant uitvallen met een knieblessure en moeten hem een paar weken missen. Ook Oklahoma City miste een aantal starters. Niets leek er echter op dat er een historische avond aan zou komen.

Memphis vloog uit de startblokken. Na één kwart stond het 31 - 16 en deze marge was bij rust uitgebreid naar 72 - 36. Nu gebeurt het wel vaker dat een ploeg een riante marge opbouwt bij rust. In dat geval krijgen in de tweede helft vooral de bankspelers speeltijd en bloedt een wedstrijd vaak een beetje dood. De bankspelers van Memphis hadden echter geen zin om gas terug te nemen. In de tweede helft maakte de thuisploeg nog tachtig punten.

Met de marge van 73 punten verdrong Memphis de Cleveland Cavaliers uit de geschiedenisboeken. In 1991 wonnen de Cavaliers met 148 - 80 van de Miami Heat. Halverwege het vierde kwart had Memphis deze marge al behaald.

Bij Memphis kreeg de hele selectie royaal speeltijd en liefst negen spelers noteerden dubbele cijfers. De jonge forward Jaren Jackson jr. miste maar twee schoten en werd met 27 punten topscorer.

Phoenix won in eigen huis met 114 - 103 van Detroit. Op zichzelf geen bijzonder resultaat. Phoenix haalde vorig seizoen de NBA-finale. Detroit staat al een tijdje in de kelder van de Eastern Conference. Maar voor Phoenix was het de achttiende zege op rij, een record voor de club. Na een stroeve start, Phoenix verloor drie van de eerste vier wedstrijden, bezit de ploeg uit Arizona inmiddels het beste record in de NBA. Het gemis van Devin Booker, die wegens ziekte niet kon spelen, was geen probleem voor Phoenix. Aan de hand van Chris Paul, die aan zijn zeventiende seizoen bezig is, maar op wie de tijd maar geen vat lijkt te krijgen, werd de zege eenvoudig binnengehaald.