FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 oktober 2018

Baanrenners Bos en Van Schip net buiten medailles bij World Cup Parijs

De tweede dag van de World Cup baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, heeft voor Nederland geen medailles opgeleverd. Twee mannen kwamen dicht in de buurt, maar sneuvelden in de slotfase alsnog.

Keirin mannen
Op de keirin eindigde Theo Bos als vijfde. In de finale ging hij met nog drie ronden te gaan al vol aan en dat leek hij - net als in de halve eindstrijd - vol te kunnen houden. De Brit Jack Carlin en de Japanse keirinprof Yuta Wakimoto zaten in zijn wiel, maar leken het niet te halen...tot de laatste bocht.

Bos was leeg en zakte terug naar plek vijf, Wakimoto won verrassend, voor de Nieuw-Zeelander Edward Dawkins en de Pool Krzysztof Maksel. Sam Ligtlee werd in de herkansingen uitgeschakeld, nadat hij zowel daar als in de eerste ronde als laatste eindigde.

Omnium mannen
Jan Willem van Schip begon indrukwekkend aan het omnium: de vicewereldkampioen won het eerste onderdeel, de scratch. In de tempokoers eindigde Van Schip als elfde, waardoor hij drie plekken in moest leveren in het klassement. De Nederlander reed vervolgens een sterke afvalkoers, waarin hij constant voorin te vinden was.

Pas aan het einde moest hij passen, wat hem een vierde plek opleverde en dat was dan weer goed om op te schuiven naar de tweede plaats in het klassement: twee punten achter Raman Tsishkou uit Wit-Rusland en gelijk in punten met de Griek Christos Volikakis én de Spanjaard Albert Torres Barcelo.

Op de afsluitende puntenkoers leek Van Schip lange tijd op weg naar het podium. Torres was dominant en niet meer bij te halen, maar Van Schip leek het vol te kunnen houden. Met een paar ronden te rijden stond hij nog op de tweede plek, maar Torres nam samen met de Brit Oliver Wood en de Fransman Benjamin Thomas nóg een ronde voorsprong, waardoor Wood en Thomas alsnog over Van Schip heen wipten in het klassement. De Nederlander eindigde zo als vierde.

Individuele sprint vrouwen
Laurine van Riessen strandde in de kwartfinales van het sprinttoernooi. De Nederlandse moest het daarin opnemen tegen Stephanie Morton, maar was in beide manches simpelweg niet opgewassen tegen de vicewereldkampioene. Hetty van de Wouw werd in de eerste knock-outronde uitgeschakeld door de Oekraïnse Liubov Basova, die 0,003 seconden eerder over de finish kwam.

De winst ging naar Lee Wai Sze uit Hong Kong, doorgaans toch vooral specialiste op de keirin en de 500 meter tijdrit. In de eerste heat van de finale klopte ze Morton met 0,002 seconden, waarna de Australische in de tweede heat vroegtijdig capituleerde tegen het geweld van Lee. Daria Shmeleva pakte het brons door Mathilde Gros uit Frankrijk te verslaan. De jonge Gros won de eerste twee heats wel, maar haar tweede zege werd haar afgenomen en in de plotseling toch nog benodigde derde heat ging Shmeleva er alsnog met de winst vandoor.

Scratch mannen
Op de scratch kwam Wim Stroetinga er niet echt aan te pas. Een klein groepje renners nam een ronde voorsprong en daar kon de Nederlander niet in meekomen. De Oostenrijker Stefan Matzner zat wel in die groep en opende later nog eens de aanval. Leigh Howard kwam er in de slotronde met een zinderende sprint nog naartoe, maar de Australiër kwam nét tekort om Matzner te pakken. Adrien Garel uit Frankrijk werd derde, Stroetinga eindigde als elfde.

Koppelkoers vrouwen
Kirsten Wild en Nina Kessler eindigden als negende in de koppelkoers bij de vrouwen. Alleen in de eerste van acht sprints raapten ze twee puntjes op, maar daar bleef het bij. Amalie Dideriksen en Julie Leth uit Denemarken wonnen de koers door in de laatste sprint net één plek voor Neah Evans en Emily Kay uit Groot-Brittannië te eindigen. Georgia Baker en Macey Stewart werden namens Australië derde.

'Man meldt zichzelf na moord op bejaarde'

De politie hield zaterdagmiddag een 28-jarige Hagenaar aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 80-jarige Hagenaar. Rond 16:00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat er in een woning aan de Gaslaan in Den Haag een overleden persoon was aangetroffen. Ter plaatse bleek het te gaan om de 80-jarige bewoner van de woning.

De politie gaat er vanuit dat hij door een misdrijf om het leven is gebracht. Direct werd de woning als een plaats delict aangemerkt en startten forensisch specialisten een uitgebreid onderzoek in de woning. Terwijl het onderzoek ter plaatse in volle gang was, meldde de verdachte zich op een politiebureau. Hij is aangehouden en zit vast voor verhoor.

Uitslag FC Utrecht - AZ

FC Utrecht heeft AZ zaterdagavond de tweede nederlaag van het seizoen bezorgd. Voor Utrecht was het de tweede zege op rij.

Al na drie minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong. Een voorzet van de linkerflank van Thomas Ouwejan werd door Björn Johnsen over de lijn gewerkt: 0-1. FC Utrecht kreeg via Simon Gustafson een mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zijn inzet werd gekeerd door Marco Bizot.

Na 36 minuten kon het thuispubliek alsnog juichen. De middenvelder gleed een voorzet van Gyrano Kerk binnen. Utrecht kwam nog voor rust bijna op voorsprong, maar een inzet van Joris van Overeem werd door Bizot naast zijn doel getikt.

AZ kreeg acht minuten na rust drie mogelijkheden om wederom op voorsprong te komen, maar de verdediging van FC Utrecht kon een treffer voorkomen. Jonas Svensson, Oussama Idrissi en Guus Til konden niet afronden. Beide ploegen kregen vervolgens mogelijkheden op de derde treffer van de avond. Willem Janssen kopte via de grond over, waar Albert Gudmundsson op doelman David Jensen stuitte.

In de 86ste minuut kwas AZ dichtbij de 1-2, maar een kopbal van Pantelis Hatzidiakos raakte de lat. Twee minuten later lag de treffer er aan de andere kant wel in. Een voorzet van Sean Klaiber werd door Ricardo van Rhijn in zijn eigen doel gewerkt en daarmee werd de eindstand 2-1.

FC Utrecht

2 - 1

AZ

 36' Emanuelson
 87' v.Rhijn (ed)
   2' Johnsen
 
 Gele kaart: Emanuelson, (FC Utrecht), Midtsjö,Ouwejan, (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Guwara (v.d.Maarel/84)
v.Overeem
Gustafson
Gavory
Kerk
Tannane (v.d.Streek/72)
Emanuelson (Görtler/84)
  Bizot
Svensson
v.Rhijn (Rotariu/ 90)
Hatzidiakos
Ouwejan
Midtsjö
Koopmeiners
Til
A.Gudmundsson (Seuntjens/81)
Johnsen
Idrissi

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

Ajax heeft in aanloop naar het Champions League duel tegen Benfica weinig energie hoeven te verspillen tegen sc Heerenveen. In Friesland won het de wedstrijd tegen sc Heerenveen met 0-4. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Dusan Tadic viert het scoren van de 0-3. (Pro Shots / Stanley Gontha)

sc Heerenveen

0 - 4

AFC Ajax

     3' Schöne
 42' Ziyech
 52' Tadic (pen)
 56' Dolberg
 
 Gele kaart: Thorsby, Höegh, (sc Heerenveen), Neres, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.315
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Höegh
Bulthuis
Pierie
Rienstra
Vlap (Kongolo/ 63)
Thorsby
Kobayashi (v.Bergen/69)
Lammers (v.Amersfoort/84)
Zeneli
  Onana
Kristensen
De Ligt
Wöber
Blind
Schöne
v.d.Beek
De Jong (Labyad/ 71)
Ziyech (Neres/57)
Dolberg (Huntelaar/57)
Tadic

Vettel snelste in derde vrije training

Sebastian Vettel heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd gereden. De Ferrari-coureur was met een tijd van 1.33,797 nipt sneller dan teamgenoot Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton. Max Verstappen kwam tot de vijfde tijd.

Na twee verregende trainingen was het eindelijk droog in Austin. De coureurs maakten van het uur dat ze hadden flink gebruik. Ferrari focuste zich met name op de kwalificatie, terwijl de rest in het begin enkele lange runs reed. Tegen het einde werden de tijden sneller waarbij Vettel het snelste van iedereen bleek.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:33.797 20
2 K. Räikkönen Ferrari 1:33.843 21
3 L. Hamilton Mercedes 1:33.870 23
4 V. Bottas Mercedes 1:34.556 21
5 M. Verstappen Red Bull 1:34.703 21
6 D. Ricciardo Red Bull 1:34.910 20
7 C. Leclerc Sauber 1:35.365 21
8 S. Pérez Force India 1:35.411 21
9 C. Sainz Jr. Renault 1:35.450 21
10 R. Grosjean Haas 1:35.468 19
11 E. Ocon Force India 1:35.562 22
12 P. Gasly Toro Rosso 1:35.713 27
13 K. Magnussen Haas 1:35.770 19
14 N. Hulkenberg Renault 1:35.882 19
15 M. Ericsson Sauber 1:36.000 21
16 L. Stroll Williams 1:36.188 21
17 S. Sirotkin Williams 1:36.193 20
18 S. Vandoorne McLaren 1:36.302 23
19 B. Hartley Toro Rosso 1:36.330 26
20 F. Alonso McLaren 1:36.332 20

Salah helpt Liverpool naast koploper Man City

Liverpool heeft zaterdagavond de zevende zege van het seizoen geboekt. Huddersfield Town werd met miniem verschil verslagen.

Bij de bezoekers was er een basisplaats voor Virgil van Dijk, waar Georginio Wijnaldum voor het eerst dit seizoen genoegen moest nemen met een plek op de bank. De middenvelder zou direct na rust voor Jordan Henderson alsnog in het veld komen.

De openingsfase zorgde voor weinig spektakel en de 0-1 van Mohamed Salah kwam na 24 minuten dus enigszins uit de lucht vallen. De Egyptenaar kreeg de bal aangespeeld van Xherdan Shaqiri en schoot in de linkerhoek raak. Het was het vijftigste doelpunt van Salah in het Engelse voetbal.

Hudderfield was na een half uur spelen dichtbij de gelijkmaker, waar een uithaal van Jonathan Hogg de paal raakte. Alex Pritchard dacht zijn ploeg alsnog op gelijke hoogte te brengen, maar zijn treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Na rust gebeurde er weinig en hield Liverpool stand. Bij de bezoekers mocht twintig minuten voor tijd Fabinho zijn opwachting maakte, waarmee de zomeraankoop zijn debuut maakte in de Premier League. Liverpool heeft na negen wedstrijden 23 punten en deelt daarmee de koppositie met Manchester City, dat wel een beter doelsaldo heeft.

Uitslagen Premier League zaterdag
Chelsea - Manchester United 2-2
AFC Bournemouth - Southampton 0-0
Cardiff City - Fulham 4-2
Manchester City - Burnley 5-0
Newcastle United - Brighton & Hove Albion 0-1
West Ham United - Tottenham Hotspur 0-1
Wolverhampton Wanderers - Watford 0-2
Huddersfield Town - Liverpool 0-1

Uitslag Excelsior - Vitesse

Excelsior heeft zaterdagavond de derde zege van het seizoen geboekt. Op eigen veld waren de Rotterdammers te sterk voor Vitesse.

Drie punten was het onderlinge verschil in het voordeel van Vitesse tussen beide ploegen voorafgaand aan hun onderlinge wedstrijd. In de eerste 29 minuten van han het duel gebeurde er niet veel, maar na een half uur was Excelsior dichtbij de openingstreffer. Na een mooie actie van Marcus Edwards schoot Jerdy Schouten tegen de paal.

Na 34 minuten dacht Excelsior alsnog op 1-0 te komen, maar een doelpunt van Jeffry Fortes werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vijf minuten voor rust werd er alsnog gescoord. Een vrije trap van Luigi Bruins werd door Max Clark in zijn eigen doel gewerkt.

Twee minuten na rust was Vitesse dichtbij de gelijkmaker, maar schoot Bryan Linssen tegen de paal. De bezoekers gingen op jacht naar de gelijkmaker, maar Sonny Stevens voorkwam met enkele reddingen een Arnhemse treffer. Waar Vitesse niet scoorde, lukte Excelsior dit wel. Jurgen Mattheij nam een afgeslagen bal in één keer op de pantoffel en schoot prachtig raak: 2-0.

In de blessuretijd leek de wedstrijd nog even spannend te worden nadat Vitesse een strafschop kreeg na een overtreding van Stevens op Roy Bergwijn, waarbij de doelman met rood werd weggestuurd. Alessandro Damen nam de plek onder de lat over en voorkwam dat Oussama Darfalou de 2-1 kon scoren, waardoor het 2-0 bleef.

Excelsior

2 - 0

Vitesse

 40' Clark (ed)
 70' Mattheij
   
 
 Rode kaart: Stevens (90+1) (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.397
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Darfalou mist penalty (90 4)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Schouten
El Hamdaoui
Koolwijk (Haspolat/89)
Edwards (v.d.Meer/86)
Ómarsson (Damen/90+3)
Bruins
  Eduardo
Karavajev
v.d. Werff
Clarke-Salter (Doekhi/46)
Clark
Bero (Buitink/89)
Serero (Beerens/57)
Foor
Odegaard
Darfalou
Linssen

Uitslag PSV - FC Emmen

PSV heeft zaterdagavond ook de negende competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. Op eigen veld had het geen kind aan FC Emmen.

PSV begon rustig aan de wedstrijd en kreeg na zeven minuten de eerste grote kans. Nick Viergever kopte uit een hoekschop over. In de twaalfde minuut nam de thuisploeg de voorsprong. Na een snelle uitbraak gaf Steven Bergwijn de bal aan Gastón Pereiro en de Uruguayaan schoot droog raak: 1-0. Nog binnen het half uur leek de wedstrijd gespeeld. Uit een prachtige voorzet van Hirving Lozano kopte Luuk de Jong raak: 2-0. Het was de vijfde competitiewedstrijd op rij waarin de spits wist te scoren.

De koploper van de Eredivisie leek na 32 minuten recht te hebben op een strafschop na een overtreding op Bergwijn, maar scheidsrechter Bas Nijhuis zag er niets in en de VAR greep ook niet in. Waar de derde treffer niet viel uit een strafschop, viel deze vier minuten later wel uit een hoekschop. De Jong kopte bij de eerste paal raak: 3-0. Drie minuten voor rust werd het ook nog 4-0. Een voorzet van Denzel Dumfries werd van richting veranderd en Pereiro kon bij de tweede paal binnentikken.

Na rust nam PSV gas terug en ontsnapte Pablo Rosario aan een rode kaart. De kersverse Oranje-international ging op de enkel van Jafar Arias staan en Nijhuis raadpleegde de VAR. De scheidsrechter zag er echter geen rode kaart in en gaf de middenvelder geel.

Direct na rust was Érick Gutiérrez in de ploeg gekomen voor Jorrit Hendrix en de Mexicaan maakte na 79 minuten de 5-0. FC Emmen kreeg de bal voor het eigen doel niet weg en Gutiérrez kon optimaal profiteren en maakte zijn derde doelpunt van het seizoen. Twee minuten voor het einde viel de laatste treffer. Na een goede actie van invaller Donyell Malen bepaalde Hirving Lozano de eindstand op 6-0.

PSV

6 - 0

FC Emmen

 12' Pereiro
 29' De Jong
 36' De Jong
 42' Pereiro
 79' Gutiérrez
 88' Lozano
   
 
 Gele kaart: Hendrix, Pereiro, Rosario, (PSV), A. Jansen, Klok, Cavlan, (FC Emmen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.200
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries (Behich/57)
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro
Hendrix (Gutiérrez/46)
Lozano
De Jong
Bergwijn (Malen/77)
  Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Cavlan
Bannink
Bijl
Ben Moussa (De Vos/71)
Chacon
A. Jansen (Slagveer/63)
Arias (Suliman/88)

Nederland sluit Jeugdspelen af met zes medailles en 69e plek op medaillespiegel

Nederland heeft de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires afgesloten met zes medailles. Dat betekent dat de uit 41 sporters bestaande ploeg het toernooi afsluit op de 69e plek in de medaillespiegel, vooral doordat er wegens soms wat aparte kwalificatieregels uitermate veel landen waren die goud pakten, wat Nederland níet lukte. We zitten de Nederlandse medailles, één keer zilver en vijf keer brons, even op een rijtje.

Beachvolleybal - Zilver
Matthew Immers en Yorick de Groot hadden het in de kwartfinale aanvankelijk niet heel makkelijk met Timothy Brewster en John Schwengel, maar gaven de Amerikanen vooral in de tweede set toch duidelijk op de broek: 21-18, 21-12 en de plek in de halve finales was binnen.

In de halve finales dompelden ze de thuisfans in rouw door na een fraaie wedstrijd met 2-1 te winnen van Mauro Zelayeta en Juan Bautista Amieva Tarditti uit Argentinië, waarna ze in de finale het onderspit dolven tegen de Zweden David Ahman en Jonatan Hellvig: 20-22, 15-21. Zilver voor Immers en De Groot dus.

Judo
In de klasse tot 81 kilogram verloor Mark van Dijk gelijk van de Slowaak Alex Barto, maar in de herkansingen vocht hij zich via Rhys Allan uit Australië en Rihari Iki uit Nieuw-Zeeland naar de strijd om het brons. Daarin was hij Ahmed Rebahi uit Algerije de baas en dus pakte Van Dijk alsnog een medaille.

Inlineskaten
Merijn Scheperkamp begon prima met een vierde plek op de 1000 meter, het eerste onderdeel van het 'allroundtoernooi'. Een zevende plek op de afvalkoers volgde, waarna Scheperkamp afsloot met een keurige derde plek op de 500 meter en dat leverde ook hem brons op in het eindklassement.

Golf
Jerry Ji kende vooral een zeer sterke slotdag, waardoor hij dankzij onder meer een birdie op de laatste hole op kon schuiven naar de derde plek en dus was er ook voor hem brons.

Zeilen
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer kwamen uit in de gemengde Nacra-klasse. Daarin waren ze niet opgewassen tegen de oppermachtige Argentijnen, maar verder streden ze tot het eind mee om de medailles. Dat werd uiteindelijk brons, nadat ze in de afsluitende medalrace de tweede plek nog uit handen gaven.

Gewichtheffen
Enzo Kuworge is een zeldzaam Nederlands talent in het gewichtheffen. Hij was al de eerste 'olympische' Nederlander in de sport sinds 1968 en bekroonde dat nog eens met een fraaie bronzen medaille in de klasse boven 85 kilogram. Als Kuworge zich zo blijft ontwikkelen als in de laatste jaren is het zeker niet uitgesloten om eindelijk eens een Nederlander serieus mee te zien doen bij de senioren, over enkele jaren.

FOK! Wat een weer: er komt een geleidelijke verandering

Goeiedag!  

Er lijkt zowaar een héél geleidelijke verandering in het weerbeeld te komen. Dit gaat echter maar zeer langzaam. Diverse modellen laten het tegen het einde van de nieuwe week behoorlijk afkoelen en ook nemen de neerslagkansen toe. Het is nog ver weg, maar het zit al wel enkele dagen in de uitvoer. Zo zien we dat het volgend weekend nog hooguit 10 graden wordt. Voeg daarbij een frisse noordelijke wind én zowaar enkele actievere storingen dan zou het echt een beetje op herfst kunnen gaan lijken. In de Alpen krijg je met deze kaarten het eerste echte pak sneeuw van het seizoen. Het is nog vrij ver weg, maar laten we het hopen, al bevallen die kille temperaturen mij totaal niet.  

Dan wil ik het heel graag nog even hebben over de depressie nabij de Costa Del Sol waar ik het gisteren ook over had. Dat beestje lag er vandaag nog steeds en ook nu was het weer hommeles daar. Langs de hele zuid- en oostkust vielen echt enorme buien. Er was een station dat in één uur tijd liefst 159 mm te verwerken kreeg. Op een paar andere plaatsen viel er vanaf donderdag t/m vandaag 350 mm. En dan te bedenken dat er in héél 2018 in De Bilt nog maar 420 mm gevallen is, en dan zijn er nog plekken in het oosten en zuiden die zelfs minder dan 400 mm hebben dit jaar.  En dit valt dan in een paar dagen in Spanje. Bizar. Vandaag vielen er langs de Costa Del Sol ook weer tientallen millimeters regen. Exacte cijfers komen nog.

Voor ons zien we de komende week duidelijk meer bewolking verschijnen. Er kan ook af en toe wat regen vallen, maar tot het einde van de week wordt er nog niet meer dan 2 tot 7 mm verwacht. De zon schijnt ook af en toe. In eerste instantie liggen de temperaturen rond de normale waarden van 14 tot 16 graden. Ik zei het al, later in de week koelt het waarschijnlijk behoorlijk af. We gaan het zien!

Tot slot wil ik even de aandacht vestigen op de fotograaf van de dag. Erwin Klein. Hij is vaak veel te druk voor fora's, maar als hij tijd heeft maakt hij schitterende foto's uit zijn omgeving. Dit is in de Achterhoek, in de buurt van Zelhem. Ik geniet elke keer van zijn foto's! Dus bij deze wil ik Erwin even in het zonnetje zetten. Ik plaats hieronder één van zijn fraaie plaatjes. Maar zijn euvre is nog fraaier, maar dan moet je even kijken op het Instagram-kanaal van Erwin en dat is: @erwin_klein1. Ik raad het jullie van harte aan.  

Tot morgen!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsondergang Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Een prachtige avondlucht in Zelhem. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

In 2019 maar drie verschillende kleuren op F1-banden

Vanaf het volgende Formule 1-seizoen krijgen de banden nog maar drie verschillende kleuren, nu is dat nog zeven. Bandenleverancier Pirelli heeft deze maatregel aangekondigd in Austin bij de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Een witte streep op de zijkant staat voor de harde compound, geel voor medium en rood voor zacht. In de huidige situatie zijn er zeven verschillende kleuren voor de profielloze banden. De teams hebben nog steeds keuze uit zeven verschillende type banden.

“We willen hiermee vooral de televisiekijkers bedienen.”, aldus Mario Isola van Pirelli. “Zij kunnen nu makkelijker het bandentype herkennen”

Doelpunt Weghorst en rood voor Robben bij zege Bayern

Bayern München heeft na drie competitieduels zonder zege eindelijk weer drie punten gepakt. Arjen Robben speelde in Wolfsburg een hoofdrol.

Robben liet zich van zijn slechte kant zien door twee domme gele kaarten te verzamelen. In de slotminuten van de eerste helft liet hij zich makkelijk vallen in het strafschopgebied en binnen een kwartier na de pauze moest de buitenspeler van Bayern München al vertrekken na een overtreding op de speelhelft van Wolfsburg.

De bezoekers uit München hadden op dat moment een 0-2 voorsprong in handen. Op aangeven van Mats Hummels had Robert Lewandowski na een halfuur de score geopend en drie minuten na de onderbreking scoorde de Poolse spits opnieuw. Nadat Robben was weggestuurd, wist Wolfsburg echter iets terug te doen. Wout Weghorst tikte met links een voorzet van Admir Mehmedi binnen.

Toch kwam de zege voor Bayern niet echt in gevaar, want ruim tien minuten later was de marge weer twee goals. Lewandowski bediende James Rodríguez en de Colombiaan kreeg de bal met links achter doelman Koen Casteels. Bayern wint daardoor voor het eerst sinds 22 september weer een wedstrijd en de titelverdediger staat nog steeds vier punten achter Borussia Dortmund, dat zaterdagmiddag overtuigend van VfB Stuttgart won (0-4).

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Eintracht Frankfurt - Fortuna Düsseldorf 7-1 (vrijdag)
1. FC Nürnberg - 1899 Hoffenheim 1-3
Bayer Leverkusen - Hannover 96 2-2
FC Augsburg - RB Leipzig 0-0
VfB Stuttgart - Borussia Dortmund 0-4
VfL Wolfsburg - Bayern München 1-3
Schalke 04 - Werder Bremen 0-2

Robben krijgt rood. (PRO SHOTS/Action Images)
Robben krijgt rood. (PRO SHOTS/Action Images)

Oud-premier Wim Kok (80) overleden

Oud-politicus Wim Kok is op 80-jarige leeftijd overleden. De PvdA-coryfee was tussen 1994 en 2002 premier van de paarse kabinetten (PvdA, VVD, D66), nadat hij minister van Financiën en fractieleider van de PvdA was. Hij was al enige tijd ziek.

Kok was voor zijn politieke loopbaan negen jaar lang de eerste voorzitter van de FNV. In die functie was hij onder meer van groot belang voor het akkoord van Wassenaar, een belangrijke bijdrage aan het herstel van de economie, die in die tijd in diepe crisis verkeerde.

In 1986 volgde Kok Joop den Uyl op als leider van de Partij van de Arbeid, waar hij in plaats van een oppositiepartij weer een regeringspartij van maakte in het eerste kabinet zonder christen-democraten in zo'n 75 jaar.

Hij was onder meer premier van de kabinetten die de euthanasiewet versoepelden en het homohuwelijk invoerden. In 2002 stapte Kok op wegens het drama in Srebrenica in 1995, waarna hij zich ook terugtrok uit de politiek.

Het Koninklijk Huis en huidig premier Mark Rutte hebben een verklaring uitgebracht over het overlijden van Kok.

Mourinho woest na provocatie Chelsea-assistent

Chelsea - Manchester United kende een zeer hectische slotfase en José Mourinho ging bijna door het lint na de gelijkmaker in de slotseconden.

Manchester United leek voor het eerst sinds oktober 2012 drie punten te pakken in een competitieduel op Stamford Bridge, maar door een goal van Ross Barkley werd het ver in blessuretijd nog 2-2. Marco Ianni, een assistent-coach van Chelsea-manager Maurizio Sarri, vierde de gelijkmaker door juichend voor de reservebank van United langs te rennen.

Mourinho was daar niet van gediend en sprong achter Ianni aan. Enkele stewards en spelers van zijn ploeg wisten te voorkomen dat de situatie verder uit te hand liep. Wel ontstond er vervolgens een klein opstootje in de spelerstunnel.

Na afloop wilde de Portugese coach liever niet te veel over het incident kwijt. "Kom op, 97 minuten van de wedstrijd waren goed. Focus je liever daar op. Ik kreeg geen respect van de Chelsea-fans, maar dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Wat ik hier vandaag gedaan heb, zou ik ook in Milaan, Porto en Madrid doen. Aan de reactie van de fans kan ik weinig doen."

Sarri was volgens Mourinho de eerste die na afloop zijn excuses maakte. "Ook zijn assistent is al naar me toegekomen en heeft zijn excuses aangeboden. Ik zei dat hij het moest vergeten, ik heb ook de nodige fouten gemaakt in mijn loopbaan." Spreekkoren van de Chelsea-fans beantwoordde de 55-jarige coach trouwens met het opsteken van drie vingers, verwijzend naar de drie landstitels die hij met The Blues veroverde.

Ten Hag over blessures: "We zoeken de grenzen"

Ajax heeft in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen te maken met wat personele problemen. Erik ten Hag is daar op voorbereid.

De Amsterdammers missen sowieso Nicolás Tagliafico (heupklachten) en achter de namen van Hakim Ziyech, Carel Eiting, Frenkie de Jong en Noussair Mazraoui staan nog vraagtekens. "We doen er alles aan om de fysieke grenzen niet te overschrijden, maar dit kan gebeuren. Overbelasting. Het is topsport, we zoeken de grenzen", reageert Ten Hag in Het Parool.

Lasse Schöne liet afgelopen week een interland van Denemarken aan zich voorbijgaan. Ten Hag houdt er rekening mee dat spelers als Schöne en ook Tagliafico, die allebei op het WK actief waren, vaker dit seizoen een wedstrijd zullen overslaan. "We willen in de laatste maanden van het seizoen, als de prijzen worden verdeeld, het liefst op alle fronten nog in competitie zijn. Je moet dus soms concessies doen."

"Frenkie was vorig seizoen voor het eerst drie maanden achter elkaar basisspeler, in een periode dat Ajax geen Europees voetbal speelde, en daarna stond hij maanden aan de kant met een enkelblessure. En Nous komt rechtstreeks uit Jong Ajax. Die jongens moeten reuzenstappen maken", benadrukt de coach om aan te geven dat jonge spelers eraan moeten wennen om 65 duels in een jaar te kunnen spelen.

Ajax en sc Heerenveen trappen zaterdagavond om 20:45 uur af in het Abe Lenstra Stadion. De Friezen staan negende in de Eredivisie, Ajax is tweede met vijf punten achterstand op koploper PSV.

Fortnite flirt met Hallowe'en

Zojuist verscheen er een tweet van Fortnite met een rijmpje. Vaag, maar ach. Ontwikkelaar Epic Games doet wel meer vreemde dingen. Het feit dat het geheel wordt afgesloten met #Fortnitemares en dat er een ‘ghoul’ wordt genoemd, laat denken aan een Hallowe’en -thema voor de populaire battle royale-game.

Daarnaast valt het op, dat je sinds kort kunt rondlopen met een pompoen op je hoofd. Komen er alleen Hallowe’en- kostuums of pakt Epic Games groter uit met een speciale game-modus? Vorig jaar was er een #Fortnitemares-event met een nieuwe missie genaamd Trap the Storm in de Fortnite ‘Save The World’ game modus. Hier hoorde onder andere een hele quest bij en twee nieuwe wapens. Mogelijk krijgen we iets soortgelijks dit jaar. Welk goede doel hiervan mag profiteren is nog even een verrassing.

Van der Poel wint ook tweede wedstrijd van de Superprestige

Mathieu van der Poel heeft de Superprestige-cross in het Belgische Boom gewonnen. De wedstrijd bij de vrouwen werd verrassend gewonnen door de Belgische Kim van de Steene.

Na enkele speldenprikken in de openingsfase plaatste Van der Poel in de vierde ronde de beslissende aanval. Met het oog op de Wereldbeker-cross van morgen in het Zwitserse Bern verbruikte hij vervolgens geen overbodige energie maar controleerde zijn kleine voorsprong op eerste achtervolgers Gianni Vermeersch, Toon Aerts en Quinten Hermans.

De strijd voor plaats twee was interessanter. Ploeggenoten Aerts en Hermans probeerden hun medevluchter Vermeersch kwijt te spelen om zodoende samen op het podium te komen echter dat plan mislukte. De sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Aerts met op de derde plaats Vermeersch.

In de wedstrijd bij de vrouwen reed Van de Steene in de tweede ronde weg bij medevluchters Sanne Cant en Alice Maria Arzuffi. De Belgische kwam solo over de finish met een voorsprong van meer dan een halve minuut op de Italiaanse. Wereldkampioene Cant volgde op tien seconden op plaats drie.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Gianni Vermeersch (BEL)
4. Quinten Hermans (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Michael Vanthourenhout (BEL)
8. David van der Poel (NED)
9. Jens Adams (BEL)
10. Tom Meeusen (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Kim van de Steene (BEL)
2. Alice Maria Arzuffi (ITA)
3. Sanne Cant (BEL)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Alvarado Ceylin Del Carmen (NED)
6. Ellen van Loy (BEL)
7. Geerte Hoeke (NED)
8. Ellen Anderson (USA)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Maud Kaptheijns (NED)

Servische volleybalsters winnen eerste wereldtitel na prachtige finale tegen Italië

De Servische volleybalsters hebben op het WK in Japan de titel gewonnen. In Yokohama was Servië in een spannende vijfsetter te sterk voor Italië: 3-2 (21-25, 25-14, 23-25, 25-19, 15-12).

In een prachtige finale begon Italië het beste aan de wedstrijd. De eerste set werd verdiend gewonnen door Italië. In de tweede set kwam Servië sterk langszij. In een spannende derde set kwam Italië toch weer op voorsprong. Vooral Paola Egonu was daarin belangrijk. De pas 19-jarige aanvalster sloeg 33 punten binnen deze wedstrijd, die in de halve finales ook een belangrijk aandeel had in de zege van Italië op China.

Servië kwam opnieuw sterk terug in de wedstrijd. De Servische volleybalsters wonnen overtuigend de vierde set. In de vijfde set had Servië opnieuw het betere van het spel. Vooral Tijana Boskovic maakte indruk in de vijfde set. De 21-jarige linkshandige aanvalster sloeg enkele mooie punten binnen en was goed voor 26 punten deze wedstrijd. Voor Servië is het de eerste wereldtitel, nadat in 2017 ook de Europese titel werd gewonnen. In 2016 verloor Servië de olympische finale tegen China.

Chelsea in allerlaatste seconden naast Manchester United

Chelsea is ver in blessuretijd ontsnapt aan de eerste competitienederlaag van dit seizoen. Manchester United was zeer dicht bij de overwinning.

Chelsea wist voor eigen publiek nog wel als eerste te scoren dankzij een ongebruikelijke doelpuntenmaker. Willian nam vanaf de rechterkant een hoekschop en het was Antonio Rüdiger die in alle vrijheid de bal in de hoek kon knikken. United was tot dat moment alleen dreigend geweest met een kopbal van Romelu Lukaku uit een spelhervatting.

Ook na de openingstreffer hadden The Blues het duel aardig onder controle. Vlak na de pauze kregen Álvaro Morata en Eden Hazard kansen om de score uit te breiden, maar David De Gea voorkwam dat. Even later was United wel trefzeker. Een mislukte volley van Ashley Young vanuit de tweede lijn kwam met wat geluk voor de voeten terecht van Martial: 1-1.

Manchester United werd door die treffer sterker, al bleef Chelsea ook gevaar creëren. De Gea moest ingrijpen bij een poging van N'Golo Kanté. Opnieuw een belangrijke redding, want kort daarna scoorden de bezoekers opnieuw. Na een aanval over de rechterflank zag Marcus Rashford dat Martial vrij stond. De Fransman nam aan en schoot de bal prachtig in de benedenhoek.

Chelsea-manager Maurizio Sarri probeerde nog wat te forceren door Olivier Giroud in te brengen voor Morata, maar het was David Luiz die ver in blessuretijd bijna gelijkmaakte. De Braziliaan kopte tegen de paal. In de absolute slotseconden was het toch raak via Ross Barkley, die ervoor zorgde dat de Londenaren nog steeds ongeslagen zijn. Arsenal en Tottenham Hotspur kunnen later dit weekend in punten gelijk komen, terwijl United (achtste) met een gelijkspel weinig opschiet.

Chelsea speelt gelijk tegen Man United. (PRO SHOTS/Action Images)
Chelsea speelt gelijk tegen Man United. (PRO SHOTS/Action Images)

Real verliest van middenmoter Levante

Real Madrid heeft opnieuw punten verspeeld. De Koninklijke verloor op eigen veld met 1-2 van Levante.

De bezoekers uit Valencia stonden na een kwartier spelen al op een 0-2 voorsprong. Na een fout van Raphaël Varane verschalkte José Luis Morales doelman Thibaut Courtois. Kort daarna maakte diezelfde Varane een handsbal en dankzij de VAR ging de bal op de stip. Roger Martí schoot de bal in de rechter benedenhoek.

Op jacht naar de aansluitingstreffer kregen onder andere Lucas Vázquez en Sergio Ramos kansen maar doelman Oier Olazábal stond iedere keer in de weg.

In de 71e minuut bracht Karim Benzema de thuisclub op 1-2. De Fransman was in de slotfase ook dicht bij de gelijkmaker, echter de doelpaal stond in de weg. Mariano Diaz wist wel te scoren echter zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Voor de Madrilenen is dit het derde verlies van het seizoen. Indien Barcelona en Atlético Madrid hun wedstrijd zaterdag winnen komt Real op vier punten achterstand.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Real Madrid - Levante 1-2
Valencia - Leganés 1-1
Villarreal - Atlético Madrid 1-1
Barcelona - Sevilla 4-2

Samenvatting Real Madrid - Levante (Bron: YouTube)

 

Vlieg mee met Ace Combat 7

De Ace Combat-serie is alweer toe aan zijn zevende deel en om ons daarvoor lekker te maken zijn de beelden van twee missies al op het net gezet.

Het gaat om missie zes en zeven en hebben de volgende namen meegekregen: Long Day en First Contact. Ze zijn beide tien minuten lang, dus ik hoop dat er lekker veel missies in het gehele spel zitten.

Je kunt met Ace Combat 7 rondvliegen vanaf 18 januari op PlayStation 4, Xbox One en pc.


Vettel krijgt bijval van andere coureurs na gridstraf

Sebastian Vettel kreeg gisteren een gridstraf, omdat hij tijdens een rode vlag te ver reed. De rijders van Scuderia Toro Rosso nemen het nu op voor de Duitser en zijn het niet eens met de opgelegde sanctie.

De rode vlag van vrijdag was een gevolg door een fout van Charles Leclerc. De coureur van Sauber kwam naast de baan terecht en nam bij terugkomst op het asfalt het nodige grind mee. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie.

"Het is best een zware straf", liet Pierre Gasly weten. "Als je heel voorzichtig voorbij rijdt aan de crash en daarna niet meer oplet, kun je makkelijk een straf als deze oplopen. In het verleden was het zo dat je gewoon moest opletten waar het was gebeurd en maakte je tussentijd niet uit. Dat werkte altijd in het verleden."

Ook Brendon Hartley twijfelt over de sanctie. "Het is, zeker onder natte omstandigheden, niet altijd makkelijk om van je gas te gaan. Dat kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Als Sebastian echt direct langzamer reed, vind ik het een hele zware straf."

Volgens Romain Grosjean, rijdend voor het team van Haas F1, is het niet altijd gemakkelijk om meteen op een rode vlag te anticiperen. "Soms krijg je hem op het goede moment en soms niet. Als je hem midden in een snelle bocht krijgt, is het best riskant om zoveel te vertragen."

Vettel is niet de eerste, die een straf krijgt wegens een te hoge snelheid tijdens een rode vlag-situatie. Ook Esteban Ocon werd eerder dit seizoen op een identieke manier gestraft.

Sinds dit seizoen geeft de minimale tussentijd van de sectie waar het incident plaatsvond de doorslag. De stewards gaven overigens ook aan dat de uitgedeelde straf voor een groot deel was uitgedeeld op basis van consistentie, gezien de eerdere gevallen in het huidige seizoen.

Janssen droomt van hoofdtrainerschap bij Vitesse

Theo Janssen zet zijn eerste voorzichtige stappen als trainer in het jeugdvoetbal, maar zijn ambities reiken veel verder dan dat.

Als assistent van Onder-19 trainer Dennis van Beukering doet de oud-international momenteel ervaring op en in de toekomst hoopt hij door te groeien tot de hoofdcoach van het eerste bij de Arnhemmers.

“In de toekomst wil ik natuurlijk trainer worden van Vitesse", bekent Janssen in gesprek met Omroep Gelderland. "Daar ben ik nu al voor bezig, ik ben ervaring aan het opdoen. Maar om coach van Vitesse te worden moet je eerst een paar jaar trainer zijn van een jeugdploeg, voordat je aan de cursus coach betaald voetbal kan starten."

De 37-jarige oud-middenvelder noemt zijn ervaring in de top en zijn tactisch inzicht als sterke punten. "Ik denk dat ik voetballers veel bij kan brengen", meent hij. Als speler kwam hij actie voor Vitesse, KRC Genk, wederom Vitesse, FC Twente, Ajax en weer Vitesse, waar hij als kind van de club zijn carrière beëindigde.

Nadat hij zijn schoenen aan de wilgen hing, ging hij als scout aan de slag in Arnhem en werd Janssen later assist-trainer bij Jong Vitesse en eindverantwoordelijke bij lagere jeugdelftallen. Sinds dit seizoen helpt hij bij de Onder-19. Assistent worden van het eerste team ziet hij niet zitten. De huidige trainer Leonid Slutskiy doet het met een vijfde plaats voorlopig naar behoren in de GelreDome.

FC Barcelona gaat verbouwen, Camp Nou wordt nog groter

FC Barcelona gaat haar stadion verbouwen. In het vernieuwde Camp Nou zit straks iedereen droog, ook wordt de capaciteit uitgebreid van 99.000 naar 105.000 toeschouwers. 

De club trekt drie jaar uit voor de verbouwing die in 2019 start. Gedurende die tijd kan FC Barcelona gewoon gebruik blijven maken van het stadion. 

Tegelijkertijd bouwt de club ook aan een nieuw tweede stadion voor de beloften- en damesploeg. Dat stadion wordt vernoemd naar Johan Cruijff. 

"PSV heeft geduld, Romero zal succesvol worden"

Maximiliano Romero kwam door blessureleed nog nauwelijks in actie namens PSV, maar zijn zaakwaarnemer voorspelt een mooie toekomst voor hem.

Romero, die in januari werd overgenomen van Vélez Sarsfield, mocht één keer als invaller opdraven in de Eredivisie. Telkens als hij weer bijna fit was, kreeg hij met een nieuwe tegenslag te maken. De 19-jarige Argentijn kostte PSV ruim tien miljoen euro en zaakwaarnemer Emiliano Uria weet zeker dat Romero geen dure miskoop wordt. "Hij is een groot talent. Onthoud wat ik zeg: hij zal hier heel succesvol worden. Hij heeft een contract getekend voor vijf jaar. PSV is geduldig", vertelt hij aan de NOS.

Uria benadrukt dat Romero bijna weer in actie kan komen en dat hij alleen nog wedstrijdfit moet worden. Zijn eerste maanden in Nederland waren dus zwaar. "En dat voor zo'n jonge Argentijn in een ander land. Alles is hier anders. De cultuur, de manier van trainen en het voetbal..."

"Maxi wilde naar PSV. Ronaldo, Romário en Romero. Mooi toch?" aldus Uria. "Iedereen heeft grote verwachtingen van Romero. Maar onthoud dat hij een jonge speler is. En jonge spelers hebben tijd nodig..." PSV hervat de Eredivisie zaterdag om 18:30 uur met een thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

'Manchester City wil 70 miljoen betalen voor Frenkie de Jong'

De clubleiding van Manchester City overweegt om komende zomer hard in te zetten op het naar Engeland halen van Frenkie de Jong. De Engelse club heeft De Jong al een tijdje in het vizier. Volgens de geruchten zou de club bereid zijn om 70 miljoen euro neer te leggen voor de middenvelder, zo meldt het AD.

Volgens de krant is trainer Pep Guardiola op zoek naar een opvolger van Fernandinho, maar City zou ook niet overhaast beslissingen willen nemen, en dus wordt er gewacht tot de zomer. Dat is echter het geval als de concurrentie niet overgaat op biedingen. Als andere geinteresseerden zoals Barcelona, Real Madrid en Tottenham gaan bieden op De Jong, is de verwachting dat City met een megabod komt voor een winterse transfer.

In een eerder interview zei De Jong deze zomer in ieder geval dit seizoen bij Ajax af te maken. Komende zomer kan hij het hoofd dus mogelijk breken over aan welke topclub hij zelf de voorkeur geeft.

Rotterdam ziet niets in stadioneis van Feyenoord

De gemeente Rotterdam is niet van plan mee te werken aan een eis van Feyenoord om jaarlijks 25 miljoen euro te krijgen als het nieuwe stadion er is.

Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord, stelt dat de eis om jaarlijks dat bedrag van de gemeente te ontvangen maanden geleden al op tafel is gelegd. Adriaan Visser, wethouder van financiën in Rotterdam, ontkent dat. "Maar wij kunnen als stad niet tekenen voor een jaarlijkse garantie van 25 miljoen voor Feyenoord. Stel dat de opbrengsten achterblijven, dan zou het volgens de normen van het Europees Parlement in Brussel toch klassieke staatssteun zijn?"

"Ik ben er bovendien van overtuigd dat de Rotterdammers in opstand komen als we die eis van Feyenoord inwilligen", reageert Visser in de Volkskrant. "Je zult fan zijn van Excelsior of Sparta en belasting betalen in de wetenschap dat een deel van het geld bestemd is voor de nieuwe spits van Feyenoord. Eigenlijk zegt Feyenoord nu: de Rotterdammers moeten meebetalen aan de salarissen van onze spelers. Dat argument zou ik als directeur van Feyenoord niet gebruiken."

Volgens Visser ligt de bal wat betreft het stadiondossier nu bij de Rotterdamse club. "Als die bal wordt teruggeschopt op onze helft hebben we een probleem. Er moet snel een detailontwerp komen van het stadion om 2023 te halen." Een 'plan B' voor een nieuw stadion is er niet. "Ja, de huidige Kuip. Als Feyenoord die wil renoveren? Be my guest, de banken en de gemeente zullen er geen cent insteken."

Volleybalsters eindigen als vierde op WK

De Nederlandse volleybalsters zijn op het WK in Japan als vierde geëindigd. Nadat het vrijdag verloor van Servië in de halve finale was China te sterk in de strijd om het brons: 0-3 (22-25, 19-25, 14-25).

Nederland keek lang tegen in de eerste set tegen een achterstand aan tegen regerend olympisch kampioen China. Oranje kwam bij een stand van 22-22 langszij, maar daarna wist China drie punten op rij te winnen.

In de tweede set kon Nederland tot halverwege de set meekomen met China, al keek de Nederlandse ploeg steeds tegen een kleine achterstand aan. Bij een 11-12 stand in het voordeel van China liepen de Chinese volleybalsters weg bij Nederland. Oranje kon zich niet meer terug knokken in de set en China won de set met 19-25.

Het verzet van Oranje was in de derde set gebroken. De Nederlandse volleybalsters keken al snel tegen een achterstand aan en China liep steeds meer weg. China won de set eenvoudig met 14-25.

Zo bleef een Nederlandse WK-medaille uit, maar de vierde plek in Japan gaat alsnog de geschiedenisboeken in. Tot dit wereldkampioenschap waren de volleybalsters nooit hoger geëindigd dan een zevende plaats. Dat was in 1998, dat toernooi werd ook gespeeld in Japan.

Samenvatting WK volleybal Nederland - China (bron: YouTube)

Vrouwen PSV houden koppositie in Eredivisie vast

De voetbalsters van PSV staan ook na vijf wedstrijden nog aan de leiding in de Eredivisie. Op De Herdgang won de ploeg met duidelijke cijfers van Achilles'29: 5-0.

Katja Snoeijs opende de score na 28 minuten en vier minuten later was het raak voor Aniek Nouwen. Het duurde vervolgens even, maar in de 67e minuut scoorde Snoeijs de 3-0, ook nu na vier minuten gevolgd door een lekkere pegel van Nouwen: 4-0. Jeslynn Kuijpers zorgde niet veel later voor de 5-0.

Voor Achilles was het een tweede ruime nederlaag op rij, want een week eerder verloor de ploeg in Den Haag met 1-9 van ADO. De nummer twee van de Eredivisie legde dit keer VV Alkmaar over de knie: 4-1, waarbij Pia Rijsdijk de score al in de eerste minuut opende. Nadine Noordam, Maartje Looijen en Victoria Pelova waren ook trefzeker, terwijl Chelsea Kenton namens Alkmaar scoorde.

FC Twente en sc Heerenveen speelden doelpuntloos gelijk. PSV staat na vijf duels op twaalf punten, ADO heeft er tien. Ajax volgt met negen punten, één meer dan Heerenveen en Twente, met de kanttekening dat Twente nu zes wedstrijden heeft gespeeld.

Groeneveld uit roulatie met enkelblessure

Arnaut Danjuma Groeneveld heeft een enkelblessure. De aanvaller van Club Brugge werd vrijdag in de rust van het duel tegen Waasland-Beveren (1-1) gewisseld. Hij kwam al niet fit terug van het Nederlands elftal.

"We twijfelden al of hij wel kon starten", vertelde zijn trainer Ivan Leko. "Maar in de eerste helft kreeg hij weer last. Na de rust kon hij echt niet meer verder." Het is nog niet bekend hoelang Groeneveld uit de roulatie zal zijn. De aanvaller debuteerde voor Oranje als invaller in het duel met de Duitsers. Tegen België mocht hij beginnen en tekende hij voor de gelijkmaker.

NBA: Jerebko velt ex-werkgever Utah in slotseconde voor Warriors

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA een bijzonder nipte overwinning geboekt op bezoek bij de Utah Jazz. Die kwam uitgerekend tot stand dankzij de Zweed Jonas Jerebko, die afgelopen zomer van Utah overstapte naar de Warriors in Oakland.

Het duel ging de gehele eerste helft gelijk op, tot de slotfase. Daarin liep de Jazz weg en ze pakten in het derde kwart een voorsprong van dik tien punten. De NBA-kampioenen gaven niet op en in het vierde kwart kwamen ze langszij.

Zo ontstond een uiterst spannende slotfase, waarin de leiding van de ene naar de andere ploeg heen en weer ging. Bij 123-122 leek Utah te winnen, tot Kevin Durant een poging waagde en Jerebko die bal in de allerlaatste seconde alsnog in het netje tikte.

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Charlotte Hornets 88-120
Brooklyn Nets - New York Knicks 107-105
Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 131-117
Minnesota Timberwolves - Cleveland Cavaliers 131-123
New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 149-129
Toronto Raptors - Boston Celtics 113-101
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 118-101
Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 108-92
Utah Jazz - Golden State Warriors 123-124

De slotfase in Salt Lake City (Bron: YouTube)

Trentin wint vijfde rit Gree-Tour of Guangxi, Moscon blijft leider

Matteo Trentin heeft de vijfde etappe van de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De Europees kampioen was na een rit van 212 kilometer van Liuzhou naar Guilin de snelste in de sprint. Pascal Ackerman werd tweede, voor Jasper Stuyven. In het algemeen klassement blijft Gianni Moscon aan de leiding staan. De Italiaan van team Sky heeft met nog één rit te gaan een voorsprong van negen seconden op Felix Großschartner.

Waar het vrijdag een rit voor de klassementsrenners was, leek de rit van vandaag weer gemaakt voor de sprinters die goed een berg overkomen. Onderweg lagen er vier beklimmingen, twee van de derde, een van de tweede en een van de eerste categorie, op het parcours, maar de top van de laatste beklimming lag op 34 kilometer van de streep.

Vier renners wisten vroeg in de etappe weg te geraken uit het peloton. Net zoals een dag ervoor was opnieuw de Nederlander Pascal Eenkhoorn mee. De renner van LottoNL-Jumbo had ditmaal het gezelschap van Silvan Dillier, Tony Martin en Ryan Mullen. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten.

De voorsprong werd rustig aan teruggebracht en de koplopers werden in de slotfase ook gegrepen door het peloton. Op de laatste klim, op 34 kilometer van de streep brak het peloton in meerdere delen. De eerste groep bestond uit negentien rijders en daarachter was het peloton van vijftig renners. De twee groepen kwamen uiteindelijk weer bij elkaar, waarna er werd gesprint voor de overwinning. Daarin was Trentin de snelste voor Ackerman en Stuyven. In de top van het algemene klassement blijft alles hetzelfde.

MLB: Brewers en Dodgers naar beslissende wedstrijd om plek in World Series

De honkballers van de Milwaukee Brewers en Los Angeles Dodgers gaan een zevende wedstrijd spelen om te bepalen wie het in de World Series op mag nemen tegen de Boston Red Sox. De Brewers wonnen vrijdagavond voor eigen publiek het zesde duel, waardoor de stand in de National League Championship Series op 3-3 kwam.

Veteraan David Freese zorgde nog voor een prima begin voor de Dodgers, door al op de vijfde worp van Brewers-werper Wade Miley een homerun te slaan. De Brewers sloegen echter gelijk terug in de eerste inning, onder meer door doubles van Jesus Aguilar en Mike Moustakas: 4-1. Freese sloeg in de vijfde inning nog wel een run binnen, maar vooral de drie binnengeslagen runs van Aguilar deden de Dodgers uiteindelijk de das om, zeker nadat Brewers-closer Corbin Burnes de wedstrijd snaarstrak uitgooide: 7-2.

Zaterdagnacht spelen de Brewers en Dodgers in Milwaukee vanaf 02.05 uur Nederlandse tijd de zevende en beslissende wedstrijd. Op dinsdag (23 oktober) begint de winnaar aan de World Series tegen de Red Sox.

Brewers - Dodgers (Bron: YouTube)

Dovizioso naar 5e MotoGP-pole van het jaar

Andrea Dovizioso start zondag in de Grand Prix van Japan in de MotoGP vanaf poleposition. De Italiaanse Ducati-coureur was op de Twin Ring Motegi nipt de snelste in de kwalificatie en pakte zo zijn tweede pole van het jaar.

De enige semi-serieuze titelconcurrent van Marc Marquez - tenzij Marquez vier keer nul punten scoort en Valentino Rossi alle vier resterende races wint - was in Motegi 0,068 seconden sneller dan Yamaha-rijder Johann Zarco. De eerste rij word gecompleteerd door de verrassend sterke Australiër Jack Miller (Ducati), terwijl Cal Crutchlow (Honda), Andrea Iannone (Suzuki) en Marquez (Honda) op de tweede rij staan. Yamaha-fabriekscoureurs Maverick Viñales en Rossi staan op de derde rij, met Suzuki-rijder Alex Rins tussen hen in.

In de Moto2 ging de poleposition naar Francesco Bagnaia, al de vijfde keer dit seizoen. De Italiaanse kampioenschapsleider was een kleine twee tienden sneller dan de Fransman Fabio Quartararo, terwijl de Spanjaard Iker Lecuona knap de derde plek pakte. Miguel Oliveira, die samen met Bagnaia om de wereldtitel strijd, start zondag vanaf de negende plek. Bo Bendsneyder moest genoegen nemen met de 26e stek.

De Moto3 leverde een verrassende poleposition op voor Gabriel Rodrigo. De Argentijn stuurde zijn machine 0,075 seconden sneller over de Twin Ring dan de Brit John McPhee en 0,120 sneller dan de Italiaan Marco Bezzecchi, waardoor Rodrigo voor de derde keer op poleposition staat - de eerste keer dit jaar.

Voor de liefhebber wordt het zondag overigens een vroegertje: om 04.00 uur trapt de Moto3 de dag af, om 05.20 uur gevolgd door de Moto2. De heren in de MotoGP zien de startlichten vervolgens om 07.00 uur doven.

NHL: Capitals thuis na shootouts onderuit tegen Panthers

De ijshockeyers van de Florida Panthers hebben in de NHL een knappe zege geboekt. De ploeg ging op bezoek bij de regerend kampioenen, de Washington Capitals, en wist daar na shootouts de winst naar zich toe te trekken.

Vincent Trocheck zorgde voor de voorsprong voor de Panthers, maar John Carlson trok de stand weer gelijk. In de slotfase van de eerste periode sloegen de Panthers in drie minuten tijd keihard toe: Yevgeni Dadonov, Colton Sceviour en Jared McCann waren stuk voor stuk trefzeker.

In het eerste kwartier van de tweede periode werkten de Capitals zich echter weer langszij. Brett Connolly was als eerste aan de beurt, Jakub Vrana volgde en dankzij Devante Smith-Pelly stond het met 4-4 weer gelijk. 

Jonathan Huberdeau bracht de Panthers opnieuw op voorsprong, maar een derde assist van Lars Eller stelde Nicklas Bäckström kort voor het einde in staat om vanuit de powerplay voor 5-5 te zorgen. In overtime werd niet gescoord en dus moesten er shootouts komen. Daarin lieten Capitals-sterren Alex Ovechkin en Bäckström het afweten, waardoor de Panthers wonnen.

Uitslagen NHL vrijdag
Washington Capitals - Florida Panthers 5-6 SO
Dallas Stars - Minnesota Wild 1-3
Calgary Flames - Nashville Predators 3-5

Capitals - Panthers (Bron: YouTube)

Netflix snijdt in Marvel-series

Dit weekend ziet de release van het derde seizoen van Marvel's Daredevil op Netflix. De serie is de eerste van in totaal vijf (of zes als de miniserie The Defenders wordt meegerekend) en dat aantal wordt alleen maar minder.

Een week geleden maakte Netflix al bekend geen brood te zien in een derde seizoen van Iron Fist, en ook Luke Cage zal blijven steken bij de twee seizoenen die er nu zijn. Volgens insiders konden de makers en Netflix het niet eens worden over de richting die de serie in een derde seizoen zou moeten nemen. Met het annuleren van deze twee series wordt de kans op een 'heroes for hire'-verschijning kleiner; de term wordt in de comics gebruikt om te verwijzen naar Danny Rand (Iron Fist) en Luke Cage als team.

Op dit moment worden er nog een derde seizoen van Jessica Jones en een tweede seizoen van The Punisher verwacht op Netflix. The Defenders was al bedoeld als eenmalige miniserie, maar deze was ook niet succesvol genoeg om de meningen daarover bij te stellen. Andere Marvel tv-series zullen verschijnen op de streamingdienst die Marvel-eigenaar Disney aan het opzetten is, zoals de MCU-gerelateerde series over Loki en Scarlet Witch, die vorige maand werden aangekondigd. Op termijn is het mogelijk dat, wanneer de licentie-afspraken verlopen, de bestaande series van Netflix naar de Disney-dienst zullen verhuizen.

Het is niet duidelijk of Danny Rand, Colleen Wing, Luke Cage en andere personages uit de twee geannuleerde series ruimte krijgen om langs te komen in bijvoorbeeld een volgend seizoen van Daredevil of Jessica Jones.

Luke Cage: Rosario Dawson, Mike Colter

Jonge Jovic haalt uit met 5 goals in Bundesliga-duel

De pas 20-jarige Luka Jovic heeft Eintracht Frankfurt een enorme dienst bewezen door in het Bundesliga-duel met Fortuna Düsseldorf vrijdagavond vijf keer te scoren. De Serviër verbrak daarmee de nodige records.

De aanvaller had dit seizoen pas twee keer gescoord in vijf duels en besloot in eigen huis eens flink aan zijn moyenne te werken. Het arme Fortuna Düsseldorf werd compleet zoek getikt en mocht na afloop nog blij zijn dat de teller 'slechts' op 7-1 bleef steken. Jovic maakte er voor rust al twee en voegde daar na rust nog een onvervalste hattrick aan toe. Ook Sebastian Haller, voormalig spits van FC Utrecht, liet van zich horen. Hij scoorde tweemaal.

De Franse spits maakte de openingstreffer vanaf de stip, om daarna te zien hoe Jovic uitgroeide tot man van de avond. De jongeling maakte in minuut 26 de eerste op aangeven van Filip Kostic (oud-FC Groningen) en acht minuten later maakte Jovic zijn tweede, ditmaal op aangeven van Haller, die ook een uitstekende wedstrijd op de mat legde.

Na rust leek Dodi Lukebakio namens de hekkensluiter iets van schadebeperking te verrichten met zijn treffer, maar nog geen twee minuten later maakte Jovic duidelijk hoe de zaken er echt voor stonden. De spits maakte zijn derde van de avond en wederom ging er een heerlijke assist van Kostic aan vooraf.

Twintig minuten voor het einde was het opnieuw een oude bekende die een voorzet gaf: Jonathan de Guzman bood de Serviër een niet te missen kans en nog eens drie minuten later was het weer aan Haller om zijn aanvalspartner vrij te zetten. Nu kopte hij de bal binnen, waarmee Jovic zijn vijfde van de avond maakte.

Kort voor tijd kreeg de 20-jarige aanvaller nog eens een ovationeel applaus toen hij een publiekswissel kreeg. De Serviër is met vijf goals op één Duitse competitiedag nooit geëvenaard door een landgenoot of andere speler van Eintracht Frankfurt. Überhaupt scoorde er nooit een jongere speler dan hij vijfmaal in één Bundesliga-duel, waardoor hij dat record met zijn twintig jaar en tweehonderd dagen ook op zijn naam krijgt bijgeschreven. Tot slot mag de huurling van Benfica zich nu ook topscorer van Duitsland noemen.

Teamsprinters domineren in World Cup en beginnen seizoen met winst

In het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, is de World Cup voor de baanwielrenners van start gegaan. Voor Nederland leverde dat alvast het eerste goud van het seizoen op: de teamsprinters domineerden de competitie, min of meer zoals verwacht.

Teamsprint
Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Sam Ligtlee waren in de kwalificaties en de eerste ronde al duidelijk het snelste trio en daar veranderde in de finale weinig aan. Gregory Baugé, Sebastien Vigier en Michael D'Almeida uit Frankrijk waren totaal niet opgewassen tegen het geweld van de wereld- en Europees kampioenen uit Nederland: 42,939 seconden om 43,566 seconden. Rusland klopte de Britse ploeg in de strijd om brons.

Op de teamsprint bij de vrouwen eindigden Laurine van Riessen en Hetty van de Wouw als tiende in de kwalificaties, waar een klassering in de top-8 nodig was om te mogen strijden om de medailles. Het goud ging naar tweevoudig wereldkampioenen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova uit Rusland, rijdens namens Gazprom-Rusvelo. In een zinderende finale versloegen ze Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië met één duizendste van een seconde. Olena Starikova en Liubov Basova uit Oekraïne pakten het brons.

Ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging bij de vrouwen werd gewonnen door Australië. Kristina Clonan, Ashlee Ankudinoff, Georgia Baker en Macey Stewart rekenden in een mooie strijd nipt in 4:16,957 minuten af met het Nieuw-Zeelandse kwartet. Italië versloeg Duitsland in de strijd om brons.

Julius Johansen, Lasse Norman Hansen, Rasmus Pedersen en Casper von Folsach waren een klasse apart bij de mannen. In de finale, waarin de start meerdere malen opnieuw gedaan moest worden, werd het Britse kwartet ruim voor het einde op een ronde gezet en dus was het klaar. Italië pakte ook hier brons door het Huub Wattbike Test Team te verslaan.

Puntenkoers
Nina Kessler kwam er op de puntenkoers niet aan te pas: de Nederlandse pakte in acht sprints geen punten en eindigde als 22e van de 24. De Italiaanse Maria Confalonieri won met 34 punten, één meer dan Ganna Solovei. De Oekraïnse perste er in de slotfase nog een knappe aanval uit en verwees de Duitse Charlotte Becker daarmee naar plek drie.

Bij de mannen ging de puntenkoers van start zonder Jan Willem van Schip: in de kwalificaties was hij als dertiende geëindigd in zijn serie, waar de beste twaalf zich voor de finale plaatsten. Moritz Malcharek pakte het goud: de Duitser zette het veld twee keer op een rondje en sprintte zich verder naar een totaal van 53 punten, acht meer dan de Brit Mark Stewart en tien meer dan de Griek Christos Volikakis.

De finalesessies zijn live te zien op Eurosport 2, te beginnen op zaterdagmiddag om 16.45 uur.

Memphis zet goede vorm door bij Olympique Lyon

Memphis Depay heeft zijn goede vorm van het Nederlands elftal vast weten te houden. Hij scoorde in de blessuretijd de 2-0 voor Olympique Lyon.

Zijn trainer Bruno Genesio sprak deze week al de hoop uit dat de Nederlander ook voor zijn club kon schitteren, waar hij het dit seizoen lastig heeft. Memphis scoorde pas één keer, nadat hij vorig seizoen meedeed om de topscorerstitel. Tegen Nimes was het dan eindelijk weer eens raak en als dank kreeg hij een publiekswissel en een verdiend applaus.

De Nederlander maakte een zeer actieve indruk en was vastberaden om zich te tonen voor het thuispubliek. Na tien minuten was hij al dichtbij een openingstreffer, maar het ontbrak hem aan geluk in de afwerking. Na een heerlijke voorzet van Tanguy Ndombele schoot hij de bal nipt naast het doel en uiteindelijk moest het publiek tot de 24e minuut wachten op de openingstreffer. De van Celtic overgekomen aanvaller Moussa Dembélé werd van achteruit weggestuurd en liet doelman Paul Bernardoni kansloos.

Na rust had Memphis een assist op zijn naam moeten krijgen, maar Dembélé schoot de bal nu net naast, nadat de Nederlander een haast identieke pass gaf als de voorzet waarmee hij Danjuma Groeneveld lanceerde bij Oranje. Lyon ontsnapte een paar keer aan de gelijkmaker en dankte uiteindelijk Memphis die in de laatste minuut Anthony Briançon uitspeelde en de bal vervolgens uiterst kalm binnenwerkte. Met gebalde vuisten vierde hij die bevrijdende treffer en het publiek feestte met hem mee toen hij even later naar de kant ging voor een applauswissel.

Saudi's bevestigen dood journalist: 'Gevecht in het consulaat'

Saudi-Arabië heeft bevestigd dat journalist Jamal Khashoggi is overleden. Volgens de openbaar aanklager van het land zijn gelijk achttien mensen gearresteerd in verband met de dood van de journalist.

Khashoggi liep op 2 oktober in Istanbul het Saudische consulaat van Turkije binnen. Hij wilde er papieren regelen om met zijn Turkse verloofde te kunnen trouwen, maar kwam vervolgens niet meer naar buiten. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe Khashoggi het consulaat betreed, maar op geen enkele camera konden de Turken beelden vinden waarop hij weer vertrekt. Toch was Saudi-Arabië duidelijk: Khashoggi was gewoon weer vertrokken, niks aan het handje.

Gevecht
Inmiddels werd een grootschalig onderzoek gestart naar - zo vermoedde men in Turkije - de moord op de journalist. Zo zouden de autoriteiten in Istanbul bewijs hebben dat Khashoggi vermoord is, waarna zijn lichaam in stukken gesneden zou zijn en zo het consulaat uit werd gesmokkeld, iets wat door Saudi-Arabië uiteraard werd ontkend.

De Saudi's hebben inmiddels een dikke twee weken de tijd gehad om met een verhaaltje op de proppen te komen en dat is ze nu gelukt: Khashoggi is plotseling toch wél overleden in het consulaat. "Een discussie tussen Khashoggi en de personen met wie hij in het consulaat in gesprek was leidde tot een vechtpartij, waarbij hij helaas om het leven kwam", aldus de openbaar aanklager, die nog wel zegt te hopen dat Khashoggi's ziel in vrede mag rusten.

Arrestaties en hervormingen
De autoriteiten in Saudi-Arabië pakken het gelijk stevig aan, want er zijn ook zowaar achttien mensen gearresteerd. Turkije liet eerder al weten dat er een doodseskader van vijftien man naar Istanbul afgereisd was, vol met experts uit de militaire wereld en de inlichtingendiensten, die geheel toevallig ook nog een botzaag bij zich hadden voor hun zogenaamde vakantie - van enkele uren, want nog dezelfde dag vertrokken ze weer. Volgens de Saudi's was dat allemaal een wat ongelukkig toeval, dus wederom: niks aan het handje.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, tegenwoordig min of meer de leider van het land, zou volgens de staatsomroep gelijk de baas van de inlichtingendienst de laan uitgestuurd hebben. MBS wil die hele dienst gelijk maar hervormen, waarbij wel de nadruk wordt gelegd op het 'feit' dat hij absoluut niks wist van de moord of zelfs 'slechts' ontvoering van Khashoggi. "Er kwamen geen bevelen van hem", aldus een bron, die tegenover Reuters vertelt dat een plaatselijke handlanger het lichaam van de journalist heeft laten verdwijnen, zonder dat de Saudi's precies weten wat ermee is gebeurd.

Reactie Trump
De nieuwe uitleg van Saudi-Arabië rammelt uiteraard aan alle kanten en vanuit de hele wereld komt er dan ook forse kritiek, maar gelukkig voor hen is er dan nog altijd Donald Trump. De Amerikaanse president noemt het 'onacceptabel' dat Khashoggi, woonachtig in de VS, dood is, maar vond het verhaaltje van de Saudische autoriteiten eigenlijk wel geloofwaardig. Trump's prioriteiten liggen dan ook niet bij Khashoggi: hij liet weten vooral te hopen dat de lucratieve wapenhandel met Saudi-Arabië gewoon door kan blijven gaan.

Peutermishandelaar volledig ontoerekeningsvatbaar

Een 30-jarige man moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis vanwege mishandeling van onder meer een 2-jarige jongen in Rosmalen en een 3-jarige jongen in 's-Hertogenbosch. De man heeft een ziekelijke stoornis en is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door de rechtbank Oost-Brabant.

De verdachte liep in februari van dit jaar op de parkeerplaats van een winkelcentrum in Rosmalen naar een moeder en haar 2-jarige zoon toe. Vlak voor de ingang van een winkel schopte hij het kind vanuit het niets in zijn rug. Twee dagen eerder viel de verdachte bij een winkel in 's-Hertogenbosch een 3-jarige jongen aan. Hij deelde een klap uit in het gezicht van het slachtoffertje. In juli 2017 sloeg hij op straat in 's-Hertogenbosch met gebalde vuist een vrouw in haar gezicht.

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. De deskundigen stellen dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De verdachte werd tijdens de mishandelingen gehinderd door wanen en was niet in staat zijn spanningen op eigen kracht op adequate wijze te reguleren of om hulp te zoeken. Hij was ervan overtuigd dat hij stelselmatig werd benadeeld, mishandeld en misbruikt.

De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit betekent dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Uit de rapporten van de psycholoog en psychiater blijkt dat de verdachte gevaarlijk is voor anderen of voor de algemene veiligheid. De rechtbank laat hem daarom in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen, zodat de verdachte de noodzakelijke behandeling krijgt.

Celstraf geëist na dodelijk ongeluk met 16-jarige

Behoorlijk onder invloed en flink te hard reed een 27-jarige man uit 's-Gravenzande vorig jaar over de Naaldwijkseweg in het Westland. Toen hij op een tegemoetkomende vrachtauto botste, raakte zijn 16-jarige bijrijder zo ernstig gewond dat die enkele dagen later overleed. Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag 30 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar tegen de verdachte.

De verdachte reed op 21 augustus 2017 in zijn bus met naast zich een 16-jarige werknemer. Toen de bus met de rechterkant van de weg raakte - hoe dat is gebeurd, is niet vast komen te staan - heeft verdachte geprobeerd terug te sturen, is daarmee op de verkeerde weghelft gekomen en daar tegen een tegemoetkomende vrachtwagen gebotst. De bijrijder van verdachte raakte dermate ernstig gewond dat hij op 30 augustus is overleden.

Vaststaat dat verdachte die dag onder werktijd flink had gedronken. Toen in het ziekenhuis zijn bloed werd afgenomen (het was toen al twee uur na het ongeluk) had dat nog een promillage van 1,9 wat bijna vier keer zo veel is als de toegestane 0,5.

'Verdachte heeft het die dag heel bont gemaakt,' stelde de officier van justitie tijdens de zitting in de rechtbank. 'Op een gewone werkdag, terwijl hij met zijn collega op pad was, is hij naar de winkel gegaan om een fles vieux te kopen. Die is zo goed als leeg teruggevonden in de bus.'

Verdachte zegt dat hij de inhoud van de fles vieux had weggegoten. Het Openbaar Ministerie denkt echter, op basis van zijn verklaringen, dat verdachte die dag een enorme kater had en dat probeerde te bestrijden met het opnieuw drinken van alcohol. Hoe dan ook is hij in dronken toestand gaan rijden.

'Dat verdachte zichzelf in gevaar brengt, moet hij zelf weten,' zei de officier van justitie. 'Het ergst van alles is dat hij dit doet terwijl hij de verantwoording draagt over een jongen van 16, die op hem vertrouwt. Die voor hem werkt. Die met het mee rijdt. Dat het uitgerekend die jongen van 16 is die overlijdt als gevolg van het wanstaltige gedrag van verdachte, vind ik ongelooflijk wrang.'

Behalve onder invloed, heeft verdachte ook te hard gereden. Hoeveel precies is niet meer eenvoudig te bepalen, omdat de bus eerst door de berm heeft gereden en daarna een driftspoor is afgezet op de weg. Dat heeft beide effect op de snelheid. Het NFI geeft aan dat de snelheid ergens tussen de 77 en 120 kilometer per uur heeft gelegen. Op een weg waar 60 kilometer per uur is toegestaan, is dat in elk geval te hard.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd 30 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar op te leggen. 'Ik begrijp dat het leven van verdachte daarmee wordt verwoest,' merkte de officier ten slotte nog op, 'maar hij zal na deze straf in elk geval in staat zijn de draad weer op te pakken. Dat kan voor het slachtoffer en zijn naasten niet worden gezegd.'

15-jarige 2 weken langer vast voor opruiing op sociale media

Een 15-jarige jongen uit Amsterdam die op dinsdag 16 oktober werd  aangehouden op verdenking van onder andere opruiing tot een terroristisch misdrijf op sociale media zit twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris beslist.

De jongen is de derde verdachte die is aangehouden in onderzoeken naar het verspreiden van berichten via social media die aanzetten tot terroristische misdrijven. Eerder werden eveneens een toen 15-jarige jongen en een 27-jarige man aangehouden. De voorlopige hechtenis van die verdachten is door de rechtbank geschorst. Zij mogen onder voorwaarden een inhoudelijke behandeling van hun strafzaak in vrijheid afwachten.

Volgens het OM zou de jongen die deze week is aangehouden tussen november 2017 en oktober 2018 opruiend jihadistisch materiaal, zoals afbeeldingen, geschriften en filmpjes hebben verspreid via Telegram, een berichtendienst waarmee gecodeerde berichten verstuurd kunnen worden.

Na de aanhouding van de jongen is de woning waar hij onder meer met zijn ouders woont, doorzocht. Daarbij werden diverse digitale gegevensdragers, waaronder een telefoon, twee tablets en drie laptops in beslag genomen.

Drie gewonden bij steekincident Heerlen

In een woning aan de Rubensstraat in Heerlen zijn in de nacht van zaterdag op zondag rond 03:00 uur twee gewonden gevallen bij een steekincident. Een man en een vrouw zijn met ernstige verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Getuigen zagen een auto wegrijden. De politie trof de auto met drie inzittenden op de Ferdinand Bolstraat aan. De drie inzittenden zijn aangehouden. Een van de inzittenden was ook gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De overige twee zijn naar het politiebureau waar zij zijn ingesloten.

De politie is een onderzoek gestart in en rond de woning en de auto. Bij de politie waren meldingen binnengekomen dat er ook zou zijn geschoten op straat maar dit is nog niet vastgesteld. De precieze toedracht zal uit onderzoek moeten blijken. De politie komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

FOK! Wat een weer: inspiratieloos weer

Goeiedag!  

Ik hoop dat u een beetje medelijden heeft met uw weerman: ik heb weekenddienst. . Dat is natuurlijk geen probleem, ik doe het graag, maar de koek is op. Het is zulk inspiratieloos weer, dat ik amper iets weet te vertellen. Het moet echt uit het onderste van mijn tenen komen, maar we gaan het toch proberen.  

Er gebeurd in ons land de laatste maand helemaal niets. In Winterswijk is bijvoorbeeld nog niet één druppel gevallen. Alleen warmte en veel zon waren ons deel. Inmiddels zijn de temperaturen wat gedaald naar meer normalere waarden. De nachten worden nu ook koeler en hier en daar komt het dit weekend tot lichte vorst of grondvorst. Aan de kust blijft het wat zachter.

Ook dit weekend blijft het droog. Er is ruimte voor de zon, maar in het noorden komen ook enkele brede wolkenvelden voor. Dit zijn restanten van zogezegde storingen. Als je écht geluk hebt zou daar héél misschien een klein spatje motregen uit kunnen vallen, maar dat denk ik eigenlijk niet. Anders zal het niet eens meetbaar zijn. 

Zondag schijnt de zon weer. Dit hele weekend is het rond de 15 graden en veel wind staat er niet. 

Waar er wél wat gebeurd is in Spanje. Langs de Costa's en zeker ook rond Valencia vielen echt enorme hoeveelheden regen. Plaatselijk zelfs méér dan 200 mm. Oorzaak is een depressie langs de Costa Del Sol die vrijwel stil hing. Het warme water van de Middelandse Zee deed de rest.

Tot morgen!  

Zonkracht  

Nederland

Wolkenveld (Foto: Stephan5)
Wolkenveld. Niet bijster interessant. ( Foto Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Verstappen weer derde in Austin

Max Verstappen heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de derde tijd geklokt. De Nederlander reed op het natte asfalt in Austin naar een tijd van 1.49,798 waarmee hij iets langzamer was dan Pierre Gasly. Lewis Hamilton was met 1.48,416 opnieuw veruit de snelste.

Door de natte omstandigheden duurde het lang voordat coureurs hun gezicht lieten zien. De reden hiervoor is dat de rijders per weekend maar weinig regenbanden beschikbaar hebben. Brendon Hartley en Stoffel Vandoorne, die beiden de eerste training niet reden, waren halverwege de sessie de eersten die naar buiten gingen. Tegen het einde kozen meer rijders het asfalt en was de baan droog genoeg om met intermediates tijden te laten klokken.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:48.716 3
2 P. Gasly Toro Rosso 1:49.728 10
3 M. Verstappen Red Bull 1:49.798 5
4 F. Alonso McLaren 1:51.728 3
5 N. Hulkenberg Renault 1:52.208 6
6 B. Hartley Toro Rosso 1:52.505 19
7 M. Ericsson Sauber 1:53.070 9
8 S. Vandoorne McLaren 1:53.354 10
9 K. Räikkönen Ferrari 1:53.443 7
10 S. Vettel Ferrari 1:53.912 8
11 C. Leclerc Sauber 1:54.101 9
12 L. Stroll Williams 1:54.637 5
13 S. Pérez Force India 1:54.963 6
14 E. Ocon Force India 1:55.348 6
15 S. Sirotkin Williams 1:55.446 8
16 C. Sainz Jr. Renault geen tijd 2
17 D. Ricciardo Red Bull geen tijd 0
18 R. Grosjean Haas geen tijd 0
19 K. Magnussen Haas geen tijd 0
20 V. Bottas Mercedes geen tijd 0
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.