FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 mei 2019

Donar opent DBL-finale met winst in Zwolle

Het Groningse Donar is de finale van de Dutch Basketball League goed begonnen. De ploeg won in Zwolle de eerste wedstrijd tegen Landstede Basketbal en pakte zo gelijk het thuisvoordeel in de eindstrijd.

Aanvankelijk was Zwolle de betere ploeg: een 37-30 ruststand werd uitgebreid naar een 48-37 voorsprong in het derde kwart, maar ineens ging het fout. Donar zette een imponerende comeback in en een drietje van Drago Pasalic bracht de Groningers zelfs op voorsprong.

Pasalic gooide er gelijk nog een driepunter in en na ruim twee minuten in het vierde kwart brak Kaza Kajami-Keane dan eindelijk de ban voor Zwolle, maar Donar had al een 0-18 run op de borden gezet. De thuisploeg kwam wel weer terug, maar dankzij een drietje van Sergerio Gipson nam Donar opnieuw de leiding.

Een volgende driepunter zorgde voor 65-68, waarna Shane Hammink ook nog eens twee vrije worpen raakte. Een bommetje van Sherron Dorsey-Walker bracht Zwolle met zes seconden te spelen nog even een beetje terug, maar Thomas Koenis tikte gelijk een lange assist binnen voor Donar en daarmee was het gedaan: 69-72.

Wedstrijd twee volgt donderdag in het Groningse MartiniPlaza, wederom vanaf 19.30 uur.

Donar opent DBL-finale met winst in Zwolle

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Door een 3-1 zege op FC Groningen heeft Vitesse zich dinsdag geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. In de heenwedstrijd had Vitesse nog met 2-1 verloren. Grote man aan de Arnhemse zijde was Martin Ödegaard, de Noor scoorde zelf eenmaal en gaf twee assists aan Tim Matavz. Vitesse treft in de finale op vrijdag 24 en dinsdag 28 mei FC Utrecht. De winnaar plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.

Vitesse

3 - 1

FC Groningen

 2' Ödegaard
 28' Matavz
 31' Matavz
   81' Sierhuis 
 
 Gele kaart: Ali, (Vitesse), Bruns, (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 9.756
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev
v.d.Werff
Doekhi
Büttner
Dauda
Serero
Ödegaard
Foor
Linssen (Ali/76)
Matavz (Buitink/62)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker (Hrustic/55)
Doan
Reis (Gladon/55)
Bruns
Warmerdam
Sierhuis
Mahi (El Hankouri/74)

Cech verrast en gaat na Europa League-finale aan de slag bij Chelsea

Petr Cech keert deze zomer terug bij Chelsea, zo meldt Sky Sports dinsdagavond. De doelman van Arsenal stopt na dit seizoen als voetballer en wordt vervolgens sportief directeur op Stamford Bridge. Welke verantwoordelijkheden hij precies zal hebben, is volgens de televisiezender nog niet bekend.

Chelsea had tot november 2017 een technisch directeur, maar na het vertrek van Michael Emenalo bleef die positie onbemand. Een sportief directeur heeft de club nog nooit gehad. Eigenaar Roman Abramovich heeft sinds zijn aantreden in 2003 een grote invloed gehad op het transferbeleid, zeker na het vertrek van Emenato. De functie van sportief directeur is dus nieuw voor zowel Chelsea als de voormalig doelman van the Blues. Cech neemt volgende week woensdag afscheid als prof, in de Europa League-finale tegen nota bene Chelsea.

In maart meldde France Football nog dat Chelsea het oog had laten vallen op Luis Campos, de sportief directeur van Lille, maar zijn komst lijkt van de baan. Het ziet er evenwel naar uit dat Campos gaat vertrekken bij Lille: de man die in het verleden onder meer James Rodríguez, Bernardo Silva en Benjamin Mendy naar AS Monaco haalde wordt gelinkt aan AC Milan en Barcelona.

Overigens is het maar de vraag hoeveel de Tsjech te doen zal krijgen op Stamford Bridge, daar Chelsea een transferverbod heeft gekregen voor de komende twee transferperiodes. De club is, na een mislukt hoger beroep, naar het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) gestapt om dat verbod van tafel te krijgen. Bovendien is het de vraag met welke trainer Cech gaat samenwerken: de toekomst van Maurizio Sarri is een groot vraagteken.

May zet deur naar nieuw Brexitreferendum open

In een laatste poging haar geplaagde EU-exitdeal door het Lagerhuis te krijgen, heeft de Britse premier Theresa May dinsdag duidelijk gemaakt dat ze een tweede Brexitreferendum niet langer uitsluit. Begin volgende maand mogen de parlementariërs hierover stemmen, op voorwaarde dat ze tevens Mays deal steunen.

De belofte komt enkele dagen nadat oppositiepartij Labour de gesprekken met de regering over een compromisdeal staakte. Als gevolg daarvan probeert de premier nu afzonderlijke parlementsleden over de streep te krijgen. Het voorstel bevat ook toezeggingen op het gebied van milieu, werknemersrechten en de Noord-Ierse grens.

Veel Lagerhuisleden zouden bereid zijn Mays voorstel te steunen op voorwaarde dat er sowieso een bevestigend referendum komt. May wil echter dat er éérst voor haar deal wordt gestemd, en dan pas over de mogelijkheid het aan de bevolking voor te leggen, waarbij het overigens de vraag is wat de opties op het stembiljet dan zouden zijn.

En het is dus ook de vraag of de parlementsleden die een nieuw referendum willen, wel bereid zijn het risico te nemen om eerst voor Mays deal te stemmen, om vervolgens het referendum zelf weggestemd te zien worden. Hoe de stemming uiteindelijk precies verloopt zou echter nog via amendementen op de dag zelf kunnen worden aangepast.

Te soft
Naast deze Lagerhuisleden moet May ook zien de Brexiteers over de streep te trekken die haar deal te soft vinden. Hun kritiek gaat met name over het vangnet om de grens met Ierland open te houden, door Groot-Brittannië mogelijk nog jaren EU-regels te laten volgen. Dat zien ze als een achterdeur naar een permanente douane-unie met de EU, wat ze zou beknotten in hun grote droom: een onafhankelijk Brits handelsbeleid.

Daarom wil May de wettelijke plicht vastleggen dat het Verenigd Koninkrijk uiterlijk eind 2020 een alternatief voor dat vangnet klaar heeft. Dat zou in de vorm van een vrijhandelsdeal of een technologische oplossing kunnen zijn. Het probleem voor de premier is echter dat de overige lidstaten - en met name Ierland - er wel mee akkoord moeten gaan. De exitdeal zelf waar het vangnet in staat is juridisch bindend en kan niet meer worden aangepast, erkende ze.

Vanwege de gedoogconstructie met de Noord-Ierse unionisten van de DUP kan May Noord-Ierland qua regelgeving bovendien niet losweken van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat zien de unionisten op hun beurt namelijk weer als een achterdeur naar een verenigd Ierland. Indien de vangnetregeling dus zou worden geactiveerd en Noord-Ierland EU-douaneregels volgt, betekent dit dus dat hele Verenigd Koninkrijk dit moet doen.

Oude wijn
Omdat de premier aan allerlei kritiek op de exitdeal probeert tegemoet te komen, mag het geen verrassing zijn dat haar voorstel van alle kanten wordt aangevallen. Labourleider Jeremy Corbyn noemt het oude wijn in nieuwe zakken, en zegt dat zijn partij het niet zal steunen. Hoewel dat niet alles zegt over wat individuele parlementariërs zullen doen, lijkt de kans gering dat de deal het ditmaal wel haalt.

Aan de andere kant is het - hoewel vaker gezegd - bijna ondenkbaar dat May als premier kan aanblijven als ze opnieuw faalt. En dan lijkt een 'echte Brexiteer' zoals Boris Johnson de grootste kans te maken om haar op te volgen. Daarmee is het scenario denkbaar dat de deal het haalt omdat Lagerhuisleden dit willen voorkomen.

Maar het lijkt een stuk waarschijnlijker dat voorstanders van een nieuw referendum erop gokken dat zo'n Brexitpremier als Johnson juist nodig is om een parlementaire meerderheid te bereiken. Het idee is dat die nieuwe premier het land na de zomer eerst op de rand zet van een no-deal Brexit, een wens van veel Brexiteers. Vervolgens zou het parlement, dat zich al eerder tegen no-deal uitsprak, ingrijpen. Met de overgebleven andere mogelijkheden van Mays deal of het annuleren van de Brexit zou er op dat moment een meerderheid voor een nieuw referendum kunnen ontstaan.

'George R. R. Martin betrokken bij FromSoftware-game'

George R.R. Martin, schrijver van A Song of Ice and Fire, werkt mogelijk samen met Dark Souls-ontwikkelaar FromSoftware. Dat zou moeten blijken uit verschillende geruchten die al enkele weken de ronde doen en nog eens versterkt werden door een blogpost die de veelgeprezen romanschrijver gisteren publiceerde na de slotepisode van HBO's Game of Thrones.

Al enkele weken geleden gingen er geruchten rond op zowel Twitter (Liam Robertson) als YouTube (Spawn Wave) dat Martin mogelijk meewerkt aan een 'Souls-achtige game met een open-wereld stijl en verschillende koninkrijken'. Gisteren plaatste GRRM een blogpost waarin hij onder andere reflecteert op de samenwerking met David Benioff en D.B. Weiss de afgelopen 10 jaar. In diezelfde blogpost rept de schrijver zijdelings over activiteiten die hem vandaag de dag bezighouden, uiteraard naast het afmaken van de officiële boekenserie. Eén van die bezigheden betreft de 'consult bij een computerspel uit Japan'.

Hidetaka Miyazaki, topman bij het Japanse FromSoftware en bedenker van de SoulsBorne-games en het recentere Sekiro: Shadows Die Twice, heeft in december al te kennen gegeven bezig te zijn met twee nieuwe, onaangekondigde titels. Gamewebsite Gematsu zegt op hun beurt een bron te hebben binnen FromSoftware die te kennen heeft gegeven dat een onaangekondigd project met werktitel "GR" reeds drie jaar in ontwikkeling is en een samenwerking betreft tussen Martin en Miyazaki. De game zou worden uitgegeven door Bandai Namco en voor het eerst aan het publiek getoond gaan worden tijdens de E3-persconferentie van Microsoft volgende maand. 

Het blijft vooralsnog allemaal bij geruchten, al valt één en ander best goed met elkaar te rijmen. Hopelijk krijgen we op de E3 een eerste onthulling te zien. Mocht het gerucht kloppen en de game reeds drie jaar in ontwikkeling zijn dan is de kans best aanwezig dat een eventuele release ook niet bijzonder lang meer op zich laat wachten.

Nederlandse volleybalsters verliezen eerste duel Nations League van ServiŽ

De Nederlandse volleybalsters hebben de eerste wedstrijd in de Nations League verloren. Oranje verloor in Belgrado met 3-0 (25-15, 25-22, 25-19) van wereldkampioen Servië.

Vanwege de volle speelkalender besloot bondscoach Jamie Morrison om Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Kirsten Knip, Maret Balkestein-Grothues, Celeste Plak, Yvon Beliën, Femke Stoltenborg, Robin de Kruijf en Nicole Koolhaas de eerste vijf speelrondes rust te geven met het oog op het olympisch kwalificatietoernooi, het EK en de World Cup, die later dit seizoen nog op het programma staan.

Het betekende dat Oranje met een heel jong team aantrad tegen Servië, dat wel hun sterspelers had opgesteld. Dat was ook in het scoreverloop te zien. Vooral Tijana Boskovic, de sterspeler van Servië, maakte veel punten en zo won het gastland dan ook makkelijk met 3-0 van Nederland. Alleen in de tweede set kon Oranje nog wat tegenstand bieden.

Oranje speelt woensdag tegen Turkije en een dag later is Zuid-Korea de opponent. Volgende week wordt er drie keer in Apeldoorn gespeeld en dan zijn Brazilië, Bulgarije en Polen de tegenstanders.

Spaanse verdediger van Arsenal naar FC Twente

FC Twente heeft zich voor komend seizoen versterkt met Julio Pleguezuelo. De 22-jarige verdediger komt transfervrij over van Arsenal en tekende in Enschede een contract van twee jaar met een optie voor nog een jaar.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

@jpleguezuelo, bienvenido a #fctwente 🔴⚽️

Een bericht gedeeld door FC Twente (@fctwente) op21 Mei 2019 om 6:54 (PDT)

De Spanjaard speelde in zijn jeugd voor Espanyol, Atlético Madrid en FC Barcelona. In 2013 maakte hij de overstap naar Arsenal. Afgelopen seizoenen werd hij uitgeleend aan Mallorca en Gimnàstic de Tarragona.

In Enschede voegt Pleguezuelo zich bij zijn landgenoten Aitor Cantalapiedra en Javier Espinosa, wie hij nog kent uit de jeugd van Barcelona.

Meest geÔnfecteerde laptop ooit wordt geveild

Een laptop die geïnfecteerd is met de meest verschrikkelijke malware wordt per opbod verkocht. De Samsung NC10-14GB 10.2-inch blue netbook wordt geteisterd door zes van de meest kwaadaardige malwares, waarmee wereldwijd in totaal ongeveer 95 miljard dollar aan schade is berokkend.

De laptop is zwaar aangepast en wel op zo'n manier dat er geen contact met de buitenwereld gemaakt kan worden, zowel fysiek als draadloos. Op dit moment staat het hoogste bod op ruim één miljoen dollar.

De laptop is gemaakt als kunstwerk, luistert naar de duistere naam The Persistence of Chaos en de toekomstige koper zal een zwaarlijvig document moeten ondertekenen waarin wordt gesteld dat deze laptop puur als kunstwerk gekocht  wordt en de inhoud nooit verspreid mag worden.

Volgens de aanbieder staan de volgende malwares op de laptop, met tussen haakjes het geschatte totaalbedrag aan schade in dollars: ILOVEYOU (15 miljard), MyDoom (38 miljard), SoBig (37 miljard), WannaCry (4 miljard), DarkTequila (ettelijke miljoenen), BlackEnergy (ettelijke miljoenen). 

Oud-PSV'er Beasley kondigt voetbalpensioen aan

Kort voor zijn 37e verjaardag heeft oud-PSV'er DaMarcus Beasley aangekondigd dat zijn twintigste seizoen als prof zijn laatste gaat zijn. De tegenwoordig voor Houston Dynamo uitkomende Amerikaan heeft via Twitter aangekondigd dat hij aan het einde van dit seizoen Major League Soccer gaat stoppen. De 126-voudig international doet dat enkele dagen voor zijn verjaardag. "Kort voor mijn 37e verjaardag wil ik jullie laten weten dat dit jaar mijn laatste als prof gaat zijn. Ik dank iedereen voor alle liefde, aanmoediging en steun van de afgelopen twintig jaar."

"Op het veld kunnen staan heeft ervoor gezorgd dat ik al mijn mogelijke dromen waar heb mogen maken. Een uitgebreider toelichting volgt op een ander moment. Voor nu bedankt", besluit een van de beste Amerikaanse spelers ooit. Beasley kwam in 2004 als 22-jarig talent naar PSV en trok via Engeland, Schotland en Duitsland uiteindelijk terug naar zijn vaderland. In zijn tweejarig verblijf in Eindhoven werd hij tweemaal kampioen en maakte hij deel uit van het team dat de in de halve finale van de Champions League nipt werd uitgeschakeld door AC Milan.

Vervolgens bracht hij een seizoen door bij Manchester City, drie jaar bij Rangers in Schotland en daar zorgde hij ook voor twee landstitels. Na een minder succesvolle jaargang bij Hannover keerde Beasley terug naar Noord-Amerika, waar hij drie seizoenen bij Puebla in Mexico speelde. Die ploeg toverde hem om van vleugelspeler tot linksback en bij Dynamo heeft hij nog steeds die rol.

Uitslag FC Utrecht - Heracles Almelo

FC Utrecht heeft zich dinsdag geplaatst voor de finale van de play-offs voor deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. De ploeg onder leiding van trainer Dick Advocaat won in eigen huis met 3-0 van Heracles Almelo. De heenwedstrijd afgelopen zondag was ook al in winst voor FC Utrecht geëindigd (0-2).

FC Utrecht treft in de finale Vitesse of FC Groningen. Beide ploegen spelen dinsdagavond de returnwedstrijd in Arnhem. In de eerste wedstrijd was er een 2-1 winst voor FC Groningen.

FC Utrecht

3 - 0

Heracles Almelo

 57' Gustafson(pen)
 80' Bahebeck
 90' Bahebeck
   
 
 Gele kaart: , Knoester, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 11.233
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Bergström
Janssen
Gavory
Bazoer (Bahebeck/23)
Strieder
Gustafson
Kerk (v.d. Maarel/75)
Dessers
Boussaid (Görtler/46)
  Blaswich
Droste (v. Hintum/29)
v.d. Buijs
Knoester
Breukers (v.d. Water/69)
Dos Santos
Merkel (Konings/76)
Osman
Czyborra
Dalmau
Kuwas

'Verenigde Staten onder Trump minder racistisch'

Een studie, uitgevoerd door onderzoekers in sociologie aan de Universiteit van Pennsylvania laat zien dat racisme in de Verenigde Staten na de verkiezing van Donald Trump als president, is gedaald.

Dat is niet wat de onderzoekers vooraf hadden gedacht. Daniel J. Hopkins and Samantha Washington onderzochten de meningen van een groep van 2500 Amerikanen, wiens veranderende meningen al sinds 2008 gevolgd worden en zij verwachtten juist een toename van racistische gedachten. "Het normaliseren van het hebben van vooroordelen en onderbuikgevoelens in combinatie met populistische politieke uitspraken, deed ons vermoeden dat racisme meer de kop zou opsteken. Vooral onder Republikeinen en Trumpstemmers", aldus de onderzoekers.

De studie vond echter precies het tegenovergestelde. Amerikanen uiten zich heden ten dage minder racistisch dan voor de periode president Trump. In de periode tussen 2012 en 2016 daalde het percentage Amerikanen dat negatieve vooroordelen over negers had niet significant. Na de verkiezing van Trump in 2016 daalde dit percentage enorm, verrassend genoeg onder zowel Republikeinen als Democraten. Het hebben van negatieve vooroordelen over Latino's daalde ook, al daalde dit sneller onder Democraten.

Een duidelijke reden voor deze duidelijke daling van racisme hebben de onderzoekers nog niet. Zij stellen dat de scherpe bewoordingen van Trump in de media Amerikanen aan het denken zet en hen zo wat milder doet uitdrukken. Of deze uitleg klopt valt nog maar te bezien, want tijdens de lange verkiezingsperiode, met een net zo uitgesproken Trump, was er geen daling in racistische uitingen meetbaar. Die daling werd pas significant nadat Trump tot president werd gekozen.

Accountantsorganisatie: 'Veel voetbalclubs financieel kwetsbaar'

Een kwart van de clubs in de Eredivisie en tweedederde van de clubs in de Eerste Divisie balanceren op het randje van de financiële afgrond. Dat stelt de Nederlandse Beroepsorganisaties van Accountants (NBA) in een open brief aan voetbalbond KNVB. De voetbalorganisaties hebben meer schulden dan bezittingen. Dit kan hun voortbestaan op het spel zetten. 

De NBA doet een aanbeveling dat er in de licentievoorwaarden hogere eisen worden gesteld aan het eigen vermogen van clubs. In de Eredivisie noteerden ADO Den Haag, Excelsior, FC Twente, FC Utrecht en Roda JC een negatief eigen vermogen over het seizoen 2017-2018, blijkt uit de publicatie. De eerste drie genoemde clubs sloten dat seizoen af met een negatief netto resultaat. 

Een KNVB-woordvoerder onderschrijft tegenover het FD het belang van een goede vermogenspositie. Juist om die reden is met ingang van het huidige seizoen de KNVB-regelgeving op dit punt aangescherpt. De effecten daarvan zullen voor het eerst pas duidelijk worden in de jaarcijfers over het seizoen 2019/2020. "Het heeft weinig zin om daar nu op vooruit te lopen. We willen eerst zien wat voor effect de nieuwe regelgeving heeft, pas daarna kunnen we kijken of die regelgeving wijzigingen behoeft", aldus de woordvoerder.

Een promotie of degradatie, wel of geen Europees voetbal spelen en de mogelijkheid of onmogelijkheid om spelers te kopen of verkopen heeft grote sportieve en financiële effecten. Veel clubs ontbreekt het aan eigen vermogen om financiële weerstand te bieden. Deze grote financiële kwetsbaarheid brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het schuiven met geldstromen, het in zee gaan met onbekende financiers en in het uiterste geval faillissement, aldus de NBA.

De KNVB denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen met het omvallen van voetbalclubs. Met de BVO's is eerder al afgesproken dat een club met een negatief eigen vermogen de verplichting heeft dit seizoen het dit met ten minste 5% per seizoen te laten afnemen. Wanneer een club hieraan niet voldoet ook eens een negatief eigen vermogen heeft dat groter is dan 25% van de omzet, dan kan dit leiden tot puntaftrek.

De NBA onderschrijft de maatschappelijke relevantie van betaaldvoetbalclubs, maar het is cruciaal dat zij opereren vanuit een financieel gezonde basisopstelling. Clubs en KNVB doen er goed aan om financieel niet alleen te sturen op de beschikbaarheid van geld voor het lopend seizoen, maar ook op een structureel positief resultaat in de toekomst. Dat is in het belang van de financiële stabiliteit van de individuele clubs en daarmee ook van de sector, zo stelt de beroepsorganisatie.

Het complete rapport en de open brief van de NBA is hier te lezen. 

NBA: Warriors met sweep naar 5e NBA Finals op rij

De basketballers van de Golden State Warriors staan voor het vijfde jaar op rij in de NBA Finals. In de finale van de Western Conference kregen de Portland Trail Blazers een heuse sweep om de oren: 4-0, nadat de kampioenen ook het vierde duel wonnen.

De wedstrijd ging anderhalf kwart volledig gelijk op en daarna was het zowaar Portland dat de touwtjes in handen nam. Tot halverwege het vierde kwart hield de thuisploeg het vol, daarna kwamen de Warriors tóch weer langszij. Met 111-111 was overtime nodig en daarin trokken de Warriors de winst nipt naar zich toe: 117-119.

Overigens waren Stephen Curry (37 punten, 13 rebounds, 11 assists) en Draymond Green (18 punten, 14 rebounds, 11 assists) goed voor een triple double, de eerste keer in de geschiedenis dat twee ploeggenoten dat in dezelfde play-offwedstrijd voor elkaar krijgen.

NBA play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.30 Toronto Raptors - Milwaukee Bucks, East Finals - Wedstrijd 4 (2-1 Milwaukee)*
*Live op Ziggo Sport

Triple doubles voor Curry en Green (Bron: YouTube)

Hogenkamp en De Bakker door naar tweede kwalificatieronde Roland Garros

Richèl Hogenkamp en Thiemo de Bakker zijn doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde van Roland Garros. Voor Arantxa Rus en Lesley Kerkhove zit het kwalificatietoernooi er al op.

De afgelopen twee jaar wist Hogenkamp, de mondiale nummer 178, zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Ook dit jaar ging de Nederlandse in het kwalificatietoernooi goed van start. Ze won de eerste ronde van de Poolse Magdalena Frech met 6-4, 1-6, 6-3.

Eerder op de dag werden Rus en Kerkhove uitgeschakeld in de eerste ronde. Bibiane Schoofs komt woensdag in actie in haar eerste ronde van het kwalificatietoernooi.

Bij de mannen haalde De Bakker de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. De 30-jarige Nederlander won in twee sets van de Japanner Yasutaka Uchiyama: 6-3 7-5. In de volgende ronde neemt De Bakker het opnieuw op tegen een Japanner. Dit keer is Go Soeda de tegenstander.

Tallon Griekspoor werd maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Robin Haase is rechtstreeks tot het hoofdtoernooi van Roland Garros toegelaten, net zoals Kiki Bertens dat bij de vrouwen is.

Tagliafico mag zich opmaken voor Copa Amťrica; Icardi blijft thuis

Nicolás Tagliafico kan de vakantie nog even uitstellen. De verdediger van Ajax heeft dinsdag te horen gekregen dat hij deel uitmaakt van de Argentijnse selectie voor de Copa América, die van 14 juni tot 7 juli wordt georganiseerd in Brazilië. Tagliafico is een van de 23 spelers in de selectie van bondscoach Lionel Scaloni, die ervoor heeft gekozen om Internazionale-spits Mauro Icardi niet mee te nemen.

Het is geen enorme verrassing dat Tagliafico zich op mag gaan maken voor het toernooi, daar hij de laatste tijd een vaste waarde was in La selección albiceleste. De dertienvoudig international was basisspeler tijdens het WK van vorig jaar en mocht gedurende de afwezigheid van Lionel Messi en Sergio Romero zelfs de aanvoerdersband om zijn arm schuiven. De linksback is overigens de tweede Ajacied die meegaat naar het toernooi, aangezien David Neres het ook tot de selectie van het thuisland heeft geschopt.

Kersverse Ajax-aanwinst Lisandro Martínez ontbreekt wel bij Argentinië. De enkelvoudig international debuteerde in maart van dit jaar tegen Venezuela voor zijn land, maar het zal voorlopig bij die ene wedstrijd blijven. Net als Martínez is ook Icardi niet van de partij. De spits kende een moeizaam seizoen bij Internazionale en doordat hij de afgelopen jaren vaker niet werd geselecteerd staat de teller voor de 26-jarige goaltjesdief pas op acht interlands.

Scaloni kiest verder met onder meer Lionel Messi, Sergio Agüero, Ángel Di María, Paulo Dybala en Nicolás Otamendi voor de bekende namen. De Argentijnen beginnen het toernooi op 16 juni met een wedstrijd tegen Colombia en nemen het in de groepsfase verder op tegen Paraguay en Qatar, dat als gastland een uitnodiging heeft gekregen voor het Zuid-Amerikaanse landentoernooi.

Positieve EPO-test voor winnares olympisch marathonzilver

Atlete Eunice Kirwa is de sjaak. De Keniaanse Bahreinse won in 2016 olympisch zilver op de marathon in Rio de Janeiro, maar is nu betrapt op EPO.

Een klassiekertje dus, net als de Keniaanse Jemima Sumgong, die in 2016 goud won en een jaar later ook positief testte op EPO om vervolgens de boel bij elkaar te liegen en haar (tweede) schorsing verdubbeld zag worden tot en met 2027.

De Athletics Integrity Unit liet nog niet weten of Kirwa buiten competitie of na een wedstrijd is betrapt, maar wel is de 34-jarige loopster voorlopig geschorst. Een jaar voor de Spelen in Rio pakte ze overigens al brons op het WK in Beijing.

Bahrein staat er weer lekker op door het nieuws over Kirwa: het land won in Rio twee medailles, beiden door atletes die voor een zak geld van Kenia overgestapt waren, en beide atletes zijn inmiddels betrapt. Ruth Jebet pakte goud op de 3000 meter steeplechase, maar viel vorig jaar door de mand.

Dťmare sprint naar eerste zege in Giro d'Italia

Daags na de eerste rustdag heeft Arnaud Démare zijn eerste zege gepakt in de Giro d'Italia. De Franse sprinter van Groupama - FDJ was na een vlakke etappe van 145 kilometer de snelste in een valpartij, voor Elia Viviani en Caleb Ewan. Pascal Ackermann, die tweede twee keer de snelste was in een massasprint, kwam ten val. Valerio Conti blijft ook na tiende etappe aan de leiding.

De tiende etappe was volledig vlak. Het stond wel vast dat de sprinters vandaag opnieuw een kans kregen. Lange tijd reden er twee renners voorop, maar zouden nooit een bedreiging vormen. Ze werden dan ook ruim voor de finish ingehaald, waarna een massasprint de beslissing moest brengen.

Vlak voordat de sprint begon hadden zich verschillenden sprinters zich al uitgeschakeld. Bij het ingaan van de laatste kilometer kwam Pascal Ackermann hard ten val samen met Jakub Mareczko en Matteo Moschetti. De andere topsprinters waren er wel bij en daarin was Arnaud Démare de beste voor Elia Viviani en Caleb Ewan. Woensdag, voorlopig wel de laatste, hebben de sprinters opnieuw een kans in deze Giro.

Harbers is opgestapt

Mark Harbers heeft in een verklaring tegen de pers laten weten dat er onder zijn verantwoordelijkheid een fout is gemaakt met de misdaadcijfers. Hij wil daar vandaag nog over in debat met de Tweede Kamer, voor hij zijn conclusies trekt, aldus de NOS. 

Uit een reconstructie zou gebleken zijn dat er op het ministerie al was gewaarschuwd dat er niet met een top tien van de meest voorkomende misdrijven gewerkt zou moeten worden. Daar zou niets mee zijn gedaan.

Na de verklaring gaf Harbers aan dat hij ervan uit gaat dat dit debat zijn laatste zou zijn. Dat duidt er volgens de NOS op dat gaat Harbers gaat aftreden.

Update 18:27 uur
Harbers heeft z'n ontslag aangeboden. Kijk hieronder de stream terug van het debat.

Update 19:00 uur
Klaas Dijkhoff laat in een reactie op de website van de VVD weten dat het Harbers 'siert' dat hij eerst uitleg gegeven heeft voor hij zijn ontslag aanbood: "Ook als cijfers een pijnlijk beeld schetsen, moeten zij met de Kamer worden gedeeld. Dat is, onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris, niet gebeurd. Niet omdat hij zelf zaken onder het tapijt wilde vegen, daar ben ik van overtuigd. Maar ze zijn er wel terecht gekomen. Het siert Mark Harbers dat hij de Kamer eerst heeft uitgelegd wat hier is misgegaan, voordat hij afscheid nam als staatssecretaris.”

Feyenoord heeft veruit beste veld; duidelijk signaal richting kunstgras

De grasmat in het stadion van Feyenoord is voor het zesde jaar op rij door de aanvoerders uitgeroepen tot beste grasmat van de Eredivisie. De spelersvakbond VVCS vroeg na elke speelronde van het afgelopen seizoen aan de aanvoerder van de uitspelende ploeg om het betreffende veld een cijfer te geven. Een 1 duidt op een zeer slechte ondergrond, een 5 houdt in dat het veld in een uitstekende conditie verkeert.

Grasmeester Erwin Beltman krijgt binnenkort de bijbehorende schaal uitgereikt. De Kuip stond het gehele seizoen bovenaan en eindigde met een gemiddelde score van 4,94 op een schaal van 1 tot 5, zo meldt Feyenoord dinsdag via de officiële kanalen. In het seizoen 2017/18 kwam de gemiddelde score uit op 4,8. Het grasteam van de club uit Rotterdam heeft dus progressie geboekt in de afgelopen twaalf maanden.

Feyenoord laat Ajax en PSV ver achter zich, want de overige ploegen van de traditionele top drie eindigen op een gezamenlijke tweede plaats, met een gemiddelde score van 4,35. Het verschil tussen echt gras en kunstgras is ook duidelijk zichtbaar. Heracles Almelo (2,12), VVV-Venlo (2,12), PEC Zwolle (1,94), ADO Den Haag (1,71), Excelsior (1,41) en FC Emmen (1,29), de zes clubs in de Eredivisie die op kunstgras spelen, eindigen allemaal in de staart van het klassement.

Juventus benadert Sarri in zoektocht naar nieuwe coach

Juventus heeft contact gezocht met vertegenwoordigers van Maurizio Sarri, die bij Chelsea niet zeker is van zijn toekomst. Juventus maakte vrijdag bekend dat Massimiliano Allegri vertrekt en dus zoekt de Italiaanse kampioen een nieuwe hoofdcoach. Simone Inzaghi staat ook op het lijstje, net als Mauricio Pochettino, weet Goal. Ondertussen wordt Sarri ook gelinkt aan AS Roma, dat een opvolger zoekt voor Claudio Ranieri.

De Italiaanse coach is met Chelsea derde geworden in de Premier League en volgende week woensdag is de laatste wedstrijd van het seizoen, de Europa League-finale tegen Arsenal. Of Sarri daarna op Stamford Bridge blijft, is nog steeds twijfelachtig. De 60-jarige manager werd al vroeg in het seizoen bekritiseerd en het is veel fans opgevallen dat hij de laatste twee wedstrijden het publiek compleet negeerde.

Bovendien heeft Sarri zich mogelijk niet populair gemaakt bij clubeigenaar Roman Abramovich. De coach sprak namelijk zijn ongenoegen uit over de ongelukkig geplande benefietwedstrijd van Chelsea tegen New England Revolution, vorige week donderdag in de Verenigde Staten. Tijdens dat duel raakte Ruben Loftus-Cheek zwaar geblesseerd; de Engelsman scheurde zijn achillespees en moet maanden herstellen.

Als Sarri inderdaad aan de slag gaat bij Juventus, dan zou Gonzalo Higuaín daarvan kunnen profiteren. De Argentijn moest vorig jaar weg uit Turijn en hij kwam uiteindelijk op huurbasis bij Chelsea terecht. Higuaín zal naar verwachting met Sarri meegaan naar Turijn als de coach daar wordt aangenomen. De naam van Frank Lampard wordt genoemd als eventuele nieuwe manager van The Blues.

Nintendo haalt games met lootboxes offline in BelgiŽ

België is te zien als aanvoerder van de strijd tegen lootboxes. Eerder moesten games als Fifa en PUBG stoppen met het beschikbaar stellen van lootboxes in het land. Deden ze dat niet konden de achterliggende bedrijven grote boetes of zelfs celstraffen verwachten.

Nintendo ziet het allemaal niet zo zitten en spreekt van een 'onduidelijke situatie in België omtrent bepaalde in-game verdienmodellen'. Het bedrijf maakt vandaag dan ook bekend dat Fire Emblem Heroes en Animal Crossing: Pocket Camp, twee games met lootboxes, offline worden gehaald in België. Toekomstige games met een soortgelijk verdienstmodel worden überhaupt niet uitgegeven in België.

In België gaan de games op 27 augustus offline. Nintendo Nederland heeft geen reactie gegeven, dus voorlopig blijven de games in Nederland gewoon beschikbaar.

Politie zoekt eigenaar van vermoedelijk gestolen sloep

Een man en een vrouw uit Amsterdam zijn vannacht aangehouden met een sloep, omdat ze geen verlichting voerden. Ze konden de herkomst van de sloep niet verklaren en zijn aangehouden op verdenking van diefstal of heling van de sloep. De politie is op zoek naar de eigenaar van deze Oud Huijzer sloep.

De aanhouding van de 18-jarige man en de 40-jarige vrouw vond plaats in de Oranjesluizen rond 04.00 uur. In eerste instantie werden ze staande gehouden voor opvallend vaargedrag en het niet voeren van verlichting. De sloep was ook niet voorzien van een registratieteken of een naam of spreuk. De sloep kwam aanvaren vanaf het BuitenIJ/IJburg. De man en de vrouw konden ook niet aantonen wie de eigenaar van de sloep is.

De sloep is van het merk Oud Huijzer type 560. De romp is donkerblauw en het dek is grijs. De sloep was tevens voorzien van een zwarte kap en een lichtkleurige kabelaring.

Bent of kent u de eigenaar van deze Oud Huijzer sloep? Neem dan contact op met de politie op 0900-8844. Men kan ook informatie delen via het tipformulier.

Onderzoek naar knelpunten bij resocialisatie vanuit forensische zorg

De Inspectie Justitie en Veiligheid is een onderzoek gestart naar de besluitvorming over het verlenen van vrijheden aan tbs-gestelden. Zij is hiertoe begonnen bij de Forensisch Psychiatrische Centra (FPC’s). Later dit jaar volgen de Penitentiaire Psychiatrische Centra (PPC). Door knelpunten en verbeterpunten te signaleren, wil de Inspectie bijdragen aan het zo veel mogelijk terugdringen van incidenten die worden veroorzaakt door tbs-gestelden die weer strafbare feiten begaan.

Kort na de start van het thema-onderzoek vond in Lelystad een incident plaats waarbij een man om het leven kwam. In verband hiermee is een aantal verdachten aangehouden. Tenminste één van hen is een tbs-gestelde die proefverlof had. Slachtoffer en verdachten kenden elkaar uit FPC de Oostvaarderskliniek in Almere. De Inspectie onderzoekt ook dit incident en betrekt die resultaten – indien relevant – bij het thema-onderzoek.

Resocialisatie
De Inspectie is bij de FPC’s begonnen om zicht te krijgen op de resocialisatiefase in de forensische zorg. Later dit jaar start de Inspectie in dit kader een tweede thema-onderzoek dat zich richt op de kwaliteit van de taakuitvoering in PPC’s. De Inspectie richt zich hierbij ook op de ketenpartners die bij de resocialisatiefase betrokken zijn zoals Forensisch Psychiatrische Afdelingen (FPA), Regionale Instelling voor Beschermende Woonvormen (RIBW) en gemeenten. Verder betrekt de Inspectie bevindingen uit eerdere onderzoeken zoals dat naar het detentieverloop van Michael P.

Het onderzoek naar de resocialisatie vanuit de PPC’s start eind 2019. De Inspectie neemt dan eventueel de uitwerking mee van de maatregelen die de minister voor Rechtsbescherming aankondigde in reactie op de onderzoeken naar het detentieverloop van Michael P.

De Inspectie onderzoekt welke factoren van invloed zijn op de besluiten om gaandeweg meer vrijheden en verantwoordelijkheden te verlenen aan een resocialiserende tbs-gestelde. Zij bekijkt ook hoe de lokale driehoek (burgemeester, officier van justitie en de politie), ketenpartners en instellingen in de overige forensische zorg hierbij worden betrokken.

Maatschappij beveiligen
In de forensische zorg worden mensen behandeld die veroordeeld zijn voor een ernstig delict. De rechter kan een tbs-maatregel opleggen aan personen die een strafbaar feit hebben gepleegd en die een psychische/psychiatrische stoornis of verstandelijke beperking hebben. Primair doel van tbs is de maatschappij te beveiligen.

Tbs-gestelden die in de laatste fase van hun behandeling zitten, krijgen vrijheden zoals verlof buiten de inrichting om zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving. Dat kan een gevaar betekenen voor de maatschappelijke veiligheid vanwege het risico dat een tbs-gestelde opnieuw een delict pleegt.

Eis van 6 jaar voor beveiligers in kluisjesroof Oudenbosch

Op vier maart 2018 werd ontdekt dat zo’n 200 kluisjes in een Oudenbosch bankfiliaal zijn opengebroken en leeggeroofd. Twee beveiligers staan vandaag terecht.

De buit van de kluiskraak vertegenwoordigt een waarde van tenminste 12 miljoen euro. Uit onderzoek bleek dat er twee personen 24 uur zijn ingesloten geweest in kluisruimte. De verdachten die vandaag terechtstaan waren ten tijde van de roof beveiligers en creëerden de gelegenheid voor de roof. Zij hoorden zes jaar celstraf eisen voor het plegen van de roof in vereniging.

De officier neemt het de verdachten kwalijk dat zij het vertrouwen van de cliënten van de bank hebben geschaad. ‘Kostbaarheden, waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken zijn, verdwenen.’ Ook de medewerkers van de bank en het beveiligingsbedrijf zijn aangeslagen geweest.

Tijdens de zitting werd door de officier hun aandeel geschetst. De twee beveiligers openden van deuren, het zetten het alarm uit, manipuleerden het alarm en zetten de safeloketten klaar. Ook werd uit onderzoek duidelijk dat onderling, tussen de vier verdachten, contact was tijdens de voorbereiding en in de nacht zelf. De gebruikte telefoons gingen daarna nooit meer aan. Ook hebben de twee verdachte beveiligers testen uitgevoerd tijdens de periode voor de kraak.

Naast 6 jaar celstraf eiste de officier ook een miljoen euro (eigen risico van de Rabobank) en zo’n 150.000 euro (kosten personeel) als schademaatregel.

GRID aangekondigd door Codemasters

Codemasters heeft vandaag een nieuwe GRID aangekondigd. Na een pauze van ruim 5 jaar heet de aankomende nieuwe game gewoon weer GRID. Want dat is hoe Codemasters rolt.

GRID (de nieuwe dus) komt 13 september naar PlayStation 4, Xbox One en pc. Zoals we van de serie gewend zijn zal er veel variatie zijn qua auto's en locaties, Codemasters belooft ons dat GRID locaties over vier continenten zal bevatten. Fictieve stratencircuits of nagemaakte echte circuits, het zit er allemaal opnieuw in. Met onder andere GT, Touring, Stock Cars en Muscle Cars zijn er veel verschillende klasses in verschillende disciplines, naast straat- en circuitraces kan je ook ovals, point-to-point en Time Attack verwachten.

Codemasters heeft ook een bekende naam kunnen inlijven voor deze nieuwe titel: Fernando Alonso. De tweevoudig wereldkampioen Formule 1 zal als adviseur fungeren in de nieuwe game, en in de GRID World Series Championship zal je het opnemen tegen het esports-team van de coureur. Als eindevenement mag je het tegen de kampioen zelf opnemen in zijn Renault R26, waarmee hij in 2006 het wereldkampioenschap Formule 1 binnenhaalde. Het is nog onbekend of Fernando ingame wél de Indy 500 kan gaan rijden.

RAD van Double Fine komt in augustus

RAD komt op 20 augustus uit voor Switch, PS4, Xbox One en pc. Deze kleinere game van Double Fine is een post-apocalyptische actie-rpg. Je speelt als een jongen die het tegen mutants opneemt. Opvallend daarmee is dat de jongen bepaalde elementen van de mutants kan overnemen en zelf kan muteren om aan nieuwe krachten te komen.

De game is verder een roguelike en bevat willekeurig gegenereerde levels, dus je moet daar wel van houden. Bekijk de eerste trailer van eerder dit jaar hieronder.

Capcom deelt verkoopcijfers van verschillende games

Capcom-games doen het de laatste tijd erg goed. Resident Evil 2 en Devil May Cry 5 zijn commercieel succesvol en Monster Hunter: World is de best verkochte Capcom-game ooit. Die game krijgt eind dit jaar een grote uitbreiding genaamd Iceborn.

Dit is de data tot en met 31 maart voor hun grootste titels:

  • Monster Hunter: World (PS4, Xbox One, PC) has sold 12.4 million units
  • Resident Evil 2 (PS4, Xbox One, PC) has sold 4.2 million units
  • Devil May Cry 5 (PS4, Xbox One, PC) has sold 2.1 million units
  • Street Fighter V (PS4, PC) has sold 3.1 million copies

Bekijk de volledige lijst van Capcom-verkoopcijfers hier.

Vermoedelijke commandant Jabhat al-Nusra bataljon aangehouden

De politie heeft dinsdag in het Zeeuwse Kapelle een 47-jarige Syriër aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in Syrië.

De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte is beslag gelegd op documenten en gegevensdragers als een computer en telefoon.

Duitsland
Tegelijkertijd zijn zes doorzoekingen in Duitsland gedaan in woningen van vermoedelijke strijders van Ghuraba’a Mohassan, in een gecoördineerde actie. Het gaat om doorzoekingen in een zelfstandig Duits onderzoek. Ook is een woning in Ede doorzocht, waar een man woont die in contact stond met verdachte.

De aangehouden man verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man.

De verdachte is vandaag in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

God of War passeert tien miljoen verkochte exemplaren

God of War voor PS4 is zoals verwacht erg succesvol geweest. Van de game zijn inmiddels meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. De sequel/reboot gooide vorig jaar hoge ogen en won bij veel sites 'Game of the Year'. Voorgaande God of War-games wisten nooit de grens van tien miljoen te doorbreken.

Vermoedelijk krijgen over een paar jaar weer een sequel op de PS5.

Celstraf voor ontucht met 6-jarige stiefkleindochter

Een 72-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met een aan zijn zorg toevertrouwd meisje van 6 jaar.

Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank sprak de man eerder vrij omdat de juiste plaats waar de ontucht zou hebben plaatsgevonden niet in de dagvaarding was vermeld. Het Openbaar Ministerie herstelde deze vergissing in hoger beroep en eiste een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Misbruik
Het hof acht bewezen dat de verdachte op 13 april 2015 in zijn woning, waar hij paste op het destijds 6-jarige dochtertje van de vriendin van zijn zoon, met dat meisje ontuchtige handelingen heeft verricht. Het hof laat zwaar wegen dat de verdachte zich niet heeft gedragen zoals van een oppas en in het bijzonder van een (stief) opa tegenover zijn (stief) kleindochter mag worden verwacht. Hij maakte misbruik van zijn rol en van het vertrouwen dat het kind in hem mocht stellen. Het hof heeft bovendien laten meewegen dat hij in een poging om zijn handelen te maskeren het meisje heeft geïnstrueerd het misbruik als hun ’geheimpje’ te bewaren en hierover vooral niets tegen haar moeder en stiefvader te vertellen.

Niet op zitting gehoord
Via de raadsman vernam het hof dat de verdachte te kampen heeft met medische problemen. Het hof heeft de behandeling van de zaak verschillende keren aangehouden om de verdachte in de gelegenheid te stellen dit zelf toe te lichten. Het hof wilde met hem in gesprek gaan over hetgeen hem wordt verweten en over zijn persoonlijke omstandigheden. Hij heeft van die gelegenheid geen gebruik gemaakt. Het hof betreurt dit omdat daardoor weinig inzicht kon worden verkregen in zijn situatie. Hoewel de verdachte niet eerder strafrechtelijk is veroordeeld, vindt het hof de opgelegde straf passend en geboden. Dit gelet op de ernst van het misdrijf en de gevolgen die dit soort feiten met zich brengen.

Schadevergoeding
De verdachte is ook veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan het slachtoffer. Het hof heeft een bedrag van € 56,84 aan materiële schade en € 500,- aan immateriële schade toegewezen.

Veelpleger veroordeeld tot 2,5 jaar cel

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Hij maakte zich schuldig aan een viertal feiten, waaronder poging tot afpersing en diefstal.

Op 7 januari 2019 maakte de man zich schuldig aan een poging tot afpersing. Hij zei tegen een 16-jarig meisje - dat bij de supermarkt als kassière aan het werk was - dat hij haar neer zou steken als zij geen geld uit de kassa zou halen. Daarbij toonde hij ook een mes. Daarnaast probeerde de man een voorbijganger op straat af te persen door hem om geld te vragen. Hierbij bedreigde hij de voorbijganger en gaf deze voorbijganger ook een tik. Deze feiten moeten grote indruk hebben gemaakt op de betrokken slachtoffers. Ook bij de samenleving roept dit gevoelens van onveiligheid op.

Tenslotte stal de man de pinpas van zijn moeder en pinde een geldbedrag met deze pas. De rechtbank neemt het hoog op dat de man er kennelijk niet voor terug schrikt zijn eigen moeder te bestelen en op die manier haar vertrouwen te beschamen.

De man is in de afgelopen jaren al veelvuldig voor vermogensdelicten en geweldsdelicten veroordeeld. Hulpverlening heeft tot nu toe niet tot gedragsverandering geleid. De reclassering adviseerde daarom een ISD-maatregel op te leggen. Maar de rechtbank vindt dit niet passend. De ISD-maatregel is in het leven geroepen om (ernstige) overlast door criminaliteit terug te dringen en daarnaast om door middel van behandeling gedragsverandering bij de dader te bereiken.

De man heeft echter duidelijk gemaakt niet aan de maatregel mee te zullen werken. Omdat daarnaast de ernst van de strafbare feiten en het feit dat de man de fout in blijft gaan een gevangenisstraf van langere duur dan de ISD-maatregel rechtvaardigen, kiest de rechtbank ervoor dit op te leggen.

'Call of Duty 2020 is Black Ops 5'

De Call of Duty-game van volgend jaar wordt door Treyarch gemaakt, dat meldt Kotaku op basis van bronnen. De ontwikkeling van Call of Duty-games wordt al jaren gerouleerd tussen drie studio's: Treyarch, Infinity Ward en Sledgehammer. Zo krijgt iedere studio drie jaar de tijd om aan een game te werken.

Treyarch kwam al met Black Ops 4 in 2018. Dit jaar is Infinity Ward aan de beurt met Modern Warfare 4, aldus veel geruchten. In 2020 was eigenlijk Sledgehammer aan de beurt, maar mede door een leegloop bij die studio lijken plannen te zijn veranderd. Treyarch krijgt nu een jaartje minder om Black Ops 5 te maken, terwijl Sledgehammer en Raven ondersteuning gaan bieden om het op tijd af te krijgen. Wat er ook gebeurt, het schema van Call of Duty is in ieder geval voorlopig helemaal ontregeld.

Antarctica wordt vruchtbaar gepoept

Tijd voor een poeptopic! Pinguïns en zeeolifanten schijten in Antarctica de hele boel onder...en dat blijkt bijzonder goed nieuws. Hun uitwerpselen zijn zeer rijk aan voedingsstoffen, zo blijkt uit een onderzoek van de VU, en de bemesting strekt zich meer dan een kilometer buiten de kolonie uit.

De onderzoekers besloten een kijkje te nemen op Antarctica, iedereen is immers van jongs af aan benieuwd naar de effecten van zeeolifantenpoep op de biodiversiteit. Het werd een uitdaging, want heel toegankelijk is het allemaal niet, en ze besloten zich door de kolonies heen te bewegen om de grond en (korst)mossen te bestuderen.

Wat bleek? "Pinguïns en zeeolifanten brengen lokaal zeer grote hoeveelheden stikstof vanuit zee het land op", aldus leider Stef Bokhorst. Daardoor wordt de grond bijzonder vruchtbaar en dat is goed voor de biodiversiteit. De poep verdampt deels als ammoniak, dat wordt het binnenland ingeblazen en daar wordt het opgenomen door de vegetatie.

(Korst)mossen groeien zo als een tierelier en dat ondersteunt dan weer diertjes als springstaarten, mijten en nematoden, legt Bokhorst uit, inclusief een goed voorbeeld: "In graslanden in de VS of Europa kun je er zo'n vijftig- tot honderdduizend per vierkante meter vinden, hier zijn dat er miljoenen."

Een volledig rapport is te vinden op de website van Current Biology, hier om precies te zijn.

MLB: Bogaerts helpt Red Sox langs Blue Jays, Rangers houden stand

De honkballers van de Boston Red Sox hebben een vrij ruime zege bijgeschreven in de MLB. De ploeg won met 2-12 van de Toronto Blue Jays, onder meer dankzij Xander Bogaerts. De Nederlander tekende in de negende inning voor een homerun en sloeg eerder ook al twee runs binnen.

De Texas Rangers namen thuis tegen de Seattle Mariners een 10-2 voorsprong, maar na een grand slam van Gordon Beckham werd het ineens nog spannend, zeker toen Edwin Encarnacion en Dan Vogelbach in de negende inning een homerun sloegen. Het bleef echter bij 10-9 en dus pakten de Rangers toch nog de winst.

De Baltimore Orioles kwamen thuis op 6-1 tegen de New York Yankees, maar zij gaven het wél weg. De thuisploeg stapelde fout op fout, de Yankees profiteerden en met een 3-run homerun in de negende inning sloeg Gary Sanchez de Yankees naar een 7-10 voorsprong, wat tevens de eindstand bleek.

Uitslagen MLB maandag
Toronto Blue Jays - Boston Red Sox 2-12
Cleveland Indians - Oakland Athletics 4-6
Baltimore Orioles - New York Yankees 7-10
New York Mets - Washington Nationals 5-3
Chicago Cubs - Philadelphia Phillies 4-5
Texas Rangers - Seattle Mariners 10-9
Houston Astros - Chicago White Sox 3-0
San Francisco Giants - Atlanta Braves 1-4
Los Angeles Angels - Minnesota Twins 1-3
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 2-1

Rangers - Mariners (Bron: YouTube)

Nerfs voor Hearthstone-kaarten in Rise of Shadows

Rise of Shadows, de laatste uitbreiding voor Hearthstone is al een aantal weken uit en het nieuwe year of the dragon is ook al een tijdje onderweg, en Blizzard heeft in die weken de tijd genomen om te kijken welke kaart in aanmerking komen voor een nerf. De nerfs zijn vanaf morgen van kracht.

Vooral rogue lijkt hard geraakt te worden door de nerfbat: drie van de vier kaarten zijn rogue class cards. Blizzard geeft als reden dat wanneer je Rogue wilt counteren je aangewezen bent op warrior-decks. Aangezien warrior veel meer slechte matchups heeft dan rogue leek het blizzard onwaarschijnlijk dat rogue daardoor aan populariteit zou inboeten als ook warrior generfd zou worden.

De volgende kaarten krijgen een nerf:

  • EVIL Miscreant heeft nu vier health (was vijf health);
  • Raiding party kost vier mana (was drie mana);
  • Preparation vermindert de cost van je volgende spell met twee mana (was drie mana);
  • Archivist Elysiana kost nu negen mana (was acht mana).

Zoals gebruikelijk kan iedereen de volledige dust-waarde van de kaarten terugkrijgen wanneer de nerfs live gaan. Sinds vorige week is ook het nieuwste adventure voor Rise of Shadows (de Dalaran Heist) beschikbaar.

Riseofshadows2

Onjuiste uitslag eindtoets 11% van groep 8-leerlingen

Alle leerlingen van groep 8 hebben afgelopen weken de uitslag gekregen van de verplichte eindtoets. Helaas is gebleken dat vanwege een fout 11% van deze leerlingen een onjuiste uitslag van de eindtoets heeft gekregen (‘toetsadvies’). Dat heeft bij een aantal leerlingen uit deze groep mogelijk geleid tot een onjuist eindadvies van de basisschool voor het voortgezet onderwijs. Dit is het advies waarmee een leerling zich kan inschrijven op een middelbare school.

Vanochtend hebben de verschillende toetsaanbieders de basisscholen geïnformeerd, zodat zij ouders op de hoogte kunnen stellen en kunnen nagaan of de leerling het best passende eindadvies heeft gekregen. Hierover heeft minister Slob de Tweede Kamer geïnformeerd.

De situatie doet zich voor bij een deel van de leerlingen dat de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets heeft gemaakt. Deze leerlingen zijn in een ander niveau ingeschaald dan op basis van het toetsresultaat bij hen zou passen. Hierdoor hebben zij een onjuist toetsadvies gekregen, bijvoorbeeld havo/vwo in plaats van vmbo gl-tl/havo. Daarom moesten de toetsadviezen voor leerlingen die een van deze toetsen hebben gemaakt opnieuw worden berekend. Leerlingen hoeven de toets niet opnieuw te maken.

Er zijn geen gevolgen voor de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt: zij hebben een correct toetsadvies ontvangen.

De oorzaak voor het probleem ligt niet bij de toetsaanbieders. Door een verkeerde berekening door onafhankelijke experts is bij 11% van alle groep 8-leerlingen in Nederland een onjuist schoolniveau uit de eindtoets gekomen. Dit betekent dat een deel van de toetsadviezen naar boven of beneden bijgesteld moet worden. In de meeste gevallen heeft deze groep leerlingen een te hoog toetsadvies gekregen. Dit doet niets af aan de eindscore van de toetsen zelf, de resultaten daarvan zijn correct en betrouwbaar.

Toets is tweede gegeven, naast het schooladvies
Een afwijkend toetsadvies kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor het eindadvies dat de leerling krijgt van de basisschool. De eindtoets is een tweede objectief gegeven naast het eerder door de eigen basisschool afgegeven schooladvies; het is wettelijk vastgelegd dat het schooladvies van de basisschool leidend is. Wel is het mogelijk dat basisscholen het eindadvies hebben bijgesteld naar aanleiding van een onjuist toetsadvies.

Minister Arie Slob: ‘Dit is een buitengewoon vervelende situatie, in eerste instantie natuurlijk vooral voor de geraakte groep 8-leerlingen en hun ouders, maar ook voor alle leerkrachten en scholen die hierbij betrokken zijn. Zowel de basisscholen die de schooladviezen opstellen en nu mogelijk een tweede keer moeten heroverwegen, als de middelbare scholen die leerlingen mogelijk anders moeten plaatsen.’

De toetsaanbieders staan in nauw contact met de basisscholen om hen zo snel mogelijk de juiste informatie per leerling te geven. Hierbij is zorgvuldigheid vereist. Ouders en leerlingen worden zo snel mogelijk door hun basisschool geïnformeerd over wat dit voor hen betekent.

Slob: ‘Alle betrokkenen zijn ervan doordrongen dat dit voor veel ouders, leerlingen, leraren en scholen in zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs tot onzekerheid leidt. Alle betrokken partijen betreuren de situatie en zetten alles op alles om zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven.’

Eindadvies van de basisschool is leidend
Eerder dit jaar hebben leerlingen van hun basisschool een schooladvies ontvangen, waarbij de basisschool kijkt naar de ontwikkeling van een leerling tijdens de hele basisschoolperiode. De basisschool bepaalt vervolgens op basis van het resultaat van de eindtoets, samen met het eerder gegeven schooladvies, welk type voortgezet onderwijs het beste bij een kind past. Dit eindadvies van de basisschool is leidend.

Scholen kunnen zelf kiezen uit verschillende eindtoetsen: de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets, AMN Eindtoets en de Centrale Eindtoets. Het mag voor het resultaat van de toets niet uitmaken welke toets een leerling maakt. Het is daarom belangrijk dat de 5 eindtoetsen vergelijkbaar zijn. De Expertgroep PO, aangesteld door het ministerie van OCW, maakt een vergelijking tussen deze 5 toetsen. Zo heeft elke leerling met zijn of haar capaciteiten dezelfde kans om een bepaald toetsadvies te behalen.

De leerlingen hebben de afgelopen weken de uitslag van de toets ontvangen. Op basis van signalen van scholen en toetsaanbieders die daarna zijn binnengekomen heeft OCW een onderzoek ingesteld. Er is vastgesteld dat er niet te onderbouwen verschillen bestaan tussen de toetsadviescategorieën van de Centrale Eindtoets en de eindtoetsen van de andere vier aanbieders, doordat de Expertgroep gerekend heeft met onjuiste waardes. Vervolgens is bepaald wat de effecten hiervan zijn voor leerlingen en is communicatie richting scholen in gang gezet.

Informatie voor ouders
Ouders worden geïnformeerd door de school over de specifieke situatie van hun kind. Voor andere vragen kunnen ouders contact opnemen met de informatielijn Eindtoets voor ouders: 050 599 98 20.

Getuigen gezocht van ontploffing in Weert

De politie zoekt getuigen van een explosie met vermoedelijk zwaar vuurwerk in de nacht van maandag op dinsdag. Twee personen zijn aangehouden in het nog lopende onderzoek.

Rond 00:00 uur kregen de hulpdiensten melding van een ontploffing bij een woning aan de Biemansstraat in Weert. Daarbij raakte niemand gewond. Na ontploffing is een auto uit de straat weggereden, deze is later door agenten gecontroleerd. De twee inzittenden, 31-jarige man uit Nijmegen en 27-jarige vrouw uit Weert, zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontploffing.

Uit technisch sporenonderzoek moet duidelijk worden wat de ontploffing heeft veroorzaakt. Het vermoeden bestaat dat het gaat om zwaar vuurwerk. De exacte schade zal vandaag worden vastgesteld door deskundigen. De gevel en raam van het pand liepen als gevolg van de explosie flinke schade op. Vandaag zal er buurtonderzoek worden verricht. Getuigen die informatie of tips hebben kunnen zich melden via 0900 – 88 44 of 0800-7000.

'Stop met plastic'

Met City Clean-Ups verspreid over Nederland, een online Plastic Plan en veel aandacht op tv en in de magazines geeft National Geographic de campagne ‘Stop met Plastic’ een vervolg. De hele maand juni staat in het teken van de strijd tegen wegwerpplastic. Programmamaker Harm Edens is dit jaar ambassadeur van de campagne.

9 miljard kilo plastic
Een dode walvis met 80 plastic tassen in de maag, containers vol plastic in de Waddenzee, een plastic zak op 11km diepte in de Marianentrog… Keer op keer worden we geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van plasticvervuiling in ons ecosysteem. Jaarlijks belandt 9 miljard kilo plastic in de oceaan. Dat terwijl veel producten, zoals rietjes en plastic tasjes, makkelijk te mijden zijn. National Geographic moedigt daarom mensen wereldwijd aan om een eigen Plastic Plan te maken waarin staat welke wegwerpproducten je stopt te gebruiken, dat kan op Stopmetplastic.nl.

City Clean-Ups 
Het Plastic Plan helpt wegwerpplastic te verminderen, maar National Geographic zet zich tevens in om plastic op te ruimen. Na het succes van de National Geographic Beach Clean-Ups vorig jaar, organiseert National Geographic komende maand City Clean-Ups in Den Haag (1 juni), Nijmegen (15 juni) en Zwolle (30 juni). Iedereen die mee wil doen kan zich kosteloos aanmelden via natgeo.nl/stopmetplastic.

Programmamaker Harm Edens is dit jaar ambassadeur van ‘Stop met Plastic’. Edens is duidelijk over zijn motivatie: “Het bewustzijn over wegwerpplastic is de laatste tijd behoorlijk toegenomen. Toch hoor je nog vaak ‘laat ze in China of Indonesië maar beginnen’ terwijl we ook hier omringd zijn door wegwerpplastic.” Edens belooft in zijn eigen Plastic Plan te stoppen met het gebruik van plastic flessen en tasjes.

(Tekst gaat door onder de video)

Naast Harm Edens ondersteunen onder anderen EU-vicepresident Frans Timmermans, Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe, fotograaf Sacha de Boer, FOX Sports-presentator Jan Joost van Gangelen en plastic-activist Merijn Tinga de campagne. Zij hebben allen een persoonlijke motivatie om zich uit te spreken tegen plasticvervuiling en hebben een videoboodschap opgenomen die in juni bij National Geographic te zien is.

National Geographic Junior
Het tijdschrift National Geographic Junior heeft jeugdpresentator Buddy Vedder en ecoloog Sterrin Smalbrugge gevraagd om de boodschap kracht bij te zetten. Buddy won eerder dit jaar de Zapp-award voor beste jeugdpresentator en Sterrin toerde het land door met ‘De Grote Reptielenshow’. Ze zijn beiden aanwezig bij de National Geographic City Clean-Up in Nijmegen.

‘Stop met Plastic’ staat in juni centraal op alle kanalen van National Geographic. Online wordt een reeks video’s en artikelen gepubliceerd, National Geographic Magazine pakt uit met reportages en interviews en op tv worden iedere woensdag, zaterdag en zondag documentaires rond het thema plastic uitgezonden.

 

En de opvolger van Sybrand Buma is ...

De 41-jarige Pieter Heerma! Hij is vanochtend door de CDA-fractie gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Voorzover bekend is hij de eerste agnost en niet-kerkganger op een gezichtsbepalende functie bij de christen-democraten. Een agnost is er niet van overtuigd dat er een God bestaat.

Eerder was hij persvoorlichter van de CDA-fractie. Hij is de zoon van oud-Kamerlid en fractievoorzitter Enneüs Heerma. Hij studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Heerma was ook de campagneleider voor het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Hij stond op plaats elf van de CDA-kandidatenlijst.

Op 20 september 2012 werd hij beëdigd als Tweede Kamerlid. Heerma begon toen als woordvoerder sociale zaken. Voor hij Kamerlid werd, was hij manager bij Zorgverzekereraar De Friesland.

1,5 jaar cel voor belagen ex-vriendin

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 60-jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Het hof vindt bewezen dat de man zijn ex-vriendin 1,5 jaar lang heeft belaagd. In die tijd maakte hij onder meer ook misbruik van haar identiteit op sociale media.

De man viel zijn ex-vriendin van oktober 2015 tot april 2017 lastig. Hij stuurde haar via de post seksueel getinte of gewelddadige afbeeldingen, al dan niet voorzien van bedreigende of beledigende teksten. Daarnaast zocht hij veelvuldig contact met de vrouw via sociale media en hield hij zich op in de buurt van haar woning, waarbij hij ook een hekwerk heeft vernield. Ook maakte de man op sociale media een account aan met foto’s en de naam van zijn ex-vriendin en deed hij zich vervolgens in contacten met anderen als haar voor.

Hoger beroep
De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij geldt een proeftijd van 3 jaar met bijzondere voorwaarden. Zo mag hij geen contact zoeken met zijn ex-vriendin of zich bevinden in de straat waar zij woont. De rechtbank Limburg veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

In hoger beroep krijgt hij nu een lagere gevangenisstraf opgelegd, omdat het hof vindt dat daarin de ernst van de zaak voldoende tot uitdrukking komt. Bij het bepalen van de straf heeft het hof rekening gehouden met het feit dat de man niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten, dat hij het slachtoffer na april 2017 niet meer heeft benaderd en zijn leven nadien heeft gebeterd.

De man moet de vrouw ook een schadevergoeding betalen van ruim 5000 euro.

Albanezen betrokken bij grootschalige hennepteelt

Politie en Openbaar Ministerie zijn dinsdagochtend samen met (keten) partners een grote integrale actie gestart op de georganiseerde hennepteelt in Limburg. Uit het strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat vooral personen van Albanese afkomst bij deze grootschalige hennepteelt betrokken zijn. In tientallen panden in Geleen en omgeving wordt een instap gedaan. Het vermoeden bestaat dat in deze woningen hennep geteeld wordt.

Voorbereiding
Aan de actiedag zijn maanden van voorbereiding vooraf gegaan. Naast de ruim 100 politiemensen die betrokken zijn bij de actie, werken ook andere instanties, bedrijven en overheidsinstellingenwerken zoals gemeenten, RIEC, Enexis, ISZW, RDW, belastingdienst en De Nederlandsche Bank mee.

Aanleiding onderzoek
De aanleiding voor het onderzoek is het ruimen van een hennepplantage in een pand in Geleen in 2016. Bij de doorzoeking stuitte de politie op financiële documenten die verder onderzocht zijn. Naast verschillende afdelingen van de politie in Limburg werd hierbij onder andere de gemeente Sittard-Geleen, het Regionaal Expertise en Informatie Centrum (RIEC) Limburg, de Nederlandsche Bank en Enexis ingeschakeld. De informatie die hieruit vervolgens naar voren kwam, o.a. de betrokkenheid van een bedrijf in Geleen en personen van Albanese afkomst, was aanleiding om na overleg tussen politie en openbaar ministerie een integraal strafrechtelijk onderzoek op te starten.

Geleens bedrijf facilitator
Vanaf eind 2018 heeft de recherche in Limburg het bedrijf, gevestigd aan de Groenstraat in Geleen, en met filialen in Duitsland en België, onder de loep genomen. De bedrijfsactiviteiten van het bedrijf bestaan uit de handel in en verhuur van motorvoertuigen, personenvervoer, reisbemiddeling en financiële dienstverlening (betaalservice diensten en money transfers).

Het vermoeden is echter dat het bedrijf zich vooral ook bezig houdt met het verrichten van illegale betaalservicediensten en personen met een criminele achtergrond en/of van Albanese afkomst faciliteert.

Blije koe valt in kasteelgracht

Stel, je bent een koe en na een barre winter - voor zover we daar in Nederland van mogen spreken - in de stal mag je eindelijk weer naar buiten. Hartstikke leuk natuurlijk, je rent rond en springt op en neer...en ineens lig je in de gracht.

Dat overkwam een koe in Doetinchem maandag. Het dier ging door het dolle heen en sloeg op hol toen het weiland weer open werd gesteld, waardoor Koe in de gracht van Kasteel Slangenburg belandde. De eigenaren kregen het dier niet uit het water, de opgetrommelde brandweer lukte dat even later wel.

De dolblije koe werd door de eigenaren meegenomen en nadat het dier was gekalmeerd mocht ze alsnog de wei in. Wij danken submitter X11 voor dit nieuws en nodigen een ieder uit om toch vooral ook zelf leuk nieuws in te sturen.

De koe werd gered (Bron: YouTube)

Inval bij veevoederbedrijf in omgeving van Tilburg

Vandaag heeft de politie een inval gedaan bij een veevoederbedrijf in Noord-Brabant. De politie heeft aanwijzingen dat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de Europese wetgeving met betrekking tot diervoederveiligheid.

Het bedrijf wordt ervan verdacht (afval)stoffen, die niet bestemd zijn voor veevoeder, toe te voegen aan veevoeders. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht onvoldoende maatregelen te nemen om afval en diervoeder van elkaar gescheiden te houden en onvoldoende hygiënisch te werken. Het bedrijf verkoopt de veevoeders als gecertificeerd, kwalitatief en veilig veevoeder en het vermoeden is dat het hiermee de normen van de certificerende instelling GMP+ schendt. De regels met betrekking tot diervoederveiligheid zijn er niet voor niets. Tegen de ondermijning van deze regels en de keurmerken die de afnemers van het bedrijf moeten beschermen, moet dan ook stevig worden opgetreden.

Inval
Vanochtend vroeg is een inval gedaan bij het bedrijf. Het productieproces is stopgezet en de politie, NFI en ILT nemen monsters uit de silo’s waar de (afval)stoffen zijn opgeslagen. Ook de NVWA, de omgevingsdienst en het waterschap onderzoeken het terrein. De boekhouding en vier vrachtwagens van het bedrijf zijn in beslag genomen. Gelijktijdig is de politie een onderzoek gestart in de woning van de verdachte net over de grens met Belgie. Ook in twee woningen van medeverdachten in de omgeving van Tilburg worden doorzoekingen uitgevoerd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Beslag
Met de delicten hebben de verdachten vermoedelijk wederrechtelijk voordeel behaald. De hoogte hiervan is nog voorwerp van onderzoek. Er is beslag gelegd op het vermogen en twee voertuigen van de hoofdverdachte.

Twee autostoeltjes schieten tekort in ANWB-test

Twee autostoeltjes hebben in de autostoeltjestest van de ANWB de frontale botsproef niet doorstaan. Gebruikers en kopers van de zitjes Babystyle Oyster Carapace Infant en Chicco Oasys i-Size nemen een veiligheidsrisico. Alle testresultaten zijn op de website van het ANWB te vinden.

De Babystyle Oyster Carapace Infant komt tijdens de frontale botsproef los van de Duofix i-Size Base en vliegt door de auto. Bij de Chicco Oasys i-Size met i-Size Base scheurt tijdens de botsproef de gordel waaraan de gesp zit uit de zitschaal. Bij een ongeval zou het kind uit de stoel vliegen met grote kans op letsel.

Chicco heeft inmiddels aangegeven alleen nog een verbeterde versie te leveren. Het gevaar voor Nederland lijkt beperkt omdat beide zitjes hier niet rechtstreeks via winkels worden aangeboden. Eventuele bezitters van de Chicco Oasys i-Size kunnen de betreffende onderdelen gratis laten vervangen. Hiervoor kan contact op worden genomen met de klantenservice.

Een derde stoeltje scoort slecht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De bekleding van de Maxi-Cosi TobiFix bevat de vlamvertragende stof TCPP in een hoeveelheid die de limiet in de Europese richtlijn voor speelgoed overschrijdt. Hiermee scoort het stoeltje slecht op het onderdeel ‘schadelijke stoffen’.

Daartegenover wist de Maxi-Cosi Jade met 3wayFix met vijf sterren de score ‘zeer goed’ te behalen. Verder scoorde het merendeel van de stoeltjes - 24 stuks – met vier sterren ‘goed’, één behaalde met drie sterren ‘voldoende’ en tenslotte scoorden twee stoeltjes met twee sterren ‘matig’.

 

Helft werkenden kan werk niet loslaten op vakantie

Maar liefst 46 procent van de werkende Nederlanders vindt het lastig om tijdens een vakantie afstand te nemen van zijn of haar werk. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.135 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Voor veertien procent van de ondervraagden is de hoeveelheid werk die er na de vakantie op ze wacht zelfs een reden om helemaal niet op vakantie te gaan.

Vooral hoogopgeleiden kunnen moeilijk afstand nemen van de dagelijkse verplichtingen. Maar liefst 55 procent van hen zegt het lastig te vinden om tijdens vakanties het werk lost te laten, tegenover slechts 37 procent van de rest van de beroepsbevolking. “Als ondernemer en bedrijfseigenaar moet ik mezelf soms dwingen om op vakantie te gaan”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Met al mijn goede voornemens lukt het me in het begin van de vakantie om echt afstand te nemen. Gedurende mijn verblijf begin ik echter steeds vaker aan werk te denken, waarna het aan de einde van de vakantie gewoon weer al mijn gedachten beheerst.”

Liever geen vakantie
Maar liefst 58 procent van de hoogopgeleiden is weleens geschrokken van de hoeveelheid werk die er na afloop van een vakantie op ze lag te wachten, tegenover 49 procent van de rest van de beroepsbevolking. Bijna de helft van hen (46 procent) zegt dan ook dat er onvoldoende collega’s zijn om hun werk over te nemen tijdens vakanties. Voor veertien procent van alle ondervraagden is de hoeveelheid werk dat ze na de vakantie verwelkomt daarom een reden om helemaal niet meer op vakantie te gaan. Franke: “Ik vind het erg belangrijk dat iedereen met een gerust gevoel op vakantie gaat en dat er altijd een collega is om iemands werk over te nemen. Vanwege de specialistische aard van sommige werkzaamheden is dit weleens lastig, maar ook dan zoeken we naar een oplossing. Het mag namelijk nooit zo zijn dat iemand vanwege de werkdruk niet op vakantie kan gaan.”

Vakantie uitstellen
Uit het onderzoek blijkt verder dat een derde van de ondervraagden weleens een vakantie heeft uitgesteld vanwege drukte op het werk. Desondanks zeggen twee op de drie ondervraagden meer vakantiedagen te willen. Veertigers hebben hier met 74 procent de meeste behoefte aan. Franke: “In mijn ideale wereld zou ik ook graag een paar dagen vrij hebben. Het rare is dat ik op vrije dagen vaak alsnog veel zakelijk contact heb met collega’s en opdrachtgevers.” Dit lijkt overigens onder een groot deel van de werkenden te spelen. Zo zegt maar liefst 53 procent van de ondervraagden weleens op vakantie zijn werkmail te checken.

Helft werkenden kan werk niet loslaten op vakantie (Afbeelding: Acties.nl)
Helft werkenden kan werk niet loslaten op vakantie (Afbeelding: Acties.nl)

'SGP'er Baudet die sharia wel ziet zitten'

Vrouwen die werken, recht op abortus, euthanasie, het is allemaal maar niets. Je zou denken dat het van een SGP'er af komt, of een moslim die pleit voor de invoering van de sharia. Maar nee, het komt af van de oh zo populaire Thierry Baudet. Daar waar zijn achterban het niet kan laten dit soort normen en waarden continu als het grootste kwaad weg te zetten, is hun leider het er gewoon mee eens.

Je ziet het gewoon komen, de keiharde tegenstander van sharia die overloopt, zoals menig pvv'er al eerder voorging. Je zou bijna denken dat Baudet een wolf in schaapskleren is voor de rechtse kiezer... "Today, even new life (in the womb) may be extinguished to avoid disturbing the individual’s freedom. In the Netherlands (where I live), suicide is facilitated to ensure that here, too, no constraints—such as the duty to care for your parents—are placed on the indi­vidual."

En nee, voor degene die vinden dat deze kritiek op de Nederlandse maatschappij woorden van de schrijver van het boek zijn, in dit boekverslagje wat Baudet gemaakt heeft, heeft het echt verkeerd. Je kan in het verslag zelf lezen dat het de woorden van Baudet zijn, mits uiteraard begrijpend lezen tot je vaardigheden behoort.

Overigens spreekt hij het in programa WNL tegen, zie de video. 

Lot van vegetatieve man ligt in handen VN-comitť

Het is een triest welles-nietes spelletje aan het worden. In september 2008 raakte de nu 42-jarige Vincent Lambert betrokken bij een motorongeval en ligt sindsdien in coma. Zijn echtgenote, en zes van zijn acht broers en zussen, willen dat de behandeling van Lambert, die nu al bijna elf jaar kunstmatig in leven wordt gehouden, wordt stopgezet. De ouders van Vincent zijn echter strenggelovig en vechten al sinds 2013, sinds hun zoon uitbehandeld is verklaard, om hem in leven te houden. 

In 2014 besloten de hoogste Franse rechters dat de behandeling van Vincent, die in vegetatieve staat verkeert, stopgezet mocht worden. Die beslissing werd in 2015 bekrachtigd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De ouders stelden vervolgens dat er een nieuwe beslissing genomen moest worden, want hun zoon had een nieuwe arts gekregen en er zouden nieuwe ontwikkelingen zijn in zijn medische toestand.

In april besloot de Franse Raad van State dan toch dat de behandeling beëindigd mocht worden. Maandagochtend besloten de artsen aan die beslissing te voldoen en Vincent kreeg geen voeding of water meer waardoor hij binnen enkele dagen zou overlijden. Het Hof van beroep in Parijs besloot maandagavond echter dat de behandeling opnieuw moest worden opgestart, totdat een VN-comité zich over het lot van de man heeft uitgesproken. 

De advocaat van de ouders, Jean Paillot, noemt deze beslissing een grote overwinning: "Het is slechts een voorlopige beslissing, maar een symbolische en sterke beslissing. En dit voor een periode van zes maanden, waarin het VN-comité de zaak van Vincent kan bestuderen." Jérôme Triomphe, de vader van Lambert, is opgetogen over de uitspraak: "We hebben gewonnen, Vincent moet leven, Vincent zal leven!" riep hij tegen een groep demonstranten die een betoging hielden voor het in leven houden van Lambert. 

F1 2019 gameplay trailer

Het zijn turbulente weken in de wereld van F1. Eerder werd bekend dat het F1 circus weer terugkomt naar Zandvoort. De laatste GP daar werd gewonnen door Oud-wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda. Waarvan vandaag bekend werd dat hij overleden is.

Codemasters heeft gisteren de eerste gameplay trailer online gezet voor F1 2019. In deze nieuwe versie kunnen we naast alles wat de F1 te bieden heeft ook aan de slag met F2 wagens. F1 2019 moet eind juni beschikbaar zijn.


Doctor Who: The Edge of Time aangekondigd

Fans van Doctor Who kunnen binnenkort aan de slag met een VR game van de serie. BBC Studios heeft Doctor Who: The Edge of Time aangekondigd. De game is gebaseerd op de Doctor Who reeks, maar zal een nieuw verhaal krijgen.

Als speler kruip je niet in de huid van Doctor Who, maar moet je op zoek naar haar om zo de wereld en het universum te redden. Doctor Who: The Edge of Time moet in september uitkomen voor PlayStation VR, Oculus Rift en HTC Vive.

Gasgebruik fors minder dan jaar geleden

Consumenten hebben in maart 1,1 procent meer besteed dan in maart 2018, meldt het CBS. De groei is vergelijkbaar met die in de voorgaande twee maanden. Consumenten hebben in maart 2019 meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed, maar fors minder gas verbruikt dan een jaar eerder. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in mei iets minder gunstig dan in maart.

Consument verbruikt opnieuw minder gas
De consumptie van overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen, was in maart 6,6 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens verbruikten vooral minder gas. Dit komt doordat het in maart 2019 zachter was dan in maart 2018.

Aan duurzame goederen besteedden consumenten daarentegen 5 procent meer dan in maart 2018. Ze gaven vooral meer uit aan woninginrichting, huishoudelijke apparaten, kleding en schoenen. Aan personenauto’s hebben consumenten echter minder besteed. Verder gaven consumenten 1 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in maart 4,4 procent meer heeft omgezet dan in maart 2018. Het verkoopvolume lag 3,6 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in maart 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Omstandigheden voor consumptie in mei iets minder gunstig dan in maart
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in mei iets minder gunstig dan in maart. Dat komt vooral doordat de stijging van de werkzame beroepsbevolking kleiner was. Ook waren ondernemers in de industrie minder positief over de toekomstige werkgelegenheid in hun bedrijf en was de stijging van de prijzen van bestaande koopwoningen kleiner.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, zo benadrukt het CBS. 

Gasgebruik fors minder dan jaar geleden (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Gasgebruik fors minder dan jaar geleden (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Giro: Etappe 10 - Drie keer niks, maar wel een sprint

Week één van de Giro zit erop, de renners hebben een rustdag achter de kiezen om even bij te komen van het weinige spektakel...vandaag wordt het knallen! Oh nee, toch niet. Een kort ritje van 145 kilometer van Ravenna naar Modena, met zo goed als niks wat boeiende obstakels betreft.

We lezen de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier maar weer even door en de conclusie is duidelijk: de route is enorm saai. Startplaats Ravenna heeft hartstikke boeiende en oude zaken te bieden, onderweg zien we ook wel leuke dingen, maar de route zelf? Nee.

Twee kilometer voor de finish kunnen we inschakelen, dan wordt het misschien even leuk. Een paar honderd meter met wat kasseitjes en vervolgens de sprint. Om twee uur valt het startsein, Eurosport is er gelijk bij. De finish ligt tussen vijf en half zes, tot die tijd kun je kijken hoe hard je gras groeit.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

F1-legende Niki Lauda (70) overleden

Formule 1-legende Niki Lauda is maandag in een privékliniek in Zwitserland overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. De Oostenrijkse drievoudig wereldkampioen kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, waardoor hij dit jaar nog niet in actie kwam als adviseur voor Mercedes. Lauda is 70 jaar geworden.

"Met grote treurnis maken we bekend dat onze geliefde Niki maandag in het bijzijn van zijn familie vredig ingeslapen is", aldus een woordvoerder namens zijn familie. "Zijn enorme successen als sporter en ondernemer zijn en blijven onvergetelijk, zijn dadendrang, oprechtheid en moed blijven een voorbeeld voor ons allemaal. Buiten de publiciteit was hij vooral een liefdevolle echtgenoot, vader en opa. We zullen hem ernstig gaan missen."

Op 1 augustus 1976 kwam Lauda tijdens de Grand Prix van Duitsland op de beruchte Nürburgring bijna om het leven. Na een zware crash vloog zijn Ferrari in brand, waarna Guy Edwards hem ontweek, maar Harald Ertl en Brett Lunger hem raakten. De drie stopten onmiddelijk en probeerden Lauda uit de vlammenzee te bevrijden, Arturo Merzario kwam niet veel later aan en parkeerde zijn Wolf-Williams om het drietal bij te staan.

Uiteindelijk reed Lauda ondanks zijn zware brandwonden slechts de twee volgende races niet mee, daarna was hij weer van de partij. Het jaar erop werd hij, net als in 1975, zelfs weer wereldkampioen, iets waar hij tot zijn crash ook hard naar op weg was: James Hunt kwam er dankzij twee zeges en een derde plek in de laatste races nog met één punt voorbij. Na 1975 en 1977 pakte Lauda in 1984 met McLaren zijn derde wereldtitel, na een 1985 waarin hij vooral race na race uitviel hield hij het voor gezien.

Niki Lauda in de Ferrari (Pro Shots/Imago)
Niki Lauda in de Ferrari (Pro Shots/Imago)

Miljoenensubsidie voor iconische Nederlandse monumenten

De geschiedenis van ons land wordt mede verteld door de grote iconische monumenten in Nederland, zoals onder andere Kasteel Amerongen, de rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp, Abdij Rolduc en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch. Het is van belang dat deze monumenten kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. Door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten van deze monumenten hoog. Daarom stelt minister Van Engelshoven € 35 miljoen beschikbaar voor 12 Nederlandse iconen.

Van Engelshoven: “In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn. De meeste monumenten staan er goed bij. Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.”

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (€ 7,5 miljoen), Abdij Rolduc in Kerkrade (€ 7 miljoen), de Sint-Janskathedraal in Den Bosch (€ 5 miljoen), dierentuin Artis (€ 4 miljoen) en Diergaarde Blijdorp (€ 4 miljoen) zijn grote monumenten die subsidie krijgen.

Ook Kasteel Amerongen (€ 2 miljoen), Landgoed Middachten (€ 2 miljoen), de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim (€ 2 miljoen) krijgen een financiële impuls. Daarnaast krijgen de museumhuizen van Hendrick de Keyser (€ 0,5 miljoen), kerken van de Oude Groninger Kerken (€0,5 miljoen), Landgoed Elswout (€ 0,5 miljoen) en het Waterloopbos in Marknesse (Flevoland € 0,5 miljoen) een bijdrage.

FOK! Wat een weer: kansloos weerland!!

Daar ben ik weer!

En ga er maar eens lekker voor zitten, want ik zal eens even mijn mening geven over het weer in ons land. Of liever gesproken, het weer wat er niet is. Dit sloeg natuurlijk weer nergens op gisteren. Was eerst de verwachting dat het in het oosten nog 22 tot 24 graden zou worden, dat is bij lange na niet gehaald. Die meedogenloze noordwestenwind heeft bijna het hele land veroverd. Komt ook nog bij dat de convergentielijn van gisteren té ver naar het oosten was opgeschoven. 

Wat wel heel fraai was om te zien, was dat het frontensysteem van een depressie heel mooi krulde over een groot deel van Europa. Vanaf Griekenland tot over de Balkan, en dan met een boog tot dwars over Duitsland. Dat was één grote onweershaard. Ik denk dat chasers over dat hele gebied mooie plaatjes hebben kunnen schieten.

Wat viel mij verder op? Ja, onweer op een schier onmogelijke plek. Middenop en ruim ten noorden van ons op de Noordzee. De hele dag vonden daar ontladingen plaats op een complex wat zich nauwelijks verplaatste. Ik vermoed een trog. Maar het is wel heel bizar dat het op een plek waar je het juist niet verwacht daar wel lukt.

Nog even terug komen op de buien van zondag. In Gemert viel 72 mm en daar waren ze vandaag nog bezig met puin ruimen. En wat leuk is, Erwin Klein had ook nog even wat tijd, en die zag de outflow van een zware bui. Hij stond er net voor en zag een heuze stofstorm over de weilanden razen, de onderstaande foto zegt ook maar eens hoe droog het al weer niet is.

Maar ja, dan gisteren weer. Grijs, somber en uitermate kil was het weer. Met 12 tot 14 graden was het in een groot deel van het land wel over. Alleen in het uiterste oosten klaarde het even op en werd het nog ruim 20 graden. Dit was echter niet genoeg om de convectie-temperatuur te behalen, en een andere trigger voor buien was er niet gisteren. Het bleef dus vrijwel overal droog.

En nu even mijn mening.  

Vorig jaar mei hadden we 15 zomerse dagen. Hoe anders is het dit jaar. Op de valreep boekte Twente net 25 graden, maar landelijk gezien is er officieel sprake van 0 zomerse dagen in mei, en dat gaan we ook niet halen. Verder hebben we zelfs regelmatig de kachel aan moeten hebben. Bovendien was er zelfs vorstschade in den lande. Er zijn mensen die dit toejuichen, maar die kicken erop om apart te zijn en die willen aandacht en reacties. Dat zie je ook op diverse weerfora. Nou, vooruit, ik ben ook een mafkees, maar ik hou wel van normale temperaturen en af en toe een lekker zonnetje. Als weerliefhebber wil ik ook op zijn tijd wel eens een echte zomerse stortbui. Dit begint echter een steeds zeldzamer verschijnsel te worden. Goed, zoals gisteren komen ze wel voor, maar vaak alleen vér ten oosten van de kustprovincies. Veel vaker echter lopen buienverwachtingen volkomen mis.

De laaste paar jaar zien we in de ensembles vaak dat er op kortere termijn neerslag te verwachten is, maar in de praktijk blijft er helemaal niets meer van over. Dit is echt een trend van de laatste 3 a 4 jaar. Ziet een ensemble er op korte termijn nog leuk uit, drie dagen later is die weer kurkdroog, en dat is wat er de laatste week ook is gebeurd. Het zag er best aardig uit, maar je ziet het, op die paar buien na, is het op heel veel plaatsen gewoon droog gebleven.

Dat brengt mij meteen op de titel van deze tirade: Nederland is voor veel weerliefhebbers gewoon een kansloos land. Je ziet het gisteren dus weer. Je hoeft maar een paar uurtjes te rijden en je hebt al plezier, maar als weerliefhebber doe je het toch voor je eigen tuin. (of zolder)

Kijken we even vooruit: Het is niet iets om vrolijk van te worden. Het blijft behoorlijk ondermaats. Deze week blijft het verder wel grotendeels droog. Aan het einde van de week ZOU er weer een bui kunnen vallen, met de nadruk op zou. Vandaag is er opnieuw veel bewolking en blijft het vrijwel overal droog. Van west naar oost wordt het 13 tot 17 graden. Natuurlijk komt dat door die hardnekkige en vervelende noordwestenwind.

Klagen en mopperen heeft helaas geen zin, maar het is wel leuk om het even van je af te schrijven.  

Nou, beste luitjes, mijn energie is nu op.  

Tot ziens.  

Outflow in Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Een prachtige foto van Erwin Klein. Hij zag nabij Zelhem de woedende windvlagen als outflow van een zware bui over de weilanden trekken. Je ziet hoe droog het al is. Dit leverde een soort zandstorm op. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Doelwitten van jihadistische aanslagen in beeld

Stadsbussen in Londen, de marathon in Boston, de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, de luchthaven van Brussel en de kerstmarkt in Berlijn. Wat deze locaties met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal doelwit zijn geweest van een jihadistische aanslag.

In de publicatie Doelwitten in beeld geeft de AIVD inzicht in de doelwitten van de jihadistische aanslagen die in de periode 2004 – 2018 in het Westen zijn gepleegd.

Feitelijke weergave
In deze publicatie geeft de AIVD een feitelijke weergave van onder meer het aantal aanslagen, de geografische spreiding, welke doelwitten veel en weinig zijn getroffen, verschillen tussen landen onderling en de gebruikte aanslagmiddelen. De AIVD draagt hiermee bij aan meer objectieve kennis over in het Westen gepleegde aanslagen.

Driekwart aanslagen in afgelopen vijf jaar
Van de 112 aanslagen die de afgelopen vijftien jaar in het Westen zijn gepleegd, vond driekwart plaats in de afgelopen vijf jaar. Dit valt samen met de opkomst van ISIS en hun oproepen aan sympathisanten om aanslagen te plegen.

Niet alleen het aantal gepleegde, maar ook het aantal geslaagde aanslagen in het Westen nam in deze periode toe. Het is deze week vijf jaar geleden dat ISIS de eerste aanslag pleegde op Europese bodem.

Van alle aanslagen in de afgelopen vijftien jaar vond 70% plaats in vier landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Van alle westerse landen werd Frankrijk veruit het vaakst getroffen.

Voorkeur voor makkelijk benaderbare doelwitten
De overgrote meerderheid van de aanslagen was gericht tegen een makkelijk benaderbaar doelwit, waar geen of weinig beveiligingsmaatregelen aanwezig waren. In de laatste vijftien jaar vond een derde van alle aanslagen in het Westen plaats op vrij toegankelijke locaties, waar willekeurige voorbijgangers of aanwezigen het slachtoffer werden.

Meer steekwapens en voertuigen
Bij vier op de tien aanslagen werd een steekwapen gebruikt, bij een kwart werd gebruik gemaakt van explosieven en bij een kwart was een vuurwapen het aanslagmiddel. In de afgelopen vijf jaar nam het gebruik van explosieven af, terwijl steekwapens en voertuigen juist vaker werden gebruikt.

Overzicht van aanslagen in tijdlijn
Wat gebeurde er in Londen op 7 juli 2005? Welke aanslagen waren er vorig jaar in Frankrijk? Hoe vaak is in het Westen een aanslag met een auto gepleegd? Wat was het doelwit van de aanslag in Orlando?

Om een chronologisch beeld te krijgen van waar en wanneer welke doelwitten zijn getroffen, heeft de AIVD de 112 aanslagen die ten grondslag liggen aan deze publicatie in een overzichtelijke tijdlijn gezet. Bekijk de tijdlijn op aivd.nl/aanslagen.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.