Dienstmeisje woog 24 kilo toen zij stierf door marteling, werkgever 30 jaar cel

Het Hooggerechtshof in Singapore heeft een 41-jarige vrouw uit Singapore tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij haar hulp in de huishouding gedurende 14 maanden zwaar heeft misbruikt. De 24-jarige hulp woog slechts 24 kilo toen zij stierf aan de gevolgen van mishandeling. De Singaporese Gaiyathiri Murugayan pleitte in februari schuldig aan dood door schuld voor 28 aanklachten. Rechter See Kee Oon zei dat hoewel Murugayan, 40, ernstige psychiatrische problemen had, de overtredingen die ze beging afschuwelijk en met opzet waren. Ze ontloopt een levenslange gevangenisstraf omdat ze geestesziek zou zijn. Lees verder in de Gelderlander.

Piang Ngaih Don, overleed in de zomer van 2016, nadat ze die dag herhaaldelijk door de verdachte en diens moeder werd aangevallen. In de dagen voordat het 24-jarige slachtoffer stierf aan hersenletsel en ernstige verwondingen, werd ze uitgehongerd en 's nachts vastgebonden aan een raamrooster en aangevallen als ze probeerde voedsel uit de vuilnisbak te zoeken. 

Het slachtoffer, de Myanmarese staatsburger Piang Ngaih Don, kwam in mei 2015 naar Singapore kwam om voor Gaiyathiri te werken, aangezien ze arm was en haar driejarige zoon moest onderhouden.Ze stemde in met Gaiyathiri's arbeidsvoorwaarden - geen gsm of een vrije dag, aangezien Gaiyathiri niet wilde dat ze zich zou mengen met andere dienstmeisjes, in ruil voor meer loon en thuisrust.

Gaiyathiri was kort nadat Ngaih Don begon te werken in haar huishouden - dat bestond uit Gaiyathiri en haar gezin en moeder, en medeverdachte Prema Naraynasamy en twee huurders- al ontevreden over de hulp in de huishouding. Ze vond haar traag, onhygiënisch en te veel eten, en stelde strenge regels op voor de hulp. Eerst schreeuwde ze alleen tegen de hulp, maar vanaf oktober 2015 begon ze de hulp fysiek te mishandelen.

Beveiligingscamera's lieten de mishandelingen zien van de maand voorafgaand aan het overlijden van Ngaih Don. Ze kreeg maar weinig voedsel, waaronder gesneden brood gedrenkt in water, koud voedsel uit de koelkast of wat rijst, en mocht ongeveer vijf uur per nacht slapen. Ze verloor 15 kg tijdens haar werk en verloor ongeveer 38 procent van haar lichaamsgewicht in ongeveer 14 maanden. Ze kreeg geen privacy - ze werd gedwongen te douchen en naar het toilet te gaan met de deur open terwijl Gaiyathiri of Prema toekeken - en moest meerdere lagen gezichtsmaskers dragen omdat Gaiyathiri haar vies vond en niet naar haar gezicht wilde kijken.

Gaiyathiri viel het slachtoffer bijna dagelijks aan, vaak meerdere keren per dag, door haar te slaan, te duwen, te stompen en te schoppen. Ze stampte ook op de helper terwijl ze op de grond lag en viel haar aan met voorwerpen zoals een bezem, een metalen pollepel en andere harde voorwerpen. Ze tilde Ngaih Don aan haar haar op, en schudde haar heftig waarbij ze plukken haar uit het hoofd trok. In juni 2016 verbrandde  Gaiyathiri het slachtoffer het slachtoffer terwijl ze kleren aan het strijken was door het hete strijkijzer tegen haar voorhoofd te drukken.

De rechtbank kreeg meerdere clips van het misbruik te zien. Ngaih Don werd getoond terwijl ze haar karweitjes deed, waarbij Gaiyathiri haar naderde en haar aanviel, haar rondslingerende als een lappenpop. Het slachtoffer liet alles over zich heenkomen.

De aanval die leidde tot de dood van het slachtoffer vond plaats van de nacht van 25 juli 2016 tot de ochtend van 26 juli 2016. Ngaih Don was op 25 juli 2016 rond 23.40 uur de was aan het doen, toen Gaiyathiri vond dat ze te traag was. Ze sloeg haar met gebalde vuist, trok aan haar haar en zei dat ze sneller moest werken. Toen het slachtoffer op haar voeten begon te wiebelen bij de ingang van het toilet, zei Gaiyathiri haar niet te "dansen", en sloeg op haar hoofd met een fles afwasmiddel.

Het slachtoffer viel achterover, raakte gedesoriënteerd en kon niet meer opstaan nadat haar benen het onder haar begaven. Gaiyathiri riep haar man Prema bij zich en samen vielen ze het slachtoffer aan. Prema gooide water over haar heen en sleepte het slachtoffer door de keuken en woonkamer heen naar de slaapkamer, waar Gaiyathiri haar in de buik schopte en Prema haar stompte en wurgde. Ze bond de pols van het slachtoffer vlak voor middernacht met kracht aan het raamrooster en schopte haar in de buik, voordat ze haar in natte kleren op de grond achterliet.

Rond 5 uur probeerde Gaiyathiri het slachtoffer wakker te maken, maar ze werd niet wakker. Boos schopte en stampte Gaiyathiri herhaaldelijk op het hoofd en de nek van de vrouw, tilde haar aan haar haar op en trok haar hoofd. Prema was ook in de kamer en probeerde het slachtoffer wakker te maken. Toen de vrouw roerloos bleef, begonnen de twee vrouwen zich zorgen te maken. Hun pogingen om haar te reanimeren waren vergeefs, maar ze lieten haar daar tot 09.22 uur liggen. Hierna hielp Prema het slachtoffer overeind en probeerde haar een kopje drinken te geven terwijl ze haar handen en benen verwarmde. Uiteindelijk belde ze een dokter. Terwijl Prema en Gaiyathiri wachtten, trokken ze de natte kleren uit van het slachtoffer uit. Toen de dokter rond 10.50 uur arriveerde, constateerde ze dat Ngaih Don was overleden en dat ze de politie zou waarschuwen.

Een autopsie vond 31 recente littekens en 47 externe verwondingen op het lichaam van het slachtoffer. Ze stierf aan hypoxische ischemische encefalopathie - een soort hersenletsel - met ernstig stomp trauma aan de nek. Ze was uitgemergeld en in een slechte voedingstoestand en zou van de honger zijn omgekomen als de situatie nog langer hadaangehouden. De dokter ontdekte dat het herhaaldelijk stikken van het slachtoffer tot hersenletsel had geleid, en dat Gaiyathiri het slachtoffer bij de nek vasthield en haar schudde als een lappenpop, waarschijnlijk het tongbeen van het slachtoffer in haar keel had gebroken.