FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 september 2021

Uitslag Feyenoord - NEC

Feyenoord heeft met moeite van NEC gewonnen. In de Kuip keek tien minuten voor tijd nog tegen een achterstand aan, maar won uiteindelijk nog met 5-3 dankzij goals van Guus Til en Cyriel Dessers.

Feyenoord leek na ruim kwartier een gewonnen wedstrijd te spelen. Orkun Kökçü had vanaf elf meter Feyenoord op voorsprong gezet, waarna Luis Sinisterra de score had verdubbeld. Er leek weinig aan de hand voor de Rotterdammers, maar nog voor rust was NEC op gelijke hoogte gekomen.

NEC hield in de tweede helft lang stand en leek nadat Calvin Verdonk een kwartier voor tijd NEC op voorsprong zette drie punten mee naar huis te nemen, maar in de laatste tien minuten van de wedstrijd draaide Feyenoord de wedstrijd nog volledig om. Eerst maakt Til de gelijkmaker en niet veel later maakte de aanvallende middenvelder ook nog de 4-3. In de blessuretijd werd het nog 5-3 dankzij invaller Dessers.

Feyenoord

5 - 3

N.E.C. Nijmegen

 14' Kökçü(pen)
 17' Sinisterra
 80' Til
 89' Til
 90+2' Dessers
   32' Mattsson
 44' Odenthal
 74' Verdonk
 
 Gele kaart: Kökçü, Geertruida, (Feyenoord), Branderhorst, Márquez, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.495
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Trauner
Senesi
Malacia
Toornstra (Aursnes/67)
Til
Kökçü (Hendriks/90 3)
Jahanbakhsh (Dessers/67)
Linssen
Sinisterra
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Barreto (Guth/85)
Odenthal
El Karouani
Schöne
Bruijn (Vet/68)
Mattsson (Verdonk/74)
Okita (Bronkhorst/85)
Tavsan (Romeny/68)

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

FC Utrecht heeft de competitiewedstrijd tegen hekkensluiter PEC Zwolle gewonnen. In Utrecht werd het 5-1.

Utrecht kwam in de elfde minuut op voorsprong. Het was Douvikas die de thuisploeg op 1-0 bracht na het succesvol nemen van een strafschop. Scheidsrechter Lindhout kende de penalty toe na een overtreding van Voet op Ramselaar. Niet lang daarna had Ramselaar een kans op de 2-0 maar hij miste.

PEC was in de 50e minuut dicht bij de gelijkmaker. Huiberts schoot de bal echter rakelings naast. In de 59e minuut kwam Utrecht op 2-0. Het was Sylla die op aangeven van Mahi de voorsprong verdubbelde. In de 65e minuut wordt het 3-0. Na ingrijpen van de VAR gaat de bal op de stip en Ramselaar schiet de bal binnen. Een minuut later was het al 4-0. Mahi schoot de bal in het doel na de rebound van het schot van Van der Maarel. In de 74e minuut deed PEC wat terug nadat Saymak met een afstandsschot de 4-1 maakte. Vier minuten voor tijd zorgde Janssen voor de 5-1 eindstand.

FC Utrecht

5 - 1

PEC Zwolle

 11' Douvikas(pen)
 59' Sylla
 65' Ramselaar(pen)
 66' Mahi
 86' Janssen
   74' Saymak
 
 Gele kaart: , Strieder, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.451
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Janssen
Warmerdam
Sylla (Mallahi/78)
Maher
Ramselaar (Dalmau/78)
Timber (v.Overeem/55)
Boussaid (Mahi/55)
Douvikas (v.d.Streek/72)
  Lamprou
Pabai
v.Polen
Voet
Nakayama
Redan (Paal/73)
v.d.Belt (Saymak/61)
Huiberts (Koolwijk/73)
Strieder
Kastaneer (Fernandes/61)
Tedic

CoronaCheck-app overbelast op eerste avond van versoepelingen

De Coronacheck-app, waarmee mensen vanaf vandaag toegang kunnen krijgen tot onder meer de horeca, kampt met problemen. Op sociale media melden diverse mensen dat zij ergens niet naar binnen konden. Een woordvoerder van VWS zegt dat de overbelasting het gevolg is van het feit dat heel veel mensen nu een QR-code proberen op te halen. Zo meldt het AD.

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft optimaal geprofiteerd van het puntverlies van PSV. In een uitverkochte Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 3-0 van FC Groningen, al had de score nog groter kunnen zijn gezien de kansenverhouding.

Ajax verkeerd in een uitstekende vorm en liet dat in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen ook zien. Na een half uur begon de ploeg van Erik ten Hag te draaien en creëerde genoeg kansen om de score te openen. Edson Alvarez opende met een kopbal de score en dat zou de ruststand zijn.

In de tweede helft ging Ajax door op dezelfde voet zoals het de eerste helft was geëindigd en na verschillende grote kansen maakte Antony de 2-0 met een prachtig geplaatst schot. Maar het derde doelpunt van de avond was de mooiste. Na een prachtige lange bal van Lisandro Martinez tikte Noussair Mazraoui goed binnen. Even daarvoor had de rechtsback nog een grote kans gemist.

AFC Ajax

3 - 0

FC Groningen

 40' Álvarez
 57' Antony
 81' Mazraoui
   
 
 Gele kaart: , Suslov, (FC Groningen)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.148
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Mazraoui
Timber
Martínez
Blind (Tagliafico/83)
Álvarez
Berghuis (Kudus/76)
Gravenberch (Klaassen/76)
Antony (Neres/65)
Haller (Daramy/64)
Tadic
  Leeuwenburgh
El Hankouri
Dammers
Kasanwirjo
Sverko (Irandust/ 83)
Kalley (Meijer/65)
Dankerlui
Suslov
Abraham (Joosten/58)
Ngonge (De Leeuw/58)
Larsen (Postema/58)

Uitslag Vitesse - Fortuna Sittard

Vitesse is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard te winnen. In Arnhem werd het 1-1.

Al na twee minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Seuntjens was met een inswinger verantwoordelijk voor de 0-1. In de rest van de eerste helft was het echter voortdurend Vitesse dat de bal had. Het was alleen Rasmussen die een kans kreeg, maar zijn kopbal werd gekeerd door Van Osch.

Vitesse kwam kort na rust op 1-1. Frederiksen kopte de bal op aangeven van Bazoer in de hoek. Ook in de rest van de wedstrijd veranderde er weinig aan het speelbeeld. Fortuna verdedigde met man en macht, terwijl Vitesse aanviel maar zonder succes. 

Vitesse

1 - 1

Fortuna Sittard

 50' Frederiksen    2' Seuntjens
 
 Gele kaart: Huisman, Bazoer, (Vitesse), Janssen, Duarte, Sambou, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 11.631
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Schubert
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Bero
Huisman (Darfalou/46)
Tronstad
Frederiksen (Oroz/88)
Gboho (Openda/46)
  v.Osch
Pinto (Lonwijk/ 89)
Angha
Janssen
Cox
Tekie (Noslin/ 73)
Rienstra
Duarte
Baghdadi (Musaba/ 61)
Sambou (Lake/74)
Seuntjens

Reacties rond interview en ontslag Mona Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft vandaag eervol, maar per direct haar ontslag gekregen. Vanmorgen verscheen in de Telegraaf een interview met haar waarin ze zich nogal kritisch uitliet over de vandaag op vele plaatsen verplichte 'coronapas'.

"We moeten zo snel mogelijk af van de coronapas, het is niet uit te leggen dat mensen voor toegang tot cafés en bioscopen moeten bewijzen te zijn getest, genezen of gevaccineerd , terwijl de vaccinatiegraad in Nederland zo hoog ligt", zegt Keijzer in het interview. Ze geeft aan niet alleen staatssecretaris te zijn, maar ook CDA’er. En in die hoedanigheid gelooft ze dat "mensen bij elkaar hóren, als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?” De pas zou volgens haar het vertrouwen in de politiek ondermijnen en polarisatie in de hand werken.

Reageerden vanmorgen politici geërgerd over haar gedane uitspraken in de Telegraaf, vanmiddag na het ontslag van Keijzer draaide de verontwaardiging richting Kabinet en deed social media ontploffen met steunbetuigingen voor Keijzer en onbegrip richting Rutte en de overige demissionaire kabinetsleden voor de genomen beslissing.  

De Koning heeft het ontslag van Mona Keijzer, op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.

Ticktum soeverein naar F2-winst in Sochi, Verschoor 8e

De eerste van drie geplande Formule 2-races op het circuit van Sochi heeft zaterdag weinig spektakel opgeleverd. Het was nog ietwat vochtig bij de start en vanwege de vertraging zou het ook de enige race van de dag zijn - de zondagrace blijft wel gewoon op de planning staan.

Beduidend later dan gepland konden we beginnen met Dan Ticktum op poleposition, Jüri Vips naast hem en Liam Lawson en Robert Shwartzman op de tweede rij - Richard Verschoor vertrok vanaf de veertiende stek, één positie beter dan Bent Viscaal. De nummer twee in de titelstrijd, Zhou Guanyu, zou vanaf plek zeven starten, maar spinde op weg naar de grid. Felipe Drugovich had in die ronde een groter probleem: hij ging hard de muur in.

Enfin, de race kon uiteindelijk beginnen met een rollende start, uit voorzorg, hoewel de baan niet echt nat meer was. Voorin gebeurde in de eerste ronden erg weinig, Viscaal spinde na een paar ronden en zorgde zo enige tijd voor een virtual safety car. In ronde zes viel het doek voor Lawson, wiens auto vanaf de derde positie de geest gaf - Shwartzman schoof zo op naar een voorlopige podiumpositie.

Jehan Daruvala viel vanaf de vijfde plek weg met een spin, gevolgd door een flinke scheldpartij op de boordradio, maar verder was het allemaal niet echt noemenswaardig. Ticktum pakte de winst, voor Vips en Shwartzman, terwijl Verschoor een keurige race afsloot op de achtste plek. Kampioenschapsleider Oscar Piastri pakte met plek negen geen punten, Zhou startte niet en dus kon Shwartzman op plek drie wat inlopen.

Uitslag Willem II - PSV

Willem II is de nieuwe nummer twee in de Eredivisie. De Tilburgers versloegen zojuist PSV met 2-1 en gaan de Eindhovenaren nu voorbij in de stand.

In het begin van de wedstrijd maakten beide ploegen er een vermakelijke partij van. Het spel golfde aardig op en neer. In de zestiende minuut een enorme kans voor PSV om de score te openen. Zahavi kreeg een voorzet van Sangaré en leek de bal zo binnen te kunnen werken. De spits kopte echter recht op doelman Wellenreuther. In de 20e minuut kwamen de Tilburgers op voorsprong door een eigen doelpunt van Zahavi. De spits verlengde een vrije trap van Saglam van Willem II en kopte over zijn eigen doelman heen in de kruising. Diezelfde Zahavi had even later kans om de gelijkmaker maken, maar hij kon net niet bij de voorzet van Max. In de 30e minuut was Zahavi wel verantwoordelijk voor de 1-1.

Op aangeven van wederom Max kopte de spits de bal binnen. Na de gelijkmaker zakte het tempo een beetje in. In de 40e minuut was Sangaré dichtbij de 1-2, maar de PSV-er slaagde er niet in om de voorzet van Gakpo binnen te werken. In de tweede helft leek Van Ginkel de 1-2 te gaan scoren, maar doelman Wellenreuther kreeg zijn hand nog net achter de kopbal van de PSV-er. Een paar minuten kreeg Max een kans maar hij schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied naast de verre hoek. De Eindhovenaren waren nu duidelijk de betere ploeg en drongen meer en meer aan.

Willem II komt dankzij een blunder van doelman Drommel in de 76e minuut op 2-1. Sangaré verspeelde de bal, waarna Nunnely kon uithalen. Het leek geen al te moeilijk schot, maar Drommel liet de bal uit zijn handen glippen.

Willem II

2 - 1

PSV

 20' Zahavi e.d.
 76' Nunnely
   30' Zahavi
 
 Gele kaart: Saglam, (Willem II), Götze, v.Ginkel, (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.397
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Schippers (Bergström/69)
Heerkens (Michelis/74)
Jenssen
Köhn
Saglam (M.Svensson/63)
Saddiki
Llonch
Nunnely
Wriedt (Kampetsis/63)
Köhlert
  Drommel
Mwene
Ramalho
Boscagli
Max (Romero/84)
v.Ginkel (Pröpper/72)
Doan (Bruma/72)
Sangaré
Götze
Zahavi (Carlos Vinícius/77)
Gakpo

Motorcoureur Berta Viñales (15) overleden

Motorcoureur Dean Berta Viñales is zaterdag om het leven gekomen na een crash op het circuit van Jerez. De jongeling reed in het World Supersport 300-kampioenschap in het bijprogramma van de World Superbikes. Het neefje van MotoGP-coureur Maverick Viñales werd slechts vijftien jaar.

Tijdens de eerste race werd, zoals wel vaker in het kampioenschap vol jonge talenten, hard geknokt in de voorste gelederen. Na tien ronden ging dat helemaal fout: achterin de kopgroep gingen meerdere coureurs onderuit, waaronder Viñales. De race werd met de Nederlander Jeffrey Buis aan kop direct stilgelegd en werd ook niet meer hervat.

Medische hulp was snel ter plaatse, maar de verwondingen aan zijn hoofd en borstkas waren te ernstig: een uur of twee na het ongeval kwam vanuit het medisch centrum het bericht dat Viñales was overleden. De resterende races op het circuit, race één in de World Supersport- en World Superbikes-kampioenschappen, waren al geannuleerd.

Viñales was met name de afgelopen weken lekker bezig, met onder meer een vierde plaats in Magny-Cours en plek zes in Barcelona. In Jerez zat hij er ook weer goed bij, nadat hij zich als tiende had gekwalificeerd, tot het noodlot toesloeg. Viñales is al de derde tiener die dit jaar om het leven komt in de internationale motorsportklasses: Hugo Millan (14) verongelukte in juli in Aragon tijdens een race in het Junior-WK Moto3, Jason Dupasquier (19) verongelukte in mei tijdens de Moto3-kwalificatie in Mugello.

COVID-19: 1.625 positief getesten en 2 doden, totaal 1.994.901 en 18.147

Opgelet : Op 30 september plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt hiervan een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/ daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.625 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.994.901 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 297 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 patiënten opgenomen, er liggen nu 173 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.149 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Italiaanse Balsamo houdt Vos van vierde titel bij WK wielrennen

Elisa Balsamo is de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen. Bij het WK wielrennen rondom Leuven was de Italiaanse in de sprint net te sterk voor Marianne Vos, die genoegen moest nemen met een zilveren mediale. De Poolse Katarzyna Niewiadoma legde beslag op de derde plaats.

De wegwedstrijd bij de vrouwen was de eerste honderd kilometer niet de moeite waard om te kijken, maar in de laatste vijftig kilometer kregen we in Leuven toch nog een leuke koers. Op de vele hellingen rondom Leuven waren er veel tempoversnellingen, maar vanwege de korte hellingen kan daar het verschil niet gemaakt worden.

In de voorlaatste ronde op de Wijnpers, de lastigste helling van de plaatselijke ronde, liet Vos zien dat ze een van de sterkste van de wedstrijd was. De Nederlandse kopvrouw glipte mee in een omvangrijke groep, maar doordat er totaal geen samenwerking was kon een achtervolgende groep aan de finishstreep weer terugkeren.

Ook in de slotronde kregen we een zelfde soort scenario. Vos kon opnieuw met de beste mee op de Wijnpers, en leek er een ideale situatie voor Nederland te ontstaan, doordat ook Ellen van Dijk mee was. Met twee rensters op een groep van vijf leek Oranje de overhand te hebben, maar ook ditmaal was er geen samenwerking te vinden in de kopgroep en kon de rest weer aansluiten.

In aanloop naar de sprint probeerde Van Dijk het nu maar met een demarrage, maar ondanks het nu wel stevige doorrijden van Van Dijk werd ze toch weer bijgehaald en kregen we een sprint voor de regenboogtrui. Waar Nederland de sprinttrein niet op gang kreeg voor Vos, trok Italië de sprint wel perfect aan voor Elisa Balsamo. Vos kon nog net naar het wiel van Balsamo sprintten, maar in de eindsprint kwam Vos net wat krachten te kort om de Italiaanse te passeren, waardoor de 23-jarige Balsamo de nieuwe wereldkampioene werd in Leuven. Vos moest genoegen nemen met zilver, die daarmee net naast haar vierde wereldtitel greep. Katarzyna Niewiadoma pakte het brons in België. 

F1: Norris verrast tijdens kwalificatie in Rusland

Lando Norris heeft zijn eerste poleposition gepakt uit zijn Formule 1-carrière. De Brit reed op een opdrogende baan in Rusland een tijd van 1.41,993 en bleef hiermee Carlos Sainz en George Russell voor. Lewis Hamilton pakte slechts de vierde positie, terwijl Max Verstappen vanwege zijn nieuwe motor geen tijd neerzette.

Na de buien van eerder vandaag was het nat in Sochi, waardoor het hele veld in Q1 op intermediates naar buiten kwam. Verstappen was een van hen, maar de Nederlander wist dat hij achteraan moest starten waardoor hij het na twee rondjes voor gezien hield. Omdat de baan langzaam maar zeker opdroogde werden de tijden sneller en sneller. Kimi Räikkönen, Mick Schumacher, Antonio Giovinazzi en Nikita Mazepin kwamen er niet aan om door te gaan naar de volgende sessie.

In het tweede deel kwam Charles Leclerc niet meer in actie, omdat de Monegask door een motorwissel ook morgen achteraan moet starten. Nicholas Latifi spinde en zette uiteindelijk geen tijd neer. De baan droogde steeds verder op, waardoor het stuivertje wisselen was tussen de coureurs. Het betekende dat Sebastian Vettel en Pierre Gasly er op het laatste moment buiten vielen. Ook Yuki Tsunoda kon uitstappen.

De rijders begonnen in het laatste deel op de intermediates, waarbij Hamilton en Valtteri Bottas veruit de snelsten waren. Het was Russell die als eerste naar de slicks ging, waarna de rest van het veld volgde. Bij het inrijden van de pits ging Hamilton de fout in en reed zijn voorvleugel stuk tegen de muur. Het wisselen kostte veel tijd, waardoor de Brit zijn tijd niet meer kon verbeteren.

Het duurde even voordat de slicks op temperatuur waren, waardoor de rijders die laat gewisseld hadden geen voordeel van het droogweerrubber hadden. In de laatste minuten werden de tijden sneller en sneller, waarbij het Norris was die zijn eerste poleposition kon claimen. Sainz reed met de Ferrari verrassend naar plek twee, voor de even verrassende Russell. Hamilton kwam niet verder dan plek vier, voor Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Bottas, Lance Stroll, Sergio Perez en Esteban Ocon.

Staatssecretaris Keijzer ontslagen

Verklaring van de minister-president,

De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, gedaan in het interview van de Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn. 

De minister-president heeft besloten, met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie viceminister-presidenten de genoemde staatssecretaris voor te dragen voor ontslag met onmiddellijke ingang. De werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzonder dominorecord

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al heel wat gekke records voorbij zien komen in deze rubriek en ook dominorecords zijn wel bekend maar wist je dat er zelfs een wereldrecord voor meeste ontbijtgraan-dozen-dominostenen is? In het voorjaar van dit jaar presteerden de leerlingen en het personeel van de Long Beach Middle School het om een lint van dozen met ontbijtgranen als dominostenen door de hele school neer te zetten. Ze verpletterden het oude record van 3.990 dozen en zetten het op 6.391 dozen. Alle 'dominostenen' werden na de recordpoging aan de lokale voedselbanken geschonken.

Britse bevoorrading in de problemen, plan om buitenlandse chauffeurs te werven

Naar schatting heeft de Britse transportsector momenteel een tekort aan ongeveer 100.000 chauffeurs. Het resultaat: een stagnerende bevoorrading van bedrijven. Benzine en sommige detailhandelsgoederen zijn al schaars. De regering neemt nu maatregelen om de bevoorrading op het eiland veilig te stellen.

De Britse regering heeft maatregelen aangekondigd om een einde te maken aan het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs voedt al lange tijd de angst voor leveringsproblemen op het eiland. Het oliebedrijf BP maakte deze week bekend dat ze wegens een tekort aan benzine enkele tankstations moeten sluiten.

Winkeliers waarschuwen voor tekorten aan voorraden voor de kerst als de tekorten niet snel worden aangevuld. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds en Nando's hebben al uitverkochte producten.

"We overwegen tijdelijke maatregelen om onmiddellijke problemen te voorkomen, maar elke actie die we ondernemen wordt beperkt door de tijd", zei een woordvoerster van premier Boris Johnson. Ze gaf verder geen details. Kranten meldden dat de regering van plan is om tot 5.000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs toe te staan het VK binnen te komen met een kort verblijfsvisum.

Logistieke bedrijven en retailers vragen hier al maanden om, maar de overheid wilde hier niet aan. "We zullen hemel en hel in beweging brengen om ervoor te zorgen dat de knelpunten in de logistioek worden verholpen", zei de Britse minister van Transport Grant Shapps vrijdag aan de omroep Sky News.

Haast je naar benzinestations
Zaterdagochtend vormden zich weer lange rijen voor veel tankstations. Naast BP meldden ook enkele Shell- en Esso-stations problemen met de benzinebevoorrading. "We hebben genoeg brandstof in het land en het publiek moet gerustgesteld worden dat er geen tekorten zijn", zei de Johnson-woordvoerster van Downing Street.

Naar schatting heeft de Britse transportsector momenteel een tekort aan ongeveer 100.000 chauffeurs. Dit komt vooral doordat veel truckers na de Brexit terugkeerden naar het Europese continent. Bovendien heeft de coronapandemie de opleiding en examens van nieuwe chauffeurs vertraagd.

Verenigde Staten: peuter (2) vindt vuurwapen en schiet zichzelf in zijn hoofd

Een tweejarig jongetje is in de Amerikaanse staat Texas om het leven gekomen nadat hij zichzelf in zijn hoofd had geschoten met een gevonden vuurwapen. De jongen trof het wapen aan in de rugtas van zijn oom (21), die na het voorval in eerste instantie de benen nam en het wapen meenam. De man keerde later terug en is gearresteerd, hij wordt ervan verdacht te hebben 'geknoeid' met bewijsmateriaal. Volgens de politie in de stad Waco betrof het een tragisch ongeval, waarbij de peuter een hoofdwond opliep en hieraan overleed in het ziekenhuis. Zo meldt het AD.

Volgens Everytown For Gun Safety, een organisatie die strijdt voor strengere wapenwetgeving, zijn dit jaar 111 mensen omgekomen bij ‘onbedoelde schietpartijen’ door Amerikaanse kinderen.

Speelgoedketens waarschuwen voor langere levertijden rond de feestdagen

Gulle gevers doen er verstandig aan cadeautjes voor sinterklaas en kerst dit jaar tijdig te kopen vanwege de huidige problemen in de toeleveringen. Speelgoedwinkels verwachten niet direct te maken te krijgen met echte tekorten voor de aankomende feestdagen, maar wijzen wel op de veel langere levertijden dan gebruikelijk. Dat zeggen speelgoedverkopers zoals Intertoys en Lobbes.nl, maar ook webwinkels Amazon en bol.com na een rondgang van ANP. Meer hierover bij het AD.

Feestdagen
Feestdagen

Derde vrije training Grand Prix van Rusland afgelast

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Rusland is in het water gevallen. Het regent zaterdagochtend nogal stevig in en rond Sochi, waardoor eerder op de dag ook de eerste race in de Formule 2 al uit werd gesteld.

Om elf uur Nederlandse tijd zouden de heren in de Formule 1 hun laatste training gaan beginnen, maar dat ging 'm dus niet worden: het is veel te nat. Vooralsnog is het wel de bedoeling om later op de dag de kwalificatie gewoon door te laten gaan, anders is zondagochtend nog een optie.

Wanneer - en óf - de eerste van drie Formule 2-races in wordt gehaald is nog niet bekend. Zaterdag stonden er twee op het programma, naast twee Formule 3-races. Daar werd er al één van naar de vrijdag verplaatst, waar Dennis Hauger zich tot kampioen kroonde.

FOK! Wat een weer: minder mooi dan gedacht

herfstbanner

Hallo daar!  

Zelfs als je middenin een hogedrukgebied zit kan het toch zomaar gebeuren dat het weer zich anders gedraagt of gaat gedragen dan het in eerste instantie leek. 

De bewolking van gisteren had ik wel verwacht, echter deze bleef een stuk hardnekkiger hangen dan de bedoeling was. Met name in het zuidoosten bleef het tot het einde van de middag (deels) bewolkt. In de andere gebieden langs de oostgrens kwam de zon er iets eerder bij, maar ook daar was het vrij lang grijs. 

In het westen daarentegen was er behoorlijk veel ruimte voor de zon. Met name in het zuidwesten was het zelfs vrij helder. Alhier ontstonden er nog behoorlijk wat stapelwolken, zodat de zon het ook hier soms even lastig had. 

En dan vandaag. Het leek een fraaie dag te worden, maar ik ben bang dat dat vies tegen gaat vallen. Een groot deel van het land zal het moeten doen met behoorlijk grijs weer. Mogelijk valt daar zelfs een weinig regen uit. Die kans is het grootst in Friesland en Groningen. In het midden is de bewolking wat dunner, maar heel veel zon verwacht ik ook daar niet.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. In de zuidelijke provincies is het wolkendek nog een stuk dunner en komt de zon er behoorlijk doorheen. Het zou mij zelfs niet verbazen als ze in Limburg een mooie dag krijgen met veel zon.

Ook aan de temperaturen zien we die verschillen. In de zon is het heerlijk buiten toeven met een graad of 23. Het spreekt voor zich dat als je in de bewolking zit je het dan met minder moet doen. Uiteindelijk komen we dan op de Wadden uit op maximaal 18 graden. Veel wind is er echter niet.

Ook voor zondag is er duidelijk minder zon in de planning gemaakt. Er zullen wel lokale opklaringen zijn, maar ook in het zuiden zal de zon moeten wijken voor meer bewolking. Uiteindelijk kan er dan ook een bui vallen met een kleine kans op onweer.

De temperaturen liggen ondanks de bewolking vrijwel overal tussen de 21 en 24 graden.

Fijn weekend!  

 

 
Vandaag gaan we eens genieten van een fraai stukje muziek!   

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wielertalent Kooij sprint naar WK-brons, Eritreeër pakt zilver

In Leuven heeft Olav Kooij op het wereldkampioenschap wielrennen brons gepakt bij de beloften. De pas 19-jarige Nederlander, die op basis van leeftijd nog drie volle jaren bij de beloften kan rijden, legde een sterke sprint neer in het Belgische Leuven.

Het was een koers met veel kleine valpartijen, waar regelmatig een Belg bij betrokken was. Ook de Noorse topfavoriet Søren Wærenskjold lag erbij, zijn kansen waren verkeken. Daan Hoole zat namens Nederland lange tijd in een kopgroep en leek daar ijzersterke benen te hebben, maar richting de slotfase werd die groep toch bijgehaald.

Mauro Schmid bleef nog wel alleen op kop rijden vanuit de kopgroep, maar er kwam ook een einde aan het avontuur van de Zwitser, die dit jaar al een Giro-etappe won. Op het moment dat voorin even getwijfeld werd sloeg Filippo Baroncini toe: de Italiaan viel aan, sloeg een gat en pakte op fraaie wijze de wereldtitel.

Achter Baroncini werd gesprint om het zilver, waar Jumbo-renner Kooij het af moest leggen tegen Biniam Ghirmay. De jonge Eritreeër maakt al enige jaren indruk en boekte dit jaar zijn eerste grote profzege, waar nu een voor Afrika en Eritrea historische zilveren medaille aan toegevoegd kan worden.

Bij de junioren ging de wereldtitel naar Per Strand Hagenes. De jonge Noorse favoriet, vanaf volgend jaar rijdend in de opleidingsploeg van Jumbo-Visma, plaatste in de slotfase een verschroeiende demarrage en werd niet meer teruggezien. Europees kampioen Romain Grégoire uit Frankrijk soleerde naar zilver, de Est Madis Mihkels won de sprint om brons. Mike Bronswijk was op plek twaalf de beste Nederlander.

Mercedes domineert trainingen in Sochi

De vrijdagtrainingen voor de Grand Prix van Rusland hebben laten zien dat Mercedes de boel uitstekend op orde heeft. Op het Russische semi-stratencircuit noteerde het team in beide trainingen een 1-2'tje.

In de eerste training stond Max Verstappen na de eerste paar runs ruim bovenaan, maar hij werkte die wel af op de zachte compound banden. Mercedescoureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton wisselden hun harde banden halverwege in voor zachte exemplaren en namen gelijk ruimschoots de snelste tijden in handen.

In de laatste run kwam Verstappen nog wel in de buurt van het duo, met name Hamilton zat maar nét voor de Nederlander, maar Bottas bleef bovenaan staan.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Rusland

Positie Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:34.427   25
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:34.638 +0.211s 23
3 Max Verstappen Red Bull Racing 1:34.654 +0.227s 13
4 Charles Leclerc Ferrari 1:35.117 +0.690s 22
5 Sebastian Vettel Aston Martin 1:35.781 +1.354s 23
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:35.794 +1.367s 24
7 Carlos Sainz Ferrari 1:35.811 +1.384s 25
8 Lando Norris McLaren 1:35.959 +1.532s 24
9 Sergio Perez Red Bull Racing 1:36.188 +1.761s 22
10 Fernando Alonso Alpine 1:36.225 +1.798s 21
11 Esteban Ocon Alpine 1:36.236 +1.809s 25
12 Lance Stroll Aston Martin 1:36.522 +2.095s 21
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:36.795 +2.368s 23
14 Daniel Ricciardo McLaren 1:36.877 +2.450s 23
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:36.952 +2.525s 20
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:37.794 +3.367s 26
17 George Russell Williams 1:38.013 +3.586s 23
18 Nicholas Latifi Williams 1:38.155 +3.728s 21
19 Nikita Mazepin Haas 1:38.586 +4.159s 22
20 Mick Schumacher Haas 1:38.977 +4.550s 23

Met het oog op het mogelijke noodweer van zaterdag, werden in de tweede kwalificatie al pijlen gericht op de kwalificatiesimulaties. Ook dat ging lekker voor Mercedes, dat wederom de snelste tijden noteerde en weer met Bottas op één. Pierre Gasly volgde knap op plek drie, maar reed in de slotfase wel de voorvleugel van zijn Alpha Tauri aan gort.

Antonio Giovanizzi crashte eerder in de sessie vrij stevig, Charles Leclerc spinde op hetzelfde punt, maar wist een crash te voorkomen. Hamilton maakte in de pitstraat nog een fout en reed een teamlid omver, die was gelukkig wel in orde. Verstappen bleef hangen op een zesde plek.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Rusland

Positie Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:33.593   19
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:33.637 +0.044s 22
3 Pierre Gasly AlphaTauri 1:33.845 +0.252s 22
4 Lando Norris McLaren 1:34.154 +0.561s 17
5 Esteban Ocon Alpine 1:34.402 +0.809s 23
6 Max Verstappen Red Bull Racing 1:34.621 +1.028s 20
7 Carlos Sainz Ferrari 1:34.678 +1.085s 22
8 Fernando Alonso Alpine 1:34.762 +1.169s 21
9 Sebastian Vettel Aston Martin 1:34.837 +1.244s 22
10 Charles Leclerc Ferrari 1:34.925 +1.332s 24
11 Sergio Perez Red Bull Racing 1:34.938 +1.345s 22
12 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:35.052 +1.459s 23
13 George Russell Williams 1:35.094 +1.501s 19
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:35.178 +1.585s 14
15 Lance Stroll Aston Martin 1:35.334 +1.741s 21
16 Nicholas Latifi Williams 1:35.411 +1.818s 19
17 Daniel Ricciardo McLaren 1:35.630 +2.037s 12
18 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:35.954 +2.361s 23
19 Nikita Mazepin Haas 1:36.099 +2.506s 19
20 Mick Schumacher Haas 1:36.230 +2.637s 20
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.