FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 augustus 2019

Marquez pakt 8e MotoGP-pole van het jaar

Marc Marquez heeft alweer zijn achtste poleposition van het jaar in de MotoGP te pakken. De Spaanse wereldkampioen was op zijn Honda de snelste op Silverstone, waar de Britse Grand Prix zondag verreden wordt.

Bij het verstrijken van de tijd had Fabio Quartararo op zijn Yamaha de snelste tijd in handen, maar drie man doken er alsnog onderdoor: Marquez was duidelijk de snelste, Valentino Rossi (Yamaha) pakte op 0,428 seconden zijn tweede front row van het jaar en Jack Miller (Ducati) completeerde de eerste startrij op 0,434 seconden.

Naast Quartararo staan ook Suzuki-coureur Alex Rins en Rossi's teamgenoot Maverick Viñales op de tweede rij. De derde startrij wordt gevormd door Andrea Dovizioso (Ducati), Franco Morbidelli (Yamaha) en Honda-coureur Cal Crutchlow, die in de beslissende kwalificatiesessie weer eens het grind in schoof.

Broertje Marquez start in de Moto2 vanaf de eerste plek. Alex was zijn Spaanse landgenoot Jorge Navarro met slechts 0,043 seconden te snel af, terwijl Augusto Fernandez op 0,213 tellen de Spaanse eerste startrij compleet maakte. Remy Gardner, Xavi Vierge en Luca Marini starten achter hen, Bo Bendsneyder vertrekt als 21e.

In de Moto3 was de pole voor de derde keer dit jaar voor de Italiaan Tony Arbolino, die landgenoot Lorenzo Dalla Porta met 0,079 seconden het nakijken gaf. Raul Fernandez maakte de eerste startrij compleet, achter het drietal vertrekken Ayumu Sasaki, Niccolo Antonelli en John McPhee vanaf rij twee.

Het schema in Silverstone is wat anders dan gebruikelijk: de Moto3 opent het bal om 12.20 uur Nederlandse tijd, om 14.00 uur gevolgd door de MotoGP en pas om 15.30 uur de Moto2.

Van Kalmthout weer op Indy Lights-podium, titelconcurrent wint

Rinus van Kalmthout heeft weer eens een podiumplek te pakken in de Indy Lights, het kampioenschap onder de IndyCar Series. De jonge Hoofddorper werd tweede op de Raceway at Gateway, waar 75 ronden op het programma stonden.

Bij de start pakte Van Kalmthout gelijk de leiding over van polesitter en kampioenschapsleider Oliver Askew. Na dik tien ronden spinde Toby Sowery, maar de Brit bleef uit de muur, kon een pitstop maken en sloot weer aan, waardoor hij bij de herstart zowaar nieuwe banden had.

Na driekwart van de race reed Van Kalmthout nog altijd op kop, met Askew in zijn kielzog. De rest moest het van cautions hebben: David Malukas reed op forse afstand op de derde plek. Met twintig ronden te gaan opende Askew de aanval, met succes: hij pakte de leiding en sloeg gelijk een flink gat.

Op Askew stond verder geen maat en hij reed overtuigend naar de winst, voor Van Kalmthout, die Malukas nog net achter zich wist te houden.

Uitslag sc Heerenveen - FC Twente

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en FC Twente. De Friezen hadden gedurende de wedstrijd het beste van het spel en kregen ook de meeste kansen, maar gescoord werd er niet. De eindstand was dan ook 0-0.

sc Heerenveen

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Faik, Ras, (sc Heerenveen), Roemeratoe, Espinosa, (FC Twente)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 16.328
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Dresevic
Botman
Woudenberg (v.Rhijn/46)
Faik
Bruijn (Ras/75)
Kongolo
v.Bergen
Odgaard
Ejuke (v.d.Heide/83)
  Drommel
Pleguezuelo
Bijen
Schenk
Verdonk (Berggreen/80)
Selahi
Roemeratoe (Aboerjania/68)
Espinosa
Cantalapiedra
Vuckic
Nakamura (Zekhnini/57)

Vrouwen VOC winnen opening nieuwe handbalseizoen

De handbalsters van VOC hebben de SuperCup gewonnen. De ploeg uit Amsterdam versloeg HV Quintus met 26-20.

In The Dome in Houten stonden landskampioen VOC en bekerwinnaar Quintus zaterdag tegenover elkaar. VOC begon de wedstrijd goed en pakte al snel een 3-0 voorsprong. Door goed teamspel wist de ploeg uit Kwintsheul terug te komen in de wedstrijd. De teams gingen de rust in met een stand van 16-14 in het voordeel van VOC. Na rust bouwde VOC de voorsprong verder uit en trok de wedstrijd naar zich toe. Dit resulteerde in een 26-20 overwinning.

Lyles weer razendsnel op 200 meter, De Witte naar finale

De Amerikaanse sprinter Noah Lyles heeft tijdens de Diamond League in Parijs weer indruk gemaakt op de 200 meter. De topfavoriet voor de wereldtitel volgende maand snelde naar de winst in 19,65 seconden, nog wel wat langzamer dan zijn 19,50 van eerder dit jaar. De Turk Ramil Guliyev werd met 20,01 seconden tweede, voor de Canadees Aaron Brown (20,13).

400m vrouwen
Lisanne de Witte kon niet helemaal mee met het geweld voorin, maar de Nederlandse kende een prima eindschot en pakte de vijfde plek in 51,83 seconden, waarmee ze zich verzekerde van een plekje in de Diamond League-finale. De Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson won in 51,11 seconden, voor Kendall Ellis (51,21) en haar Amerikaanse landgenote Shakima Wimbley (51,50).

800m vrouwen
Natoya Goule uit Jamaica en de Oegandese Winnie Nanyondo leken om de winst te vechten, maar van achteren kwam daar ineens de Amerikaanse Hanna Green voorbij en zij won in 1:58,39 minuten. Goule werd op twee tienden tweede, Nanyondo kon nog wel de derde plek uit handen van de Oekraïnse Olha Lyakhova houden.

Polsstokhoogspringen mannen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar Sam Kendricks maakte grote indruk. De Amerikaan sprong als enige over 5,86 meter en ging in één klap door naar 6,00 meter, wat hij in zijn derde poging haalde. Overigens was hij niet de enige die dat vandaag deed: in het Zweedse Stockholm sprong de jonge Zweed Armand Duplantis tijdens de interland tegen Finland eveneens over 6,00 meter.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De vrouwen sprongen wél om Diamond League-punten en de Canadese Alysha Newman deed dat het best. Met 4,82 meter sprong ze een nieuw nationaal record en pakte ze de winst, de Griekse Katerina Stefanidi sprong met 4,75 meter dit keer naar de tweede plek. Ook de Amerikaanse Sandi Morris en de Russische Anzhelika Sidorova bleven - na meer fouten - steken op 4,75 meter.

110m horden mannen
De Amerikaan Daniel Roberts pakte in 13,08 seconden de winst in een behoorlijk open veld, waar de Spanjaard Orlando Ortega in 13,14 tweede werd, voor de Amerikaan Freddie Crittenden (13,17). Sergey Shubenkov kwam er opvallend genoeg to-taal niet aan te pas en werd laatste in 13,88 seconden.

Hoogspringen mannen
Het niveau is dit jaar niet zo best, maar ook dan moet er een winnaar komen en dat werd de Canadees Michael Mason met 2,28 meter. Hij deed dat zonder fouten, in tegenstelling tot de Oekraïner Andriy Protsenko en de Rus Ilya Ivanyuk, die met die hoogte zo tweede en derde werden.

Hinkstapspringen mannen
Het werd een indrukwekkend stukje springen van Will Claye, die met maar liefst 18,06 meter - de 18-metergrens is vrij bijzonder - een nieuw meetingrecord sprong en de winst pakte. Zijn Amerikaanse landgenoot Christian Taylor kwam er met 17,82 meter nog een beetje in de buurt, de derde Amerikaan, Omar Craddock, werd met 17,28 meter op flinke afstand derde.

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

Het duel tussen Heracles Almelo en Vitesse is zaterdagavond in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Na ruim een uur spelen was het voormalig Heraclied Linssen die de bezoekers op voorsprong bracht. In de tachtigste minuut maakte Dessers de gelijkmaker. 

Heracles Almelo

1 - 1

Vitesse

 80' Dessers    66' Linssen
 
 Gele kaart: v.d. Water, (Heracles Almelo), Tannane, Linssen, (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 9.344
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Bakboord
Pröpper (v.d. Buijs/78)
Knoester
Czyborra
Kiomourtzoglou
Mauro Júnior (Dos Santos/88)
Merkel
v.d. Water
Dessers
Konings (Szöke/73)
  Pasveer
Karavajev
Doekhi
Obispo
Clark (Lelieveld/90 2)
Bazoer
Foor
Tannane
Grot (Darfalou/88)
Linssen
Matavz (Buitink/61)


Vitesse-speler Vyvachelsav Karavaev in duel met Heracles Almelo-speler Mauro Junior (Pro Shots / Niels Boersema)

Schippers 3e op 100m in Diamond League Parijs

Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League in Parijs een prima derde plek gepakt op de 100 meter. De Nederlandse kende geen geweldige start, maar langzaamaan zat haar ooit zo geweldige tweede stuk er weer aan te komen en met 11,15 seconden pakte ze ook bijna de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,13) nog. De winst ging naar de Jamaicaanse Elaine Thom[son in 10,98 seconden.

400m horden mannen
Karsten Warholm was de topfavoriet en de Noor maakte het wederom waar: met 47,26 seconden liep hij opnieuw een van de twintig snelste tijden ooit, hoewel hij wel iets van zijn persoonlijk en Europees record (47,12) bleef. De Fransman Ludvy Vaillant werd met 48,30 knap derde, voor de 48,33 van Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas is in topvorm en de Venezolaanse liet dan in de tweede ronde gelijk merken: met 15,05 meter doorbrak ze de 'magische' 15-metergrens opnieuw en het leverde met afstand de winst op. De Cubaanse Liadagmis Povea werd met 14,75m tweede, drie centimeter voor de Amerikaanse Keturah Orji.

Kogelstoten mannen
De meest opvallende prestatie werd neergezet door de Fransman Kevin Mayer. De houder van het wereldrecord op de tienkamp verbeterde zijn persoonlijk record met meer dan een halve meter naar 17,08 meter in de voor een driekamp tellende wedstrijd. De 'gewone' wedstrijd werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Tom Walsh, die met 22,44 meter weer indruk maakte. Joe Kovacs uit de VS werd met 22,11m tweede, voor de 21,56m van de ietwat tegenvallende Braziliaan Darlan Romani.

800m mannen
Het was geen Diamond League-wedstrijd, maar zorgde wel voor mooie strijd. De winst ging in 1:43,78 naar de Canadees Brandon McBridge, die Wesley Vasquez nípt achter zich hield. Vazquez liep met 1:43,83 en passant een nationaal record, dus ook hij mocht tevreden zijn met de wedstrijd.

Discuswerpen vrouwen
Yaimé Perez viel met plek negen vies tegen, maar haar Cubaanse landgenote Denia Caballero redde de nationale eer door met 66,91 meter te winnen. De Kroatische Sandra Perkovic pakte met 65,01 meter de tweede plek, Bin Feng uit China profiteerde van het falen van Perez door met 64,60m plek drie te pakken.

1500m mannen
Ronald Musagala won vorige week al in Birmingham en de Oegandees liet zijn topvorm nog eens zien in een fraaie race. Hij pakte de winst in 3:30,58 minuten, een evenaring van het nationaal record waarmee hij enkele weken geleden in Monaco derde werd. Ayanleh Souleiman uit Djibouti werd tweede in 3:30,66 minuten, voor de Noorse broers Filip (3:31,06) en Jakob (3:31,33) Ingebrigtsen. Overigens eindigde de gehele top-10 binnen anderhalve seconde van elkaar.

3000m steeplechase mannen
De Kenianen waren ooit zo dominant, maar dat valt tegenwoordig tegen en Soufiane El Bakkali onderstreepte dat maar weer. De Marokkaan duelleerde met de Keniaan Benjamin Kigen, maar die kon zijn versnelling na de laatste horde niet pareren en dus won El Bakkali in 8:06,64 minuten, voor Kigen en de Ethiopiër Lemecha Girma.

Ploegleidersauto vliegt uit de bocht tijdens verkenning parcours ploegentijdrit van de Vuelta

Tijdens de verkenning van de ploegentijdrit van de Vuelta a España was de ploegleider van de Baskische wielerploeg Euskadi Basque Country – Murias iets te enthousiast. De bestuurder was even vergeten dat het toch wel verstandig is om voor een bocht te remmen.

Uitslag Willem II - FC Emmen

Willem II heeft dankzij twee doelpunten van de Duitser Mats Köhlert met 2-1 gewonnen van FC Emmen. Door de thuisoverwinning van Willem II hebben de Tilburgers nu negen punten na vier wedstrijden en zijn daarmee voorlopig koploper in de eredivisie. FC Emmen staat voorlopig op een dertiende plaats met drie punten uit vier wedstrijden.

Willem II

2 - 1

FC Emmen

 33' Köhlert
 72' Köhlert
   58' Kolar (pen)
 
 Gele kaart: Peters, Saddiki, (Willem II), De Leeuw,Ugrinic, Bijl, (FC Emmen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.300
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Vrousai
Llonch
Nunnely
Pavlidis (Gladon/90 2)
Köhlert (McGarry/84)
  Telgenkamp
Bijl
Veendorp
Bakker
Beste
Laursen
Ugrinic
De Leeuw
Chacón (Pena/76)
Arias
Kolar (Quispel/ 90 2)

Hockeyers sluiten EK af met brons na zege op Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zich op het EK tegen Duitsland gerevancheerd voor het zwakke optreden in de halve finale tegen Spanje. Met een effectieve 4-0 zege op Duitsland pakte Oranje het brons. Oranje was lange delen van de wedstrijd de mindere, maar keeper Sam van der Ven hield Oranje in het tweede en vierde kwart op de been.

‘Goed zo Jel!!’ klonk de aanmoediging van Jeroen Hertzberger in het eerste kwart, naar aanvaller Jelle Galema die druk zette op de Duitse defensie. ‘Binnen, binnen!!’, schreeuwde Mink van der Weerden. ‘Backhand!’, coachte Lars Balk. Het was vanaf de start duidelijk: de spelers moesten elkaar blijven opzoeken, elkaar blijven coachen, elkaar positief aanmoedigen.

Want de ‘verbinding’ en de teamgeest ontbraken tegen Spanje, zoveel was duidelijk na de zeperd in de halve finale. Vanaf de eerste minuut waren de Oranje Heren daarom luid en duidelijk over het veld te horen. Dat werkte goed om als team bij elkaar te blijven, ook in de mindere fasen.

Al in de tweede minuut creëerde Bjorn Kellerman een kans. Hij stuitte op keeper Victor Aly, maar kreeg wel een strafcorner. Verrassend werd de variant gespeeld op de inlopende Sander de Wijn, een variant die mislukte. Verder gebeurde er niet veel in het eerste kwart, hoewel de troostfinale in tropische omstandigheden opvallend veel Belgische toeschouwers kende. Toeschouwers die eerder verstek lieten gaan als hun Red Lions niet speelden.

Sam van der Ven-show in tweede en vierde kwart
De verbinding die Oranje met elkaar zocht, leverde in het tweede kwart het gewenste rendement op. Eerst was het een heerlijke actie van Jeroen Hertzberger, die aan de linker zijlijn de bal naar zijn backhand trok en de bal panklaar legde voor Diede van Puffelen. Die wist de harde assist niet helemaal op waarde te schatten, waardoor Aly knap de bal uit het doel kon duiken. Kellerman onderschepte even later, vond Hertzberger, die met een droom van een backhand passje – met ongelofelijk veel gevoel – Kellerman lanceerde, die hard en droog de 1-0 scoorde.

Daarna volgde de ‘Sam van der Ven-show’. Waar keeper Van der Ven tegen Spanje een zwakke indruk maakte in het eerste kwart, maakte hij dat vandaag goed in het tweede kwart waarin Duitsland de touwtjes in handen nam. Duitsland kreeg strafcorner na strafcorner – het waren er over de hele wedstrijd acht. De eerste keer maakte Van der Ven er een driedubbele redding van tegen Lukas Windfeder. Even later reageerde de HGC’er knap met uitkomen, op een levensgrote kans voor Malte Hellwig. Daarna kreeg Van der Ven zijn stick tegen een vuurpijl van Christopher Rühr en op een sleepvariant van Dieter Linnekogel. Als Van der Ven iets te bewijzen had, dan liet hij nu hier zien tegen Duitsland, hoewel de gedachten bij al die fantastische reddingen ook naar de nederlaag tegen Spanje gingen.

Oranje was effectief in de aanval
Duitsland bleef kansen creëren, ook toen Pirmin Blaak weer op goal stond, maar Timm Herzbruch, Rühr en Tom Grambusch konden ook niet voorbij de andere doelman van Oranje komen. Terwijl Duitsland grote delen van het tweede en derde kwart domineerde, wisten ze dat niet om te zetten in goals. Oranje kwam er nog sporadisch uit en uit een van die spaarzame aanvallen wist Nederland heel Duits te scoren. Thierry Brinkman deed heel veel met dat ene balletje dat hij in de cirkel had, hield hem keurig bij zich totdat wie anders dan Mirco Pruyser zich aanbood om de 2-0 te scoren. Het getuigde van een ongelofelijke effectiviteit. Na twee zware dagen was dat een opsteker dat een gewond Oranje wel kon gebruiken.

In de slotfase van het duel leken de Duitsers hun energie van kwart twee en drie een beetje kwijt, waarna Kellerman hard de lat raakte. Jip Janssen pushte een strafcorner ziedend hard op de paal. Het had twee keer de 3-0 kunnen zijn. Die eer kreeg uiteindelijk dan toch Hertzberger, de aanvaller die dit toernooi elke keer net niet het goal vond. Alsof de bal er niet in mocht voor de speler, die de afgelopen drie jaar topscorer werd van de Hoofdklasse.

Hij werd in het vierde kwart gelanceerd door Kellerman, keeper Aly maakte de tackle, waarna de Rotterdammer de strafbal verzilverde. Daarna was het Van der Ven, die vandaag niet te passeren was en elke Duitse inzet lachend leek weg te werken. Hij was de man of the match van Oranje. Ook Van der Weerden deed nog een duit in ’t zakje, door in de laatste seconde de 4-0 hard binnen te slepen.

Met de 4-0 die er stond, kon Oranje na het verdriet van donderdag in ieder geval met een kleine glimlach het toernooi verlaten. De ploeg viel één keer uit elkaar deze week, maar niet twee keer.


Mirco Pruijser juicht na het scoren van de 2-0 (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Astana wint ploegentijdrit Ronde van Spanje, Jumbo-Visma komt ten val en verliest 40 seconden

Astana heeft de ploegentijdrit in de openingsetappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Kazachse ploeg was aan de streep daarmee twee seconden sneller dan Deceuninck-Quick-Step. Sunweb legde beslag op de derde plaats met een achterstand van vijf seconden. Miguel Ángel López is de eerste leider in de Ronde van Spanje.

Voor Jumbo-Visma was de ploegentijdrit geen succes. De Nederlandse ploeg was de topfavoriet voor de zege in de openingsetappe, maar de ploeg van kopmannen Steven Kruijswijk en Primoz Roglic kwam halverwege de ploegentijdrit met de gehele ploeg ten val door nat wegdek en zou in totaal veertig seconden verliezen op Astana.

UAE Emirates kwam ook ten val. De ploeg van Fabio Aru en Tadej Pogacar verloor meer dan één minuut op Astana.

Nadat Jumbo-Visma moesten ook nog Deceuninck-Quick Step en Movistar door de gevaarlijke natte bocht, maar die ploegen bleven wel overeind. Na de natte bocht kwam Deceuninck-Quick Step ook nog bijna in botsing met een ploegleiderswagen van Jumbo-Visma, maar die wisten ze net te ontwijken. Aan de meet kwam de Belgische ploeg net te kort om de beste tijd te klokken. Ze eindigde op twee seconden van Astana.

Financieel directeur AEB Amsterdam vertrekt vanwege afvalcrisis

De financieel directeur van het in crisis verkerende Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam Derk Kappelle vertrekt per direct. Dat melden ingewijden aan AT5.

Het vertrek van de financiële topman van het bedrijf volgt na een rumoerige periode bij het AEB. Sinds een maand liggen vier van de zes verbrandingsovens, vanwege veiligheidsproblemen, stil. Ook heeft de afvalverwerker enorme financiële problemen. De gemeente en banken hebben deze maand al zestien miljoen euro steun toegezegd. Er is snel meer geld nodig om een faillissement te voorkomen.

Lees ook: 'Machtsstrijd tussen kantoor en medewerkers oorzaak crisis AEB Amsterdam'

De financiële steun van de gemeente en banken werd onder een aantal voorwaarden toegezegd. Zo is er sinds enkele weken een zogeheten herstructureringsmanager aangesteld. Die persoon onderzoekt de opties voor een mogelijke gezonde financiële toekomst voor het bedrijf.

Geen verrassing
Het ontslag van Kappelle is geen verrassing. Sinds de chaos bij het bedrijf vorige maand een nieuw dieptepunt bereikte, zijn er ook al binnen de Raad van Commissarissen verschillende personen vertrokken.

Kappelle werd op 1 februari 2016 aangesteld bij het bedrijf. In het persbericht schreef de toenmalig directeur Jeroen de Swart: "Met zijn veelzijdige ervaring op het gebied van control en risicomanagement is Derk een belangrijke aanwinst voor ons team. Ik kijk uit naar zijn komst en zijn bijdrage aan de verdere ontwikkeling van AEB."

Het vertrek van Kappelle wordt door een woordvoerder van AEB bevestigd. Het bedrijf en de financieel directeur zijn volgens hem in goed overleg uit elkaar gegaan.

Vos wint ook derde etappe in Ladies Tour of Norway

Marianne Vos heeft na de tweede rit ook de derde etappe in de Ladies Tour of Norway gewonnen. De 32-jarige Nederlandse van CCC-Liv was bergop duidelijk de sterkste. In een sprintje liet Coryn Rivera ver achter zich, nadat ze even daarvoor was weggereden met de Amerikaanse. Vos staat door de overwinning ook steviger in de leiderstrui.

De derde etappe in de Ladies Tour of Norway kende een simpel verloop. Lange tijd reed Shannon Malseed vooruit. De Australische zag haar voorsprong op lopen tot zes minuten, maar nadat het peloton begon te rijden slonk de voorsprong snel. In de laatste twaalf kilometer werd ze ingelopen door het peloton.

In de laatste tien kilometer zat ook twee keer de klim van Halden in. Een klim van 1,4 kilometer aan een gemiddelde van 7,0 procent. Op de eerste beklimming liet Vos zich meteen zien. Ze trok ten aanval en kreeg alleen Rivera met zich mee. De twee werkte goed samen begonnen dan ook samen aan de slotklim. Rivera en Vos zagen in de achtergrond het peloton op de slotklim dichterbij komen, maar vooraan geraakte ze niet meer. In de laatste driehonderd meter liet Vos nogmaals haar klasse zien en sprintte de Amerikaanse uit het wiel. Vos had aan de streep een voorsprong van vier seconden op Rivera. Demi Vollering werd derde op elf seconden.

Dubbel goud op WK zomerbiatlon

Het wereldkampioenschap zomerbiatlon in het Wit-Russische Minsk-Raubichi kende zaterdag vier wedstrijden, maar er werden vijf gouden medailles verdeeld. De sprints stonden op het programma en bij de vrouwen was het bijzonder spannend, zo spannend dat er zelfs geen onderscheid gemaakt werd tussen de beste twee.

Vrouwen
De Russische Ekaterina Glazyrina schoot twee keer foutloos en kwam met de snelste tijd aan de finish. Iedereen beet zich stuk op haar tijd, tot Lucie Charvatova. De Tsjechische ging staand één keer de mist in, maar was snel genoeg om op de finish exact dezelfde tijd te noteren als Glazyrina. De van Wit-Rusland naar Oekraïne overgestapte Darya Blashko pakte met één misser op 2,4 seconden het brons, Kristina Reztsova uit Rusland (+4,3) en de Oekraïnse Anastasiya Merkushyna (+8,7) bleven beiden zonder missers ook nog binnen tien seconden van de twee winnaressen.

Mannen
Timofei Lapshin won al het goud op de supersprint en de naar Zuid-Korea vertrokken Rus was ook op de sprint de beste. Liggend ging hij nog één keer de fout in, staand bleef hij foutloos en in de slotronde was hij snel genoeg om de Rus Alexander Povarnitsyn met vier seconden van zich af te houden. Eduard Latypov completeerde het 'Russische' podium door met twee missers op vijftien seconden brons te pakken, vlak voor de Wit-Rus Sergey Bocharnikov.

Een noemenswaardige prestatie was er van Roman Yeremin: de jonge Kazach schiet doorgaans nogal veel mis, maar trof nu negen van de tien schijven en werd beloond met een vijfde plek, op anderhalve seconde van het podium. De Belg Florent Claude werd met drie missers 23e, voor Tom Lahaye-Goffart was er met twee missers een 31e plek weggelegd.

Junioren mannen
Lazouski begon met een misser bij het liggend schieten, maar met geweldig langlaufen kwam hij toch met de snelste tussentijd bij de tweede schietbeurt aan. Daar gingen er nog eens twee mis, maar tóch noteerde hij er de rapste tijd, samen met de Oekraïner Sytnyk. Op de ski's stond er geen maat op Lazouski en met een verschroeiende langlauftijd pakte hij de winst, 25 seconden voor de Tsjech Karlik, die liggend twee keer gemist had en de minder snelle Sytnyk op vijf seconden naar brons verwees. De Belg Cesar Beauvais werd met twee liggende missers 43e op ruim drie minuten.

Junioren vrouwen
Ze pakte al zilver op de supersprint, maar nu was er goud voor de talentvolle Chinese Chu Yuanmeng, afkomstig van de steppes van Binnen-Mongolië. Ze was een van de zeer weinigen die foutloos schoot en was ook nog rap genoeg op de ski's, met één misser had ze mogelijk alsnog goud gepakt, zeker zilver. Dat ging nu naar de Oekraïnse Ekaterina Bekh, die staand één keer de mist in ging en op een halve minuut tweede werd, terwijl de Russische Anastasiia Goreeva met twee missers het brons pakte, acht tellen voor nog zo'n getalenteerde Chinese, Meng Fanqi. Ja, ze komen eraan!

Man overleden na mishandeling in speeltuin Assen; 5 arrestaties

Een man is zaterdagmiddag overleden nabij een speeltuin in de wijk Peelo in Assen. Bij aankomst van de politie aan de Iemstukken in Assen, is geprobeerd het leven van de man te redden. Levensreddende handelingen mochten echter niet meer baten. In de omgeving werden kort na aankomst vijf personen aangehouden. Zij zijn ingesloten.

In het begin van de middag kwam een melding dat een man zich ongepast gedroeg richting een kind in een speeltuin. Vervolgens zouden een aantal personen op deze man zijn afgegaan, waarbij een schermutseling is ontstaan. Als gevolg daarvan is de man overleden. De politie heeft inmiddels veel mensen in de wijk gesproken, maar blijft op zoek naar getuigen die zich nog niet hebben gemeld. Ook wordt in de omgeving sporenonderzoek gedaan.

De politie richt zich in het onderzoek op twee onderwerpen: het overlijden van het slachtoffer en een mogelijk zedengerelateerd delict. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Borderlands 3

Borderlands 3 heeft niet de beste PR gehad met Gearbox-CEO Randy Pitchford die losgaat op twitter en het bericht dat de game eerst exclusief zou zijn voor de epic games store. Desondanks is nu vrijwel alles bekend over wat de speelbare classes zijn en wat het hoofdverhaal is, en is het tijd om de game voor zichzelf te laten spreken. Tijdens Gamescom kon Puddington aan de slag met een demo van de game waarin we te zien krijgen welke eindcontent we kunnen verwachten in Borderlands 3.

Blote tetten tijdens Animal Rights protestactie in Amsterdam

Op dit moment lopen er een paar duizend mensen een mars door Amsterdam vanaf de Westergasfabriek door de Haarlemmerbuurt en de Jordaan om op te komen voor dierenrechten. 

Uw redacteur streek neer Bij Café De Poort op de Haarlemmerdijk om de sfeer vast te leggen en sprak daar ook met meerdere mensen. Een van de omstanders was van mening dat de demonstranten een stel hypocrieten waren, omdat de meeste wel op leren schoenen liepen en een leren rugzak droegen: "Waar denken ze dat die zooi van gemaakt is? Ethiopisch kippenleer?"

Onder de demonstranten liepen veel fraai uitgedoste mensen mee, maar enkele personen sprongen er toch wel uit door met ontbloot bovenlijf mee te lopen. Een van hen had op haar borsten de tekst 'My body mine, Their's theirs' gekalkt. Verder werden er bekende leuzen gescandeerd als 'There is no excuse for animal abuse', stop this murder' 'Meat is murder' en 'My body, my choice, their choice'. Verder werden er spandoeken met leuzen als 'Hij kan niet zonder spareribs, jij wel' met daarop de afbeelding van een varken gedragen.  

Verder werden er flyers uitgedeeld aan het belangstellende publiek. Animal Rights wil ondermeer dat de rechten van dieren in de grondwet worden opgenomen. Vanwege de vele grote evenementen in het centrum van de stad was het dit jaar niet mogelijk om de mars daar te houden zo liet de organisatie op Facebook weten. Ze waren daarom heel blij dat een stadsdeel dat normaal niets met dit soort zaken te maken heeft, hen met open armen heeft ontvangen. 

De mars wordt om 17:00 uur afgesloten op het terrein van de Westergasfabriek. 

Blote tetten tijdens Animal Rights protest actie in Amsterdam  (Foto: FOK!)
Blote tetten tijdens Animal Rights protest actie in Amsterdam (Foto: FOK!)

Man in België aangehouden na asociaal rijgedrag

De politie in Zwijndrecht kreeg gisteravond diverse meldingen van bestuurders over een BMW die op de A16 reed en asociaal rijgedrag vertoonde. Toen een andere bestuurder de BMW-rijder hier op aansprak werd hij bedreigd met een vuurwapen en reed hij weg.

De politie kon hem niet meer vinden maar zijn kenteken werd geregistreerd in het ANPR-systeem. Hierdoor kon de politie volgen waar hij naar toe reed. Ondertussen werd ook de Belgische politie geïnformeerd. Uiteindelijk passeerde hij de grens en werd hij in de gemeente Brasschaat aangehouden door de politie aldaar.

In zijn auto werd een nep vuurwapen, een wapenstok en verdovende middelen aangetroffen. Alles is in beslag genomen en de 25-jarige BMW-rijder is aangehouden. De Belgische politie stelt verder onderzoek in.

Man aangehouden voor brandstichting in Haarlem

Gisteravond heeft de politie een 41-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden. Hij wordt verdacht van het stichten van brand op het station in Haarlem.

Rond 18.40 uur kreeg de politie een melding dat er brand was in een wachtruimte op het station. Ter plaatse heeft de brandweer de brand geblust. Via een getuige was er een signalement bekend van de vermoedelijke brandstichter. In het Bolwerk troffen agenten een man aan die voldeed aan het signalement. De 41-jarige man is aangehouden en ingesloten voor onderzoek.

De politie onderzoekt of er een verband is tussen deze brandstichting en de twee brandstichtingen gepleegd op maandag 19 augustus.

Skiester Brunner scheurt kruisband voor derde keer af

Het zit alpineskiester Stephanie Brunner niet mee. De 25-jarige Oostenrijkse specialiste op de reuzenslalom was in het Argentijnse Ushuaia aan het trainen toen het fout ging.

Ze werd terug naar Oostenrijk gebracht en in het ziekenhuis van Innsbruck kwam de diagnose: een gescheurde kruisband, al voor de derde keer. Tijdens het Oostenrijks kampioenschap ging het anderhalf jaar geleden voor het eerst fout, waardoor ze de Olympische Spelen moest missen. In januari scheurde ze de kruisband tijdens een training in Italië opnieuw af.

"Mijn eerste bochten op sneeuw voelden in juli erg goed, alsof ik nooit weg was geweest", aldus Brunner. "In Argentinië ging alles volgens plan, mijn knie voelde goed en dus is dit erg teleurstellend. Ik kan het echter niet veranderen en ga de uitdaging maar weer aan."

Snowboarder Corning domineert in eerste World Cup van de winter

In het Nieuw-Zeelandse Cardrona is de World Cup voor de snowboarders op het onderdeel big air van start gegaan. De harde wind gooide wat roet in het eten: de vrouwenwedstrijd moest afgelast worden, waardoor de uitslag van de kwalificatie daar als resultaat gepakt werd.

De Amerikaan Chris Corning was een maat te groot voor de rest. Na zijn prima eerste sprong trok hij in de tweede ronde een backside quad triple cork melon uit de kast, die werd beloond met 95,50 punten. Dat was de beste score van de hele finale, het dichtst in de buurt kwam de Canadees Nicolas Laframboise met zijn frontside triple cork mute (93,00) in de tweede ronde.

Dat was voor Laframboise wegens een matige derde sprong niet genoeg voor het podium, de Fin Kalle Jarvilehto bleef hem met een indrukwekkende switch backside 1440 mute nipt voor. Olympisch slopestylekampioen Red Gerard presteerde constant en pakte een tweede plek, wel op ruime afstand van landgenoot Corning. Niek van der Velden en Casper Wolf haalden de finale niet.

Bij de vrouwen ging de winst naar Enni Rukajärvi uit Finland, de winnares van de kwalificatie. Daarin bleef ze de Britse Katie Ormerod voor, terwijl Silje Norendal uit Noorwegen het podium completeerde.

Corning in actie (Bron: YouTube)

Frijns pakt DTM-podium op Lausitzring, Müller wint

Nico Müller heeft de eerste van twee DTM-races op de Lausitzring gewonnen. De Zwitserse Audi-coureur sloeg daarmee een flinke slag in de titelstrijd, want kampioenschapsleider René Rast viel uit en Müller wist zijn achterstand zo aanzienlijk te verkleinen.

Rast pakte vanaf poleposition de leiding, voor Müller, Marco Wittmann, Jamie Green en Robin Frijns, die ondanks zijn goede start een plek verloor aan de nog beter vertrokken Wittmann. Er gebeurde aanvankelijk weinig, maar na tien minuten kregen we een nieuwe leider: de Audi van Rast viel ineens stil en voor de kampioenschapsleider was de race voorbij.

Na dik twintig minuten was Frijns de eerste van de toppers die zijn stop maakte. Wittmann volgde een rondje later en op zijn al warme banden ging Frijns er snel voorbij. Müller kwam na zijn stop pal voor Frijns terecht, Green en Mike Rockenfeller kwamen tien minuten na Frijns binnen en reden na een chaotische pitstop achter Wittmann de baan op, met Loïc Duval er nog tussen.

Green kreeg een drivethroughpenalty voor een unsafe release, dus de Brit was gezien. Met nog dik twintig minuten te rijden was iedereen van belang binnen geweest en dus was de volgorde duidelijk: Müller reed op kop, voor Frijns en Wittmann. Rockenfeller nam Wittmann nog te grazen, maar daarmee leken de kaarten wel zo ongeveer geschud.

Dat bleek ook het geval en Müller reed naar de zege, waarvoor hij uiteraard niet werd bedreigd door merkgenoot Frijns. Rockenfeller kwam als derde over de meet.

MVV haalt speler met verleden bij jeugd van Schalke, Dortmund en Fenerbahce

Serhat Kot versterkt definitief de gelederen van MVV. De club uit de Keuken Kampioen Divisie maakt zaterdag bekend dat de middenvelder een contract voor de rest van het seizoen heeft ondertekend. De 22-jarige Kot trainde al enkele weken mee. Kot, een geboren Turk die tevens over een Duitse nationaliteit beschikt, wist zich de voorbije weken in de kijker spelen bij trainer Fuat Usta.

De middenvelder is afkomstig van Fenerbahce, waar hij in de Onder-21 speelde. Wegens het offerfeest, dat in Turkije uitgebreid wordt gevierd, liep de overschrijving vertraging op.

Kot speelde jarenlang in de jeugd van Borussia Dortmund en Schalke 04. In de zomer van 2017 kwam de middenvelder terecht bij Fenerbahce, waar hij evenmin tot een optreden in de hoofdmacht kwam.

Poels bekijkt op eerste rustdag of hij voor klassement in Vuelta gaat

Wielrenner Wout Poels kreeg maandag pas van zijn ploeg Team INEOS te horen dat hij vandaag aan de start zal staan van de Vuelta a España. Door deze korte voorbereiding is het voor de 31-jarige Limburger zelf ook de vraag hoe het met zijn vorm is.

Vooraf was het niet de bedoeling dat Poels deel zou nemen aan de 74e editie van de Vuelta a España. Vanwege het wegvallen van een teamgenoot mocht Poels alsnog afreizen naar Spanje. “Dat zat namelijk niet in de planning, want de ploeg zat al vol”, aldus Poels. “Toen viel er iemand weg en kreeg ik alsnog te horen dat ik kon starten. Normaal heb je een heel andere voorbereiding. Ik zeg niet dat ik hier een goed klassement ga rijden, maar het kan zomaar goed uitpakken”

Poels deelt samen met de Brit Tao Geoghegan Hart het kopmanschap. “Ik heb natuurlijk niet de ideale voorbereiding gehad. De eerste week is direct lastig en de tweede week is heel zwaar. Op de eerste rustdag moeten we kijken waar ik sta en of ik een goed klassement kan rijden. En anders ga ik proberen een rit te winnen. Ik vind Spanje een prachtig land om te koersen. Het klimmen ligt me hier wel. In de trainingen had ik een goed gevoel. Het is alleen afwachten hoe zich dat vertaalt in de koers.”

Over de geruchten dat hij vanaf volgend seizoen voor Team Sunweb gaat rijden wil Poels niets zeggen. “Na de Vuelta ga ik er meer over zeggen. Eerst maar eens kijken waar het schip hier strandt.”

Tweetal klimt in 80 meter hoge hijskraan om van uitzicht te genieten

De politie heeft vannacht twee jongemannen bekeurd die klaarblijkelijk geen last hadden van hoogtevrees. De twee waren nabij de Rai in Amsterdam een hijskraan ingeklommen om daar op zo'n 80 meter hoogte te genieten van het uitzicht.

Twee agenten waren afgekomen op een melding over vreemde geluiden die vanuit een hoge hijskraan aan de Europaboulevard leken te komen. De dienders kregen het vermoeden dat er iemand bovenin de kraan zat die op een groot afgesloten bouwterrein staat.

Omdat de agenten vanaf de grond geen contact konden krijgen met degene in de kraan, besloten ze om door de kooiconstructie naar boven te klimmen. Toen ze bijna boven waren, zeiden de twee jongemannen dat ze konden stoppen met klimmen en dat ze naar beneden zouden komen.

De twee kraanklimmers verklaarden dat ze naar boven waren geklommen om te genieten van het uitzicht. Beiden kregen een bekeuring voor het zich bevinden op verboden terrein, die zij volgens de politie 'zonder tegensputteren accepteerden'.

Man beledigt agenten na negeren stopteken

Een 36-jarige man uit Putte is vannachtin in Huijbergen  aangehouden voor belediging van agenten. De man verzette zich bij zijn aanhouding nadat hij een stopteken voor een verkeerscontrole negeerde.

Agenten zagen de man rond 04.05 uur op een snorfiets zonder licht rijden op de Huijbergsebaan. De snorfietser reed door nadat de agenten hem een stopteken hadden gegeven voor een controle. De agenten volgden de snorfiets. Op de Demerstraat werd de man aangehouden.

De verdachte verzette zich bij zijn aanhouding en schold de agenten uit. Hij is meegenomen naar een politiebureau voor verhoor en krijgt boetes voor het rijden onder invloed van alcohol, het negeren van een stopteken, niet voeren van verlichting en het rijden zonder rijbewijs.

Doorgeladen wapens en verdovende middelen in Rotterdam

Een tas met drie doorgeladen vuurwapens en verdovende middelen was de buit die agenten troffen bij een 19-jarige Rotterdammer. De politie stelde gisteravond rond 23.30 uur een onderzoek in naar aanleiding van een mogelijke inbraak in een bestelbusje op de Pelmolenstraat in Rotterdam IJsselmonde. Daarbij kwamen zij drie mannen op het spoor die er als een haas vandoor gingen.

Na een korte achtervolging hielden de agenten één verdachte, een 19-jarige Rotterdammer, aan. Deze verdachte droeg een tas bij zich waarin verdovende middelen en drie doorgeladen vuurwapens zaten. De man is uiteraard aangehouden en de vuurwapens en de verdovende middelen zijn in beslag genomen. Het onderzoek loopt.

De politie is nog op zoek naar de andere verdachten en ook naar getuigen. Die laatste groep wordt verzocht zich te melden via 0900-8844.

Automobilist schept voetganger en rijdt door

Een 27-jarige inwoner van Waalwijk raakte afgelopen nacht gewond toen hij bij het oversteken van de Mozartlaan in die plaats werd aangereden door een auto. De bestuurder daarvan reed na de aanrijding door.

Rond 02.00 uur stak het slachtoffer met een groepje vrienden bij een voetgangersoversteekplaats de weg over. Hij was op dat moment de laatste van de groep. Plots naderde er een auto die hem aanreed. De man kwam daarbij op de motorkap terecht en viel daarna op de grond. Na kort ingehouden te hebben reed de automobilist door.

Een duidelijk signalement werd door de verschillende getuigen niet gezien. Vermoedelijk ging het om een donkerrode auto. Het slachtoffer werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. De politie roept eventuele getuigen op zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844.

'AZ-spits Johnsen vertrekt op huurbasis en mag hopen op Champions League'

Björn Johnsen gaat AZ tijdelijk verlaten. De Telegraaf meldt dat de spits op huurbasis de overstap maakt naar Rosenborg BK. De 27-jarige aanvaller heeft dit seizoen weinig uitzicht op speelminuten onder trainer Arne Slot en mag derhalve vertrekken. Zijn contract in Alkmaar loopt nog door tot aan de zomer van 2022.

Johnsen kwam in 2017 bij ADO Den Haag terecht in de Eredivisie. De Noorse spits maakte grote indruk en beleefde een topseizoen. Hij was negentien keer trefzeker in de competitie en verdiende een transfer naar AZ. In Alkmaar werd hij aangetrokken na het vertrek van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh, maar de successen zoals zijn voorgangers beleefde hij niet.

Vorig seizoen kwam Johnsen tot 22 wedstrijden namens AZ, waarvan 7 als basisspeler. Hij was zesmaal trefzeker in de Eredivisie en daar blijft het voorlopig bij.

Dit seizoen speelde hij nog geen minuut in de competitie, al kwam hij nog wel een kwartier in actie tegen Royal Antwerp FC in de play-offs van de Europa League. Het is onbekend of Rosenborg een optie tot koop heeft bedongen bij het huren van de dertienvoudig international.

Bij de kampioen van Noorwegen mag Johnsen hopen op Champions League-voetbal. De club uit Trondheim heeft nog een kleine kans op het bereiken van de groepsfase van het miljardenbal. In de play-offs werd de heenwedstrijd tegen Dinamo Zagreb met 2-0 verloren. Dinsdag staat de return op het programma.

De Boer dankt zesde zege op rij aan ontketende Martínez

Frank de Boer heeft zaterdagnacht wederom uitstekende zaken gedaan met Atlanta United in de Eastern Conference van de Major League Soccer. Op bezoek bij Orlando City, de huidige nummer acht van de competitie, wonnen the Five Stripes met 0-1. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Josef Martínez, die voor de twaalfde keer op rij scoorde. Het was alweer de zesde achtereenvolgende overwinning voor de ploeg van De Boer.

Twee weken geleden stonden beide teams ook al tegenover elkaar in het Orlando City Stadium. Het duel in de US Open Cup werd toen met 0-2 gewonnen door de bezoekers en de thuisploeg wilde die nederlaag wegpoetsen. Het team van trainer James O'Connor begon dan ook furieus en Atlanta United werd vanaf het eerste fluitsignaal onder druk gezet. De achterhoede van de koploper van de Eastern Conference had het moeilijk, maar hield stand. Halverwege de eerste helft groeiden de mannen van De Boer beter in de wedstrijd, zonder dat er grote kansen kwamen.

Na rust was Atlanta United de bovenliggende partij en het duurde tot aan de zestigste minuut voordat de ban werd gebroken. Ezequiel Barco veroverde de bal op het middenveld en stuurde Martínez de diepte in. Na een combinatie tussen beide spelers kwam de bal terecht bij de clubtopscorer, die vanaf de punt van het strafschopgebied de bal in de verre hoek achter doelman Brian Rowe krulde. Het was alweer zijn 12e doelpunt op rij en 22e van het seizoen. Orlando City vocht tot aan het laatste fluitsignaal, maar Atlanta United hield knap stand.

Martínez was nog het dichtst bij een doelpunt, maar de lat voorkwam erger voor het team van O'Connor. De Boer gaat na 27 wedstrijden alleen aan kop met 48 punten. New York City, de huidige nummer drie, lijkt de grootste bedreiging voor de koppositie. Die club staat op 44 punten en heeft nog 2 wedstrijden tegoed. Voor Atlanta United gaat het vizier nu op de finale van de US Open Cup tegen Minnesota United aanstaande woensdag 02.00 uur (Nederlandse tijd).

MLB: Grote zege voor Yankees tegen Dodgers dankzij homeruns van Gregorius

New York Yankees heeft dankzij Didi Gregorius een grote overwinning geboekt tegen de Los Angeles Dodgers. De Nederlandse kortestop van de Yankees sloeg een grandslam homerun en solo homerun en was daarmee goed voor vijf binnen geslagen punten. Uiteindelijk wonnen de Yankees met 10-2 van de Los Angeles Dodgers.

Vannacht stonden de twee beste teams in de MLB tegenover elkaar namelijk de Los Angeles Dodgers en de New York Yankees. Na vijf innings stond het 2-1 voor de Yankees door onder meer homeruns van Aaron Judge en Gary Sánchez. In de vijfde inning met alle honken bezet sloeg Gregorius zijn eerste homerun van de avond. In de negende inning deed hij daar nog een homerun erbij en daarmee sloeg hij zijn vijfde punt binnen voor de Yankees.

Naast Gregorius was er met James Paxton nog een uitblinker bij de New Yankees. De startende werper van de Yankees gooide in 6 2/3 inning maar liefst elf strikeouts en kreeg maar twee runs tegen.

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Washington Nationals 3-9
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 1-7
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 3-2
Cleveland Indians - Kansas City Royals 4-1
New York Mets - Atlanta Braves 1-2 (elf innings)
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 19-11
Houston Astros - Los Angeles Angels 5-4
Minnesota Twins - Detroit Tigers 6-9
Chicago White Sox - Texas Rangers 8-3
Milwaukee Brewers - Arizona Diamondbacks 6-1
St. Louis Cardinals - Colorado Rockies 8-3
Los Angeles Dodgers - New York Yankees 2-10
San Diego Padres - Boston Red Sox 0-11
Seatlle Mariners - Toronto Blue Jays 7-4

Hogenkamp naar hoofdtoernooi US Open, Griekspoor geeft het weg

Tennisster Richel Hogenkamp staat na 2016 en 2017 voor de derde keer in het hoofdtoernooi van de US Open, het vierde en laatste Grand Slam-toernooi van het jaar. De Nederlandse won in de kwalificaties van de Zwitserse Ylena In-Albon (6-4, 7-6 (5)), de Russische Valeria Savinykh (6-4, 6-3) en vrijdagavond rekende ze met de laatste tegenstandster af: Varvara Gracheva uit Rusland verloor met 6-4, 7-6 (6).

Quirine Lemoine won eerder nog van Tereza Mrdeza uit Kroatië, maar gaf een set voorsprong weg tegen de Spaanse Paula Badosa en lag eruit. Lesley Kerkhove ging in de eerste kwalificatieronde al gelijk onderuit tegen de Zweedse Johanna Larsson, ondanks het winnen van de eerste set: 6-3, 6-7 (2), 6-7 (3).

Arantxa Rus won de eerste set in haar eerste duel ook, maar óók zij kon dat niet afmaken: Isabella Shinikova uit Bulgarije was met 6-1, 4-6, 1-6 te sterk. Bibiane Schoofs won tot slot van de Noorse Ulrikke Eikeri, waarna ze tegen de Slowaakse Kristina Kucova de eerste set won...en het duel verloor: 7-6 (1), 2-6, 3-6.

Bij de mannen boekte Tallon Griekspoor een keurige 7-5, 6-2 zege op de Zweed Elias Ymer, waarna de Turk Cem Ilkel er met 7-5, 6-3 aan moest geloven. Tegen de Argentijn Marco Trungelliti had Griekspoor het volledig in eigen handen, maar vanaf halverwege de tweede set gooide hij zijn eerste deelname ooit aan het hoofdtoernooi van een Grand Slam-toernooi pijnlijk weg: 6-4, 3-6, 2-6.

FC Utrecht bevestigt terugkeer Ramselaar

FC Utrecht heeft de terugkeer van Bart Ramselaar bevestigd. De 23-jarige middenvelder komt over van PSV en tekent een meerjarige verbintenis in de Domstad tot aan de zomer van 2022. In de overeenkomst is een optie voor nog een seizoen opgenomen, zo laat de club weten.

Ramselaar brak op jonge leeftijd door in de hoofdmacht van Utrecht en maakte grote indruk. PSV was overtuigd en betaalde vijf miljoen euro en zijn beginperiode in het Philips Stadion was veelbelovend.

Na de komst van Mark van Bommel als trainer belandde Ramselaar op de bank. In januari mocht hij al uitzien naar een nieuwe werkgever, maar destijds kwam het niet tot een overstap.

"Bart Ramselaar komt weer thuis, en dat voelt voor beide partijen erg goed", reageert directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. "Hij komt uit deze regio, doorliep onze jeugdopleiding en is vertrokken als een publiekslieveling. Natuurlijk zijn we hem geen moment uit het oog verloren. We kennen Bart’s voetballende kwaliteiten en zijn er trots op hem als aanwinst van FC Utrecht te mogen presenteren."

Beide clubs doen geen mededelingen over de hoogte van de transfersom. Volgens De Telegraaf bedraagt de transfersom 'een fractie' van het bedrag dat PSV in 2016 betaalde om Ramselaar binnen te halen: een kleine vijf miljoen euro. Wel zouden de Eindhovenaren een 'flink doorverkooppercentage' hebben bedongen, waardoor het verlies in de toekomst nog ten dele kan worden gecompenseerd.

Prinses Beatrix aanwezig bij Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede

Prinses Beatrix is zaterdag 21 september aanwezig bij de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in het kader van 75 jaar Vrijheid. Zijne Koninklijke Hoogheid The Prince of Wales, Prins Charles woont de herdenking ook bij.

Op 18 september 1944 landden ruim 2.000 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide als onderdeel van Operatie Market Garden. Market Garden was bedoeld om de bruggen over de Nederlandse rivieren over te nemen (Market) en de troepen van het Tweede Britse Leger te laten doorstoten (Garden). Meer dan 35.000 Britse, Amerikaanse en Poolse troepen namen deel aan deze grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. De operatie mislukte en het zou tot de lente van 1945 duren voordat de geallieerden de Rijn over gingen.

Prinses Beatrix en The Prince of Wales wonen de herdenkingsbijeenkomst op de Ginkelse Heide bij en leggen beiden een krans bij het Airborne monument op de Heide. Daarnaast ontmoeten Prinses Beatrix en The Prince of Wales enkele Market Gardenveteranen. Voor en na de herdenkingsbijeenkomst eren honderden parachutisten hun voorgangers door middel van luchtlandingen.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Lionel Messi voetbalt in Noorwegen

Vanaf nu voetbalt Lionel Messi in Noorwegen. Nee, natuurlijk niet die Argentijn met zijn honderdmiljoenmiljard euro aan salaris en sponsorinkomsten, maar een 16-jarige Noor.

Daniel Are Knutsen is de naam. Of nou ja, dat was de naam: hij heeft zijn naam officieel laten veranderen in 'Lionel Messi'. De Noorse jongen is namelijk een klein beetje fan van de Argentijn, volgens velen toch wel een van de beste voetballers ooit: "Messi is alles voor mij, ik had al even het idee om mijn naam te veranderen", aldus de tiener.

Een Noorse cabaratier veranderde zijn naam in 2003, het jaar van Messi's geboorte, en dus wist de jonge Noor dat het mogelijk was om een wat aparte naam te kiezen. Hij is naar eigen zeggen overigens niet net zo getalenteerd als de Barcelona-ster..."maar mijn balbehandeling is redelijk vergelijkbaar." Lionel Messi speelt bij de jeugd van Junkeren in de Noorse derde divisie.

Vuelta: Etappe 1 - Jumbo met de topfavoriet

De derde en laatste grote ronde van het wielerjaar gaat alweer beginnen, de Vuelta a España! Heel veel klassementstoppers zijn er eigenlijk niet, we kunnen gerust stellen dat Jumbo-Visma met Primoz Roglic de topfavoriet in huis heeft en dan krijgt hij ook nog eens Steven Kruijswijk, George Bennett en Robert Gesink mee om voor hem te knechten.

Voor een veel meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we wederom graag naar die van Rellende_Rotscholier op het FOK!forum en niet zomaar één: de allereerste in het gloednieuwe Wielrennen-subforum, wees welkom! Alle obscure outsiders in het klassement komen even langs, net zoals de ongeveer twee fatsoenlijke sprinters die aan de start verschijnen.

Enfin, de eerste etappe dus en zoals dat in de Vuelta zo vaak het geval is betreft het een ploegentijdrit. Niet zo spannend, dik dertien kilometer, vlak - als je goed kijkt zie je misschien ergens een metertje omhoog lopen - en we rijden door Torrevieja. Om 18.56 uur trapt Dimension Data de boel af, om 20.12 is het de beurt aan de heren van Jumbo en Movistar sluit de tijdrit af met een starttijd van 20.20 uur.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Nationaal Hitteplan weer van kracht

Het wordt warm de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo prettig. Zeker voor groepen kwetsbare mensen brengt hitte zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland.

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

FNV wil onderzoek naar gezondheid van werknemers op Schiphol

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de gezondheid van medewerkers op Schiphol. De vakbond wil dat een lopend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gezondheidseffecten van ultrafijnstof wordt uitgebreid naar de werknemers op de luchthaven.

Uit de eerste resultaten van het meerjarige onderzoek van het RIVM blijkt dat omwonenden van de luchthaven regelmatig aan hoge concentraties ultrafijnstof worden blootgesteld en dat met name kinderen met luchtwegaandoeningen daar last van hebben. Hun klachten verergeren en ze gebruiken meer medicijnen op dagen waarop de wind uit de richting van Schiphol komt.

De vakbond begrijpt niet waarom het RIVM-onderzoek zich alleen op omwonenden richt, terwijl luchthavenmedewerkers volgens FNV juist degenen zijn die aan de hoogste concentraties worden blootgesteld. De vakbond zegt ook veel meldingen te krijgen over luchtwegproblemen en hartklachten van leden die op de platforms van Schiphol werken.

Er zouden onder platformmedewerkers 'verhalen en geruchten' over ziektes en aandoeningen de ronde doen, waarvan de uitstoot van vliegtuigen een oorzaak zou zijn. Een onderzoek zou duidelijkheid moeten geven over de werkelijke risico's. De zorgen worden vanavond verder toegelicht bij EenVandaag.

(Foto: FOK! )
(Foto: FOK! )

Vrouwen Twente en PSV openen seizoen met ruime winst

Ook de Eredivisie voor vrouwen is weer begonnen, vrijdagavond stonden de eerste drie wedstrijden op het programma. Kampioen FC Twente kende geen al te moeilijk begin tegen Excelsior Barendrecht, 4-0: de jonge Bente Jansen scoorde twee keer, Davinia Vanmechelen opende de score na dik een kwartier en Suzanne Giesen tekende tussendoor voor de 3-0.

sc Heerenveen kwam dankzij Melanie Bross na veertien minuten brutaal op 1-0 tegen PSV, maar een minuutje later tekende Jeslynn Kuijpers al voor de gelijkmaker. De van FC Twente overgekomen topscorer Joëlle Smits was tien minuten later goed voor de 1-2, Sara Yüceil tekende na rust voor 1-3 en tien minuten voor tijd bracht Smits de eindstand op 1-4 in Eindhovens voordeel.

Ook in Zwolle werd er lekker op los gescoord: Maartje Looijen was namens ADO Den Haag goed voor de 0-1 en 0-2 tegen PEC, gevolgd door een eigen goal van Gwyneth Hendriks (1-2). Marisa Olislagers vergrootte de voorsprong weer, Jaimy Ravensbergen scoorde de 1-4 en een tweede eigen goal - dit keer van Pleun Raaijmakers - zorgde voor nog een PEC-goal.

Publieksconsultatie Klimaatplan en INEK van start

Het kabinet start een publieksconsultatie over de uitvoering van het Klimaatplan, dat beschrijft hoe Nederland tot 2030 het nationale klimaatbeleid vormgeeft. Aan de basis van het Klimaatplan ligt het Klimaatakkoord, dat op 28 juni 2019 gesloten werd. Het Klimaatakkoord bevat maatregelen om de nationale CO2-uitstoot tot 2030 met 49% te verminderen op een manier die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is.

De publieksconsultatie over het Klimaatplan vraagt naar de aandachtspunten bij de uitvoering van die maatregelen. Ook wordt gevraagd naar aandachtspunten die spelen op de langere termijn. De consultatie loopt tot 4 oktober, en is online te vinden op www.internetconsultatie.nl/klimaatplan. Tegelijk met het Klimaatplan consulteert het kabinet ook het Integrale Nationale Energie- en Klimaatplan (INEK).

Het Klimaatplan bevat de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende 10 jaar. Het Klimaatplan is een verplichting die voortvloeit uit de Klimaatwet, en is het instrument waarmee het kabinet klimaatbeleid vastlegt. De inhoud van het eerste Klimaatplan is volledig gebaseerd op het Klimaatakkoord.

Het INEK is een rapportage aan de Europese Commissie. Aan de hand van een uitvraag die gelijk is voor alle lidstaten van de Europese Unie, geeft Nederland hierin aan welk beleid wordt gemaakt op het gebied van energie en klimaat.

Wat is de verhouding tussen de plannen?
Het Klimaatplan beschrijft het klimaatbeleid voor de periode 2021-2030. In het INEK rapporteert Nederland hierover aan Europa. Het INEK gaat tevens dieper in op energie-thema’s. De inhoud van het Klimaatplan is opgenomen in het Integrale Nationale Energie- en Klimaatplan (INEK).

Luuk de Jong weer belangrijk bij koploper Sevilla

Sevilla is de nieuwe koploper in LaLiga in Spanje. Dat zegt allemaal nog niet zoveel, er zijn nog acht ploegen die de koppositie over kunnen nemen omdat ze hun tweede wedstrijd nog niet hebben gespeeld, maar een lekker begin is het wel.

Luuk de Jong was wederom van belang voor de ploeg in het Andalusische onderonsje bij Granada. Thuiskeeper Rui Silva wist kort na de rust een inzet van de Nederlander niet echt lekker te keren, waar Jordán optimaal van profiteerde: hij pikte de rebound op en tekende voor wat uiteindelijk de enige goal zou zijn.

Uitslagen LaLiga vrijdag
Granada - Sevilla 0-1
Levante - Villarreal 2-1

Dortmund in slotfase alsnog langs Köln

Borussia Dortmund is prima begonnen in de Bundesliga. Vrijdagavond werd ook de tweede wedstrijd van de nieuwe jaargang winnend afgesloten, hoewel dat wel de nodige voeten in de aarden had.

Op bezoek bij 1. FC Köln, waar de van PEC Zwolle overgekomen Kingsley Ehizibue de hele wedstrijd speelde, zag Dortmund-trainer Lucien Favre hoe Dominick Drexler de thuisploeg na een half uur op voorsprong zette en daar bleef het ook vrij lang bij.

Pas in de 70e minuut bracht Jadon Sancho verlichting met de 1-1, een kwartier later tekende invaller Achraf Hakimi voor de 1-2 en in blessuretijd, met Köln in de aanval, gooide Paco Alcácer de boel definitief op slot: 1-3.

El-Ghazi helpt Aston Villa aan eerste punten

Aston Villa heeft de eerste punten sinds de terugkeer in de Premier League te pakken. De ploeg uit Birmingham won in eigen huis met 2-0 van Everton in de derde wedstrijd van het seizoen.

Na twintig minuten werd de score geopend door Wesley Moraes, maar vervolgens werd meer dan een uur lang niet één goal genoteerd. Pas in blessuretijd kon er weer eens gejuichd worden: voormalig Ajacied Anwar El-Ghazi besliste de wedstrijd met een handige actie, waarna hij de bal achter keeper Jordan Pickford tikte.

El-Ghazi speelde enkele jaren geleden een tijd in Amsterdam, waarna hij richting Frankrijk vertrok. Na anderhalf seizoen bij het Franse Lille maakte El-Ghazi de overstap naar Aston Villa, waar hij vorig seizoen een prima jaargang kende in het Championship: 34 wedstrijden, zes goals en promotie naar de Premier League.

Duitse hockeysters in laatste minuut langs Spanje naar EK-finale

De klok tikte tijdens de tweede halve finale van het EK hockey voor dames richting de shoot-outs, toen Duitsland 48 seconden voor het einde nog een strafcorner mocht nemen na een videoreferral. Op een 2-2 stand was de behendige Nike Lorenz de beul van Spanje. Zij sleepte de bal langs de Spaanse keepster Maria Ruiz, die haar 150ste interland speelde.

Duitsland vierde het bereiken van de finale alsof ze het EK hadden gewonnen. Die blijdschap zou ze nog kunnen opbreken in de finale tegen wereldkampioen Nederland. Zondagmiddag staan Nederland en Duitsland tegenover elkaar voor de Europese titel en het ticket voor de Olympische Spelen van Tokuo.

Lang leek Duitsland op weg naar de finale, tot de 52ste minuut. Grote delen van de wedstrijd hadden de Duitsers gedomineerd. Toen leed Rebecca Grote onnodig balverlies op eigen helft, waarna Marta Segu er met de bal vandoor ging. De Spaanse trok de bal mooi naar links, versnelde en schoot de bal met haar backhand ongelofelijk knap in de bovenhoek: 2-2. Met nog acht minuten spelen leek de shootout-serie niet ver weg. Tot de laatste minuut. De Duitse hockeysters vroegen een videoreferral aan en kregen alsnog een strafcorner die werd benut door een van de beste Duitse speelsters.

Duitsers vierden bereiken finale als de titel
Duitsland gaat zondag op zoek naar hun tweede Europese titel op Belgische grond. In 2013 was het land ook Europees kampioen. Het is een van hun twee Europese titels. Overigens begon het duel voor Duitsland al met de nodige hilariteit, toen de cameraman voor het volkslied aan kwam rennen, maar struikelde op het kunstgras in Antwerpen. De Duitsers bleven maar lachen tijdens het volkslied en alle mogelijke zenuwen waren al weggelachen, toen ze begonnen aan de wedstrijd.

Spanje gaat zich opmaken voor de strijd om het brons tegen het gewonde Engeland, dat moet herstellen van de 8-0 afstraffing tegen Oranje.

Spanje - Duitsland (2-3)
14' 1-0 María López
22' 1-1 Cecile Pieper
33' 1-2 (sc) Hannah Gablac
52' 2-2 Marta Segú
60' 2-3 (sc) Nike Lorenz

Deze zomer in de top-3 warmste

Met gemiddeld 18,5 graden eindigt de zomer in de top-3 warmste. Dit hebben we te danken aan een zeer warme slotweek. Vorig jaar was het met 18,9 graden nog warmer, maar de huidige zomer telt wel even veel tropische dagen. In De Bilt werd het acht keer tropisch, met 30 graden of meer. Dat is twee keer zo vaak als in een gemiddelde zomer. Daarbij wordt nog één tropische dag verwacht en is maandag sprake van een zeldzame derde regionale hittegolf.

Deze zomer is nu al een van de warmste uit de meetgeschiedenis en door het tropische slotakkoord eindigen we in de top-drie. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,5 graden wordt de zomer van dit jaar de op twee na warmste. In 2003 was het in de zomer gemiddeld 18,7 graden en 2018 is recordhouder met maar liefst 18,9 graden. Gemiddeld was het in de zomer van 2006 (door afronding naar boven) ook 18,5 graden.

De zomer van 2019 grossiert in warme dagen. Op een warme dag wordt het 20 graden of warmer. Met nog een warme week te gaan komt het totaal uit op 73 dagen, tegenover 60 normaal. Er waren ook korte koele perioden. Zo werd het op 8 juli op het hoofdstation slechts 16,7 graden en was daarmee de koudste dag.

Opvallend is dat het aantal zomerse dagen (maximum van 25 graden of hoger) tot nu toe met 19 heel normaal is. Dit komt doordat het in juni vaker zomers warm werd dan normaal, terwijl augustus tot nu toe slechts twee zomerse dagen telt. Vandaag wordt het met 29 graden in ieder geval zomers en daarna volgen er nog zeven. Uiteindelijk telt de zomer 27 dagen met maxima van 25 graden of meer.

Twee keer zo vaak tropisch
Acht keer werd het in De Bilt tropisch warm en dat is twee keer zo vaak als in een gemiddelde zomer. Voor een tropische dag moet het minimaal 30 graden worden. Op 25 juli werd het, op de dag van het nieuwe absolute hitterecord, in De Bilt 37,5 graden. Niet eerder was het op het hoofdstation zo warm.

Naar verwachting zal het in De Bilt nog één keer tropisch warm worden en is er ook een aantal dagen die de 30 graden dicht kunnen naderen. Met een totaal van negen tropendagen kan de zomer van 2019 zich meten met de zomer van 2018. Daarbij moet worden gezegd dat vorig jaar de eerste tropische dag niet in juni viel, maar aan het eind van de meteorologische lente. Op 29 mei werd het in De Bilt 30,7 graden.

Zeldzame derde hittegolf
In het zuidoosten wordt het vandaag tropisch met ruim 30 graden. Daarmee is een regionale hittegolf in de maak. Zodra de temperatuur maandag voor de derde keer op dezelfde plaats naar 30 graden stijgt is aan de voorwaarden van een hittegolf voldaan. Dit wordt de derde hittegolf van de zomer. In de periode van 21 juni tot 1 juli en tussen 18 en 31 juli was sprake van een hittegolf.

Als de derde hittegolf tot het eind van de maand duurt was in de hele zomer op 34 dagen wel ergens in het land sprake van een hittegolf. Dit is ruim een derde van de 92 dagen tellende zomer.

Goed bikiniweer (Foto: Pixabay)
Goed bikiniweer (Foto: Pixabay)

Douane onderschept bijna 3000 kilo cocaïne

Tijdens een controle op de Maasvlakte heeft de Douane dinsdag 20 augustus een partij cocaine aangetroffen. Iets later, in de nacht van dinsdag op woensdag, was het weer raak, de Douane vond toen nog een container met drugs. De drugs uit beide containers zijn inmiddels vernietigd.

Twee containers
De container van dinsdagavond was geladen met suiker. Daartussen vond de Douane zo’n 1650 kilo cocaïne. Deze container was bestemd voor het buitenland. In de tweede container, geladen met vaten bananenpulp, trof de Douane iets meer dan 1300 kilo cocaïne aan, plus een aantal lege tassen. Deze container was bestemd voor een bedrijf in Oosterhout. Dat bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken. Beide containers waren afkomstig uit Costa Rica.

Bedrijfspand
Het onderzoek naar de herkomst van de drugs leidde de politie naar een bedrijfspand in de Waalhaven in Rotterdam. De politie heeft daar donderdagnacht een inval gedaan en 6 verdachten aangehouden. Zij worden maandag 26 augustus voorgeleid.

Harc-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak in onderzoek.

Drachtenaar vervolgd voor uploaden naaktbeelden sauna Nederasselt

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland vervolgt een 40-jarige man uit Drachten, die ervan verdacht wordt dat hij naaktbeelden uit een sauna in Nederasselt heeft geüpload op een pornografische website. De eigenaren van de sauna zijn in het onderzoek aangemerkt als verdachten van heimelijk filmen, maar worden hier niet voor vervolgd. Het OM heeft de zaak tegen de eigenaren voorwaardelijk geseponeerd.

Russisch roulette bij Isle of Man TT en ManxGP

Op 3 juni 2019 overleed de 27-jarige motorcoureur Daley Mathison op de straten van Man, het eiland waar door de geschiedenis heen al zoveel dromen bruut strandden in de eerste twee weken van juni. Jaarlijks staan er in het voorjaar zo’n 60 mannen (en zo nu en dan een vrouw) aan de start van de Isle of Man TT, de beruchtste road race ter wereld, en verliezen gemiddeld 2 tot 3 rijders hun leven aan de mountain.

Ook aan de vooravond van de herfst jagen op de voor velen heilige grond weer tientallen racers op volle snelheid eeuwige glorie na. Deze zaterdag markeert het begin* van het jaarlijkse Manx GP, het jongere broertje van de alombekende TT.

Kamikaze-piloten haastig op weg naar hun dood, een bijna zelfgekozen zelfmoord als één van een uniek soort eigentijdse gladiatoren. De limiet opzoeken en het najagen van extreme snelheden op smalle straten vol obstakels doe je immers enkel als je een losgeslagen maniak met een sterke doodswens bent.

Toch?

*Betreft de raceweek. Kwalificatie is al geweest.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.