FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 mei 2019

Facebook bant Alex Jones en andere 'gevaarlijke individuen'

Facebook heeft besloten om onder meer Alex Jones van samenzweringssite InfoWars, diens Britse redacteur Paul Watson en voormalig Breitbart-redacteur Milo Yiannopoulos van hun sociale netwerk te verbannen. Ook Louis Farrakhan van Nation of Islam is niet langer welkom. De site zegt dat ze zijn geband volgens de policy omtrent zogenoemde 'gevaarlijke individuen'.

Volgens Facebook maakten de bewuste users zich schuldig aan haatzaaien. De bans betreffen tevens Instagram, dat ook eigendom is van Facebook. Volgens het bedrijf wordt er bestaand beleid uitgevoerd, maar mogelijk werd er nu vaart achter gezet vanwege kritiek na de Christchurch-terreuraanslag, die ruim een kwartier via Facebook werd gelivestreamd.

"We bannen altijd individuen en organisaties die geweld en haat promoten of zich daarmee bezighouden, ongeacht de ideologie", aldus de onderneming in een verklaring. "We hebben een uitgebreide procedure om potentiële schenders te beoordelen, en daarmee zijn we tot het besluit gekomen om deze accounts te beëindigen." Naast de accounts zijn ook groeps- en fanpagina's weggehaald.

Bij de gebanden zitten verder onder andere de white supremacist Paul Nehlen en Laura Loomer, een anti-islamactiviste met veel volgers, meldt de BBC. Laatstgenoemde werd al eerder van Twitter geschopt, en ketende zich toen uit protest vast aan een van Twitters kantoren in New York.

Gelekt
Facebook kreeg in het verleden ook kritiek dat bans vantevoren werden aangekondigd. Dat gebeurde nu niet, maar toch kon Jones donderdag via Facebook een tijdje uitwijden over zijn aanstaande verbanning. Yiannopoulos riep ondertussen zijn Instagramvolgers op zich in te schrijven op zijn mailinglijst zodat hij ze op sleeptouw kan nemen naar een andere dienst. The Guardian vermoedt dat er is gelekt vanuit Amerikaanse nieuwssites die de berichtgeving vooraf onder embargo hadden staan.

Twee maanden geleden werd de Britse anti-islamactivist en vermoedelijk aankomend UKIP-europarlementariër Tommy Robinson overigens ook van zowel Facebook als Instagram gegooid.

Arsenal dicht bij Europa League-finale na winst op Valencia

Arsenal heeft donderdagavond een degelijke overwinning op Valencia in de eerste halve finale van de Europa League geboekt. De ploeg van manager Unai Emery won in het eigen Emirates Stadium met 3-1 van de club uit LaLiga, dankzij een dubbelslag van Alexandre Lacazette en een late treffer van Pierre Emerick-Aubameyang. Het uitdoelpunt biedt los Che enig perspectief voor de return, volgende week donderdag in Mestalla.

Het bezoek uit Oost-Spanje startte goed aan de wedstrijd en had eigenlijk al via Carlos Soler aan leiding moeten gaan, maar zijn inzet van dichtbij na voorbereidend werk van Rodrigo ging over het doel van Petr Cech. Twee minuten later was het alsnog raak: na een corner van Dani Parejo vanaf links kopte Rodrigo de bal bij de tweede paal richting de eerste paal, waar Mouctar Diakhaby met het hoofd afrondde: 0-1.

Een heerlijke counter leidde zeven minuten later al de gelijkmaker van Arsenal in: Lacazette stuurde Aubameyang richting het zestienmetergebied, waar hij vervolgens de bal weer terugkreeg en kon afronden. De Fransman nam in de 25e minuut ook de 2-1 voor zijn rekening: na een pass van Granit Xhaka kopte hij het leer achter Neto. Een hard gelag voor de bezoekers, die in defensief opzicht een onzekere indruk maakten en daarmee de goede start in Londen geen vervolg konden geven.

Arsenal had na de onderbreking liefst zeventig procent balbezit tegen een Valencia dat niet fris oogde en louter voorspelbare aanvallen kon opzetten. De Londenaren slaagden er echter niet in om de voordelige marge te vergroten. Lacazette miste een goede kans na een pass van Aubameyang en daarna stond Neto een hattrick van de aanvaller in de weg, met onder meer een redding met zijn benen.

Valencia had kleine kansen via Kevin Gameiro en Diakhaby, maar leek vanwege de uitgoal ogenschijnlijk genoegen te nemen met een minimale nederlaag en toonde weinig lef. Het ging in de slotfase mis voor de ploeg van Marcelino. Neto had een goede redding in huis op een inzet van Lacazette, maar de aanval ging door en na voorbereidend werk van Sead Kolasinac ontdeed Aubemeyang zich van José Luis Gaya en rondde hij af.

Chelsea blijft bij Eintracht Frankfurt steken op gelijkspel

Eintracht Frankfurt en Chelsea hebben elkaar donderdagavond in hun eerste halve finale van de Europa League in evenwicht gehouden: 1-1. Eintracht kwam in eigen huis door toedoen van Luka Jovic nog wel op voorsprong, maar moest op slag van rust de gelijkmaker van Pedro Rodríguez incasseren. De Duitsers mochten vervolgens niet klagen dat hier in de tweede helft niet nog meer tegendoelpunten bij kwamen en Die Adler zullen volgende week donderdag in Londen tenminste een keer moeten scoren om de finale van het tweede Europese bekertoernooi te bereiken.

Jonathan de Guzmán en Jetro Willems begonnen het duel op de bank namens de thuisploeg, terwijl Maurizio Sarri er bij Chelsea voor koos om sterspeler Eden Hazard niet aan de aftrap te laten verschijnen. Zij zagen vanaf de zijlijn hoe beide ploegen in een stampende Commerzbank-Arena in de openingsfase de kat uit de boom keken en de eerste grote kans liet dan ook ruim twintig minuten op zich wachten.

Met 23 minuten op de klok was het ook meteen raak toen Filip Kostic een scherpe voorzet de zestien indraaide en landgenoot Jovic de bal al vallend achter Kepa Arrizabalaga kopte. Chelsea moest daarna in de achtervolging en kreeg kansen via Pedro en Ruben Loftus-Cheek, die echter allebei de bal naast het doel van Kevin Trapp mikten. Eintracht leek zodoende met een voorsprong aan de thee te kunnen, maar op slag van rust was het toch nog raak toen Loftus-Cheek een aantal tegenstanders de baas was en Pedro vervolgens op aangeven van de Engelsman af kon drukken.

Die gelijkmaker leek in de tweede helft nog flink door te dreunen bij Die Adler , want de manschappen van Adi Hütter kwamen er na de rust nauwelijks meer aan te pas. Chelsea domineerde het balbezit en kreeg via Loftus-Cheek een eerste kans op meer. De Engelsman schoot echter over en zag vervolgens hoe David Luíz een paar minuten later een vrije trap op de lat knalde.

Met Eden Hazard in het laatste halfuur binnen de lijnen kreeg David Luíz een klein kwartier voor tijd nog een goede kans toen hij een vrije trap van de Belg binnen mocht koppen, maar zijn inzet miste de kracht om Trapp te passeren. Een paar minuten voor het einde ging het echter nog bijna mis voor Chelsea toen David Abraham uit een corner net over kopte. Vlak daarna verspeelde N'Golo Kanté de bal in de opbouw op een gevaarlijke plek, maar the Blues konden uiteindelijk opgelucht ademhalen. In de blessuretijd mocht ook Willem nog even zijn opwachting maken als invaller voor Mijat Gacinovic.

Oranje vecht zich voorbij Japan op WK ijshockey

Na de helaas verloren ijshockeyfinale in de Duitse Oberliga tegen Landshut zijn woensdag vijf spelers van de Tilburg Trappers ingevlogen voor het op het WK in divisie 1B spelende Oranje. Dat was niet alleen hard nodig, maar ook zeer duidelijk merkbaar in het duel met Japan, dat volgde op drie nederlagen, wederom met FOK! in het stadion.

Oranje begon zoals gewoonlijk sterk aan de wedstrijd, maar komt ondanks dat de Japanners als eerste op doel schieten nu ook nadrukkelijker in de aanval en voert die druk ook steeds verder op. Dat gaat door tot Thomas Borgman een nogal opzichtige overtreding begaat en voor twee minuten het strafbankje moet opzoeken, maar Nederland overleeft dit met hangen en wurgen. Als de Japanners ook een straf krijgen weet Reno de Hondt de puck op de rebound na een hard schot van Giovanni Vogelaar in het doel te tikken voor de 1-0. Na dit doelpunt voeren de Japanners de druk wat op, maar Martijn Oosterwijk weet zijn doeltje schoon te houden.

In de tweede periode neemt Nederland het initiatief een beetje over: Vogelaar schiet de Japanse keeper zijn stick uit de handen en Jasper Nordemann raakt de paal. Na nog een eigenaardige powerplay van Nederland krijgt Oranje ineens kort na elkaar een in de ogen van uw redacteur zeer twijfelachtige straf tegen Danny Stempher en een zeer terechte straf tegen Ryan Collier. Een halve minuut 5-tegen-3 weet Oranje te overleven, waarna Steve Mason de zojuist vrijgelaten Stempher strak aanspeelt die vervolgens Vogelaar bediend voor de 2-0, het ziet er zonnig uit voor Oranje.

Nederland scoort (Foto: Karina)
Nederland scoort (Foto: Karina)

Voor de Japanners is de start van de derde periode ook het moment om echt wakker te worden. Vanaf de eerste seconde laten ze een storm los die eigenlijk de hele periode aanhoudt. Nederland verdedigt de voorsprong met man en macht met veel geblokte schoten en een goalie die boven zichzelf uitstijgt, maar vijf minuten voor het einde is het toch raak: de Japanners trekken de goalie naar de kant om met een extra veldspeler de gelijkmaker te forceren, maar het zijn Vogelaar en Stempher die met een nette combinatie de puck in het lege net werken.

Japan probeert het nog wel en dankzij raar gestuiter voor het doel van Oosterwijk en een doelpunt van de Japanners op dertig seconden voor het einde wordt het nog wel spannend, maar de Nederlanders spelen het netjes uit en pakken de eerste drie punten van het toernooi. Man of the match is Martijn Oosterwijk voor Oranje en een of andere Japanner bij de Japanners.

Vrijdag volgt broodnodige rust voor de mannen en zaterdag do or die tegen Roemenië, dat het verrassend goed doet. Bij winst is het afwachten hoe de andere wedstrijden aflopen.

PL Darts: Gurney voor derde keer op rij langs Van Gerwen; Wade te sterk voor Price

Avond veertien van de Premier League. Rob Cross en Michael van Gerwen zijn zo goed als zeker van de playoffs. Er strijden nog vier andere darters voor twee finaleplekken. James Wade, Mensur Suljovic en Gerwyn Price hebben vijftien punten. Daryl Gurney volgt op veertien punten. Dit bericht wordt aangevuld nadat de wedstrijden zijn gespeeld. 

Rob Cross 8-1 Michael Smith
Cross heeft gehakt gemaakt van Michael Smith. In Manchester werd het 8-1 voor de kale Engelsman. Cross vloog uit de startblokken. Met finishes van 101, 78, 71, 68 en 8 stond Cross binnen no time 5-0 voor. Smith mocht nog een leg pakken, maar hield het mee op. Cross snelde vervolgens naar 8-1.

Peter Wright 6-8 Mensur Suljovic
Suljovic kwam goed weg tegen Wright. De Oostenrijker won met 8-6 van de Schot. Suljovic zette meteen de toon door in de eerste leg 144 uit te gooien. Hiermee brak hij zijn Schotse opponent. Het werd vervolgens 3-0. Wright gooide 130 uit voor 3-1, waarna Suljovic weer twee legs pakte. De Oostenrijker werd slordiger en Wright kon één break goed maken. Uiteindelijk gaf Suljovic de partij niet meer uit handen en won met 8-6. 

Daryl Gurney 8-5 Michael van Gerwen
Van Gerwen heeft voor de derde keer op rij verloren van Gurney. In Manchester kwam Mighty Mike geen moment op gang. Hij verloor ook met 8-5. Gurney kwam met een 105-finish op 2-0. HIj zag dat Van Gerwen zijn legs niet uitgooide en het werd vervolgens 4-0 . Met een 127-finish kwam Van Gerwen op het scorebord en brak vervolgens terug. Gurney maakte er vervolgens 6-2 van. De break werd vervolgens weer ongedaan gemaakt (6-4).

Gurney hield zijn leg via dubbel zeven en kwam op 7-4. Hij kreeg vervolgens ook een matchdart vanaf 156, om die te missen. Van Gerwen hield zijn leg met een 100-finish en vond zijn eerste 180’er van de partij. Wat volgde waren scores van 41, 100, 96 en 43, waardoor Gurney toch nog zijn leg kon behouden: 8-5.

James Wade 8-4 Gerwyn Price

Wade heeft twee belangrijke punten gepakt in de race voor de play-offs. In een belangrijk onderling duel met Gerwyn Price werd het 8-4 in het voordeel van The Machine. Wade kwam sterk uit de startblokken kwam en won de eerste drie legs. Wade liep vervolgens uit tot 4-1 en 5-2, maar The Iceman wist het verschil terug te brengen tot 5-3.

Waar The Machine een gat leek te slaan met een 6-3 voorsprong door middel van een knappe 122-finish, wist Price het gat toch telkens te dichten tot een verschil van twee legs, na veel gemiste dubbels moest Price zijn geluk zoeken op dubbel één om de stand terug te brengen tot 6-4. Wade verzekerde het punt door in een leg, waar hij met vijf perfecte darts begon, een 7-4 voorsprong te pakken doormiddel van een 81-finish. Wade won ook de daaropvolgende leg, waardoor The Machine uiteindelijk vrij ruim met 8-4 wist te winnen van de Welshman.


Honkbalfan laat twee keer zijn eten vallen om bal te vangen

Het leven van een honkbalfan gaat niet altijd over rozen, zo ook niet voor deze LA Dogders-fan. Tot tweemal toe komt de bal bij hem in de buurt op de tribune en precies op die momenten zat de onfortuinlijke man te eten. Maar een wedstrijdbal te pakken krijgen is nu eenmaal heel belangrijke voor fans van de Major League. Dus doet de man er alles aan om de bal te pakken te krijgen, ook als dat ten koste gaat van zijn frietjes en pizza. 

NBA: Trail Blazers naar 1-1 tegen Nuggets

De basketballers van de Portland Trail Blazers hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NBA een belangrijke zege geboekt. Na de nederlaag tegen de Nuggets in Denver wonnen de Trail Blazers de tweede wedstrijd in de Mile High City wel.

Vroeg in het tweede kwart nam Portland een voorsprong en die stonden ze niet meer uit handen. Zo nu en dan kwamen de Nuggets in de buurt, maar écht spannend werd het eigenlijk niet meer. CJ McCollum voegde 20 punten toe in een wedstrijd waarin Damian Lillard het moeilijk had en Portland won met 90-97.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Philadelphia 76ers - Toronto Raptors, East Semifinals - Wedstrijd 3 (1-1)*
*Live op Ziggo Sport

Nuggets - Trail Blazers (Bron: YouTube)

NHL: Hurricanes naar 3-0, Stars trekken stand gelijk

De ijshockeyers van de Carolina Hurricanes hebben weer een stap gezet naar de laatste vier in de play-offs in de NHL. De ploeg won thuis met 5-2 van de New York Islanders en is met een 3-0 stand nog één zege verwijderd van de volgende ronde.

Teuvo Teräväinen opende de score in de eerste periode, maar Devon Toews trok de stand gelijk. Justin Fault zette de Canes nog eens op voorsprong, Josh Bailey maakte snel de tweede gelijkmaker. In de derde periode sloeg Carolina definitief toe: Justin Williams scoorde de 3-2, Teräväinen en zijn Finse landgenoot Sebastian Aho maakten met af.

De St Louis Blues begonnen in Dallas met een 2-1 stand in de serie aan duel vier met de Stars en Vladimir Tarasenko bracht ze op voorsprong. Dallas sloeg echter terug: Jason Dickinson en Jason Spezza draaiden het duel om, John Klingberg en Roope Hintz zorgden voor 4-1, waarna een eretreffer van Robert Thomas de Blues niet echt meer kon helpen.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.30 Columbus Blue Jackets - Boston Bruins, East 2nd Round - Wedstrijd 4 (2-1 Columbus)
04.00 Colorado Avalanche - San Jose Sharks, West 2nd Round - Wedstrijd 4 (2-1 San Jose)

Stars - Blues (Bron: YouTube)

Frauderende energieverkoper wordt zélf slachtoffer

Een frauderende energieverkoper is zelf slachtoffer geworden van malafide verkoop van energie. Zonder ooit contact te hebben gehad met een verkoper, werd tóch een contract op zijn naam gezet. Plots zat hij opgezadeld met een overeenkomst voor vijf jaar.

Dreigende situatie in bioscoopzaal bij film over aanslagen

De politie heeft vanmiddag twee mannen aangehouden na een ‘dreigende situatie’ in een bioscoopzaal van Pathé aan het Spui in Den Haag. Bioscoopgangers schrokken zich wezenloos van de intimiderende situatie.

Arrestatiebevel tegen tegenstander Maduro

De hoogste rechtbank in Venezuela heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de belangrijke oppositie-politicus Leopoldo López. De belangrijke tegenstander van president Nicolás Maduro zit met een deel van zijn gezin in de Spaanse ambassade in Caracas.

Oude huis van Lil' Kleine mét champagnemuur staat te koop voor 9 ton

Jorik Scholten, beter bekend als Lil' Kleine, heeft zijn woning aan de Kerkstraat in AMsterdam te koop gezet. Voor 9 ton heb je een woning van 139 vierkante meter op de begane grond mét champagnemuur.

Het huis in het centrum van de stad heeft een inpandige garage en een patio midden in de woning. Op Funda staat beschreven dat er een luxe keuken en een luxe badkamer in het huis zitten. Het optrekje op de begane grond wordt dan ook omschreven als een 'schitterende lichte en luxe woning'.

In de open keuken vind je twee marmeren werkbladen, een ingebouwde vaatwasser en een keukenblok met een zes-pits gasfornuis. Verder hoef je bijna geen eigen apparatuur meer aan te schaffen, want de inbouwkoelkast, drie-laden vriezer, de combi-oven/magnetron en nog eens een inbouwoven, zitten bij de prijs inbegrepen.

Champagnemuur
En dan die champagnemuur. Dat is een houten muur met de duurste champagneflessen er in verwerkt. Je moet er van houden natuurlijk. Verder zitten er nog een slaapkamer, een garderobekamer en een enorme badkamer in het optrekje. Door het hele huis heb je trouwens warme voeten door de vloerverwarming.

Reden van de verhuizing is vermoedelijk het kindje dat Lil' Kleine en zijn verloofde Jaimie Vaes verwachten. Ze zijn dan ook wat groter gaan wonen. Jorik, die niet onder stoelen of banken schuift dat hij van geld uitgeven houdt, heeft een riant dubbel appartement aan de Prinsengracht van een kleine 350 vierkante meter gekocht voor ruim 2,3 miljoen euro.

Gevangenisstraf voor betaalde seks met minderjarige

De rechtbank in Dordrecht heeft vorige week uitspraak gedaan in een zaak tegen twee mannen die verdacht worden van seks tegen betaling met een 17-jarig meisje.

Op 10 april moesten de mannen zich verantwoorden voor de rechter. Volgens de officier van justitie maakten zij zich schuldig aan ontucht met een minderjarige. Het wordt de verdachten aangerekend dat zij zelf hadden moeten signaleren dat er iets niet klopte en geen moment hebben stilgestaan bij de gevolgen voor het slachtoffer. De rechtbank vond dat de verdachten zich van de leeftijd van het meisje hadden moeten vergewissen. Dat hebben zij nagelaten en daarvoor dragen zij verantwoordelijkheid, aldus de rechtbank. Gelet op het te beschermen belang en het voor dit soort feiten bestaande taakstrafverbod kan daarop niet anders dan met gevangenisstraf worden gereageerd, zo oordeelde de rechtbank in de vonnissen. Beide mannen zijn veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Het is een belangrijke uitspraak van de rechtbank. In de Valkenburgse zedenzaak (uitspraak hoger beroep in 2016) werd bij een vergelijkbare verdenking één dag gevangenisstraf in combinatie met een taakstraf opgelegd. In een andere vergelijkbare zaak uit Schiedam heeft het gerechtshof Den Haag (op 4 oktober 2018) bepaald dat bij betaalde seks met een minderjarige als uitgangspunt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden dient te worden opgelegd. In deze Schiedamse zaak zijn vijf verdachten wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden, waarvan een deel voorwaardelijk.

Deze lijn wordt nu voortgezet met de veroordeling van de twee mannen. Deze zaken zijn nog niet onherroepelijk, beide verdachten hebben appèl ingesteld. Om minderjarigen te beschermen vervolgt het OM steeds vaker voor artikel 248b Wetboek van Strafrecht, dat ontucht met een jongere van 16 of 17 jaar oud die zich prostitueert strafbaar stelt.

Blockchain centraal bij Odyssey hackathon Groningen

Creatieve developers, ondernemers en designers werken samen met overheidsorganen, financiële toezichthouders, juridische en technische experts om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Van 12 tot en met 15 april jl. vond in Groningen de Odyssey hackathon op het gebied van blockchain en kunstmatige intelligentie plaats. Meer dan 100 teams uit ongeveer 30 landen hadden twee etmalen de tijd om aan een van de 20 ingediende datasharing vraagstukken te werken met geavanceerde technologie zoals blockchain. Het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) waren er bij.

Burgerschap in de 21e eeuw
Odyssey is wereldwijd de grootste hackathon en wordt sinds 2017 georganiseerd. Creatieve developers, ondernemers en designers werken samen met overheidsorganen, financiële toezichthouders, juridische en technische experts om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. De vraagstukken worden ingebracht door het bedrijfsleven en de overheid. Het ministerie van BZK diende twee vragen in rond burgerschap in de 21e eeuw. Doel was een tool te ontwikkelen om aanbieders van open data te helpen bij het voorkomen van inbreuken op de privacy bij publicatie. Erwin van Mierlo, beleidsadviseur bij het CBS was met zijn 3 collega’s als kennisspecialist aanwezig bij de hackathon: "BZK vroeg ons tijdens de hackathon kennis in te brengen rond de beveiliging van open data. Wij hebben hier in ons werk dagelijks mee te maken."

Privacy vraagstuk
Voor het privacy vraagstuk van het ministerie van BZK gingen 5 teams aan de slag. Zij waren afkomstig uit het bedrijfsleven en de universitaire wereld, maar ook enthousiaste andere deskundigen namen deel. Paul Suijkerbuijk, tot voor kort werkzaam als Open Data Expert bij het ministerie van BZK, toont zich meer dan tevreden met de bereikte resultaten. "DataFive, een snel groeiende start-up gespecialiseerd in software, kwam als winnend team uit de bus. Dit bedrijf heeft een instrument ontwikkeld waarmee datasets gecombineerd kunnen worden en te achterhalen is of de gecombineerde datasets tot de onthulling van persoonsgegevens kunnen leiden." De hackathon heeft er volgens Suijkerbuijk ook voor gezorgd dat het bewustzijn rond privacy en open data is toegenomen. "Je komt ingewikkelde vragen tegen die alle deelnemers aan het denken zetten." Dat het CBS sterk was vertegenwoordigd en als vraagbaak op het gebied van privacy bij open data fungeerde voor de teams die zich over het BZK-vraagstuk bogen, had volgens Suijkerbuijk duidelijk toegevoegde waarde. "De CBS-collega’s wisten goed raad met de moeilijke vragen van de teamleden."

Nieuwe technieken
Volgens Van Mierlo komt steeds meer overheidsinformatie als open data online beschikbaar. ‘Het delen en hergebruiken van die informatie zorgt onder andere voor meer transparantie bij de overheid. Maar bij het publiceren van open data moeten overheden de privacy van personen en bedrijven waarborgen.’ Het CBS is expert op dat gebied en verzorgt cursussen voor andere overheidsorganisaties en bedrijven. Ook adviseert het - zowel nationaal als internationaal - externe partijen over beveiliging van privacygevoelige gegevens. Toch viel er tijdens de Odyssey hackathon nog wel iets te leren, met name over nieuwe technieken. "Het winnende team van DataFive maakte een tool waarmee alle datasets van data.overheid.nl kunnen worden ingelezen. Vervolgens worden de metadata apart gezet en de ontbrekende metadata aangevuld met kunstmatige intelligentie technieken. Via scripts worden de data geanalyseerd en wordt bepaald of onthulling van persoonsgegevens mogelijk is." Volgens Van Mierlo heeft de oplossing van DataFive veel potentie. "Niet alleen voor deze casus, maar ook voor het CBS om automatisch metadata te genereren."

Kennis en netwerken
Zowel Suijkerbuijk als Van Mierlo zijn zeer te spreken over de resultaten van de hackathon. "Het winnende team heeft zijn oplossing inmiddels gepresenteerd aan de directie van het ministerie van BZK. Met hen en de andere 4 teams zullen we nog verder in gesprek gaan over hoe wij dit gaan implementeren", aldus Suijkerbuijk. "Wij hebben niet alleen veel kennis opgedaan over blockchaintechnieken en kunstmatige intelligentie, maar ook onze relaties met overheden, wetenschappelijke instellingen en bedrijven kunnen verstevigen", besluit Van Mierlo enthousiast.

BNNVara wil meer geld voor Matthijs

BNNVara is bang dat presentator Matthijs van Nieuwkerk medio volgend jaar de handdoek in de ring gooit en naar een commerciële omroep verkast. Dan loopt namelijk zijn contract af en moet hij zich aan de balkenendenorm houden. Dat betekekent dat hij het voor een schamele 194.000 euro per jaar zou moeten doen: het salaris van de minister-president.

Van Nieuwkerk verdient nu nog 363.000 euro, maar volgens de omroep is de presentator eigenlijk nog meer waard. Zijn salaris zou binnen twee weken van De Wereld Draait Door zijn terugverdiend. En dus wil de omroep dat-ie meer mag verdienen dan Mark Rutte. Maar minister Arie Slob piekert daar niet over, aldus de NOS.

"Een keiharde werker en een fenomenale presentator", zo omschreef BNNVara-mediadirecteur Gert-Jan Hox het gezicht van DWDD donderdag in het AD. Omdat het salaris zo snel zou worden terugverdiend is Van Nieuwkerk dus "verre van marktconform", aldus de redenering van Hos.

Volgens Ster-directeur Frank Volmer snijdt dat argument op zich wel hout. "Zijn programma heeft gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. Een commercial kost dan 3000 euro. Zet er tien voor en tien achter, dan levert dat op een avond 60.000 euro op. En doe je dat dan tien dagen, dan zit je dus op 600.000 euro."

Timing
Maar voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind vindt in ieder geval de timing niet verstandig. "Dat de directeur van BNNVara zich zorgen maakt over een vertrek van Van Nieuwkerk begrijp ik, maar dit pleidooi nu houden, dan snap je niet wat er speelt in de samenleving."

Bovendien doet BNNVara volgens Verlind alsof er geen nieuw talent is. Dat is volgens hem flauwekul. "BNNVara is naar eigen zeggen jong en vooruitstrevend, waarom zou er dan geen nieuw talent kunnen komen?", vraagt hij zich af.

John de Mol
Wat Van Nieuwkerk er allemaal zelf van vindt is onduidelijk, maar in januari had hij John de Mol in de uitzending. Laatstgenoemde liet toen duidelijk merken wel oren te hebben naar een overstap van het hele programma.

"Zou dit programma op SBS een succes worden? Ik denk het niet", zei van Nieuwkerk. "Ja ik denk het wel, sterker nog, ik weet het wel zeker", antwoordde De Mol, en er volgde een stilte en enig ongemakkelijk gegrinnik. "Matthijs, wat doe je nou", zei tafeldame Nadia Moussaid vervolgens, terwijl de presentator schaapachtig om zich heen keek.


De 'uitnodiging' van De Mol begint rond de 10:30 minuten

Olivier moet punt achter loopbaan zetten door aanhoudende knieproblemen

Daan Olivier zet noodgedwongen per direct een punt achter zijn professionele wielercarrière. De 26-jarige renner van Jumbo-Visma kampt sinds een val vorig jaar met een knieblessure en de klachten houden aan, waardoor Oliver heeft besloten om te stoppen met profwielrennen.

"Tijdens de Ruta del Sol merkte ik dat de knie na vele malen hard aanzetten en op hoog vermogen rijden begon op te spelen", schrijft Olivier op zijn eigen website. "Het werd er niet beter op. Tijdens de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland voelde ik dat de klachten waren verergerd. Nu ben ik tot het besef gekomen dat ik de afgelopen maanden een ‘gevecht tegen de bierkaai’ heb gevoerd. De blessure blijkt verergerd en bepaalde ligamenten in de knie zijn erop achteruitgegaan. Dit alle revalidatie ten spijt: het heeft me niks opgeleverd. Stoppen in het Baskenland was vervelend, maar het feit dat ik, door aanhoudend blessureleed, moet stoppen met wielrennen doet pijn en is onwerkelijk. Het wielrennen heeft me veel gebracht. Deze ervaringen zal ik nooit vergeten en ik ben dankbaar voor het feit dat ik elf jaar lang een onderdeel van de wielerwereld heb mogen zijn."

Asselman wint eerste etappe Ronde van Yorkshire

Jesper Asselman heeft donderdag de eerste etappe van de Ronde van Yorkshire gewonnen. Na een lange ontsnapping wist de wielrenner van Roompot-Charles in de laatste meters het sprintende peloton voor te blijven.

De eerste etappe van Doncaster naar Selby over 179 kilometer werd onder regenachtige omstandigheden verreden. Asselman maakte samen met Dan Bigham, Kevin Vermaerke en Joe Nally onderdeel uit van een kopgroep.

Op ruim 100 meter van de finish demarreerde de Nederlander. In de laatste meters wist hij ternauwernood het sprintende peloton voor te blijven. De Italiaan Filippo Fortin werd tweede. Op de derde plaats eindigde de Belg Jonas van Genechten. Asselman's teamgenoot Boy van Poppel werd vierde.

PSV zet samenwerking met Van Nistelrooij voort: "Het vak heeft me gegrepen"

Ruud van Nistelrooij heeft zijn contract bij PSV verlengd tot medio 2021, zo communiceren de Eindhovenaren via de officiële kanalen. De oud-spits is sinds dit seizoen de trainer van de Onder-19 van PSV en blijft voorlopig werkzaam bij het hoogste jeugdelftal van de huidige nummer twee van de Eredivisie. Van Nistelrooij gaat volgend seizoen geassisteerd worden door Tim Wolf en André Ooijer, die daardoor zijn commerciële taken bij PSV neerlegt.

"Ik ben ontzettend blij dat ik ook de komende twee jaar als hoofdtrainer voor de groep sta. Ik ga met volle overtuiging door", laat Van Nistelrooij weten op de website van PSV. De 42-jarige oud-spits werd afgelopen zomer bij de Onder-19 de opvolger van Mark van Bommel, die doorgeschoven werd naar het eerste elftal. Van Nistelrooij werkte de afgelopen jaren tevens als spitsentrainer bij de Eindhovenaren.

"Het vak heeft me gegrepen. Samen met de geweldige trainers en begeleidende staf gaan we stappen zetten om de volledige jeugdopleiding van PSV naar een hoger niveau te tillen", stelt de oud-spits van FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en Málaga. PSV Onder-19 bezet in de competitie momenteel de vierde plaats, met acht punten achterstand op koploper Feyenoord.

"Wij zijn zeer verheugd dat Ruud zijn contract met twee seizoenen heeft verlengd. Het is mooi om te zien dat Ruud zijn trainerscarrière voort zet. PSV ondersteunt hem graag in zijn ambities zich verder te ontwikkelen als trainer/coach", vertelt John de Jong, technisch manager van PSV. Ooijer gaat Van Nistelrooij vanaf volgend seizoen assisteren bij de Onder-19 van PSV. De oud-verdediger oriënteerde zich de afgelopen jaren op het trainersvak, terwijl hij tevens werkzaam was op de commerciële afdeling van de Eindhovenaren.

Ex-voetballer Van den Bergh veroordeeld na greep uit kas én doodsbedreiging

Ricky van den Bergh is woensdag door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. De voormalig profvoetballer krijgt de straf voor het het stelen uit de kas van amateurclub DHC uit Delft én vanwege een doodsbedreiging tijdens een verkeersruzie, zo meldt het Algemeen Dagblad donderdag.

Van den Bergh, eerder als speler onder meer actief bij ADO Den Haag, Sparta Rotterdam en Heracles Almelo, was in 2017 als trainer werkzaam bij DHC. Op beveiligingsbeelden in de kantine is te zien dat hij zeventig euro uit een kas haalt en in zijn sok stopt, zo meldt de krant. 'De lade stond in de koeling, waarvan hij eerst het licht uitdeed om betrapping door de camera's te voorkomen', zo klinkt het.

De voormalig prof spreekt zelf van een misverstand, aangezien hij het geld even nodig had om een kennis af te betalen. Hij was vergeten het geld later weer terug te brengen. "Ik heb geld genoeg. Dan ga ik toch geen zeventig euro stelen", zei Van den Bergh voor de rechter. Volgens hem is de zaak door ex-bestuursleden van de club 'opgeblazen' en is er aangifte gedaan 'uit jaloezie op mijn succes'.

Ook werd Van den Bergh veroordeeld vanwege een verkeersruzie. 'Bij afwikkeling van de schade wilde Van den Bergh wegrijden, maar de medeweggebruiker hield hem tegen. Daarna dreigde de voormalig prof hem 'aan stukken te snijden'.' Tijdens de rechtszaak liet Van den Bergh volgens de krant zijn ongenoegen merken over de aanwezigheid van de pers. Na de zitting kwam hij op een verslaggever af, rukte een blocnote uit de handen en verscheurde het met het verzoek dat hij niet wilde dat er over de zaak geschreven zou worden.

Tottenham Hotspur stuurt Vertonghen naar neuroloog

Jan Vertonghen is woensdag nader onderzocht door Tottenham Hotspur naar aanleiding van de hoofdblessure die hij dinsdagavond opliep in de halve finale van de Champions League tegen Ajax (0-1). De club doet geen uitspraken over de ernst van de blessure, maar stelt dat Vertonghen donderdag een neuroloog, die gespecialiseerd is in de behandeling van topsporters, gaat bezoeken.

Vertonghen knalde in de eerste helft tijdens een luchtduel hard met zijn hoofd op het achterhoofd van Toby Alderweireld. Hij bloedde hevig en werd minutenlang behandeld. Vervolgens keerde Vertonghen terug op het veld, hoewel ook scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz zijn twijfels leek te hebben over diens fitheid. Al snel bleek dat Vertonghen toch niet verder kon en maakte hij plaats voor Moussa Sissoko.

Na het voorval met Vertonghen was er kritiek op het feit dat de Belg, ondanks dat hij hevig bloedde en een aangeslagen indruk maakte, toch weer binnen de lijnen mocht komen van de medische staf van Tottenham. "Hij werd geacht in orde te zijn omdat hij alle vragen correct en helder beantwoordde en hij dacht dat hij fit genoeg was om terug te keren op het veld", meldt de club in een verklaring.

"Jan werd onmiddellijk gewisseld toen hij de medische staf informeerde dat hij plotseling niet meer stabiel op zijn benen kon staan." Vertonghen liet via Twitter weten dat het naar omstandigheden goed met hem gaat. "Dit was niet de manier waarop ik hoopte dat de wedstrijd zou verlopen. Ik voel me vandaag oké. Ik wil beide supportersscharen bedanken voor de positieve berichten", schreef de Belg,

Update 20.13 uur
Neurologisch onderzoek heeft uitgewezen dat Vertonghen geen hersenschudding heeft. Volgens Tottenham Hotspur heeft hij alleen een blessure aan de neus en moet hij 'kort tijd' rust nemen. Of hij op tijd fit is voor de return tegen Ajax komende woensdag is niet bekend.

Tienvoudig deelnemer Olympische Spelen zet punt achter carrière

Springruiter Ian Millar stopt met zijn actieve sportcarrière. De 72-jarige Canadees maakte in 1972 zijn Olympisch debuut en nam daarna nog negen keer deel aan de Olympische Spelen. Met die tien deelnames is hij recordhouder.

Ian Millar retires - "Captain Canada" says Goodbye (Bron: Youtube)

Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 won hij met Canada zilver in de landenwedstrijd. In 1988 en 1989 won hij de finale van de wereldbeker. Gedurende zijn carrière won hij meer dan 150 grand prix wedstrijden.

Millar gaat niet verloren voor de sport. Vanaf nu gaat hij zich richten op het coachen van jonge ruiters en opleiden van springpaarden.

Seizoen lijkt voorbij voor Liverpool-speler Keïta

Voor Naby Keïta is het seizoen 2018/19 waarschijnlijk afgelopen. De middenvelder van Liverpool liep woensdag tegen Barcelona een blessure op. Keïta moest in de eerste helft van de eerste halve finale van de Champions League worden gewisseld vanwege een liesblessure. Goal begrijpt dat hij dit seizoen alleen nog in actie kan komen als Liverpool de finale haalt. The Reds gingen in Camp Nou echter met 3-0 onderuit, dus die kans is behoorlijk klein.

Na 33 optredens, waarin Keïta drie keer scoorde, lijkt zijn debuutseizoen op Anfield dus ten einde. Liverpool betaalde RB Leipzig in augustus 2017 ongeveer 60 miljoen euro om de Guinese international over te nemen. Beide clubs spraken toen af dat de 24-jarige speler een jaar later naar de Premier League zou komen.

De verwachting is dat Keïta op tijd fit zal zijn voor de Afrika Cup, die voor Guinea op 22 juni begint met een wedstrijd tegen Madagaskar. Het wegvallen van de spelverdeler is een flinke tegenvaller voor Jürgen Klopp, aangezien de nieuweling na een wat stroeve start steeds beter begon te spelen. In de uitwedstrijd tegen Newcastle United (zaterdag) zal Jordan Henderson zijn plek waarschijnlijk overnemen.

Liverpool moet in de laatste twee speelronden van de Premier League hopen dat Manchester City nog punten verspeelt. De koploper, die één punt voorsprong heeft, speelt nog tegen Leicester City (thuis) en Brighton (uit). De ploeg van Klopp krijgt op de laatste speeldag op 12 mei bezoek van Wolverhampton Wanderers.

Bloodstained: Ritual of the Night toont grafische upgrade en releasedatum

De heren en dames bij 505 Games hebben een gedurfde trailer van de gothic-horror platformer Bloodstained: Ritual of the Night online gezet om twee dingen te onthullen: flinke grafische verbeteringen in het spel en een releasedatum in juni. 

De trailer is opvallend omdat er in het begin een heleboel negatieve commentaren van gamers worden vertoond in reactie op eerdere gameplaybeelden. Screenshots van verschillende reacties op verschillende platforms zoals YouTube en Steam worden tijdens de trailer getoond en laten zien hoe veel mensen teleurgesteld zijn in met name het grafische aspect van de game. Er wordt veel gezegd over het wat saaie, grauwe uiterlijk van verschillende elementen zoals modellen en de omgeving zelf. 505 Games laat vervolgens via een aantal vergelijkingsfilmpjes hun verbeteringen zien.

Bloodstained: Ritual of the Night verschijnt op 18 juni op pc (zowel Steam als GOG), PlayStation 4 en Xbox One. De Switch-versie verschijnt exact een week later. 

Amsterdam: benzineauto's en diesels vanaf 2030 niet welkom

Het gemeentebestuur van Amsterdam is van plan om met ingang van 2030 auto's te weren die op benzine of diesel rijden. Het verkeer moet vanaf dat jaar geheel uitstootvrij zijn. Amsterdammers, bezoekers en leveranciers hebben dus elf jaar de tijd om over te stappen op elektrische alternatieven, aldus het Parool.

Een en ander staat in het Actieplan Schone Lucht dat wethouder Sharon Dijksma donderdag presenteerde. Het uitstootvrij maken van de stad moet zich in verschillende stappen voltrekken. Zo mogen vanaf volgend jaar dieselauto's uit 2005 of eerder niet meer binnen de ringweg A10 komen. Twee jaar later is dit ook het geval voor bussen en touringcars, hoewel de grens voor hen dan bij de binnenstad ligt.

In 2025 is het voor hen vervolgens ook gedaan binnen de ringweg, en ook voor vracht- en bestelwagens en taxi's. Ook de pleziervaart en veerboten moeten dan uitstootvrij zijn. Tevens zijn brom- en snorfietsen niet meer welkom binnen de bebouwde kom, en de grens komt wat dat betreft vermoedelijk bij de A9. In 2030 mogen tenslotte ook personenauto's en motoren de bebouwde kom niet meer in.

Meeroken
"We willen schonere lucht voor alle Amsterdammers", aldus Dijksma. "Vieze lucht is een sluipmoordenaar. Gemiddeld leven Amsterdammers een jaar korter door vieze lucht." De plaatselijke GGD stelt de huidige Amsterdamse luchtvervuiling gelijk aan het meeroken van zes sigaretten per dag.

De plannen komen nadat milieu-staatsscretaris Stientje van Velthoven gemeenten onlangs de mogelijkheid gaf om vanaf volgend jaar milieuzones in te voeren voor oude diesels.

De stad wil autobezitters bij de overgang helpen via ontheffingen en subsidies. Ook het laadpalennetwerk wordt uitgebreid, en kopers van elektrische auto's kunnen zo'n paal aanvragen.

Kritiek
Zoals te verwachten is er stevige kritiek op de plannen. "Een bizar plan, buiten alle realiteit en onhaalbaar", aldus autobelangenclub RAI Vereniging tegen de NOS. "Amsterdam haalt alles 20 jaar naar voren. De gemiddelde leeftijd van de auto is elf jaar dus heel veel burgers hebben een probleem. In 2030 zijn auto's bij lange na niet allemaal emissieloos. De burger wordt gewoon de stad uitgejaagd."

En zoals ook mag worden verwacht is Milieudefensie juist wel blij met de voornemens. Volgens de milieuvereniging is er veel draagvlak voor in de stad. Zo'n tweederde van de Amsterdammers zou namelijk voorstander zijn van uitstootvrij verkeer.

Amsterdam: benzine en dieselauto's in 2030 niet meer welkom (Twitter)

AS: 'Ajax gaat bod van twintig miljoen uitbrengen op Ödegaard'

Martin Ödegaard werd de afgelopen tijd meer dan eens gelinkt aan een transfer naar Ajax en het lijkt nu menens te worden voor de Amsterdammers. Volgens AS is de Amsterdamse club dusdanig geïnteresseerd in de diensten van de Noorse middenvelder, dat Real Madrid binnen afzienbare tijd een bod van twintig miljoen euro tegemoet kan zien. In die aanbieding zou een terugkoopoptie voor de Koninklijkezijn opgenomen, op voorwaarde dat Ödegaard minimaal twee seizoenen in dienst van Ajax zal spelen.

Het zou betekenen dat de Noorse middenvelder na de zomerstop in de Johan Cruijff ArenA te bewonderen is. Real Madrid zou hem met deze constructie op zijn vroegst pas in de zomer van 2021 kunnen terughalen naar de Spaanse hoofdstad.

Ödegaard wordt door Real Madrid dit seizoen uitgeleend aan Vitesse en is uitgegroeid tot een vaste waarde in het elftal van trainer Leonid Slutsky, die zijn vizier heeft gericht op de play-offs om Europees voetbal. Mede dankzij zes doelpunten, waaronder een in het thuisduel met PSV (3-3), en negen assists in 29 competitiewedstrijden is hij onder de aandacht gekomen van de technisch verantwoordelijken van Ajax.

Directeur spelerszaken Marc Overmars moet in ieder geval het naderende vertrek van Frenkie de Jong zien op te vangen. De middenvelder van Ajax dwong met zijn goede spel in deze voetbaljaargang een transfer af naar Barcelona. Daarnaast is er volop buitenlandse belangstelling voor Hakim Ziyech en is Donny van de Beek meerdere keren in verband gebracht met een transfer richting Paris Saint-Germain.

Küng te sterk voor het peloton in tweede etappe Ronde van Romandië

De tweede etappe in de Ronde van Romandië is gewonnen door Stefan Küng. De Zwitserse hardrijder van Groupama - FDJ maakte deel uit van een vroege kopgroep en op de laatste helling reed Küng zijn laatste vluchter uit het wiel en kwam solo aan in Morges. Sam Bennett won de sprint van het peloton.

De tweede etappe van de Zwitserse rittenwedstrijd ging van La Locle naar Morges, over een afstand van 174 kilometer met onderweg een beklimming van tweede en eentje van derde categorie. Niet heel bijzonder, waardoor een massasprint werd verwacht in Romandië.

Al na vijf kilometer ontstond er een kopgroep van zes. Küng was de aanstichter van de kopgroep en de Zwitser had met Gediminas Bagdonas, Jorge Arcas, Frederik Backaert, Nathan Brown en Claudio Imhof vijf medevluchters. De voorsprong liep op naar de zes minuten.

In het peloton had BORA-hansgrohe samen met Deceuninck-Quick-Step zich aan kop gezet van het peloton en de voorsprong van de kopgroep zakte hard terug. Het peloton leek alles onder controle te hebben, maar daar dacht Küng anders over. De Zwitserse hardrijder zette in de laatste twintig kilometer aan en zou zijn medevluchters één voor één uit het wiel rijden. Het peloton kwam in de laatste twintig kilometer niet dichter. In de laatste tien kilometer was het verschil nog steeds meer dan één minuut en werd duidelijk dat Küng de dagwinst zou pakken in Romandië.

De sprint van het peloton werd gewonnen door Bennett, maar veel voldoening zal de Ier er niet uit halen, doordat dit de enige kans was voor een massasprint in de Ronde van Romandië. In de top van het klassement veranderde er niks, waardoor Primoz Roglic aan de leiding blijft staan.

Richtlijn voor maximale residulimieten in honing

Honing kan residuen van werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen bevatten, via door honingbijen verzamelde nectar en pollen. Hiervoor is nu een richtlijn opgesteld. Dit heeft onder meer gevolgen voor de sierteelt, ook daarop kunnen bijen immers foerageren.

De middelen voor toepassing in de sierteelt worden nu dus niet meer alleen beoordeeld op risico’s voor het milieu of schadelijke gevolgen voor bijen, maar ze moeten ook voldoen aan de maximale residulimieten voor honing vanwege menselijke consumptie en voortaan net als middelen voor eetbare gewassen op residuen worden beoordeeld.

Tot nu toe was er geen geschikte methode beschikbaar om voor residuen in honing een passende maximale residulimiet (MRL) vast te stellen, waardoor deze voor de verschillende stoffen in honing standaard werd vastgesteld op 0,05 mg/kg (default). Om deze leemte op te vullen heeft de Europese Commissie hiervoor nu een richtlijn opgesteld, de ‘Technical guidelines for determining the magnitude of pesticide residues in honey and setting Maximum Residue Levels in honey’ (SANTE/11956/2016 rev.9). Deze richtlijn wordt geïmplementeerd en opgenomen in de Evaluation Manual per 1 januari 2020.

Vanaf 1 januari 2020 moeten aanvragers deze MRL-richtlijn hanteren voor potentiële residu-niveaus van hun werkzame stof of middel in pollen en bijenproducten. Dat geldt ook voor aanvragen voor alleen sierteelten.

Politie waarschuwt voor valse kaarten Ajax-Tottenham Hotspur

De tweede halve finalewedstrijd in de Champions League tussen Ajax en Tottenham Hotspur is stijf uitverkocht. Op online handelssites worden kaarten voor de kraker van aanstaande woensdag tegen woekerprijzen aangeboden. De politie waarschuwt voor oplichters.

Verkoopwebsites en social media staan vol met advertenties van mensen die kaarten te koop aanbieden. Met enige regelmaat worden ook ongeldige E-tickets aangeboden. Deze toegangskaarten zijn digitaal bewerkt, bijvoorbeeld door steeds dezelfde barcode te kopiëren. Datzelfde kan gelden voor kaarten die voorafgaand aan de wedstrijd bij het stadion te koop worden aangeboden door zwarthandelaren. Check eventueel de website van Ajax voor meer informatie.

Risico
"Bij de toegangscontrole bij het stadion blijkt meestal pas dat een toegangskaart vals is. In dat geval wordt toegang tot het stadion geweigerd", waarschuwt een woordvoerster van de politie. Ook komt het voor dat mensen veel geld hebben overgemaakt voor online aangeboden tickets maar die vervolgens niet geleverd krijgen. "Koop tickets bij voorkeur uit de eerste hand, via de officiële website of het officiële verkoopadres van de organisatie van een evenement", aldus Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. "Koop je een kaartje uit de tweede hand, dan loop je altijd risico. Doe dat dus alleen als je de verkoper kent en vertrouwt."

Politie waarschuwt voor valse kaarten Ajax - Tottenham Hotspur (Screenshot: Politie)
Politie waarschuwt voor valse kaarten Ajax - Tottenham Hotspur (Screenshot: Politie)

"Er zijn maar weinig clubs die Van de Beek kunnen betalen"

Donny van de Beek zou het 'een eer' vinden om voor het Napoli van Carlo Ancelotti uit te komen, zo stelt Rob Witschge bij radiozender Radio CRC. Witschge behartigt samen met Guido Albers de belangen van de middenvelder. De waarde van de Ajacied is weer gestegen na zijn winnende doelpunt in de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur van afgelopen dinsdag.

"Momenteel is Donny alleen bezig met Ajax en het winnen van prijzen", voegt de zakelijk adviseur daar als kanttekening aan toe. "Maar het mag duidelijk zijn dat we na afloop van dit seizoen gaan praten over zijn nabije toekomst op voetbalgebied." Witschge is ook de zaakwaarnemer van Atalanta-verdediger Hans Hateboer en kent dus zijn weg in het Italiaanse voetbal.

"Er zijn maar weinig clubs die hem kunnen betalen", zegt Witschge over de eveneens aan Paris Saint-Germain gelinkte Ajax-speler. "De eventuele interesse van Napoli kan ik echter bevestigen noch ontkennen. Iedereen weet hoe Ancelotti te werk gaat en het zou een eer zijn voor Donny om hem als trainer te hebben. Hoe dan ook, over zijn toekomst praten we pas als dit seizoen afgelopen is."

Van de Beek heeft met zijn doelpunten in de uitwedstrijden tegen Juventus (1-2) en Tottenham Hotspur (0-1) een belangrijk aandeel in het succes van Ajax in het miljardenbal. Zijn contract in Amsterdam loopt tot medio 2022, maar een tussentijdse transfer lijkt onvermijdelijk. Het Franse Canal+ wist eerder deze week te melden dat Ajax minimaal vijftig miljoen euro wenst te ontvangen voor Van de Beek.

WW1-shooter Tannenberg komt naar consoles

Tannenberg, de WW1-shooter van Nederlandse makelij, maakt zijn opwachting voor Xbox One en PlayStation 4. De opvolger van Verdun zal ergens deze winter verschijnen.

In februari dit jaar heeft ontwikkelaar Blackmill Games Tannenberg al op Steam uitgebracht. De game speelt zich af op het Oostfront, waar je samen met een squad de strijd aangaat met de vijand. Daarnaast heeft de ontwikkelaar bekendgemaakt dat er een grote update voor de consoleversie van Verdun op de planning staat, met nieuwe personages, maps, bots en andere verbeteringen die eerder al voor de pc-versie verschenen zijn.

Een specifieke datum is niet genoemd, maar Tannenberg verschijnt ergens deze winter voor PlayStation 4 en Xbox One. De Verdun-update voor consoles zal nog voor die tijd live gaan.

Toneelacademie mocht docent bewegingsleer ontslaan

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat de kantonrechter van de rechtbank Limburg op verzoek van de toneelacademie in Maastricht de arbeidsovereenkomst van een docent terecht heeft ontbonden. Tijdens zijn lessen bewegingsleer heeft de man in 2017 2 vrouwelijke studenten op een grensoverschrijdende manier aangeraakt.

Grensoverschrijdend gedrag
In 2006 kreeg de docent de eerste waarschuwing van zijn werkgever dat studenten melding maakten van verwarrende fysieke houdingscorrecties tijdens zijn lessen. In 2010 kreeg de docent een vergelijkbare waarschuwing met daarbij het verbod om studenten aan te raken. In het najaar van 2017 meldden 2 studentes grensoverschrijdend gedrag door de docent. De docent zou de ene studente tijdens een les een tik op haar billen hebben gegeven en daarbij hebben gezegd dat hij dat al langer had willen doen. Tijdens een massage-les zou hij de andere studente 2 keer een volledige lichaamsmassage hebben gegeven.

Bij de kantonrechter
De meldingen van 2017 zijn onderzocht door de ombudsman van de opleiding en door een extern onderzoeksbureau. Op basis van de uitkomsten van die onderzoeken heeft de opleiding de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst van de docent te ontbinden op grond van (ernstig) verwijtbaar handelen. De kantonrechter van de rechtbank Limburg heeft de arbeidsovereenkomst toen inderdaad ontbonden omdat de docent met zijn gedrag ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, ondanks indringende waarschuwingen van zijn werkgever. Het verzoek van de docent tot betaling van een transitievergoeding heeft de kantonrechter daarom afgewezen. De docent is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan.

In hoger beroep
Het hof onderkent dat de werknemer docent bewegingsleer was op een toneelopleiding en dat fysiek contact met studenten daarbij kan horen. Dat neemt niet weg dat een docent een eigen verantwoordelijkheid heeft voor de wijze waarop dit fysieke contact plaatsvindt, en daarmee voor een veilig leerklimaat tijdens zijn lessen. Zeker na de waarschuwingen over zijn gedrag had de man beter moeten weten. Het hof is van oordeel dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst terecht heeft ontbonden wegens verwijtbaar handelen.

Het hof vindt, anders dan de kantonrechter, niet dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Volgens het hof heeft de werkgever zelf ook een aandeel in wat is gebeurd. Die is namelijk, zowel naar medewerkers als naar studenten toe, onvoldoende duidelijk geweest over wat wel en niet acceptabel is in termen van grensoverschrijdend gedrag. Volgens het hof moet de werkgever aan de man dan ook wel de verschuldigde transitievergoeding betalen.

Actuele cijfers uitreizigers en terugkeerders

De jihadistische dreiging voor Nederland is onder meer afkomstig van personen die zijn uitgereisd naar Syrië om daar deel te nemen aan de strijd. Bij terugkeer kunnen zij hier een gevaar vormen.

De AIVD heeft onderkend dat uit Nederland de afgelopen jaren ongeveer 300 personen met jihadistische intenties succesvol zijn uitgereisd naar Syrië en Irak. Een derde van hen is vrouw. Het leeuwendeel sloot zich aan bij ISIS, een klein deel bij Ha'yat Tahrir al-Sham (voorheen: Tahrir al-Sham), dat gelieerd is aan Al Qaida.

Kinderen
In Syrië en Turkije verblijven minstens 200 kinderen met een Nederlandse link. Dit betekent dat zij een of twee ouders hebben met de Nederlandse nationaliteit of ouders die langere tijd in Nederland hebben gewoond. Minder dan een kwart van de minderjarigen is door een of beide ouders meegenomen naar het strijdgebied, ruim driekwart is daar geboren.

Dit betekent dat meer dan de helft van de kinderen jonger is dan 4 jaar. De verhouding jongen-meisje is ongeveer gelijk. De meerderheid van de kinderen bevond zich bij ISIS.

Iets meer dan 10% van de minderjarigen is 9 jaar of ouder en zou dus, gezien hun leeftijd, training hebben kunnen ontvangen van ISIS en ingezet zijn voor de strijd. Dit geldt zeer waarschijnlijk niet voor meisjes bij ISIS en minderjarigen die zich bijvoorbeeld bij Al Qaida-gerelateerde strijdgroepen bevinden.

Het blijft lastig signalen van zwangerschappen en geboorten in het strijdgebied op te vangen of te bevestigen, vooral van bijvoorbeeld Nederlandse uitreizigers die met lokale vrouwen zijn getrouwd.

Vier 15-jarige jongens aangehouden na aantreffen inbrekerswerktuigen

Vier 15-jarige jongens uit Tilburg zijn woensdagmiddag 1 mei rond 17.00 uur opgepakt aan de Nieuwstraat in Rijen. Ze hadden maskers en inbrekerswerktuigen bij zich. De twee scooters waar ze op reden zijn in beslag genomen.

De politie kreeg rond 16.30 uur een melding van iemand die gezien had dat het viertal rondreed in de omgeving van de Nieuwstraat en dat ze maskers bij zich hadden. Dat vond de melder vreemd. Agenten besloten daarop de jongens te controleren. In de scooters bleken inderdaad maskers te zitten, maar ook verschillende schroevendraaiers. Terwijl de agenten bezig waren de jongens te controleren probeerde een van hen ook nog een mes weg te gooien in een prullenbak. Dit werd door een van de agenten gezien.

Aangehouden
Uiteindelijk werd besloten het kwartet aan te houden omdat ze inbrekerswerktuigen bij zich hadden. De jongen die het mes weggooide wordt ook nog verdacht van het in bezit hebben van een verboden wapen. In verband met het onderzoek werden ook de scooters in beslag genomen. De jongens zijn afgevoerd naar het politiebureau en daar vastgezet voor verder onderzoek.

Alfie Boe geniet zichtbaar in DeLaMar Amsterdam

Begonnen als operazanger, bekendgeworden door de rol van Jean Valjean in Les Misérables in Londen en op Broadway en nu in Amsterdam voor een avondvullend programma met werk waar hij van houdt. Alfie Boe is misschien niet een naam die gelijk een belletje laat rinkelen, maar dat de beste man kan zingen bewijst hij op feilloze manier in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Van Dijk krijgt veel kritiek na duel met Barcelona

Virgil van Dijk heeft na eerste halve finale tussen Barcelona en Liverpool (3-0) in de Champions League de nodige kritiek over zich heen gekregen. De verdediger kon woensdag in het Camp Nou niet voorkomen dat Luis Suárez na een pass van Jordi Alba vanaf links aan zijn aandacht, en die van Joel Matip, ontsnapte en de bal achter Alisson werkte. De centrale verdedigers van Liverpool bleven aan de grond genageld staan. Na rust liepen de Catalanen verder uit.

"Dat is een fout van Van Dijk", gaf voormalig topverdediger Rio Ferdinand bij BT Sport te kennen. "Hij kan zien hoe Suárez aangeeft waar hij de bal wil hebben. Het is geen hogere wiskunde. Dat is jouw tegenstander met rugnummer negen op zijn shirt. Hij was statisch. Van Dijk was statisch en that is just criminal. Hij moet de ogen en oren van Matip zijn. Van Dijk zal hier teleurgesteld over zijn."

Arsène Wenger was dezelfde mening toebedeeld. "Een interessant moment", oordeelde de voormalig manager van Arsenal in zijn rol als commentator bij beIN Sports . "Van Dijk maakt zich er klaar voor, maar hij gaat niet met Suárez mee. Vooral van een verdediger met zulke kwaliteiten verwacht je dat hij meegaat, maar hij laat hem gaan. Zijn positionering is niet slecht, maar hij reageert gewoon niet."

Ook Robbie Savage liet bij BBC Five Live blijken dat de 1-0 niet op een dergelijke manier had hoeven vallen. "Dit is aan Van Dijk te wijten. Hij ziet de loopactie van Suárez. Hij maakt zich op voor het beslissende moment, maar hij komt vervolgens niet in actie. Matip kan Suárez niet zien, hij staat achter hem. Het is de schuld van Van Dijk." Ferdinand wilde niet alleen maar kritisch zijn over Van Dijk, die zondagavond door de Engelse spelersvakbond werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar. "Hij is zonder meer de beste aankoop van Liverpool en de uitverkiezing tot Speler van het Jaar is absoluut terecht."

"Ik denk dat hij dit seizoen een geweldige speler is geweest. Bij elk topteam ligt de fundering achterin en dat is Van Dijk. Hij is degene waar Liverpool zo lang naar op zoek was", stelde Ferdinand. "Hij is hun beste centrumverdediger sinds Alan Hansen. Wat ik goed aan Van Dijk vind, is dat hij anderen beter maakt. Hij geeft anderen meer zelfvertrouwen, van de keeper tot aan de backs, de jonge jongens naast zich. En dat werkt door op het team. Topspelers zorgen ervoor dat andere spelers zich meer op hun gemak voelen en beter spelen. Het lijdt geen twijfel dat hij op dit moment de beste centrale verdediger ter wereld is."

Politie pakt 14-jarige op voor vernielingen

Rond 23:00 uur woensdagavond kwamen er bij de politiemeldkamer verschillende meldingen binnen dat een groepje jongeren op de fiets vernielingen zou aanrichten door met stenen tegen auto’s en woningen aan te gooien. De eerste meldingen kwamen uit de buurt van de Wilhelmina Druckerlaan in Vlissingen en later werd ook gemeld dat (vermoedelijk) hetzelfde groepje ook in de Vrijburgstraat zou huishouden.

Een van de melders is het groepje achterna gefietst en belde in de tussentijd met de politie. Er werd een beschrijving van de jongens doorgegeven en ter hoogte van de Kleiweg kregen zij in de gaten dat de politie hen op de hielen zat. Het groepje verspreidde zich toen, maar één van de jongens kon worden aangehouden.

Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex. Zijn ouders zijn in kennis gesteld van zijn aanhouding omdat hij minderjarig is. Het gaat om een jongen van 14 uit Vlissingen. Hij zit op dit moment nog vast en wordt vandaag verder gehoord over zijn betrokkenheid bij de vernielingen.

Door één slachtoffer is al aangifte gedaan van vernieling van zijn auto. Het is nog niet bekend of er meer beschadigd zijn, maar mogelijk wordt dit vandaag duidelijk. De politie vraagt mensen die schade hebben die mogelijk veroorzaakt is door dit groepje jongeren contact op te nemen met de politie voor het doen van aangifte.

Gearbox laat gameplay van Borderlands 3 zien

Gisteren hebben Gearbox en 2K de eerste gameplay van Borderlands 3 laten zien. Mocht je het gemist hebben, en een uurtje tijd over: we hebben de hele presentatie hieronder staan. En anders is er de veel kortere nieuwe trailer.

Het team van Gearbox laten twee van de vier nieuwe Vault Hunters zien. Zane is de assassin met flink wat gadgets en Amara is meer van vuisten, en niet alleen die van haarzelf. Ze beginnen te vechten op het welbekende Pandora, maar we zien ook een stuk van een nieuwe planeet: het futuristische Promethea.

Borderlands 3 komt 13 september uit.

ANWB ontwikkelt veilig rijden app

De ANWB heeft een app ontwikkeld waarmee weggebruikers hun rijgedrag kunnen monitoren en te verbeteren. De app is onderdeel van de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering, waarbij veilig rijden wordt beloond met premiekorting. Dankzij de app is de verzekering nu beschikbaar voor iedereen met een smartphone, ongeacht bouwjaar of merk auto.

Met de komst van de app gaat de Veilig Rijden Autoverzekering een nieuwe fase in. Een smartphone is dankzij de ingebouwde GPS-zender en accelerometer bij uitstek geschikt om rijgedrag te meten. Voorheen was dat alleen te meten met een dongel. Daardoor was de verzekering niet beschikbaar voor auto’s van vóór 2001, omdat daarin geen dongels aangesloten konden worden.

Nieuwe functionaliteiten
De nieuwe app kent enkele extra functionaliteiten. Naast de bestaande metingen van snelheid, acceleratie, remmen en snelheid in bochten registreert de app ook het smartphone gebruik tijdens het rijden. Product manager Martijn Smidt hierover: “Afleiding door smartphones is een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid. We willen onze klanten helpen het gebruik van de smartphone tijdens het rijden te weerstaan. Daarom krijgen ze voortaan ook op dit onderdeel feedback van ons. Telefoongebruik wordt niet meegenomen in de rijscore.”

De Veilig Rijden Autoverzekering bestaat inmiddels drie jaar en heeft ruim 35.000 gebruikers. In totaal legden de veilige rijders tot nu toe ruim 440 miljoen kilometer af. De data die tijdens deze ritten is verzameld, wordt geanonimiseerd en door de ANWB gebruikt om gevaarlijke situaties op de Nederlandse weg op te sporen en te verbeteren.

De ANWB is blij met de resultaten tot nu toe. De deelnemers rijden veiliger en veroorzaken minder schade dan de mensen met een reguliere autoverzekering. 89% van de gebruikers krijgt korting op de premie. De gemiddelde rijscore is 75 (uit 100). Het blijkt dat klanten hun scores verbeteren naarmate ze langer gebruik maken van de verzekering, mede dankzij de feedback op hun rijgedrag. Op verzoek van de gebruikers bevat de app een zogenoemde “heatmap”, waarop ze zien waar zij op een route de rijscore kunnen verbeteren.

ANWB ontwikkelt veilig rijden app  (Foto: ANWB)
ANWB ontwikkelt veilig rijden app (Foto: ANWB)

Defensiekeuken op slot na gasgeur

De keuken van de Korporaal van Oudheusden Kazerne (KVOK) in Hilversum mag tot nader order niet gebruikt worden. Onvolledige verbranding bij gasgestookte keukenapparatuur veroorzaakte een te hoge gaswaarde. De voedselveiligheid is niet in het geding geweest.

De keuken is proactief gesloten voor de veiligheid van het keukenpersoneel. De onvolkomenheden zijn op eigen verzoek door deskundigen beoordeeld en bevestigd. De meting volgde op de melding van gasgeur.

Mensen kunnen wel blijven eten op de locatie dankzij samenwerking met Defensielocaties in de omgeving. De betrokkenen zijn hier woensdag over geïnformeerd.

No regret-locatie
De KVOK is een zogenoemde no regret-locatie. Over deze locaties is onlangs besloten ze alsnog open te houden. Er is de laatste jaren dus niet meer geïnvesteerd in apparatuur en onderhoud op deze locaties. De komende dagen volgt nader onderzoek en op basis daarvan wordt een herstelplan geschreven.

Defensiekeuken op slot na gasgeur (Foto: Defensie)
Defensiekeuken op slot na gasgeur (Foto: Defensie)

Aangehouden na vernielingen en bedreigingen

Woensdagavond rond 20:00 uur kregen surveillerende agenten een melding dat er gevochten zou worden bij een woning aan de Benedictastraat in Sprundel. Ook zou een man de ruiten van de woning eruit aan het slaan zijn. Agenten zijn met spoed ter plaatse gegaan.

Aangekomen op het betreffende adres zagen de agenten dat een man de ruit van de voordeur van de woning aan het inslaan was. Zij riepen de man aan en sommeerden hem te stoppen met zijn actie en op zijn knieën te gaan zitten omdat hij was aangehouden. Met enige overredingskracht lukte dat, maar pas nadat de agenten hadden gewaarschuwd pepperspray te gaan gebruiken als de man niet zou meewerken.

De verdachte, een 22-jarige man uit Sint Willebrord, was zichtbaar gewond. Hij is aangehouden en overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is een bloedproef van hem afgenomen, omdat hij kenmerken vertoonde dat hij onder invloed van verdovende middelen was. De uitslag hiervan is nog niet bekend. De man is nog niet in vrijheid gesteld.

De bewoner van de woning aan de Benedictastraat in Sprundel heeft aangifte gedaan. Hij verklaarde zelf dat hij de verdachte ook klappen had gegeven, omdat deze zijn woning was binnengekomen en niet naar buiten wilde gaan. Ook zou de bewoner door de verdachte bedreigd zijn met, vermoedelijk, een mes. Binnen in de woning zou de verdachte ook nog een ruit hebben vernield.

De politie doet onderzoek en heeft een aangifte opgenomen van de bewoner. De aanleiding voor het gebeuren was mogelijk een aanrijding met een geparkeerd voertuig dat voor de woning stond. De verdachte zou het niet eens zijn geweest met de afwikkeling van de schade. Mogelijk had hij de aanrijding veroorzaakt, maar ook dat is onderwerp van onderzoek door de politie.

Politie doet onderzoek naar daders mensenhandel

De politie wil meer te weten komen over de redenen waarom de plegers van seksuele uitbuiting van met name Nederlandse minderjarige meisjes tot hun daden komen. Deze kennis moet bijdragen aan het versterken van de opsporing en via preventieve maatregelen helpen om daderschap of recidive te voorkomen.

Het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM) kreeg vorig jaar van de politie de opdracht dit te onderzoeken en zal in de loop van dit jaar rapporteren over haar bevindingen. De politie loopt met dit onderzoek vooruit op vraag van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar in de vandaag door hem gepresenteerde dadermonitor 2013-2017. Bolhaar verzoekt hierin om wetenschappelijk onderzoek naar de recidive en achtergrond van daders van mensenhandel. Deze kennis draagt bij aan een effectievere bestrijding van mensenhandel.

Achtergrond, werkwijze en motivatie
Monique Mos, portefeuillehouder mensenhandel politie: "De grootste groep daders is jong en we weten eigenlijk nog onvoldoende over de oorzaken die leiden tot daderschap en hoe het hen na een eventuele veroordeling vergaat. We richten ons in het onderzoek op de achtergrond van de pleger: thuissituatie, criminele carrière, werk, opleiding, schulden en psychosociale achtergrond, bijvoorbeeld gedragsproblemen. Ook kijken we naar motivaties van de dader om het delict te plegen en technieken om het te rechtvaardigen. Belangrijk is ook de werkwijze van de dader. Denk aan ronseltechnieken, gebruikte dwangmiddelen, manieren van uitbuiting. Tot slot wordt gekeken of een verdachte alleen handelt, of in nauwe en bewuste samenwerking met anderen. Ook om zo te komen tot betere preventie van daderschap."

Signalen
Nationaal rapporteur Herman Bolhaar wil verder dat het Openbaar Ministerie, de politie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer strafrechtelijke zaken van uitbuiting buiten de seksindustrie voor de rechter gaan brengen. Ook het aantal voor de rechter gebrachte verdachten van álle vormen van mensenhandel moet weer gaan toenemen. "Als politie zetten wij met onze ketenpartners, zoals het Openbaar Ministerie en gemeenten, fors in op de aanpak van mensenhandel", aldus Mos. "De privacywetgeving maakt het delen van informatie tussen ketenpartners soms lastig. Maar de bevindingen van de nationaal rapporteur geven zeker aanleiding om nog beter te kijken naar de signalen die wij en onze ketenpartners binnenkrijgen en naar de gezamenlijke mogelijkheden van ingrijpen."

'Forza Street naar Nintendo Switch'

De laatste tijd zijn er veel berichten rondom de samenwerking tussen Microsoft en Nintendo te vinden. Niet alleen kwam Microsoft-exclusive Cuphead eerder al naar Switch, geruchten gaan over ports van onder andere Ori, Halo en Forza.

Uiteraard blijven dat voorlopig geruchten, maar een Forza zou binnenkort weleens naar Nintendo Switch kunnen komen. Het zou specifieker gaan om het free-to-play Forza Street, momenteel beschikbaar op pc en later Android en iOS. In de broncode van die game zijn namelijk meerdere verwijzingen gevonden naar Nintendo Switch. Bij andere games, waaronder Paladins, werd ook op deze manier een port voor de console ontdekt.

Het zou weer een nieuwe stap zijn in de relatie tussen Microsoft en Nintendo. Of het er ook echt van komt moet de toekomst ons leren.

Forza Street

Epic Games neemt studio achter Rocket League over

Epic Games heeft een aggressieve houding aangenomen om hun Epic Games Store op de kaart te zetten. Gratis games, exclusieve pc-releases en nu zelfs de overname van andere studio's.

Epic Games en Psyonix, de studio achter Rocket League, maken samen bekend dat Psyonix wordt overgenomen door Epic Games. Psyonix is blij met de overname, want zij zien nu mogelijkheden om de game te laten groeien in manieren die eerst niet konden. Binnenkort maakt Rocket League de sprong naar de Epic Games Store, maar blijft gewoon beschikbaar en speelbaar via Steam.

De game blijft gewoon nieuwe content en updates krijgen en ook de esports gaan onverminderd door. Ook het team blijft samen, dus wat de samenwerking precies gaat opleveren is nog even afwachten.

Rocket League_1

Arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting blijven vaak onbestraft

Er worden jaarlijks maar zo’n 23 zaken van arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting voor de rechter gebracht. In slechts de helft van die zaken wordt ook echt iemand veroordeeld. Hiermee blijft de aanpak van deze vormen van mensenhandel ernstig achter op die van seksuele uitbuiting. Dat staat in de Dadermonitor mensenhandel 2013-2017 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, die vandaag verschijnt.

In de afgelopen jaren strandden strafrechtelijke zaken van uitbuiting buiten de seksindustrie (een verzamelnaam voor arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting) vroegtijdig, omdat onzeker was of een gedraging ook echt strafbaar was als mensenhandel. Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar wil dat het Openbaar Ministerie, de politie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer van dit soort zaken voor de rechter gaan brengen, zodat een heldere juridische norm ontstaat. Bolhaar: "Slachtoffers van deze vormen van mensenhandel hebben vaak een migratieachtergrond, spreken de taal niet en kennen hun rechten niet. Hiervan misbruik maken mag niet lonen."

Minder verdachten van mensenhandel
Het aantal verdachten van alle vormen van mensenhandel dat jaarlijks bij het Openbaar Ministerie wordt ingeschreven is in de afgelopen jaren enorm gedaald van 257 zaken in 2013 tot 144 in 2017. Dit moet weer gaan toenemen nu in de Veiligheidsagenda, waarin staat wat de nieuwe prioriteiten van de politie zijn, is vastgesteld dat er 190 mensenhandelzaken naar het OM moeten in 2019, en 240 zaken in 2022. Dit is gepresenteerd als een intensivering, maar Bolhaar vindt het onvoldoende: "Het is een herstel van wat in de jaren hiervoor verloren is gegaan, terwijl een ernstig delict als mensenhandel juist vraagt om duidelijke normstelling en dus vaker strafrechtelijk aanpakken van daders." Ook valt op dat een kwart van de daders nog geen 23 jaar is. Bij binnenlandse seksuele uitbuiting is dit zelfs ruim een derde. De rapporteur vindt het daarom belangrijk dat wordt ingezet op het voorkomen van mensenhandel, zeker door jonge daders.

Eenduidigheid in straffen
De straffen die rechters opleggen voor mensenhandel lopen zeer uiteen. Het is onduidelijk welke factoren rechters meewegen in het bepalen van de straf. Of minderjarigheid van het slachtoffer, dat de wetgever als strafverzwarende omstandigheid ziet, ook tot een hogere straf leidt is bijvoorbeeld niet te zeggen. Volgens Bolhaar is meer duidelijkheid over de straffen hard nodig. Dit is van belang om tot passende en consistente straffen te komen. Hij beveelt de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan om onderzoek te doen naar welke factoren (bewust dan wel onbewust) meespelen wanneer de rechter de straf bepaalt.

Tijd voor resultaten
Eind 2018 zijn veel maatregelen aangekondigd in het actieprogramma Samen tegen mensenhandel, waarbij vier ministeries betrokken zijn. De rapporteur is blij dat veel organisaties bevlogen werken aan de aanpak van mensenhandel, maar hij blijft ook kritisch op het feit dat de effecten van de plannen uit het actieprogramma niet goed te meten zijn. Bolhaar: ‘Er is geen plan om de resultaten te monitoren. Bovendien is het momenteel niet mogelijk om de hele strafrechtelijke aanpak in beeld te krijgen.’ Zo is er volgens de Nationaal Rapporteur geen zicht op welke signalen wel of niet tot een opsporingsonderzoek leiden. Ook de effecten van nieuwe initiatieven, zoals bestuursrechtelijke interventies, kunnen op dit moment niet gemeten worden. Bovendien ontbreekt een schatting van hoeveel daders in totaal mensenhandel plegen. Bolhaar: "Voor professionals die zich dagelijks bezighouden met mensenhandel is dit cruciale informatie om van te leren en om de aanpak te verbeteren. Met alleen ambitieuze plannen is nog geen slachtoffer geholpen en geen dader gestopt. Daarom moet de komende jaren veel aandacht worden besteed aan goede uitvoering van het voorgenomen beleid."

FOK! Wat een weer: de kou komt erin

Goeiedag!

Vrolijk worden we er niet van. De weerkaarten voorspellen dat het allesbehalve aangenaam wordt de komende dagen. De afgelopen dagen was het nog wel enigszins te doen. De zon was niet volop aanwezig, maar met een graad of 15 was het best nog aangenaam. De komende tijd halen we met moeite nog de 10 graden. Alleen vandaag komen we daar nog overheen.

We zien dat er vandaag enkele buien gaan passeren en de wind draait daarmee naar het noordwesten. Dan is de weg vrij voor de koele lucht om in te stromen. Bij de buien is er morgen een kleine kans op een donderslag. Langs de kust is het dan nog maar 12 graden, terwijl in het zuiden nog 16 of 17 graad behaald kan worden. 

Na vandaag is het kil met hooguit een graad of 10 en af en toe een enkele bui, zonder grote hoeveelheden. De wind blijft voorlopig uit een noordelijke richting komen.

Een dikke jas aan buiten is zeker geen overbodige luxe.  

Fijne avond!  

Oostende in de zon (Foto: bazbo)
Twee weken geleden was het zonnig en warm. Ook in Oostende waar bazbo toen was. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Level 42 - Dune Tune (RIP Boon Gould)

Gisteren werd bekend dat Boon Gould, oprichter en gitarist van het Britse Level 42, op 64-jarige leeftijd is overleden. Het is onbekend hoe en waarom; we weten enkel dat hij in zijn huis in het Zuid-Engelse Dorset is gevonden.

Deze band was live eigenlijk het leukst. Ze kwamen op in een tijd waarin veel met synthesizers werd geëxperimenteerd, en veel tijdgenoten deden niks anders. Maar Level 42 was een band van instrumentalisten die opgroeiden met allerlei stijlen zoals r&b, disco en jazzrock - en dat was allemaal te horen.

Veel van het oude werk uit de vroege jaren 80 staat helaas vrij beroerd op video, zo ook deze uitvoering van Dune Tune. Dat is geïnspireerd op een van de voorbeelden van bassist Mark King, zijn Amerikaanse collega Stanley Clarke uit de jazzrock. Naarmate het nummer vordert krijgt Boon de ruimte met zijn gitaar. Hij speelt hier overigens samen met zijn broer Phil op drums. En Mike Lindup leidt het allemaal in met zijn synthesizer.

Europese webwinkels zetten 1,6 miljard om in Nederland

Nederlandse consumenten kochten in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro (excl. btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 17 procent meer dan in 2017. Het groeitempo van de aankopen van Nederlandse consumenten in EU-webwinkels is hiermee wat minder hoog dan in voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

Het gaat bij de omzet van Europese webwinkels om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven die zijn gevestigd in de Europese Unie, maar niet in Nederland. De cijfers zijn berekend volgens een methode die nog in ontwikkeling is en zijn dus voorlopig.

In het vierde kwartaal van 2018 kochten Nederlandse consumenten voor 453 miljoen euro in Europese webwinkels. Dit is 22 procent meer dan in dezelfde periode van 2017.

Nederlandse internetverkopen 18 procent hoger in 2018
De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in 2018 bijna 18 procent hoger dan in 2017. Dat is iets meer dan de omzetgroei die Europese webwinkels door verkopen aan Nederlandse consumenten in deze periode behaalden. Net als bij de Europese webwinkels blijft het groeitempo van de Nederlandse webwinkels hoog, maar loopt deze groei na 2015 iets terug. In 2015 nam de omzet van Nederlandse webwinkels nog met 22 procent toe.

Bij de Nederlandse internetverkopen kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en winkels waarvan online verkoop niet de hoofdactiviteit is. Pure webwinkels in Nederland zetten in 2018 bijna 13 procent meer om. Bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel waren de internetverkopen in 2018 26 procent hoger. De internetverkopen stijgen veel sterker dan de totale omzet van de Nederlandse detailhandel. Die groeide in 2018 met ruim 3,4 procent.

Omzetaandeel Europese webwinkels klein
De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Beheerdersechtpaar dorpshuis Zoelen mag blijven

De beheerders van het dorpshuis de Oude School in Zoelen mogen in de woning van het dorpshuis blijven wonen. De rechtbank Gelderland besliste woensdag dat de vordering tegen het echtpaar, om de woning die bij het dorpshuis hoort te verlaten, vooralsnog te ver gaat. De eigenaar van het dorpshuis, de Vereniging dorpshuis De Oude School, staat nu voor de vraag of zij verder zal procederen.

Te duur
De verhoudingen tussen het echtpaar en de Vereniging zijn al enige tijd gespannen. Beiden partijen hebben last van de terugloop van het voorheen bloeiende verenigingsleven. Veel minder Zoelense verenigingen dan vroeger beschouwen het dorpshuis als hun vaste honk en het aantal bezoekers neemt af. Dat leidt weer tot vermindering van de baromzet.

De Vereniging ziet haar financiële toekomst niet rooskleurig in en wil af van de beheersovereenkomst met het echtpaar. De vereniging vindt de kosten daarvan te hoog. Zij wil het dorpshuis verpachten tegen een vast maandbedrag en zo het financiële risico van de exploitatie bij de pachter leggen. Zij zegde daarom de overeenkomst met het echtpaar op en deelde het echtpaar mee dat het de woning moet verlaten.

Vereniging naar de rechter
Het echtpaar is het daar niet mee eens en schakelde een jurist in. Die adviseerde de overeenkomst aan te merken als een arbeidsovereenkomst en aanspraak te maken op ruim een halve ton aan achterstallig loon. Dat schoot de Vereniging in het verkeerde keelgat en zij stapte naar de rechter voor een bevel aan het echtpaar om de woning binnen 8 dagen te ontruimen en te verlaten.

Niet rechtsgeldig
De rechtbank kan niet uitsluiten dat de overeenkomst tussen de Vereniging en het beheerdersechtpaar een arbeidsovereenkomst is. Maar als dat het geval is heeft zij die zonder ontslagvergunning en dus niet rechtsgeldig opgezegd. De rechtbank vindt het dan ook vooralsnog te ver gaan om het echtpaar en hun 2 kinderen te bevelen de woning te verlaten.

Zou dat bevel wel worden gegeven, en zou het echtpaar daar aan voldoen, en zou vervolgens het bevel in een bodemprocedure of in hoger beroep niet in stand blijven, dan zou het vrijwel onmogelijk zijn de gevolgen ervan terug te draaien. De rechtbank neemt verder in de beslissing mee dat het echtpaar voor zijn inkomen is aangewezen op het afgesproken percentage van de drankomzet en op de opbrengst van de verhuur van zaalruimte voor feesten en partijen.

Geen schadevergoeding
De Vereniging eiste ook schadevergoeding omdat de nieuwe pachter niet kan beginnen en er dus geen pachtopbrengsten binnenkomen. De beslissing dat het echtpaar voorlopig mag blijven, betekent dat ook de schadevergoeding is afgewezen. De Vereniging staat nu dus voor de keus om het beheer van het dorpshuis bij het echtpaar te laten of verder te procederen.

Vier aanhoudingen na schietincident Rotterdam

Agenten hielden woensdagavond bij het Ikazia ziekenhuis een gewonde man en drie vrouwen aan kort na een melding van een schietincident op de Beukendaal in Rotterdam. De politie is nog op zoek naar andere betrokkenen en zoekt getuigen.

Rond 18.15 uur kregen agenten de melding dat er schoten waren gehoord op de Beukendaal. Direct gingen zij er naar toe, maar troffen niemand aan. Vrij snel daar kregen zij informatie dat er een gewonde man in een auto onderweg was naar het Ikazia Ziekenhuis. Agenten vonden de auto bij het ziekenhuis. Met een Benaderingstechniek voor Gevaarlijke Verdachten(BTGV) werden de inzittenden gesommeerd uit de auto te stappen. Agenten losten een waarschuwingsschot omdat er niet meteen werd geluisterd. De 30-jarige gewonde man uit Rotterdam en de vrouwen (23, 24 en 26 jaar) zijn aangehouden. De rol van de vrouwen wordt onderzocht. De man kreeg direct passende zorg in het ziekenhuis.

Op de Beukendaal stelde de forensische opsporing sporen veilig. Er zijn meerdere hulzen gevonden en een inslag in een auto. De politiehelikopter ondersteunde het onderzoek vanuit de lucht bij het zoeken naar daders en het maken van foto’s voor het verdere onderzoek. Ook speurhond Janus hielp mee in het zoeken naar sporen.

Wat zich exact heeft afgespeeld op de Beukendaal, wat de aanleiding is voor het schietincident en hoeveel personen er precies betrokken waren, is op dit moment nog niet bekend. Er wordt op dit moment met getuigen gesproken om dit verder in kaart te brengen. Ook worden camerabeelden in beslag genomen en bekeken.

IJshockeyers blijven verliezen op WK

In divisie 1B van het WK ijshockey heeft Nederland ook de derde wedstrijd verloren. Na nederlagen tegen Polen en Estland was Oekraïne dinsdagavond te sterk. FOK! was wederom van de partij, met onderstaand verslag als resultaat.

Game drie, Nederland tegen Oekraïne, op papier en met een volledig gevulde en ingespeelde bank, een lastig karwei voor Oranje. In Tallinn 2019 is het ook eigenlijk een laatste kans voor Nederland om op eigen kracht degradatie te voorkomen. Waar je verwacht dat Nederland weggevaagd zou worden doet de ploeg het eigenlijk niet zo heel erg slecht, verdedigend staat het ondanks alles vrij goed.

De Oekraïners schieten wel veel vaker op goal (17 tegen 4), maar er worden veel schoten geblokt en de schoten die er door komen worden door de wederom sterk keepende Tomislav Hrelja onschadelijk gemaakt. De grootste kans komt zelfs van Nederland via Ernesto Klem, maar het schot van Joey Oosterveld kan met moeite gestopt worden.

Verder gebeurt er eigenlijk heel weinig, Oranje loopt na een foute wissel tegen een wel heel scherp gefloten straf voor too many men on the ice aan, maar ook die overleven de Nederlanders vrij eenvoudig. Dertig seconden voor de pauze is het toch raak: KHL-veteraan Andri Mikhnov weet met een beetje mazzel de 1-0 binnen te frommelen.

Na de pauze zie je eigenlijk hetzelfde beeld als in de eerste twee wedstrijden: Nederland wil wel, maar komt net tekort om echt mee te spelen en de tegenstander neemt de wedstrijd geleidelijk aan over.

De Oekrainiers schieten eerst 2 maal op de paal en blijven drukken tot er een wat ongelukkige straf valt voor delaying the game. Nederland speelt de manmeersituatie kundig uit en komt via Klem en Oosterwijk op 1-1, maar verdiend is dit eigenlijk niet.

Halverwege de wedstrijd breekt Nederland: in één minuut vallen er drie doelpunten en de wedstrijd is gespeeld, waarna de derde periode zich kenmerkt in straffen tegen Nederland, waar de Oekraïners optimaal van profiteren tot de eindstand. Drie straffen, drie doelpunten en de eindstand is 1-8.

Man of the match voor Nederland de wederom sterk keepende Hrelja en een Oekrainse gast voor Oekraïne. Nederland is nog niet officieel gedegradeerd, maar het moet twee wedstrijden winnen en hopen dat de concurrentie veel punten laat liggen.

De versterkingen zijn gelukkig inmiddels gearriveerd maar je kunt je afvragen of die niet één of drie dagen te laat zijn om nog iets te kunnen betekenen. Donderdag speelt Nederland tegen Japan, bij een nederlaag is Nederland klaar en kunnen er belangrijke vragen gesteld gaan worden over hoe we met Oranje omgaan in Nederland ijshockeyland.

Nederland scoort (Foto: Karina)
Nederland scoort (Foto: Karina)

Mag de kinderopvang nagaan of een kind is ingeënt?

Steeds meer kinderopvangen willen niet-ingeënte kinderen weigeren. Dat heeft er onder meer mee te maken dat sommige vaccins nog niet aan (heel) jonge kinderen kunnen worden toegediend. Die moeten dan worden beschermd via zogeheten groepsimmuniteit, waarvoor dan wel tegen de negentig procent van de kinderen wel gevaccineerd dient te zijn.

Maar sommige ouders willen hun kroost om diverse redenen niet laten inenten. Het willen weren van ongevaccineerde kinderen roept echter het probleem op dat dit in principe een medische privacykwestie is.

Moet die privacy in dit geval worden opgeheven, met andere woorden, zou een kinderopvang moeten mogen verifiëren welke vaccinaties een kind al dan niet toegediend heeft gekregen?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.