Cobo raakt Vuelta 2011 kwijt door dopinggebruik, podium voor Mollema en eindwinst voor Froome

Juan José Cobo moet zijn eindzege in de Vuelta a España 2011 inleveren. De Spanjaard is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd vanwege dopinggebruik, zo valt te lezen op de website van de UCI. Daardoor is Chris Froome de nieuwe winnaar en schuift Bauke Mollema op naar de derde plaats, zijn eerste eindpodium in een grote ronde.

Het Anti-Doping Tribunaal van de UCI heeft Cobo betrapt op het overtreden van de dopingregels. Er zijn abnormale normale bloedwaardes in zijn biologische paspoort tussen 2009 en 2011 vastgesteld. Daarom worden alle uitslagen van Cobo in die periode geschrapt. Cobo inmiddels al drie jaar gestopt met profwielrennen heeft nog één maand om in beroep te gaan bij het CAS.

De zege is nu voor Froome. De Engelsman, die woensdag nog zwaar ten val kwam en daardoor de Tour de France moet missen, liet zich die Vuelta voor het eerst zien als klassementsrenner. Hij was die Ronde van Spanje vooral de meesterknecht van Bradley Wiggins, maar Froome bleek sterker te zijn dan zijn kopman. Doordat Cobo nu gescharpt is Froome ook de eerste Britse winnaar van een grote ronde. Die eer was tot nu weggelegd voor Wiggins, die de Tour de France van 2012 won.

Ook voor Mollema is het positief nieuws. De Nederlander, die toen nog voor Rabobank, werd in eerste instantie vierde op twee minuten van Cobo, maar doordat de Spanjaard nu geschrapt is schuift Mollema een plaatsje op en heeft zijn eerste eindpodium te pakken in zijn carrière.

Wout Poels heeft nu één ritzege in de een grote ronde te pakken. De Limburger werd toen nog voor Vacansoleil - DCM tweede achter Cobo op in de Angliru-etappe.