Reacties rond interview en ontslag Mona Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft vandaag eervol, maar per direct haar ontslag gekregen. Vanmorgen verscheen in de Telegraaf een interview met haar waarin ze zich nogal kritisch uitliet over de vandaag op vele plaatsen verplichte 'coronapas'.

"We moeten zo snel mogelijk af van de coronapas, het is niet uit te leggen dat mensen voor toegang tot cafés en bioscopen moeten bewijzen te zijn getest, genezen of gevaccineerd , terwijl de vaccinatiegraad in Nederland zo hoog ligt", zegt Keijzer in het interview. Ze geeft aan niet alleen staatssecretaris te zijn, maar ook CDA’er. En in die hoedanigheid gelooft ze dat "mensen bij elkaar hóren, als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?” De pas zou volgens haar het vertrouwen in de politiek ondermijnen en polarisatie in de hand werken.

Reageerden vanmorgen politici geërgerd over haar gedane uitspraken in de Telegraaf, vanmiddag na het ontslag van Keijzer draaide de verontwaardiging richting Kabinet en deed social media ontploffen met steunbetuigingen voor Keijzer en onbegrip richting Rutte en de overige demissionaire kabinetsleden voor de genomen beslissing.  

De Koning heeft het ontslag van Mona Keijzer, op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.