FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 september 2020

Agenten niet vervolgd voor doodschieten Breonna, onrust in Louisville

Het hoge woord is er eindelijk uit: de drie agenten die Breonna Taylor op 13 maart in Louisville doodschoten worden daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd. Een van hen, die bij de inval tien kogels afvuurde die ook in naburige appartementen terechtkwamen, wordt wel roekeloos gedrag ten laste gelegd. Deze agent was al eerder ontslagen. Zo meldt Trouw op hun website .

Sinds deze mededeling van de Grand Jury vandaag is het onrustig in Louisville. Op Twitter worden veel filmpjes gedeeld van protestmarsen door Black Lives Matter en de eerste vernielingen zijn al in beeld gebracht. Mensen trekken met gemak hun pistool, maar gelukkig is er nog niet geschoten. De Louisville Metro Police deelt een livestream op Facebook over de huidige situatie in Louisville, inmiddels zijn ze over gegaan tot het arresteren van demonstranten.

Doodsbedreigingen aan zorgcentrum Goirle na oproep Viruswaarheid

Een oproep van Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid heeft geleid tot scheldpartijen en doodsbedreigingen aan het personeel van een woonzorgcentrum in Goirle. Engel zelf noemt de bedreigingen ‘spijtig’. Waarom Engel in de Facebook-oproep dan het telefoonnummer van het woonzorgcentrum vermeldde? 'Dat staat ook gewoon op internet'. Zo valt te lezen in de Stentor.

Famke doet weer mee en Tisjeboy Jay wil gewoon ook op TV !

Nadat Famke alsnog haar excuses maakt voor de wijze waarop ze haar respect voor corona betuigde, doet Tisjeboy Jay nog een wanhopige poging om #ikdoenietmeermee  onder de aandacht te houden.

Inzittenden gestolen Range Rover blijken zestienjarigen

De drie verdachten die dinsdag werden aangehouden in een gestolen Range Rover in Amsterdam West, blijken minderjarig. Ze zijn allen slechts 16 jaar oud, meldt de politie.

De politie reed de SUV dinsdagavond klem op de Bos en Lommerweg in de hoofdstad. Het voertuig bleek eerder te zijn gestolen in Hoorn.

Lees ook: Drietal in gestolen Range Rover klemgereden op Bos en Lommerweg

De drie tieners werden uit de auto gehaald en aangehouden. Ze zijn overgebracht naar een cellencomplex. De ouders van de verdachten zijn in kennis gesteld van de aanhouding.

De auto is in beslag genomen en wordt teruggegeven aan de eigenaar. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Haase en Van de Zandschulp onderuit in Roland Garros-kwalificaties

Voor tennissers Robin Haase en Botic van de Zandschulp zit het hoofdtoernooi van Roland Garros er in elk geval in het enkelspel niet in. De twee sneuvelden woensdag in de tweede kwalificatieronde op het Parijse gravel.

Haase (ATP-173) speelde tegen de als tweede geplaatste Spanjaard Pedro Martinez (ATP-105), maar kwam nooit lekker in de wedstrijd. Zowel in de eerste als tweede set liep hij tegen een snelle break op en hoewel hij die in de eerste set nog goed wist te maken, ging hij er toch in twee sets af: 4-6, 4-6.

Van de Zandschulp, 165e op de wereldranglijst, nam het op tegen de Brit Liam Broady (ATP-206). Set één ging gelijk op en werd na een tiebreak een prooi voor de Brit, in set twee kwam Van de Zandschulp een break voor, maar die leverde hij in en in de tiebreak dolf hij na het weggeven van drie setpoints alsnog het onderspit: 6-7 (5), 6-7 (8).

Tallon Griekspoor vloog er in de eerste ronde al uit, waarmee er definitief geen Nederlander in het enkelspel staat in het hoofdtoernooi in Parijs - de eerste keer sinds 2009, sindsdien stond in elk geval Haase er altijd.

#Hartstocht - 60 km lopen voor het goede doel

Op 3 oktober vindt de #hartstocht plaats, georganiseerd door de Hartstichting. Vanwege COVID-19 vindt de wandeling dit jaar vanuit huis plaats, zoals de meeste wandelevementen. Dit jaar staat de wandeling in het teken van het corona Harten Onderzoek: "Veel coronapatiënten die ernstig ziek worden of overlijden hebben hartproblemen of een hoge bloeddruk. Zelfs bij gezonde mensen kan het virus hartklachten veroorzaken. Met jouw deelname steun je het corona Harten Onderzoek en help je een betere behandeling mogelijk te maken", zo staat er in de bevestigingsmail. 

Bij de Hartstocht kan er gekozen worden uit de afstanden 5, 11, 20, 40 of 60 kilomter. Ook bij de Hartstocht kunnen de deelnemers zich laten sponsoren voor het goede doel. Op dit moment staat de teller op 3875 deelnemers die samen al een bedrag bij van ruim 147.000 euro hebben ingezameld voor de Hartstichting.

Afgelopen zaterdag liep ik meer dan 43 kilometer voor Pink Ribbon. Toen ik op de eindbestemming aankwam voelde ik me nog behoorlijk fit, en was bijna teleurgesteld dat ik er al was. Tijd voor een grotere uitdaging dus. Ik heb me ingeschreven voor de 60 kilometer dit keer. Uiteraard ook weer met de bijbehorende sponsoring. Zaterdag 3 oktober loop ik vanaf m'n voordeur via Amsterdam naar het Wachtlokaal in Haarlem. Sponsoren kan via deze pagina. Mijn streefbedrag ligt op 500 euro, maar ik hoop natuurlijk een stuk meer binnen te halen. 

Update 23-09 13:00 uur
Inmiddels is de eerste (anonieme) donatie binnen  

Update 23-09 19:33 uur
Een klein uurtje geleden heeft Ano Niem een donatie van maar liefst 120 euro gedaan Ik weet niet wie het is geweest, maar bedankt voor het vertrouwen dat ik het ga halen!!! 

Update 23-09 20:56uur
Ook lieve collega Jippie heeft genodeerd  

Hartstocht  (Foto: FOK!/ToT)
Hartstocht (Foto: FOK!/ToT)

Politie zoekt dikke en dunne na beroving scholier

Een minderjarige jongen is op dinsdag 22 september rond 16.20 uur slachtoffer geworden van een straatroof. De politie is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer liep samen met zijn vrienden van school naar huis langs het Rembrandtpark op de Orteliuskade in Amsterdam.

Vanuit het Rembrandtpark komt er dan een jongen op hem afrennen die hem vastgrijpt. De jongen is in het gezelschap van een andere jongen en zij bedreigen het slachtoffer. Onder bedreiging geeft het slachtoffer zijn telefoon en koptelefoon af.

De verdachten vluchten vervolgens weg door het Rembrandtpark.

Signalement
Verdachte 1

Ongeveer 1 meter 70 lang
+/- 18 jaar oud
Gezet postuur
Licht getinte huidskleur
Grijze hoodie
Grijze broek, jogging stof
Zwarte kleine tas
Zwarte schoenen
Lichte snor

Verdachte 2

Ongeveer 1 meter 80 lang
+/- 18 jaar oud
Slank postuur
Licht getinte huidskleur
Zwarte hoodie met witte rits
Zwarte broek met witte streep aan de zijkant
Witte sneakers

De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. Bent u toevallig op het tijdstip in het Rembrandtpark geweest of herkent u de signalementen van de verdachten? Neem contact op met 0900 8844 of anoniem 0800 7000. Via het tipformulier kunt u ook beeldmateriaal ter beschikking stellen aan de politie.

Disney stelt release Black Widow en andere titels uit

Terwijl de bioscopen overal ter wereld nog hun deuren gesloten moeten houden is de volgende verplaatsing van een grote titel een feit. Disney besluit om Black Widow niet uit te brengen op de al verplaatste datum van 4 november 2020. Dit meldt The Verge.

De film, met in de hoofdrollen Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz en David Harbour, zal nu pas op 7 mei 2021 uitkomen in de VS. Het positieve hieraan is dat Disney blijkbaar als doel heeft gesteld om deze film daadwerkelijk uit te brengen in de bioscoop. De live-action versie van Mulan, die het niet redde om op het witte doek vertoond te worden, is nu sinds een aantal weken te zien tegen betaling op de streamingservice van de mediagigant.

Black Widow is niet de enige titel die wordt getroffen door de verschuiving van de Disney-bazen. Zo moest al eerder de Fox-release The King's Man zijn november release opgeven voor een nieuwe datum, namelijk 26 februari 2021. Dit heeft gevolgen voor een andere Marvel-release, Eternals, die eerder dat plekje had gereserveerd. De film over het nieuwe volk in het Marvel Cinematic Universe zal nu te zien vanaf 5 november 2021.

Steven Spielberg ontkomt ook niet aan de verplaatsingen. Zijn remake van de bekende musical West Side Story moet volledig wisselen van jaar. In plaats 18 december 2020 wordt het nu 10 december 2021. Voorlopig blijft de nieuwe Pixar-film Soul staan in november. 

Een volledig lijstje van Fox en Disney-verplaatsingen hieronder:

  • Black Widow: 4 november 2020 - 7 mei 2021
  • Eternals: 12 februari 2020 - 5 november 2021
  • West Side Story: 18 december 2020 - 10 december 2021
  • Death on the Nile: 23 oktober 2020 - 18 december 2020
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: 7 mei 2021 - 9 juli 2021
  • The Empty Man: 4 december 2020 - 23 oktober 2020
  • Deep Water: 13 november 2020 - 13 augustus 2021

Disney stelt release Black Widow en andere titels uit
Disney stelt release Black Widow en andere titels uit

De Boer nieuwe bondscoach Oranje

Frank de Boer wordt vrijdag gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. De 50-jarige trainer heeft een contract tot en met het WK in 2022 in Qatar getekend en zijn debuut als bondscoach is op 7 oktober tegen Mexico. Vier dagen later volgt de eerste officiële wedstrijd, op bezoek bij Bosnië en Herzegovina in de Nations League.

In de zomer van 2010 was De Boer al eens assistent bij Oranje. Aan de zijde van bondscoach Bert van Marwijk werd op het WK in Zuid Afrika de finale gehaald.

Als speler kwam Frank de Boer liefst 112 keer uit voor het Nederlands elftal; alleen Wesley Sneijder en Edwin van der Sar droegen het Oranjeshirt vaker. Zijn debuut maakte hij in 1990 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Het EK-kwalificatieduel met Tsjechië - op 29 maart 2003 - was zijn honderdste interland. De Boers laatste optreden in Oranje dateert van een jaar later: tijdens het Europees kampioenschap van 2004 in de kwartfinale tegen Zweden.

Bertens geeft op tegen Ostapenko bij WTA-toernooi Straatsburg

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om de kwartfinale te bereiken van het WTA-toernooi in Straatsburg. De Nederlandse moest in de derde set bij een 4-2 achterstand tegen de Letse Jelena Ostapenko opgeven met een enkelblessure.

Bertens leek de wedstrijd in handen te hebben tegen Ostapenko. De eerste set won de Nederlandse met 6-4 en in de tweede set stond Bertens met 4-2 met breakkansen op 5-2, waarna het mis ging voor Bertens. Ze verloor vier games op rij tegen Ostapenko, waarna de tweede set voor haar tegenstandster was. In de derde set bij een 4-2 moest ze vanwege een enkelblessure opgeven.

De 28-jarige Bertens vroeg op het laatste moment een wildcard aan voor het graveltoernooi in het oosten van Frankrijk. Ze wilde in Straatsburg zoveel mogelijk wedstrijdritme opdoen in aanloop naar Roland Garros. Deelname op het Franse grandslamtoernooi komt voorlopig niet in gevaar voor Bertens.

Van Barneveld keert terug als professioneel darter

Raymond van Barneveld nam eind vorig jaar afscheid als professioneel darter, maar komt daar nu op terug. De vijfvoudig wereldkampioen zal in januari meedoen aan de Q-School, waar de 53-jarige Nederlander gaat proberen een Tour Card te verdienen voor het PDC Pro Tour-circuit.

"Het is heel simpel. Ik mis het. Ik mis het verschrikkelijk", aldus Van Barneveld tegen RTL7 Darts.

Van Barneveld was opgelucht toen hij in december na het WK kon stoppen, maar daarna belandde hij in een zwart gat. "Doordat ik de laatste twee, drie jaar niet mezelf ben geweest, neem je niet altijd de juiste beslissingen. Het spookt in je hoofd en je bent een nachtmerrie voor iedereen", zegt hij. "Maar nu is dat anders. Ik heb er zin in en het kriebelt.

COVID-19: 8 nieuwe regio's opgeschaald, 2370 nieuwe besmettingen en 6 doden

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2370 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 100.597 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. De stad met de meeste besmettingen, Amsterdam, heeft vandaag ook haar weekcijfers bekend gemaakt. Alle stadsdelen hebben inmiddels een percentage van boven de 10% positieve besmettingen per 10.000 tests. In het stadsdeel Zuid-Oost gaat het zelfs om 21,9% positieve besmettingen per 10.000 tests.

Van de gemelde patiënten zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.499 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6296 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Update 16.20 uur:
Gisteren zei minister-president Mark Rutte al dat op korte termijn meerdere regio's zouden worden opgeschaald naar risiconiveau 2 'zorgelijk'. Zojuist zijn deze acht regio's bekend gemaakt, het gaat om: Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Wanneer daar precies de opschaling gaat plaatsvinden is nog niet bekend gemaakt, ook niet of er nieuwe maatregelen bij gaan komen of dat er enkel de maatregelen die nu al in de zes regio's in de randstad gaan gelden.

Sinds vandaag is ook het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weer operationeel om ook bovenregionaal te zorgen voor patiëntenspreiding. Vandaag is het aantal COVID-19 patiënten op de IC voor het eerst sinds begin juni weer gestegen tot boven de honderd. De afgelopen 24 uur zijn er 13 bijgekomen waardoor er nu 104 patiënten zijn opgenomen op de IC. Het is ook voor het eerst sinds 1 juni dat de signaalwaarde van 10 is overschreden.

Purcell bevestigt nieuw seizoen Prison Break

Acteur Dominic Purcell laat via Instagram weten dat er een zesde seizoen van de serie Prison Break verschijnt. Veel woorden maakt hij hier echter niet aan vuil.

In zijn post reageert hij met korte antwoorden op geruchten die (kennelijk) circuleren. "Gerucht nummer 1: ik ben oud. Ja. Ik ben 50... Gerucht 2: Ik ben kaal. Nee, ik heb een volle kop met haar; mensen eisen van mij dat ik het scheer. Gerucht nummer 3: Komt seizoen 6 van Prison Break? Ja...... Gerucht nummer 4: Hou ik van mensen? Nee. Niet in groepen. Absoluut niet."

Veel meer informatie over het volgende seizoen van de avonturenserie is op dit moment nog niet bekend. Seizoen vijf verscheen in 2017 en ontving van zowel pers als kijker zeer lauwe kritieken.

Dominic Purcell en Wenworth Miller
Prison Break-acteurs Dominic Purcell en Wenworth Miller

Pathé stopt met vertonen zwarte pieten

Bioscoopketen Pathé vertoont geen films meer met zwarte pieten. Dit laten zij vandaag via Facebook en Instagram weten.
 
"Wij vinden dat niemand zich gediscrimineerd moet voelen bij de films die wij vertonen. Daarom draaien we geen films meer met zwarte pieten", zo is te lezen in het statement. "Alleen films met bijvoorbeeld roetveegpieten zijn nog bij Pathé te zien. Iedereen is bij ons welkom en moet zich ook welkom voelen."
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dat de discussie rondom Zwarte Piet nog steeds leeft, blijkt uit het vervolg van het statement van Pathé. "En naar aanleiding van een aantal racistische opmerkingen onder een trailer van zaterdag: wij tolereren geen racisme. Je mag op social media je mening delen, maar doe je dat op onze pagina’s, dan verwachten we dat je dit met respect doet."

Of andere bioscoopketens dit voorbeeld gaan volgen is nog niet bekend.
 
De Grote Sinterklaasfilm
De Grote Sinterklaasfilm

De Bruyne, Neuer en Lewandowski genomineerd voor UEFA Speler van het Jaar

Kevin De Bruyne, Manual Neuer en Robert Lewandowski zijn genomineerd voor de trofee UEFA Speler van het Jaar. In de categorie Aanvalster van het Jaar is Vivianne Miedema één van de drie genomineerden.

De nominatie voor De Bruyne is een unicum, nooit eerder was een speler uit België genomineerd voor de prestigieuze prijs.

De coaches van de clubs die afgelopen seizoen uitkwamen in de Champions League en Europa League en 55 journalisten mogen op hun favorieten stemmen. Op 1 oktober worden de winnaars bekend.

Genomineerden mannenvoetbal:
Speler van het Jaar: Lewandowski, De Bruyne en Neuer
Coach van het Jaar: Flick, Klopp, Nagelsmann
Doelman van het Jaar: Navas, Neuer, Oblak
Verdediger van het Jaar: Alaba, Davies, Kimmich
Middenvelder van het Jaar: De Bruyne, Thomas Müller, Thiago Alcântara
Aanvaller van het Jaar: Lewandowski, Mbappé, Neymar
Europa League-speler van het Jaar: Banega, Bruno Fernandes, Lukaku

Genomineerden vrouwenvoetbal:
Speelster van het Jaar: Bronze, Harder, Renard
Coach van het Jaar: Cortés, Lerch, Vasseur
Doelvrouw van het Jaar: Bouhaddi, Endler, Paños
Verdedigster van het Jaar: Bronze, Goessling, Renard
Middenveldster van het Jaar: Gunnarsdóttir, Marozsán, Popp
Aanvalster van het Jaar: Cascarino, Harder, Miedema

Supergirl hangt na zes seizoenen cape aan de wilgen

De serie Supergirl stopt met het zesde seizoen in 2021. Dit besluit is genomen door de zender The CW, productiehuis Berlanti Productions en producenten van Warner Bros., zo laat Variety weten.

De productie van het zesde en laatste seizoen begint later deze maand. De schrijvers hebben volgens bronnen al de verhaallijnen voor de laatste twintig afleveringen uitgewerkt. Via social media laat hoofdrolspeelster Melissa Benoist meer weten over het einde van de show.

"Om te zeggen dat het een eer is om dit iconische personage te vertolken is een enorme understatement. De enorme impact die de serie heeft gehad op jonge meiden over de hele wereld maakt mij altijd sprakeloos en nederig." (...) "Supergirl heeft mijn leven positief verbeterd en ik ben hier voor altijd dankbaar voor."

Supergirl is langere tijd een belangrijk onderdeel geweest van CW's Arrowverse, die eerder dit jaar grondleggersserie Arrow heeft verloren. Op dit moment loopt de serie The Flash nog, die binnenkort van start gaat met seizoen zeven. Volgend jaar verschijnt seizoen zes van Legends of Tomorrow, net zoals nieuwe seizoenen van Black LightningBatwoman en de nieuwe serie Superman and Lois.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

To say it has been an honor portraying this iconic character would be a massive understatement. Seeing the incredible impact the show has had on young girls around the world has always left me humbled and speechless. She’s had that impact on me, too. She’s taught me strength I didn’t know I had, to find hope in the darkest of places, and that we are stronger when we’re united. What she stands for pushes all of us to be better. She has changed my life for the better, and I’m forever grateful. I’m so excited that we get to plan our conclusion to this amazing journey, and I cannot wait for you to see what we have in store. I promise we’re going to make it one helluva final season. ♥️ el mayarah 💪 @supergirlcw

Een bericht gedeeld door Melissa Benoist (@melissabenoist) op22 Sep 2020 om 1:0 (DT)

Voormalig Blizzard-CEO start nieuwe studio Dreamhaven

Mike Morhaime, oprichter en voormalig CEO van Blizzard Entertainment, heeft een nieuwe studio opgericht: Dreamhaven. De nieuwe studio is net zoals Blizzard gebaseerd in Irvine en heeft nog twee ontwikkelaars binnen het collectief: Moonshot Games en Secret Door. Beiden hebben ook veel oud Blizzard-ontwikkelaars binnen de gelederen.

De filosofie van Dreamhaven is "ontwikkelaars meer zeggenschap geven, hun ideeën tot leven te brengen en originele game-ervaringen te creëren die betekenisvolle connecties legt tussen spelers", aldus het statement van Dreamhaven. Naast Morhaime wordt Moonshot Games geleid door Jason Chayes (Hearthstone), Dustin Browder (Starcraft II, Heroes of the Storm) en Ben Thompson (Hearthstone, World of Warcraft-ruilkaartspel). Secret Door heeft Chris Sigaty (Hearthstone, Starcraft II, Heroes of the Storm, Warcraft III), Alan Dabiri (Warcraft III, Starcraft II, Heroes of the Storm) en Eric Dodds (Hearthstone, World of Warcraft, Starcraft) aan het roer staan.

Mike Morhaime legde zijn taken als CEO van Blizzard neer in 2018. Sindsdien is er een exodus van de oude garde binnen Blizzard Entertainment gaande.

Dreamhaven

Strafeisen tot vier jaar tegen familiefirma in list en bedrog

"De hoofdverdachte en in zijn kielzog zijn (ex-)vrouw en kinderen laten geen middel onbenut om voor eigen financieel gewin zelf veroorzaakt verlies in de schoenen van anderen te schuiven." Deze rake woorden sprak de officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vanmorgen in de rechtbank Oost-Brabant. Hij eist gevangenisstraffen tot 4 jaar in de omvangrijke strafzaak ‘Maruoka’ naar valsheid in geschrifte. "Fraude van deze omvang, komen we niet gauw tegen."

Beerput van list en bedrog
De vier verdachten zijn een man en vrouw van 67 en 62 jaar uit een dorp in de gemeente Lochem, Gelderland en een 38-jarige man en 35-jarige vrouw van geboorte uit Nijmegen maar woonachtig in Monaco. Ze staan terecht voor het vervalsen danwel gebruikmaken van valse en vervalste documenten, in de periode van 1 januari 2006 tot en met 12 oktober 2018 in de gemeente Lochem in de Achterhoek. Bovendien hebben ze deze documenten ook gebruikt door ze te voegen in diverse juridische procedures

Tegen de 67-jarige verdachte eist het OM vier jaar gevangenisstraf met aftrek van de voorlopige hechtenis van 97 dagen. Tegen zijn zoon luidt de strafeis twee jaar. De 62-jarige vrouw moet als het aan het OM ligt 24 maanden waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar brommen. De 35-jarige verdachte hoorde vanmorgen 12 maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen zich eisen.

De pater familias wordt door het OM gezien als de kwade genius, de leider binnen de familie, die zelfs zijn eigen familie heeft gebruikt, ten faveure van bedrijven en geld.

De officier van justitie in zijn requisitoir: "Hij was een gevierd zakenman, maar is hard van zijn voetstuk gevallen. Niet op de grond, maar nog dieper, in de beerput van list en bedrog."

Complot
In plaats van de hand in eigen boezem te steken voor de faillissementen, greep de familie alles aan om de buitenwereld voor te spiegelen dat anderen daarvoor verantwoordelijk waren. Er zou zelfs sprake zijn van één groot complot tegen de familie. Daarbij zouden onder anderen een officier van justitie, curatoren, een rechter-commissaris, een rechter en twee banken onder één hoedje spelen door het familiebezit te willen overnemen. Om het idee van het complot kracht bij te zetten, zijn verdachten er niet voor teruggedeinsd op grote schaal documenten te vervalsen en daarvan gebruik te maken in juridische procedures. Maar ook zijn valse aangiften en klachten ingediend tegen mensen die hun ambt op een nette integere wijze uitvoeren. Het OM rekent dit verdachten zwaar aan.

Doel van de verdachten was om het vermogen dat de schuldeisers in de faillissementen toekwam, via omwegen toch in de familie te houden. Ten nadele van de schuldeisers. Voor de hoofdverdachte en zijn medeverdachten leek daarin geen brug te ver - van vervalsingen van documenten en handtekeningen tot valse aangiften - om de buitenwereld voor te spiegelen dat sprake was van een groot complot tegen de familie.

Aanleiding onderzoek
In 2012/13 en 2013/14 zijn onderzoeken gestart onder leiding van de FIOD en een officier van justitie van het Functioneel Parket. Die richtten zich op faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en een privé-faillissement. De onderzoeken hebben blootgelegd dat de hoofdverdachte een woning verkocht aan een stichting waarvan hijzelf bestuurder was en geld onttrokken had aan het faillissement van een BV ten gunste van diezelfde stichting. In de gevoegde strafzaken zijn vader en zoon door de rechtbank Overijssel te Almelo in 2016 veroordeeld tot 3,5 jaar en 12 maanden gevangenisstraf.

Tevens zijn hen ontnemingsmaatregelen van bijna 6,5 miljoen en ruim 5 miljoen opgelegd. De fraude moest ervoor zorgen dat het vermogen van de familie alleen nog maar groter werd. Het hoger beroep is op dit moment nog aanhangig bij het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraken door de rechtbank in de zaken tegen beide vrouwelijke verdachten.

De betrokken benadeelden hebben ervoor gekozen om, in procedure Maruoka, geen vorderingen in te dienen. Er lopen immers tal van civiele procedures jegens de familie. In de civiele procedures vermoedden de curatoren dat verdachten gebruik maakten van vals opgemaakte documenten. Ook in het hoger beroep van de strafzaak werden deze, en andere, documenten ingebracht. Die gang van zaken heeft vervolgens geleid tot het huidige strafrechtelijke onderzoek naar valsheid in geschrifte, onderzoek Maruoka.

Stuitend en strafverzwarend
Het OM rekent de verdachten zwaar aan dat ze over zo’n lange periode willens en wetens allerlei verschillende geschriften hebben vervalst. Strafverzwarend en medebepalend voor de strafeisen is voor het OM ook het feit dat fraude is gepleegd in de uitoefening van een bedrijf, in een schimmig samenspel met verschillende ondernemingen. "Het lijkt erop dat, zodra het verdachten wel goed van pas kwam, zij een vals geschrift konden produceren. Valsheid in geschrifte is hier gebruikt als wapen."

Ook het gemak waarmee deze valse geschriften werden ingebracht in allerhanden procedures hetzij in een gerechtelijke procedure tegen de curatoren, hetzij in de strafzaak in hoger beroep, bij de Hoge Raad, ter onderbouwing van een aangifte, vindt het OM stuitend. "Steeds weer is de beslissing genomen de valse stukken te gebruiken. Verdachten lijken geen enkel ontzag te hebben voor wie of wat dan ook."

Er is door verdachten aangifte gedaan tegen personen die de waarheid verklaren, wanneer die waarheid hun onwelgevallig is. En er zijn klachten ingediend tegen curatoren en advocaten die hun werk doen, maar niet aan de kant van de familie staan. "Het mag duidelijk zijn, dat hier ook vormen van oplichting en smaad/laster in te bespeuren zijn", aldus de officier van justitie vandaag, hoewel dat niet ten laste is gelegd.

De fraude is ook niet uit eigen beweging geëindigd. Ook na aanhouding van verdachten heeft het OM nog een aangifte ontvangen tegen verdachten, waaruit opgemaakt kan worden dat zij nog lang niet zijn gestopt.

Vervolg
Vandaag staan op de agenda van de rechtbank, na afloop van het requisitoir, de pleidooien van de verdediging en waar mogelijk met een uitloop naar donderdag ook repliek, dupliek en het laatste woord van verdachten.

Op 20 oktober om 13.15 uur wordt uitspraak gedaan.

Coronahaard De Bijlmer: 'Ze geven de black community weer de schuld'

Zorgwekkende coronacijfers in de Amsterdamse Bijlmer, oftewel Amsterdam Zuidoost. Ligt de gemiddelde besmettingsgraad in Nederland om en nabij de tien positieve personen per honderdduizend inwoners, in Zuidoost ligt het op een duizelingwekkende 35!

Twee oudere mannen van Ghanese afkomst zien het probleem niet zo. "Ze geven de black community weer de schuld", aldus één van hen. "Iedereen om mij heen is gezond. Heb jij in het ziekenhuis mensen van kleur zien liggen?"

Hun vriendin knikt bevestigend met haar hoofd en laat met een gebaar zien dat ze op ruime afstand van elkaar zitten. "Bovendien gebruiken wij traditionele kruiden die ons immuunsysteem oppeppen. En we eten veel hete pepers, hartstikke gezond."

Behalve onder studenten zien GGD’s het virus ook rondgaan onder Nederlanders met een migratieachtergrond. Bruiloften en andere druk bezochte familiebijeenkomsten leidden bijvoorbeeld in Amsterdam Nieuw-West al tot veel besmettingen.

'ik kan niet tegen stilzitten'
Mina, een twintiger van Iraanse afkomst, krijgt regelmatig appjes met locaties voor feestjes waar dan honderden jongeren op af komen. "Ik ga dan. Ik ben jong en ik heb gewoon zin in een feest. Er was goede muziek, we dansten, iedereen bracht drank mee. Het was hartstikke gezellig, met Surinamers, Latino’s, Afrikanen, Nederlanders."

Ze zou het jammer vinden als de parken dichtgaan en daar geen feestjes meer gehouden kunnen worden. Ook al kent ze mensen die besmet zijn geraakt met corona, Mina ziet het probleem niet zo. "Voor jongeren is deze ziekte niet erg. Ik ben niet zo van in quarantaine gaan, ik kan niet tegen stilzitten."

De 24-jarige Manu klinkt wat voorzichtiger. "Elke dag zijn er meer besmettingen. Hoe kan het dan dat je toch die grote feesten ziet in de parken en die drukte bij mensen thuis?" Aangezien de mensen blijkbaar toch niet willen luisteren, zou hij achter een tweede lockdown staan.

Leendert, 74 jaar oud, is het daar niet mee eens en houdt zich dan ook goed aan de opgelegde regels. "Ik ben een risicogeval, ik ga de drukte niet opzoeken. Als mijn zus jarig is, feliciteer ik haar met een app."

In oktober wordt hij 75, maar een verjaardagsfeestje zal er niet inzitten. "Als God mij de dag geschonken heeft, ben ik blij."

Voormalig Ferrari-teambaas Domenicali wordt nieuwe baas van Formule 1

Stefano Domenicali volgt eind dit jaar Chase Carey op als CEO van Formula One Management (FOM). De 55-jarige Italiaan was tussen 2008 en 2014 teambaas van het Ferrari Formule 1-team.

De aanstelling van Domenicali is nog niet officieel aangekondigd echter volgens Motorsport.com zijn de teams inmiddels ingelicht over de nieuwe CEO.

Domenicali was vanaf 1998 werkzaam voor Ferrari en tussen 2008 en 2014 de hoogste baas bij het Formule 1-team van de Italiaanse fabrikant. Na zijn vertrek werkte hij korte tijd bij Audi en sinds 2016 is hij CEO van Lamborghini. Daarnaast is hij voorzitter van de FIA commissie die gaat over opstapklasses in single seaters.

Saillant detail is dat de Italiaan in de Formule 1 te maken krijgt met ex-Ferrari-collega’s Jean Todt en Ross Brawn. Todt is tot het einde van 2021 voorzitter van de FIA, Brawn is sportief en technische directeur van de FOM.

Dumoulin tóch van start bij WK tijdrijden, Van Vleuten hoopvol op deelname ondanks gebroken pols

Tom Dumoulin neemt vrijdag tóch deel aan het WK tijdrijden in het Italiaanse Imola. Ondanks een gebroken pols neemt Annemiek van Vleuten zaterdag misschien toch deel aan de wegwedstrijd.

Na de slotetappe van de Tour de France twijfelde Dumoulin of hij deel zou nemen aan de tijdrit. Inmiddels is die twijfel weg en gaat hij van start in de wedstrijd over bijna 32 kilometer tegen de klok. Jos van Emden is de andere Nederlandse deelnemer. In de wegwedstrijd op zondag is Dumoulin de kopman van de Nederlandse ploeg.

Na de valpartij van Van Vleuten in de Giro Rosa vorige week donderdag waarbij ze een gebroken pols opliep leek deelname aan het WK ver weg. Inmiddels heeft de regerend wereldkampioene toch weer hoop. Op dinsdag deed de 37-jarige wielrenster een test die tot tevredenheid verliep.

“Het ging goed, ik ben hoopvol. Volgens de artsen is het verantwoord om buiten te fietsen met een brace", aldus Van Vleuten tegen de NOS. “Ik heb zo geen pijn op de fiets. De brace geeft extra stevigheid. Denk dat het niet perse nodig is, maar voor vier uur koers zal het wel fijn zijn.”

Van Vleuten gaat verder: “Het is zo dat het staande klimmen nog niet honderd procent gaat. En dat moet wel het geval zijn om ook daadwerkelijk te starten. Als ik start, dan doe ik dat met ambities en niet alleen om er bij te zijn. Het speelt wel een rol dat ik niemands plek inneem wanneer ik besluit van start te gaan. Mijn plek staat op mijn naam, omdat ik vorig jaar de wereldtitel heb veroverd.”

Vrijdag beslist Van Vleuten over deelname aan de wegwedstrijd. Op de tijdrit wordt ze vervangen door Ellen van Dijk.

Politie zoekt man met interesse voor voeten

Op donderdag 17 september kreeg de politie een melding over een man die ongebruikelijke aandacht toonde voor de voeten van een twaalfjarig meisje.

Rond 17.00 uur vond het incident plaats op de Symphonielaan in de wijk Zuilenstein in Nieuwegein waar het meisje werd aangesproken door een onbekende man. Hij vroeg het meisje of zij haar ontblote voeten aan hem wilde tonen. Nadat het meisje aan dit ongebruikelijke verzoek had voldaan, fietste de man weg over de Sweelincklaan, mogelijk in de richting van City Plaza.

De man heeft een getinte huidskleur, is rond de 18 jaar oud, heeft bruine krullen en droeg een korte broek en een wit t-shirt.

De politie wil graag de identiteit van deze onbekende man achterhalen. Eventuele getuigen en/of andere slachtoffers wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

'De Boer tekent deze of volgende week contract'

Het ziet er naar uit dat Frank de Boer de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal wordt. Volgens de Telegraaf is de KNVB namelijk op hoofdlijnen akkoord met de 50-jarige coach.

Op zoek naar een opvolger voor de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman greep de KNVB mis bij Frank Rijkaard en Peter Bosz. Vervolgens kwam De Boer in beeld, de voormalig coach van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United heeft wel oren naar het bondscoachschap.

Volgens de Telegraaf tekent De Boer deze of volgende week een contract. Na het EK van 2021 is er een evaluatiemoment. Indien beide partijen tevreden zijn wordt het contract verlengd tot na het WK van 2022.

Aantal inbraken daalt sinds corona

Sinds maart dit jaar is het aantal geregistreerde woning- en schuurinbraken met 18% gedaald ten opzicht van dezelfde periode in 2019. Ondanks deze landelijke afname nam het aantal inbraken in bijna 30% van de gemeenten juist toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers vergeleek met een jaar eerder.

Gemeenten met opvallende stijgingen
Het thuiswerken door corona had niet overal een positieve invloed op het aantal inbraken. In 105 van de 355 gemeenten nam het aantal inbraakincidenten tussen maart en augustus 2020 toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name Noord-Brabantse gemeenten kregen vaker te maken met inbrekers. Van alle gemeenten met hogere inbraakcijfers dan vorig jaar, lag namelijk bijna een kwart binnen de Noord-Brabantse provinciegrenzen (26).

Van de gemeenten waar meer dan 100 inbraken werden gepleegd, zijn dit de grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar:

1. Oosterhout: van 74 naar 131 inbraken (+77 procent)
2. Ede: van 157 naar 247 inbraken (+57 procent)
3. Alkmaar: van 96 naar 125 inbraken (+30 procent)
4. Tilburg: van 260 naar 332 inbraken (+28 procent)
5. Hengelo: van 100 naar 124 inbraken (+24 procent)

Sterke gemeentelijke stijging, toch landelijke afname
Hoewel een aantal gemeenten met een sterke stijging van inbraken te maken heeft, nam het aantal landelijke inbraakregistraties af. Van maart tot en met augustus 2020 werden er landelijk 19.311 inbraken geregistreerd, terwijl er in die periode vorig jaar in totaal 23.549 keer werd ingebroken.

Een daling van het aantal inbraken was zichtbaar in 240 gemeenten. De sterkste daling werd gemeten in Maastricht, waar de hoeveelheid inbraakmeldingen 44 procent lager was dan vorig jaar. Ook in Groningen en Haarlem is het aantal inbraken met meer dan 40 procent afgenomen. In 10 gemeenten werden precies evenveel inbraken geregistreerd als vorig jaar. Hoe het zit per gemeente kun je hier bekijken.

Grote verschillen tussen woningen en schuren
Het aantal geregistreerde inbraken kan worden opgedeeld in twee categorieën: woninginbraken en schuurinbraken. Per soort inbraak zijn er verschillende trends te zien. Zo daalde het aantal woninginbraken sinds corona (vanaf maart t/m augustus) vooralsnog met gemiddeld 29 procent ten opzichte van 2019. Schuurinbraken stegen met 13 procent significant minder hard in dezelfde periode.

Open schuurdeur een risico
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. "Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Stockfoto: Pixabay
Stockfoto: Pixabay

Evans grijpt macht in WK rally na COVID-19-pauze

Na een forse onderbreking is ook het WK rally weer hervat. Na de wedstrijden in Monte Carlo, Zweden en Mexico dwong de COVID-19-pandemie de organisatie om de boel stil te liggen, maar deze maand is men eindelijk weer verder gegaan.

Het begon in Estland, waar de rally gelijk voor het eerst gepromoveerd werd tot onderdeel van het WK. Dat was een mooi moment, want het was de 600e rally in de WK-geschiedenis en de thuisfans hadden flink wat te juichen: Ott Tänak en Martin Järvejoa namen in hun Hyundai i20 na de derde van zeventien proeven de leiding in handen en stonden die geen moment meer af. Ze wonnen voor teamgenoten Craig Breen/Paul Nagle en veelvoudig wereldkampioenen Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris).

Rammen in Estland

Afgelopen weekeinde streek het veld neer in Turkije, waar veteraan Sebastien Loeb en Daniel Elena na de eerste, twee proeven tellende dag de leiding namen in de Hyundai. Met zijn 46 jaar werd Loeb daarbij en passant de oudste leider ooit in een rally in het WK. Tänak liep vroeg in de rally al forse achterstand op, nadat zijn Hyundai met een stuurprobleem van de weg af schoot - de Est zou uiteindelijk als zeventiende eindigen, een zware klap voor de regerend wereldkampioen.

Ogier en Ingrassia namen de leiding over op de zaterdag, tot Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai) er na een lekke band en hydraulisch probleem voorbij staken en de dag met een halve minuut voorsprong als nummers één afsloten. De eerste proef van zondag bleek bijna onmogelijk voor de banden: Neuville, Loeb, Ogier, Kalle Rovanperä en Esapekka Lappi kregen met een lekke band te maken, Elfyn Evans en Scott Martin namen zo ineens de leiding in handen.

In de voorlaatste proef moest Ogier er de brui aan geven: de auto vloog in de hens. Neuville maakte nog wel wat tellen goed op Evans, maar de Welshman ging er met de winst vandoor en nadat hij in Zweden ook al de beste was gaat hij aan de leiding van het WK. Neuville werd tweede op een dikke halve minuut, verder bleef alleen Loeb binnen de minuut. Ogier staat in het WK op een tweede plek, Tänak zakt naar plek drie.

De hoogtepunten in Turkije

Kernenergie als optie voor energiemix

Kernenergie kan een serieuze optie naast energie uit wind en zon zijn. De kosten zijn namelijk vergelijkbaar met wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Levensduurverlening van bestaande kerncentrales is de goedkoopste manier om CO2 te besparen. Dat blijkt uit een onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer naar de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix. De kosten en voorwaarden van de bouw van nieuwe kerncentrales zijn in beeld gebracht. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft het onderzoek van ENCO naar de Tweede Kamer gestuurd.

Conclusies
De belangrijkste conclusies zijn dat de onderzoekers stellen dat kernenergie niet duurder is dan wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Nu worden de extra kosten die voortvloeien uit zon en wind (zoals extra netwerkkosten, kosten voor balanceren van het net, aansluitingskosten) niet meegenomen in de berekeningen voor energie uit wind en zon, maar worden afgewenteld op de netbeheerder en/of consument.

Ook blijkt dat de levensduurverlenging van een kerncentrale over het algemeen de goedkoopste manier is om CO2 te besparen, goedkoper dan zon en wind. Voorwaarde voor een concurrerende prijs van kernenergie is wel dat Nederland met één of meer kerncentrales aansluit bij bestaande seriebouw van (buitenlandse) kerncentrales vanwege de toch al lange constructietijd.

De onderzoekers stellen verder vast dat kernenergie per terawattuur de meest veilige wijze van produceren van elektriciteit is; veiliger dan zon en wind. Investeringen voor de veiligheid zijn geen issue in de sector. Sowieso zijn de investeringen voor een periode van 60 tot 80 jaar.

ENCO rapport
Het rapport van ENCO is gebaseerd op wetenschappelijke documenten en rapporten van internationale organisaties. Het geeft een overzicht van het aandeel kernenergie in Europese landen en wereldwijd in de energiemix door bestaande en nieuwe kerncentrales. Het rapport laat zien dat belangrijke internationale organisaties, waaronder de IPCC van de Verenigde Naties en het IEA, kernenergie deel zien uitmaken van de energiemix die nodig is om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het rapport geeft met de kennis anno 2020 zo feitelijk mogelijk de stand van zaken voor de mogelijkheden en beperkingen van kernenergie voor 2040 in Nederland. Het rapport vergelijkt tevens de kosten van de inzet van kernenergie voor de samenleving met andere CO2-arme bronnen van elektriciteit in de energiemix.

Vervolg
Tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om een marktconsultatie te houden onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland, te onderzoeken welke publieke ondersteuning daarvoor nodig is en te verkennen in welke regio's er belangstelling is voor de realisering van een kerncentrale. Het kabinet gaat aan de slag met de uitvoering van deze motie en informeert de Tweede Kamer voor het Kerstreces over de voortgang van de uitvoering.

Officiële opening getransformeerd Fort van Hoofddorp

De ontwikkeling en herbestemming van Fort van Hoofddorp nam 10 jaar in beslag. Vrijdag 25 september openen gedeputeerde Zita Pels en wethouder Marja Ruigrok het monument. Het forteiland van totaal 8.100 m2 is door de initiatiefnemers getransformeerd tot een stadspark met ruimte voor horeca, culturele en educatieve activiteiten. De ontwikkeling van Fort Hoofddorp is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.

Verborgen schat
Hoofddorp was nog een plattelandsdorp toen het fort rond 1904 op steenworp afstand van de dorpskern werd gebouwd. Fort bij Hoofddorp, zoals de officiële naam luidde, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en via de Geniedijk verbonden met Fort bij Aalsmeer en Kunstfort bij Vijfhuizen. Door de schaalvergroting van Hoofddorp kwam het forteiland in de tweede helft van de twintigste eeuw midden in het stadscentrum te liggen. Ondanks de centrale ligging was het eiland nooit structureel toegankelijk voor publiek. Het fortgebouw functioneerde lange tijd als munitiedepot en bood de laatste jaren onderdak aan de lokale schietvereniging. Het provinciaal monument kwam in 1996 op de Lijst van Werelderfgoed.

Een uniek fort binnen de Stelling
Fort van Hoofddorp is 1 van de weinige forten binnen de Stelling met twee verdiepingen. Het verdedigingswerk ligt, zoals de meeste forten, ingebed in het landschap en is bedekt met een aardlaag. Het fort bestaat uit een rijk labyrint aan ruimten: geschutsruimten, lokalen, gangen en nissen. Muren en gewelven van meters dik ongewapend beton moesten het fort beschermen tegen het vijandelijk geschut. De gietijzeren observatiekoepel aan de gracht, de caponnière, is uniek binnen de Stelling van Amsterdam.

Het gebouw heeft 2 vrijstaande hefkoepelgebouwen, die met het hoofdgebouw zijn verbonden door ondergrondse gangen. Deze gangen zijn tijdens de transformatie volledig ontgraven, waardoor de oorspronkelijke gangenstructuur weer in ere is hersteld. Hierdoor kunnen bezoekers nu -ondergronds- via de lange achtergang op de begane grond, naar de vrijstaande hefkoepelgebouwen en het terrein bovenop het fort. Het voorgebouw fungeert als winterverblijfplaats voor de vleermuizen op het eiland.

Dialoog tussen geschiedenis en heden
Het fortgebouw is deels gerestaureerd en deels onaangetast gelaten. Nieuwe toevoegingen zijn strak vormgegeven en weloverwogen geïntegreerd, met een bewust behoud van de historische details en karakteristieke atmosfeer. Geschiedenis en heden zijn versmolten tot een nieuw geheel.

De herbestemming heeft ook gezorgd voor een verduurzaming van het fortgebouw. Zo is het hele pand voorzien van een dun vloerverwarmingssysteem en maakt het luchtbehandelingsysteem met warmteterugwinning gebruik van de historische, ingebouwde luchtkanalen. Nieuwe leidingen zijn weggewerkt in de dekvloer en het dakpakket, om het pure, brutalistische karakter van het fortinterieur te behouden. De gebouwinstallaties zijn nagenoeg onzichtbaar geïntegreerd.

Aan het buitenterrein is een wandelpad toegevoegd, het “fortpad", waarover bezoekers, vanaf het voorplein, omhoog kunnen lopen naar het hoger gelegen terreplein. Hier heeft men uitzicht over de fortgracht en de Geniedijk. Tevens is hier plaats gemaakt voor een kleinschalig openluchttheater en ruimte voor een sfeervolle terrastuin.

Openingsweekend 26 en 27 september
De feestelijke opening van het fort moest in april door de coronamaatregelen worden uitgesteld. Vrijdag 25 september zullen Zita Pels, gedupeerde van de provincie Noord-Holland en Marja Ruigrok, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer, het fort alsnog officieel openen.

In het weekend van 26 en 27 september kunnen geïnteresseerden het forteiland bezoeken, via de website van de Stichting kan men zich inschrijven voor een rondleiding. Ook kan men op reservering eten in restaurant Vis aan de Linie en zijn er diverse kleinschalige activiteiten op het eiland.

"Een verborgen schat", zo omschreven theaterproducent Femme Hammer en architect Serge Schoemaker het fort, toen ze in 2010 de eerste plannen maakten voor de herbestemming. In 2015 richtten de initiatiefnemers Stichting Fort van Hoofddorp op, samen met voormalig projectontwikkelaar Jaap Breunesse. Het stichtingsbestuur maakte de financiering en ontwikkeling van het forteiland mogelijk. Het initiatief kreeg financiële steun van de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en diverse culturele fondsen. Serge Schoemaker tekende voor het ontwerp en begeleidde de uitvoering van de renovatie. Landschap, architectuur en interieur zijn door hem integraal aangepakt.

Jeugdvriendin Anne Frank legt vandaag eerste steen Holocaust Namenmonument

Na jaren van planning en een lange juridische strijd wordt vandaag de eerste steen met de naam van een slachtoffer van de Holocaust geplaatst in het nieuwe Namenmonument langs de Weesperstraat in Amsterdam. In het 250 meter lange monument komen straks alle namen van de 102.000 vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti te staan, zo meldt AT5.

Vanmiddag legt de 91-jarige Jacqueline van Maarsen, een jeugdvriendin van Anne Frank, de eerste naam in het monument. Het gaat om een steen ter nagedachtenis aan Dina Frankenhuis, zij werd in 1943 vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Zij was toen 20 jaar oud.

Juridische strijd
Aan de start van de bouw ging een jarenlange juridische strijd vooraf. Buurtbewoners vonden het monument te groot, er moesten 24 bomen voor worden gekapt en ze vreesden dat het voormalige Weesperparkje straks een toeristische trekpleister zou worden. Uiteindelijk sprak de rechter zich uit voor de plek in het voormalige Weesperparkje.

Begin dit jaar werd er begonnen met de bouw. Er werden damwanden geslagen en inmiddels zijn de betonnen wanden geplaatst, waarlangs de stenen met de namen gelegd worden.De bouw van het Holocaust Namenmonument is via onderstaande livestream te volgen.

Aan de legging van de eerste steen vandaag gaat een kleine ceremonie vooraf. Voor een reportage van het bijzondere moment kijk je later vandaag naar AT5.

Winsten bedrijven licht gedaald, inkomen huishoudens gestegen

Ondanks de sterke economische krimp in het tweede kwartaal van 2020 is de winst van niet-financiële bedrijven maar licht gedaald en is het inkomen van huishoudens op peil gebleven. Door de coronacrisis namen de inkomsten weliswaar af, maar deze werden grotendeels gecompenseerd door ruim 16 miljard euro aan corona-gerelateerde subsidies. Tevens zijn de belastingafdrachten, de dividenduitkeringen en de consumptie in het tweede kwartaal gedaald. Hierdoor spaarden niet-financiële bedrijven en huishoudens samen 22 miljard euro meer dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De in dit nieuwsbericht genoemde cijfers betreffen macrocijfers. De verschillen per bedrijfstak kunnen groot zijn.

De in het binnenland behaalde winst van de niet-financiële bedrijven was in het tweede kwartaal 1,2 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Zonder de 12,5 miljard euro aan corona-gerelateerde subsidies zou de winst veel lager geweest zijn dan een jaar eerder. Het is overigens mogelijk dat er teveel subsidie is uitgekeerd en deze in een later stadium moet worden terugbetaald. De winst (vóór belastingen) van niet-financiële bedrijven lag 2,7 miljard euro lager dan een jaar eerder. Dit komt doordat de buitenlandse dochters van bedrijven 5,3 miljard euro minder winst genereerden. De zogeheten overige winsten uit vermogen namen iets toe.

Bedrijven betaalden 3 miljard euro minder aan belastingen dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat bedrijven de verschuldigde vennootschapsbelastingen over 2019 voor een groter deel al in 2019 betaalden bij de voorlopige aanslag in plaats van pas in 2020. Daarnaast hebben bedrijven in 2020 de mogelijkheid om uitstel van belastingen aan te vragen wegens corona. Behalve aan belastingen hebben bedrijven in het tweede kwartaal ook veel minder dividend betaald. Het niet uitkeren van dividend vormde een voorwaarde voor het verkrijgen van corona-gerelateerde subsidies. Door de verminderde belastingoverdrachten en dividenduitkeringen, namen de besparingen van bedrijven met ruim 9 miljard euro toe. Dit uitgespaarde geld kan onder meer worden gebruikt om te investeren. In het tweede kwartaal gebeurde dit echter in mindere mate dan een jaar eerder. De investeringen lagen 2,7 miljard euro lager.

Inkomens huishoudens neemt toe
Het inkomen van huishoudens lag in het tweede kwartaal 2,4 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Dit kwam voornamelijk doordat de beloning van werknemers met 2,2 miljard euro steeg ten opzichte van een jaar eerder. De beloning van werknemers steeg door al eerder afgesproken loonsverhogingen. De oplopende werkloosheid dempte de stijging. De inkomsten uit sociale uitkeringen stegen ook iets, doordat er meer WW werd uitgekeerd. De stijging van het beschikbaar inkomen werd nog gedrukt doordat het ontvangen dividend daalde met 0,5 miljard euro.

Onder het inkomen van huishoudens wordt ook dat van zelfstandigen geschaard. Deze vallen namelijk niet onder de hierboven genoemde niet-financiële bedrijven. Het zogeheten gemengd inkomen van zelfstandigen bleef in het tweede kwartaal op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het gemengd inkomen van zelfstandigen bleef onder meer op peil door de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). In het tweede kwartaal werd hier 1,7 miljard euro aan uitgekeerd. Aanvullend kregen zelfstandigen nog eens 1,3 miljard euro aan corona compensatie. Zonder deze maatregelen had het gemengd inkomen ruim 3 miljard euro lager gelegen.

Lagere consumptie en record aan vrije individuele besparingen
Door de verschillende maatregelen tijdens de gedeeltelijke lockdown waren de consumptieve bestedingen van huishoudens in het tweede kwartaal 10 miljard euro lager dan een jaar eerder. Het deel van het beschikbaar inkomen dat overblijft na consumptie vormt de individuele besparingen. Doordat het beschikbaar inkomen toenam terwijl de consumptieve bestedingen daalden, werd er veel gespaard. De individuele besparingen bedroegen in het tweede kwartaal 35,9 miljard euro, oftewel 12,4 miljard euro meer dan een jaar eerder. Door het vakantiegeld zijn de besparingen in het tweede kwartaal altijd hoog, maar nooit eerder werd er in een kwartaal zoveel gespaard.

Terwijl bedrijven en huishoudens spaarden, moest de overheid juist flink interen. De overheid ontspaarde in het tweede kwartaal 17 miljard euro. Het tekort van de overheid in het tweede kwartaal ( het EMU-saldo) kwam uit op 24 miljard euro.

De in dit nieuwsbericht genoemde cijfers over bijvoorbeeld winst en inkomen betreffen macrocijfers waarbij naar alle inkomsten en uitgaven van alle bedrijven en huishoudens samen wordt gekeken. Er zijn bedrijfstakken die weinig of geen last hebben van de Coronacrisis en die de winsten zien stijgen. Voorbeelden zijn (delen van) de voedingsmiddelenindustrie, de bouw, de detailhandel en de verhuur van woningen.

Wasteland 3

InXile is terug met een officieel nieuw deel in de Wasteland-franchise, zes jaar nadat het voortreffelijke Wasteland 2 verscheen. De squad-based RPG doet wederom waar het goed in is: een enorm uitgebreide open-wereld RPG bomvol geweld en met legio impactvolle keuzes en kleurrijke personages, ditmaal tegen een decor van een ijskoude, post-apocalyptisch Colorado.

Drietal in gestolen Range Rover klemgereden op Bos en Lommerweg

De politie heeft gisteravond een Range Rover klemgereden op de Bos en Lommerweg in Amsterdam-West. De drie inzittenden van de auto zijn aangehouden. Dit is te lezen op de website van AT5.

Het incident gebeurde rond 21.15 uur. Volgens de politie stond de auto als gestolen geregistreerd. Volgens een getuige werd het voertuig door zeker vijf politieauto's klemgereden. De inzittenden zijn daarop uit de auto gehaald en aangehouden. Zij zijn overgebracht naar een cellencomplex.

De Range Rover is in beslag genomen.

FOK! Wat een weer: verval zet in

Mogge!

Het weer gaat nu echt veranderen. Toch twijfel ik nog wel een beetje of er echt significante hoeveelheden regen gaan vallen. De meeste nattigheid lijkt zoals meestal in dit jaargetijde langs de kust te gaan vallen. Helaas zijn er ook nog behoorlijk droge gebieden in ons land, zoals Brabant en Gelderland. 

Gisteren begonnen we de dag op veel plaatsen met dichte mist die verkeersbelemmerend was. Toen die was opgetrokken kregen we de zoveelste zonnige dag. Er was geen wolkje aan de hemel te zien. De temperaturen waren ook zeer aangenaam met maxima die lagen tussen de 21 en 26 graden. Misschien dat het zuiden vandaag nog de 25 graden haalt, maar daarna is de koek écht op! 

Vandaag zien we dan zeker in het westen een heel ander beeld. De bewolking heeft de overhand, maar het lijkt nog een groot deel van de dag droog te blijven. In het oosten en zuiden schijnt de zon nog regelmatig en kan het dus nog zo'n 25 graden worden. Aan zee is 20 graden het maximum.

Aan het einde van de middag gaan er dan een aantal buien vallen en die trekken geleidelijk landinwaarts. Toch lijkt dan de activiteit dan steeds minder te worden. Aan zee is er ook een onweersklap mogelijk. Kortom, een overgangsdag.

Donderdag beginnen we de dag met zon, maar in de loop van de dag gaat het regenen en de temperaturen beginnen al te dalen. 

Vrijdag en in het weekend zal de 20 graden niet meer gehaald worden en vallen er geregeld buien. De eerste dagen vooral aan zee, maar mogelijk in het weekend op uitgebreidere schaal regen. Dit alles bij maxima rond 15 graden. Dat zal even wennen worden mensen!!  

Toy Toy!  

Meer weer op FOK!

KlapMongeaul is in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
KlapMongeaul geniet in Portugal van een welverdiende vakantie. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.