FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 juni 2021

Random Pics van de Dag #328

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EK Hockey: Oranjemannen beginnen met soepele zege op Frankrijk

De Oranjemannen zijn het EK gestart met een soepele zege op Frankrijk. Na een aanvallend, maar onrustig begin won de ploeg van Max Caldas uiteindelijk vrij probleemloos van het Frankrijk van Jeroen Delmee: 3-0.

Noem het een speling van het lot. Dom toeval. Een onverwachte samenloop van omstandigheden. Want twee dagen nadat de KNHB Jeroen Delmee presenteerde als nieuwe bondscoach, rolde de poule-indeling van het EK uit de bus.

Ze werden aan elkaar gekoppeld. Direct, op de eerste dag van het toernooi. Delmee’s huidige team en z’n nieuwe selectie. De Brabander is veel te veel een professional om zelfs maar met een schuin oog naar zijn toekomstig materiaal te kijken. De vraag is uiteraard wie er zich na deze zomer nog beschikbaar stellen voor Oranje. De huidige Nederlandse selectie herbergt acht dertigers, waarvan een aantal zomaar internationaal afscheid zou kunnen nemen.

Gretigheid
Delmee zal in het goed gevulde Wagener hebben gezien dat het met de gretigheid wel goed zat bij Oranje. Nederland opende speels, aanvallend en frivool. Ze wilden het publiek – dat sinds tijdens weer getuige mocht zijn bij een hockeywedstrijd duidelijk wat laten zien. Maar die jongensachtige energie leidde niet tot de snelle openingstreffer waar de mannen van Caldas op hoopten. Sterker: na de eerste echte kans van Jeroen Hertzberger, hield het hele stadion de adem in bij twee Franse corners en een gekraakt schotje van de gevaarlijke aanvaller Blaise Rogeau.

Frankrijk gaf aardig tegengas en dat past bij de groei die Les Bleus de laatste jaren hebben doorgemaakt. Het team dat vaak alleen voor spek en bonen meedeed, heeft zich – onder Delmee, maar ook in de jaren vlak daarvoor – ontwikkeld tot een mondiale subtopper.

Het duurde even voordat Oranje echt voor onrust kon zorgen in de Franse cirkel. Een minutenlange cornerserie in het tweede kwart bracht uitkomst. De vijfde (!) inzet van Jip Janssen leverde succes op. De sleep van de Kampong-verdediger ging via een Franse stick de touwen in. De bevrijdende 1-0 was daarmee een feit.

Vlak na een nieuw ingehouden-adem-momentje – een bal van Antonin Igau rolde net naast – sloeg Nederland opnieuw toe, via een fraaie tip-in van Thierry Brinkman. Nog mooier was de harde en zuivere pass van Robbert Kemperman, voorafgaand aan de treffer. De middenvelder sloeg de bal – uiteraard met zijn backhand – over praktisch de hele breedte van het veld naar Billy Bakker, die Brinkman op maat bediende.

Oranje pakte na rust door. Na een kans voor Thijs van Dam, was het een andere Rotterdammer die voor de 3-0 tekende. Jeroen Hertzberger, met 35 jaar de oudste speler in de Nederlandse selectie, tikte vanaf de achterlijn via een Franse stick binnen.

Frankrijk was stukken minder gevaarlijk dan in de beginfase, al kreeg Pieter van Straaten nog een hele grote kans om de eer te redden. De halve Nederlander (en halve Fransman) slaagde er echter niet in om Pirmin Blaak te kloppen in het Nederlandse doel.

Oranje speelde de wedstrijd gecontroleerd uit. Had veel balbezit, dat niet wellicht te weinig opleverde. Was dat erg? Nee, omdat Frankrijk aan het eind van de rit toch een paar maatjes te klein bleek. Delmee mocht op zijn beurt best tevreden zijn. Zijn team had aardig weerstand gebonden tegen een ploeg die kwalitatief veel meer in z’n mars heeft.

Zondag wacht Oranje een tegenstander van andere allure. Dan wacht de ontmoeting met Duitsland, dat eerder op de dag met liefst 8-1 won van Wales.

EK Hockey: Duitsland opent toernooi met ruime zege op Wales

De Duitse heren hebben de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap hockey in Amstelveen met ruime cijfers gewonnen. Wales werd vrijdag met 8-1 verslagen. Er viel niets af te dingen op de overwinning van de Duitsers. Vanaf de afslag ging de ploeg in een hoog tempo richting het doel van Wales. Bovendien werd de opbouw van Wales al vroeg verstoord. Desondanks leverde dat in de beginfase niet veel uitgespeelde mogelijkheden op.

Halverwege het eerste kwart mocht Duitsland voor het eerst aanleggen voor een strafcorner. De push van Martin Häner eindigde naast het doel van keeper James Fortnam. Niet veel later volgde een tweede strafcorner. Hoewel de aangegeven bal slecht werd gestopt hield Martin Zwicker balbezit. Hij gaf de bal af aan Paul-Philipp Kaufmann die de bal richting de doelmond schoof. Na een scrimmage tikte Constantin Staib de eerste goal van dit toernooi binnen.

Drie minuten later verdubbelde Niklas Bosserhoff eveneens uit een strafcorner de score. Het was voor de verdediger zijn eerste doelpunt in 27 interlands. Kaufmann vergrootte vervolgens de marge voor de Duitsers: 3-0. Wales moest het hebben van spaarzame uitvallen en verzilverde uiteindelijk zijn derde strafcorner via Gareth Furlong, afgelopen seizoen spelend voor Tilburg. De vreugde van de Britten was van korte duur, want met een rake push vanaf de kop van de cirkel bepaalde Lukas Windfeder de ruststand op 4-1.

Na rust
Duitsland speelde een gewonnen wedstrijd. Nadat prachtige individuele acties van Christopher Rühr en Florian Fuchs in schoonheid waren gestrand, kwamen de ploeg van Kaïs Al Saadi in het derde kwart alsnog op 5-1. Pinoké-speler Niklas Wellen kon vrij bij de tweede paal de bal tegen de plank tikken.

Ook toen de wedstrijd allang gespeeld was, bleef Duitsland Wales onder druk zetten. Het leverde een paar kansen op voor Kaufmann en Johannes Grosse, maar Fortnam – tijdens de wedstrijd tijdelijk afgelost door reserve-goalie Ieuan Tranter – reageerde attent. Fuchs had misschien wel de beste kans op de stick om het half dozijn vol te maken, maar zijn schot ketste tegen de paal.

In de slotfase liep de score alsnog verder op. Rühr rondde een machtige sprint vanaf halverwege het veld prachtig af door de bal in de kruising te schieten. Een minuut later scoorde Staib voor de tweede maal. Vlak voor het eindsignaal kregen de Duitsers een strafbal toegewezen. Het protest van Wales werd afgewezen, waarna Timm Herzbruch de eindstand op 8-1 bepaalde.

Ook bondsbestuur wijst bezwaar Polling af; Van Dijke definitief naar Spelen

Het bezwaar van Kim Polling (30) tegen de keuze van de selectiecommissie van Judo Bond Nederland (JBN) om Sanne van Dijke aan te wijzen voor de Olympische Spelen, is ongegrond verklaard. "Dat betekent dat ik definitief niet zal deelnemen aan de Spelen in Tokio. Ik ben daarover enorm teleurgesteld"

Vrijdag liet het bondsbestuur van JBN weten dat zij geen gronden zien om de voordracht te herzien. Bij de bezwaarcommissie ving Polling ook al bot, omdat ze alleen maar 'een juridische reactie' kreeg in plaats van een inhoudelijke stapte ze naar het bondsbestuur. Polling had vragen en deze zijn niet beantwoord. 

In een reactie laat Polling vrijdagavond aan het AD weten naast teleurgesteld ook verbijsterd te zijn. "Over de tenenkrommende reactie die ik vandaag heb ontvangen en het verloop van de bezwaarprocedure. In de drie instanties zijn de olympische coaches, wiens input doorslaggevend is geweest bij de beslissing, niet bevraagd. In geen enkele van die drie stappen is de zaak dus inhoudelijk opnieuw bekeken”, stelt zij.

Per gewichtsklasse mag er per land één judoka naar Tokio. Polling en Van Dijke behoren beiden tot de mondiale top. Kiezen tussen beide judoka’s werd door Tjaart Kloosterboer, voorzitter van de selectiecommissie en directeur topsport bij JBN als ‘uiterst moeilijk’ ervaren. "Zeg maar gerust ondoenlijk.” Uiteindelijk zag de commissie een lichte voorsprong voor Van Dijke, een voorsprong die Polling de afgelopen weken betwijfelde.

Polling, nu: "Ik ben toch blij dat ik de tijd en energie in dit bezwaar heb gestoken. Net als op de mat, heb ik er alles aan gedaan, en kan ik mezelf recht aankijken in de spiegel. Ik hoop dat dat voor alle betrokkenen geldt. De komende tijd zal ik gebruiken om dit te verwerken en de batterij op te laden om daarna weer snel medailles te winnen.” Polling heeft besloten om het WK van komende week te laten schieten omdat ze de focus mist. 

Cricketers met flinke cijfers onderuit in tweede wedstrijd tegen Ierland

De Nederlandse cricketteam hebben hun tweede ODI tegen Ierland voor de Cricket World Cup Super League met grote cijfers verloren. Nederland ging met 157 runs all out na 49.2 overs. De Ieren hadden slechts 43 overs nodig om de score te overtreffen, tegenover het verlies van twee wickets. Maandag is de derde en laatste wedstrijd tegen Ierland. 

Nederland begon met batten en Stephen Myburgh en Max O'Dowd konden na 13 overs mocht Myburgh (11 runs) gaan zitten. Zijn vervanger Ben Cooper kon na één bal al weer gaan zitten. O'Dowd ging vier overs later eraf. Met 36 runs was hij uiteindelijk het productiefst namens Oranje. Timm van der Gugten, de productiefste man twee dagen geleden, wist vandaag slechts één run te noteren uit acht ballen. 

In de tweede inning wist Nederland vroeg een wicket te pakken, echter de Ieren konden rustig hun runs verzamelen. Halverwege de inning verloren ze nog een tweede wicket, maar daar bleef het bij. Captain Andy Balbirnie was met 63 runs het productiefst. 

Maandag volgt de derde wedstrijd voor de Cricket World Cup Super League. Een toernooi waar tickets kunnen worden veilig gesteld voor het WK in 2023. 

Ook dit jaar geen Grand Prix van Singapore

Ook dit jaar gaat de Grand Prix van Singapore niet door. Net als vorig jaar is de race van de kalender gehaald vanwege de coronapandemie.

De wedstrijd zou op zondag 3 oktober verreden worden. Er wordt nu naar een andere locatie gezocht voor dat raceweekend. Turkije, China en een tweede race in Austin (Verenigde Staten) zouden allemaal opties zijn.

Verstappen en Pérez snelste in vrije trainingen Baku, Mercedes stelt weer teleur

Op de eerste trainingsdag voor de Grand Prix van Azerbeidzjan heeft Red Bull zowel in de eerste als tweede training de snelste tijd genoteerd. In de ochtendsessie was Max Verstappen de snelste voor Charles Leclerc, en in de middagsessie klokte Sergio Pérez de snelste tijd voor zijn teamgenoot Verstappen.

In de eerste vrije training was het even wachten tot Max Verstappen op de baan kwam en deed dat in eerste instantie met de gele banden, voordat hij in het laatste kwartier ging rijden op de snellere rode banden. De Nederlander klokte daarin de snelste tijd voor de Ferrari's.

Ook in de tweede training van de dag kwamen de Ferrari's goed voor de dag. Carlos Sainz en Charles Leclerc werden drie en vier, alleen moesten ze de beide Red Bulls voor laten gaan. Sergio Perez was de snelste van de dag voor Verstappen. Het verschil met de Mexiciaan en de Nederlander was één tiende.

Voor Lewis Hamilton verliep de vrije trainingen stukken minder. In de eerste vrije training was hij ruim zeven tiende langzamer dan Verstappen en in de middagsessie zou de zevenvoudig wereldkampioen zelfs buiten de top tien vallen, op één seconde van Pérez. Ook Valtteri Bottas kende een slechte dag met een tiende en zestiende plaats in de trainingen.

Deep Silver niet groots aanwezig tijdens E3

Koch Media heeft een eigen E3-evenement, maar Deep Silver is daar geen (groot) onderdeel van. Via Twitter maakt het bedrijf bekend tijdens E3 géén aankondigingen te zullen doen voor hun grootste IP.

Concreet betekent dit dat IP als Metro, Dead Island, Saints Row en TimeSplitters niet aanwezig zijn gedurende E3. Wanneer we wel nieuwe aankondigingen mogen verwachten is niet duidelijk. Het evenement van Koch Media vindt plaats op 11 juni om 21:00 uur Nederlandse tijd.

Ritzege Valverde, Lutsenko leidt in Dauphiné

Alejandro Valverde heeft de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Aleksej Lutsenko nam de leiding in het algemeen klassement over van Lukas Pöstlberger.

De rit van vandaag ging over 167,2 kilometer met twee beklimmingen van de tweede categorie en eentje van de derde. Er ontstond een kopgroep van veertien man, maar drie kilometer voor de meet waren ze allemaal ingerekend.

Geoghegan Hart leek in de sprint bergop de juiste versnelling te plaatsen, maar het was de inmiddels 41-jarige Valverde die toch over de beste benen beschikte. Wilco Kelderman werd vierde en Steven Kruiswijk tiende.

In het algemeen klassement heeft Lutsenko acht seconden voorsprong op Ion Izagirre. Kelderman steeg naar de derde plek op twaalf tellen van Lutsenko.

'Meeste misleidende auto-advertenties op Autoscout24 en Marktplaats'

De meeste misleidende auto-advertenties staan op Autoscout24 en Marktplaats. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van een steekproef, waarbij gekeken werd in hoeverre autosites nog prijzen ‘exlusief btw’ vermelden. Ook de ANWB maakt zich er schuldig aan. De Consumentenbond heeft toezichthouder ACM ingelicht. Lees verder bij de Stentor.

Veiling ANWB-wegwijspaddenstoelen Vlieland; paddestoel 12 is de favoriet

De VVV Vlieland en Lab Vlieland trapten dinsdag een veiling van 18 ANWB-paddenstoelen af. Deze paddenstoelen wezen voorheen de weg op Vlieland. Paddenstoel 12 blijkt het meest in trek. Zo meldt DvhN.

Deze paddenstoel wijst de richting naar onder meer het dorp (0,9 kilometer), de Veerdam (1,7 kilometer) en het strandpaviljoen (0,5 kilometer). Het hoogste bod voor deze wegwijzer bedraagt vrijdag rond 14.15 uur 1700 euro.

Bieden kan tot 13 juni 12.00 uur op www.waterroutevlieland.nl.

Booking.com betaalt na ophef miljoenen aan coronasteun terug aan Nederland

Boekingssite Booking.com betaalt de 65 miljoen euro terug die het van de Nederlandse overheid als coronasteun had ontvangen. Dat doet het Amerikaanse bedrijf na de ophef over de forse beloningen voor de top.

Booking kwam vorige week in het nieuws omdat het ondanks de overheidssteun drie leden van de raad van bestuur in totaal 28 miljoen euro betaalt. Dat leverde een flinke storm op in politiek Den Haag. Meer hierover bij DvhN.

COVID-19: 2.440 positief getesten en 8 doden, in totaal 1.659.399 en 17.666

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.440 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.659.399 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 63 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 688 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 394 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.666 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Hugo heeft ook een COVID-19 vaccinatie gehad!

En uiteraard komt daar commentaar op..

Johnson & Johnson krijgt boete van $ 2.1 miljard voor asbest in babypoeder

Johnson & Johnson (J&J) moet aan een groep vrouwen in de Verenigde Staten 2,1 miljard dollar betalen omdat babypoeder van het Amerikaanse concern kankerverwekkend zou zijn. Dit heeft het Hooggerechtshof van de VS bepaald nadat een lagere rechter eerder al tot de conclusie kwam dat het bedrijf met compensatie moest komen. Het gaat om zo’n twintig vrouwen bij het wie het poeder eierstokkanker zou hebben veroorzaakt omdat er asbest in zat.

Het bedrag dat J&J moest betalen bedroeg oorspronkelijk meer dan 4 miljard dollar, maar een andere rechter zorgde er vorig jaar voor dat de hoogte van de schadevergoeding flink omlaag werd gebracht. Mogelijk moet J&J later meer compensatie uitkeren om de kwestie. Er lopen nog duizenden rechtszaken van mensen met klachten over het babypoeder. J&J, dat heden ten dage in de media verschijnt wegens het COVID-19-vaccin van dochteronderneming Janssen, is in de VS en Canada inmiddels gestopt met de verkoop van babypoeder op basis van talk. De onderneming verkoopt in Noord-Amerika alleen nog babypoeder op basis van maïszetmeel. Meer hierover bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: een klein stukje spoor

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het ene land heeft een groter treinnetwerk dan de andere, maar wist je dat Vaticaanstad het kleinste spoornet ter wereld heeft? Met slechts twee sporen van 300 meter en twee opstelsporen voor goederen van in totaal 1,27 km is dit het kortste spoorwegsysteem ter wereld. Via een 'gat' in de stadsmuur (dat als het spoor niet gebruikt wordt door een groot hek wordt afgesloten) komt sinds 1934 een aftakking van het Italiaanse spoornet het Vaticaan binnen. Vlak na het binnenrijden van het heiligdom is het eindpunt al bereikt bij het weelderige en luxe station van Vaticaanstad. Daar kan men ook de tax free winkel van het stadje vinden waar diplomaten, kardinalen en belangrijke bezoekers belastingvrij hun boodschappen kunnen doen.

Het spoor is oorspronkelijk aangelegd voor reizen van de paus naar het buitenland en naar zijn buitenverblijf maar daar is het spoornet inmiddels nooit meer voor in gebruik. Sinds 2015 vertrekt er elke zaterdag een toeristentrein vanuit het station naar Castel Gandolfo waar het buitenverblijf van de paus staat.

Het station van Vaticaanstad (WikiCommons/Staselnik)
Het station van Vaticaanstad (WikiCommons/Staselnik)

Heel veel uitleg over Scarlet Nexus

Bandai heeft een uitgebreide gameplayvideo online gezet waar je van alles leert over Scarlet Nexus. Neem er wel even de tijd voor, de video duurt een kleine negen minuten.

Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval te bestrijden.

Wil je Scarlet Nexus zelf proberen dan kan dat, er is een demo uitgebracht op Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4. In de demo kies je tussen Yuito en Kasane en vecht je even tegen de 'Others'.

Scarlet Nexus verschijnt op 25 juni 2021 voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc.

Het leek een sekte, nu is het zeker een sekte

De verering en goedpraterij van het gedrag van de grote leider leek al erg veel op een sekte. Maar nu bevestigt Baudet zelf dat Forum voor Democratie een sekte is. Niet door het uit te spreken maar wel door zijn plannen uit de doeken te doen, die iedere eigenschap van een sekte perfect aftikken.

Baudet wil FvD uitbouwen tot een alternatieve samenleving, een land zonder territorium, een virtueel land. De app van FvD moet uitgebouwd worden met functionaliteit als een marktplaats, vacaturebank, en je moet zelfs kunnen vinden welke lunchroom gerund wordt door een FVD-er.

,,We moeten onze eigen sociaaleconomische verbanden creëren. We moeten elkaar in leven gaan houden, want dat doen zij ook.” 'Zij' zijn de linkse elite die het vlechtwerk al hebben vervolmaakt door de universiteiten, de politiek, de banken, en uiteraard de journalisitiek te kapen volgens Baudet. Hij wil zelf kunnen bepalen wat er in schoolboeken staat en welke rechters aangesteld worden.

Het idee heeft hij afgekeken van de Brit Roger Scruton die blijkbaar een boerderij heeft die hij Scrutopia noemt, wat volgens Baudet een levend experiment is voor het vinden van een thuis.

De plannen hebben eerder zorg gedragen voor de breuk met Otten en van Haga voglens het Algemeen Dagblad. Baudet vindt dat FvD alleen maar kan gedijen als er ophef is, wanneer het de FvD tegen de rest is. Maar Otten en van Haga wilden liever een praktischere vorm van politiek bedrijven. Zeker het feit dat je je moest afzonderen als FvD-er van de rest van de samenleving, zat niet goed bij van Haga.

Vandaag op het IFFR (4 juni)

Dag drie van vijf van het International Film Festival Rotterdam brengt onder andere een verloren gewaande film van George Romero naar de online beschikbare catalogus, en een tv-serie die wordt vertoond als een lange film.

The Werner - Guerilla Cinema

De mobiele filmunit The Werner staat vandaag op het Samuel Esmeijerplein en de VR-installaties in WORM zijn vandaag de hele dag geopend. Let erop dat je voor WORM of een fysieke filmvertoning een negatieve coronatest via testen voor toegang nodig hebt. Dit geldt alleen nog voor vandaag, want vanaf morgen mogen de bioscopen weer regulier open.

Gisteren keken we zelf ook even bij The Werner, waar kunstenaar Joep van Lieshout, maker van de mobiele unit, aanwezig was om aan FOK! toe te lichten wat het nu allemaal precies is.

Vandaag kun je onder andere deze films bekijken:

The Amusement Park - George Romero, 1973, Verenigde Staten,53 min

De organisatie Lutheran Services vroeg George Romero of hij een lange, sociaal geëngageerde film kon maken over de wreedheden die het moderne leven voor ouderen in petto heeft. Ze verwachtten zeker geen regelrechte horrorfilm, maar die kregen ze wel! De film belandde in de kast en werd onlangs ontdekt. Net als alle belangrijke werken van Romero schreeuwt The Amusement Park zijn boodschap de wereld in. Hij verontrust. Hij werkt op je zenuwen. Hij zorgt ervoor dat je iets wilt doen aan de gruwelen waarvan je getuige bent. En hij is niet smaakvol – je kunt hem niet terzijde leggen.


Deze film wordt vandaag vertoond om 22.15 uur in Cinerama en is van vandaag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot maandagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

OK Computer - Neil Pagedar, 2020, India, 240 min

In het India van de nabije toekomst zijn robots onderdeel van het dagelijks leven. De schok is dan ook groot als een robot zich ontpopt tot moordenaar. Deze zesdelige sciencefictionkomedie combineert een hoog woordgrapgehalte met over the top vormgeving, maar stelt ook serieuze vragen over AI.

Deze film/serie wordt vandaag om 17.45 uur vertoond in Pathé Schouwburgplein en is van zaterdag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot dinsdagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

Heb je zelf nog goede tips? Gooi ze in de comments!

Argentinië blijft steken op gelijkspel tegen Chili in WK-kwalificatie

In de vijfde speelronde van de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie is Argentinië in eigen land tegen Chili niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Ook Uruguay wist niet te winnen. Thuis tegen Paraguay bleef het 0-0. Brazilië speelt vrijdagnacht (Nederlandse tijd) in eigen land tegen Ecuador.

In Estadio Único Madre de Ciudades in Santiago del Estero zette Lionel Messi zijn ploeg na twintig minuten vanaf elf meter op op 1-0. Een kwartier later kwam Chili, waar de Uruguayaan Martín Lasarte voor het eerst als bondscoach op de bank zat, op gelijke hoogte. Charles Aránguiz lepelde een vrije trap hoog het strafschopgebied binnen, Gary Medel werkte de bal vallend voor het doel, waarna Alexis Sánchez geheel vrijstaand simpel kon binnentikken. 

Voorafgaand aan het duel werd voor het stadion in Santiago del Estero in aanwezigheid van de Argentijnse ploeg een standbeeld onthuld van de op 25 november vorig jaar overleden Diego Maradona.

Uruguay gelijk
In stadion Cententario in Montevideo kwamen Uruguay en Paraguay niet verder dan 0-0. Halverwege de eerste helft leek de ploeg van Luis Suárez wel op voorsprong te komen via Jonathan Rodríguez, maar de goal werd geannuleerd wegens buitenspel. Bolivia won in Quito met 3-1 van Venezuela. Later vannacht ontmoeten Peru en Colombia elkaar in Lima. Brazilië, koploper in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiegroep, speelt in de nacht van vrijdag op zaterdag in Porto Alegre tegen Ecuador.

Brazilië heeft momenteel de maximale score, al komen die nog in actie. Argentinië is tweede met elf punten uit vijf wedstrijden. Ecuador heeft er negen punten met een wedstrijd tegoed. Paraguay, Uruguay, en Colombia hebben zeven punten. De beste vier ploegne mogen naar het WK. Voor de nummer vijf wacht een intercontinentale playoff.  

Komende dinsdag is er opnieuw een speelronde in de Zuid-Amerikaanse WK-groep. Argentinië gaat dan op bezoek in Colombia, Uruguay speelt uit tegen Venezuela en Brazilië treft Paraguay in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. 

Autodief zonder rijbewijs verliest gestolen Porsche

Een 20-jarige Heerlenaar is in de nacht van donderdag op vrijdag in Heerlen aangehouden na een achtervolging waarbij hij meerdere politieauto’s heeft beschadigd. Een politieagent raakte lichtgewond en werd door ambulancepersoneel gecontroleerd. Hij kon daarna zijn werk hervatten. De verdachte probeerde er met een autoambulance met daarop een gestolen Porsche tussenuit te komen. Hij is met behulp van een politiehond aangehouden nadat hij te voet probeerde te vluchten toen de gestolen Porsche, die niet goed vast zat, van de oplegger afviel.

Net voor de klok van 4 uur kreeg de politie de melding dat er een Porsche zou worden gestolen vanuit Brunssum. Binnen enkele minuten waren de agenten in de buurt van de Heufkestraat van waaruit de autoambulance met de gestolen Porsche wegreed. De Porsche stond niet goed vastgesnoerd. Bij het wegrijden raakte de auto-ambulance een geparkeerde auto en tijdens de vluchtroute ramde hij verkeersborden. Ook beschadigde hij meerdere politievoertuigen tijdens de rit die eindigde in Heerlen, in de wijk Schaesbergerveld.

Geen rijbewijs
De Porsche, die niet goed was vastgezet, is op de Den Haagstraat in Heerlen van de autoambulance geraakt. Op de Harlingenstraat eindigde de achtervolging. De bestuurder vluchtte te voet. Met behulp van een politiehond is de man aangehouden. Hij raakte bij de aanhouding gewond en is naar het ziekenhuis gebracht ter behandeling. Na de aanhouding bleek dat de verdachte niet in het bezit is van een rijbewijs. Op de plek van de diefstal is de politie op zoek naar medeverdachten die samen met de man uit Heerlen de diefstal pleegden. Dat onderzoek loopt nog.

Mogelijk schade aan auto’s van bewoners
Tijdens de achtervolging heeft de autoambulance meerdere politieauto’s geraakt. De kans bestaat dat ook auto’s van bewoners zijn geraakt. De achtervolging startte vanaf het Lindeplein in Brunssum via de Prins Hendriklaan, Akerstraat, Heerenweg, Bokstraat, Schelberg, Euregioweg om vervolgens in de wijk Schaesbergerveld in Heerlen te eindigen. Staat uw auto geparkeerd op een van de straten in de route van de achtervolging en is er vannacht schade aangericht? Meld het bij de politie en doe aangifte.

Roland Garros: Pattinama Kerkhove en Van der Hoek onderuit

Voor tennissters Lesley Pattinama Kerkhove en Rosalie van der Hoek zit Roland Garros er na één wedstrijd weer op. Het Nederlandse duo was in het damesdubbelspel in ronde één niet opgewassen tegen de Japanse Misaki Doi en de Sloveense Polona Hercog: 6-7 (3), 4-6.

Het mannendubbelspel raakte na de nummers één - vanwege een positieve COVID-19-test - ook de nummers vier van de plaatsingslijst kwijt. De Spanjaard Marcel Granollers was met de Argentijn Horacio Zeballos verrassend niet sterk genoeg om het Bosnisch/Servische duo Tomislav Brkic/Nikola Cacic te verslaan: 6-3, 3-6, 6-3.

Nummer één Barty geeft op in tweede ronde Roland Garros

Voor tennisster Ashleigh Barty zit een tweede Roland Garros-titel er dit jaar niet in. De Australische nummer één van de wereld moest in de tweede ronde met een heupblessure opgeven tegen de Poolse Magda Linette, die op dat moment met 6-1, 2-2 een voorsprong in handen had.

Ook voor Karolina Pliskova eindigde het toernooi al in de tweede ronde. De als negende geplaatste Tsjechische moest ruimschoots haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Sloane Stephens. De verliezend finaliste van 2018, jagend op nieuw succes, won het duel met 7-5, 6-1.

De Amerikaanse Sofia Kenin (4) is wel een ronde verder, nadat ze haar 19-jarige landgenote en qualifier Hailey Baptiste met 7-5, 6-3 de baas was. De Oekraïnse Elina Svitolina (5) had het ook niet al te moeilijk: zij klopte de ook nog jonge Amerikaanse Ann Li met 6-0, 6-4.

Titelverdedigster Iga Swiatek (8) is lekker op stoom en daar werd Rebecca Peterson het slachtoffer van: de Zweedse sneuvelde met twee keer 6-1. De Amerikaanse Jennifer Brady (13) klopte thuisspeelster Fiona Ferro met 6-4, 2-6, 7-5 en de Belgische Elise Mertens (14) staat na een 4-6, 6-2, 6-4 zege op de Kazachse Zarina Diyas ook in de derde ronde.

Djokovic en Nadal in straight sets verder op Roland Garros, Monfils eruit

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De Servische wereldranglijstaanvoerder klopte de Uruguayaan Pablo Cuevas met 6-3, 6-2, 6-4.

De als derde geplaatste Rafael Nadal kende ook niet veel problemen in zijn tweede partij: thuisfavoriet Richard Gasquet moest er met 6-0, 7-5, 6-2 aan geloven. Roger Federer (8) had iets meer moeite met Marin Cilic, maar de Kroaat kon het toch niet bolwerken: 6-2, 2-6, 7-6 (4), 6-2.

Ook Matteo Berrettini (9) speelde zich soepel naar de derde ronde, na een 6-3, 6-3, 6-2 zege op de Argentijn Federico Coria. Diens landgenoot Diego Schwartzman (10) klopte de Sloveen Aljaz Bedene met 6-4, 6-2, 6-4 en het Italiaanse supertalent Jannik Sinner (18) was met 6-1, 7-5, 3-6, 6-3 te sterk voor landgenoot Gianluca Mager.

Het toernooi eindigde in de tweede ronde voor Gaël Monfils (14). De favoriet van het thuispubliek werd toch wel verrassend met 6-0, 2-6, 6-4, 6-3 geklopt door de Zweed Mikael Ymer. Aslan Karatsev (24), de sensationele halvefinalist op de Australian Open, ging met 6-3, 7-6 (4), 4-6, 6-1 onderuit tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber.

FOK! Wat een weer: broodje warm vlees weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Aanvankelijk komt er plaatselijk mist voor. Overdag is er af en toe zon, in Limburg kan in de ochtend al een onweersbui tot ontwikkeling komen, in de loop van de middag en avond vooral in de zuidoostelijke helft. Mogelijk opnieuw met plaatselijk hagel en veel regen in korte tijd. De kans op windstoten is klein. In het Waddengebied kan mist of lage bewolking van zee binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 27°C in het zuiden en oosten tot 20°C in het Waddengebied. De wind is eerst zwak uit uiteenlopende richtingen, in de loop van de dag wordt de wind overwegend noordelijk, zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag verplaatsen de buien zich langzaam noordwaarts. De activiteit neemt wel af. In het noorden en westen kan mist of lage bewolking van zee binnendrijven. De minima liggen tussen 13°C in het Waddengebied en 17 °C in het zuidoosten. De wind is overwegend matig uit noordelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Een van de kleinere wateren in Kwadijk op een mooie dag (Foto: Charged)
Een van de kleinere wateren in Kwadijk op een mooie dag (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

EU-burgers hebben een positief beeld van de EU, maar willen hervormingen

De meest recente enquête van de publieke opinie door het Europees Parlement laat zien dat steun voor de EU hoog blijft, ondanks de pandemie. Een nieuwe Eurobarometerenquête, in opdracht van het Europees Parlement (EP) uitgevoerd in maart en april 2021, laat zien dat de coronapandemie steeds voelbaarder wordt in het persoonlijke leven en op de financiële situatie van burgers. Acht op de tien respondenten weet wat de Europese Unie (EU) doet om de gevolgen van de pandemie tegen te gaan.

Europeanen noemen volksgezondheid, armoedebestrijding, steun aan de economie en werkgelegenheid en de aanpak van klimaatverandering als prioriteiten van het Europees Parlement. Deze Eurobarometer van het EP laat zien dat er brede steun is voor de Europese Unie en dat men het eens is dat wereldwijde uitdagingen, zoals de pandemie, het beste aangepakt kunnen worden op EU-niveau.

Impact van corona op financiële situatie wordt door meer dan de helft van de Europeanen gevoeld
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2021 geeft 31% van de Europeanen aan dat hun persoonlijke financiële situatie negatief wordt beïnvloed door de pandemie. Daarnaast verwacht 26% dat zij dit nog gaan merken. Deze 57% van de respondenten zijn een meerderheid van de Europeanen, maar er zijn grote verschillen tussen lidstaten. In Nederland stelt 67% van de ondervraagden dat zij verwachten dat de pandemie geen invloed gaat hebben op hun financiële situatie. In België is dit een kleine meerderheid van 51%.

Lockdowns: Voordelen voor de volksgezondheid wegen zwaarder dan de economische schade
Ondanks de financiële impact van de pandemie stelt een merendeel van de EU-respondenten (58%) dat de voordelen voor de volksgezondheid van de coronamaatregelen in hun land zwaarder wegen dan de economische schade die deze veroorzaken. Deze mening wordt gedeeld in de meeste EU-lidstaten en suggereert een verandering in de houding ten opzichte van de tweede helft van 2020. Toen beoordeelde, volgens data van een EP-enquête uit 2020, een kleine meerderheid van burgers de economische schade als belangrijker. In Nederland zit men rond het EU-gemiddelde; 59% van de ondervraagden stelt dat de voordelen voor de volksgezondheid van de coronamaatregelen in hun land zwaarder wegen dan de economische schade die deze veroorzaken. In België is dit percentage zelfs nog iets hoger, namelijk 64%.

Acht op de tien Europeanen weten wat de EU deed sinds afgelopen zomer - maar de helft is het hiermee eens
Europeanen zijn goed op de hoogte wat de EU doet om de coronapandemie en de gevolgen daarvan tegen te gaan. Acht op de tien Europeanen heeft gehoord, gezien of gelezen over de maatregelen en acties van de EU - en bijna de helft van de EU-respondenten (48%) weet wat deze maatregelen zijn. Ondanks het hoge niveau van bewustzijn, stelt slechts 48% van de EU-burgers tevreden te zijn met de maatregelen, terwijl 50% dit niet is. Tegelijkertijd is slechts 44% van de burgers tevreden met de solidariteit tussen de lidstaten bij de aanpak van de pandemie.

Ondanks verschillen blijft algemene steun voor de EU erg hoog
Ondanks variaties op korte termijn en verschillen tussen lidstaten, blijft het positieve beeld van de EU op een van de hoogste niveaus van de afgelopen tien jaar. Bijna de helft van de EU-burgers (48%) heeft een positief beeld van de EU. Nog eens 35% heeft er een neutrale kijk op, terwijl maar 17% een negatief beeld heeft. De enquête toont de positieve trend aan over het beeld van de EU dat de laatste tien jaar gestaag groeit. Het beeld blijft hoog ondanks de pandemie en de gevolgen ervan op het leven van Europeanen.

De combinatie van de kritische blik van burgers op de concrete maatregelen tegen de crisis en de positieve trend op de lange termijn in steun voor de EU verklaart een duidelijke roep tot EU-hervormingen. 70% van de respondenten stelt een voorstander van de EU zijn. Een kwart van de Europeanen (23%) is echter voor de EU ‘zoals deze nu is’ - een afname van vier procentpunt sinds eind 2020. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) stelt dat zij ‘een voorstander van de EU zijn, maar niet zoals deze nu gerealiseerd is.’

Gezondheid, vaccins en meer crisisbevoegdheden als EU-prioriteiten
74% van de Europeanen wil dat de EU meer bevoegdheden krijgt om crises, zoals de coronapandemie, aan te pakken. Europeanen kwamen met de volgende prioriteiten waar de EU zich moet inzetten bij het bestrijden van de pandemie: snelle toegang tot veilige en effectieve vaccins voor alle EU-burgers (39%), meer geld voor het ontwikkelen van behandelingen en vaccins (29%), het opzetten van een Europese crisisstrategie (28%) en de ontwikkeling van Europees gezondheidsbeleid (25%).

Het EP moet zich richten op volksgezondheid, maar ook armoedebestrijding en klimaatverandering
Wanneer men concreet gevraagd werd naar de verwachtingen van het EP stelden de ondervraagden dat hun volksvertegenwoordigers zich moet richten op de volksgezondheid (49%). Dit wordt gevolgd door armoedebestrijding (39%), steun voor de economie en werkgelegenheid (39%) en de aanpak van klimaatverandering (34%).

Driekwart Nederlanders maakt zich zorgen over gevolgen klimaatverandering

Bijna alle Nederlanders van 18 jaar of ouder denken dat het klimaat aan het veranderen is; 6 procent gelooft niet in klimaatverandering of weet het niet. Drie kwart van de bevolking maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Een ruime meerderheid wil minder fossiele en meer groene energie. De meeste mensen zijn voorstander van windmolens, maar willen ze niet in de eigen ‘achtertuin’. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2020 van het CBS.

Van februari tot en met juni 2020 zijn ruim 3.600 inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder bevraagd voor het onderzoek Belevingen. Hen is gevraagd wat ze denken en doen in relatie tot klimaatverandering en energietransitie. Het onderzoek was enkele weken bezig toen de coronacrisis in Nederland uitbrak. Mogelijk hebben de coronacrisis en daarop volgende maatregelen invloed gehad op de antwoorden van de deelnemers.

6 op de 10 zien de mens als belangrijkste oorzaak klimaatverandering
6 op de 10 volwassenen denken dat de klimaatverandering helemaal (12 procent) of vooral (48 procent) door de mens veroorzaakt wordt. Ruim een kwart (27 procent) geeft aan dat de mens en de natuur hier een even grote rol in hebben. Dat vooral de natuur zelf de oorzaak is van klimaatverandering denkt 5 procent en 1 procent schrijft de klimaatverandering volledig toe aan de natuur.

Ruime meerderheid wil meer groene energie
Bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder wil minder gebruik van aardolie en aardgas; zo’n 1 op de 10 wil dat Nederland helemaal stopt met deze fossiele brandstoffen. Een ruime meerderheid is voorstander van groene energie. Zo wil 83 procent meer gebruik van zonne-energie en 73 procent meer gebruik van windenergie. Ook waterkracht en aardwarmte zien veel Nederlanders als duurzaam alternatief. Over het gebruik van kernenergie en biomassa zijn de meningen verdeeld.

Meeste Nederlanders voor windmolens, maar niet in eigen ‘achtertuin’
Met 71 procent is een groot deel van de bevolking voor de bouw van nieuwe windmolens in Nederland. Voor windmolens in de eigen woonomgeving zijn Nederlanders echter minder enthousiast: 21 procent is voorstander en 31 procent tegenstander. 43 procent zei: dat hangt ervan af. De locatie van de windmolens is hierbij het vaakst bepalend: ze mogen niet te dicht bij de woning staan. De meeste Nederlanders zien dus liever geen windmolens vlak bij hun huis.

53 procent Nederlanders positief over energietransitie
Ruim de helft van de bevolking vindt het (heel) positief dat de overheid Nederland aardgasvrij wil maken door over te stappen op duurzame energiebronnen. Dat aardgas bijdraagt aan de CO2-uitstoot (en daarmee aan de klimaatverandering) is hiervoor de meest genoemde reden. Een andere veelgenoemde reden is dat de winning van aardgas leidt tot ondergrondse verschuivingen en verzakkingen van de bodem, zoals de aardbevingen in Groningen. Ook wordt het goed gevonden om met aardgas te stoppen omdat het op den duur opraakt.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.