FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 september 2018

Mocro Maffia-serie zit dicht op de realiteit

Liquidaties, drugs, extravagante feesten, het boek Mocro Maffia komt tot leven in de gelijknamige serie van Videoland. Dit weekend werd de eerste echte trailer vrijgegeven en daarin zaten al meteen enkele herkenbare scenes.

Journalisten Marijn Schrijver en Wouter Laumans schreven de bestseller vier jaar geleden waarna de rechten van het boek al vrij snel werden verkocht. Het heeft dus even mogen duren maar nu komt de serie er dan echt aan. 

Dicht op de waarheid
Het verhaal gaat over een groep criminelen die uiteen valt na een ripdeal, het startschot voor een bloederige bendeoorlog. Achmed Akkabi ontwikkelde het boek samen met Thijs Römer tot een fictief verhaal. Al zitten er afgaande op de trailer wel zeer treffende (en zeer actuele) gelijkenissen met de werkelijkheid in de serie. 

Zo wordt een vrouw bij haar auto neergeschoten, een beeld dat sterk doet denken aan de liquidatie in Amstelveen waarbij Luana Luz Xavier werd omgebrachtIn de trailer zitten ook shots van wat lijkt op een helikopterkaping.

In een fragment dat vrijdag in RTL Late Night werd getoond, wordt een trip naar Antwerpen besproken waarbij een ripdeal moet worden vergeld. Een van de Amsterdamse kopstukken, Najeb Bouhbouh, werd in Antwerpen doodgeschoten nadat een partij drugs in de haven was verdwenen. Die moord wordt veelal gezien als het begin van een roerige periode in de Amsterdamse onderwereld.

Eén van de personages die in de trailer te zien is (op 46 seconden), lijkt als twee druppels op één van de rechtbanktekeningen van topcrimineel Benaouf A. Een tekening die volgens experts overigens totaal niet op A. lijkt, zie hier een tweede tekening

Nog even geduld
De cast van de serie belooft in ieder geval veel goeds. Met 
Robert de Hoog, Daan Schuurmans, Nasrdin Dchar, Anniek Pheifer en Charlie Chan Dagelet zijn gerenommeerde acteurs gestrikt voor het eerste seizoen dat 8 afleveringen telt. De premiere is 11 oktober, dan is de serie in zijn geheel via Videoland te zien.

Punt voor Cocu's Fenerbahce in derby Istanbul, Babel scoort weer

Fenerbahçe is thuis tegen Besiktas blijven steken op een gelijkspel. Het elftal van Phillip Cocu moest in de achtervolging na een goal van Ryan Babel.

Babel opende zes minuten voor rust de score namens Besiktas met een harde knal van ongeveer 25 meter. De Oranje-international draaide weg bij een tegenstander en schoot met rechts zeer fraai via de binnenkant van de paal raak. Het is al de vierde wedstrijd van de Turken op rij waarin Babel het net weet te vinden.

Tot die openingstreffer hadden beide teams een paar goede kansen gecreëerd om te scoren. Zo stuitten Aatif Chahechouhe en Hasan Ali Kaldirim namens de thuisploeg op de keeper van de tegenstander en gold hetzelfde voor Oguzhan Özyakup en Atiba Hutchinson namens Besiktas. Behalve Babel en Özyakup had ook Jeremain Lens overigens een basisplek.

Fenerbahçe moest na rust dus op zoek naar de gelijkmaker en die werd na 71 minuten ook gevonden. Hasan Ali Kaldirim gaf vanaf links een voorzet die André Ayew keurig in de hoek kopte. Loris Karius stond aan de grond genageld. Fenerbahçe schiet weinig op met een gelijkspel en dankzij de elfde plaats is Cocu nog steeds niet zeker van zijn toekomst. Besiktas is nu vierde met elf punten uit zes duels, twee minder dan koploper Istanbul Basaksehir.

Wereldtitel tijdrijden juniore Ammerlaan, Bjerg rijdt concurrentie weer op een hoop

Op het wereldkampioenschap wielrennen in Innsbuck is het eerste individuele goud een prooi geworden voor Nederland. De 18-jarige Rozemarijn Ammerlaan snelde maandagochtend op de tijdrit bij de juniores naar het goud.

Ammerlaan had 27:02 minuten nodig voor de grofweg twintig kilometer in en rond Innsbruck. Daarmee was ze zeven seconden sneller dan de Italiaanse Camilla Alessio, terwijl het brons op achttien seconden in handen kwam van de Britse Elynor Bäckstedt, dochter van Parijs-Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt. Britt Knaven, de dochter van Servais Knaven, eindigde als elfde.

Bij de beloften reed de Deen Mikkel Bjerg de boel wederom op een hoop. Dat deed hij vorig jaar in Bergen al en ook nu, op nog altijd maar 19-jarige leeftijd, stond er in de categorie tot 23 jaar geen maat op Bjerg. Hij verpulverde de tijd van de verrassende Belg Brent van Moer, die het zilver pakte, op 33 seconden van Bjerg - de eerste renner ooit die de beloftentitel in het tijdrijden meer dan één keer wint. Bjerg's landgenoot Mathias Norsgaard completeerde het podium op 38 seconden, Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg eindigden als 16e en 24e.

NFL: Brees pakt record, sterke comeback Wentz en einde seizoen Garoppolo

In de NFL gebeurde zondagavond van alles, van hoogtepunten tot dieptepunten. We beginnen met de San Francisco 49ers, voor wie er slecht nieuws was. Quarterback Jimmy Garoppolo heeft zijn kruisband afgescheurd in het duel bij de Kansas City Chiefs, die met 38-27 wonnen.

Garoppolo probeerde de Niners in het vierde kwart naar een comeback te leiden, maar aan het einde van een 13-yard run ging het fout: de quarterback verstapte zich en moest het veld verlaten met duidelijk veel pijn aan zijn linkerknie, waarvan later bleek dat de kruisband afgescheurd was.

Quarterback Carson Wentz van de Philadelphia Eagles weet alles over een afgescheurde kruisband, maar voor Garoppolo gloort er dan ook gelijk hoop: Wentz keerde na bijna een jaar afwezigheid terug bij de Eagles, die door vervanger Nick Foles afgelopen seizoen naar Super Bowl-winst geleid werden.

Wentz was echter weer fit en dus moest Foles het veld ruimen. Geen onterechte beslissing, zo bleek, want Wentz speelde prima. Met 25 completions in 37 passes, goed voor 255 yards, hielp hij zijn ploeg met 20-16 langs de Indianapolis Colts, onder meer dankzij een touchdown met drie minuten te gaan.

Ook de Buffalo Bills konden juichen. Voor de uitwedstrijd tegen de Minnesota Vikings waren de Bills ruimschoots underdog - bij de bookies in Las Vegas lag de line op 17 punten - maar onder meer twee rushing touchdowns van quarterback Josh Allen hielpen de Bills zowaar naar een 6-27 zege.

De laatste keer dat zo'n grote underdog een NFL-wedstrijd won was al even geleden: 1995, toen de Washington Redskins thuis als 17,5-punts underdogs wonnen van de Dallas Cowboys, nog voor Allen überhaupt geboren was.

Last but not least komen we aan bij Drew Brees, de quarterback van de New Orleans Saints. Brees is een echte veteraan en met zijn 39 jaar vestigde hij in het nipt gewonnen spannende duel met de Atlanta Falcons een record: doordat 39 van de zijn 49 passes succesvol waren staat hij nu op 6326 completed passes in zijn lange loopbaan, waarmee hij het oude record van Brett Favre (6300) gedurende de wedstrijd verbrak.

Uitslagen NFL zondag
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 37-43 OT
Baltimore Ravens - Denver Broncos 27-14
Carolina Panthers - Cincinnati Bengals 31-21
Houston Texans - New York Giants 22-27
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 6-9
Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers 38-27
Miami Dolphins - Oakland Raiders 28-20
Minnesota Vikings - Buffalo Bills 6-27
Philadelphia Eagles - Indianapolis Colts 20-16
Washington Redskins - Green Bay Packers 31-17
Los Angeles Rams - Los Angeles Chargers 35-23
Arizona Cardinals - Chicago Bears 14-16
Seattle Seahawks - Dallas Cowboys 24-13
Detroit Lions - New England Patriots 26-10

Falcons - Saints (Bron: YouTube)

Nederland pakt mensenhandel op migratieroutes aan

Op Nederlands initiatief werden door de Veiligheidsraad ongeëvenaarde VN-sancties opgelegd aan zes mensenhandelaren in Libië. ‘Dat was slechts het begin, het is nu tijd dat de sancties echt tanden krijgen. Ernstige mensenrechtenschendingen en de gevaarlijke migratie met behulp van mensenhandelaren moeten een halt wordt toegeroepen’, aldus minister Blok (Buitenlandse Zaken). Nederland werkt in dit initiatief samen met sleutellanden als Libië en Niger.

Nederland organiseerde vandaag samen met de ministers van Buitenlandse Zaken van Niger, Kalla Ankourao, en Libië, Mohamed Taher Siala, een internationale ministeriële conferentie in New York over het duurzaam dwarsbomen van mensenhandel. Minister Blok onderstreepte in New York het belang van de aanpak van mensenhandel. ‘Het afschrikwekkende effect van sancties moet de daders van deze ernstige mensenrechtenschendingen duidelijk maken dat de VN-Veiligheidsraad kan optreden wanneer het moet’, aldus de minister.

Door het aannemen van de sancties door de VN-Veiligheidsraad afgelopen juni, na maandenlange onderhandelingen, kunnen deze mensenhandelaren niet meer in de luwte opereren. Ze mogen hun land niet verlaten en alle landen moeten hun tegoeden bevriezen. Minister Blok: ‘Alle ogen zijn op hen gericht. We zien dat zij zich in een hoek gedreven voelen. En niet alleen die zes. Andere mensenhandelaren voelen de druk nu ook: hun bedrijfsmodel is plotseling in waarde gedaald’.

Minister Blok roept landen vandaag op door te pakken met de strijd tegen internationale mensenhandel op migratieroutes. Ten eerste vergt dat de volledige en ondubbelzinnige uitvoering van de aangenomen sancties. Nederland gaat een internationaal netwerk oprichten om tegoeden sneller te traceren en landen te stimuleren die tegoeden te bevriezen.

Ten tweede wil Nederland met andere landen onderzoeken of we meer mensenhandelaren in Libië aan de sanctielijst kunnen toevoegen. ‘Wat Nederland betreft hoeft het niet bij deze zes te blijven. Er zijn nog steeds mensenhandelaren actief die elke dag mensenrechtenschendingen plegen. Ik zeg tegen hen: weet dat we jullie in het vizier hebben’.

Tenslotte bekijkt Nederland of sancties tegen mensenhandelaren en -smokkelaars ook in andere landen ingezet kunnen worden. Landen met bestaande sanctieregimes als Mali kunnen uitkomst bieden. Met behulp van dat soort parate instrumenten zoeken we naar extra slagkracht bij de aanpak van personen die betrokken zijn bij mensenhandel en het smokkelen van migranten’, zegt minister Blok.

River Plate wint Superclásico, weer dode bij Indonesische derby

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires was het dit weekeinde weer zover: de Superclásico, het duel tussen aartsvijanden Boca Juniors en River Plate. Het duel stond dit keer op het programma in La Bombonera, het stadion van Boca.

Bij de thuisploeg stond onder meer Carlos Tevez in de aanval, maar de vele kansen werden niet afgemaakt. River Plate-doelman Franco Armani stopte alles en als hij er eens niet bij kon komen stond het houtwerk de 1-0 wel in de weg. 

River Plate kwam tot het magere aantal van slechts vier schoten op doel, maar de helft was raak. Gonzalo Martinez opende de score na een kwartier, Ignacio Scocco zette twintig minuten voor tijd de 0-2 eindstand op de borden.

Hoogtepunten van de Superclásico (Bron: YouTube)

Ook in Indonesië stond een stevige derby op het programma en wel die tussen Persib Bandung en Persija Jakarta, waarvan de supporters elkaars bloed wel kunnen drinken. Dat kunnen we bijna wel letterlijk nemen: buiten het stadion van Bandung, 150km van Jakarta vandaan, werd een fan van de bezoekers doodgeslagen- en geknuppeld door 'fans' van de thuisploeg.

Het was alweer de zevende dode rondom de strijd der rivalen sinds 2012 en inmiddels zijn zestien mensen gearresteerd voor deze nieuwste aanval. Voor het eerst sinds 2013 ging Persib Bandung er overigens met de winst vandoor in de Old Indonesian Derby: 3-2.

Falcon Autumn in volle gang

Een voor een zetten helikopters vandaag de landing in op Vliegbasis Deelen. Het is de komende weken hun uitvalsbasis voor oefening Falcon Autumn in Midden-, Oost- en Noord-Nederland. In totaal doen er zo’n 20 helikopters en (jacht)vliegtuigen mee. Op de grond gaat het om 2.200 militairen. Vanaf woensdag vliegen de helikopters over grote delen van Nederland. Ze ondersteunen luchtmobiele eenheden die op de grond tactische opdrachten uitvoeren.

Oefenlocaties door Nederland
Militairen zijn te vinden op 16 oefenlocaties, ook op en boven civiel en bewoond grondgebied. Alleen zo kunnen ze reële scenario’s nabootsen. Dat is ook de reden dat de helikopters laag vliegen en soms ook ‘s avonds om het vliegen bij duisternis te ervaren. De oefening waar ook Belgische en Duitse militairen aan meedoen duurt tot 10 oktober. 

Falcon Autumn speelt zich af in omgeving Deelen, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen en op de Veluwe.

Van kruipen naar rennen
De oefening kent een opbouw waarin de deelnemers steeds een stapje verder gaan. Dat vertelt de commandant van het samengestelde squadron tijdens deze oefening, luitenant-kolonel Hein Faber. “Crawl, walk, run noemen wij dat. De 1e week is de opbouw en basistraining, en stemmen we de procedures van de verschillende landen af. De 2e week voeren we kleine acties uit, zoals het afzetten van luchtmobiele eenheden zodat zij objecten op de grond kunnen uitschakelen. En met de Apaches schakelen we bijvoorbeeld doelen uit die verderop liggen. In de 3e week volgt dan een grote actie. Daarbij zetten we alle troepen gezamenlijk af en hebben we alle transportcapaciteit nodig, ook van bijvoorbeeld de Nederlandse C-130-transportvliegtuigen.”

Overlast beperken
Eerder dit jaar zorgde een grote helikopteroefening voor veel overlast in Oost-Nederland. Defensie probeert dat zoveel mogelijk te voorkomen door de vliegbewegingen tijdens Falcon Autumn te verspreiden over meerdere oefengebieden en door omwonenden veel eerder te informeren, bijvoorbeeld via regionale media en social media. Faber lachend: “Ik scan daar snel doorheen hoor, omdat ík de scenario’s nog niet weet.” Op defensie.nl staat een overzicht van dagen en tijdstippen wanneer Defensie vliegt.

Luchtmobiele samenwerking
Falcon Autumn wordt uitgevoerd door 11 Air Manoeuvre Brigade. Dat is een samenwerkingsverband tussen 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Grondeenheden van de luchtmobiele brigade en Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte krijgen ondersteuning van transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen van de buurlanden.

“Het grote nieuwe voor het Defensie Helikopter Commando is dat we samen met Duitse NH90-transporthelikopters de missies voorbereiden en vliegen. Daarnaast is het sowieso de grootste oefening van dit jaar voor de Nederlandse helikoptervloot.” Falcon Autumn is dan ook de grootste jaarlijkse oefening in Nederland waar meerdere krijgsmachtdelen en landen aan meedoen.

Falcon Autumn in volle gang (Foto: Defensie.nl)
Falcon Autumn in volle gang (Foto: Defensie.nl)

Bertens na lange dag door naar tweede ronde Wuhan

Kiki Bertens heeft de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi van Wuhan. De 26-jarige Wateringse rekende in de eerste ronde af met de Zwitserse Belinda Bencic: 6-3, 4-6 en 6-2.

Bertens won zondag nog het toernooi van Seoul en moest daardoor een vliegreis maken in de ochtend. Na een reis van vijf uur kwam ze aan in Wuhan om in de avond in actie te komen tegen Bencic, de nummer 42 van de wereld.

In de eerste set kwam Bertens op één break voorsprong. Bencic kwam nog terug tot 3-3, maar op 4-3 in het voordeel van Bertens brak de Nederlandse opnieuw de service van de Zwitserse. Daarna serveerde de nummer elf van de wereld makkelijk de eerste set uit.

In de tweede set ging het gelijk op tussen beide speelsters. Op 5-4 in het voordeel van Bencic wist de 21-jarige Zwitserse de service op love te breaken van de Wateringse en pakte zo de tweede set. Bertens herpakte zich snel en kwam op een 2-0 voorsprong in de beslissende derde set, waarna de partij vanwege de regen werd onderbroken.

Aanvankelijk zou de partij morgen worden afgemaakt, maar de toernooileiding besloot het duel om half twaalf 's avonds lokale tijd alsnog te verplaatsen naar het overdekte centercourt. Daar wist Bertens haar voorsprong te behouden en op het vijfde wedstrijdpunt was het raak voor de 26-jarige Nederlandse.

Bertens komt dinsdag alweer in actie. Dan neemt ze het om 7.00 Nederlandse tijd op tegen Anastasia Pavlyuchenkova, de nummer 39 van de wereld. De Russische won zondag al haar eerste ronde van Anastasija Sevastova met 6-2, 6-3.

'Staat moet Marokkaanse hasj invoeren'

De regeringsproef om met gereguleerde cannabisteelt de drugscriminaliteit buiten de deur van de coffeeshop te houden is gedoemd te mislukken, omdat 'nederhasj' simpelweg niet goed genoeg is. "Het is alsof je Franse wijn in Nederland wilt produceren", zegt de Bond van Cannabisdetaillisten. Ook de Tweede Kamer is bezorgd. Er gaan stemmen op om de import van Marokkaanse hasj tijdens het experiment te reguleren.

Een kwart van de coffeeshopbezoekers zou hasj roken. "Zij zullen zich alsnog tot de zwarte markt wenden, terwijl het juist de bedoeling is de illegale handel tegen te gaan", aldus bondvoorzitter en coffeeshophouder Joachim Helms tegen Nieuwsuur. Dat vermoedt ook een Marokkaanse hasjboer. "Onze kwaliteit is veel beter dan de Nederlandse." Dit zou vooral aan de grond en het klimaat liggen.

In het Rifgebergte groeien volgens Nieuwsuur overal wietplanten: langs berghellingen, in tuinen en rond moskeeën. Het zou vrij arbeidsintensief zijn om hasj van de bloemen te maken. De boeren slaan de bloemen stuk op dunne doeken totdat er wat kleverig poeder overblijft waar plakken hasj van worden geperst.

Coffeeshophouders zijn bang dat het staatsexperiment betekent dat ze geen Marokkaanse hasj meer mogen verkopen. Hun vrees wordt gedeeld door verschillende Kamerfracties, waaronder regeringspartij D66.

Straathandel
"Het is een complex vraagstuk, want je wilt niet dat de straathandel toeneemt", aldus Vera Bergkamp van D66. Ze vindt ook dat de proef zo moet worden opgezet dat die aantrekkelijk is voor coffeeshops. GroenLinks vindt het een slecht idee dat die geen buitenlandse hasj meer zouden mogen verkopen.

Bergkamp bevestigt dat criminele handel tijdens de proef moet worden uitgesloten. D66 stelt deze week samen met de SP Kamervragen over de kwestie.

Volgens Martin Jelsma van de internationale denktank Transnational Institute kan Nederland het beste de import van Marokkaanse hasj reguleren. "Waarom zou je die boeren die Nederland al decennia van hasj voorzien nu buiten willen sluiten?"

Formule 1 niet welkom in Amsterdam

Max Verstappen en Lewis Hamilton zullen niet al racend door de straten van Amsterdam te zien zijn. De Formule 1 is niet welkom in de stad. Als er een aanvraag voor een race in de stad komt, zal de gemeente niet aarzelen om die af te wijzen.

Dat antwoordt het college na vragen van de SP. De commerciële baas van Formule 1, Sean Bratches, zou gecharmeerd zijn om een race in Nederland te organiseren. Volgens Motorsport.com was hij vorig jaar zelfs al in Nederland. Een race in Amsterdam zou een van de opties zijn.

Maar daar kan nu een streep door worden getrokken. 'De gemeente is het er volledig mee eens dat een Formule 1-race niet thuishoort in Amsterdam', schrijft de gemeente. 'Als er al een race zou moeten komen in de omgeving, dan ligt het circuit van Zandvoort meer voor de hand.' Verder zegt de gemeente dat het niet is benaderd voor het organiseren van een wedstrijd.

Overigens is de kans nog steeds aanwezig dat je Lewis Hamilton in Amsterdam kunt spotten. Hij overweegt een grachtenpand in de stad te kopen omdat hij behoorlijk verzot op de stad is.

21 maanden cel geëist om omkoping Google-medewerker

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen een 62-jarige vastgoedhandelaar en zijn 52-jarige partner. Het OM verwijt hen dat zij met hun ondernemingen TCN SIG Telehousing Exploitatie B.V. en TCN SIG Telehousing B.V. een criminele organisatie vormden die voor 1,7 miljoen euro een (oud) medewerker van Google heeft omgekocht. Het gaat om ernstige feiten aldus het OM: “Het vertrouwen in de vastgoedsector heeft opnieuw een deuk opgelopen” aldus de officier: “Bovendien is het fnuikend voor Nederland als betrouwbaar vestigingsland voor kennisintensieve bedrijven.”

Het onderzoek door de FIOD startte in 2015 na informatie van het Department of Justice (DoJ) in de Verenigde Staten (VS). De Amerikaanse autoriteiten hadden in een onderzoek naar een van de grootste cocaïnehandelaren van Pennsylvania een computer in beslag genomen bij een medewerker van Google, die zijn rekening ter beschikking had gesteld aan de cocaïnehandelaar. Op de computer werd ook informatie gevonden over vermoedelijke steekpenningen die door de twee Nederlandse verdachten vanuit Utrecht waren betaald aan deze en nog een andere medewerker van het Amerikaanse bedrijf.

Vermoedelijke werkwijze
Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de vastgoedhandelaar steeds het initiatief zou hebben genomen voor de smeergelden. Zijn partner wist er van en hielp hem. In de zomer van 2007 raakt de kredietcrisis de Nederlandse economie wat onder meer tot gevolg had dat banken strenger werden bij het verstrekken van kredieten. De gevolgen daarvan ondervond TCN in 2008 aan den lijve: “Indien er niet werd verkocht was er kans dat ze op een faillissement zouden afstevenen. De verkoop van de datacenters in Groningen en Eemshaven werd daarbij als mogelijke redding gezien”, zei de officier. Google kwam in beeld als een mogelijk geschikte partij. Aanvankelijk leek die partij weinig belangstelling te hebben, vandaar dat er naar andere middelen zou zijn gegrepen om zaken te regelen.

De medewerker die mogelijk gevoelig kon zijn voor betaling van smeergelden werd benaderd. De afspraken met hem werden in versluierd taalgebruik via het privé e-mail account bevestigd. De omkoping bestond eerst uit het beloven en daarna uit het betalen van smeergeld in ruil voor het ‘gedaan krijgen van zaken’ zoals verlenging van het huurcontract van het datacenter en uitstellen van de verhuisdatum. In totaal is er – al dan niet direct – voor bijna EUR 1,7 miljoen aan smeergeld betaald.

De smeergeldbetalingen zijn daarbij - met hulp van de partner van de vastgoedhandelaar- verborgen en verhuld als makelaarscourtage in de bedrijfsadministratie, zo blijkt uit onderzoek. De smeergelden werden vervolgens overgeboekt naar lege vennootschappen in belastingparadijzen zoals de Bahama’s en Dominica, waar de medewerker van het Amerikaanse bedrijf over kon beschikken. Hierdoor hebben verdachten volgens het OM ook meegeholpen met het witwassen van het smeergeld. De verdachten zouden in een georganiseerde en geoliede organisatie hebben gewerkt om de strafbare feiten te plegen.

Corruptie ondermijnt de samenleving
Volgens het OM zijn verdachten geraffineerd te werk gegaan: “Hun ontdekking was nagenoeg uitgesloten vanwege de hoge positie die zij innamen binnen het TCN concern.” Per definitie is corruptie een nadruk op het eigenbelang. Corruptie ondermijnt het vertrouwen in eerlijke handel en werkt concurrentievervalsend: “Het betalen van smeergeld zoals de verdachten hebben gedaan is bij uitstek een voorbeeld van oneerbaar handelen, omdat het in strijd is met de integriteit en openheid die de wetgever heeft bedoeld te beschermen,” zei de officier op zitting. De verdachten hebben het foute van hun handelen niet willen inzien. Tegen de vastgoedhandelaar eist het OM een gevangenisstraf van 21 maanden. Tegen zijn partner eist het OM een gevangenisstraf van 15 maanden.

Verbeurdverklaring inkomsten na smeergeld
TCN SIG Telehousing Exploitatie B.V. hoorde een boete van 1.000.000 euro tegen zich eisen en een verbeurdverklaring van ruim 20 miljoen. Dat laatste bedrag betreft het voordeel dat het bedrijf had door de betaling van steekpenningen. Tegen TCN SIG Telehousing B.V. eist het OM een boete van 690.658 euro en een verbeurdverklaring van bijna 3 miljoen euro.

Voor het geval de rechtbank de verbeurdverklaring niet toekent, kondigde het OM op zitting ook een ontneming aan om het wederrechtelijk verkregen voordeel te kunnen ontnemen.

Nieuw radiostation: Jumbo radio

Jumbo Foodmarkt, het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel, beleefde vandaag een landelijke primeur met de lancering van Jumbo Radio. Met een eigen radiostation wil Jumbo de zintuigen van klanten en medewerkers prikkelen en boodschappen doen nóg leuker maken. Jumbo Radio gaat de komende maanden ook bij andere Jumbo winkels in de lucht om uit te groeien tot een volwaardig radiostation: met eigen dj’s, volop muziek en live-uitzendingen die worden verzorgd vanuit een radiostudio in Veghel.

Vandaag gaf Frits van Eerd, CEO van Jumbo, in Veghel het startsein voor de allereerste uitzending van Jumbo Radio. De programma’s van Jumbo Radio zijn sinds vanmiddag 15.30 uur te beluisteren in Jumbo Foodmarkt, op het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Jumbo in Veghel. “Jumbo wil van haar klanten échte fans maken. In onze winkels worden hun zintuigen voortdurend geprikkeld met smaak, geur en kleur. En vanaf nu dus ook met audio. Wij geloven in de kracht van radio. Lekkere muziek verhoogt de sfeer. Dat zorgt niet alleen voor een prettige werksfeer voor onze medewerkers, maar maakt óók het boodschappen doen nog leuker voor onze klanten”, vertelt Van Eerd.

Favoriete muziek van medewerkers én klanten
Muziek is het belangrijkste ingrediënt van Jumbo Radio. Na een onderzoek onder ruim 1.800 medewerkers en klanten over de muziek die zij graag in de supermarkt zouden willen horen, is een selectie gemaakt. Deze nummers worden nu uitgezonden op Jumbo Radio. Muziek op het radiostation van Jumbo is vrolijk, positief en met een lekker tempo. Bovendien wordt de muziek voortdurend aangevuld en vernieuwd. Met haar eigen radiostation introduceert Jumbo een unieke primeur voor de retailbranche in Nederland en Europa.

Jumbo radio
Jumbo radio

'Van den Hoogenband chef de mission in Tokio'

Pieter van den Hoogenband staat op het punt benoemd te worden tot chef de mission voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hij heeft daarover al afspraken gemaakt met Maurits Hendriks, de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, zo bevestigt Van den Hoogenband aan De Volkskrant.

Het proces zou al lange tijd in beslag genomen hebben, de oorzaak hiervan ligt volgens de oud-zwemmer bij NOC*NSF voorzitter André Bolhuis. Van den Hoogenband noemt Bolhuis tegenover De Volkskrant onnavolgbaar.

Van den Hoogenband wordt hiermee de opvolger van Jeroen Bijl die chef de mission was tijdens de Spelen van Pyeongchang.

'Onze chemische industrie moet de veiligste ter wereld worden'

De Nederlandse (petro-) chemische industrie moet in 2030 de veiligste ter wereld zijn. Deze ambitie spraken staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en vertegenwoordigers van de sector (Veiligheid Voorop) en de wetenschap vandaag met elkaar uit.

Met 44.000 banen en een omzet van 50 miljard is de (petro-) chemische industrie van groot belang voor Nederland. Omdat in deze sector veel en vaak met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is er voortdurend aandacht voor veiligheid. Zeker in Nederland, waar industriegebieden vaak dicht bij plekken liggen waar mensen wonen en recreëren, kunnen incidenten al snel grote gevolgen voor mens en milieu hebben.

Om de veiligheid binnen de sector te verbeteren, is gewerkt aan betere samenwerking tussen industrie, wetenschap en overheid. In 2016 kwamen deze partijen al met een gezamenlijke visie op hoe de veiligheid binnen de sector naar het hoogste niveau kan worden gebracht. Nu willen ze met de zogeheten ‘Safety Delta Nederland’ de volgende stap zetten, door er samen voor te zorgen dat de laatste inzichten op het gebied van veiligheid onderdeel worden van alle betrokken opleidingen. Ook komen er proeftuinen, waar geëxperimenteerd wordt met innovaties die de veiligheid moeten vergroten.

Giro d'Italia start in 2019 met klimtijdrit in Bologna

De Ronde van Italië vertrekt volgend jaar in de regio Emilia-Romagna. Op 11 mei 2019 begint de Giro d'Italia met een individuele tijdrit van 8,2 kilometer in Bologna. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

De individuele tijdrit van 8,2 kilometer kent een vlakke aanloop van zes kilometer en dan eindigt de eerste etappe op de klim van San Luca, een klim van twee kilometer met een gemiddelde van 9,7%, met uitschieters naar de 16 procent. De klim is ook altijd opgenomen in de Giro dell'Emilia, waar Robert Gesink in het verleden twee keer wist te winnen.

Profiel eerste etappe (Bron: Giro)
Profiel eerste etappe (Bron: Giro)

In de tweede week van de 102e editie van de Giro d'Italia keert het peloton terug naar de regio Emilia-Romagna. In de negende etappe staat er opnieuw een individuele tijdrit op het programma. Ditmaal is het parcours 34,7 kilometer lang en in de laatste twaalf kilometer moeten de renners vijfhonderd hoogtemeters overwinnen. De etappe eindigt in San Marino.

Profiel negende etappe (Bron: Giro)
Profiel negende etappe (Bron: Giro)

Ook de tiende etappe is bekendgemaakt op de presentatie. Dat is een etappe van 147 kilometer van Ravenna naar Modena over een vlak parcours, ideaal voor de sprinters.

Profiel tiende etappe (Bron: Giro)
Profiel tiende etappe (Bron: Giro)

14,5 miljoen euro voor Q-koorts-slachtoffers

Het kabinet stelt € 14,5 miljoen beschikbaar als tegemoetkoming voor mensen met de diagnose chronische Q-koorts, Q-koorts­vermoeidheids­syndroom (QVS) of met een QVS gelijkend ziektebeeld. Ook de nabestaanden van overleden chronische Q-koortspatiënten kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Van 2007 tot en met 2010 was er in Nederland een uitzonderlijke Q-koortsuitbraak. De overheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak onder controle te krijgen en de negatieve gevolgen voor mensen zo veel mogelijk te beperken. Desondanks heeft de Q-koortsuitbraak ertoe geleid dat mensen zijn overleden aan Q-koorts, of ernstig ziek zijn geworden. De impact op hun leven en dat van hun naasten is groot. De beslissing van het kabinet om in een tegemoetkoming te voorzien is bedoeld als een gebaar van erkenning voor deze groep mensen.

In totaal is € 14,5 miljoen beschikbaar. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over de toegewezen aanvragen. De tegemoetkoming is maximaal € 15.000 per aanvraag. Aan een patiënt of nabestaanden wordt een keer een tegemoetkoming gegeven. Aanvraag hiervan kan van 1 oktober 2018 tot en met 31 januari 2019.

Meer informatie
De regeling wordt uitgevoerd door de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Kijk voor meer informatie over de regeling en voor de aanvraagprocedure op hun website: www.dus-i.nl. Mensen kunnen hun vragen over Q-koorts ook mailen naar qkoorts@minvws.nl.

Kerkpenningmeester stak 1,8 miljoen in eigen zak

Onopgemerkt wist de penningmeester van de Waalse kerk in Leiden een aantal jaren lang geld weg te sluizen van de kerkrekening. In totaal zou 1,8 miljoen euro zijn verdwenen in de periode van 2010 tot 2014. Het Openbaar Ministerie eiste maandag voor de rechtbank 48 maanden gevangenisstraf tegen de 53-jarige Leidenaar.

De verduistering gebeurde in een periode dat er net restauraties plaatsvonden aan de kerk en het orgel. Daarvoor waren al flinke bedragen begroot. Daarnaast wist de penningmeester steeds met smoesjes de controle van de jaarrekening uit te stellen. En als er al was gecontroleerd door de kerkelingen, die goed van vertrouwen waren, dan hadden ze slechts misleidende factuurregels gevonden.

Onder omschrijvingen als 'Meerwerk factuur' of 'Orgelrestauratie termijnbetaling' boekte verdachte steeds geldbedragen over naar zijn eigen rekening. Door het in het karakter van de reeds gaande renovatie te passen, viel het lange tijd niemand op.

Zijn argument nu, dat hij daarvan aannemers en werklieden contant heeft betaald, vindt het Openbaar Ministerie niet geloofwaardig. 'Vanuit de verantwoordelijkheid van zijn functie had verdachte zelfs de aanschaf van een doosje paperclips administratief moeten verantwoorden,' zei de officier van justitie maandag op zitting. 'Verdachte heeft echter geen enkele factuur of kwitantie overlegd en geen enkele getuige die zijn bewering kan staven.'

De officier van justitie schetste verder het beeld hoe verdachte een belangrijk stuk Nederlandse kerkelijke geschiedenis in gevaar heeft gebracht. De verwachtingen voor het voortbestaan van de geloofsgemeenschap en het cultureel erfgoed zijn ook nu nog dramatisch. Waar eind 2011 nog een eigen vermogen van 3,1 miljoen euro in kas was, was daar eind 2014 nog maar 700.000 euro van over. In de zak van de penningmeester was toen 1,8 miljoen verdwenen. 'Een modale Nederlander zou daarvoor ruim 53 jaar moeten werken,' zo plaatste de officier van justitie het bedrag in perspectief.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bumblebee is een Kever in nieuwe trailer

De meningen zijn verdeeld over de films in de Transformers-franchise, maar wat je ook vindt van de bestaande films, er is altijd de potentie om met zo'n enorm budget een keer een goede film te maken. De eerste spin-off film in de reeks opent hier de deur voor, door een andere regisseur aan het roer te zetten.

In de nieuwe trailer voor Bumblebee, geregisseerd door Travis Knight (Kubo and the Two Strings) en geproduceerd door Michael Bay, zijn op z'n minst een paar shots te vinden die in een door Bay geregisseerde film nooit zouden voorkomen: de actie is er namelijk prima te volgen. En dat geeft hoop.

Wat de relatie is tussen Bumblebee en de andere films is nog niet helemaal duidelijk (veel getoonde Transformers hebben een ander, meer klassiek uiterlijk, wat veel fans enthousiasmeerde), maar vanaf 20 december kun je het zelf in de bioscoop gaan bekijken.

Maatregelen voor acht politiemensen in 'kaartjesaffaire'

De politie heeft acht medewerkers disciplinaire maatregelen opgelegd, omdat zij voetbal- en concertkaarten aannamen van de eerder dit jaar ontslagen politiecommissaris Ad Smit uit Amsterdam of op een andere manier de interne regels niet hebben nageleefd. De maatregel valt zwaarder uit, naarmate de medewerker een hogere functie bekleedde.

Onderzoek
De opgelegde maatregelen vormen de uitkomst van een disciplinair traject dat zich in eerste instantie richtte op de betrokken politiecommissaris. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat de commissaris tussen 2009 en 2015 honderden kaarten voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen aanschafte op kosten van de politie of deze aannam van de organisatoren.

De kaarten werden door de commissaris zelf gebruikt of weggegeven aan familie, kennissen en collega’s. Voor een aantal politiemedewerkers die kaarten van de commissaris aannamen, geldt dat zij daarmee de geschenkenregeling van de politie hebben overtreden.

Uitkomsten
In het verlengde van het onderzoek naar de ontslagen commissaris verrichtte de politie in totaal elf disciplinaire onderzoeken. In acht gevallen hebben de uitkomsten geleid tot een maatregel. In overleg met de betrokkenen gaat de politie, vanuit het oogpunt van privacy, niet in op de aard van de maatregelen. Om dezelfde reden gaat de politie ook niet in op namen van betrokken medewerkers.

Zwaardere verantwoordelijkheid
Bij het bepalen van de strafmaat speelden volgens korpschef Erik Akerboom een aantal factoren een rol. ‘Uiteraard de aard en omvang van de gedragingen, maar er is ook nadrukkelijk gekeken naar de functie van de betrokken medewerker en diens hiërarchische verhouding tot de commissaris. De maatregel valt zwaarder uit, naarmate de medewerker destijds een hogere functie bekleedde.’

‘Binnen de politie wordt van iedereen integer gedrag verwacht, maar op leidinggevenden rust een extra zware verantwoordelijkheid’, licht Akerboom toe. ‘Zij moeten letten op de integriteit van anderen. Als zij de regels overtreden, wordt hen dat zwaarder aangerekend.’

Kritische blik
Akerboom begrijpt dat destijds een vriendschappelijke of collegiale band met de betrokken commissaris in sommige gevallen heeft geleid tot een ‘onvoldoende kritische blik’. ‘Maar die kritische houding verwacht ik wel. Zeker van leidinggevenden.’

Een aantal politiemensen gaf in het onderzoek aan dat zij niet wisten dat de commissaris ook kaarten kocht en deze met politiegeld betaalde. Akerboom: ‘Zij hebben niet bewust misbruik gemaakt van politiegeld. Deze collega’s gingen er immers vanuit dat het ging om gratis kaarten. Maar zelfs al was dat zo, dan nog hadden zij de kaarten niet moeten aannemen. Je krijgt niet zomaar iets cadeau, zeker niet als je van de politie bent. Om elke schijn van beïnvloeding te voorkomen, hebben wij een heldere geschenkenregeling. Die staat het aannemen van geschenken zeer beperkt toe. De regeling geldt voor iedereen binnen de politie. Ik hoop dat deze zaak het bewustzijn over deze regeling vergroot.’

Strafmaatoverleg
Bij het bepalen van de uiteindelijke strafmaat is ook goed gekeken naar soortgelijke kwesties. Akerboom: ‘Geen enkele zaak is één op één te vergelijken, maar waar er overeenkomsten zijn, moeten die ook terugkomen in de straf. Om die reden hebben we het zogenoemde strafmaatoverleg (SMO). Het SMO heeft mij geadviseerd over de op te leggen straffen en dat advies heb ik overgenomen.’

Leren
Voor korpschef Akerboom zijn de nu opgelegde maatregelen het sluitstuk van een slepende kwestie. ‘Een pijnlijke kwestie ook. Voor zowel het korps als alle betrokkenen. Maar het is óók een kwestie waarvan iedereen binnen deze organisatie leert.’

Naar aanleiding van het onderzoek naar de Amsterdamse politiecommissaris sprak korpschef Akerboom zich vorig jaar nadrukkelijk uit over het belang van integriteit binnen de politie: ‘We zijn niet onfeilbaar. Maar wat wij van burgers vragen, geldt zeker voor hun politie. Wie de regels handhaaft, dient zich eraan te houden. Zo simpel ligt het.’

Maatregelen voor acht politiemensen in 'kaartjesaffaire' (Foto: stockfoto politie.nl)
Maatregelen voor acht politiemensen in 'kaartjesaffaire' (Foto: stockfoto politie.nl)

Zwitsers protest tegen esport

De harde kern van voetbalclub Young Boys Bern heeft een hekel aan esport. Deze zogenaamde ‘ultra’s’ maakten dit duidelijk door tijdens de wedstrijd tegen FC Basel controllers en tennisballen op het veld te werpen. In de tribune hielden zij een spandoek omhoog met een pauzeknop en de tekst “Scheisse E-sports”, voor het geval de boodschap niet helder genoeg was.

Esport

Helaas voor de ultra’s roept deze actie heel veel vragen op. Hun geliefde voetbalclub Young Boys Bern heeft namelijk helemaal geen esporters in dienst, doet er niets mee en is dit ook niet van plan. De tegenstander van dat moment, FC Basel, heeft drie esporters die voor hun FIFA spelen, maar zij waren niet op het veld aanwezig. Verder is enige connectie tussen esport en tennisballen mij ook ontgaan. De wedstrijd moest zowel in de eerste als in de tweede helft tijdelijk worden stilgelegd door de ongeregeldheden. De uitslag moet de ultra’s wel zijn bevallen, want het werd 7-1 voor hun club.

Vlieland wordt gebombardeerd

F-16's van de Koninklijke Luchtmacht oefenen deze week het afwerpen van scherpe bommen. Dat doen ze op de NAVO-oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Vanaf vandaag tot en met 28 september 2018 gooien ze bommen van het type MK82 (500 ponders). De vluchten vinden elke dag overdag plaats, alleen op vrijdagmiddag zijn er geen vluchten.

Het kunnen afwerpen van bommen is noodzakelijk voor de inzetbaarheid van jachtvliegers, dat blijkt wel uit de huidige inzet van Nederlandse F-16's boven Irak en Oost-Syrië. Daar nemen zij sinds januari in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De vliegers zetten regelmatig hun wapens in. Het is dus erg belangrijk dat van tevoren goed te trainen.

Bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen
De Vliehors Range, het meest westelijke deel van Vlieland, bestrijkt ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein staan voor de vliegtuigen bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen opgesteld. De grens van het oefenterrein is aangegeven met waarschuwingsborden en een rode vlag maakt duidelijk dat er ‘bombardementen’ zijn. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten.

Geluidhinder
Bij de trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de luchtmacht op Texel meetposten in. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidbelasting gaat een geplande oefening wel of niet door. De mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

De vuurleidingstoren op Vlieland.
Vlieland wordt gebombardeerd

'FC Groningen-doelman Padt aangehouden'

FC Groningen-doelman Sergio Padt is opgepakt door de politie, hij zou zich hebben misdragen in de trein tussen Groningen Europapark en Weener.

De keeper zou hebben zwartgereden, toen een conducteur hem wilde bekeuren werd de doelman zowel fysiek als verbaal agressief en sloeg onder meer een beveiliger, tijdens deze worsteling sneuvelde het horloge van de beveiliger.

Na het incident werd de trein stilgezet op station Kropswolde. De deuren van de trein bleven gesloten tot dat de politie arriveerde om de de keeper van Groningen aan te houden.

Ron Jans, de technisch directeur van FC Groningen, wil niet op het incident reageren: “Voor ik reageer wil ik weten wat er precies is gebeurd, daarvoor zal ik eerst met de betrokkenen moeten spreken en dat heb ik nog niet gedaan.”

Vervoerder Arriva bevestigt dat er een incident heeft plaatsgevonden maar wil geen verdere details geven. Zowel Arriva als de politie doen onderzoek naar het voorval.

Update 11.30 uur
Padt zit nog altijd vast, zo meldt RTV Noord. De politie bevestigt dat een 28-jarige man uit Kropswolde vast zit op verdenking van mishandeling en belediging. De betrokken conducteurs hebben aangifte gedaan tegen de goalie van FC Groningen. 

FC Groningen laat weten pas met een reactie te komen als het alle feiten kent.

Update 14.58

Padt is weer op vrije voeten. De politie heeft de doelman verhoord en ziet geen reden om hem langer vast te houden.

Lorenzo: "Marquez verklootte mijn voet en race"

Jorge Lorenzo heeft zondagmiddag hard uitgehaald naar klassementsleider Marc Márquez. De huidig wereldkampioen heeft schuld aan het verknallen van de race en voet van zijn toekomstig teamgenoot, aldus Lorenzo die een voetblessure overhield nadat hij dit weekend crashte.

Na een knallende kwalificatie startte Lorenzo zondag vanaf polepositie op het circuit van Motorland Aragón maar eindigde binnen vijftien seconden al naast de baan. Bij het ingaan van de eerste bocht reed de Spanjaard op kop maar een razendsnelle Márquez dook naar de binnenkant om de leiding over te nemen. Lorenzo werd naar buiten gedreven en toen hij op het gas ging werd de Ducati-rijder van zijn machine gelanceerd. Hierbij liep de Spanjaard een ontwrichtte grote teen en een kleine breuk in de tweede teen aan zijn rechtervoet op. Een operatie is niet nodig maar de coureur werd wel in het gips gezet. Als alles goed gaat verschijnt Lorenzo in oktober zonder te veel problemen aan de start van de Thaise Grand Prix, die dit jaar voor het eerst op het programma staat. 

Márquez' schuld
Hoewel Lorenzo zelf een fout leek te maken is dit allerminst het geval als we de Mallorcaan mogen geloven. "In Misano was de crash helemaal mijn schuld, maar deze keer verknalde Marc mijn race, mijn voet, mijn kans op de overwinning en de mogelijkheid dat ik kan racen in Thailand", geeft de racer aan als hij wordt gevraagd naar een crashanalyse. De 31-jarige voormalig kampioen vervolgt zijn betoog door aan te geven dat hij machteloos stond tegenover de grillen van zijn landgenoot. "Ik ging naar mijn idee met een normale lijn de bocht in zoals ik de afgelopen zeven jaar deed hier in Aragon, maar toen zag ik Marc aan de binnenkant komen. Hij was agressief en kon de bocht niet halen, je hebt gezien waar hij eindigde en toen hij zag dat ik aan de buitenkant zat, gaf hij me geen ruimte en had ik geen optie om op de baan te blijven. Ik moest wel op het gas gaan om te voorkomen dat ik vijf of zes posities zou verliezen. Ik had niet verwacht dat de motor zo snel om zou slaan, anders had ik het niet gedaan. Maar ik had geen andere keuze…"

Lorenzo eindigde zijn verbale aanval met een oproep tot het bestraffen van zogenoemde 'block passes' waarbij coureurs elkaar geen enkele ruimte geven en van de baan dwingen. “Hij wilde voorkomen dat ik in kon sturen. Hij liet geen ruimte en dat weet hij. Marc blokkeerde me weer, net als in het verleden al een paar keer gebeurd is. Ik had geen andere keuze dan te crashen of buiten de baan te gaan", aldus de voormalig wereldkampioen. "Het is op dit moment niet illegaal, maar volgens mij bestaan er ongeschreven regels van wat je wel en niet doet op het circuit. Zoals ik zei: Ik houd niet van dit soort acties en als de wedstrijdleiding hier niets aan doet, moet ik hetzelfde gaan doen. Ik doe het niet graag en ik denk dat het oneerlijk is wat mij vandaag gebeurde.” 

Márquez: "Ik heb crash Lorenzo niet gezien"
Honda-coureur Márquez, de latere racewinnaar, wast zijn handen in onschuld en zag naar eigen zeggen pas na twee rondes dat Lorenzo uit de race lag. “Ik heb de crash [van Lorenzo] niet gezien, ik zag ook het pitbord waar ‘Lorenzo out’ op stond niet", geeft de Repsol-rijder als reactie op de beschuldigingen aan. De Catalaan vergelijkt het incicent met een latere confrontatie met tegenstander Andrea Dovizioso, "In de eerste bocht kwam ik best snel aan, ik gleed, ik ging wat te wijd. Het was een vergelijkbaar moment met Dovizioso toen we elkaar raakten en ik op het groene [deel naast de baan] gedwongen werd. Dat is nou eenmaal het gevaar van dit circuit, als je op het vuile deel van het circuit komt is het eenvoudig om te crashen. Het is een race-incident, maar als je op het vuile gedeelte van het circuit komt, moet je heel kalm zijn om niet te vroeg op het gas te gaan", zo sluit Márquez af.

Losse handjes in Tilburg, 2 arrestaties

Zondagmiddag zijn in Tilburg bij twee verschillende incidenten vrouwen gewond geraakt door huiselijk geweld. De slachtoffers werden voor onderzoek met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In beide gevallen heeft de politie de partner van de slachtoffers aangehouden.

De politie kreeg zondag 23 september 2018 omstreeks 14.30 uur een melding van huiselijk geweld in een woning in de wijk Reeshof. Ter plaatse vertelde de 21-jarige bewoonster dat zij mishandeld was door haar 23-jarige vriend. Er was ruzie ontstaan waarna ze door hem bij haar bovenarmen was vastgepakt. Hierna werd ze twee keer met kracht met haar hoofd tegen de grond gegooid.

Ze had direct hoofdpijn en zag ‘sterretjes’. Ook zou hij haar in het gezicht gespuugd hebben. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze mocht na behandeling met een wekadvies weer naar huis. Ze heeft aangifte gedaan. De verdachte werd aangehouden, hij ontkent dat hij zijn vriendin heeft mishandeld

Oerle
In de wijk Oerle werd zondag rond 16.00 uur nog een arrestatie verricht ter zake huiselijk geweld. Een 23-jarige man werd aangehouden omdat hij in de woning zijn 24-jarige vriendin zou hebben mishandeld. Het slachtoffer deed aangifte. Ze verklaarde dat ze rond 14.00 uur thuis gekomen was. Haar vriend zat dronken op de bank. Ze werd door hem vastgepakt en bij haar schouders naar achteren getrokken.

Ze vielen beiden op de grond waarna hij haar bij de keel greep en begon te knijpen. Ze raakte buiten bewustzijn. Toen ze bijkwam was ze erg misselijk. Haar partner heeft toen de hulpdiensten gebeld. Ze werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze heeft diverse kneuzingen. Ook zij mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten. 

Komende nacht is vorst mogelijk

Voor het eerst dit najaar kan de temperatuur op normale meethoogte (1,5 m) naar het vriespunt dalen. Op de Veluwe, de zandgronden van Brabant en in Twente wordt de laagste temperatuur verwacht en kan het -0,3 graden worden. In het binnenland wordt het op grote schaal 2-4 graden en daarbij kan het aan de grond licht vriezen. Aan de grond heeft het begin van deze maand al gevroren, maar de vorige vorst op gewone meethoogte was op 6 april.

We kunnen ons opmaken voor een koude nacht. Met een noordwestelijke stroming trekt koele lucht over het land. Hierdoor is het vanmiddag vrij zonnig, met stapelwolken en een paar buien. Vanavond zullen de stapelwolken in het binnenland verdwijnen. De wind neemt sterk af en kan lokaal wegvallen. In combinatie met heldere perioden zal de temperatuur flink dalen.

In het binnenland daalt de temperatuur komende nacht op grote schaal naar 2-4 graden en aan de grond kan het op een aantal plaatsen een graadje vriezen. Lokaal kan de temperatuur op gewone meethoogte (1,5 m) dalen tot rond, of net onder het vriespunt. Op de zandgronden van Brabant en op de Veluwe worden de laagste temperaturen verwacht. Plaatselijk kan de temperatuur tot -0,3 graden dalen. Ook in Twente kan het sterk afkoelen. Daarnaast kunnen regionaal enkele mistbanken ontstaan.

In de kustgebieden is het met 4-10 graden minder koud dan in het binnenland, maar wel veel kouder dan normaal eind september. In deze tijd van het jaar liggen de minima normaal gesproken tussen 8 en 12 graden.

Afgelopen nacht was het al behoorlijk fris, maar is het niet tot vorst gekomen. Het koudst was het in Woensdrecht met 3,4 graden. Op de Veluwe daalde de temperatuur in Deelen aan de grond naar 1,2 graden.

Vorst begin april
De vorige keer dat het op een officieel station vroor is bijna een half jaar geleden. Op 6 april daalde de temperatuur in het zuiden en oosten van het land onder nul. Op meetstation Twenthe werd het met -2,9 graden het koudst. Op 4 mei kwam het net niet tot vorst met in Wijk aan Zee een minimumtemperatuur van 0,0 graden. Er wordt pas van vorst gesproken als de temperatuur echt onder nul is. Aan de grond heeft het na de zomer al gevroren. Op 1 september daalde de temperatuur op weerstation Twenthe naar -0,4 graden.

Pinguins, altijd leuk!
Pinguins, altijd leuk!

Tafeltennisser Boll na 6 jaar weer Europees kampioen

Tafeltennisser Timo Boll heeft zich in het Spaanse Alicante voor de zevende keer in zijn rijke loopbaan laten kronen tot Europees kampioen, een titel die hij in 2012 voor het laatst won.

In de finale rekende Boll af met de Roemeen Ovidiu Ionescu, die in de eerste ronde nog Ewout Oostwouder uitschakelde: 6-11, 11-7, 11-9, 11-6, 11-5. De 29-jarige Ionescu haalde zijn eerste grote finale dankzij onder meer een zege op de Wit-Russische legende Vladimir Samsonov, die al Europees kampioen werd toen de Roemeen negen jaar oud was.

De Poolse Li Qian pakte voor het eerst de Europese titel bij de vrouwen. In de eindstrijd begon ze stroef tegen de Oekraïnse Margaryta Pesotska, maar uiteindelijk won ze met 8-11, 10-12, 11-6, 11-6, 11-2, 11-2. Britt Eerland en Li Jie sneuvelden beiden in de achtste finales.

Nederland alert op Afrikaanse varkenspest

Nederland is alert op besmetting van Afrikaanse varkenspest in Nederland. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt samen met de sector en de provincies om het risico op Afrikaanse varkenspest zoveel mogelijk te beperken. Hoewel alle maatregelen gericht zijn op het beperken van de risico’s, is het ministerie voorbereid op een eventuele uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Dat staat in een brief van minister Schouten die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Minister Schouten: "Ik begrijp de onrust in de sector en deel de zorg die er leeft over een introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland. Samen met alle betrokken partijen zijn maatregelen genomen die erop gericht zijn de ziekte buiten de deur te houden. Hygiënemaatregelen zijn hierbij van groot belang. Ik heb er vertrouwen dat de varkenshouderij die ook neemt. Daarnaast zou ik iedereen willen oproepen die reist naar landen waar de Afrikaanse varkenspest heerst, geen vlees mee te nemen. Dit is niet alleen in het belang van de varkenssector en de vele gezinnen die daarmee hun brood verdienen, maar ook voor een gezonde wilde zwijnenpopulatie en daarmee de natuur in Nederland."

Ondanks laag risico, blijft alertheid geboden
In Nederland is op dit moment geen Afrikaanse varkenspest vastgesteld, noch bij wilde zwijnen noch bij gehouden varkens. Om de kans op een uitbraak zo laag mogelijk te houden zijn verschillende maatregelen genomen. Zo worden de vervoersmiddelen van transporteurs, die varkens vervoeren uit landen waar de Afrikaanse varkenspest bij varkensbedrijven voorkomt, bij de grensovergang in Nederland direct extra gereinigd. Ook worden de afgeschoten wilde zwijnen steekproefsgewijs getest op Afrikaanse varkenspest.

Het risico dat de ziekte zich naar Nederland verspreidt door migratie van wilde zwijnen wordt door deskundigen als zeer klein ingeschat. De kans dat dit gebeurt door menselijk handelen is weliswaar groter maar wordt als klein tot medium geschat. Alertheid blijft echter geboden. Hoewel alle maatregelen gericht zijn op het voorkomen van Afrikaanse varkenspest in Nederland, is het ministerie voorbereid en ligt het draaiboek klaar.

Afrikaanse varkenspest in Europa
Afrikaanse varkenspest is een virusziekte die voorkomt bij varkens. Het virus is zeer resistent, er bestaat geen behandeling of vaccin tegen en kan meer dan 3 maanden overleven in het gebied. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. Sinds 2014 is er in de Baltische staten en Polen Afrikaanse varkenspest. In 2017 is de ziekte verspreid naar Tsjechië en Roemenië en in 2018 ook naar Hongarije en Bulgarije. Zowel gehouden varkens als wilde zwijnen zijn besmet geraakt. Op 13 september jl. is de ziekte bij wilde zwijnen in België aangetroffen. Er is rond de besmettingen een besmette zone afgebakend waarin maatregelen zijn opgelegd. Zo zijn er onder andere een jachtverbod en een wandelverbod ingesteld en geldt er een vervoersverbod voor varkens en varkensproducten. Daarnaast worden de gehouden varkens in dit gebied preventief gedood. In de bufferzone om het besmette gebied wordt de populatie wilde zwijnen zoveel mogelijk beperkt. Inmiddels zijn negen besmette wilde zwijnen gevonden, allemaal in het vastgestelde besmette gebied. Er is geen uitbraak van de ziekte vastgesteld bij gehouden varkens.

Hockeyer Swaen maakt hattrick tegen oude werkgever, 400e goal Hertzberger

Hockeyer Tim Swaen kende zondag in de Hoofdklasse geen genade tegen zijn oude werkgever Tilburg. De strafcornerspecialist in dienst van Bloemendaal scoorde liefst drie keer tegen zijn voormalig ploeggenoten. Daarmee was hij in zijn eentje verantwoordelijk voor de halve productie van de Mussen. Rotterdam boekt een zwaarbevochten en belangrijke overwinning op Kampong.

SCHC - Amsterdam (2-4)
2' 0-1 Jan-Willem Buissant
27' 1-1 Bram Weers
29' 1-2 (sc) Justin Reid-Ross
38' 1-3 Mirco Pruyser
40' 1-4 Boris Burkhardt
45' 2-4 (sc) Thijn Knetemann
SCHC kreeg Amsterdam op bezoek en die ploeg bleek een maatje te groot voor de Bilthovenaren. Het werd 2-4 dankzij goals van Jan-Willem Buissant, Justin Reid-Ross, Mirco Pruyser en Boris Burkhardt. Stichtsche blijft vandaar de hekkensluiter van de Hoofdklasse Heren.

Bloemendaal - HC Tilburg (6-1)
4' 0-1 (sc) Gareth Furlong
12' 1-1 (sc) Floris Wortelboer
15' 2-1 (sc) Tim Swaen
31' 3-1 (sc) Tim Swaen
41' 4-1 Thierry Brinkman
45' 5-1 (sb) Arthur Van Doren
70' 6-1 (sc) Tim Swaen
Bloemendaal is de koploper van de Hoofdklasse Heren en bevestigde die positie door thuis ruimschoots te winnen van Tilburg. De Brabanders kwamen nog wel even op voorsprong via de Welsh international Gareth Furlong. Eenmaal van de schrik bekomen liepen de Mussen na de gelijkmaker van Floris Wortelboer in de twaalfde minuut uit naar 6-1. Tim Swaen maakte een hattrick uit de strafcorner tegen zijn oude ploeg.

Oranje-Rood - Pinoké (3-2)
2' 0-1 (sc) Alex Hendrickx
20' 1-1 Bob de Voogd
25' 1-2 (sc) Camil Papa
49' 2-2 (sc) Mink van der Weerden
63' 3-2 Thomas Briels
Pinoké leek op weg naar een stuntje én de eerste overwinning van het seizoen tegen Oranje-Rood. Belgisch international Alex Hendrickx en Camil Papa scoorden voor de Steekneuzen voor rust, Bob de Voogd deed dat voor de thuisploeg. Maar in de tweede helft stelden Mink van der Weerden en de Belgisch international van OR Thomas Briels orde op zaken voor de Eindhovenaren.

Almere - HGC (0-4)
20' 0-1 Ashley Jackson
29' 0-2 (sc) Ashley Jackson
50' 0-3 Dick Möhlmann
66' 0-4 Dick Möhlmann
Almere had op eigen veld weinig in te brengen tegen HGC. Zowel Ashley Jackson als Dick Möhlmann scoorde twee keer voor de Gazellen. Almere kan de zege van vrijdag dus geen goed vervolg geven en houdt even halt op de negende plek op de ranglijst. HGC staat vijfde.

Klein Zwitserland - Den Bosch (1-3)
16' 0-1 Noud Schoenaker
22' 1-1 Martijn van Grimbergen
52' 1-2 (sc) Nicolas Della Torre
66' 1-3 Jelle Galema
Klein Zwitserland ontving Den Bosch, dat wellicht wat was aangeslagen na de nederlaag tegen Almere van vrijdagavond. Echter de Bosschenaren rechtten hun rug tegen de promovendus en keerden met drie punten in de tas en een 1-3 huiswaarts.

Kampong - Rotterdam (1-2)
7' 1-0 Ties Ceulemans
19' 1-1 Diede van Puffelen
54' 1-2 (sc) Jeroen Hertzberger
54' 0-1 (sc) Jeroen Hertzberger
Rotterdam heeft de weg naar boven gevonden. De formatie van Albert-Kees Manenschijn boekte een knappe en belangrijke zege op regerend landskampioen Kampong. Jeroen Hertzberger schoot de beslissende 1-2 erin. Het was alweer de 400ste treffer in de loopbaan van de international. Kampong blijft ondanks de nederlaag staan op de tweede plek op de ranglijst. Rotterdam staat zesde.

Zeperd voor hockeysters hdm op eigen veld tegen Pinoké

Het duel Hurley - SCHC viel zondag letterlijk in het water in de Hoofdklasse van het dameshockey. Wegens de heftige regenval werd die wedstrijd afgelast. De andere vijf potjes in speelronde vijf vonden wel doorgang, zij het in de stromende regen.

Laren pakte de winst in een gelijkopgaand duel met Kampong. Den Bosch staat weer als vanouds bovenaan de ranglijst, de Brabanders wonnen eenvoudig van Groningen. Amsterdam en Oranje-Rood wonnen ook en delen mee in de koppositie met twaalf punten uit vijf wedstrijden.

Laren - Kampong (1-0)
56' 1-0 (sc) Elin van Erk
Het duel verdiende misschien geen winnaar en lang leek het dat Laren – Kampong doelpuntloos onbeslist zou blijven. Tot Elin van Erk in de 56ste minuut de thuisploeg naar de overwinning tipte na een ingestudeerde corner. 

Groningen - Den Bosch (1-6)
6' 0-1 (sc) Ireen van den Assem
14' 0-2 Frédérique Matla
31' 0-3 (sc) Frédérique Matla
33' 1-3 (sc) Willemijn Bos
38' 1-4 Margot van Geffen
41' 1-5 Lidewij Welten
65' 1-6 (sb) Ireen van den Assem
Een zorgeloze overwinning van Den Bosch op Groningen. De Brabanders stonden na een half uur spelen al met 3-0 voor tegen de thuisploeg. Door de zege stijgt de ploeg van Raoul Ehren van de vijfde naar de eerste plek. De dames uit Groningen staan laatste.

Amsterdam - Bloemendaal (1-0)
69' 1-0 (sc) Kimberly Thompson
Een benauwde uitslag, maar Amsterdam won niettemin van Bloemendaal. De Mussen waren ontzettend dicht bij een stunt in het Amsterdamse Bos door het gerenommeerde Amsterdam lang op 0-0 te houden. Het moest tot de 69ste minuut duren voordat Kimberly Thompson alsnog de verlossende treffer uit een strafcorner maakte voor Amsterdam.

Oranje-Rood - Huizen (2-1)
5' 1-0 (sc) Valerie Magis
31' 2-0 Fiona Morgenstern
53' 2-1 (sc) Kaya Lücker
En met Oranje-Rood hebben we de derde koploper in de Hoofdklasse Dames te pakken. De Eindhovenaren wonnen met 2-1 van Huizen en hebben net als Den Bosch en Amsterdam inmiddels twaalf punten verzameld. Valerie Magis en Fiona Morgenstern scoorden voor de rust voor de Brabanders. Het was voldoende, want de bezoekers kwamen alleen via Kaya Lücker nog tot scoren.

hdm - Pinoké (0-4)
10' 0-1 Gabi Nance
25' 0-2 (sc) Kari Stam
52' 0-3 (sc) Dana Luykx
64' 0-4 (sc) Frédérique Malefason
Een flinke zeperd voor hdm, dat met 0-4 onderuit ging op het eigen veld tegen promovendus Pinoké. De Amsterdammers waren vooral effectief uit de corner: drie van de vier doelpunten kwamen zo tot stand. Alleen de openingstreffer van de Australische Gabi Nance was een veldgoal. Pinoké staat op een verdienstelijke zevende plek op de ranglijst, hdm één plekje lager.

Dode schildpad in vagina 'mogelijk gevolg van misbruik'

Naar het ziekenhuis gaan met een dode schildpad in je vagina, het zal niet veel van onze vrouwelijke lezers ooit zijn overkomen. Met name vanwege het gedeelte rondom de dode schildpad, bedoelen we dan. Voor een 26-jarige Britse, woonachtig op Tenerife, was dat echter wél het geval, zo meldt El País.

De vrouw ging met flinke buikpijn naar het ziekenhuis, waar artsen een dode schildpad vonden. Die had een 'serieuze infectie' veroorzaakt in haar genitaliën, maar buiten dat besloten de artsen ook de politie te bellen: een dode schildpad in een vagina, dat kon wel eens op misbruik wijzen.

De jongedame vertelde tegenover de politie dat ze een paar dagen eerder op het strand aan het feesten was geweest met een groep Britse vrienden, maar ze zei zich niet meer te kunnen herinneren wat er die nacht verder allemaal was gebeurd.

In de dagen daarna begon ze zich ziek te voelen en meldde ze zich bij het ziekenhuis. Opvallend genoeg stond de vrouw er bij de politie op dat men het toch wat opvallende incident niet verder zou onderzoeken, waarop de politie besloot om het onderzoek inderdaad (voorlopig) te staken.

"De vrouw weigerde een verklaring af te leggen en dus zijn we niet meer actief bezig met het onderzoek", aldus de politie, die nu alleen nog in actie zegt te komen als er nieuwe informatie boven water komt drijven.

Aanvankelijk dacht men overigens dat het om een onechte karetschildpad ging, ook wel dikkopschildpad genoemd, die thuis zijn bij de Canarische Eilanden. Het bleek echter om een Chinese driekielschildpad te gaan, een soort die vooral als huisdier gekocht wordt.

Overlastgeefster mept agent in gezicht

Zondagavond rond 23:15 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast in de Prinses Irenestraat in Middelburg. Agenten gingen ter plaatse luisteren om zelf de overlast te constateren.

Aangekomen bij de woning besloten de agenten de bewoonster aan te spreken. Na meerdere keren kloppen werd de deur geopend. Op aanspreken reageerde de bewoonster meteen erg agressief. Ze schold de agenten uit en gaf een van hen zelfs een klap in het gezicht. De vrouw is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zal ze vandaag worden gehoord.

De agenten hebben aangifte gedaan van belediging en mishandeling.

GeenStijl koopt GeenStijl zonder Dumpert

Sinds Belgen de Telegraaf Media Groep (TMG) wilden overnemen was het al bekend dat de moedermaatschappij GeenStijl niet meer wilde. Teveel negatieve reuring en rechtszaken. GeenStijl heeft nu zichzelf overgenomen.

De populaire filmpjessite Dumpert blijft wel bij TMG want die genereren veel geld vanwege clicks en advertenties. Maar of dat zonder een platform als GeenStijl populair blijft moet worden afgewacht. Reaguurders, zoals GS zijn users noemt, verwachten dat er een nieuwe fiilmpjessite komt. Iemand opperde al Plempert, en die naam is vanochtend meteen gekaapt. Overigens moet het nog worden afgewacht hoe  tegendraads GeenStijl nog durft te zijn nu er geen miljoenenbedriijf meer achter hun staat met een diepe portemonnee en een batterij advocaten. Of de nieuwe GeenStijl ook de rechtszaak met Patricia Paay in de boedel heeft overgenomen is niet bekend.

Vos en Aerts winnen eerste wedstrijd wereldbeker

In het Amerikaanse Waterloo heeft Marianne Vos de openingswedstrijd van de wereldbeker veldrijden gewonnen. Bij de mannen won de Belg Toon Aerts.

Onder mooie weersomstandigheden versloeg Vos de Amerikaanse Ellen Noble. Op meer dan een halve minuut achterstand eindigde Katerina Nash op de derde plaats.

“Het is een droom om op deze manier aan het seizoen te beginnen”, aldus Vos. “Het kwam niet vanzelf, maar deze ronde hier ligt mij wel.”

Aerts won de wedstrijd bij de mannen. Twee ronden voor het einde reed de Belg weg bij medevluchter Wout van Aert. De regerend wereldkampioen zou op meer dan een halve minuut na Aerts over de finish komen. Laurens Sweeck werd derde. Beste Nederlander was Corné van Kessel op de zesde plaats. De winnaar van vorig jaar, Mathieu van der Poel, stond niet aan de start.

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Ellen Noble (USA)
3. Katerina Nash (CZE)
4. Evie Richards (GBR)
5. Loes Sels (BEL)
6. Ellen van Loy (BEL)
7. Maud Kaptheijns (NED)
8. Sofia Gomez Villafane (ARG)
9. Inge van der Heijden (NED)
10. Sanne Cant (BEL)

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Quinten Hermans (BEL)
5. Daan Soete (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Eli Iserbyt (BEL)
8. Jim Aernouts (NED)
9. Tim Merlier (BEL)
10. Michael Boros (CZE)

18 miljoen dollar aan cocaïne gedoneerd aan gevangenis

Nou ja, in de vorm van bananendozen dan. De Wayne Scott-gevangenis in het Texaanse Angleton kreeg onlangs een gezonde donatie: twee pallets vol met dozen bananen, die net wat te rijp waren en dus niet meer verkocht konden worden.

Twee medewerkers van de gevangenis kwamen de bananen ophalen bij de Texaanse autoriteiten (DCJ), maar iets klopte er niet helemaal. Eén van de dozen 'voelde anders', zo schreef de DCJ op Facebook. De doos werd geopend en wat trof men aan? Een tros bananen! 

Dat was dus niet heel raar, maar onder de bananen vond men een pakje met daarin een witte, poederachtige substantie. Een typische banaan ziet er helemaal niet uit als een witte, poederachtige substantie, zo wist men, en dus werd nader onderzoek gedaan.

Het bleek een prima keuze, want achter elkaar kwamen er pakjes tevoorschijn met wat uiteindelijk cocaïne bleek te zijn: 540 pakjes, verstopt in 45 dozen bananen, met een geschatte straatwaarde van een kleine 18 miljoen dollar.

De federale overheid heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de drugs. Of de gevangenen hun bananen nou nog gekregen hebben vertelt het verhaal helaas niet.

Onderzoek: HPV-vaccin is veilig

Onderzoek van het RIVM toont geen verband tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes. Resultaten van recent epidemiologisch onderzoek in Nederland komen overeen met de uitkomsten van eerder verschenen internationale onderzoeken.

Meisjes krijgen het HPV-vaccin in het jaar dat zij 13 worden. Voor introductie van vaccinatie tegen HPV, kwamen ernstige vermoeidheidsklachten bij ongeveer 1 op de 5 meisjes voor in deze leeftijdscategorie en bij ongeveer de helft daarvan houden deze klachten langer dan drie maanden aan. Het RIVM onderzocht of deze langdurige vermoeidheidsklachten vaker voorkomen bij gevaccineerde meisjes dan bij meisjes die niet zijn ingeënt. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van meldingen van vermoeidheidsklachten die langer dan twee maanden duurden na de HPV-vaccinatie bij Bijwerkingencentrum Lareb. De meeste van deze meldingen kwamen binnen na media-aandacht rondom het HPV-vaccin in 2012 en 2015.

Resultaten van het onderzoek
Voor het onderzoek werden bijna 70.000 meisjes geselecteerd uit een groot huisartsenregistratiesysteem van het Erasmus MC. Uit gegevens bleek dat langdurige vermoeidheid vóór invoering van de HPV-vaccinatie even vaak voor kwam als na de invoering. De diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom werd maar weinig gesteld door de huisarts, namelijk 0 tot 1 keer per jaar per tien duizend meisjes zowel vóór als na invoering van HPV-vaccinatie.

In de studie gaven 49 meisjes die langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten hebben gehad toestemming om hun gezondheidsgegevens te koppelen aan hun vaccinatiegegevens. Van hen waren 37 gevaccineerd. Binnen een jaar na de HPV-vaccinatie bezochten zij niet vaker een huisarts met langdurige vermoeidheidsklachten dan vóór of langer dan een jaar na de vaccinatie.

In lijn met eerdere onderzoeken
De resultaten zijn in lijn met de uitkomsten van eerdere internationale onderzoeken. Het is op basis van al deze onderzoeken duidelijk dat HPV-vaccinatie veilig is. Meer informatie over HPV en het vaccin tegen baarmoederhalskanker is te vinden op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Op deze website is ook meer te lezen over bijwerkingen.

Onderzoek: HPV-vaccin is veilig (Foto ter illustratie ©pxhere)
Onderzoek: HPV-vaccin is veilig (Foto ter illustratie ©pxhere)

MLB: Seizoen Gregorius mogelijk voorbij, Diamondbacks uitgeschakeld

Het MLB-seizoen zit er voor honkballer Didi Gregorius mogelijk op. De kortestop van de New York Yankees gleed zaterdagavond op fraaie wijze de winnende run binnen tegen de Baltimore Orioles, waarmee de Yankees zich definitief voor de play-offs plaatsten.

Bij die glijpartij richting thuisplaat kwam de rechterpols van Gregorius ongelukkig onder zijn lichaam terecht, waardoor hij zijn pols blesseerde. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang het herstel gaat duren, er is in elk geval een cortisoneninjectie gezet. Gregorius zegt zelf te hopen nog in actie te kunnen komen in de play-offs.

Dat is in elk geval geen optie meer voor de Arizona Diamondbacks. De ploeg ging 125 dagen lang aan de leiding in de National League West-divisie, maar na de 0-2 nederlaag tegen de concurrenten van de Colorado Rockies is het doek wat play-offs betreft definitief gevallen voor de D-Backs.

Uitslagen MLB zondag
New York Yankees - Baltimore Orioles 3-6
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 2-5
Detroit Tigers - Kansas City Royals 2-3
Miami Marlins - Cincinnati Reds 6-0
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 2-1
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 6-13
Washington Nationals - New York Mets 6-8
Chicago White Sox - Chicago Cubs 1-6
Houston Astros - Los Angeles Angels 6-2
St.Louis Cardinals - San Francisco Giants 9-2
Texas Rangers - Seattle Mariners 6-1
Oakland Athletics - Minnesota Twins 1-5
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 0-2
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 14-0
Cleveland Indians - Boston Red Sox 4-3

De hoogtepunten van zondag (Bron: YouTube)

'OK' is officieel Scrabblewoord

Woordenboekmaker Merriam-Webster heeft de zesde editie van het officiële Scrabblewoordenboek uitgebracht - ja, dat bestaat. Zo'n driehonderd nieuwe woorden zijn toegevoegd aan het spel en mogen vanaf nu dus gebruikt worden in officiële competities.

Onder meer 'OK' is toegevoegd, iets waar Scrabblespelers lang op hebben gewacht, aldus lexicograaf en Peter Sokolowski, die mee heeft gewerkt aan het woordenboek. "Twee- en drieletterige woorden zijn eigenlijk het bloed van het spel, daar leeft het op."

Ook 'qapik' is toegevoegd, waardoor er nu twintig speelbare woorden zijn die beginnen met een q, maar geen u nodig hebben. Voor spelers is de definitie van een woord weinig boeiend, maar toch: qapik is een munteenheid in Azerbeidzjan. Pik je toch maar even mee, zo op de maandagochtend.

Natuurlijk zijn er ook woorden die het niet haalden. Voor honkballiefhebbende Scrabblespelers is het bijvoorbeeld jammer dat RBI het niet gehaald heeft: de afkorting voor Runs Batted In - het aantal binnengeslagen runs door een speler - wat min of meer veranderd is in een woord, grofweg uitgesproken als 'ribbie'. Voor nog veel meer voorbeelden van toegevoegde woorden verwijzen we graag naar het bronartikel.

En ja, het moge duidelijk zijn wat de eerste reactie onder dit bericht gaat worden. Heel creatief weer.

Tiental van Barcelona kan niet winnen van Girona

Barcelona heeft zondagavond in eigen huis niet weten te winnen van Girona (2-2). Een vroege rode kaart van Clement Lenglet gooide roet in het eten.

In Camp Nou kwam de ploeg van trainer Ernesto Valverde nog wel op voorsprong en leek er geen vuiltje aan de lucht. Na 35 minuten kreeg Lenglet echter rood en profiteerden de bezoekers optimaal van de man-meer-situatie. De bezoekers kwamen zelfs op een 1-2 voorsprong, maar moesten genoegen nemen met een punt na de gelijkmaker van Gerard Piqué.

Titelconcurrent Real Madrid had eerder dit weekend al met 1-0 gewonnen van Espanyol en had daardoor de koppositie overgenomen van Barcelona. De Catalanen wisten dan ook wat hen te doen stond tegen Girona. De thuisploeg was de bovenliggende partij en kwam na achttien minuten spelen verdiend op voorsprong. Arturo Vidal worstelde zichzelf het strafschopgebied in en leverde de bal af bij Lionel Messi, die de score opende.

Barcelona, dat afgelopen dinsdag nog met 4-0 te sterk was voor PSV in de Champions League, kreeg na ruim een half uur spelen een tegenvaller te verwerken. Lenglet raakte in een duel om de bal zijn tegenstander Pere Pons met zijn elleboog in het gezicht. Na het bekijken van de beelden langs het veld besloot scheidsrechter Jesús Gil Manzano rood uit te delen aan de verdediger, die in de competitie voor het eerst aan de aftrap verscheen.

Kort voor rust kwam Girona langszij via Christhian Stuani. Piqué liet zich aftroeven in het strafschopgebied, waarna Stuani doelman Marc-André ter Stegen passeerde. Vijf minuten na de thee kwam Girona zelfs op voorsprong. Vanuit de rebound poeierde Stuani de bal in de kruising. Het was voor Barcelona het startsein om het tempo op te krikken en de jacht op de gelijkmaker werd geopend. Uiteindelijk was het Piqué die na een uur spelen de gelijkmaker in de kruising kopte.

Met een man minder ging Barcelona op zoek naar de winnende treffer. Luis Suárez, Samuel Umtiti, Jordi Alba en Messi kregen mogelijkheden, maar Girona hield stand. Philippe Coutinho was er met een afstandschot nog dichtbij, maar zijn knal ging maar net naast. Door het gelijkspel komt Barcelona op dertien punten uit vijf wedstrijden, evenveel als Real Madrid.

Uitslagen LaLiga zondag
FC Barcelona - Girona 2-2
Levante - Sevilla 2-6
Villarreal - Valencia 0-0
Real Betis - Athletic Bilbao 2-2

Hattrick Van de Donk helpt vrouwen Arsenal naar winst

Arsenal heeft in de Women's Super League ook de derde wedstrijd gewonnen en zeker niet voor de eerste keer dit seizoen kwam er een Nederlandse hattrick aan te pas. Dit keer was het echter niet Vivianne Miedema, maar Daniëlle van de Donk die drie keer tot scoren kwam.

Thuis tegen West Ham United tekende Van de Donk in de eerste helft twee keer voor de gelijkmaker (1-1 en 2-2), waarna ze ook de 3-2 verzorgde. Arsenal won het duel uiteindelijk met 4-3. 

Danique Kerkdijk wist met Bristol City knap een punt te pakken tegen Manchester City. De Nederlander verdediger scoorde de openingsgoal in het duel dat in 2-2 eindigde. 

Volleyballers sluiten succesvol WK af met nederlaag

Voor de Nederlandse volleyballers is het eerste WK sinds 2002 weer voorbij. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen kende een bijzonder mooi toernooi, met sensationele zeges op olympisch kampioen Brazilië en topland Frankrijk, maar de Final Six was een stapje te hoog.

Zondagavond wist Nederland voor het slotduel tegen gastland Italië al dat het WK na die wedstrijd voorbij was: Rusland had Finland verslagen en dus kon Nederland niet meer door naar de volgende ronde. Italië was juist al zeker van de volgende ronde en speelde in Milaan met een soort B-ploeg.

Daar profiteerde Nederland aanvankelijk van, door in de eerste set in rap tempo de winst binnen te slepen. Italië liet vervolgens echter zien toch net wat beter te zijn, hoewel Nederland in set drie een ruime voorsprong had. Die werd weggegeven en Italië maakte het af: 25-16, 20-25, 25-27, 15-25.

Nederland eindigt het WK zo als gedeeld negende van de 24 deelnemende teams.

België heeft gebrek aan 1 en 2 cent muntjes

België heeft een tekort aan 1 en 2 cent muntjes. Op zich zou dat niet zo'n probleem zijn, want de oplossing is natuurliijk om er meer te maken, maar dat mag niet van de ECB.

De Belgen potten teveel van deze muntjes op. Ze zitten te lang in spaarpotten en portemonees en daardoor is er een tekort. Dat bevestigt ook Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. “Maar dat is niet onze schuld. De Europese Centrale Bank verbiedt ons voorlopig om nieuwe munten te slaan.”

Intussen denkt men wel over een oplossing. Zo kan er een grote inzamelactie gehouden worden via de banken of een nationale campage. De Belgische overheid werkt ook aan een wet om winkels te verplichten hun prijzen af te ronden, maar die wet zou pas in 2019 in werking kunnen treden, dus het centenprobleem is voorlopig nog niet opgelost bij onze zuiderburen.

België heeft gebrek aan 1 en 2 cent muntjes (Foto: Stockfoto PXhere)
België heeft gebrek aan 1 en 2 cent muntjes (Foto: Stockfoto PXhere)

Tiger Woods wint na vijf jaar eindelijk zijn 80e PGA-titel

Het is golfer Tiger Woods na jaren van privégedoe en blessures eindelijk gelukt om weer eens te winnen. De Amerikaanse golflegende won het Tour Championship, de afsluiter van het PGA Tour-seizoen en zijn eerste overwinning sinds hij in augustus 2013 de Bridgestone Invitational won.

Bij het ingaan van de slotdag leken Rory McIlroy en Justin Rose de voornaamste concurrenten van Woods, maar beiden gaven het uit handen. McIlroy deed dat door tussen de vierde en achtste hole drie bogeys en een double bogey te slaan, Rose liet over de hele dag vijf bogeys noteren.

Woods kwam na de eerste negen holes door met één birdie en acht keer par, een tussenscore van één onder par voor de dag dus. Met drie bogeys en één birdie op de back nine moest hij nog oppassen, maar twee bogeys van Billy Horschel zorgden ervoor dat Horschel als enige concurrent niet dicht genoeg in de buurt kwam.

Horschel eindigde op negen slagen onder par en dus wist Woods op de laatste hole dat het niet meer mis kon gaan. Een putt voor birdie ging er nog even naast, maar dat was geen probleem. Met een eindscore van elf onder par was er eindelijk weer een zege voor Woods, zijn 80e op de PGA Tour, een kleine 22 jaar na zijn eerste overwinning.

De FedEx Cup, de trofee voor de eindwinnaar van het seizoensklassement, werd wel een prooi voor Rose. De Engelsman eindigde als gedeeld vierde en dat was door het tegenvallende optreden van leider Bryson DeChambeau op de East Lake Golf Club bij Atlanta (negentiende) genoeg voor de trofee en de tien miljoen dollar.

Jongeren relatief vaak slachtoffer van geweld

In 2017 gaf 9 procent van de 65-plussers aan slachtoffer te zijn geweest van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict. In 2012 ging het nog om 12 procent. Daarmee daalde het slachtofferschap in deze leeftijdsgroep relatief sterk. Ook onder jongeren van 15 tot 25 jaar nam het percentage dat volgens eigen opgave slachtoffer werd van criminaliteit relatief sterk af: van 26 naar 20 procent. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor.

Ook bij de andere leeftijdsgroepen is het aandeel slachtoffers vanaf 2012 afgenomen. Het percentage 25- tot 45-jarigen dat in de Veiligheidsmonitor  aangaf slachtoffer te zijn geweest van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict daalde van 22 in 2012 naar 18 in 2017. Bij de 45- tot 65-jarigen nam het aandeel slachtoffers af van 19 procent (2012) naar 15 procent (2017). Voor de hele bevolking daalde het slachtofferschap van deze vormen van criminaliteit in deze periode van 20 procent naar 15 procent.

Vooral minder slachtoffers vandalisme- en vermogensdelicten
Onder alle leeftijden gaven Nederlanders aan tussen 2012 en 2017 vooral minder vaak slachtoffer te zijn geweest van vandalismedelicten, meestal gevolgd door vermogensdelicten. Bij 15- tot 25-jarigen daalde het percentage slachtoffers van geweldsdelicten sterker dan van vermogensdelicten.

Bij de 15- tot 25-jarigen nam het slachtofferschap van fietsdiefstal af met bijna 2 procentpunt, terwijl het aandeel slachtoffers hiervan in de andere leeftijdsgroepen nauwelijks is gedaald. Daarnaast zijn minder jongeren en minder 65-plussers tussen 2012 en 2017 slachtoffer geweest van zakkenrollerij. Het percentage dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van vernielingen aan voertuigen nam bij jongeren het sterkst af.

Jongeren relatief vaak slachtoffer van geweld
Jongeren liepen in 2017 volgens eigen opgave twee keer zoveel kans om slachtoffer te worden van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict als 65-plussers. Maar bij geweldsdelicten was de kans van jongeren om slachtoffer te worden vijf keer zo hoog als die van 65-plussers.

Jongeren zijn niet alleen relatief vaak slachtoffer van criminaliteit, ze worden ook vaker door de politie geregistreerd als verdachte van een misdrijf in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. In 2017 verdacht de politie 208 van elke tienduizend 18- tot 25-jarigen van het plegen van een misdrijf. Van de 25- tot 45-jarigen werden 135 van elke tienduizend leeftijdsgenoten verdacht, van de 65-plussers 18 personen per tienduizend ouderen.

In de periode 2012–2017 daalde het aantal verdachten per tienduizend leeftijdsgenoten onder jongeren sterker dan onder andere leeftijdsgroepen. Het aantal verdachte 18- tot 25-jarigen daalde van 366 per tienduizend (2012) tot 208 per tienduizend (2017).

Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse landelijke enquête waarin Nederlanders van 15 jaar of ouder worden bevraagd over thema’s als leefbaarheid en overlast in de woonbuurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit, tevredenheid over de politie en preventie.
De Veiligheidsmonitor is een steekproefonderzoek. Dit betekent dat de onderzoeksuitkomsten een betrouwbaarheidsmarge hebben die, behalve van het gekozen betrouwbaarheidsniveau en het onderzoeksdesign, vooral afhankelijk is van de spreiding in de antwoorden en van het aantal ondervraagde personen. Er is voor een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent gekozen. Dit betekent dat de werkelijke waarde in 95 van de 100 steekproeven tussen de grenzen zal liggen van de marges behorende bij de gevonden waarde. 

Bij de Veiligheidsmonitor is in het algemeen sprake van kleine betrouwbaarheidsmarges. Dit komt door het grote aantal waarnemingen in de steekproef. In 2017 hebben bijna 150 duizend personen aan het onderzoek meegedaan. Verschillen in uitkomsten, zoals verschillen tussen regio’s en het landelijke gemiddelde of verschillen in uitkomsten tussen jaren, zijn statistisch significant en daarmee inhoudelijk betekenisvol, als de verschillen blijven bestaan na verdiscontering van de bij de uitkomsten behorende betrouwbaarheidsmarges.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.