FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 juni 2021

EK: Duitsland komt met de schrik vrij tegen Hongarije

Duitsland heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finales. Tegen Hongarije keken de Duitsers tweemaal toe tegen een achterstand aan, maar in de slotfase maakte Duitsland alsnog gelijk, waardoor ze zeker zijn van een plaats in de achtste finales.

Duitsland leek zeker van de volgende ronde na een uitstekende wedstrijd tegen Portugal. Niemand geloofde in een stunt van Hongarije, maar toch waren de Hongaren daar heel dicht bij. In de elfde minuut kwam Hongarije op een verrassende voorsprong. Ádám Szalai opende de score met een knappe snoekduik. Duitsland moest zo in de achtervolging, maar liet in de eerste helft maar weinig zien.

Ook in de tweede helft viel het tegen wat Duitsland liet zien. Toch kwam de ploeg op gelijke hoogte dankzij een fout van de Hongaarse goalie. Péter Gulácsi ging in de fout bij een vrije trap van Duitsland, waarna Kai Harvetz binnenkopte. Duitsland kon niet lang genieten van de 1-1, want direct vanaf de aftrap kwam Hongarije weer op voorsprong.

András Schäfer maakte de 2-1 voor de Hongaren en een gigantische stunt leek in de maak voor de Hongaren. Lange tijd hadden ze zicht op de achtste finales, alleen zes minuten voor tijd vervloog die droom. Uit een afvallende bal maakte Leon Goretzka de belangrijke 2-2 voor Duitsland. Doordat de andere groepswedstrijd ook in 2-2 eindige gaat Duitsland als tweede door en speelt het in de achtste finale tegen Engeland op Wembley.

Voor Hongarije zit het er ondanks een sterk toernooi op voor de Hongaren. Met twee gelijkspelen tegen Duitsland en Frankrijk kunnen ze toch terug kijken op een mooi toernooi.

EK: Penaltyfestijn en record bij Portugal-Frankrijk

Frankrijk en Portugal hebben in de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal de punten gedeeld. Ondanks dat beide ploegen door zouden zijn bij een gelijkspel, was het geen saai gelijkspel. Er werden niet heel veel kansen gecreëerd, maar wel waren er drie benutte penalties. Bovendien scoorde Cristiano Ronaldo tweemaal, waardoor hij nu een record in handen heeft: 109 goals in het nationale shirt. Frankrijk zette daar twee goals van Karim Benzema tegenover.

Beide landen begonnen vrij rustig aan. Pas na een kwartier was er een mogelijkheid voor Frankrijk. Mbappé vertrok vermoedelijk in buitenspelpositie, maar de vlag ging niet omhoog. Een op een met de keeper was zijn inzet echter zwak zodat die kon worden gekeerd. Verder gebeurde er niet zoveel tot de dertigste minuut, toen doelman Hugo Lloris bij een indraaiende vrije trap dacht dat hij in een bokswedstrijd verzeild was. Hij gaf de inkomende Danilo een rechtse directe, wat een penalty opleverde. Ronaldo wist het buitenkansje uiteraard te benutten en zo werd het 1-0. Na de 1-0 was Frankrijk het helemaal kwijt. Veel foute passes, slechte aannames en frustratie, het liep totaal niet. Portugal deed er echter weinig bijzonders mee. Daardoor kon Frankrijk toch op gelijke hoogte komen door een vrij goedkope pingel. Mbappe kreeg een lichte duw in het strafschopgebied en scheidsrechter Lahoz vond het voldoende voor een penalty en door het benutten van het buitenkansje door Benzema stond het 1-1.

Na rust begon Frankrijk meteen met een heerlijke bal van Paul Pogba op Benzema. De spits rondde af. Eerst werd de goal afgekeurd, maar daarna werd hij alsnog toegekend door de VAR, van buitenspel was geen sprake. Portugal had het niet makkelijk, maar het werd maar weer eens gehopen door een penalty. Ronaldo schoot op een hooggeheven hand van Kounde en benoot zelf het buitenkansje. Zo stond het weer 2-2. Dit was de 109e goal van Ronaldo in het Portugese shirt, waarmee hij nu het gedeelde record in handen heeft van meeste interlandgoals. Dit record deelt hij nog met Ali Daei, maar met nog een goal zal hij de enige houder zijn.

Buiten deze penaltymomenten waren er maar weinig kansen. Pogba kreeg op driekwart van de wedstrijd het wel voor elkaar om een bal mooi op doel te schieten, maar Patricio wist te redden. Ook uit de rebound van Griezmann werd niet gescoord omdat Patricio er voor bleef liggen. Daarna viel de wedstrijd, mede ingegeven door de standen op het andere veld, een beetje dood: beide ploegen leken wel vrede te hebben met de 2-2. Alleen Kingsley Coman had er nog zin in, het leek er ook even op alsof hij in het strafschopgebied werd geraakt door Bruno Fernandes. Het bleek er echter net buiten en dus geen penalty. 2-2 was vervolgens ook de eindstand.

Ondanks dat er door de andere wedstrijd even het gevaar leek te zijn dat Portugal er misschien uit zou liggen, wisten Frankrijk en Portugal het allebei te redden. Frankrijk is groepswinnaar en zal spelen tegen Zwitserland. Portugal is derde geworden in de groep en speelt daarmee tegen België. 

Volleyballers sluiten Nations League met winst af

De Nederlandse volleyballers hebben de Nations League afgesloten met een overwinning in hun vijftiende en laatste wedstrijd. De ploeg eindigt op de veertiende plek in het zestien landen tellende toernooi, de top-4 en dus de halve finales was nooit binnen bereik.

Bondscoach Roberto Piazza en zijn ploeg begonnen de vijfde en laatste reguliere speelweek met een bijna nederlaag tegen Canada: 16-25, 16-25, 19-25. Vervolgens ging het dan weer lang gelijk op tegen het erg sterke Servië, maar in een thriller kwam Nederland nét tekort: 21-25, 25-21, 18-25, 25-21, 15-17.

Australië was de laatste tegenstander en die werd met 25-23, 25-19, 25-19 wel verslagen, de derde overwinning van de Nederlandse ploeg. Brazilië, Polen, Slovenië en Frankrijk hebben zich verzekerd van de halve finales, die net als de finale in het weekeinde afgewerkt worden.

Geen spoor van tonijn in broodjes tonijn van Subway, blijkt uit laboratoriumtest

De Amerikaanse fastfoodketen Subway - eveneens ’s werelds grootste broodjeszaak - is verwikkeld geraakt in een rechtszaak nadat twee klanten in Californië beweerden dat er helemaal geen tonijn in hun tonijnbroodjes zit. Subway ontkende dat. The New YorkPost besloot op onderzoek te gaan en kocht 1,5 meter aan broodjes tonijn bij verschillende Subway-vestigingen in Los Angeles. Bij het laboratoriumonderzoek wat volgde werd geen spoor tonijn-DNA in de broodjes aangetroffen. Lees verder bij de Gelderlander.

Jongeren willen stiekem vaccin halen bij prikplek oudere arbeidsmigranten, GGD grijpt in

Studenten en jongeren uit Amsterdam, Delft, maar ook uit Urk en Rotterdam komen al twee dagen naar de Schilderswijk om even snel een prik van het Janssen-vaccin te halen voordat ze op vakantie gaan. Die vaccins bij de GGD-post zijn bedoeld voor oudere arbeidsmigranten, de jongeren worden inmiddels ook weggestuurd. Zo meldt het AD.

Mercedes blikt terug op GP Frankrijk, 1 of 2 stops?

De Grand Prix van Frankrijk was een bloedstollende race waar Mercedes F1 aan het einde aan het kortste eind trok. Na de tweede pitstop van Max Verstappen lagen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas op de eerste en tweede plaats maar ze kwamen als tweede en vierde over de eindstreep, een teleurstellend resultaat voor de Duitse renstal.

Zoals gebruikelijk blikt Mercedes na het raceweekend aan de hand van vragen van fans terug op de race. Deze keer beantwoordt engineer Andrew Shovlin de soms lastige vragen over wat er gebeurde tijdens de race. Uiteraard wordt de pitstop tactiek besproken en legt de Mercedes-technicus uit dat een tweestopper niet mogelijk was voor Hamilton.

One vs Two Stop Strategy & More | 2021 French GP F1 Race Debrief (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team)

EK: Oranje in achtste finales tegen Tsjechië

Het Nederlands elftal neemt het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Tsjechië, de nummer drie uit groep D. De wedstrijd is komende zondag om 18:00 uur.

Omdat Spanje vanavond won van Slowakije en Polen verloor van het al geplaatste Zweden,doen de uitslagen van de wedstrijden in groep F er niet meer toe. 

Tsjechië zat in groep D en won met 2-0 van Schotland, speelde gelijk (1-1) tegen Kroatië en verloor van Engeland met 0-1.

EK: Zweden als groepswinnaar door na winst op Polen

Zweden heeft zijn laatste groepswedstrijd op het EK voetbal gewonnen. Het land, dat al zeker was van de volgende ronde, won in St. Petersburg met 3-2 van Polen en is de groepswinnaar van Groep E.

Al in de tweede minuut kwam Zweden op voorsprong nadat Forsberg de bal langs keeper Szczesny in de lange hoek schoof. Voor Polen, die alleen met een overwinning door was naar de volgende ronde, was het nu erop of eronder. Lewandowski was in de eerste helft dicht bij de gelijkmaker nadat hij tot tweemaal toe de lat raakte.

Na rust schakelde Polen een tandje bij en Zweden kwam er in die periode weinig aan te pas. Het was Forsberg echter die Zweden op 2-0 bracht na een goed uitgespeelde counter. Lewandowski scoorde vervolgens tweemaal op rij voor Polen en er leek een wonder in de maak, maar in blessuretijd was het Claesson die de 3-2 maakte en een eind maakte aan de Poolse droom.

EK: Spanje walst over Slowakije heen

Spanje heeft zich bij het Europees kampioenschap voetbal geplaatst voor de achtste finales. Na twee gelijke spellen werd de laatste groepswedstrijd vanavond in Sevilla met 5-0 van Slowakije gewonnen en eindigen de Spanjaarden als tweede in de poule.

Spanje speelde weer met Sergio Busquets die door een coronabesmetting de eerste twee groepswedstrijden van Spanje aan zich voorbij moest laten gaan. Het eerste kansje van de wedstrijd was voor Spanje. Morata kon doorzetten in de zestien. Hij haalde de achterlijn, maar de Slowaken neutraliseerden het gevaar. Koke werd in de tiende minuut onderuitgehaald in de zestien, en aanvankelijk zag de Nederlandse scheidsrechter Kuipers er geen strafschop in, maar na het terugzien van de beelden uiteindelijk wel. Morata zag zijn penalty echter gestopt worden door de Slowaakse doelman. Spanje bleef de sterkere ploeg maar faalden in het afmaken. Zo was Sarabia alleen voor de doelman maar zijn schot was veel te slap.

In de 30e minuut kwam Spanje op voorsprong maar had daar wel de Slowaakse keeper voor nodig. Een afstandsschot van Sarabia kwam tegen de lat, maar Dubravka tikte de bal vervolgens knullig in zijn eigen doel. Ook in de rest van de eerste helft kwam Slowakije amper aan voetballen toe en was het Spanje die heer en meester was. Vlak voor rust kwam Spanje op 2-0. Wegens het niet goed uitverdedigen van de Slowaken kon Aymeric Laporte uit een voorzet de bal inkoppen.

Ook in de tweede helft was de regie in handen van de Spanjaarden. Slowakije kon het wedstrijdbeeld niet veranderen. In de 56e minuut werd het 3-0. Sarabia werkte een lage voorzet van Alba in het Slowaakse doel. Het feest was nog niet voorbij voor de Spanjaarden want in de 67e minuut zorgde Ferrán Torres voor de 4-0. Op aangeven van Sarabia liet de invaller Dubravka kansloos met een hakje. Even daarna werd het 5-0 en net als bij het eerste doelpunt met hulp van de Slowaken. Invaller Pau Torres kopte van dichtbij op Dubravka, en vervolgens was het Kucka die de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Ondanks de ruime voorsprong bleef Spanje volop voor de aanval kiezen en kreeg het volop kansen op nog meer treffers. Gescoord werd er echter niet meer.

Verstappen over races in Oostenrijk: "Het is altijd mooi om hier te racen"

Komende weekenden strijkt het Formule 1-circus neer op de Red Bull Ring voor twee races. De sfeer bij Red Bull Racing zal opperbest zijn na het succesvolle raceweekend op Paul Ricard waar Max Verstappen de pole position veroverde en de bloedstollende race won. Uiteraard keek Verstappen tevreden terug op de Franse grand prix.

"Het was een geweldig weekend en het voelt altijd goed om pole positie te behalen, maar winnen was echt geweldig. Daar ben ik super blij mee. We wonnen de race op strategie. Ik hoop dat we dit de rest van het jaar kunnen volhouden. Iedereen van Red Bull Racing op het circuit en in de fabriek werkt keihard en nu moeten we gewoon blijven pushen om dit jaar meer races te winnen", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Verstappen was verrast dat Red Bull Racing zo goed voor de dag kwam op de baan in Paul Ricard terwijl het circuit over het algemeen als meer een 'Mercedes-baan' bestempeld wordt. "Nee, dat hadden we niet verwacht, want Mercedes was daar in het verleden erg sterk. Maar we zien dat elk raceweekend qua concurrentie anders is en je weet pas waar je staat nadat er op de baan gereden is. Je weet nooit waar de anderen toe in staat zijn, dus we hadden dit resultaat niet verwacht, wat het nog beter maakt. Het was een geweldige teamprestatie van iedereen. Je kunt zien dat iedereen heel goed samenwerkt en het is gewoon een geweldig team van mensen hier", zo vertelde de Nederlander.

De komende twee races is de Red Bull Ring het decor, een baan die het team van Verstappen over het algemeen goed ligt. "Ik kijk erg uit naar Oostenrijk, want het is natuurlijk een thuis Grand Prix voor ons en om er twee races te rijden maakt het nog beter. Het is altijd mooi om hier te racen en we hebben goede resultaten behaald op de Red Bull Ring, maar dat biedt natuurlijk geen garanties. We moeten onze auto weer goed afstellen, ons aan de omstandigheden aanpassen en daarop reageren. Ik weet niet wat voor weer het zal zijn, maar ik verwacht zeker dat iedereen weer dichtbij elkaar zal zitten. We zullen het zien, maar hopelijk kunnen we er twee hele goede weekenden van maken", zo blikt de leider in het WK vooruit.

Verstappen over races in Oostenrijk: "Het is altijd mooi om hier te racen" (WikiCommons/United Autosports)
Verstappen over races in Oostenrijk: "Het is altijd mooi om hier te racen" (WikiCommons/United Autosports)

Random Pics van de Dag #344

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uit protest veel 'regenboog' in Duitsland, de UEFA probeert gezicht te redden

Vanmiddag heeft de UEFA een poging gedaan om het 'verbod' op een regenboogkleurig Allianz Arena tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije te duiden. De gemeenteraad van München had gevraagd om het voetbalstadion vanavond in regenboogkleuren te verlichten als statement tegen Hongarije dat afgelopen week een omstreden 'anti homo'wet heeft aangenomen. Dit was echter afgewezen door de UEFA.

Statement van UEFA:

"Vandaag is de UEFA trots om de kleuren van de regenboog te dragen.
Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt en alles bevordert waarin we geloven - een meer rechtvaardige en egalitaire samenleving, tolerant voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, geloof, geslacht of seksuele geaardheid.

Sommige mensen hebben het besluit van de UEFA om het verzoek van de stad München om het stadion van München in regenboogkleuren te verlichten voor een EURO 2020-wedstrijd, als 'politiek' geïnterpreteerd. Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland.

Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving."

De regenboogvlag staat symbool voor de acceptatie en gelijkheid van mensen die zich niet identificeren met de traditionele rollen van mannen en vrouwen of andere normen met betrekking tot gender en seksualiteit. Met de kleurrijke verlichting wilde München een voorbeeld stellen tegen de Hongaarse wet.

De door het Hongaarse parlement goedgekeurde wet omvat een verbod op boeken, films en andere media die toegankelijk zijn voor kinderen en jongeren en waarin seksualiteit wordt weergegeven die verschilt van heteroseksuele. Bovendien wordt reclame verboden waarin homoseksuelen of transseksuelen verschijnen als onderdeel van een normaal leven.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft maatregelen aangekondigd tegen de Hongaarse wet die informatie over homoseksualiteit en transseksualiteit aan banden legt. De wet discrimineert mensen op basis van hun seksuele geaardheid en schendt fundamentele waarden van de Europese Unie, zei Von der Leyen. "Deze Hongaarse wet is een schande." U gelooft in een "Europa van diversiteit" waarin "we kunnen houden van wie we willen", zei de commissaris. Ze zal daarom "alle bevoegdheden van de Commissie gebruiken om de rechten van EU-burgers te waarborgen".

Een aantal andere Duitse voetbalstadions en openbare gebouwen worden vanavond uit protest in regenboogkleuren verlicht. De Beierse Vereniging voor Lesbiennes en Homo's kondigde protesten aan voor de Allianz Arena in München. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft aangekondigd in samenwerking met Christopher Street Day Duitsland meer dan 10.000 regenboogvlaggen in het stadion te gaan uitdelen. De Duitse voetbalbond heeft aangekondigd deze campagne te zullen steunen. Geruchten gaan dat de Allianz Arena zich niets aan trekt van de beslissing van de UEFA en gewoon in 'regenboogkleuren' vanavond de wedstrijd laat plaatsvinden.

"Of het voetbalstadion van München of een ander Europees stadion zich in regenboogkleuren mag verlichten, is geen staatsbesluit", zei de Hongaarse premier over het UEFA-besluit. Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest "maakten de regenboogkleuren van nature deel uit van het straatbeeld". Ondertussen heeft Orban blijkbaar zijn reis naar de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije vanavond afgezegd, volgens het Duitse persbureau. Officiële informatie hierover is nog niet beschikbaar.

Zie ook: UEFA: Allianz Arena mag niet in regenboogkleuren

Deltavariant rukt op: ruim 40% van Amsterdammers met corona is ermee besmet

Het aantal Amsterdammers dat besmet is met de deltavariant van het coronavirus stijgt snel. Dat blijkt uit een steekproef van de GGD. Twee weken geleden was het percentage besmette Amsterdammers met de deltavariant nog 'maar' 7%, vorige week was dat al 40%. Landelijk ligt het percentage op 9%. Zo meldt AT5.

De grote stijging van het percentage besmettingen met de deltavariant zou in de stad komen door het reizen van jongeren. Zij nemen het vervolgens mee terug naar Nederland en verspreiden het hier verder, zo denkt de GGD. In de stad zijn veel studenten en middelbare scholieren die naar het buitenland zijn gegaan voor bijvoorbeeld hun examenreis. GGD roept jongeren op zich gelijk te laten testen bij terugkomst.

Naast de vele jongeren die op reis gaan, is Amsterdam ook een toeristenstad. De GGD gaat nog verder onderzoeken waardoor de stijging precies komt en of ook dat een rol speelt.

Het totaal aantal coronabesmettingen daalt nog wel altijd; directeur infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel denkt dan ook niet dat het tot problemen in de ziekenhuizen zal leiden, ook omdat steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

Besmettelijker
Volgens het RIVM is de deltavariant besmettelijker dan de alfavariant die nu nog het meeste voorkomt in Nederland. Bovendien blijkt uit eerste onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk dat de bescherming tegen ziekte na één dosis vaccin bij deze variant minder goed is. Na een tweede prik is de bescherming wel weer in orde.

COVID-19: 679 positief getesten en 4 doden, in totaal 1.680.880 en 17.734

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 679 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.680.880 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 24 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 255 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 5 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 170 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.734 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: broederstrijd op het EK

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Van broers die samen in een nationaal elftal voetballen zijn tal van voorbeelden. Een goed voorbeeld is natuurlijk Frank de Boer, onze bondscoach speelde jarenlang samen met broer Ronald. Maar wist je dat 5 jaar geleden voor het eerst twee broers tegen elkaar moesten spelen tijdens de eindronde van een Europees Kampioenschap voetbal? Taulant Xhaka (voor Albanië) en Granit Xhaka (voor Zwitserland) namen het tegen elkaar op in de eerste poulewedstrijd en Granit trok aan het langste eind, de Zwitsers wonnen met 1-0.

Nieuwe undercoverbeelden uit Nederlands slachthuis

Opnieuw brengt Animal Rights verschrikkelijke beelden uit een slachthuis naar buiten. Deze keer gaat het om Vee- en vleeshandel Mulder BV, gevestigd in het Gelderse Twello. Kristel Grond, campagneleider Stop de slacht, reageert boos: “De beelden tonen hoe angstige dieren ontsnappen aan de slachters, worden getrapt en opnieuw moeten worden gevangen. Ook hoe de dieren getuige zijn van het verdoven en slachten van hun lotgenoten en hoe onwillige dieren aan de staart worden voortgedreven.”

Animal Rights heeft naar aanleiding van de illegale praktijken een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit ingediend en vraagt de overheid een grootschalig en onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar alle Nederlandse slachthuizen en daarbij de onmiddellijke sluiting van alle falende slachthuizen.

Trekken aan staarten en optillen aan hoorns
De dieren verzetten zich en willen niet de lopende band op lopen. Ze worden opgejaagd en als zelfs dat niet helpt, worden ze vooruit gedwongen door hun staarten omhoog te trekken of om te draaien. Kleinere dieren worden ook bij de hoorns opgetild.

Dit is in strijd met de Europese Verordening Bijlage III, Artikel 1.8, maar ook de Nederlandse wetgeving (Artikel 1.12. van Besluit houders van dieren) wordt hierbij overtreden.

Grond begrijpt het verzet volkomen: “Verzet vanuit de dieren is heel begrijpelijk. Alle dieren, inclusief de mens, hebben de wil om te blijven leven. Niemand loopt vrijwillig de slachtlijn op!”

Soortgenoten recht voor hun ogen geslacht
De jong geslachte dieren - veelal de bokjes die het ‘afval’ zijn van de geitenmelk en -kaas industrie - worden in een ruimte bijeengedreven waar ook het toestel met de elektroden staat. Ter verdoving worden ze met de kop er tegenaan gedrukt worden. Deze bokjes schreeuwen het regelmatig uit.

De dieren zien, horen en ruiken hoe hun voorgangers met de elektrische tang worden verdoofd, hoe hun keel wordt doorgesneden, hoe deze aan een achterpoot worden opgetakeld en leegbloeden tot ze sterven.

Grond legt uit: “Zowel in de Europese verordening 1099/2009 als in de Nederlandse Besluit houders van dieren is opgenomen dat elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden voorkomen moet worden. De beelden laten duidelijk zien dat het op geen enkele wijze voorkomen wordt.”

Ontsnappingen
Op de beelden is ook te zien hoe een schaap ontsnapt is aan de slachter en zich verschuilt onder de leegbloedende lijken van zijn of haar soortgenoten, mogelijk zelfs familieleden. De slachter trapt het dier om het uit die schuilplaats te verdrijven met als gevolg dat hij of zij de slachtruimte uitvlucht.

Het dier wordt gevangen en teruggeleid naar de slachtruimte waar het zonder gefixeerd te zijn, verdoofd wordt. Dit gaat door het tegenstribbelen van het schaap een paar keer mis. Het dier wordt vervolgens niet onmiddellijk de keel doorgesneden, maar eerst op de slachttafel gehesen.

“De stress en angst moeten voor het schaap onvoorstelbaar traumatisch zijn geweest,” zegt Grond.

Een geit die ontsnapt uit de slachtruimte weet zelfs het terrein van het slachthuis te ontvluchten en komt op straat terecht. Ook voor dit dier is er uiteindelijk geen genade en ook hem is niet “elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden” bespaard. Daarbij geeft de Europese verordening ook aan dat er voor gezorgd moet worden dat dieren niet kunnen ontsnappen.

Structureel dierenleed normaal in slachthuizen
Vee- en vleeshandel Mulder BV is gespecialiseerd in het op islamitische wijze slachten van schapen, lammeren en geiten: “Wij slachten dieren voor levering aan de groothandel en verkoop vanuit onze winkel.”

Naast verkoop van lamsvlees aan particulieren, wordt het vlees van schapen en geiten over het algemeen ook in diervoeding verwerkt of geëxporteerd. Wat de precieze bestemming is van het vlees van deze dieren, is onbekend.

Grond voegt toe: “Het soort slacht is irrelevant. Slacht hoort per definitie niet thuis in een beschaafde maatschappij. Animal Rights blijft dan ook pleiten voor een einde aan alle slacht.”

Animal Rights heeft sinds 2017 regelmatig undercoverbeelden uit verschillende slachthuizen naar buiten gebracht. In Nederland gaat het al met regelmaat mis en in België gingen varkensslachters in Tielt en Torhout, runderslachter in Izegem, de inmiddels gesloten kalverslachter VanDrie uit Hasselt, schapenslachter Moerbeko uit Zele en kippenslachter Nollens uit Kruishoutem het slachthuis van Twello voor.

Overal werden misstanden vastgelegd. Hieruit concludeert Animal Rights dat humaan slachten niet bestaat, dat het lijden van dieren inherent is aan het slachtproces en de mishandelingen structureel plaatsvinden in slachthuizen.

Animal Rights dient handhavingsverzoek in
Er is slechts enkele uren, verdeeld over twee dagen in de winter van 2019-2020 op het bedrijf gefilmd. Grond: “Het tijdsbestek is zo kort en de hoeveelheid misstanden die dat al oplevert is onthutsend.”

Animal Rights heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA). Er moet handhaving plaatsvinden op deze illegale praktijken.

Kies voor een plantaardige levensstijl
Als consument kan je zelf ook al het nodige doen om niet meer bij te dragen aan dit dierenleed. De geiten en schapen zijn slachtoffers van de zuivel- en vleesindustrie. Kies voor alternatieven voor vlees en voor zuivel.

Relevante wetgeving:

  • Europese Verordening (EG) Nr. 1099/2009 Het belangrijkste grondbeginsel uit de ‘Europese Verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden’ staat in hoofdstuk II, artikel 3.1: “Bij het doden van dieren en daarmee verband houdende activiteiten wordt ervoor gezorgd dat de dieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard.”
    Tevens is in de desbetreffende verordening terug te vinden:
    Bijlage III, Artikel 1.8 uit de Verordening zegt: “Het is verboden […], de dieren te slaan of te schoppen, . […] de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het hun pijn of vermijdbaar lijden berokkent”.
    Bijlage III, Artikel 2.2 geeft aan: "Dieren worden op een veilige locatie ondergebracht en er wordt voor gezorgd dat zij niet kunnen ontsnappen of ten prooi vallen aan roofdieren."
  • Besluit houders van dieren
    Binnen de Nederlandse wetgeving is in artikel 1.3 in Besluit houders van dieren gesteld dat het schoppen van dieren verboden is.
    Artikel 1.12 van dit Besluit stelt ook dat: Bij het doden van dieren en daarmee verband houdende activiteiten wordt de dieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden bespaard.

Minimumloon omhoog per 1 juli, tevens de hieraan gekoppelde uitkeringen

Per 1 juli 2021 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast. Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt van € 1.684,80 naar € 1.701,00 bruto per maand. Tevens worden de minimumjeugdlonen per 1 juli 2021 herzien.

Per 1 juli 2021 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast. Het gaat om de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (Anw), Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong), Werkloosheidswet (WW), Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Ziektewet (ZW) en de Toeslagenwet (TW). Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt van € 1.684,80 naar € 1.701,00 bruto per maand. Tevens worden de minimumjeugdlonen per 1 juli 2021 herzien.

Criminele organisatie op bloemenveiling opgerold

Met de aanhouding van drie mannen (24, 37 en 52) denken politie en OM een criminele organisatie te hebben opgerold die actief zou zijn geweest op de bloemenveiling in Aalsmeer. De mannen worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In het onderzoek naar de drie mannen hebben onderschepte berichten van berichtendienst Sky ECC een cruciale rol gespeeld.

Het onderzoek van de politie richt zich op de transport van afzonderlijke partijen cocaïne. Het zou in totaal om meer dan 200 kilo gaan. De eerste lading werd in februari 2020 onderschept naar aanleiding van een transport vanaf een loods in de directe omgeving van de bloemenveiling in Aalsmeer. De pakketten zaten verstopt in bloembakken. De bloemen werden daarbij als deklading gebruikt. Deze lading bleek verstuurd te zijn vanuit een bedrijf in Amstelveen. De eigenaar van dit bedrijf is toen als verdachte aangemerkt. In september 2020 werd een tweede lading onderschept. Dit leidde naar een andere verdachte, een medewerker van een exportbedrijf, gevestigd op de bloemenveiling.

Versleutelde data
Door berichten uit gekraakte PGP-telefoons komt het onderzoek in een stroomversnelling en krijgt de recherche een derde verdachte nog nadrukkelijker in beeld. Ook de drugslijn naar het buitenland komt dan concreter aan het licht. ‘In dit onderzoek zien we dat communicatie van gebruikers van Sky ECC cruciale informatie oplevert. Zo was de derde verdachte al bij ons in beeld voor witwassen, maar door de versleutelde data konden we de verdenking tegen hem uitbreiden met export van harddrugs’, zegt een tactisch rechercheur van het onderzoeksteam.

Doorzoeking
Op zaterdag 5 juni 2021 zijn de drie mannen aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten. Bij doorzoekingen - in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Badhoevedorp, Utrecht, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn - nam de politie een hoeveelheid contant geld en onder meer computers, telefoons en diverse vervoermiddelen in beslag.

Twee van de drie mannen zitten nog vast. De voorlopige hechtenis van de 52-jarige man is opgeheven. Tot afgelopen vrijdag zaten twee van de drie verdachten in alle beperkingen. Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Weerbare sierteeltsector
Uit onderzoeken is gebleken dat de sierteeltsector kwetsbaar is voor criminaliteit en ondermijnende activiteiten. De grootschalige dagelijkse grensoverschrijdende bloementransporten zijn aantrekkelijk voor bijvoorbeeld (drugs)smokkel. Binnen het programma Weerbare Sierteeltsector werken overheid en bedrijven in de sector samen aan bewustwording en het opwerpen van barrières tegen de smokkel maar ook tegen witwassen, arbeidsuitbuiting en systematische fraude. Daartoe zijn onder andere meldpunten bij gemeenten geopend en is een Meld Misdaad Anoniem -campagne gestart.

Bijna 1000 Nederlanders willen astronaut worden, relatief veel vrouwen

In totaal hebben 998 mensen uit ons land zich aangemeld bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die nieuwe mensen zoekt voor reizen naar de ruimte. Onder de Nederlanders zijn 300 vrouwen, 30 procent van het totaal. Alleen Estland had een nog hoger percentage vrouwen, maar daar waren veel minder aanmeldingen. In totaal hebben zo'n 22.000 Europeanen zich aangemeld bij ESA. Lees verder bij de Gelderlander.

Dienstmeisje woog 24 kilo toen zij stierf door marteling, werkgever 30 jaar cel

Het Hooggerechtshof in Singapore heeft een 41-jarige vrouw uit Singapore tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij haar hulp in de huishouding gedurende 14 maanden zwaar heeft misbruikt. De 24-jarige hulp woog slechts 24 kilo toen zij stierf aan de gevolgen van mishandeling. De Singaporese Gaiyathiri Murugayan pleitte in februari schuldig aan dood door schuld voor 28 aanklachten. Rechter See Kee Oon zei dat hoewel Murugayan, 40, ernstige psychiatrische problemen had, de overtredingen die ze beging afschuwelijk en met opzet waren. Ze ontloopt een levenslange gevangenisstraf omdat ze geestesziek zou zijn. Lees verder in de Gelderlander.

Piang Ngaih Don, overleed in de zomer van 2016, nadat ze die dag herhaaldelijk door de verdachte en diens moeder werd aangevallen. In de dagen voordat het 24-jarige slachtoffer stierf aan hersenletsel en ernstige verwondingen, werd ze uitgehongerd en 's nachts vastgebonden aan een raamrooster en aangevallen als ze probeerde voedsel uit de vuilnisbak te zoeken. 

Het slachtoffer, de Myanmarese staatsburger Piang Ngaih Don, kwam in mei 2015 naar Singapore kwam om voor Gaiyathiri te werken, aangezien ze arm was en haar driejarige zoon moest onderhouden.Ze stemde in met Gaiyathiri's arbeidsvoorwaarden - geen gsm of een vrije dag, aangezien Gaiyathiri niet wilde dat ze zich zou mengen met andere dienstmeisjes, in ruil voor meer loon en thuisrust.

Gaiyathiri was kort nadat Ngaih Don begon te werken in haar huishouden - dat bestond uit Gaiyathiri en haar gezin en moeder, en medeverdachte Prema Naraynasamy en twee huurders- al ontevreden over de hulp in de huishouding. Ze vond haar traag, onhygiënisch en te veel eten, en stelde strenge regels op voor de hulp. Eerst schreeuwde ze alleen tegen de hulp, maar vanaf oktober 2015 begon ze de hulp fysiek te mishandelen.

Beveiligingscamera's lieten de mishandelingen zien van de maand voorafgaand aan het overlijden van Ngaih Don. Ze kreeg maar weinig voedsel, waaronder gesneden brood gedrenkt in water, koud voedsel uit de koelkast of wat rijst, en mocht ongeveer vijf uur per nacht slapen. Ze verloor 15 kg tijdens haar werk en verloor ongeveer 38 procent van haar lichaamsgewicht in ongeveer 14 maanden. Ze kreeg geen privacy - ze werd gedwongen te douchen en naar het toilet te gaan met de deur open terwijl Gaiyathiri of Prema toekeken - en moest meerdere lagen gezichtsmaskers dragen omdat Gaiyathiri haar vies vond en niet naar haar gezicht wilde kijken.

Gaiyathiri viel het slachtoffer bijna dagelijks aan, vaak meerdere keren per dag, door haar te slaan, te duwen, te stompen en te schoppen. Ze stampte ook op de helper terwijl ze op de grond lag en viel haar aan met voorwerpen zoals een bezem, een metalen pollepel en andere harde voorwerpen. Ze tilde Ngaih Don aan haar haar op, en schudde haar heftig waarbij ze plukken haar uit het hoofd trok. In juni 2016 verbrandde  Gaiyathiri het slachtoffer het slachtoffer terwijl ze kleren aan het strijken was door het hete strijkijzer tegen haar voorhoofd te drukken.

De rechtbank kreeg meerdere clips van het misbruik te zien. Ngaih Don werd getoond terwijl ze haar karweitjes deed, waarbij Gaiyathiri haar naderde en haar aanviel, haar rondslingerende als een lappenpop. Het slachtoffer liet alles over zich heenkomen.

De aanval die leidde tot de dood van het slachtoffer vond plaats van de nacht van 25 juli 2016 tot de ochtend van 26 juli 2016. Ngaih Don was op 25 juli 2016 rond 23.40 uur de was aan het doen, toen Gaiyathiri vond dat ze te traag was. Ze sloeg haar met gebalde vuist, trok aan haar haar en zei dat ze sneller moest werken. Toen het slachtoffer op haar voeten begon te wiebelen bij de ingang van het toilet, zei Gaiyathiri haar niet te "dansen", en sloeg op haar hoofd met een fles afwasmiddel.

Het slachtoffer viel achterover, raakte gedesoriënteerd en kon niet meer opstaan nadat haar benen het onder haar begaven. Gaiyathiri riep haar man Prema bij zich en samen vielen ze het slachtoffer aan. Prema gooide water over haar heen en sleepte het slachtoffer door de keuken en woonkamer heen naar de slaapkamer, waar Gaiyathiri haar in de buik schopte en Prema haar stompte en wurgde. Ze bond de pols van het slachtoffer vlak voor middernacht met kracht aan het raamrooster en schopte haar in de buik, voordat ze haar in natte kleren op de grond achterliet.

Rond 5 uur probeerde Gaiyathiri het slachtoffer wakker te maken, maar ze werd niet wakker. Boos schopte en stampte Gaiyathiri herhaaldelijk op het hoofd en de nek van de vrouw, tilde haar aan haar haar op en trok haar hoofd. Prema was ook in de kamer en probeerde het slachtoffer wakker te maken. Toen de vrouw roerloos bleef, begonnen de twee vrouwen zich zorgen te maken. Hun pogingen om haar te reanimeren waren vergeefs, maar ze lieten haar daar tot 09.22 uur liggen. Hierna hielp Prema het slachtoffer overeind en probeerde haar een kopje drinken te geven terwijl ze haar handen en benen verwarmde. Uiteindelijk belde ze een dokter. Terwijl Prema en Gaiyathiri wachtten, trokken ze de natte kleren uit van het slachtoffer uit. Toen de dokter rond 10.50 uur arriveerde, constateerde ze dat Ngaih Don was overleden en dat ze de politie zou waarschuwen.

Een autopsie vond 31 recente littekens en 47 externe verwondingen op het lichaam van het slachtoffer. Ze stierf aan hypoxische ischemische encefalopathie - een soort hersenletsel - met ernstig stomp trauma aan de nek. Ze was uitgemergeld en in een slechte voedingstoestand en zou van de honger zijn omgekomen als de situatie nog langer hadaangehouden. De dokter ontdekte dat het herhaaldelijk stikken van het slachtoffer tot hersenletsel had geleid, en dat Gaiyathiri het slachtoffer bij de nek vasthield en haar schudde als een lappenpop, waarschijnlijk het tongbeen van het slachtoffer in haar keel had gebroken.

Bier bier bier, nieuwe alcoholwet zet mensen aan tot hamsteren

Kratten bier worden massaal ingeslagen. Aanleiding voor het gehamster is met name de nieuwe Alcoholwet die op 1 juli ingaat. Supermarkten melden dat de bierverkoop de laatste weken behoorlijk is toegenomen. Dat heeft niet alleen met de nieuwe regelgeving te maken, maar ook met het EK voetbal. Zo meldt het DvhN.

Een vriendengroep heeft slim gebruik gemaakt van een aanbieding bij de Plus in Gramsbergen. De supermarkt had een aanbieding van 3 kratten Grolsch voor 25 euro, dus de bierliefhebbers hebben voor zo'n 6000 euro bier ingeslagen. De kratten werden op een platte kar gezet en met een trekker naar een veilige opslag vervoerd.

Dit soort stuntverkopen zijn na 1 juli niet meer toegestaan door de nieuwe Alcoholwet die dan in gaat. De jongens zijn niet de enige die wat 'extra' bier inslaan voor 1 juli. 

FOK! Wat een weer: buien, later droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is er veel bewolking. In het noordwesten is het droog, elders valt er aanvankelijk lokaal nog wat regen. Vanmiddag is het droog en in de loop van de middag en avond is de zon steeds vaker te zien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot lokaal 20°C in het oosten. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig.

Komende nacht klaart het op veel plaatsen op. In het zuidoosten is meer bewolking aanwezig, maar het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 13°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Morgen overdag zijn er zonnige perioden, in het zuiden en oosten komen ook wolkenvelden voor. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot ca. 21°C in het binnenland. De noordelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Basiliek van het Heilig sacrament in Meerssen onder een blauwe lucht (Foto: Charged)
Basiliek van het Heilig Sacrament in Meerssen onder een blauwe lucht (Foto: Charged)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.