FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 mei 2018

Tennisster Schuurs boekt grootste toernooizege uit carrière in Rome

Tennisster Demi Schuurs heeft op het sterkbezette toernooi van Rome de titel gepakt in het dubbelspel. Samen met de Australische Ashleigh Barty was de 24-jarige Nederlandse zondag in de finale te sterk voor Barbora Strycová en Andrea Hlavackova uit Tsjechië: 6-3, 6-4.

Voor Schuurs is het de zesde WTA-titel uit haar carrière, maar zonder meer de meest prestigieuze. Dit jaar won ze met Kiki Bertens ook al het toernooi van Brisbane en was ze met Elise Mertens de beste in Hobart.

Na het toernooi van Nürnburg, waar ze met Katerina Srebotnik in actie komt, verschijnt Schuurs op Roland Garros weer op de baan met de Belgische Mertens. Op de wereldranglijst in het damesdubbel kruipt de Nederlandse inmiddels richting de top-20.

Matsoe Matsoe gaat trouwen

Joey Spaan, beter bekend als Matsoe Matsoe, gaat trouwen. De dj en voormalig realityster heeft zijn vriendin Elke ten huwelijk gevraagd. "Het antwoord op je vraag is...... jaaaaa", zo citeert Joey de hit Ja! van Bizzey op Instagram bij een foto waarop Elke de verlovingsring laat zien.

Vorige maand werden Joey, bekend van zijn deelname aan Oh Oh Cherso en Everybody Loves Joey, en Elke ouders van zoon Jaxx.

Matsoe Matsoe gaat trouwen
Matsoe Matsoe gaat trouwen (Foto: BuzzE)

Hoofdrol De Vrij in strijd om Champions League-ticket

Op de laatste speeldag van de Serie A heeft Internazionale zich geplaatst voor de Champions League. In een knotsgek duel klopten de Milanezen SS Lazio in Rome, waardoor de vierde plek in de competitie en dus het felbegeerde plekje in het miljoenenbal binnen was.

De schijnwerpers waren vooraf gericht op Stefan de Vrij. De verdediger verkast over een dikke maand naar alle waarschijnlijkheid van Lazio naar Inter, maar kreeg wel het vertrouwen van trainer Simone Inzaghi. Een eigen goal van Ivan Perisic bracht Lazio al snel op 1-0, maar Danilo d'Ambrosio werkte de 1-1 na korte tijd tegen de touwen.

Kort voor rust kwam Lazio dankzij Felipe Anderson weer op voorsprong en het bleef lang 2-1, wat Lazio het Champions League-ticket op zou leveren. Een kwartier voor tijd werd Mauro Icardi echter neergehaald door De Vrij, waardoor Inter een penalty kreeg. Icardi benutte deze zelf en twee minuten later bezorgde Matias Vecino Inter de winst: 2-3.

Na zes jaar keert Inter zo weer terug in de Champions League.

Uitslagen Serie A zondag
SS Lazio - Internazionale 2-3
Genoa - Torino 1-2
AC Milan - Fiorentina 5-1
Cagliari - Atalanta 1-0
Chievo - Benevento 1-0
Napoli - Crotone 2-1
SPAL - Sampdoria 3-1
Udinese - Bologna 1-0
Sassuolo - AS Roma 0-1

'Organisaties onderschatten nieuwe privacywet'

Veel organisaties zeggen nog niet klaar te zijn voor de nieuwe Europese privacywet. Volgens accountants- en adviesfirma PwC, dat onderzoek deed onder 385 middel(grote) organisaties, blijkt dat slechts 42 procent verwacht klaar te zijn voor de strengere privacyregels. Dit percentage ligt zelfs nog lager dan een jaar geleden (52 procent), toen veel organisaties nog geen helder beeld hadden van de volle impact van de EU-vordering, stelt PwC.

De nieuwe Europese regels, de zogeheten Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), gaan vrijdag 25 mei in. De nieuwe wet is strenger dan de huidige wet bescherming persoonsgegevens. Hij geeft mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens.

Onze buren van Tweakers.net hebben een interessant artikel geplaatst over de AVG

'Organisaties onderschatten nieuwe privacywet'
'Organisaties onderschatten nieuwe privacywet' (Foto: ANP)

Nederlanders aangehouden op schip in Spanje

De politie in Spanje heeft drie Nederlanders aangehouden, omdat zij met drugs op een boot werden betrapt. Ze voeren onder Nederlandse vlag voor de kust van Alicante. Ook een vierde opvarende is aangehouden, welke nationaliteit hij heeft is niet bekend, maar niet de Nederlandse.

De politie in Nederland heeft vervolgens de huizen van de verdachten in Tholen (Zeeland) en Harlingen (Friesland) doorzocht. Of daar iets is gevonden is niet duidelijk.

De verdachten zitten in Alicante in de cel.

Nederlanders aangehouden op schip in Spanje
Nederlanders aangehouden op schip in Spanje (Foto: ANP)

Oranje onder 17 pakt Europese titel

Het Nederlands Elftal onder de 17 jaar is voor de derde keer Europees kampioen geworden. In het Engelse Rotherham speelde het met 2-2 gelijk tegen Italië waarna de ploeg van Kees van Wonderen de strafschoppenserie won.

In de eerste helft was Nederland de betere ploeg maar gescoord werd er niet, met 0-0 gingen beide ploegen de rust in. Vlak na rust kwam Oranje wel op voorsprong, Jurriën Timber scoorde via een Italiaans been. Er leek niks aan de hand maar vanuit het niets keek het binnen een paar minuten tegen een achterstand aan. Samuele Ricci en Alessio Riccardi zorgden met fraaie treffers voor een Italiaanse voorsprong. Brian Brobbey was uiteindelijk de redder voor Nederland door in de slotfase de 2-2 binnen te tikken.

Daardoor waren strafschoppen noodzakelijk en daar begon Nederland met vertrouwen. Zowel de kwartfinale tegen Ierland als de halve finale tegen Engeland werden al na strafschoppen gewonnen. Keeper Joey Koorevaar stopte de eerste twee strafschoppen van de Italianen en aan Nederlandse kant maakte niemand een fout waardoor Nederland net als in 2011 en 2012 de Europese titel voor voetballers onder 17 jaar veroverde.


Nederland viert de Europese titel (Pro Shots / Action Images)

Trump wil onderzoek naar infiltratie campagne

Donald Trump gaat Justitie vragen te onderzoeken of zijn presidentscampagne in 2016 is geïnfiltreerd of anderszins secuur in de gaten is gehouden. "Bij deze eis ik, en morgen doe ik dat officieel, dat het departement van Justitie bekijkt of de FBI/DOJ ja dan nee de Trump-campagne is binnengedrongen of heeft gecontroleerd om politieke redenen", twitterde de Amerikaanse president.

Trump wil bovendien weten of functionarissen binnen de regering-Obama daarvoor wel eens een verzoek hebben ingediend.

Trump wil onderzoek naar infiltratie campagne
Trump wil onderzoek naar infiltratie campagne (Foto: ANP)

Hoeness: "Bayern gaat niet met geld smijten"

Uli Hoeness, de president van Bayern München, beweert dat de Duitse kampioen deze zomer geen astronomische bedragen gaat uitgeven aan nieuwe spelers.

Het seizoen eindigde voor Bayern zaterdag met een teleurstelling, want door een nederlaag tegen Eintracht Frankfurt greep de Rekordmeister naast de DFB Pokal en dus ook naast de dubbel. Joshua Kimmich sprak na afloop van de finale van een teleurstellend seizoen, maar Hoeness wil daar niets van weten.

"Dat is ontzettend stom", zei de clubpresident over het commentaar van Kimmich. "Ik ga niks negatiefs zeggen over dit uitstekende seizoen." Een flinke kwaliteitsinjectie is volgens Hoeness dan ook niet nodig. "We gaan zeker geen nieuwe speler kopen voor 100 miljoen euro. We gaan met min of meer dezelfde selectie aan het nieuwe seizoen beginnen."

Volgens Hoeness heeft Bayern spelers nodig die in de belangrijkste wedstrijden van het seizoen hun topniveau halen. "Niet alleen tegen de kleine tegenstanders. Spelers die dat niet lukt, zullen worden verkocht. Ik wil niet ingaan op namen", waarschuwt hij tot slot.

Verdronken man in Amsterdam blijkt Britse toerist

In de nacht van zaterdag op zondag is een 21-jarige man verdronken, nadat hij te water raakte op de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Omstanders alarmeerden rond 03:30 uur de politie, nadat de man onder water was verdwenen. 

Een duikteam van de brandweer vond de man en bracht deze aan wal. Daar werd hij ter plaatse gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later iin de nacht. De politie heeft nog niet kunnen vaststellen hoe het slachtoffer te water is geraakt. 

Update 21.29 uur

Nu.nl laat weten dat de man een Britse toerist was.

Griekspoor treft Amerikaan in kwalificatie Roland Garros

Tallon Griekspoor speelt in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros tegen een Amerikaan. De Nederlandse tennisser werd zondag bij de loting gekoppeld aan Reilly Opelka. Griekspoor is de nummer 255 van de wereld, Opelka staat op de 206e plaats.

Griekspoor is bij de mannen de enige deelnemer in het kwalificatietoernooi. Robin Haase is direct toegelaten tot het hoofdschema. De kwalificaties bij de mannen beginnen maandag. Griekspoor zal maandag nog niet in actie komen. De loting voor het kwalificatietoernooi voor vrouwen is eveneens maandag.

Van der Vaart: ''Geen eerlijke kans gehad bij FC Midtjylland''

Rafael van der Vaart is teleurgesteld over zijn periode bij voetbalclub FC Midtjylland. In twee seizoenen bij de Deense club kwam de Nederlander amper aan spelen toe.

In 2016 maakte Van der Vaart de overstap van Real Betis naar Midtjylland. In zijn eerste seizoen speelde de middenvelder in totaal achttien wedstrijden. Dit seizoen kwam de 35-jarige speler niet verder dan twee invalbeurten.

"Ik heb eigenlijk nooit echt een eerlijke kans gehad", aldus Van der Vaart in de Deense media. "Ik heb er altijd alles aan gedaan om mezelf in het elftal te spelen. Maar als je telkens slechts tien minuten of nog minder krijgt, heb je niet de kans om je te bewijzen. Ze hadden moeten denken: we hebben Rafael en we weten wat hij wil en kan. Laten we de ploeg om hem heen bouwen. Maar dat gebeurde nooit."

Het contract van Van der Vaart bij de Deense club loopt 30 juni aanstaande af. Waar zijn toekomst ligt is nog niet bekend. Eerder dit jaar liet Telstar weten interesse te hebben in de Nederlander.

Paffett pakt 22e DTM-zege op Lausitzring, eerste punt Frijns

Gary Paffett heeft zijn 22e overwinning in de DTM binnen. De Mercedes-veteraan nam al vroeg in de race op de Lausitzring de leiding in handen en stond die niet meer af.

De top-6 van de startopstelling nam na de eerste ronde ook de eerste zes plekken in beslag: Philipp Eng reed vanaf poleposition op kop, voor Pascal Wehrlein, Paffett, Marco Wittmann, Mike Rockenfeller en Joël Eriksson. Paffett was goed op dreef en binnen vijf minuten werkte hij zich op naar de leiding, waarna ook Wehrlein voorbij ging aan Eng.

Eng zat niet lekker in de wedstrijd, want na een minuut of tien kwam ook Wittmann langszij. Lucas Auer liet vervolgens even zien hoe je moet racen: de Oostenrijker ging in één soepele beweging voorbij aan Eriksson - die daarvoor door Edoardo Mortara te grazen genomen was - en Timo Glock, wat hem plek zes opleverde.

Paffett was na twintig minuten de eerste van de toppers die zijn verplichte pitstop maakte en dat leek prima te werken: hij behield de leiding, voor Wittmann, Wehrlein, Eng en Jamie Green, die al in de eerste ronde binnen was gekomen. Paul di Resta werkte zich ondertussen op naar de vierde plek, terwijl Robin Frijns in het achterveld duelleerde met onder meer de teruggevallen Mortara, Augusto Farfus en Nico Müller.

Paffett's 22e DTM-zege kwam niet meer serieus in gevaar en de Brit won voor Wittmann. Op gepaste afstand pakte Wehrlein zijn eerste podiumplek van het jaar, terwijl Di Resta vanaf de vijftiende startplek als vierde over de finish kwam, voor Glock, Green en Eng. Frijns finishte op een prima tiende plek en pakte zijn eerste DTM-punt.

Akkoord over nieuwe steun aan Grieken

Griekenland heeft met zijn crediteuren een akkoord bereikt over een reeks hervormingen. Deze moet het land doorvoeren om de laatste fase van het steunprogramma af te ronden. Dit is weer een belangrijke mijlpaal om het programma te verlaten en een deal te sluiten over schuldverlichting.

Volgens de Europese Commissie zullen de ministers van Financiën van de eurolanden zich hier tijdens de eurogroep op 24 mei over buigen. Dan wordt ook gesproken over de aanpak van de schuldenberg van 320 miljard euro.

Volgens de Commissie is er een technisch akkoord bereikt over een geheel van hervormingen die nodig zijn om de vierde herziening van het programma van het Europese stabiliteitsmechanisme (ESM) af te ronden. In de overeenkomst staat dat Athene nog eens 88 hervormingen moet doorvoeren in ruil voor een nieuwe tranche geld.

Volgens bronnen gaat het om een storting in juli die zo'n 10 tot 12 miljard euro kan bedragen. Het zal wederom de laatste storting zijn. Op 20 augustus zou Griekenland het steunprogramma moeten verlaten en weer op eigen benen kunnen staan.

Akkoord over laatste fase steun aan Grieken
Akkoord over laatste fase steun aan Grieken (Foto: ANP)

Koeman doet deur niet dicht voor Van Persie

Bondscoach Ronald Koeman sluit niet uit dat hij Feyenoord-spits Robin van Persie ooit weer oproept voor het Nederlands elftal.

De Oranje-topscorer aller tijden, die in augustus 2017 zijn laatste interland speelde, heeft nooit officieel bedankt voor het Nederlands elftal. "In principe is hij bij mij nu niet in beeld. Ook vanwege het feit wat we allemaal gezien hebben", vertelt Koeman via de officiële kanalen van de KNVB.

"Door fysieke omstandigheden heeft hij weinig kunnen spelen, maar in die wedstrijden is hij wel heel belangrijk geweest. Dat is de kwaliteit van een speler." Toch zet hij de deur voor Van Persie op een kier. "Als hij bewijst wat ik lees, dat hij met een voorbereiding van zes weken een bepaalde fitheid wil krijgen om dan veel wedstrijden te gaan spelen en het dan ook laat zien… Dan zeg ik niet dat ik hem nooit meer zal oproepen, maar dat zal moeilijk zijn."

Koeman vindt het jammer dat Bas Dost onlangs wel afscheid heeft genomen van Oranje. "Iedereen is vrij om wat voor beslissing dan ook te nemen. Ik vind het wel jammer, omdat ik toch het gevoel had met hem een speler in huis te hebben die zeer bruikbaar kan zijn", aldus de bondscoach. "Ik heb niet geprobeerd om hem op andere gedachten te brengen. Hij is oud en wijs genoeg en heeft daar heel lang over nagedacht. Het is zijn beslissing."

Darter Payne pakt tweede titel bij de PDC

Josh Payne is de verrassende winnaar geworden van Players Championship 12. In de finale wist hij met 6-5 te winnen van Peter Wright. Payne won voor de tweede keer uit zijn carrière een Pro Tour-toernooi, nadat hij in 2016 al een Players Championship wist te winnen in Barnsley. Wright verloor al voor de vierde keer dit seizoen een finale op een PDC-rankingtoernooi.

De Nederlanders waren in Milton Keynes snel klaar. Jeffrey de Zwaan was de beste Nederlander van de dag met een plaats bij de laatste zestien. De Zuid-Hollander zag zijn opmars gestuit worden door Brendan Dolan (6-3). Christian Kist en Jeffrey de Graaf reikten tot de derde ronde. Kist verloor bij de laatste 32 van de uiteindelijke winnaar, terwijl De Graaf werd uitgeschakeld door Darren Webster. Michael van Gerwen had zich op het laatste moment dit weekend teruggetrokken. 

De darters hebben volgende week voor het eerst sinds halverwege februari een vrij weekend op de Pro Tour. Wel is de German Darts Masters, het openingstoernooi van de World Series of Darts. Een week later is vervolgens de World Cup of Darts. 

Players Championship 12 - Last 32
Peter Wright 6 | 2 Paul Nicholson
Steve Beaton 6 | 2 Stephen Bunting
Gary Anderson 6 | 1 Chris Quantock
Ricky Evans 6 | 2 Keegan Brown
Mickey Mansell 6 | 0 Mensur Suljovic
Luke Woodhouse 6 | 5 Cody Harris
Jeffrey de Zwaan 6 | 3 Rowby-John Rodriguez
Brendan Dolan 6 | 3 Dawson Murschell
Michael Smith 6 | 5 Gabriel Clemens
John Henderson 6 | 5 Kim Huybrechts
Ian White 6 | 1 Steve Lennon
Darren Webster 6 | 3 Jeffrey de Graaf
Jonny Clayton 6 | 1 Jose Justicia
James Wade 6 | 3 Peter Hudson
Josh Payne 6 | 2 Christian Kist
Mervyn King 6 | 2 Arron Monk

Laatste zestien
Peter Wright 6 | 3 Steve Beaton
Ricky Evans 6 | 5 Gary Anderson
Mickey Mansell 6 | 2 Luke Woodhouse
Brendan Dolan 6 | 3 Jeffrey de Zwaan
Michael Smith 6 | 2 John Henderson
Ian White 6 | 5 Darren Webster
Jonny Clayton 6 | 4 James Wade
Josh Payne 6 | 0 Mervyn King

Kwartfinales
Peter Wright 6 | 1 Ricky Evans
Brendan Dolan 6 | 4 Mickey Mansell
Ian White 6 | 5 Michael Smith
Josh Payne 6 | 2 Jonny Clayton

Halve finales
Peter Wright 6 | 3 Brendan Dolan
Josh Payne 6 | 4 Ian White

Finale
Josh Payne 6 | 5 Peter Wright

De Graafschap dwingt in spannende return promotie af

De Graafschap keert terug in de Eredivisie. De club uit Doetinchem won in de finale van de nacompetitie met nipte cijfers van Almere City.

Met een 1-1 gelijkspel in Almere had De Graafschap zich een aardige uitgangspositie verschaft om het karwei in eigen stadion af te maken. Via Tarik Tissoudali zorgde de thuisploeg voor het eerste gevaar, maar de aanvaller raakte de bal niet goed. Tissoudali hoopte elf minuten voor rust een strafschop te krijgen toen hij naar de grond ging. Danny Makkelie liet echter doorspelen.

Kort daarna nam Almere City ineens de leiding. Jergé Hoefdraad was trefzeker uit een rebound nadat een poging van Silvester van der Water geen succes opleverde. Toch haalden de bezoekers niet met die voorsprong de rust, want in de slotseconden van de blessuretijd kon Tissoudali de bal binnentikken na goed voorbereidend werk van Fabian Serrarens.

In de tweede helft werden beide teams gevaarlijk voordat De Graafschap halverwege de tweede helft op voorsprong kwam. Daryl van Mieghem had pech dat zijn vrije trap werd gekeerd door doelman Chiel Kramer, maar gelukkig voor de Superboeren kon Serrarens daarna alsnog scoren: 2-1.

Ook in de slotfase bleef de thuisploeg op zoek naar een doelpunt en de beslissing in de wedstrijd. Een poging van Anthony van den Hurk werd geblokt door Damon Mirani en Bart Straalman miste het doel maar net met een kopbal uit een hoekschop. Van den Hurk miste ook toen hij oog in oog met Kramer kwam te staan, maar De Graafschap sleepte de overwinning wel over de streep: 2-1.

'Schoolschutter afgewezen door slachtoffer'

De tiener die in een Texaanse school tien mensen doodschoot, was door een van zijn slachtoffers afgewezen nadat hij opdringerig toenadering tot haar had gezocht. Dat zegt de moeder van het meisje, Shana Fisher, in The Los Angeles Times.

Haar dochter had al vier maanden problemen met de verdachte Dimitrios Pagourtzis, die haar avances bleef maken hoewel ze telkens zei dat niet te willen. Ze was de situatie uiteindelijk zo zat dat ze opstond en hem in de klas te kakken zette. "Een week later opende hij het vuur op iedereen die hij niet mocht. Shana was de eerste", aldus moeder Sadie Rodriguez. Hoe ze wist dat haar dochter het eerste slachtoffer was, zei ze niet.

'Schoolschutter afgewezen door slachtoffer'
'Schoolschutter afgewezen door slachtoffer' (Foto: ANP)

Van Vleuten wint tijdrit in Emakumeen Bira, Van der Breggen tweede

Annemiek van Vleuten heeft op de tweede dag van de Emakumeen Bira de tijdrit gewonnen. De Nederlandse deed 34 minuten over de 26,6 kilometer lange tijdrit en was daarmee veertien seconden sneller dan Anna van der Breggen die de tweede tijd klokte.

In de Baskische rittenkoers, die meetelt voor Women's World Tour, heeft Van Vleuten veertien seconden voorsprong op Van der Breggen in het algemeen klassement. De nummer drie Lisa Brennauer in het klassement volgt al op 41 seconden van de Nederlandse. Sabrina Stultiens, die zaterdag nog de eerste etappe had gewonnen, verloor een kleine drie minuten op Van Vleuten en viel uit de top tien van het algemeen klassement.

De rittenkoers in het Baskenland duurt nog tot en met dinsdag.

Herlings loopt uit in strijd om wereldkampioenschap

Jeffrey Herlings heeft goede zaken gedaan in de strijd om het wereldkampioenschap motorcross. De Nederlander won in het Duitse Teutschenthal beide races. Rivaal Antonio Cairoli werd slechts zesde in de daguitslag.

Herlings had in beide races een goede start en was vervolgens oppermachtig. Zijn concurrent voor de WK-titel daarentegen had een slechte dag. De regerend wereldkampioen kwam niet verder dan een zesde en vijfde plaats. Glenn Coldenhoff werd in de eerste race negende. In race twee finishte hij een plaats achter Cairoli.

In de tussenstand van het WK loopt de Nederlander negentien punten uit op Cairoli.

Erdogan vraagt Europese Turken steun

President Recep Tayyip Erdogan heeft ruim een maand voor de verkiezingen de Turken in het buitenland opgeroepen hem massaal te steunen. "Zijn jullie bereid de terreurorganisaties en hun lokale en buitenlandse handlangers een Osmaanse draai om de oren te geven?", vroeg hij zijn juichende landgenoten in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

"Zijn jullie bereid me te steunen met een recordaantal stemmen?", vervolgde de Turkse leider, want bij de stembusgang op 24 juni "gaat het om een besluit voor de komende eeuw van ons land".

Volgens de Unie van Turks-Europese Democraten (UETD) waren ruim 10.000 buitenlandse fans naar Sarajevo gekomen. Erdogan sommeerde hen "vanuit Duitsland, België, Oostenrijk en Nederland een krachtig antwoord te geven dat overal in Europa hoorbaar is" en raadde hen aan meer politieke invloed te verwerven in het tweede vaderland.

Erdogan vraagt Europese Turken steun
Erdogan vraagt Europese Turken steun (Foto: ANP)

Britt Dekker gewond na race op Zandvoort

Britt Dekker is zondag lichtgewond geraakt tijdens haar deelname aan de Ladies GT tijdens de Jumbo Racedagen op circuitpark Zandvoort. De vlogster kreeg bij een aanrijding glas in haar oog, zo vertelt ze op Instagram bij een foto waarop ze door ambulancepersoneel wordt geholpen.

Britt bereikte ondanks haar botsing wel de eindstreep. "Moest als 14e starten en toen op gegeven moment 1 van de laatste rondjes lag ik derde!", schrijft ze. "Toen een aanrijding en kreeg het hele raam over me heen waardoor er net een stukje glas uit mijn oog is verwijderd. Uiteindelijk vierde geworden! Morgen opnieuw racen, hopelijk niet teveel last van mijn oog."

Aan de Ladies GT deden diverse bekende vrouwen mee. Ook onder anderen Gwen van Poorten, Olcay Gulsen, Kim Feenstra, Barbara Barend en prinses Laurentien verschenen aan de start.

Britt Dekker lichtgewond na race op Zandvoort
Britt Dekker lichtgewond na race op Zandvoort (Foto: BuzzE)

Volleyballers beginnen goed aan Golden European League

De Nederlandse volleyballers zijn goed begonnen aan de Golden European League. In Doetinchem won Oranje in vier sets van Slovenië: 25-12, 24-26, 25-15, 25-22.

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Slovenië, dat het wel zonder de topspelers Urnaut, Pajenk, Gasparini en Cebulj moesten doen. Daar profiteerde Oranje uitstekend van. Nederland liep in de eerste al snel uit naar een 16-9 voorsprong en hield de voorsprong vast. In de tweede set ging het meer gelijk op tussen beide landen. Uiteindelijk trok Slovenië in de tweede set aan het langste eind.

In de derde set had de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen weer het beste van het spel. Oranje kwam niet in de problemen mede door goede services van Maarten van Garderen, die twee aces sloeg in deze set. In de vierde set ging het wat meer gelijk op tussen beide landen. Op 20-16 leek Nederland een beslissend gaatje te slaan, maar Slovenië kwam snel weer terug tot 21-21. Oranje liep daarna weer uit naar 23-21 en ditmaal wisten de lange mannen hun voorsprong vast te houden. Op 24-22 sloeg Wouter ter Maat het eerste wedstrijdpunt binnen. Ter Maat werd ook topscoorder met 22 punten.

Oranje speelt aanstaande woensdag de tweede poulewedstrijd in de Golden European League, in en tegen Turkije.

Tauber en Van der Poel derde in WB cross country

Zondag stond de tweede wereldbekerwedstrijd cross country op het programma. De wedstrijd in het Duitse Albstadt werd gewonnen door Nino Schürter. Achter de Zwitser eindigde Stephane Tempier op de tweede plaats. Op plaats drie finishte Mathieu van der Poel. In de wedstrijd voor de vrouwen werd Anne Tauber ook derde.

"Ik denk dat een derde plaats vandaag het hoogste haalbare was", vertelde Van der Poel. "Ik had niet allerbeste gevoel en door mijn polsblessure ook niet de allerbeste voorbereiding. Uiteraard had ik graag gewonnen, maar hier kan ik zeker mee leven."

Halfweg wedstrijd nam Mathieu even de leiding, maar toen Schürter en Tempier op drie ronden van het einde versnelden, moest de Nederlander passen. "Ik heb even zelf versneld, maar dan had ik problemen met mijn schoen. Dat moest ik zelf oplossen. Maar daar lag het zeker niet aan. Toen zij aanvielen, koos ik ervoor om mijn eigen tempo te rijden. En dat bleek genoeg voor een derde plaats."

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Zwitserse Jolanda Neff. Op meer dan twee minuten werd Yana Belomoina uit Oekraïne tweede. Daarachter finishte Anne Tauber op de derde plaats. In de eerste WB-wedstrijd van het seizoen werd de Nederlandse ook al derde.

Volgende week is in het Tsjechische Nové Mesto de derde wedstrijd van het seizoen.

Prades pakt eindzege in Tour of Norway, slotrit voor Kamp

Eduard Prades heeft de eindzege gepakt in de Tour of Norway. De Spanjaard van Euskadi - Murias werd tweede in de slotetappe Lillehammer achter Alexander Kamp, maar dat was wel voldoende voor de eindzege in de Noorse rittenkoers.

Al snel werd duidelijk in de wedstrijd dat Dylan Groenewegen niet kon meedoen voor de eindzege in de Tour of Norway. Halverwege de rit reed de winnaar van drie etappes al op achterstand op het heuvelachtige parcours.

Op twintig kilometer van de finish viel de beslissing in de Noorse etappekoers. Prades versnelde op de laatste helling en kreeg de Deen Kamp en de Noor Carl Fredrik Hagen met zich mee. Het drietal werkte goed samen en hadden een voorsprong van een halve minuut. Edvald Boasson Hagen probeerde de sprong nog te maken naar het drietal, maar zijn poging mislukte. Kamp was in de sprint te sterk voor Prades, maar de eindzege ging wel naar de Spanjaard.

Jeroen Meijers won de sprint voor de vierde plaats. Het was voor de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij al zijn derde top tien plaats in een rituitslag. Eerder werd hij ook al zevende en achtste. In het algemeen klassement werd hij zesde op 29 seconden van de winnaar.

Openwaterzwemmers grijpen naast podium in Seychellen

Tijdens de tweede wedstrijd van de World Series in het openwaterzwemmen hebben de Nederlanders zondag naast het podium gegrepen. Bij de Seychellen, uit de kust van zuidelijk Afrika, moesten Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal het doen met een vierde en zesde plek.

In maart wisten Van Rouwendaal en Weertman in Doha nog de openingswedstrijd van de World Series te winnen, maar zondag lukte dat niet. Bij de mannen ging de Italiaan Simone Ruffini er met de winst vandoor, door de Brit Jack Burnell in de eindsprint te kloppen. 

Een grote groep eindigde kort achter Ruffini en Burnell vlak bij elkaar, met de Duitser Rob Muffels die als derde aantikte. Andrea Manzi en Weertman deelden de vierde plek, Marcel Schouten werd tiende en Pepijn Smits tikte als vijftiende aan.

Ook bij de dames was er Italiaans succes. Arianna Bridi tikte een fractie van een seconde eerder aan dan de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, die op haar beurt de Italiaanse Martina de Memme achter zich hield. Van Rouwendaal eindigde op ruim vier seconden als zesde, Esmee Vermeulen werd veertiende.

Hugh Grant gaat trouwen met Zweedse vriendin

Hugh Grant stapt aan het einde van de maand in het huwelijksbootje. De 57-jarige acteur geeft dan het jawoord aan zijn 39-jarige vriendin Anna Eberstein.

The Sun ontdekte het voorgenomen huwelijk doordat de twee gaan trouwen in het Londense stadsdeel Kensington and Chelsea. Wanneer koppels daar willen trouwen moeten ze dat minstens 29 dagen van tevoren bekendmaken. De aankondiging wordt vervolgens gedurende die periode getoond in het stadhuis.

Dat Hugh nu eindelijk gaat trouwen, verbaast zijn vrienden, schrijft The Sun. De acteur staat namelijk bekend als eeuwige vrijgezel. "Hij mag binnenkort met pensioen, maar is eindelijk een familieman geworden", aldus een insider. Twee maanden geleden beaamde Grants ex Liz Hurley ook dat hij is veranderd: "Zijn kinderen hebben hem getransformeerd van een heel erg ellendig persoon naar een lichtelijk ellendig persoon."

Hugh en Anna zijn inmiddels zes jaar samen en hebben drie kinderen. Ook heeft de Notting Hill-ster twee kinderen met zijn ex Tinglan Hong.

Hugh Grant gaat trouwen met Zweedse vriendin
Hugh Grant gaat trouwen met Zweedse vriendin (Foto: BuzzE)

Turkije financiert snelweg Sarajevo-Belgrado

Turkije gaat de autosnelweg tussen Sarajevo en Belgrado financieren, een project van naar schatting 3 miljard euro. President Recep Tayyip Erdogan deed deze toezegging na aankomst in de Bosnische hoofdstad, waar hij zijn achterban zal toespreken in een grote sporthal.

De ministers van Verkeer van beide landen hebben de intentieverklaring voor de aanleg van deze belangrijke verbindingsroute op de Balkan zondag ondertekend. Erdogan verwacht dat de technische details deze zomer zijn uitgewerkt, waarna wegenbouwers hun offertes kunnen indienen. De Turkse Exim Bank zal kredieten verstrekken.

Erdogan brengt officieel een werkbezoek aan Bosnië-Herzegovina op uitnodiging van zijn vriend Bakir Izetbegovic, het islamitische lid van het driemanschap dat het land leidt. Belangrijker lijkt echter de ontmoeting met zijn fans in de aanloop naar de verkiezingen van 24 juni. De organisatie verwacht 15.000 Turkse Europeanen, uit onder meer Duitsland, Nederland en Oostenrijk, waar Erdogan niet welkom is om campagne te voeren.

Turkije financiert snelweg Sarajevo-Belgrado
Turkije financiert snelweg Sarajevo-Belgrado (Foto: ANP)

Yates opnieuw de sterkste in bergrit Giro d'Italia, Dumoulin derde

Simon Yates heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De rozetruidrager reed op de voorlaatste klim weg bij de rest van de favorieten en bouwde stelselmatig zijn voorsprong verder uit op Tom Dumoulin. De Nederlander werd derde in de etappe naar Sappada op 41 seconden van Yates.

In de beginfase van de etappe waren er verschillende aanvallen onder meer van Wout Poels en Fabio Aru, maar het peloton liet niemand begaan. Pas na vijftig kilometer ontstond er een kopgroep van 23 renners, met daarbij een Nederlander: Maurits Lammertink.

De kopgroep leek de vrijgeleide te krijgen van het peloton. Dat was wel buiten EF Education First-Drapac gerekend. De Amerikaanse ploeg ging toen het verschil was opgelopen richting de twee minuten op kop rijden van het peloton. Op de tweede beklimming van de dag, Tre Croci, viel de kopgroep uit elkaar. Uiteindelijk bleven vier renners over van de huidige kopgroep: Nico Denz, Mikael Cherel, Giulio Ciccone en Dayer Quintana. In het peloton was ook duidelijk wat het plan was van EF Education First-Drapac. Kopman Michael Woods ging in de tegenaanval toen de achterstand was terugglopen tot één minuut, maar de Canadese wielrenner zou nooit de kop van de koers bereiken.

Voorin was Giovanni Visconti teruggekomen op het viertal voorin, maar op de beklimming van de Sant'Antonio moest hij er ook meteen af. Ook Quintana en Cherel moesten passen bij Ciccone en Denz, die bij aanvang van de klim nog een voorsprong hadden op het peloton.

Nadat Sam Oomen in dienst van Dumoulin het tempo ging maken op de klim van tweede categorie was er niet veel meer over van de voorsprong in het peloton. In de natte afdaling moest Ciccone afhaken bij Denz. De Duitser van AG2R La Mondiale begon de voorlaatste klim met een kleine voorsprong op het peloton en werd dan ook snel teruggehaald door de voorste van het peloton.

Aan de voet van de voorlaatste klim was het al meteen oorlog. Miguel Ángel López begon meteen te versnellen, dat zorgde ervoor dat Chris Froome meteen moest lossen. De top van het algemeen klassement was nog wel aanwezig in de voorste groep. Dat duurde niet lang want rozetruidrager Yates versnelde vrij snel op de klim van Costalissoio. Dumoulin kon samen met de anderen op eigen tempo nog wel terugkomen, maar op een tweede versnelling van Yates hadden ze geen antwoord. De renner had aan de top een voorsprong van twintig seconden op Dumoulin, Pinot, Carapaz en Pozzovivo.

In de afdaling naar de laatste klim van de dag bleef Yates uitlopen op zijn concurrenten waar het werk werd gedaan door vooral Pinot en Dumoulin. Het waren Carapaz, Pozzovivo en López die daarvan wouden profiteren door in de laatste vier kilometer weg te rijden bij de Nederlander. Dumoulin kon op eigen tempo terugkeren naar de achtervolgers.

Yates boekte alweer zijn derde ritzege in de Giro. López won de sprint voor de tweede op 41 seconden van de winnaar, voor Dumoulin die nog vier seconden bonificaties pakte. In het algemeen klassement kijkt de winnaar van vorig jaar nu tegen een achterstand aan van 2.11.

Historische promotie FC Emmen, doek valt voor Sparta

FC Emmen is voor het eerst gepromoveerd naar de Eredivisie. De Drentse club versloeg Sparta, dat dus degradeert naar de Jupiler League. Na de 0-0 van donderdag in Emmen kon de return op Het Kasteel alle kanten op en het was Sparta dat in de openingsfase het gevaarlijkst werd. Een voorzet van Robert Mühren landde op de doellat en even later kreeg de aanvaller een aardige kopkans uit een hoekschop. Stijn Spierings bracht de thuisploeg uiteindelijk op voorsprong met een schuiver in de verre hoek.

Amper tien minuten later wist Emmen echter het belangrijke uitdoelpunt te maken. Een aanval via Anco Jansen en Glenn Bijl werd afgerond door Michael Chacon: 1-1. Een tussenstand die voor Emmen genoeg was om het tweeluik te winnen, dus moest Sparta na de pauze op zoek naar de winnende goal.

De thuisploeg was voor de pauze al dicht bij een nieuwe voorsprong gekomen via een gevaarlijke kopbal van Paco van Moorsel. De treffer viel een klein kwartier na rust aan de andere kant. Anco Jansen haalde van afstand uit en Leonard Nienhuis tastte mis. Halverwege de tweede helft werd het zelfs 1-3 via Alexander Bannink, waardoor Sparta ineens drie treffers nodig had.

FC Emmen kwam echter niet in de problemen en voor Sparta werd de deceptie nog groter toen in de slotminuten Kenneth Dougall van het veld werd gestuurd. Het team van trainer Dick Lukkien mag dus voor het eerst in de clubhistorie op het hoogste niveau gaan spelen, terwijl de ploeg van Dick Advocaat na de zomer voor het eerst sinds 2015/16 weer in de Jupiler League actief is.


Feest bij Emmen na de beslissende goal van Glenn Bijl (Pro Shots / Toin Damen)

Perfecte run in Beat Saber VR is fantastisch

Star Wars meets Guitar Hero, zo luidt de elevator pitch voor de virtual reality-game Beat Saber. Beat Saber is een 'VR rhythm'-game die sinds enige tijd te verkrijgen is als Early Access game en kortstondig de hoogst gewaardeerde titel op Steam was. Iemand heeft een perfecte playthrough van een level op YouTube gezet en het resultaat mag er zijn.

De beelden zijn bewerkt met LIV, een programma om mixed reality op te kunnen nemen, en daarnaast wordt er gebruikgemaakt van een green screen. In Beat Saber moeten spelers vanuit een specifieke hoek inkomende 'noten' kapotslaan met twee light sabers op de maat van de muziek, terwijl ondertussen andere inkomende objecten ontweken moeten worden. Het level begint vrij eenvoudig maar blijf vooral even kijken tot de hectiek losbarst.

Een andere YouTuber maakte een paar dagen geleden al een indrukwekkend filmpje waarin hij op expert mode een level verslaat in 'Darth Maul'-modus, een aangepaste versie van de game waarbij twee light sabers met behulp van ProTube VR aan elkaar gemonteerd kunnen worden om het iconische zwaard van de beruchte Sith Lord uit Star Wars te kunnen namaken. Bekijk die hieronder.

Beat Saber is momenteel verkrijgbaar op Steam voor 19,99 euro. Ondersteunde headsets zijn HTC Vive, Oculus Rift en Windows Mixed Reality headsets.

Congo begint maandag met inenten tegen ebola

Het inentingsprogramma om ebola te bedwingen in de Democratische Republiek Congo begint maandag. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag laten weten. Er zijn 4000 doses vaccin onderweg naar Mbandaka, waar vorige week de eerste besmettingsgevallen in stedelijk gebied zijn geconstateerd. De gevaarlijke virusinfectie stak eerder deze maand de kop op in een dorp zo'n 70 kilometer zuidelijker.

Dat was de negende uitbraak in Congo sinds de ontdekking van de gevreesde ziekte in de jaren zeventig. Nu er ook patiënten in Mbandaka, een drukke havenstad aan de Congo-rivier, de diagnose hebben gekregen, vrezen de autoriteiten dat het virus zich stroomafwaarts verspreidt naar Kinshasa. In de hoofdstad wonen 10 miljoen mensen.

Congo begint maandag met inenten tegen ebola
Congo begint maandag met inenten tegen ebola (Foto: ANP)

NBA: Cavaliers slaan hard terug tegen Celtics

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de finale van de Eastern Conference in de NBA hard teruggeslagen tegen de Boston Celtics. In Boston wonnen de Celtics twee keer met duidelijke cijfers, maar in Cleveland sloegen LeBron James en co terug.

De Cavaliers namen gelijk een voorsprong en in no-time was dat uitgebreid naar meer dan vijftien punten. De Celtics konden weinig inbrengen tegen het geweld en zagen de Cavs geleidelijk weglopen naar twintig en zelfs bijna dertig punten.

In het vierde kwart werden de dertig punten aangetikt en dat bleek uiteindelijk ook het verschil: 116-86. James was goed voor 27 punten en 12 assists, terwijl teamgenoot Kevin Love met veertien rebounds een flink steentje bij kon dragen. 

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Dierenactivisten zorgen voor dood herten

Drie edelherten moesten zondag op de A6 worden afgeschoten. De hindes waren ontsnapt uit de Oostvaardersplassen, waar activisten in de nacht van zaterdag op zondag op verschillende plekken hekken hadden doorgeknipt om balen hooi in het natuurgebied te verspreiden. De A6 moest enige tijd worden afgesloten omdat de dieren gevaar opleverden. De activisten zullen vast erg trots op zichzelf zijn.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer zijn hekken op 21 plekken doorgeknipt. "De hindes waren enorm gestrest en vormden een gevaar het verkeer. Het was niet mogelijk om ze te verdoven. Ze moesten daarom worden afgeschoten. Waarschijnlijk waren de vrouwtjes ook nog drachtig."

Volgens Staatsbosbeheer is het onacceptabel dat de hekken zijn doorgeknipt. "Je kunt het niet eens zijn met het rapport van de Oostvaardersplassen, maar met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar."

In de winter was er veel ophef over het gebrek aan voedsel voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland besloot daarom de dieren toch te laten bijvoeren. Maar volgens Staatsbosbeheer is er nu weer volop eten te vinden voor de dieren. De komende maanden valt de beslissing over het beheer van het natuurgebied. Volgens Staatsbosbeheer doen actievoerders er beter aan gebruik te maken van inspraakmogelijkheden om hun ongenoegen te laten blijken.

Drie edelherten afgeschoten op de A6
Drie edelherten afgeschoten op de A6 (Foto: ANP)

Marquez wint GP van Frankrijk, Zarco crasht voor eigen publiek

Marc Marquez heeft alweer zijn derde opeenvolgende overwinning in de MotoGP te pakken. De Spaanse wereldkampioen was op zijn Honda de beste tijdens de Grand Prix van Frankrijk op het circuit van Le Mans.

Jorge Lorenzo kende een topstart en nam vanaf de zesde plek de leiding. Polesitter Johann Zarco vertrok juist vrij matig, maar met een heerlijk agressieve move in de eerste bocht nam hij plek twee in beslag, voor Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Marquez, Valentino Rossi, Jack Miller, Alex Rins, Dani Pedrosa en Tito Rabat die de top-10 completeerde. Voor Andrea Iannone was het na twee bochten klaar: hij vertrok als vierde, maar schoof in bocht twee met zijn Suzuki tegen het asfalt.

Al snel ontstond een kopgroep, met de Ducati's van Lorenzo en Dovizioso voor de Yamaha van Zarco, terwijl Marquez op zijn Honda dichterbij probeerde te komen. Na een handvol ronden ging het al fout voor Dovizioso: hij ging onderuit in duel met Lorenzo, waarna Marquez aansloot bij Lorenzo en Zarco. Voor de Franse thuisheld was het echter ook snel klaar: na acht ronden pakte hij Marquez terug en probeerde hij het gat naar leider Lorenzo dicht te rijden, maar de Yamaha-coureur ging onderuit, tot verdriet van de meer dan honderdduizend toeschouwers in Le Mans.

Lorenzo begon het na ruim tien ronden bijzonder moeilijk te krijgen. Hij kon het tempo van Marquez en Petrucci niet meer volgen en zag Rossi langszij komen, waarna ook Jack Miller de oud-wereldkampioen passeerde. Zeven ronden voor het einde kwam Pedrosa dan ook voorbij Lorenzo, terwijl Maverick Viñales eindelijk wat naar voren kwam en plek zeven overnam van Aleix Espargaro.

In de slotfase veranderde weinig meer en Marquez pakte zijn 38e MotoGP-zege, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Casey Stoner. Petrucci en Rossi vergezelden de Spanjaard op het podium, Miller, Pedrosa, Lorenzo en Viñales volgden, terwijl de geblesseerde Cal Crutchlow een knappe achtste plek pakte.

Overwatch-video toont nieuwe map Petra

Op 22 mei begint het tweede anniversary-event van Overwatch. Naast de nodige nieuwe skins, emotes en andere cosmetics, wordt er ook een nieuwe deathmatch-map genaamd Petra aan de game toegevoegd. Van deze map heeft Blizzard een video vrijgegeven.

Overwatch heeft verschillende maps die gebaseerd zijn op locaties in de echte wereld. Met een naam als Petra is het geen verrassing dat deze nieuwe map ons naar de hoofdstad van de Nabatese beschaving brengt, in het huidige Jordanië. Of althans, een alternatieve versie hiervan overgoten met een duidelijk Overwatch-sausje.

In de trailer hieronder wordt de map aan je voorgesteld en zie je alvast wat er zoal mogelijk is met de verschillende personages. Vanaf 22 mei kunnen spelers hier naar hartenlust deathmatchen.

Politie doet noodoproep voor verwarde man

De politie in Veenendaal zit met de handen in het haar. De afgelopen twee weken hebben zij meerdere malen hulp verleend aan een verwarde man, maar de crisisdienst weigert de man op te nemen of te beoordelen, zo schrijft de politie op Facebook. Ook zaterdag trof de politie hem weer in verwarde toestand aan: hij liep in z'n ondergoed over straat en had diverse verwondingen. De agenten hebben zo'n zes uur in het ziekenhuis doorgebracht met hem. 

De gefrustreerde agenten leggen uit: "Hij was dusdanig in de war dat iedereen hier het eens is dat meneer NIET meer zelfstandig kan wonen. Hij denkt dat zijn eigen urine koffie is en denkt dat hij aan het drinken is als hij een pleister in zijn mond stopt. Zijn woning is daarnaast zo vies dat wij het er geen minuut vol kunnen houden. Hij is duidelijk een gevaar voor hemzelf [sic] en voor zijn omgeving. We hebben tot frustratie meerdere keren contact gezocht met de daarvoor bestemde instantie die weigert hem te beoordelen". 

Hoewel de bewuste crisisdienst zich dus niet over de man wil ontfermen zijn de agenten niet van plan om de man nog langer aan zijn lot over te laten. Ze doen een noodoproep: "Wij weten inmiddels niet meer wat we met meneer aan moeten maar willen graag weer de straat op waar nu onze collega in zijn eentje een heel gebied 'bewaakt'. Heeft u nog een plekje over laat het ons weten! In dit geval wordt meneer niet meer door ons de straat op gestuurd en krijgt hij de hulp die hij nodig heeft."

Man rijdt tegen hoogwerker, 4 gewonden

De bestuurder van een auto die afgelopen nacht op de Suurhoffbrug in de Europoort in Rotterdam tegen een hoogwerker aanreed, is aangehouden. De 29-jarige Rotterdammer wordt verdacht van het veroorzaken van een ongeval met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Even voor middernacht reed de auto tegen de hoogwerker. Die stond op de Suurhoffbrug voor werkzaamheden. Boven in de bak zaten drie medewerkers die door de botsing uit de bak vielen en gewond raakten. De drie medewerkers en de bestuurder van de auto werden allevier overgebracht naar het ziekenhuis. Van de medewerkers bleken er twee licht gewond, de derde medewerker heeft meerdere breuken.

De bestuurder mocht vandaag het ziekenhuis verlaten, maar mocht desondanks niet naar huis. De 29-jarige Rotterdammer werd door de politie aangehouden. Of er ook alcohol in het spel was, wordt nog onderzocht. Door zijn verwondingen was hij gisteravond niet in de gelegenheid om te blazen. Er is bloed afgenomen dat nu wordt onderzocht.

Man rijdt tegen hoogwerker, 4 gewonden (Foto: stockfoto politie.nl)
Man rijdt tegen hoogwerker, 4 gewonden (Foto: stockfoto politie.nl)

Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding

In Heerjansdam zijn elf pasgeboren eendenkuikens van een wisse dood gered nadat hun moeder doodgereden werd. Dit meldt de politie op Facebook. Zaterdagmiddag ontving de politie een melding van een aanrijding op de Langeweg in Heerjansdam. Een automobiliste die de moedereend en haar kuikens zag oversteken remde hiervoor, maar een achterligger kon niet op tijd remmen en klapte op de voorste auto. 

Helaas wist een tegemoetkomende auotmobilist de moedereend niet meer te ontwijken. De eend overleefde de aanrijding niet, en de jongen vluchtten een nabijgelegen sloot in. De agenten die ter plaatse waren haalden samen een met een collega van de dierenpolitie en de dierenambulance de jongen uit de sloot. De jongen zijn overgebracht een opvang waar ze de komende tijd de aandacht en zorg krijgen die ze nodig hebben aldus de politie. 

Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding (Foto: Politie Drechtsteden-Buiten)
Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding (Foto: Politie Drechtsteden-Buiten)Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding (Foto: Politie Drechtsteden-Buiten)
Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding (Foto: Politie Drechtsteden-Buiten)Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding (Foto: Politie Drechtsteden-Buiten)
Politie redt baby-eendjes na chaos door aanrijding (Foto: Politie Drechtsteden-Buiten)

Bagnaia pakt derde Moto2-zege van het jaar, Bendsneyder 16e

Motorcoureur Francesco Bagnaia heeft zijn derde overwinning in vijf races binnen in het Moto2-seizoen. Op het circuit van Le Mans won de Italiaan de Grand Prix van Frankrijk, waarin alleen Alex Marquez hem gedurende de race het vuur na aan de schenen kon leggen.

Bagnaia pakte vanaf poleposition de leiding en kreeg Marquez, Marcel Schrötter, Brad Binder, Lorenzo Baldassarri en Joan Mir achter zich aan. Xavi Vierge mocht vanaf plek twee vertrekken, maar door problemen moest hij helemaal achteraan het veld starten - waar hij zich wel al snel opwerkte van de 35e naar de vijftiende stek.

Voor Baldassarri was de race na een dikke handvol ronden klaar: de Italiaan schoof onderuit. Vierge zette zijn opmars voort en lag al snel op de achtste plek. Voorin waren Bagnaia en Marquez oppermachtig: het duo had halverwege een forse voorsprong op Schrötter en Mir.

Vierge verschalkte ondertussen ook Oliveira en Romano Fenati en pakte zo de vijfde plek, dertig plekken beter dan zijn startpositie. Bagnaia reed ondertussen langzaam maar zeker weg bij Marquez, Mir en Schrötter duelleerden om de laatste podiumplek.

Bagnaia werd niet meer bedreigd en de MotoGP-coureur van volgend jaar schreef de race op zijn naam, voor Marquez en Mir, die na zijn Moto3-wereldtitel van vorig jaar nu zijn eerste Moto2-podium pakte. Schrötter kwam als vierde over de streep, voor Vierge, die uiteindelijk dertig plekken won.

Bo Bendsneyder streed in de slotfase van de race om een puntje, maar de Rotterdammer eindigde als zestiende, één plek achter de punten.

Man zwaargewond na schietpartij Amsterdam

De politie zoekt getuigen van een schietincident op zaterdagavond 19 mei 2018 op de Stromarkt, in het centrum van Amsterdam. Een man, wiens identiteit nog niet is vastgesteld, raakte daarbij ernstig gewond. De schutter is nog voortvluchtig. Over de aanleiding van het schietincident is nog niets bekend, de recherche onderzoekt de zaak.

Omstreeks 23:25 uur kwam op de meldkamer de melding binnen dat er zojuist geschoten zou zijn en er een man op straat in een plas bloed lag. Agenten troffen ter plaatse het slachtoffer aan. De vermoedelijke schutter - een man met een zwarte capuchon en spijkerbroek - zou na het schietincident zijn weggelopen in de richting van de Korte Nieuwendijk. Terwijl ambulancepersoneel zich ontfermde over het zwaargewonde slachtoffer, zetten agenten direct de omgeving af en werd een grootscheepse zoektocht naar de verdachte ingesteld. De zoektocht leidde niet tot een aanhouding.

NHL: Lightning klopt Capitals en komt op één wedstrijd van finale

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning zijn nog één zege verwijderd van een plekje in de finale in de strijd om de Stanley Cup in de NHL. In de eigen Amalie Arena werd wedstrijd vijf tegen de Washington Capitals gewonnen, de eerste wedstrijd in de serie die naar het thuisteam ging.

Cedric Paquette opende de score al na negentien seconden, Ondrej Palat knalde de 2-0 negen minuten later in de touwen. Na een half minuutje in de tweede periode was het Ryan Callahan die voor 3-0 tekende, maar Evgeny Kuznetsov bracht de Capitals vrij snel weer wat hoop met de 3-1 door een snoeihard schot van Matt Niskanen in het doel te dirigeren.

Anderhalve minuut voor het einde was het Alex Ovechkin die scoorde en zo voor 3-2 zorgde, maar Lightning-goalie Andrei Vasilevskiy hield zijn ploeg op indrukwekkende wijze op de been: in de laatste twee perioden schoten de Capitals 26 keer op doel, tegenover negen pogingen voor Tampa Bay, maar Vasilevskiy hield net stand.

De Lightning staat zo op 3-2 in de serie, die dinsdag in Washington verder zal gaan.

Lightning - Capitals, game 5 (Bron: YouTube)

MLB: Gregorius in dramatische vorm aan de kant geschoven

Honkballer Didi Gregorius begon het seizoen in de MLB nog fantastisch: de kortestop van de New York Yankees werd uitgeroepen tot speler van de maand april in de American League. Daarna ging het echter bepaald niet best en nu staat de international zelfs aan de kant.

De Yankees namen het zaterdag in Kansas City op tegen de Royals en dat deden ze zonder Gregorius. Hij is vooral aanvallend in bijzonder slechte vorm en wist slechts één van zijn laatste 45 slagbeurten om te zetten in een honkslag, terwijl hij in april nog de ene na de andere rake klap uitdeelde. Ook zondag zal Gregorius in elk geval niet in actie komen tegen de Royals, die overigens met 3-8 het onderspit dolven tegen de Yankees.

Ozzie Albies blijft wel lekker spelen. Thuis tegen de Miami Marlins hielp hij de Atlanta Braves met twee binnengeslagen runs naar een 8-1 zege. Jurickson Profar sloeg bij de Texas Rangers ook twee runs binnen, maar verloor met zijn ploeg met 5-3 van de Chicago White Sox. 

Uitslagen MLB zaterdag
Toronto Blue Jays - Oakland Athletics 4-5
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 5-4
Washington Nationals - Los Angeles Dodgers 1-4
St.Louis Cardinals - Philadelphia Phillies 6-7
San Francisco Giants - Colorado Rockies 9-4
Houston Astros - Cleveland Indians 4-5
Pittsburgh Pirates - San Diego Padres 2-6
Atlanta Braves - Miami Marlins 8-1
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 6-3
Chicago White Sox - Texas Rangers 5-3
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 0-10
Minnesota Twins - Milwaukee Brewers 4-5
New York Mets - Arizona Diamondbacks 5-4
Kansas City Royals - New York Yankees 3-8
Washington Nationals - Los Angeles Dodgers 4-5
Los Angeles Angels - Tampa Bay Rays 3-5
Seattle Mariners - Detroit Tigers 7-2

Inside-the-park-homerun voor Aaron Hicks (Bron: YouTube)

IS-strijders verlaten bolwerk bij Damascus

Een groep strijders van Islamitische Staat is zondagochtend geëvacueerd uit het laatste opstandige bolwerk bij de Syrische hoofdstad Damascus. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Syrische staatsmedia reppen nog met geen woord over een overeenkomst die de militanten in staat zou stellen de enclave rond het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk te verlaten.

Met het terugkrijgen van de enclave Yarmouk zal de Syrische regering het laatste belegerde rebellenbolwerk in het westen van Syrië hebben heroverd, hoewel delen van het grondgebied aan de grenzen met Turkije, Irak en Jordanië buiten haar controle blijven.

Volgens het Observatorium zijn de bussen de enclave na middernacht binnengegaan om de strijders en hun families te evacueren. Ze zijn vertrokken richting de Syrische regio Badia, een dunbevolkt gebied ten oosten van de hoofdstad.

IS-strijders verlaten bolwerk bij Damascus
IS-strijders verlaten bolwerk bij Damascus (Foto: ANP)

Vulkaan Hawaii blijft problemen geven

De actieve vulkaan Kilauea op Hawaii blijft de gemoederen bezighouden. Omstreeks middernacht (lokale tijd) vond weer een grote explosie plaats die een aswolk van zo'n 3 kilometer de lucht in spuugde. Ook raakte voor het eerst iemand gewond sinds de uitbarstingen begonnen.

Wetenschappers verwachten meer uitbarstingen van Kilauea, een van 's werelds meest actieve vulkanen, die as en vulkanische smog kunnen verspreiden over het grootste en meest zuidelijke eiland van de Hawaïaanse archipel.

Sinds het begin van de uitbarstingen op 3 mei is voor het eerste iemand geraakt door een stuk lava toen hij op het balkon van zijn huis stond. Volgens een woordvoerder van de burgemeester "sloeg de lava op zijn onderbeen en verbrijzelde alles op die plek".

Verder dreigen wegen geblokkeerd te raken door de lavastromen. Het uiterste wordt gedaan om ze vrij te houden, omdat ze ook als vluchtroute dienen. De Hawaï National Guard heeft gewaarschuwd voor verplichte evacuaties als meer wegen geblokkeerd raken.

Vulkaan Hawaii blijft problemen geven
Vulkaan Hawaii blijft problemen geven (Foto: ANP)

Payet: "Ik was me volledig bewust van de risico's"

Dimitri Payet heeft geen spijt dat hij woensdagavond in actie kwam voor Olympique Marseille in de Europa League-finale tegen Atlético Madrid.

De vleugelaanvaller kampte in aanloop van de wedstrijd met spierproblemen en liep in de finale van de Europa League een nieuwe hamstringblessure op. Door zijn opgelopen kwetsuur maakt hij geen deel uit van de Franse selectie voor het komende WK in Rusland.

"Als je een professionele speler bent, staat het Franse team boven alles, het is waar", schrijft Payet op Instagram. "Maar Marseille zit in mijn hart en als het nodig is morgen, na morgen, over zes maanden, over een jaar opnieuw te doen, zou het zonder twijfel weer doen."

"Ik herhaal, ik hou van deze club en ik ben er klaar voor om er offers voor te brengen. Ik was me volledig bewust van de risico's en die ik aanvaard de consequenties volledig. Ik ben en ik zal de eerste supporters zijn van Les Blues tijdens dit WK. Ik zal genezen en me voorbereiden voor het volgende seizoen. Je kunt op me rekenen."

Venezuela: VS saboteert onze verkiezingen

Venezuela heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd dat het de presidentsverkiezingen van zondag saboteert. De VS hebben nieuwe sancties ingesteld tegen hooggeplaatste leden van de regerende Socialistische Partij. De Venezolaanse oppositie zegt dat de verkiezingen door de regering van de socialistische president Nicolas Maduro zijn gemanipuleerd om zo een grote overwinning te behalen.

Volgens de VS profiteert Venezuela van illegale drugstransporten. Eerder betichtte de VS Maduro ook al van het schenden van mensenrechten en zien de Amerikanen Maduro als de man die Venezuela in een economische en politieke crisis heeft gestort.

Maduro noemt de nieuwe sancties een "systematische campagne van agressie van de regering van president Donald Trump, die elke juridische basis mist". Verder zei Maduro niet verbaasd te zijn over de timing van de maatregelen, die komen op het moment dat de burgers hun democratische recht verdedigen.

De Venezolaanse oppositie noemt de verkiezingen een "schertsvertoning".

Venezuela: VS saboteert onze verkiezingen
Venezuela: VS saboteert onze verkiezingen (Foto: ANP)

Arenas stunt met Moto3-winst na spectaculaire slotfase

Motorcoureur Albert Arenas heeft voor een daverende stunt gezorgd. De Spanjaard pakte zondag na een knotsgekke slotfase de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3, terwijl hij nooit in zijn leven verder was gekomen dan een achtste plek. 

Polesitter Jorge Martin vertrok sterk en pakte de leiding, voor de andere rijders op de eerste startrij, Jakub Kornfeil en Enea Bastianini. Marcos Ramirez volgde, met Marco Bezzecchi, Arenas en Fabio Di Giannantonio in zijn kielzog. 

Na drie ronden lag Gabriel Rodrigo weer eens tegen het asfalt - een weekend zonder crash van Rodrigo is geen weekend - terwijl Martin, Kornfeil, Bezzecchi en Di Giannantonio om de leiding vochten. Aron Canet kende een sterke race: door een straf moest de Spanjaard als 28e vertrekken, maar hij lag al snel op plek veertien.

Halverwege de race was het Bezzecchi die de leiding in handen had, terwijl Martin, Di Giannantonio en Bastianini volgden. Dat deed Kornfeil ook, maar de Tsjech zou na de race 1,3 seconden tijdstraf krijgen wegens het afsnijden van een bocht. 

Vier ronden voor het einde reden negen man in de kopgroep, maar Kornfeil en Niccolo Antonelli hadden beiden een tijdstraf boven het hoofd hangen, iets waar mogelijk ook Di Giannantonio nog voor moest vrezen. 

Bij het ingaan van de laatste ronde schoof Bastianini onderuit en Kornfeil reed er vol overheen. Als bij een wonder wist de door de lucht vliegende Tsjech echter overeind te blijven en keurig op twee wielen te landen, waardoor hij zijn race kon vervolgen.

Voorin waren alleen Bezzecchi, Martin en Di Giannantonio nog over in de strijd om de winst. In de allerlaatste bocht ging het fout: Bezzecchi vloog onderuit en nam Martin mee, Di Giannantonio ontsnapte en pakte zijn eerste zege. Door de crash werd hij op het podium ineens vergezeld door Arenas en ook Andrea Migno, die de hele race vrijwel onzichtbaar was.

Daarmee leek alles klaar te zijn...tot de stewards zich kwamen melden: Di Giannantonio kreeg toch nog drie seconden tijdstraf voor het afsnijden van een bocht even eerder in de race. Arenas won zo plotseling de race, nadat hij in zijn vorige 28 races met één achtste plek welgeteld één top-10-klassering pakte. Zijn Angel Nieto Team-teamgenoot Migno eindigde als tweede, plek drie was ineens voor Ramirez.

Hennepkwekerij ontdekt na brand

Bij een brand in een bedrijfspand aan de Fultonstraat in Ede is een hennepkwekerij aangetroffen. Bij de brand is asbest vrijgekomen in de directe omgeving van het pand op het industrieterrein.

De brand ontstond rond 08:20, rond 09:20 uur werd het sein brand meester gegeven. Volgens Ede Lokaal sloegen de vlammen metershoog uit het dak. Bij de brand zou een groot deel van het bedrijf verloren zijn gegeven.  Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden. 

De politie kan nog geen sporenonderzoek doen, maar vraagt getuigen al wel om zich te melden. dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

10 man aangehouden na grote vechtpartij

De politie heeft in Nijmegen gisteravond tien mannen aangehouden na een vechtpartij. Rond acht uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden aan de Havenweg.

Agenten gingen met meerdere auto’s meteen naar de Havenweg. Toen ze aankwamen werd er niet meer gevochten. Wel waren alle vermoedelijke betrokkenen nog in de buurt. Een van hen was gewond geraakt en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

De verdachten zijn tussen de 18 en 29 jaar uit en komen uit Brabant en Nijmegen. Ze zijn allemaal aangehouden voor verder onderzoek. De politie onderzoekt onder andere wat de aanleiding voor de vechtpartij was.

Vermoedelijk is er ook een mes gebruikt bij de vechtpartij. De politie zoekt mensen die iets gezien hebben van de vechtpartij, of hier filmpjes van hebben gemaakt. Hebt u iets gezien? Bel dan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Tien man aangehouden na grote vechtpartij (Foto: stockfoto politie.nl)
Tien man aangehouden na grote vechtpartij (Foto: stockfoto politie.nl)

Pellegrini mogelijk nieuwe trainer West Ham United

Voor Manuel Pellegrini lonkt een terugkeer in de Premier League. De Chileen heeft Hebei China Fortune zaterdag verlaten.

"Vanaf 20 mei is de heer Pellegrini niet langer hoofdtrainer van Hebei China Fortune Footbal Club", meldde de club in een verklaring op Weibo.com. "We danken de heer Pellegrini oprecht voor zijn bijdrage aan de club en wensen hem het allerbeste voor de toekomst."

Zijn vertrek maakt mogelijk de weg vrij voor Pellegrini om aan de slag te gaan bij West Ham United, waar the Hammers op zoek zijn naar een nieuwe manager. Goal meldde vrijdag al dat Pellegrini de topkandidaat is om David Moyes op de volgen.

Slaven Bilic begon het seizoen als manager bij de club, maar werd halverwege het seizoen ontslagen toen de club tegen degradatie vocht. Moyes werd aangesteld op opvolger van de Kroaat, maar zijn aflopende contract werd niet verlengd.

Pellegrini was in de Premier League eerder drie seizoenen werkzaam bij Manchester City, waarmee hij in het seizoen 2013/14 landskampioen werd. Daarnaast won hij twee keer de EFL Cup, voordat hij in 2016 plaats moest maken voor Josep Guardiola.

Fun met Funda #101: boekenverzamelaar met groen en zwart-wit-manie

Toegegeven, het kost je 5,2 miljoen, maar dan heb je ook wat. Een "prachtig monumentaal en uitstekend onderhouden familiehuis" aan de Honthorststraat (dat is een zijstraat van de Kadhorststraat ) in Amsterdam. Op een Triple-A locatie in het prestigieuze museumkwartier in Oud-Zuid. En de huidige eigenaar houdt kennelijk van boeken, dingen aan de muur, zwart-wit en planten. En spiegels.. Kijk even mee op de volgende pagina's. 

Zie je liever alles op 1 pagina, dan moet je op de laatste pagina zijn. Daar kun je ook reageren.

boekenverzamelaar met groen en zwart-wit-manie
boekenverzamelaar met groen en zwart-wit-manie

All-Star Race levert miljoen dollar en winst op voor NASCAR-coureur Harvick

NASCAR-coureur Kevin Harvick heeft op de Charlotte Motor Speedway de All-Star Race gewonnen. De 42-jarige veteraan, dit jaar al goed voor maar liefst vijf overwinningen, was in de slotfase niet te kloppen en mocht één miljoen dollar bijschrijven. 

Open race
De avond begon met de Open race, waar alle nog niet voor de All-Star Race geplaatste coureurs een kans hadden om zich alsnog te plaatsen. Dat kon door stage één of twee te winnen, door de race te winnen of door onder fans gekozen te worden via online stemmen. 

De jonge Alex Bowman won de eerste stage en kon zo gelijk naar binnen, zijn plek in de All-Star Race was binnen. Daniel Suarez won deel twee en de indrukwekkend sterk rijdende AJ Allmendinger won de race. Chase Elliott werd voor het derde jaar op rij door de fans gekozen en dus waren de vier laatste plekken in de All-Star Race bezet.

Stage 1
In de hoofdrace stonden verder alle coureurs die in 2017 of 2018 een NASCAR Cup Series-race wonnen, alle (oud-)kampioenen en alle voormalig winnaars van de All-Star Race aan de start, in totaal 21 coureurs. Het was Harvick die stage één domineerde, na een onderbreking door een spin van Kurt Busch, waarbij aan het einde wat druppels uit de lucht kwamen vallen.

Stage 2
Na de pitstops stonden Martin Truex Jr en Kyle Busch op de eerste rij voor de herstart en het begin van stage twee, met twintig ronden nog tien ronden korter dan het eerste deel. Halverwege nam Jimmie Johnson even de kop over, de eerste keer in het hele seizoen dat de zevenvoudig kampioen op kop reed. Busch nam het heft echter op tijd in handen en won de tweede stage, voor Suarez en Kyle Larson.

Beelden van de speciale kwalificatie, waarin tijdens de vliegende ronden een pitstop gemaakt moest worden, maar zonder snelheidslimiet in de pitstraat (Bron: YouTube)

Stage 3
Brad Keselowski kwam in de pitstraat flink naar voren: hij haalde slechts twee in plaats van vier nieuwe banden, won zo flink wat tijd en klom van de elfde naar de eerste plek. Keselowsli begon zo als leider aan het derde deel van de race, met Truex, Busch en Larson in zijn kielzog. Na zes van de twintig ronden werd de caution afgeroepen: veteraan Kasey Kahne kwam klem te zitten en tikte tegen de muur.

Truex en Keselowski vertrokken bij de herstart vooraan en met het einde van de stage in zicht kwam Bowman lekker naar voren. Dat duurde niet lang voor de opvolger van Dale Earnhardt Jr, want hij verloor de controle over de #88 en gleed hulpeloos de muur in. De stage werd hervat voor de overtime met Larson op kop en Joe Gibbs-teamgenoten Suarez en Denny Hamlin erachter, maar al snel ging het weer fout.

In de chaos in het middenveld kwam Ricky Stenhouse Jr licht in aanraking met Truex, die dwars ging en onder meer beide Busch-broers, Clint Bowyer en Keselowski met zich mee nam. Na de caution werd een volgende overtime-poging gedaan, dit keer met Hamlin en Suarez op de eerste rij. Larson nam de leiding even over, Suarez sloeg terug, maar het was Harvick die de stage pakte.

Finish
In het laatste deel van de race ging het om de knikkers: tien rondjes - die allemaa onder groen verreden moesten worden - waarbij de winnaar één miljoen dollar bij mocht schrijven. Harvick en Suarez vertrokken vanaf rij één, voor Larson en Ryan Blaney. Twee ronden voor de finish ging het fout, een beetje: Logano raakte de muur en tikte Larson rond, waardoor laatstgenoemde werd gedwongen tot een potje hogesnelheidsgrasmaaien. 

Larson kwam zonder noemenswaardige schade weg en dook gelijk naar binnen voor nieuwe banden, iets wat ook Stenhouse en Blaney deden voor het laatste sprintje om het miljoen. Harvick vertrok bij de herstart vanaf de eerste rij, wederom met Suarez naast zich. Hamlin en Logano volgden op rij twee, Johnson en Elliott deden op de derde rij ook nog mee, met veteranen Jamie McMurray en Ryan Newman daar weer achter.

Bij de herstart sloeg Harvick al snel een gat en dat bleek de beslissende move te zijn. Suarez, Hamlin en Logano deden wat ze konden, maar Harvick was niet meer bij te halen en de man die dit jaar in geweldige vorm verkeert bekroonde het seizoen met de All-Star-winst.

De race in het kort (Bron: YouTube)

Vegans krijgen eigen castingbureau

Nederland loopt weer eens voorop met iets. Vegan Casting. Een castingbureau waarbij je als je geen vegan bent niet welkom bent. Het platform biedt een plek voor acteurs, modellen, muzikanten en andere artiesten die er een vegan levensstijl op na houden.

Vegans zijn mensen die niet alleen het consumeren van dierlijke producten (waaronder ook boter, kaas en eieren) achterwege laten, maar eigenlijk helemaal geen dierlijke producten willen gebruiken (leer, wol etc). Kennelijk is er onder filmbedrijven en reclamebureaus een enorme schreeuw naar mensen die - buiten hun werkzaamheden om - een vegan levensstijl hanteren.

De opdrachtgevers van Vegan Casting richten zich op de online advertentiemarkt, maar ook op traditionele media zoals tv, radio en print. Momenteel bouwt Vegan Casting aan haar portfolio. Professionele artiesten zijn welkom zich te melden bij het nieuwe platform. Je moet natuurlijk geen geitenwollensokken, leren riem of gebreide trui dragende milieuverzieker zijn die een glaasje melk drinkt bij het eten, want dan ben je niet welkom bij het niet-zo-inclusieve clubje.

Benieuwd hoe mensen zouden reageren als er een bedrijf opeens geen vegans meer toe zou laten...

Nederland krijgt eerste 'vegan' castingbureau
Nederland krijgt eerste 'vegan' castingbureau (Foto: BuzzE)

Politie zoekt getuigen mishandeling

Meerdere breuken in zijn kaken, jukbeenderen, oogkassen en zijn neus, en een hersenschudding. Een 43-jarige Alblasserdammer die in de nacht van vrijdag op zaterdag met collega’s op stap was op de Dam in Alblasserdam, raakte ernstig gewond toen hij op straat door twee mannen in elkaar werd geslagen. Zijn 20-jarige collega liep eveneens een gebroken neus op. De politie hield al snel twee verdachten aan, maar is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over wat er gebeurd is.

Volgens eerste verklaringen zouden de slachtoffers op straat woorden hebben gehad met de twee mannen, waarna de mishandelingen plaatsvonden. In eerste instantie leken de verwondingen mee te vallen, en de 43-jarige man is zelf op de fiets naar huis gegaan. Pas toen hij zaterdag wakker werd, merkte hij dat zijn gezicht compleet verbouwd was. Op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis constateerde de arts alle breuken. Hij mag voorlopig nog niet naar huis en krijgt zware pijnstillers. Zijn 20-jarige collega, eveneens uit Alblasserdam, zal ook een operatie moeten ondergaan voor zijn scheefgeslagen neus.

Getuigen gezocht
Toegesnelde agenten wisten heel snel twee verdachten aan te houden. Het zijn 2 mannen van 20 uit Papendrecht. Zij zitten nog vast en worden verhoord. De politie wil graag met mensen spreken die vrijdagnacht op de Dam waren en meer weten over het incident dat rond 2.00 uur plaatsvond. Zaterdagavond wordt daarom in het uitgaansgebied geflyerd door agenten. Iedereen die meer weet over het incident wordt verzocht te bellen met 0900-8844 en vragen naar de recherche in Dordrecht, afdeling ZSM.

Aangifte tegen Luc Besson wegens verkrachting

Net als je dacht dat we #MeToo wel zo'n beetje achter ons hadden gelaten besluit een 27-jarige vrouw een nieuwe klacht in te dienen. Dit keer is het de 59-jarige Franse filmregisseur Luc Besson. Hij wordt aangeklaagd wegens verkrachting. De vrouw zou vrijdag aangifte hebben gedaan, maar dat werd pas zaterdagavond bekend.

De vrouw, die haar identiteit nog niet heeft prijsgegeven, zegt dat zij en Besson bekenden van elkaar zijn en in twee films hebben samengewerkt. Ook zouden de twee eerder al een twee jaar durende seksuele relatie hebben gehad, volgens de actrice 'omdat zij zich hiertoe verplicht voelde'. In dit geval zou de vrouw echter geen toestemming hebben gegeven en de regisseur zou de vrouw middels een kop thee hebben gedrogeerd en daarna verkracht terwijl ze buiten bewustzijn was.

Besson spreekt de aantijging tegen. Volgens een advocaat "viel Besson van zijn stoel van verbazing" toen hij over de aanklacht hoorde. Besson erkent dat hij de vrouw kent, maar ontkent verder alles.

De regisseur is vooral bekend van de films The Fifth Element, Lucy, Taken en I Love You Phillip Morris. Vorig jaar verscheen zijn jongste film 'Valerian, City of a Thousand Planets'.

Luc Besson aangeklaagd om verkrachting
Luc Besson aangeklaagd om verkrachting (Foto: BuzzE)

Gaviria wint slotrit in Tour of California, eindzege voor Bernal

Fernando Gaviria heeft de slotrit in de Tour of California gewonnen. De Colombiaanse sprinter in dienst van Quick-Step Floors was in Sacramento de snelste voor Max Walscheid en Caleb Ewan. De eindzege in Californië is voor Egan Bernal.

Vier renners kozen in de etappe van 143 kilometer rond Sacramento voor de vroege aanval: Neilson Powless(LottoNL-Jumbo) Mikkel Bjerg (Hagens Berman Axeon), Jonathan Clarke (UnitedHealthcare) en Adam De Vos (Rally Cycling). Ze kregen nooit veel ruimte van het peloton en bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde werden ze dan ook teruggepakt.

In de sprint leek het op een duel tussen Gaviria en Ewan te gaan, maar in de laatste vijftig meter kwam Walscheid sterk opzetten. De Duitser van Sunweb leek ook de overwinning te pakken, maar op de fotofinish was Gaviria toch net iets sneller bij de finishlijn.

De eindzege in de Tour of California kwam voor Bernal niet meer in gevaar.

FOK! Wat een weer: opeens weer zonnig

Welkom!  

Gisteren was nou weer een typisch geval van 'het afvoerputje van Europa'. In de ons omringende landen scheen de zon volop, maar uitgerekend wij zaten met een plak bewolking opgescheept vanaf de Noordzee. In de loop van de dag klaarde het in het zuiden en oosten wel op, maar elders was het grijsheid troef. De temperaturen leken onder de bewolking natuurlijk ook nergens op. 11 tot 13 graden was het maar. In de opklaringen liep het kwik wel snel op en werd het zowaar nog 17 graden. Dit was dus alleen bedoeld aan de uiterste grenzen van ons land.

Vandaag is het plotsklaps zonnig geworden. Alleen in het zuidwesten kan de dag nog grijs en nevelig beginnen. Voor de rest overheerst de zon. Toch gaan er ook wel wat stapelwolken ontstaan, omdat er ook iets onstabielere lucht wordt aangevoerd. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog. Toch sluit ik een lokale (onweers-) bui niet helemaal uit. Dit dan vooral in het zuiden van Limburg.

De komende dagen is er veel ruimte voor de zon, maar er zou ook her en der een flinke regen- of onweersbui kunnen vallen. Dit wederom vooral in het zuiden, en misschien ook een enkel exemplaar in het midden van het land. Het grootste gedeelte van het land lijkt het de hele komende week droog te houden. Dit bij maxima van 21 tot 24 graden, en later in de week nog wat hoger. 

Tot ziens! 

Nederland
 

Portugal II (Foto: Iteejer)
Iteejer geniet volop van zijn vakantie. ( Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Meer Weinsteins zullen worden ontmaskerd'

De Italiaanse actrice Asia Argento die de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein aanklaagde wegens seksueel geweld, heeft gezegd dat meer misbruikers zullen worden ontmaskerd. Ze zinspeelde erop dat daar mensen tussen zouden zitten die zaterdagavond in de Franse stad aanwezig waren bij de slotceremonie van het filmfestival in Cannes, waar ze haar uitspraak deed. Ze noemde geen namen.

Argento beschuldigt Weinstein ervan dat hij haar tijdens het filmfestival van Cannes in 1997 heeft verkracht. De actrice was toen 21 jaar oud. Volgens Weinstein stemde Argento destijds in met het seksuele contact.

"Het festival was het jachtterrein van Weinstein," zei Argento zaterdagavond in een speech kort voor de uitreiking van de Gouden Palm. De actrice zei ook nog dat de producent nooit meer zal terugkeren in Cannes en "zal worden gemeden door een filmgemeenschap die hem ooit omhelsde en dekte voor zijn misdaden."

Ze kreeg een ovatie voor haar slotopmerking: "Zelfs vanavond, zitten er schuldigen onder u die voor hun gedrag tegen vrouwen verantwoordelijk moeten worden gehouden. U weet wie u bent, maar het allerbelangrijkste is dat wij weten wie u bent, en we zullen u niet langer toestaan dat u ermee wegkomt."

'Meer Weinsteins zullen worden ontmaskerd'
'Meer Weinsteins zullen worden ontmaskerd' (Foto: BuzzE)

Daar ben ik even stil van

Voor de derde keer bezocht ik met een vriend de Dodenherdenking voor kinderen. 
Het is georganiseerd door kinderen; Een jeugdige burgemeester Amélie Mijs (15 jaar) en Raneem Halabi (16 jaar) wie zelf gevlucht is uit Syrië, voerden het woord, vrijmoedig en respectvol tegelijk. Zo geven ze met name andere kinderen maar ook volwassenen iets mee over de Tweede Wereldoorlog. Op een manier die te behappen is voor kinderen en hen ook aanspreekt.

Zwitserse ijshockeyers stunten met finaleplaats WK, Zweden geeft VS klop

De Zwitserse ijshockeyploeg heeft zich in Denemarken geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap. In Kopenhagen hielden de geweldig verdedigende Zwitsers dapper stand tegen favoriet Canada en dat leverde in de halve finales de 3-2 winst op.

In de eerste periode gebeurde niet veel, maar Zwitserland verdedigde goed en hield het onder controle. Tristan Scherwey bekroonde dat met de 1-0, maar Vancouver Canucks-speler Bo Horvat bracht Canada na zeven minuten in de tweede periode langszij.

Zwitserland sloeg krap twee minuten later al terug en Grégory Hofmann tekende voor 2-1, waarna een kwartier later de 3-1 volgde door Gaëtan Haas - de derde Zwitserse niet-NHL-speler die tot scoren kwam. De Canadese ploeg viel aan alsof hun leven er vanaf hing, maar Leonardo Genoni hield zijn doel zeer knap schoon.

Laat in de derde periode had Zwitserland in de hele periode één schot op doel afgevuurd, wat de 3-1 van Haas opleverde, terwijl Canada vijftien keer op doel schoot, zonder te scoren. Colton Parayko gaf Canada nog wat hoop, maar het bleef bij 3-2 en dus plaatste Zwitserland zich net als in 2013 voor de WK-finale, pas de tweede keer sinds de succesjaren tussen 1935 en 1953.

Zwitserland - Canada (Bron: YouTube)

Net als in 2013 speelt Zwitserland om de wereldtitel tegen Zweden, dat destijds de beste was. De Zweden maken het hele WK al enorme indruk en dat moest de Amerikaanse ploeg zaterdag aan den lijve ondervinden. Viktor Arvidsson tekende na een klein kwartier voor 1-0, Karl Magnus Pääjärvi verdubbelde de score dik tien minuten later.

Drie minuten na de 2-0 tekende Patric Hörnqvist voor de 3-0, elf seconden later gevolgd door de 4-0 van Mattias Janmark. Arvidsson liet de 5-0 nog optekenen en Adrian Kempe zette de 6-0 eindstand vervolgens op de borden. Opvallend was overigens dat de zes Zweedse goals voortkwamen uit slechts twintig schoten, terwijl de 41 Amerikaanse schoten helemaal niks opleverden tegen Canucks-goalie Anders Nilsson.

Zweden - VS (Bron: YouTube)

'Bump Day' Indy 500 levert drama op voor Hinchcliffe

Op de eerste dag van de kwalificaties voor de Indianapolis 500, Bump Day, heeft James Hinchcliffe zich niet geplaatst voor de race. De Canadees kwam drie jaar geleden in een trainingscrash op de Indianapolis Motor Speedway bijna te overlijden en pakte een jaar later de poleposition.

Op Bump Day probeerden 35 coureurs zich te plaatsen voor de race, waar 33 rijders in van start mogen gaan. De snelste negen plaatsten zich voor de Fast Nine, die zondag strijden om de polepositie en de verdeling van de eerste drie startrijen. De nummers tien tot en met 33 rijden zondag om die plekken op de startgrid, terwijl de nummers 34 en 35 na zaterdag klaar zijn.

Hinchcliffe had de hele dag al problemen en op het einde van de sessie probeerde hij zich nog eens in de top-33 te rijden. Die poging moest hij al snel afbreken wegens vibraties in de auto, waarna de klok afliep op het moment dat hij zijn allerlaatste poging aan wilde vangen. Hinchcliffe plaatste zich zo niet en ook Pippa Mann - naast de voor de Fast Nine geplaatste Danica Patrick één van de twee dames in het veld - kon zich opmaken voor een rustige week, zonder Indy 500.

Met een gemiddelde snelheid van 368,409 kilometer per uur over vier ronden was drievoudig winnaar en - dit seizoen - parttimecoureur Helio Castroneves de snelste van allemaal. Kwalificatiekoning Ed Carpenter liet de tweede tijd noteren. Zondag is het beslissende deel van de kwalificatie vanaf 22.00 uur live te zien op Ziggo Sport.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.