FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 maart 2018

"Ruim 76% van stemmen voor Poetin"

Zittend president Vladimir Poetin heeft volgens exitpolls de Russische presidentsverkiezing gewonnen. Hij zou volgens peiler VTsIOM kunnen rekenen op 73,9 procent van de stemmen. Persbureau RIA gaat in een exitpoll uit van 76,3 procent van de stemmen voor Poetin, de gedoodverfde winnaar van de verkiezing.

Het tellen van de stemmen is inmiddels begonnen in het grootste land op aarde. Persbureau TASS bericht dat zeker 21,3 procent van de stemmen is geteld. Poetin kwam ook daar als winnaar uit de bus, met bijna 72 procent van de stemmen.

Update 23:20
Vladimir Poetin heeft de Russische bevolking tijdens een feestelijke verkiezingsbijeenkomst in de buurt van het Rode Plein bedankt voor de steun en het in hem gestelde vertrouwen. De zittende president kreeg in de stembusgang, waarvan het resultaat eigenlijk al bij voorbaat vaststond, een vierde termijn als leider van Rusland. De 65-jarige Poetin blijft tot 2024 president en ging zijn achterban voor in de feestvreugde met de kreet: "Rusland, Rusland".

Poetin zei dat de uitslag een erkenning is van het electoraat voor wat er de afgelopen jaren ondanks de moeilijke omstandigheden allemaal is bereikt. Eensgezindheid is wat hem betreft daarbij een sleutelwoord. Door samenwerking is in de toekomst nog veel te bereiken.

Zijn nieuwe ambtsperiode wordt niet méér van hetzelfde. Poetin zei het tijd te vinden voor een doorbraak, maar denkt daarbij vooral aan economische hervormingen en niet aan een grondwetswijziging. Die zou nodig zijn om nog langer aan de macht te kunnen blijven. "Denken jullie dat ik wil blijven zitten tot ik honderd ben?".

Poetin ging ook nog even in op de Britse bewering dat het Kremlin achter de moordpoging op een voormalig Russische dubbelspion zit. "Het is onzin dat Rusland zoiets zou doen. Als het inderdaad een militair zenuwgas was dan zouden er nu verscheidene mensen dood zijn in Engeland. We hebben dat soort chemische wapens niet", aldus Poetin, die de Britten hulp aanbood bij het onderzoek naar de aanslag.

Prognose: Poetin wint verkiezingen
Prognose: Poetin wint verkiezingen (Foto: ANP)

Napoli wint en sluit aan bij Juventus

Napoli heeft de Italiaanse titelstrijd weer wat spannender gemaakt. Met een kleine zege profiteerde de ploeg van een misstap van Juventus.

De koploper van de Serie A kwamen zaterdag niet verder dan een gelijkspel tegen laagvlieger SPAL (0-0). Bij een overwinning van Napoli op Genoa zou de achterstand op Juventus worden teruggebracht tot twee punten. De eerste goede mogelijkheid was voor de bezoekers uit Genua. Andrea Bertolacci raakte het zijnet.

Vervolgens creëerde Napoli de betere kansen. Dries Mertens en Allan kregen de bal niet tussen de palen en Lorenzo Insigne raakte met een kopbal de doellat. De grootste tegenvaller voor de thuisploeg was het uitvallen van Marek Hamsik; de aanvoerder kon niet verder vanwege een dijbeenblessure.

Nadat in de tweede helft ook Mertens het aluminium had geraakt, nam Napoli toch de leiding. Raúl Albiol kroonde zich tot man van de wedstrijd met een rake kopbal uit een hoekschop. Insigne miste in de slotfase nog een goede kans, waardoor het 1-0 bleef en de kampioensstrijd in Italië dus zeer spannend blijft.

Uitslagen Serie A zondag
Hellas Verona - Atalanta Bergamo 0-5
Benevento - Cagliari 1-2
Torino - Fiorentina 1-2
Sampdoria - Internazionale 0-5
Lazio - Bologna 1-1
Napoli - Genoa 1-0
AC Milan - Chievo 3-2
Crotone - AS Roma 0-2

Vierklapper Ronaldo in knotsgek duel van Real Madrid

Real Madrid heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Atlético. In eigen stadion werd Girona opzij gezet in een doelpuntenfestijn.

Real kwam na iets meer dan tien minuten al op voorsprong. Na een kort genomen hoekschop werd Cristiano Ronaldo bediend door Toni Kroos. De Portugees haalde met links in één keer uit: 1-0. Girona, zevende in La Liga, deed binnen twintig minuten echter wat terug, want Cristhian Stuani maakte 1-1.

In de tweede helft lukte het Real Madrid wel om het overwicht om te zetten in een overwinning, al bleef de defensie ook kansen weggeven. De wedstrijd liep uit op een doelpuntenfestijn nadat Ronaldo er via de onderkant van de lat 2-1 van maakte en Lucas Vázquez op aangeven van de Portugees de voorsprong vergrootte.

Ronaldo maakte na 64 minuten zelf zijn hattrick compleet en daarna was het weer de beurt aan Girona. Stuani maakte zijn tweede goal van de avond. Gareth Bale en opnieuw Ronaldo, die zijn vijftiende goal in de laatste zes thuisduels maakte, zorgden voor het slotakkoord en tussendoor scoorde Juanpe namens de gasten. Het werd daardoor 6-3.

Met nog negen duels te gaan staat Real Madrid derde in La Liga en het gat met Atlético Madrid is geslonken tot vier punten. De Madrileense rivaal verloor zondag met 2-1 van Villarreal. Na de interlandperiode gaat de Koninklijke op bezoek bij degradatiekandidaat Las Palmas.

Watabe pakt eindelijk grote prijs op noordse combinatie

De Japanner Akito Watabe heeft zondag voor het eerst in zijn carrière een écht grote, individuele prijs gewonnen op de noordse combinatie. In het Duitse Klingenthal eindigde hij zondag als derde, waardoor de Japanner - die in 2009 met het Japanse team wereldkampioen werd - het World Cup-klassement won.

Watabe won het schansspringen en mocht de tien kilometer langlaufen dus als eerste aanvangen. Hij werd op achttien seconden gevolgd door de snelle Noor Jan Schmid, terwijl vooral ook de Duitsers Fabian Riessle (+0:36) en Johannes Rydzek (+0:46) kans leken te maken om zich in de strijd om de winst te mengen. 

Schmid was halverwege de wedstrijd bijgehaald door de twee Duitsers, die in gestaag tempo tijd wonnen op Watabe. Bij het ingaan van de laatste, twee kilometer lange ronde was het verschil nog een dikke vijf seconden en kort daarop was het gat gedicht. In de eindsprint moest Watabe de Duitsers laten gaan, waarna Riessle met zijn puike sprintkwaliteiten Rydzek erop wist te leggen.

Watabe kwam met gebalde vuisten als derde over de finish, want de eeuwige tweede verzekerde zich van de eindzege in het World Cup-klassement, voor het eerst in zijn carrière.

Fiorentina vernoemt trainingscentrum naar Astori

Het trainingscentrum van Fiorentina wordt binnenkort vernoemd naar Davide Astori, de aanvoerder die eerder deze maand plotseling overleed.

Dat maakte clubpresident Mario Cognigni in gesprek met Premium Sport bekend, in de aanloop naar de uitwedstrijd van zondagmiddag tegen Torino. Ook bij dat duel werd uitgebreid stilgestaan bij het tragische overlijden van de verdediger die slechts 31 jaar werd.

"Dit was zijn thuis. Het is de eerste stap in een serie initiatieven voor Davide. Hij was een speciaal persoon", aldus Cognigni. Fiorentina kwam vorige week zondag voor het eerst in actie sinds de dood van Astori. Voor eigen publiek werd Benevento toen met 1-0 verslagen.

Voorafgaand aan het duel met Torino bezet La Viola de negende plaats in de Serie A. Het trainingscentrum van de club, dat nu Campini heet, krijgt straks de naam 'Centro Sportivo Davide Astori'.

Osaka pakt in Indian Wells haar eerste WTA-titel

Naomi Osaka heeft het WTA-toernooi van Indian Wells gewonnen. De 20-jarige Japanse versloeg in de finale haar leeftijdsgenoot Daria Kasatkina uit Rusland: 6-3, 6-2.

Osaka, aan het begin van de week de nummer 44 van de wereld, boekte haar eerste toernooizege op de WTA-tour. Tot nu toe was haar beste resultaat een finaleplaats op het toernooi van Tokio. De Japanse staat maandag op plaats 22 van de wereldranglijst.

De Japanse was het toernooi begonnen met een zege op Maria Sharapova. Vervolgens won Osaka van Agnieszka Radwanska, Sachia Vickery, Maria Sakkari en Karolína Plíšková en Simona Halep. Alleen tegen de Griekse Sakkari moest de 20-jarige Japanse een set afstaan.

Icardi schittert bij ruime zege Internazionale

Internazionale heeft dankzij Mauro Icardi een klinkende overwinning neergezet in de Serie A. De bezoekers waren snel klaar met Sampdoria.

Mauro Icardi, die ooit zijn profdebuut maakte bij Sampdoria, was de grote man bij Inter. Nadat Ivan Perisic met een kopbal de openingstreffer maakte, was Icardi in het laatste kwartier van de eerste helft liefst drie keer trefzeker. Eerst benutte de 25-jarige Argentijn een strafschop, daarna scoorde hij met een hakbal en vlak voor de pauze schoot hij een rebound binnen.

De eerste goal van Icardi leverde hem een mijlpaal op, want het was voor de Zuid-Amerikaan zijn honderdste doelpunt in de Serie A. Hij is de op vijf na jongste speler in de Italiaanse voetbalgeschiedenis die dat doelpuntenaantal heeft bereikt. Kort na de pauze ging Icardo vrolijk verder en maakte hij met een volley ook nog zijn vierde van de middag.

Internazionale kreeg daarna nog wel wat kansen, maar er werd niet meer gescoord. Het team van coach Luciano Spalletti bezet nu de vierde plaats in de Serie A. De voorsprong op nummer vijf Lazio is twee punten, terwijl AS Roma (derde) maar één punt meer heeft.

Overige uitslagen
AC Milan - Chievo 0-5
Benevento - Cagliari 1-2
Crotone - AS Roma 0-2
Hellas Verona - Atalanta Bergamo 0-5
Torino - Fiorentina 1-2
Lazio - Bologna 0-1
Napoli - Genoa 0-0
Udinese - Sassuolo 1-2
SPAL - Juventus 0-0

Koningspaar trots op Nederlandse paralympiërs

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn trots op de Nederlandse paralympiërs. Dat liet het koningspaar zondag weten via Twitter. De Paralympische Spelen eindigden zondag na de sluitingsceremonie in Pyeongchang.

"Prachtige sportmomenten van #TeamNL tijdens de Paralympische Spelen. Trots op onze Nederlandse atleten", was de boodschap op het officiële Twitteraccount van het Koninklijk Huis. Hetzelfde bericht was te lezen op Instagram.

Met drie keer goud, drie keer zilver en een bronzen medaille waren het de succesvolste Paralympics ooit voor Nederland. Bibian Mentel was met twee gouden medailles de beste Nederlandse in Zuid-Korea. De andere winnaar van goud, Jeroen Kampschreur, mocht de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie.

De medaillewinnaars worden vrijdag 23 maart ontvangen op Paleis Noordeinde. Ze mogen dan samen met de Nederlandse medaillewinnaars van de Winterspelen voor valide sporters op bezoek bij de koning en koningin en prinses Margriet. Voor het bezoek aan het paleis is er eerst nog een officiële huldiging in de Grote Kerk in Den Haag, verzorgd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Koningspaar trots op Nederlandse paralympiërs
Koningspaar trots op Nederlandse paralympiërs (Foto: ANP)

World Tour-beachvolleybaltoernooi Aalsmeer kent Nederlandse finale

Het beachvolleybaltoernooi van Aalsmeer, als éénsterrentoernooi een van de lager ingeschaalde toernooien op de FIVB World Tour, kent zondag sowieso een Nederlandse finale.

Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst trapten de zondag af met hun halve finale tegen de Nieuw-Zeelandse broers Ben en Sam O'Dea. Die wonnen de eerste set, maar Bouter en Varenhorst sloegen in set twee terug, waarna een spannende derde set Nederlandse winst opleverde: 18-21, 21-15, 15-13.

De andere halve finale gaat tussen Dirk Boehlé/Steven van de Velde en oud-wereldkampioenen Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, waardoor een Nederlandse finale zondagmiddag al zeker is.

Update 12.21 uur
Brouwer en Meeuwsen hebben hun halve finale gewonnen van Boehlé en Van de Velde. Het Nederlandse topduo was met 21-17, 21-15 te sterk en speelt zondagmiddag dus de finale.

Update 21.15 uur
Brouwer en Meeuwsen hebben het toernooi in Aalsmeer op hun naam geschreven. In de eindstrijd tegen Varenhorst en Bouter waren ze met 21-15, 21-19 een maatje te groot voor hun landgenoten.

Verkiezing R'dam klassieke links-rechtsstrijd

In Rotterdam wordt de verkiezingsstrijd woensdag een klassiek gevecht tussen linkse en rechtse partijen. Alle partijen willen meer banen, huizen en een duurzamere economie. VVD, Leefbaar Rotterdam (LR), CDA en D66 willen dat vooral via opleiding, markt, en koophuizen. SP, PvdA, GroenLinks en Nida zetten op in garantiebanen, betaalbare huurwoningen en strikte regels voor bedrijven om versneld duurzamer te worden.

Dat bleek tijdens het verkiezingsdebat van RTV Rijnmond dat zondag twee uur lang live vanuit het stadhuis was te zien op de regionale televisiezender. De kiezer bepaalt woensdag vooral of er rechtse of linkse oplossingen komen voor problemen in de havenstad.

Van het verwachte gevecht om de rechtse kiezer tussen de PVV en LR is weinig meer over. Debatten lijken slecht te werken voor de PVV. In de laatste peiling staat de partij op slechts een zetel en LR juist op elf.

Verkiezing R'dam klassieke links-rechtsstrijd
Verkiezing R'dam klassieke links-rechtsstrijd (Foto: ANP)

Noorse biatleten oppermachtig op estafette voor eigen publiek

De World Cup biatlon in het Noorse Oslo is zondag afgesloten met de estafette bij de mannen. Op de befaamde Holmenkollen stond geen maat op de Noorse ploeg, die met grote afstand de winst voor zich opeiste.

Bij de startlopers deden vooral Erik Lesser en Maxim Tsvetkov het uitstekend, waardoor de Duitser als eerste wisselde, voor de Rus. Benjamin Weger (Zwitserland), Lars Helge Birkeland (Noorwegen) en de Oekraïner Artem Pryma volgden op enkele seconden, waardoor het voorin de wedstrijd nog vrij dicht bij elkaar zat.

Na de tweede groep atleten hielden de Duitsers dankzij Simon Schempp stand in de voorste gelederen. Schempp wisselde gelijktijdig met de Noor Henrik L'Abee Lund en de Italiaan Lukas Hofer, terwijl ook Slovenië nog volop in de strijd was. Anton Babikov viel namens Rusland wat terug en wisselde op 25 seconden.

Tarjei Bø was de derde Noor en hij sloeg een serieus gat. Prima schieten en ijzersterk langlaufen bracht de Noren 35 seconden voorsprong op de Russen met Dmitriy Malyshko. Slovenië volgde zeer verrassend met Miha Dovzan als derde atleet, gevolgd door de Duitser Roman Rees en de Zweed Sebastian Samuelsson nog binnen een minuut van de Noren.

Tarjei Bø gaf over aan slotloper Johannes Thingnes Bø, zijn jongere broer, en die begon foutloos. Ook bij zijn laatste schietbeurt trof hij vijf schijven en dus was de winst alvast binnen voor Noorwegen, terwijl de rest de laatste schietbeurt nog aan moest vangen. Anton Shipulin deed dat als eerste en had één extra patroon nodig, waarmee de Russische tweede plek wel vrijwel zeker was.

Fredrik Lindström en Julian Eberhard vochten namens Zweden en Oostenrijk om de derde plek, terwijl de Duitser Arnd Peiffer daar met twintig tellen achterstand nauwelijks nog realistisch zicht meer op had. Eberhard liet Lindström al snel achter zich en hij stoomde zelfs door naar Shipulin. De Russische tweede plek bleek zo helemaal niet zeker, want die ging naar Oostenrijk, voor de Russen.

Van Gaal "bespioneerde" spelers bij Man United en Bayern München

Louis van Gaal vindt dat sommige spelers van Manchester United hem hebben misleid toen de voormalige bondscoach daar nog manager was.

Van Gaal stuurde soms e-mails naar zijn selectie en hij liet een tracker meesturen om te kunnen zien of de spelers die berichten wel lazen. "Ik stuurde e-mails naar spelers, waarin ik bijvoorbeeld hun sterke en zwakke punten benoemde. Ik ontwikkelde de digitale tracker samen met mijn ict-man", vertelt de 66-jarige Amsterdammer aan Bild.

"Elke speler kon inloggen. Ik gaf iedere speler de mogelijkheid om zich thuis voor te bereiden op een gesprek met mij. Dan konden we erover praten in een één-op-één-gesprek." Sommige spelers openden de mails op hun telefoon, maar vervolgens deden ze twintig minuten iets anders. Zo leek het alsof ze het bericht wel hadden gelezen.

"Dat toont vooral aan dat ze geen professionals zijn en daar heb ik met ze over gesproken", aldus Van Gaal. "Bij Bayern München deed ik hetzelfde met de e-mails. Ik ben ervan overtuigd dat een echte professional ook wil leven als een professional. Arjen Robben bijvoorbeeld, die leest de e-mails wel." De coach werd na zijn tweede seizoen bij United ontslagen, ondanks dat de ploeg toen de FA Cup won.

Barcelona spaart Athletic met kleine score

Barcelona heeft mede dankzij een goal van Lionel Messi met 2-0 gewonnen van Athletic Club. De bezoekers mochten niet klagen dat de score niet hoger opliep.

De ploeg uit Bilbao had met name in de eerste helft niks te zeggen in Camp Nou. Barça was superieur en na een aanval via Messi en Jordi Alba kon Paco Alcácer de score al na acht minuten openen. De 2-0 kwam op naam van Messi, die van buiten het strafschopgebied hard raak schoot.

Kepa Arrizabalaga, de keeper van Athletic, voorkwam vervolgens met enkele reddingen dat Barcelona uitliep naar een monsterscore. Hij had bovendien het geluk dat Philippe Coutinho twee keer het aluminium raakte en ook voor Paulinho stond de paal een doelpunt in de weg.

Athletic haalde in de tweede helft een beter niveau, maar het kon de Catalanen niet echt in de problemen brengen. Het meeste gevaar kwam nog bij een schot van Iñigo Lekue en een kopbal Aritz Aduriz. Barcelona kon de wedstrijd probleemloos uitspelen.

Met nog negen speelronden op het programma is de voorsprong van Barça nu elf punten op Atlético Madrid. De Rojiblancos spelen zondagavond nog tegen Villarreal (uit). Na de interlandperiode gaat de Spaanse koploper op bezoek bij Sevilla, Atlético ontvangt dan het Deportivo La Coruna van Clarence Seedorf.

Overige uitslagen
Leganés - Sevilla 2-1
Celta de Vigo - Málaga 0-0
Villarreal -Atlético Madrid 2-1
Deportivo La Coruña - Las Palmas 1-1
Valencia - Alavés 3-1
Real Sociedad - Getafe 1-2
Real Betis Sevilla - Espanyol 3-0
Levante - Eibar 1-1
Real Madrid - Girona 20.45u

Leipzig verrast Bayern in eigen huis

RB Leipzig heeft zondag een mooie overwinning behaald op Bayern München. De Duitse koploper kwam nog wel op voorsprong.

Na twaalf minuten was het Sandro Wagner die een voorzet van James Rodríguez tegendraads in het doel kopte. De aanvaller verving Robert Lewandowski in de basis, terwijl Arjen Robben niet aan de aftrap verscheen vanwege een kleine spierblessure. Ook Leipzig had de opstelling aardig gewijzigd; Emil Forsberg en Timo Werner begonnen op de bank.

Ondanks de snelle voorsprong voor Bayern was Leipzig veel sterker. Yussuf Poulsen miste een geweldige kans op de gelijkmaker en Bayern-keeper Sven Ulreich hield later ook Bruma van scoren af. Na 37 minuten was het wel raak toen Naby Keita van dichtbij wist te scoren.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en nadat Bruma een aardige kans had gemist, was Werner wel trefzeker. De spits die voor rust al inviel voor de geblesseerde Marcel Sabitzer knalde de bal hard en laag in de hoek. Leipzig had de wedstrijd daarna kunnen beslissen en ook Bayern werd nog wel gevaarlijk, maar het bleef bij 2-1.

Bayern München heeft ondanks de nederlaag nog steeds een enorme voorsprong op nummer twee Schalke 04, namelijk zeventien punten. Als Schalke zaterdag niet wint van Freiburg, kan Bayern dezelfde dag al kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund.

Overige uitslagen
Borussia Dortmund - Hannover 96 1-0
1. FC Köln - Bayer Leverkusen 2-0
SC Freiburg - VfB Stuttgart 1-2
Borussia Mönchengladbach - 1899 Hoffenheim 3-3
Eintracht Frankfurt - FSV Mainz 05 3-0
FC Augsburg - Werder Bremen 1-3
Hamburger SV - Hertha BSC 1-2
VfL Wolfsburg - Schalke 04 0-1

Chelsea via verlenging naar Wembley

Chelsea heeft zich als laatste geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. Op bezoek bij Leicester City had de kampioen een verlenging nodig.

The Blues kregen na een lastige beginfase wat meer grip op de wedstrijd en Álvaro Morata kreeg na bijna een halfuur een goede kans. Zijn schot was niet genoeg in één van de hoeken gemikt. Drie minuten voor de pauze was het wel raak voor de Spanjaard, die uit een counter een pass van Willian afrondde.

Door een fout van Willy Caballero kwam Leicester na rust bijna langszij. De keeper leverde in bij Riyad Mahrez, die de bal van grote afstand niet tussen de palen kreeg. Even later liet Jamie Vardy met een kopbal een nog grotere kans onbenut. Een kwartier voor tijd viel de verdiende gelijkmaker alsnog; Vardy scoorde vanuit een scrimmage voor het Londense doel.

In de verlenging die volgde trok Chelsea de wedstrijd toch naar zich toe. Halverwege was het Pedro die tussen twee tegenstanders in raak kon koppen. De Engelse kampioen, die vorig jaar in de finale verloor van Arsenal, mag daardoor naar Wembley voor de halve finales van de FA Cup. Eerder wisten Tottenham Hotspur, Manchester United en Southampton zich al te kwalificeren.

Darter White boekt dagzege in zesde Players Championship, Wattinema verslaat MvG

Darter Ian White heeft zondag Players Championship 6 op zijn naam geschreven. Diamond was in de finale van het toernooi in Milton Keynes te sterk voor Dave Chisnall het werd 6-5. De Nederlanders hadden een bijrol vandaag. Jermaine Wattinema en Jelle Klaasen werden in de vierde ronde uitgeschakeld. 

In de finale mocht Chisnall beginnen, maar White pakte direct de break. Op 4-4 herstelde brak Chisnall terug. Met een 61-finish kwam Chizzy op matchpoint en kreeg de kans in de volgende leg op bullseye om de partij uit te gooien. Hij verzaakte, waarna White met dubbel tien er 5-5 van maakte. In veertien legs besliste White vervolgens de finale in zijn voordeel. Het is al weer zijn achtste Pro Tour-zege. 

De beste Nederlanders waren Wattimena en Klaasen, die allebei verloren bij de laatste zestien. Wattimena versloeg
een ronde eerder Michael van Gerwen met 6-4, maar verloor vervolgens van Stephen Bunting met 6-3. Klaasen versloeg Jamie Caven en Steve Beaton met 6-4, maar bij de laatste 16 was James Wilson hem te slim af en verloor 6-3. Van Gerwen, Jimmy Hendriks, Jan Dekker en Jeffrey de Zwaan verloren allemaal bij de laatste 32.

Volgende week reizen de darters af naar Leverkusen voor de European Darts Open, het eerste toernooi op de Euro Tour. 48 darters strijden op het podium voor de titel. Namens Nederland zijn Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zeker van een plekje. De overige landgenoten dienen zich donderdagavond te kwalificeren in het Europese kwalificatietoernooi. 

Players Championship 6 - Laaste 32
Jermaine Wattimena 6 | 4 Michael van Gerwen
Stephen Bunting 6 | 1 Jimmy Hendriks
Dave Chisnall 6 | 3 Cristo Reyes
Ricky Evans 6 | 4 Simon Stevenson
James Wilson 6 | 4 Daryl Gurney
Jelle Klaasen 6 | 4 Steve Beaton
Rob Cross 6 | 5 Mickey Mansell
Josh Payne 6 | 2 Chris Dobey
George Killington 6 | 5 Jan Dekker
Mervyn King 6 | 3 Kyle Anderson
Richard North 6 | 1 Steve West
Dimitri Van den Bergh 6 | 5 Kim Huybrechts
James Wade 6 | 5 Jeffrey de Zwaan
Ian White 6 | 3 Keegan Brown
Ryan Joyce 6 | 1 Robert Thornton
John Henderson 6 | 5 Madars Razma

Laatste zestien
Stephen Bunting 6 | 3 Jermaine Wattimena
Dave Chisnall 6 | 2 Ricky Evans
James Wilson 6 | 3 Jelle Klaasen
Rob Cross 6 | 4 Josh Payne
Mervyn King 6 | 3 George Killington
Dimitri Van den Bergh 6 | 4 Richard North
Ian White 6 | 1 James Wade
John Henderson 6 | 3 Ryan Joyce

Kwartfinale
Dave Chisnall 6 | 3 Stephen Bunting
James Wilson 6 | 4 Rob Cross
Mervyn King 6 | 3 Dimitri Van den Bergh
Ian White 6 | 2 John Henderson

Halve finale
Dave Chisnall 6 | 5 James Wilson
Ian White 6 | 3 Mervyn King

Finale
Ian White 6 | 5 Dave Chisnall

Langlaufer Klæbo jongste eindwinnaar World Cup ooit

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft als jongste man ooit de eindzege gepakt in de World Cup. De 21-jarige Noor eindigde in het Zweedse Falun als 25e in de afsluitende driedaagse wedstrijd en dat was voldoende.

De Rus Alexander Bolshunov vertrok als leider in het klassement als eerste, 38 seconden voor Klæbo. In de twintig seconden na de Noor vertrokken nog zeven mannen, maar al na amper een kilometer was die hele groep bij elkaar gekomen, om zo gezamenlijk te jagen op Bolshunov. 

De Fin Ristomatti Hakola werd al snel gelost uit de groep, die toch tijd verloor op Bolshunov: na ruim vijf kilometer lag men zo'n 55 seconden achter de Rus, die nog geen enkel teken van zwakte toonde. Een tweede groep sloot ondertussen aan bij de achtervolgers, waardoor dat er ruim vijftien werden.

Dat Bolshunov niet meer bijgehaald ging worden was wel duidelijk en dus ging het om plaats twee. Het was Alex Harvey die het tempo omhoog gooide en de Zwitser Dario Cologna sprong gelijk mee met de Canadees, net als Martin Johnsrud Sundby uit Noorwegen.

Ook Maxim Vylegzhanin sloot weer aan bij de drie, terwijl Bolshunov verderop de winst pakte. Harvey bleek in de sprint om plek twee de rapste: de Canadees klopte Cologna en Sundby, terwijl Klæbo als 25e over de streep bolde. Voor hem was dat genoeg om de eindzege in de World Cup definitief veilig te stellen, als jongste winnaar ooit.

Herlings wint MXGP in eigen land

Jeffrey Herlings heeft zondag de MXGP in Valkenswaard gewonnen. Ondanks een slechte startpositie won de KTM-coureur beide races op indrukwekkende wijze. Door de zege is Herlings ook leider in de stand voor het wereldkampioenschap.

 

Valpartij Cairoli & inhaalactie Herlings - MXGP of EUROPE 2018 (Bron: Youtube)

Door een val en gebroken wiel in de kwalificatie op zaterdag moest Herlings in beide races vanaf de negentiende plaats starten. In de eerste race had hij een goede start en was binnen no time opgeklommen naar de tweede plaats. In de slotfase reed hij de achterstand op grootste concurrent Antonio Cairoli dicht. In het losse zand maakte de Italiaan een foutje en viel. Herlings nam de eerste plaats over en behield die positie tot aan de finish. Cairoli werd tweede, voor de Belg Jeremy van Horebeek op plaats drie. Glenn Coldenhoff werd vijfde.

In de tweede race had Herlings een mindere start maar er volgde opnieuw een snelle inhaalrace. In de slotfase zette hij opnieuw druk op Cairoli. Dit keer had hij geen valpartij nodig maar ging de regerend wereldkampioen op eigen kracht voorbij. Teamgenoot Coldenhoff deed het een plaats beter dan in de eerste race en werd vierde.

Door het winnen van de grand prix gaat Herlings nu alleen aan kop de het wereldkampioenschap. De Brabander heeft zes punten voorsprong Cairoli.

Wetsvoorstel seksuele intimidatie, wat betekent dit?

Op 10 maart schreven wij er al over, de PvdA en CDA willen dat seksuele intimidatie strafbaar wordt gesteld zodat de politie boetes kan uitdelen aan daders. Lodewijk Asscher (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) hebben afgelopen dinsdag een wetsvoorstel ingediend dat de basis moet vormen voor het aanpassen van de huidige wetgeving.

Het voorstel moet de weg vrijmaken om seksuele intimidatie strafbaar te stellen met het oog op de bescherming van de openbare orde. Denk hierbij aan uitingen die iemand in een intimiderende, onvrije situatie brengen en die iemand beperken om zichzelf vrij te bewegen in het openbaar.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten uitlatingen die er bestaan. Uitingen die inbreuk maken op iemands waardigheid of persoonlijke integriteit zullen niet het eerste uitgangspunt zijn van het voorstel omdat deze al strafbaar zijn door de bestaande wetten.

Wat is de huidige situatie

In het algemeen grijpt de overheid niet in tegen geseksualiseerde uitingen, tenzij de openbare orde of de goede zeden zijn geschonden. Het gaat dan om delicten als discriminatie, belediging, laster en smaad. Ook is er reden om in te grijpen bij schendingen van de lichamelijke en seksuele integriteit of de algemene eerbaarheid. Deze gedragingen zijn strafrechtelijk genormeerd als zedendelict in het Wetboek van Strafrecht. Dit zijn de delicten verkrachting, aanranding, vormen van ontucht en schennis van eerbaarheid.

Pas op het moment dat seksuele intimidatie plaatsvindt binnen een institutionele context, dat wil zeggen in een verhouding waarin het slachtoffer zich niet zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn rechtspositie, economische positie of gezondheid aan het gedrag kan onttrekken, bestaan er wettelijke bepalingen. Dan gaat het om bepalingen in het  Burgerlijk Wetboek (BW), de Wet gelijke behandeling mannen en vrouwen (WGBMV) en de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) die bescherming moeten bieden op de werkplek, op school of in een zorginstelling.

Onder seksuele intimidatie in deze wetten wordt verstaan: enige vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.

Op lokaal niveau krijgt de aanpak van seksuele intimidatie al langer aandacht. In Rotterdam is het per 1 januari 2018 strafbaar en in Amsterdam sinds 2016. In beide gevallen is het per APV geregeld met als bijzonderheid dat Amsterdam de regel nog niet handhaaft omdat, zowel bij de handhavers als bij het publiek, het nog onvoldoende bekend is dat straatintimidatie strafbaar is. Ook in andere gemeenten worden voorbereidingen getroffen om seksuele intimidatie strafbaar te stellen.

Wat er verandert wanneer de wet wordt aangenomen

Seksualiserende uitingen die een persoon in een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsbare situatie kunnen brengen zullen strafbaar worden. Denk hierbij aan verbale vormen van intimidatie zoals het doen van seksueel getinte verzoeken, het maken van seksuele toespelingen, schelden, naroepen en sissen. Ook fysieke vormen van intimidatie zoals het ongewenst aanraken van iemand, iemand belemmeren de weg te vervolgen en het maken van seksueel getinte gebaren zullen strafbaar worden gesteld.

Om de overtreding aan te kunnen tonen is de constatering door de desbetreffende opsporingsambtenaar voldoende. De opzet van het strafbare feit hoeft niet te worden aangetoond. Evenmin is aangifte van het slachtoffer nodig. Al kunnen slachtoffers uiteraard wel aangifte doen. Daarbij kunnen getuigen en beeldmateriaal behulpzaam zijn.

Wetsvoorstel seksuele intimidatie Tweede Kamer (Foto: ANP)
Wetsvoorstel seksuele intimidatie Tweede Kamer (Foto: ANP)

Russell Simmons ontkent seksueel misbruik

Russell Simmons ontkent de verhalen dat hij vrouwen zou hebben misbruikt en verkracht. De muziekproducent stelt dat alle beschuldigingen aan zijn adres 'vals' zijn, meldt TMZ.

In de afgelopen maanden kwamen meerdere verhalen naar buiten van vrouwen die Simmons beschuldigen van seksueel misbruik. In november stapte hij op bij zijn bedrijven, nadat een scriptschrijfster in The Hollywood Reporter zei dat de hiphopbaas haar misbruikt had in 1991. "Alhoewel ik nooit gewelddadig ben geweest, heb ik me wel decennialang gedachteloos en ongevoelig opgesteld in sommige relaties", zei Simmons in december.

"Ik heb geen geweld in me, dat heb ik nooit gehad", zegt de zestigjarige producer nu in een video van TMZ. "Ik zal nooit iemand kwaad doen, maar dit is een moeilijke periode."

Russell Simmons ontkent seksueel misbruik
Russell Simmons ontkent seksueel misbruik (Foto: BuzzE)

Uitslag PEC Zwolle - Feyenoord

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PEC Zwolle en Feyenoord. De bezoekers kwamen dankzij Robin van Persie al binnen een kwartier op een 2-0 voorsprong en liep gedurende de wedstrijd uit tot 4-1. In de slotfase kwam PEC Zwolle nog terug tot 4-3 maar de gelijkmaker zat er niet meer in. Feyenoord passeert daardoor op de ranglijst FC Utrecht en bezet nu weer de vierde plek.

Nicolas Freire (r) in duel met Feyenoord-speler Nicolai Jorgensen (l). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Nicolas Freire (r) in duel met Feyenoord-speler Nicolai Jorgensen (l). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

PEC Zwolle

3 - 4

Feyenoord

 52' Saymak
 85' Parzyszek(pen)
 88' Parzyszek
   10' v.Persie
 15' v.Persie
 51' El Ahmadi
 78' Vilhena
 
 Gele kaart: , Berghuis, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.250
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
v.d.Berg
Freire
Ligeon
Thomas
Saymak (Parzyszek/ 72)
Dekker
Namli
Menig (Ondaan/83)
Mokhtar (Israelsson/83)
  Jones
Diks
v.Beek
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
v.Persie (Toornstra/53)
Vilhena
Berghuis (Botteghin/90)
Jörgensen
Boëtius

Roma boekt derde zege op rij, ook Milan wint

AS Roma handhaaft zich in de top drie van de Serie A. De Romeinen pakten drie punten bij Crotone, terwijl AC Milan nog net won.

Na de competitiezeges op Napoli en Torino moest Roma zondagmiddag punten zien te halen bij Crotone, dat in degradatiegevaar verkeert. De bezoekers, die afgelopen week de kwartfinales van de Champions League bereikten, namen de leiding via Stephan El Shaarawy. Hij scoorde van dichtbij uit een voorzet van Aleksandar Kolarov.

AS Roma was veel sterker dan Crotone, al bleef de beslissing in de wedstrijd tot een kwartier voor tijd uit. Toen stelde Radja Nainggolan met een schot van buiten de zestien de punten veilig. De Romeinen hebben vier punten voorsprong op nummer vier Internazionale, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

AC Milan werd donderdag door Arsenal uitgeschakeld in de Europa League en de Rossoneri hadden het met Chievo ook zeer lastig. Hakan Calhanoglu opende weliswaar de score, maar een goal van Mariusz Stepinski en een prachtige knal van Roberto Inglese ging Chievo, de nummer zestien van Italië, verrassend met een voorsprong rusten.

In de tweede helft kwam het toch nog goed voor Milan. Patrick Cutrone maakte al snel gelijk en acht minuten voor tijd bepaalde André Silva de eindstand op 3-2. Het elftal van Gennaro Gattuso staat zesde en is Lazio (drie punten meer) en Inter (vijf punten meer) nog niet uit het oog verloren.

Overige uitslagen Serie A:
Hellas Verona - Atalanta Bergamo 0-5
Benevento - Cagliari 1-2
Torino - Fiorentina 1-2
Sampdoria - Internazionale 0-5

'Russische diplomaten mogen niet bij Skripal'

Russische diplomaten krijgen geen toegang tot de vergiftigde oud-spion Sergej Skripal. Dat liet de Russische ambassade in Moskou weten aan persbureau TASS. "Ons verzoek is afgewezen omdat de Britten hem zien als een Brits staatsburger."

De Russische ambassadeur in Londen klaagde eerder al dat geen informatie wordt verstrekt over de dochter van Skripal, die de Russische nationaliteit heeft. Dat is volgens de diplomaat, Aleksandr Jakovenko, een schending van het internationaal recht. Rusland heeft recht op informatie over de gezondheid van zijn burgers, concludeerde Jakovenko volgens TASS.

Het is niet verwonderlijk dat de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk een Russisch bezoek aan Skripal afhouden. De Britse regering wees na de zenuwgasaanval met een beschuldigende vinger naar Moskou. De Russen zeggen niets met de aanval te maken te hebben.

'Russische diplomaten mogen niet bij Skripal'
'Russische diplomaten mogen niet bij Skripal' (Foto: ANP)

Achilles Bocholt wint opnieuw de BENE-League

De handballers van Achilles Bocholt hebben ten koste van OCI-Lions de BENE-League gewonnen. Voor de Belgische ploeg is het de tweede keer op een rij dat men de competitie voor de twaalf beste Belgische en Nederlandse clubs wint.

Achilles nam al snel een 5-2 voorsprong in de wedstrijd. Vervolgens liepen de Belgen nog eens vijf punten weg bij Lions. Dat was het signaal voor de spelers uit Sittard-Geleen om iets aan de achterstand te doen en een afstraffing te voorkomen. Bij de rust was de achterstand teruggebracht tot 18-16.

In de tweede helft bleven de Belgen een voorsprong houden maar was het verschil continue maar enkele punten. In de slotfase ging Lions risico nemen maar de voorsprong van Achilles kwam niet meer in gevaar. De eindstand was 34-31. Achilles Bocholt won de BENE-League ook al in 2013 en 2017.

De wedstrijd voor de derde plaats werd gewonnen voor Fiqas Aalsmeer. De Nederlandse club was met 31-28 te sterk voor Initia Hasselt uit België.

Wereldbeker zege Schouten op massastart, Noorwegen wint teamsprint

Simon Schouten heeft de laatste massastart van het wereldbekerseizoen gewonnen. De Nederlander reed in de laatste rondes van de massastart samen weg met Shota Nakamura en klopte hem makkelijk in de eindsprint.

De Rus Danila Semerikov kwam als derde over de streep in Minsk. Bart Swings werd vierde en doordat hij de Italiaan Andrea Giovannini (vijfde) voorbleef, pakte de Belg ook de eindzege op de massastart.

De teamsprint voor mannen gewonnen door Noorwegen. Bjørn Magnussen, Henrik Rukke en Havard Lorentzen wonnen met meer dan anderhalve seconde voorsprong op Rusland, die genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Nederland deed bij de wereldbekerfinale niet mee aan dit onderdeel en eindigde op de tiende plaats. In het klassement was Canada al zeker van de eindzege.

Sato wint massastart bij de vrouwen, teamsprintzege voor Rusland

Ayano Sato heeft de laatste massastart bij de vrouwen van het wereldbekerseizoen gewonnen. In Minsk was de Japanse schaatsster in de eindsprint net iets sneller dan de Canadese Ivanie Blondin. Francesca Lollobrigida uit Italië moest genoegen nemen met een derde plaats.

De Italiaanse wist met haar derde plaats wel de overwinning in het wereldbekerklassement veilig te stellen. Irene Schouten kwam voor Nederland in actie op de massastart, maar ze kwam niet verder dan een negende plaats.

In de slotronde sloegen Sato en Blondin een gaatje. De Japanse won vervolgens in de sprint net van de Canadese. Het was de tweede wereldbekerzege van het seizoen voor Sato, die ook in Heerenveen de beste was.

Bij de teamsprint voor vrouwen won Rusland. Angelina Golikova, Olga Fatkulina en Elizaveta Kazelina snoteerde een tijd van 1.28,24. Nederland, met Letitia de Jong, Lotte van Beek en Marrit Leenstra op het ijs, werd tweede op de teamsprint in 1.28,57. Noorwegen werd derde in een tijd van 1.28,65. Dat was wel voldoende voor een tweede plaats in het eindklassement achter Rusland. Nederland werd derde in dat klassement.

Engelsman rijdt feesttent in: 13 gewonden

Een Engelsman is gisteravond met zijn auto een feesstent ingereden nadat hij kort ervoor eruit was gezet.

Op de dansvloer vielen dertien gewonden. De meesten liepen botbreuken op, niemand verkeert in levensgevaar. Volgens de politie is het goed mogelijk dat anderen de plek des onheils eerder hebben verlaten waardoor het aantal gewonden hoger kan zijn. Het incident speelde zich af in Gravesend, zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Londen.

De 21-jarige dader is gearresteerd, hij wordt beschuldigd van poging tot moord. De politie behandelt deze zaak niet als terrorrisme. De eigenaar van de nachtclub, van wie de tent is, bedankt via Facebook de uitsmijters en gasten die hebben voorkomen dat de automobilist meer schade aanrichtte.

Getuigen spraken van paniek en chaos toen de man de feesttent binnenreed.

Engelsman rijdt feesttent in: 13 gewonden (bron: YouTube)

Dehaes wint GP Denain, Welten vijfde

Kenny Dehaes heeft de 59e editie van GP Denain gewonnen. De Belg van WB Aqua Protect Veranclassic ging in de laatste kilometer in de aanval en bleef net het sterk uitgedunde peloton voor. De Fransman Hugo Hofstetter won de sprint van het peloton, voor zijn landgenoot Julien Duval. Bram Welten was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

De organisatoren van de GP Denain besloten vanmorgen om de koers in te korten vanwege het slechte weer. Alle kasseistroken werden eruit gehaald, behalve de slotstrook van slotstrook van Abscon, waar de renners drie keer over heen moesten.

Na 25 kilometer leek er een belangrijke groep met Wout van Aert`, Sylvain Chavanel en Adrien Petit weg te rijden, maar het peloton liet niet begaan. Ook andere renners probeerde om in de aanval te gaan, maar mede door de harde wind kon niemand echt wegrijden.

Pas na de eerste kasseienstroken wist een vluchtgroepje weer voorop te raken. Jonas Koch, Nikolay Trusov en Preben Van Hecke reden een voorsprong van één minuut bij elkaar. Later zouden Sylvain Chavanel, Frederick Backaert, Nico Denz, Kenny Dehaes, Yannick Martinez, Dmitriy Kozontchuk en Aimé De Gendt ook de aansluiting maken vooraan.

Bij het ingaan van de laatste ronde trok Direct Energie hard door aan kop van het peloton. Mede door de harde wind viel het peloton helemaal uit elkaar en ontstond er een nieuwe kopgroep van zeven renners met daarbij drie renners van Direct Energie: Damien Gaudin en Adrien Petit.

FDJ, de andere Franse ploeg, had de slag gemist en moest in de achtervolging op de kopgroep. Doordat Direct Energie de overhand had in de kopgroep was de samenwerking niet optimaal. Op de voorlaatste kasseienstrook liet Adrien Petit dan ook zijn medevluchters achter en had al snel een voorsprong van dertig seconden op de eerste achtervolgers, maar de Fransman viel in de slotfase stil. Ondertussen was het uitgedunde peloton aangesloten bij de eerste achtervolgers en met twee kilometer voor de finish werd Petit gegrepen.

In die laatste twee kilometer was de organisatie helemaal weg. Verschillende renners kozen daardoor de aanval, maar waaide evensnel terug. Op één kilometer koos Dehaes het perfecte moment en hield het knap vol. Hofstetter won de sprint voor de tweede plaats.

MotoGP-seizoen afgetrapt met mooie race en winst Dovizioso

Motorcoureur Andrea Dovizioso heeft de eerste MotoGP-race van het jaar gewonnen. De Italiaan was op het Losail International Circuit de beste tijdens de Grand Prix van Qatar, wat een fraaie openingsrace van het seizoen werd. 

Johann Zarco pakte bij de start vanaf poleposition de leiding, gevolgd door de Honda's van Marc Marquez en Dani Pedrosa, Danilo Petrucci, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Suzuki-coureurs Andrea Iannone en Alex Rins en vicewereldkampioen Dovizioso. Zo ontstond een Moto3-achtige kopgroep van maar liefst twaalf man, met debutant Franco Morbidelli die zich achterin die groep knap staande hield.

Ook Rossi had het mes tussen de tanden en de veteraan werkte zich via onder meer Marquez naar de tweede plek, vlak achter Zarco, terwijl Marquez en Petrucci om de derde plek vochten. In die strijd kwamen ook Dovizioso en Crutchlow zich mengen, waar Petrucci even voor pas op de plaats moest maken, met de eveneens sterk rijdende Rins achter zich.

Halverwege de race opende Rossi de aanval op leider Zarco, maar dat bleek geen succes. Il Dottore zag gelijk daarna Marquez binnendoor komen en ook Dovizioso kwam langszij, waarna de Italiaan de tweede plek zelfs over wist te nemen. Rins reed ondertussen nog altijd een stabiele race, maar tien ronden voor het einde ging het fout: de Spanjaard schoof zijn Suzuki onderuit en was klaar, net als de tegenvallende Lorenzo kort daarop.

De spanning begon toe te nemen en vijf ronden voor het einde moest Zarco zijn leiding afstaan: Dovizioso remde de Fransman uit en Marquez ging gelijk mee, terwijl ook Rossi zijn kans zag en Zarco passeerde. Dovizioso en Marquez doken gezamenlijk de slotronde in en streden om de zege, Rossi moest wat afhaken en zag achter zich hoe Crutchlow op plek vier de strijd om het podium op moest geven.

Marquez moest alles uit de kast trekken om voor de winst te gaan en deed dat in de allerlaatste bocht dan ook. De Spanjaard zette zijn Honda er met volle overtuiging naast, maar het bleek net niet genoeg om Dovizioso van de winst te houden. Dovi won, voor Marquez en Rossi, die werd gevolgd door Crutchlow, Petrucci, Maverick Viñales, Pedrosa en de naar plek acht teruggevallen Zarco.

Asperges laten langer op zich wachten door kou

Aspergeliefhebbers die reikhalzend uitkijken naar de nationale opening van het aspergeseizoen op 5 april, zullen niet blij zijn met het huidige weer. "Vanwege de kou dit weekend is het de vraag of alle telers op 5 april volop in productie zullen zijn", zegt voorzitter Sjraar Hoeijmakers van aspergecentrum Aceera.

"De nationale opening op 5 april gaan we halen, maar of iedereen volop in productie is, is de vraag. Maar asperges zullen er zijn", zegt Hoeijmakers.

Volgens hem bedraagt de vertraging, afhankelijk van hoe het weer zich herstelt, al snel vijf tot zeven dagen. "Het is nu een extreem koud weekend. En de kou is één ding, maar de schrale oostenwind verergert de situatie. Daardoor zal het wat langer duren voordat de asperges zijn volgroeid."

De gevolgen voor de consument zijn volgens de voorzitter niet enorm. "In het begin zal de prijs wat hoger zijn door een wat magerder aanbod. Maar dat zal zich na vijf tot zeven dagen wel hebben hersteld."

Asperges laten langer op zich wachten door kou
Asperges laten langer op zich wachten door kou (Foto: ANP)

Politieke puppy's: feliciteer Poetin niet

De puppy’s van de politiek in de vorm van politieke jongerenorganisaties doen op The Post Online (TPO) gezamenlijk een oproep aan Premier Mark Rutte om als signaal Vladimir Poetin niet te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

De organisaties SGP-jongeren (SGP), Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUni) en ROOD (SP) vinden de overwinning van Poetin een ‘klap in het gezicht van de Russische oppositie’. De organisaties zeggen dat bij een verkiezing de procedures vast dienen te staan maar de uitkomst onzeker dient te zijn. Volgens de jongeren is in Rusland al tientalen jaren het omgekeerde het geval.

Volgens hen is er sprake van een systemische oppositie in de Staatsdoema die loyaal is aan Poetin. Ook zou de Centrale Kiescommissie de partij van Poetin, Verenigd Rusland, sterk bevoordelen door de regels in het voordeel van die partij aan te passen. Dit resulteert dan in onduidelijkheid rond de verkiezingsdatum en hoogte kiesdrempel. Tevens is het de oppositie niet toegestaan om krachten te bundelen.

De oppositie en aanhang heeft ook te maken met intimidatie en onderdrukking. Zo zijn er gevallen bekend dat werkgevers personeel dreigen met sancties als niet de ‘juiste’ keuze wordt gemaakt. Invloedrijke oppositieleiders zouden regelmatig worden opgepakt en veroordeeld. Anders dan in Nederland betekent veroordeeld zijn in Rusland wettelijk uitsluiting van deelname aan verkiezingen.

Gezien het op zeer slechte voet staan met de Europese Unie is het ook de Raad van Europa niet toegestaan om toezicht te houden op de verkiezingspraktijken. De oppositie rest daarmee geen ander middel dan oproepen tot niet gaan stemmen en zo een lage opkomst te forceren. Een lage opkomst zou Poetins herverkiezing delegitimeren, ook dat lijkt niet te lukken.

Door Poetin niet te feliciteren zou Rutte miljoenen Russen die politieke vrijheid en eerlijke verkiezingen willen een hart onder de riem steken.

Uitslag Sparta Rotterdam - Ajax

Ajax heeft zich een goed verjaardagscadeau gegeven door in de Eredivisie met 2-5 te winnen van Sparta Rotterdam. De Amsterdammers vieren vandaag het 118-jarig bestaan van de club, maar hadden tegen de club van Dick Advocaat een helft nodig om op gang te komen. Daarna was het verzet van de Rotterdammers snel gebroken.

Ajax begon goed aan het duel, maar Sparta kreeg veruit de beste kansen. De Amsterdammers mochten zich gelukkig prijzen dat na een half uur spelen alleen Kramer het net wist te vinden. Mühren en Ahannach hadden daarvoor al de nodige mogelijkheden gemist. Snel erna maakte Huntelaar op aangeven van Neres gelijk. Vlak voor rust had Huntelaar moeten scoren en een goal van Wöber werd onterecht vanwege buitenspel afgekeurd.

In de tweede helft ging het na een uur spelen snel. Schöne scoorde schitterend uit een vrije trap en even later schoot Kluivert op aangeven van Van de Beek binnen. Ziyech deed met een fraaie krulbal vanaf rechts nog een duit in het zakje. Daarna nam Ajax gas terug, maar het belette Ziyech niet om vijf minuten voor tijd uit een vrije trap zijn tweede van de middag te maken. Sanusi scoorde in blessuretijd namens Sparta nog een eretreffer: 2-5.

Nico Tagliafico (l) in duel met Sparta speler Ryan Sanusi. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Nico Tagliafico (l) in duel met Sparta speler Ryan Sanusi. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

Sparta Rotterdam

2 - 5

AFC Ajax

31' Kramer
90+2' Sanusi
  33' Huntelaar
53' Schöne
59' Kluivert
66' Ziyech
86' Ziyech
 
Gele kaart: Chabot, Fischer (Sparta Rotterdam), De Ligt, Kristensen, Tagliafico (AFC Ajax)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.606
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Chabot
Nelom
Dougall
Mühren (Van Moorsel/70)
Sanusi
Verhaar (Dos Santos/70)
Kramer
Ahannach
  Onana
Kristensen (Veltman/70)
De Ligt
Wöber
Tagliafico
Ziyech
Schöne
Van de Beek
Neres (S.de Jong/74)
Huntelaar (Cassierra/83)
Kluivert

Niewiadoma de beste in Trofeo Alfredo Binda, Blaak tweede voor Vos

Kasia Niewiadoma heeft de twintigste editie van de Trofeo Alfredo Binda gewonnen. De Poolse van Canyon SRAM reed op de laatste beklimming weg en wist haar voorsprong vast te houden. In de achtergrond won wereldkampioene Chantal Blaak de sprint van de achtervolgers voor Marianne Vos.

In natte weersomstandigheden begon het peloton in Italië aan de derde wedstrijd van de Women’s World Tour. Niemand kwam in de beginfase weg uit het peloton. Pas bij het opdraaien van de lokale rondes, 65 kilometer van de finish, kwamen de eerste serieuze aanvallen.

Op de eerste van de twee beklimmingen op de lokale ronde brak het peloton in meerdere delen en op de tweede beklimming ging Alena Amialiusik in de aanval. Ze kreeg in eerste instantie Elinor Barker en Ane Santesteban met zich mee, maar Barker moest al snel afhaken vooraan.

Boels-Dolmans nam samen met Movistar op twee rondes van het einde de leiding in het peloton. De voorsprong van de twee leiders bedroeg op dat moment een halve minuut. Aan het begin van de derde ronde ging Karol-Ann Canuel in de aanval en kreeg zeven rensters met zich mee, maar de samenwerking kwam niet op gang in de achtervolgende groep, waardoor ze weer werden ingerekend door het uitgedunde peloton. 

Op de volgende beklimming was het Megan Guarnier die in de aanval ging. De Amerikaanse kreeg Malgorzata Jasinska met zich mee en ze kregen de ruimte van het peloton. De twee maakte, met nog 25 kilometer te gaan, de aansluiting bi de andere twee dames, die nog steeds vooruit reden. Bij het ingaan van de laatste ronde had het viertal een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. 

Op de voorlaatste beklimming van de dag versnelde Niewiadoma. De Poolse kreeg Canuel en Elisa Longo Borghini met zich mee en hadden al snel de kopgroep te pakken. Later zou er nog een groep aansluiten met onder andere Pauline Ferrand-Prevot en Marianne Vos. Op de laatste beklimming bleek de Poolse Niewiadoma de sterkste. Lucy Kennedy probeerde de Poolse nog wel te volgen, maar ze werd uiteindelijk gegrepen door de eerste achtervolgers, waar Blaak de sprint voor de tweede plaats.

Mogulskiër sluiten World Cup-seizoen af in Frankrijk

In het Franse Megève hebben de freestyleskiërs zondag het World Cup-seizoen op de moguls afgesloten. Voor de mannen en vrouwen stond nog één wedstrijd op het programma: die op de dual moguls, waarbij er telkens twee tegelijk naar beneden gaan. De jury wijst dan één winnaar aan, die doorgaat in het knock-outsysteem.

Bij de mannen bereikten Mikael Kingsbury uit Canada en de Fransman Benjamin Cavet de finale. Daarin werd de Canadees door vijf van de zeven juryleden aangewezen als winnaar, de zevende World Cup-zege van het seizoen voor de olympisch kampioen, die al zeker was van de eindzege in het World Cup-klassement. De Amerikaan Bradley Wilson werd in de Franse sneeuw derde door Ludvig Fjällström uit Zweden te verslaan.

De Française Perrine Laffont begon als leidster in het klassement aan de laatste wedstrijd, met Jaelin Kauf als enige uitdaagster. Voor eigen publiek had Laffont het dan ook in eigen hand: een finaleplek zou genoeg zijn om de eindzege te pakken. Zo gezegd, zo gedaan, en Laffont haalde de eindstrijd. Daarin stond ze tegenover Kauf, die alleen nog voor de dagwinst kon gaan en dat met succes deed, doordat Laffont onderuit ging.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Uitslag NAC Breda - Roda JC

Roda JC heeft zondag drie cruciale punten gepakt in de Eredivisie. Door de nipte winst op NAC Breda zijn de Limburgers van de laatste plek af.

NAC won de laatste weken van zowel ADO Den Haag als Feyenoord en ook tegen Roda JC ging het team van Stijn Vreven goed van start. Umar Sadiq, Thierry Ambrose en Angelino kregen prima kansen om te scoren. Roda-keeper Hidde Jurjus hield zijn ploeg echter keer op keer overeind. Mede door de reddingen van Jurjus kon Roda na 37 minuten wel de leiding nemen. Donis Avdijaj maakte vanuit de draai de 0-1 en dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft hadden de bezoekers verder kunnen uitlopen. Simon Gustafson had de pech dat hij de paal raakte. Aan de andere kant trof ook Sadiq het aluminium en hoewel NAC Breda bleef aandringen, kreeg ook Roda kansjes vanuit de tegenaanval. Het bleef echter bij 0-1, waardoor FC Twente de nieuwe hekkensluiter is met negentien punten. Roda heeft er twintig en Sparta, dat van Ajax verloor, 21. Meteen daarboven staan NAC Breda en Willem II (beide 27) op een veilige positie.

NAC Breda

0 - 1

Roda JC

     37' Avdijaj
 
 Gele kaart: Verschueren, Sporkslede, (NAC Breda), Avdijaj, v.Velzen, Gnjatic, (Roda JC)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.412
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
Ambrose (Fernandes/59)
García
Vloet (Te Vrede/70)
Verschueren
El Allouchi
Sadiq
  Jurjus
Kum
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste
Rosheuvel (Milts/90 4)
Ndenge
Gustafson
Gnjatic
Avdijaj (v.Velzen/70)
Schahin (Ngombo/90 3)

Fans Gers Pardoel bekogeld in Belgische tram

Fans van Gers Pardoel zijn zaterdagavond aangevallen na een concert van de rapper in Antwerpen, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Een tram die concertbezoekers terug moest brengen naar het stadscentrum, werd volgens passagiers beschoten. Er vielen geen gewonden.

De politie doet momenteel onderzoek naar het incident. Voorlopig is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Twee grote ruiten en een deur zijn gebarsten, maar de politie vond geen kogels. De kans is aanwezig dat de tram bekogeld is met stenen.

"Na twee haltes klonken er plots enkele harde knallen. 'Bambambam..bam!' Ik viel van de schrik op de grond", vertelt een van de getuigen. "Andere mensen doken weg op hun zitplaats. Vlak boven ons hoofd waren er barsten in de grote zijruiten van de tram. Drie ramen waren gebarsten rond een soort kogelgat."

De Nederlandse rapper Gers Pardoel trad zaterdag op in de Lotto Arena, een grote concerthal in Antwerpen. De laatste jaren focust Gers zich vooral op België, waar hij meer succes heeft dan in Nederland.

Fans Gers Pardoel bekogeld in Belgische tram
Fans Gers Pardoel bekogeld in Belgische tram (Foto: BuzzE)

Bagnaia wint opening Moto2-seizoen, Bendsneyder debuteert met 18e plek

Francesco Bagnaia heeft zondag de Grand Prix van Qatar in de Moto2 gewonnen. De 21-jarige Italiaan van Valentino Rossi's Sky Racing Team was van start tot finish de beste en reed in totaal hooguit een meter of honderd niet op kop.

Bagnaia kende de beste start en nam vanaf plek drie de leiding, voor Lorenzo Baldassarri, polesitter Alex Marquez en Marcel Schrötter, terwijl Bo Bendsneyder vanaf de twintigste plek een wat lastige start had. Voorin begon Bagnaia zeer sterk en alleen Baldassarri en Marquez konden hem, met grote moeite, een beetje volgen. Mattia Pasini voerde een achtervolgende groep van vijf man aan, maar die reden al wel op ruim drie seconden. 

Met nog negen ronden te gaan schoof de eerste coureur tegen het asfalt en dat was - volledig volgens de verwachtingen - de vanuit de MotoGP teruggestapte Brit Sam Lowes, die best wat snelheid heeft, maar vooral de koning van de crashes is. Vijf ronden voor het einde leek Marquez op weg naar Bagnaia, maar het noodlot sloeg toe voor de Spanjaard: zijn achterremschijf zat ineens vast en gloeide fel op, waardoor hij de snelheid enige tijd volledig kwijt was.

Baldassarri nam plek twee zo over en reed een dikke halve seconde achter Bagnaia, terwijl Marquez - waar de remschijf op het oog weer los was geschoten - op ruim vijf seconden de derde plek in beslag nam, voor Pasini en de KTM-coureurs Miguel Oliveira en Brad Binder. In de voorlaatste ronde sloot Baldassarri toch aan bij Bagnaia en dus werd het in de slotronde mogelijk nog spannend.

Om voor de winst te gaan wist Baldassarri één ding zeker: hij moest zijn concurrent voor de laatste bocht pakken, want de motor van Bagnaia liep op het rechte stuk ronde na ronde veel sneller. Baldassarri probeerde het ook zeker en was er heel even voorbij, maar Bagnaia sloeg direct terug en trok de eerste zege van het jaar naar zich toe. Baldassarri eindigde als tweede, Marquez als derde en Bendsneyder kwam na een prima slotfase als achttiende over de meet.

Doden bij brand toeristenhotel Manilla

Door een brand in een groot toeristenhotel in de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Zes anderen raakten gewond. Bovendien zitten er nog minstens negentien mensen ingesloten in het gebouw, zeiden de autoriteiten zondag.

De brandweer gaat ervan uit dat de brand uitbrak tijdens renovatiewerkzaamheden.

Het Waterfront Manila Pavilion Hotel met 350 kamers ligt in het toeristische district Ermita van Manilla. Het gebouw dateert uit 1968 en ondergaat sinds vorig jaar een grondige renovatie. Hoeveel mensen precies in het gebouw waren, was nog onduidelijk. Reddingswerkers zeiden alleen dat behalve de ingesloten mensen iedereen in veiligheid is gebracht.

Degenen die nog in het hotel vast zitten zijn in leven en staan in voortdurend contact met de reddingswerkers, zei een woordvoerder. Die zoeken een manier om ze eruit te krijgen.

Doden bij brand toeristenhotel Manilla
Doden bij brand toeristenhotel Manilla (Foto: ANP)

Pedersen pakt ook de zege op de 1500 meter, Yuskov wint het klassement

Sverre Lunde Pedersen heeft bij World Cup-finale in Minsk de 1500 meter op zijn naam geschreven. De Noor, die eerder dit weekend ook de 5000 meter won, was in de laatste rit te sterk voor Denis Yuskov: 1.45,46 om 1.45,63. Allan Dahl Johansson (1.45,99) maakte het podium compleet op de 1500 meter. De Rus Yuskov won wel het algemeen klassement op de 1500 meter.

Thomas Krol viel met de vierde tijd (1.46,38) net buiten het podium. Marcel Bosker (1.48,75) eindigde als achtste en laatste. Olympisch kampioen Kjeld Nuis, die zaterdag de 1000 meter won in Minsk, kwam niet in actie op de 1500 meter.

Koerden in Afrin kondigen guerrillastrijd aan

De Koerdische autoriteiten in de Syrische regio Afrin zeggen dat het conflict met Turkije een "nieuwe fase" ingaat. Daarbij komt de nadruk te liggen op guerrillatactieken.

"Onze troepen zijn overal in Afrin aanwezig. Ze zullen iedere gelegenheid aangrijpen om posities van de Turkse vijand en zijn huurlingen aan te vallen", zei een lokale bestuurder. "Onze manschappen in Afrin worden een constante nachtmerrie voor ze."

Turkse troepen en hun bondgenoten trokken zondag de stad Afrin in het gelijknamige gebied binnen. Ze ondervonden naar verluidt geen enkele tegenstand. De Turkse president Erdogan zei later dat zijn manschappen het stadscentrum in handen hebben. "De meeste terroristen zijn al gevlucht met hun staart tussen de benen."

Turkije viel Afrin eerder dit jaar binnen om de Koerdische strijders van de YPG uit de streek te verdrijven. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK-beweging. De VS steunen de Koerdische strijders in verband met de strijd tegen Islamitische Staat.

Koerden in Afrin kondigen guerrillastrijd aan
Koerden in Afrin kondigen guerrillastrijd aan (Foto: ANP)

Zilver voor judoka Grol op Grand Slam Ekaterinburg bij de zwaargewichten

Judoka Henk Grol op de Grand Slam in Ekaterinburg genoegen moeten nemen met zilver. De 32-jarige Nederlander verloor in de finale van de klasse boven 100 kilogram van Hyoga Ota. De Japanner was op straffen te sterk.

Grol nam na de Spelen in Rio een lange pauze waarin hij zich liet opereren aan een schouder. Bovendien ging hij judoën in de klasse boven de 100 kilogram. In november judode hij in het Marokkaanse Marrakech zijn eerste wedstrijd als zwaargewicht, maar hij lag er al snel uit en hield er knieklachten aan over. In Rusland deed hij voor het eerst weer mee. 

In de finale kreeg de Nederlander drie kleine straffen van de Spaanse arbiter; de laatste dertien seconden voor het einde van de partij, waarmee het duel direct voorbij was. Ota was eerder in het toernooi verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Nederlander Roy Meyer.

Frank de Wit (onder 81 kilogram) en Michael Korrel (onder 100 kilogram) behaalden geen medaille. Beide judoka's verloren de strijd om brons en eindigden als vijfde. Noel van 't End (onder 90 kilogram) verloor zijn eerste partij. Zaterdag wist Juul Franssen in de klasse tot 63 kilogram al zilver te veroveren. 

'Twitter beperkt advertenties cryptomunten'

Twitter is van plan strenger te gaan optreden bij advertenties voor digitale munten zoals bitcoin. Volgens de Britse nieuwszender Sky komt Twitter binnen twee weken met een verbod op reclames voor onder meer beursgangen van cryptomunten, zogenoemde Initial Coin Offerings (ICO's).

Ook andere vormen van advertenties voor digitale valuta's worden aan banden gelegd door Twitter, aldus Sky. Mogelijk gaat dat ook gelden voor handelsplatformen, met sommige uitzonderingen. Twitter volgt daarmee het voorbeeld van Facebook en Google die vergelijkbare stappen hebben aangekondigd vanwege de risico's rond beleggingen in cryptomunten en de vrees voor misbruik zoals bijvoorbeeld witwassen of financiering van criminele activiteiten.

Toezichthouders roepen wereldwijd op voor strenger beleid als het gaat om digitale munten. Zondag verklaarde de vicevoorzitter van de Duitse Bundesbank in een interview met persbureau Reuters nog dat regulering van cryptovaluta's moet worden overwogen.

'Twitter beperkt advertenties cryptomunten'
'Twitter beperkt advertenties cryptomunten' (Foto: BuzzT)

Takagi wint 1500 meter voor Leenstra en Van Beek

Miho Takagi heeft het schaatsseizoen met winst afgesloten op de 1500 meter. De Japanse schaatsster, die vorige week wereldkampioene allround werd in Amsterdam, was in een rechtstreeks duel te sterk voor Marrit Leenstra, die het zilver won. Takagi noteerde een tijd van 1.56,35, terwijl Leenstra een kleine seconde langzamer was dan de Japanse (1.57,22.)

Takagi, die bij de Olympische Spelen zilver won achter Ireen Wüst, won dit seizoen alle wereldbekerraces over 1.500 meter waaraan ze aan de start kwam. Alleen in Erfurt ontbrak ze.

Achter Leenstra werd Lotte van Beek derde in 1.57,98. Antoinette de Jong, de derde Nederlandse die in actie kwam op de 1500 meter, werd vijfde in een tijd van 1.58,69.

Uitslag AZ - FC Groningen

AZ heeft in de absolute slotfase drie punten gepakt tegen FC Groningen. De Alkmaarders leken punten te verspelen na een comfortabele voorsprong.

Alle doelpunten werden in Alkmaar voor de tweede helft bewaard en dat lag voor een groot deel aan Sergio Padt. De keeper van Groningen voorkwam goals van Wout Weghorst, Thomas Ouwejan en tweemaal Teun Koopmeiners. De gasten werden zelf kort voor rust gevaarlijk toen Mike te Wierik van dichtbij op de paal kopte.

Kort na de pauze werd de score geopend door Jonas Svensson, die met een fraaie hakbal achter het standbeen een voorzet van Alireza Jahanbakhsh in het doel kreeg. Nadat Guus Til halverwege de tweede helft voor de 2-0 zorgde, leken de punten voor de Alkmaarders al binnen. Groningen kwam echter sterk terug.

Na goed voorbereidend werk van Ritsu Doan was het Tom van Weert die de ploeg van Ernest Faber weer hoop gaf. Zeven minuten voor tijd maakte Doan zelf de 2-2 met een mooi afstandsschot in de bovenhoek. In blessuretijd kopte Jahanbakhsh uit een hoekschop echter raak, waardoor AZ alsnog drie punten pakte.

AZ

3 - 2

FC Groningen

 53' Svensson
 66' Til
 90+2' Jahanbakhsh
   70' v.Weert
 83' Doan
 
 Gele kaart: , Bacuna,Zeefuik, Te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: n.n.b
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (v.Rhijn/74)
Hatzidiakos
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til (v.Overeem/71)
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Idrissi
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Doan
v.d.Looi
Mahi (Antuna/89)
Bacuna (Reis/71)
Hrustic (Drost/74)
v.Weert

Telstar-aanvaller Novakovich opgeroepen voor interland VS

Het gaat goed met Telstar en dat is niet alleen de mensen binnen de landsgrenzen opgevallen. Aanvaller Andrija Novakovich is door bondscoach Dave Sarachan geselecteerd voor het Amerikaanse team. Hij zal daardoor zaterdag de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk moeten missen. 

De Verenigde Staten, die zich evenals Oranje niet hebben geplaatst voor het WK van komende zomer in Rusland, spelen op dinsdag 27 maart een oefenwedstrijd tegen Paraguay. Het duel vindt plaats in Cary, North Carolina.

Novakovich speelde nog geen interland voor de Verenigde Staten. De aanvaller staat onder contract bij Reading, maar komt dit seizoen op huurbasis uit voor Telstar. In de Eerste Divisie was hij in 29 wedstrijden goed voor achttien doelpunten namens de roemruchte ploege uit Velsen-Zuid.

Telstar zal nog meer spelers af moeten staan. Senne Lynen en Rody de Boer zijn geselecteerd voor respectievelijk België onder 19 en Nederland onder 20. Lynen zal tussen 18 en 28 maart met België spelen in de Eliteronde voor het EK onder 19. De Boer speelt met Oranje onder 20 op 27 maart een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Tsjechië. De Boer zal zich na de wedstrijd tegen RKC melden bij Oranje. 

Moto3-seizoen begint met fraaie race en zege Martin

Motorcoureur Jorge Martin heeft de allereerste race van het nieuwe Moto3-seizoen gewonnen. De 20-jarige Spanjaard, vorig jaar vierde in de eindstand van het WK, sloot de Grand Prix van Qatar op het Losail International Circuit als snelste af na een fraaie race.

Niccolo Antonelli pakte bij de start gelijk de leiding, maar zag Gabriel Rodrigo een paar bochten later binnendoor komen. De Argentijn moest op zijn beurt ook de leiding al snel weer inleveren en wel aan Martin, die als eerste de eerste ronde afsloot, voor Rodrigo, Jakub Kornfeil, Antonelli, Enea Bastianini en Ayumu Sasaki.

Zoals gewoonlijk in de Moto3 werd weer veel van plek gewisseld en na een paar ronden zaten ook onder meer Aaron Canet en Lorenzo Dalla Porta vooraan. Voor Darryn Binder - zoals zo vaak - en Philipp Öttl eindigde de race na een paar ronden tegen het asfalt, terwijl Bastianini en Canet voorin Martin aanvielen.

Voor Bastianini was het ook al snel klaar: na zeven ronden schoof de Italiaan vanaf de tweede plek onderuit. Met zes ronden te rijden lagen Martin en Canet nog altijd samen op kop, met een om plek drie vechtende groep van zes man daar relatief ruim achter. John McPhee en Fabio di Giannantonio raakten ook prima op dreef en sloten langzaam maar zeker aan bij de achtervolgers.

Martin en Canet vochten in de slotronden om de winst, daarachter werd door inmiddels negen man volle bak gestreden om de laatste podiumplaats. Dat er weinig te voorspellen viel bleek wel: in één ronde schoof McPhee op van negen naar drie, terwijl Marco Bezzecchi van drie naar tien terugviel met nog één ronde te rijden. 

Martin deed in de laatste bochten alles om een gaatje te slaan, maar Canet beet zich vast en pakte een plek in de slipstream. Hij kon er echter net niet van profiteren: Canet kwam wel achter Martin vandaan, maar had niet de snelheid om er voorbij te komen. Het gevecht om plek drie werd uiteindelijk gewonnen door Dalla Porta en dat was knap: één achtste en twee tiende plekken waren zijn beste resultaten in de Moto3, tot zondag.

DENK Amersfoort wil moslims discrimineren

Lijsttrekker Tahsin Bülbül van DENK Amersfoort zou het wel prettig vinden als rond een moskee foutparkerende moslims geen parkeerboete krijgen wegens het moslim zijn. Deze uitzondering op basis van religie is echter ook (positief) discriminerend volgens de grondwet. Bekeurde moslims, die bij de Mevlana en El Fathmoskee iedere vrijdag 'gedwongen moeten' foutparkeren, hebben het idee dat de parkeerwachters 'jagen' op de arme moskeebezoekers, zegt de lijsttrekker tegen het Algemeen Dagblad.

Veel moslims komen al duurzaam op de fiets voor dat half tot heel uurtje bidden. Echter kan niet iedereen zo duurzaam te werk gaan om de moskee te bezoeken. Tevens stelt de lijstrekker dat het niet de schuld is van de bezoekende moslims dat er in dat gebied alleen met vergunning geparkeerd kan worden. Thasin ziet het dan ook niet als discriminatie maar als 'prachtig signaal van inclusiviteit' om de foutparkerende moslims te ontzien.

Deze parkeerontziening voor moslims zal het eerste zijn dat het Amersfoortse DENK op de politieke agenda zet indien zij in de gemeenteraad komen. Die kans lijkt klein omdat PvdA en VVD Tahsin van het ontlopen van debat beschuldigen. Thasin zegt dit ook anders te zien. De lijsttrekker, teamleider van de ontvangst- en beveiligingsmedewerkers die zijn werkstek op het Eemhuis heeft, zegt politiek en werk gescheiden te willen houden en daarom niet komt opdagen.

Smeekens wint 500 meter na nieuw Nederlands podium, Lorentzen wint klassement

Net als zaterdag heeft ook de laatste 500 meter van het wereldbekerseizoen een compleet Nederlands podium opgeleverd. Jan Smeekens noteerde met 34,83 de snelste tijd voor Dai Dai Ntab (34,94). Hein Otterspeer, die zaterdag nog de 500 meter won, werd dit keer derde in een tijd van 34,97.

De winst in het wereldbekerklassement was voor olympisch kampioen Havard Lorentzen uit Noorwegen. Hij schaatste de vierde tijd (35,01), maar dat was voldoende om Otterspeer en Ronald Mulder voor te blijven in het klassement van de 500 meter.

De 25-jarige Lorentzen is daarmee de opvolger van Ntab, die vorig seizoen de beste was in het eindklassement.

Kai Verbij eindigde op de zesde plaats in 35,04, terwijl Ronald Mulder achtste werd in een tijd van 35,10.

Bij de vrouwen won Angelina Golikova de laatste 500 meter van het seizoen voor Vanessa Herzog. Herzog won wel het algemeen klassement van de 500 meter.

Karolina Erbanova had na haar zege zaterdag bij de eerste 500 meter van het weekend, de beste papieren om het klassement op de kortste afstand te winnen. De Tsjechische kwam zondag niet verder dan een vierde plaats in Minsk, waardoor de Oostenrijkse haar nog voorbij ging in het algemeen klassement.

De enige Nederlandse schaatsster die in actie kwam op de 500 meter voor vrouwen was Letitia de Jong. Ze eindigde met 39,19 als zevende en laatste.

PvdA-top steunt racistisch bejegende kandidate

Kopstukken van de PvdA hebben het opgenomen voor een kandidaat-raadslid van hun partij in Emmen. Ugbaad Kilincci werd tijdens het campagnevoeren in het centrum van de Drentse plaats in racistische bewoordingen uitgescholden.

PvdA-leider Lodewijk Asscher ("dit maakt mij woedend") en oud-staatssecretaris en Kamerlid Sharon Dijksma staken haar via Twitter een hart onder de riem: ,,Het is echt ongehoord dit. Wat een schande! Kin omhoog Ugbaad, we steunen je!"

Volgens regionale media werd Kilincci zaterdag uitgemaakt voor 'zwarte aap' en 'kopvoddenmongool' en vonden sommige passanten dat ze 'moest opdonderen naar Afrika'. Het beoogde raadslid raakte daardoor erg aangeslagen.

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen toonde zich zeer ontstemd. Op Twitter noemt hij het ,,dieptriest dat bevlogen (kandidaat-)raadsleden als Ugbaad Kilincci tijdens de campagne de meest verschrikkelijke taal te horen krijgen. Democratie is ook ruimte, redelijkheid en respect".

PvdA-top steunt racistisch bejegende kandidate
PvdA-top steunt racistisch bejegende kandidate (Foto: ANP)

Honderden demonstreren tegen racisme

Enkele honderden mensen hebben zich zondag aan het begin van de middag verzameld op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen racisme. De organisatie van de demonstratie met het motto 'geen racisme in de raden' zei van tevoren zo'n vierduizend mensen te verwachten.

De betoging begon om 13.00 uur op de Dam. Rond dat tijdstip hadden zich enkele honderden mensen verzameld. Vanaf 13.30 uur gaan de demonstranten lopen richting het Museumplein, waar de betoging rond 16.00 uur voorbij zal zijn.

Om confrontaties te voorkomen heeft Amsterdam voorwaarden gesteld, zoals een verbod op slag- en steekwapens en dingen die als wapen kunnen dienen. Bij de demonstratie worden zondagmiddag ook tegengeluiden verwacht. Een politiewoordvoerder liet rond 13.00 uur weten dat het rustig is op de Dam en dat daar vooralsnog geen tegendemonstranten zijn gespot.

Honderden demonstreren tegen racisme
Honderden demonstreren tegen racisme (Foto: ANP)

Schitterende comeback levert ijssleehockeyers VS paralympisch goud op

Op de Paralympische Spelen in Pyeongchang hebben de Amerikaanse ijssleehockeyers het goud veroverd. De Amerikanen stonden voor de vierde keer in de finale, en net als in 2002, 2010 en 2014 leverde dat goud op.

De tegenstander in de eindstrijd was wereldkampioen Canada, dat in de groepsfase net als de VS indruk maakte met monsterscores. Veteraan Billy Bridges zette Canada in de eerste periode op voorsprong en lang leek het goud net als in 2006 naar de Canadezen te gaan.

Niks bleek echter minder waar, want met minder dan veertig seconden op de klok schoot Declan Farmer de gelijkmaker binnen. De pas 20-jarige Amerikaan was ook vier jaar geleden al de kwelgeest van Canada, want destijds scoorde hij twee keer in de halve finale tegen de rivaal.

Door de late gelijkmaker moest er overtime aan te pas komen en daarin was het, wie anders, Farmer die na een paar minuten de golden goal in het doel schoot: 2-1. 

De volledige finale, met op 2:06.55 uur de golden goal (Bron: YouTube)

Goud voor turner Deurloo bij wereldbekerwedstrijd Baku

Turner Bart Deurloo heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Baku goud gewonnen aan het onderdeel rekstok. Deurloo kwam tot een score van 14,700 punten en was daarmee een halve punt beter dan de nummer twee de Wit-Rus Andrey Likhovitskiy. Het brons was uiteindelijk voor de Kroaat Anton Kovacevic (14,166).

Deurloo had zich als tweede geplaatst voor de finale achter Vlasios Maras, maar de Griek kwam in de finale niet verder dan een vierde plaats. Zaterdag behaalde Bram Verhofstad een zesde plaats op het onderdeel vloer, terwijl Casimir Schmidt op de zevende plaats eindigde aan ringen.

Biatlete Domracheva snelt naar winst op achtervolging in Oslo

Biatlete Darya Domracheva heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in het Noorse Oslo de achtervolging op haar naam geschreven. De Wit-Russische vertrok als tweede vanwege haar tweede plek in de sprint, en bleek constant genoeg om de winst te pakken.

Anastasia Kuzmina vertrok na haar winst in de sprint als eerste en gezien haar snelle langlaufen arriveerde ze uiteraard als eerste bij de eerste schietbeurt, waar ze werd vergezeld door Domracheva. De Wit-Russische ging de fout in, Kuzmina deed dat niet en dus bouwde ze gelijk een forse voorsprong op: Domracheva volgde op 45 seconden, Fuyuko Tachizaki, Franziska Hildebrand en Ekaterina Yurlova kwamen er tien seconden later achteraan.

Bij de tweede schietbeurt ging Kuzmina twee keer de fout in, maar dat leek nauwelijks wat uit te maken, want de Slowaakse had inmiddels een minuut voorsprong op Domracheva. Die kwam wel terug tot op acht seconden, gevolgd door Hildebrand en Yurlova, met Susan Dunklee op twintig tellen.

Kuzmina ging bij de derde schietbeurt wéér twee keer de fout in, terwijl Domracheva ook een keer de strafronde in moest. Hildebrand bleef foutloos en greep de leiding, op een kleine vijftien seconden gevolgd door de nieuwe achtervolgers Mona Brorsson en Laura Dahlmeier, vergezeld door Domracheva. 

Hildebrand stond zo als eerste klaar voor de vierde en laatste schietbeurt, maar een gevaarlijke groep volgde op nauwelijks tien seconden. De Duitse ging echter twee keer de fout in, net als landgenote Dahlmeier, en dus was het Duitse duo gezien. Kuzmina en Domracheva bleven nu wel foutloos, waardoor de snelle dames gezamenlijk als koplopers de slotronde in doken. Dunklee volgde op twintig seconden, samen met de verrassende Tachizaki.

In de slotronde was het ietwat verrassend Domracheva die de sterkste bleek. Ze ging er in de slotfase vandoor en won de wedstrijd, negen seconden voor Kuzmina. Dunklee schudde Tachizaki van zich af en pakte haar eerste podium van het seizoen, terwijl Tachizaki met plek vier net naast de eerste Japanse podiumplek ooit greep.

Marie Dorin Habert kwam als twintigste over de finish en werd daar hartelijk ontvangen. De Française, goed voor tien World Cup-zeges, 44 podiumplekken vijf wereldtitels en olympisch goud, beëindigde haar carrière zondag.

UFC: Fight Night London

Opkomend zwaargewicht Alexander Volkov wist zaterdagavond tijdens UFC Fight Night London voormalig kampioen Fabricio Werdum in de vierde ronde knock-out te slaan. In de O2 Arena in de Engelse hoofdstad pakte de Rus zijn grootste overwinning tot nu toe in zijn carrière en is hij dichtbij een titelgevecht met kampioen Stipe Miocic.

Voormalig M1- en Bellatorkampioen Volkov leek tot aan de knock-out de mindere van de Braziliaanse legende Werdum. De voormalig kampioen leek bij tijd en wijle te spelen met de Rus en vooral tijdens het grondgevecht had Volkov niets in te brengen en Werdum leek naar een prima overwinning te laveren.

Totdat die serie vuisten op de kin van de 40-jarige Vai Cavalho landde, de benen dienst weigerden en de scheidsrechter Werdum behoedde voor meer schade door de wedstrijd te staken.

'Natuurlijk is dit een enorme overwinning', aldus Volkov die in september 2017 Nederlander Stefan Struve in Rotterdam nog knock-out sloeg. 'Fabricio Werdum is een legende van de sport. Ik kom er nu aan. Ik wil vechten voor die titel. Ik wacht op dat moment. Ik wil ervoor wachten. Daar ben ik hier voor. Het maakt mij ook niet uit tegen wie ik om de titel vecht, Miocic of Cormier. Wie weet, ik kom voor die kampioensgordel.'

De voormalige trainingspartners maakte er een mooie show van en de degelijk vechtende Rus maakte goed gebruik van zijn lengte. Alhoewel Werdum de Rus met gemak naar de grond haalde, raakte Volkov daar nooit echt zenuwachtig van en hij bleef de Braziliaan tijdens het staande gevecht dan ook telkens makkelijk raken. Werdum leek dat prima te vinden, aangezien hij duidelijk het idee had het gevecht te controleren.

Werdum leek zich zo comfortabel te voelen dat hij meeging in Volkov's spel en halverwege de vierde ronde plots wild om zich heen begon te slaan. Volkov nam direct over met als gevolg dat Werdum bewusteloos op de grond terecht kwam en de twintigste overwinning van Volkov inluidde. Werdum heeft van zijn laatste zes gevechten er inmiddels drie verloren. 

Aantal hoogtepunten UFC Fight Night 127: London

Danny Henry is lekker snel klaar, na een verwurging op Hakeem Dawodu

Paul Graig wint in de laatste seconde!

Danny Roberts slaat snel toe, Oliver Enkamp KO in ronde 1

Volledige resultaten UFC Fight Night 127: London
Alexander Volkov verslaat Fabrício Werdum door KO (stoten, ronde 4).
Jan Błachowicz verslaat Jimi Manuwa na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Tom Duquesnoy verslaat Terrion Ware na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Leon Edwards verslaat Peter Sobotta door TKO (stoten, ronde 3).
Charles Byrd verslaat John Phillips na opgave door verwurging (rear-naked choke, ronde 1).
Danny Roberts verslaat Oliver Enkamp door KO (stoten, ronde 1).
Danny Henry verslaat Hakeem Dawodu na opgave door verwurging (guillotine choke, ronde 1).
Paul Craig verslaat Magomed Ankalaev na opgave door verwurging (triangle choke, ronde 3).
Kajan Johnson verslaat Stevie Ray na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Dmitry Sosnovskiy verslaat Mark Godbeer na opgave door verwurging (rear-naked choke, ronde 2).

Langlaufster Weng houdt nipt stand en pakt eindzege World Cup

Langlaufster Heidi Weng heeft voor het tweede jaar op rij de eindzege gepakt in de World Cup. De Noorse kende een zeer moeilijk slot van het seizoen en ook bij de seizoensfinale in het Zweedse Falun ging het niet makkelijk, maar ze hield net stand.

Marit Bjørgen mocht als leidster in het klassement van de driedaagse wedstrijd in Falun als eerste vertrekken, 36 seconden voor landgenote Ingvild Flugstad Østberg, 41 tellen voor de Amerikaanse Jessica Diggins en 43 seconden voor Krista Pärmäkoski uit Finland. Dat trio kwam snel samen, maar richting de helft van de wedstrijd trok Diggins ten strijde om richting Bjørgen te komen.

De Amerikaanse deed een zeer dappere poging en maakte wel degelijk veel tijd goed, maar het was too little, too late om Bjørgen nog serieus te bedreigen. De Noorse won, Diggins kwam zestien seconden later als tweede over de streep, terwijl haar landgenote Sadie Bjornsen in de sprint om plek drie te sterk was voor de Noorse Ragnhild Haga.

Østberg kwam na een zeer lastige slotfase als achtste over de streep en daarmee kwam ze net tekort om de in de slotfase van het seizoen zwaar tegenvallende Weng in te halen in het klassement. Weng eindigde als achttiende en dat was net genoeg om de eindzege veilig te stellen.

Peiling: Thierry Baudet op megawinst

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat Thierry Baudet 16 zetels zou bemachtigen als er Tweede Kamer verkiezingen zouden zijn. De zetels  voor Forum voor Democratie (FvD) komen bij PVV, VVD, CDA en D66 vandaan, bericht het Algemeen Dagblad.

Van de genoemde partijen levert de PVV acht, VVD zeven, D66 zes en CDA er vijf in. FvD doet alleen in Amsterdam en in Rotterdam middels een partnerschap met leefbaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, de PVV probeert het inmiddels in 30 gemeenten, waar dat er voorheen maar twee waren.

De Hond verwacht dat, gezien het verlies van de landelijke partijen, de lokale partijen nog het meest zullen winnen.

Erdogan: Afrin is volledig veroverd

Volgens de Turkse president Erdogan zou de stad Afrin vannacht volledig veroverd zijn. Gisteren zei Erdogan nog dat de val van de stad nabij is. Volgens de VN zijn er sinds woensdag vanwege de operatie 88.000 mensen gevlucht uit de Koerdische enclave.

Zeker 88.000 burgers zouden sinds operatie Olijftak gevlucht zijn uit Afrin richting andere Koerdische gebieden. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zou dat getal zelfs opgelopen zijn tot 150.000.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldt dat de 150.000 vluchtelingen uit Afrin een ander veilig heenkomen hebben gezocht in andere Koerdische gebieden. Omdat Afrin een enclave is is het moeilijk om dergelijke gebieden te bereiken.

Er is nog geen onafhankelijke bron die daadwerkelijk meldt dat Afrin volledig is veroverd. Wel zijn er foto's gemaakt van Turkse strijdkrachten in het centrum van Afrin.

Ophef om absurde beschuldiging Russisch zenuwgas

Zweden en Tsjechië hebben zaterdag geërgerd gereageerd op speculaties van Rusland dat het bij een aanslag gebruikte zenuwgif novitsjok op een voormalig spion in Engeland mogelijk afkomstig is uit een van deze landen. Dit is een "absurde beschuldiging", zei de Tsjechische minister van Defensie Karla Slechtova. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström noemde de claim "onacceptabel en ongefundeerd".

Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder op de dag tegen tv-kanaal Rossija 24 gezegd, dat Groot-Brittannië zelf, de Tsjechische Republiek, Slowakije, de Verenigde Staten of Zweden de mogelijke herkomstlanden zijn van het zenuwgas.

Tsjechië zegt zich strikt te houden aan de vereisten van het Verdrag inzake chemische wapens en houdt zich alleen bezig met de bescherming tegen dergelijke middelen. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Martin Stropnicky protesteerde eveneens tegen de aantijgingen "die nergens door bewezen kunnen worden". Hij zag daarin een poging om de publieke opinie te manipuleren, schreef hij op Twitter.

Groot-Brittannië beschuldigt Rusland ervan dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter Julia te hebben vergiftigd.

Landen geërgerd over Russische claim zenuwgas
Ophef om absurde beschuldiging Russisch zenuwgas (Foto: ANP)

Sterk uiteenlopende vergoeding stembureauleden

Wie op 21 maart in een stembureau werkt, krijgt daarvoor een financiële vergoeding. Maar de hoogte ervan verschilt nogal. De stembureauvoorzitters, de leden en de tellers worden er beslist niet rijk van.

De hoogte van het presentiegeld van stembureauleden is niet wettelijk geregeld, meldt de Kiesraad. Elk gemeentebestuur bepaalt zelf of er een beloning wordt toegekend en de hoogte daarvan.

De vergoedingen zijn in principe belastbaar inkomen. Sommige gemeenten verstrekken het presentiegeld als vrijwilligersvergoeding. Dat is voor leden van stembureaus fiscaal aantrekkelijker. Maar dan moet het uurloon wel onder de 4,50 euro blijven.

Voorzitters
Voorzitters van stembureaus worden het best betaald. In Zaanstad bedraagt de vergoeding 272 euro, in Utrecht krijgt een voorzitter 210 euro, in Almere 200 en in Breda 175.

Sommige gemeenten werken met ochtend- en middagdiensten die verschillend worden beloond. In Rotterdam krijgt een voorzitter in de ochtendshift 200 euro en in de middag en avond 30 euro meer. Een stembureaulid ontvangt in de Maasstad respectievelijk 80 en 95 euro. Den Haag keert in de ochtend 125 en in de middagdienst 150 euro uit. Voorzitters krijgen daar 165 en 190 euro.

Stemmentellers
In Groningen, Weert en Nijkerk krijgen stembureauleden 150 euro voor de hele dag. Utrecht betaalt 180 euro, Leiden en Nijmegen hebben een tarief van 175 euro, Zaanstad 232, Amsterdam 250, Breda 140 en Boxtel 125 euro.

De stemmentellers, die tot laat in de weer zijn, krijgen het minst betaald. In Nijmegen, Amsterdam, Breda, Rotterdam, Schiedam, Nijkerk ontvangen de tellers 50 euro. Terneuzen, Weert, Leudal, Druten, Utrecht zitten op 40 euro. Leiden, Tholen en Culemborg betalen tellers 30 euro en Dongen en Brunssum 25 euro. Zaanstad springt eruit met 58 euro.

Uiteenlopende vergoeding stembureauleden
Uiteenlopende vergoeding stembureauleden (Foto: ANP)

Hogere opkomst bij verkiezingen Rusland

Bij de presidentsverkiezingen in Rusland melden de stembureaus een hogere opkomst dan zes jaar geleden. De stemlokalen gingen zondag om 8.00 uur lokale tijd open in het dichtbevolkte westelijke deel van het land.

In de nacht ervoor hadden de kiezers in het Verre Oosten en in Siberië al gestemd. Op het ver oostelijke schiereiland Kamtsjatka meldde de regionale kiescommissie een opkomst van 54,1 procent van de kiezers in de eerste zeven uur. Bij de laatste presidentsverkiezingen in 2012 was dat 46,1 procent. Uit de Siberische regio Irkoetsk werd een stijging van de opkomst met zes procentpunten gerapporteerd.

Staatshoofd Vladimir Poetin stevent af op nog eens zes jaar in het hoogste ambt. De zeven andere kandidaten lijken kansloos.

Hogere opkomst bij verkiezingen Rusland
Hogere opkomst bij verkiezingen Rusland (Foto: ANP)

Heerlijke 'buzzer beater' in college basketball-toernooi

In het eindtoernooi van het Amerikaanse college basketball, het als March Madness bekende NCAA-toernooi, hebben de Michigan Wolverines zaterdagavond op zeer fraaie wijze een plek in de Sweet Sixteen geboekt.

De Wolverines namen het in de tweede ronde op tegen de Houston Cougars en dat werd een spektakelstuk. Met 3,9 seconden te spelen stond Houston met 63-61 voor en Devin Davis kon de partij met twee vrije worpen vrijwel zeker in het slot gooien.

De forward gooide echter twee keer mis en dus lagen er ineens weer kansen voor Michigan. Dat lieten ze zich geen tweede keer zeggen en eerstejaars Jordan Poole, doorgaans een weinig scorende reserve, bombardeerde de basket met een heerlijke game winning driepunter in de buzzer: 64-63 Michigan.

Michigan Wolverines - Houston Cougars, met vanaf ongeveer 08:00 de ontknoping (Bron: YouTube)

Overigens verdienen ook de mannen van de Loyola-Chicago Ramblers nog weer wat aandacht. In de eerste ronde gooide Donte Ingram de ploeg met een fenomenale driepunter in de slotseconde langs de Miami Hurricanes, maar zaterdag was het in de tweede ronde opnieuw raak.

De Ramblers speelden tegen de Tennessee Volunteers en stonden enkele seconden voor tijd met 61-62 achter. Clayton Custer zag zijn worp vervolgens na wat billenknijpwerk in de basket belanden, waarna de Volunteers in de laatste ruim drie seconden niet meer konden scoren: 63-62 Ramblers.

Loyola-Chicago Ramblers - Tennessee Volunteers (Bron: YouTube)

Rugbyers houden theoretische kans op promotie

De Nederlandse rugbyploeg heeft de Rugby Europe Trophy - het op twee na hoogste niveau in Europa - afgesloten met winst op Tsjechië. In Amsterdam eindigde het duel in 27-10, waardoor Nederland voorlopig naar de leiding gaat.

Halverwege de eerste helft profiteerde Nederland voor het eerst van de wind in de rug: Josh Gascoigne opende de score met een try, wat hij nog voor rust nog eens herhaalde. Ook Sep Visser drukte vijf punten op het bord en dus stond Oranje halverwege al op een prima voorsprong.

Tsjechië gaf echter niet op en na rust, met de wind in de rug, kwamen ze terug tot 17-10. Een fraaie actie van Gascoigne stelde Visser in staat zijn tweede try te scoren, waarna Ross Bennie-Coulson de eindstand met een try op 27-10 bracht.

Door de winst kreeg Nederland vier punten, de vijf try's leverde een bonuspunt op. Nederland komt zo op negentien punten, één meer dan Portugal. De Portugese ploeg speelt echter nog wel in en tegen Polen, wat normaal gesproken ruimschoots aan de kant geschoven moet kunnen worden.

Als Portugal dat op 24 maart inderdaad doet, winnen de Portugezen de Europe Trophy. De winnaar van dat toernooi speelt tegen Duitsland, de nummer laatst in het Championship, om promotie naar dat niveau: het op één na hoogste niveau in Europa, onder de befaamde Six Nations.

3 arrestaties, 2 gewonden bij vechtpartij

Afgelopen nacht zijn bij een forse vechtpartij op de Steenbergsestraat in Bergen op Zoom een 37-jarige man en een 27-jarige man uit Bergen op Zoom gewond geraakt. Zij werden met ambulances naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft ter plaatse een 26-jarige man en een 27-jarige vrouw uit Bergen op Zoom aangehouden. Later werd op het politiebureau ook nog een 27-jarige Rotterdamse gearresteerd. De recherche stelt een nader onderzoek in en is op zoek naar getuigen.

Rond 04.20 uur werd een vechtpartij gemeld nabij een horecazaak aan de Steenbergsestraat. Agenten zagen dat er niet meer gevochten werd, wel lagen er twee mensen gewond op de grond. Zij werden met ambulances naar het ziekenhuis vervoerd. Van toeschouwers hoorden de dienders dat een conflict tussen twee mannen uit de hand was gelopen. Er was daarbij ook door omstanders geslagen en geschopt.

Uit het onderzoek ter plaatse bleek dat een 26-jarige Bergenaar als verdachte kon worden aangemerkt. Hij zou het 37-jarige slachtoffer nog meerdere keren in het gezicht geschopt hebben terwijl deze al op de grond lag. Hij werd aangehouden. Terwijl de dienders met hem bezig waren werden ze beledigd door een 27-jarige vrouw waarna ook zij werd gearresteerd.

Aan het bureau bleek dat zij en een 27-jarige Rotterdamse actief bij de vechtpartij betrokken zouden zijn geweest. Hierop zijn zij beiden alsnog aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het 37-jarige slachtoffer mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten. De 27-jarige man werd opgenomen. De recherche stelt een nader onderzoek in. Er zijn camerabeelden maar daarop is niet al het geweld te zien. De speurders zijn daarom op zoek naar getuigen.

Abrupt einde World Cup-seizoen alpineskiën door harde wind

Het World Cup-seizoen in het alpineskiën zit er plotseling op. In het Zweedse Åre stond deze week de seizoensfinale op het programma, met op zondag nog de reuzenslalom voor vrouwen en de slalom voor mannen, maar die moesten afgelast worden.

Het waait zondagochtend bijzonder hard, waardoor het op de Zweedse pistes simpelweg niet veilig is om naar beneden te gaan. Dat was aan de beelden wel te zien: zelfs de vrijwilligers die op de piste bezig waren hadden grote moeite om simpelweg overeind te blijven staan.

Op de reuzenslalom bij de vrouwen gaat het eindklassement in de World Cup zo naar de Duitse Viktoria Rebensburg, die al een ruime voorsprong had. Marcel Hirscher was op de slalom bij de mannen al zeker van de eindzege.

Yakuza Kiwami 2 naar het Westen

Tijdens een Yakuza-livestream heeft SEGA een lokalisatie aangekondigd van Yakuza Kiwami 2. Het is een remake van Yakuza 2 en een sequel op Yakuza Kiwami, dat eerder al verscheen voor PlayStation 4.

Yakuza Kiwami 2 lanceert in het Westen op 28 augustus voor PlayStation 4. Mocht je er interesse hebben is er ook een Steelbook Edition, zolang de voorraad strekt. De aankondigingstrailer van de game kun je hieronder bekijken.

Man aangehouden na bedreigen portiers

Een 21-jarige in Middelburg verblijvende man is zondag 18 maart 2018 omstreeks 04.35 uur op de Vlasmarkt aangehouden op de verdenking van bedreiging.

Agenten kregen via de horecatelefoon een melding dat twee portiers door een agressieve stapper bedreigd werden met een bierfles. Ze waren op dat moment in de buurt en daarom snel ter plaatse. Zij zagen daar een man in een dreigende houding staan tegenover twee portiers met in zijn handen een bierfles.

De agenten riepen dat hij de fles los moest laten. Dit weigerde hij waarna de dienders de dreiger overmeesterden en aanhielden. Na zijn arrestatie vond de arrestant het kennelijk nodig om de agenten te bespugen. Aan het bureau weigerde hij de ademanalyse. Ook hiervoor krijgt hij een proces-verbaal.

NHL: Bruins kloppen Lightning in oostelijke topper

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben in de Eastern Conference in de NHL een knappe zege geboekt. De nummers twee van het oosten namen het op tegen de koplopers uit Tampa Bay, de Lightning.

David Pastrnak had in Florida al na een goede drie minuten de 0-1 voor de Bruins achter goalie Andrei Vasilevski liggen en halverwege de eerste periode verdubbelde David Backes de score. Riley Nash zorgde halverwege de tweede periode voor de 0-3, wat tevens de eindstand bleek.

In het Air Canada Centre in Toronto namen de Maple Leafs het in een Canadees onderonsje op tegen de Montreal Canadiens. Goalie Curtis McElhinney speelde uitstekend namens de Leafs en goals van William Nylander, Kasperi Kapanen, Nazem Kadri en Andreas Johnsson zorden voor de 4-0 winst.

Uitslagen NHL zaterdag
Buffalo Sabres - Chicago Blackhawks 5-3
Florida Panthers - Edmonton Oilers 2-4
Los Angeles Kings - New Jersey Devils 0-3
Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers 2-4
Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators 2-1
Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 0-3
Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 4-0
St Louis Blues - New York Rangers 4-3 OT
Arizona Coyotes - Minnesota Wild 1-3
Vancouver Canucks - San Jose Sharks 3-5

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Gemiddelde salaris in Jupiler Pro League hoger dan in Eredivisie

Voetballers in de Belgische Jupiler Pro League zijn in de afgelopen tien jaar duidelijk meer gaan verdienen. Volgens onderzoek van de Belgische krant Het Nieuwsblad steeg het gemiddelde loon van 158.000 euro naar 337.000 euro. Dat is fors meer dan in de Eredivisie waar het gemiddelde salaris ongeveer 60.000 euro lager is.

Mede door fiscale voordelen voor sporters zijn de salarissen in België de afgelopen jaren flink gestegen. De financiële crisis had geen negatief effect op de stijging, in tegendeel zelfs want ook in die periode ging de stijging door. Na een pas op de plaats zijn de salarissen in de afgelopen twee jaar opnieuw verder gestegen.

Salarissen Jupiler Pro League flink gestegen
Salarissen Jupiler Pro League flink gestegen (Bron: ANP)

Als voetballer ben je bij Anderlecht financieel het beste af. Bij de paarswitten verdienen de spelers gemiddeld 643.000 euro per jaar. Zulte Waregem staat verrassend op de tweede plaats met een gemiddelde van 524.000 euro. Het gemiddelde is wel afhankelijk van het aantal spelers dat onder contract staat. Anderlecht had in het seizoen 2016/2017 in totaal 55 profspelers, Zulte Waregem slechts 22 spelers. Jonge beloftespelers verdienen vaak niet meer dan 30.000 euro per jaar.

Volgens Het Nieuwsblad zijn in de Eredivisie de salarissen in de afgelopen tien jaar nauwelijks gestegen. Het gemiddelde ligt nog steeds rond de 278.000 euro. In 2013 en 2014 werden deze salarissen vanwege de crisis ook nog eens extra belast met een belasting van 16%. De bedragen in Nederland en België vallen overigens in het niet bij de Premier League, het gemiddelde salaris bedraagt in Engeland 3 miljoen euro per jaar.

Gemiddelde salarissen Jupiler Pro League (seizoen 2016/2017)

  • RSC Anderlecht (55 profspelers) 643.689 euro
  • SV Zulte Waregem (22) 524.349 euro
  • Club Brugge (44) 499.225 euro
  • KV Oostende (26) 459.224 euro
  • KRC Genk (49) 397.313 euro
  • AA Gent (52) 383.522 euro
  • Standard Luik (67) 350.480 euro
  • Royal Charleroi Sporting Club (26) 283.696 euro
  • KV Kortijk (29) 280.845 euro
  • KAS Eupen (33) 212.083 euro
  • KV Mechelen (34) 206.809 euro
  • KVRS Waasland - SV Beveren (24) 172.060 euro
  • KSC Lokeren OV (43) 171.490 euro
  • Royal Excel Moeskroen (26) 164.506 euro
  • STVV (30) 161.533 euro
  • Royal Antwerp FC (28) 159.754 euro

NBA: Grizzlies winnen na 19 nederlagen weer, triple double 'King James'

De basketballers van de Memphis Grizzlies weten weer eens hoe het is om te winnen. Na negentien opeenvolgende nederlagen in de NBA was het in het eigen FedExForum in Memphis dan eindelijk raak: de Denver Nuggets leken in de slotfase alsnog voor de winst te gaan, maar de Grizzlies hielden stand en wonnen met 101-94.

In Chicago speelde LeBron James weer eens ijzersterk. Hij kwam met zijn Cleveland Cavaliers op bezoek bij de Bulls en leek lange tijd met een relatief eenvoudige zege naar huis te gaan. In het vierde kwart moet er toch nog wat harder voor geknokt worden, maar met 33 punten en twaalf assists én rebounds - zijn vijftiende triple double van het seizoen - leidde King James de Cavaliers naar de 109-114 winst.

Uitslagen NBA zaterdag
Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 122-117
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 101-107
Washington Wizards - Indiana Pacers 109-102
Brooklyn Nets - Dallas Mavericks 114-106
New York Knicks - Charlotte Hornets 124-101
Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 109-114
Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 101-94
San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 117-101
Utah Jazz - Sacramento Kings 103-97
Phoenix Suns - Golden State Warriors 109-124
Portland Trail Blazers - Detroit Pistons 100-87

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Juventus verspeelt weer eens punten

Juventus heeft na twaalf competitieoverwinningen op rij weer eens punten verspeeld in de Serie A. De koploper in Italië speelde op bezoek bij SPAL met 0-0 gelijk.

De laatste keer dat Juventus punten verspeelde in de competitie, was op 9 december. Toen eindigde het duel met Inter ook in 0-0.

Juve had voor rust veel balbezit, maar kreeg geen grote kansen tegen SPAL. Na rust stond kreeg de ploeg van Massimiliano Allegri meer kansen, maar Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala, invaller Mario Mandzukic en Alex Sandro misten de kansen voor Juventus. De ploeg uit Turijn kreeg nog extra tegenvaller te verwerken. Verdediger Giorgio Chiellini viel uit met een hamstringblessure. 

Napoli, nummer twee van de Serie A, komt zondag thuis in actie tegen Genoa en komt bij winst op twee punten van de koploper. 

Overige uitslagen Serie A:
Udinese - Sassuolo 1-2

Opzienbarende foto's van vroeger

Vandaag de dag worden wij bestookt met selfies en foto's van andere vreemde zaken, sommige mensen zeggen dat dit iets is van deze tijd. Niets is minder waar want foto's van rariteiten zijn van alle tijden.

Van thee drinken met een leeuw tot ballerina's die oefenen tijdens de oorlog. hier zijn 21 foto's die ons ook vandaag de dag nog weten te verbazen.

21 opzienbarende foto's van vroeger (bron: YouTube)

Surviving Mars

Dat Haemimont games ervaring heeft met het neerzetten van toffe city builders weten we wel door de Tropico-serie, maar in plaats van tropische eilanden gaan we nu naar een planeet die wordt gezien als de eerst mogelijke plek voor een buitenaardse kolonie: mars. In Surviving Mars probeer je de eerste stappen richting een zelfvoorzienende kolonie in goede banen te leiden in een wereld die niet vrij is van gevaar.

Moeizame wedstrijd basketballers Donar, Den Helder verrast Leeuwarden

In de Duch Basketball League heeft koploper Donar een lastige overwinning geboekt. De koploper trok naar het Limburgse Weert voor een wedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg, maar dat bleek geen sinecure. Donar moest het doen zonder Evan Bruinsma en hoopte met het oog op het drukke Europese programma op een niet al te inspannende avond.

Daar leek het aanvankelijk ook op, maar BAL begon toch prima partij te bieden en bleef lang op gelijke hoogte. Halverwege stond het 35-43 voor de bezoekers, maar aan de hand van Roel van Overbeek en Daan Rosenmuller kwam BAL toch langszij, waarna Wietze Nossek zelfs even voor de voorsprong in het derde kwart zorgde. In het vierde kwart lieten de Limburgers de nodige kansen liggen en Brandyn Curry, Teddy Gipson en Sean Cunningham straften dat namens Donar af: 66-79.

De Den Helder Suns bungelden lang onderaan de competitie, maar zijn BAL inmiddels voorbij. Zaterdagavond werd in eigen huis zelfs gewonnen van Aris Leeuwarden, waardoor men zicht houdt op een plek in de play-offs. Met zestien seconden op de klok en bij 67-66 voor de Suns kon Leeuwarden het alsnog afmaken, maar de aanval werd gestopt en Quinterian McConico gooide met twee vrije worpen de 69-66 eindstand voor de Suns op het bord. ZZ Leiden kende ondertussen een prima avond en won met 79-100 op bezoek bij Apollo Amsterdam.

Standard Luik wint na verlengingen de Belgische beker

Standard Luik heeft de Belgische beker gewonnen. In de finale van de strijd om de Croky Cup won de ploeg van coach Sá Pinto in Brussel na verlenging met 1-0 van Racing Genk door een doelpunt van Renaud Emond.

In de eerste helft moest vooral de scheidsrechter vaak ingrijpen door de vele overtredingen van beide ploegen, waardoor er geen sprake was van goed voetbal. In de tweede helft was het spel niet veel beter, maar Racing Genk kreeg vlak voor tijd nog de beste kans, maar Standard doelman Jean-François Gillet redde knap op een kopbal van Joseph Aidoo.

In de verlengingen was het al na twee minuten raak voor de ploeg uit Luik. Na een voorzet van Mehdi Carcela kopte Emond van dichtbij raak. Drievoudig bekerwinnaar Genk zette daarna alles op alles, maar Standard kwam niet echt in de problemen tegen Genk.

Racing Genk eindigde het duel met tien man. Bojan Nastic kreeg in de laatste minuut van de verlengingen zijn tweede gele kaart. De scheidsrechter deelde in totaal twaalf gele kaarten uit.

2 tieners met vuurwapen aangehouden

De politie heeft zaterdag een 14-jarige en een 15-jarige jongen uit Haarlem aangehouden op verdenking van bedreiging met een wapen. De twee jongens stonden rond 22.00 uur bij een tankstation op de Leidsevaart in Haarlem, toen een man hen aansprak met de vraag wat zij hier deden. Een van de jongens pakte hierop een scherp voorwerp en bedreigde de man.

De man liet het hier niet bij zitten en pakte het voorwerp af. De andere jongen haalde hierop een vuurwapen tevoorschijn en begon de man hiermee te bedreigen. De man schrok hier zo van dat hij aan paar passen naar achter deed. De daders vluchtten vervolgens weg. 

Direct na de melding bij de politie, werd er via Burgernet aandacht gevraagd om uit te kijken naar dit tweetal. Door een reactie van een oplettende buurtbewoner kon de politie de eerste verdachte snel inrekenen. De tweede verdachte heeft zichzelf later bij de politie gemeld.

De twee jonge Haarlemmers zijn ingesloten. De politie heeft onderzoek gedaan in de Leidsebuurt en trof hier goederen aan die met deze bedreiging te maken kunnen hebben. Deze goederen worden onderzocht.

Federer bereikt finale en verbetert beste seizoensstart

Roger Federer heeft op het masterstoernooi van Indian Wells opnieuw de finale bereikt. De titelverdediger en vijfvoudig winnaar in Indian Wells was in drie sets te sterk voor de Kroaat Borna Coric: 5-7, 6-4, 6-4. In de finale speelt de 36-jarige Zwiter tegen Juan Martín del Potro, die Milos Raonic met 6-2, 6-3 versloeg.

Federer had het niet bepaald makkelijk tegen Coric. In de eerste set had de 21-jarige Kroaat genoeg aan een break om de set te pakken. In de tweede set kwam Coric op een 4-2 voorsprong, maar Federer wist vier games op rij te pakken en zou zo de set met 6-4 winnen.

In de derde set kwam Coric tweemaal op een break voorsprong, maar opnieuw wist hij de voorsprong niet vast te houden. Op 5-4 liep Federer uit naar 0-40 en kreeg hij drie punten voor de wedstrijd. Op het eerste wedstrijdpunt sloeg de nummer één van de wereld meteen toe.

De 36-jarige Federer, die dit jaar de Australian Open en het ABN Amro-toernooi won, verbeterde met zijn zeventiende zege zijn beste seizoenstart uit 2006.

In de andere halve finale was Del Potro snel klaar met Raonic. De Argentijn kwam in zijn eigen servicegames niet in de problemen tegen de Canadees, terwijl Raonic grote moeite had in zijn eigen servicegames. Raonic, door blessures afgezakt naar plaats 38 op de ranking, verloor in zowel in set een als in set twee tweemaal zijn service tegen Del Potro.

Salah schittert met vier goals voor Liverpool

Mohamed Salah heeft zaterdagavond een heerlijke wedstrijd achter de rug namens Liverpool, waar Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis stonden. De 25-jarige Egyptenaar wist maar liefst vier keer het doel te raken in de thuiswedstrijd tegen Watford, waar Daryl Janmaat tien minuten voor tijd binnen de lijnen kwam.

Salah schoot al in de vierde minuut zijn 25e treffer van het Premier League-seizoen binnen, waarna hij kort voor rust met het hoofd de score verdubbelde. Niet lang na de thee was het de beurt aan Roberto Firmino om voor de 3-0 te zorgen, waarna Salah met een kwartier te spelen zijn hattrick completeerde. Danny Ings zag zijn poging in de slotfase gekeerd worden door Watford-keeper Orestis Karnezis, maar - wie anders - Salah werkte de rebound alsnog tegen de touwen: 5-0.

Liverpool staat met 63 punten op de derde plek, twee punten achter Manchester United, dat nog wel een wedstrijd te gaan heeft. Manchester City heeft achttien punten meer én een wedstrijd minder gespeeld.

Uitslagen Premier League zaterdag
Bournemouth - West Bromwich Albion 2-1
Huddersfield - Crystal Palace 0-2
Stoke City - Everton 1-2
Liverpool - Watford 5-0

Van Gerwen stopt zegereeks Anderson en wint zesde titel van 2018

Michael van Gerwen is na een week rust weer aan het schroeien op de Pro Tour van de PDC. In Milton Keynes won Mighty Mike alweer zijn zesde toernooi van het jaar. In de finale ging Chris Dobey eraan met 6-2. Ook aan de zegereeks van Gary Anderson kwam een eind. In de kwartfinale was Van Gerwen met 6-1 te sterk. 

Van Gerwen begon met een 6-5-zege op Ricky Evans, om daarna te winnen van Jeffrey de Zwaan (6-3), Keegan Brown (6-3) en Jimmy Hendriks (6-2). De kwartfinale werd een speciaal duel. Gary Anderson had namelijk zowel de UK Open als het Players Championship drie en vier gewonnen. Hierdoor was hij 27 duels ongeslagen, maar daar maakte de nummer één van de wereld een einde aan. Van Gerwen liep heel snel weg en maakte het af met een 118-finish (6-1). James Wade kon vervolgens in de halve finale en ging er met 6-2 af. 

In de onderste helft van het speelschema waren bij de laatste zestien alle geplaatste spelers al uitgeschakeld. De hoogst overgebleven speler op de wereldranglijst was Chris Dobey. Hollywood won van Bradley Brooks (6-0), James Wilson (6-4), Dave Chisnall (6-2), Stephen Burton (6-4), Gabriel Clemens (6-2) en Ryan Searle (6-5). De halve finale tegen Searle ging bijna mis, maar vanaf 4-5 wist Dobey toch nog toe te slaan met een 112-finish.

Voor Dobey is het zijn tweede finale op de Pro Tour, maar kwam direct in de problemen. Het stond zo 4-0. Dobey opende vervolgens zijn eigen leg met 180 en met een tiendarter liet hij zien dat hij nog mee deed. Hij brak Van Gerwen zelfs terug. Dit was echter het moment voor de Brabander om gas te en de wedstrijd met 6-2 naar zich toe te trekken.

Naast Van Gerwen was Jimmy Hendriks de beste Nederlander. Hij werd door Mighty Mike in de vierde ronde geklopt. Jeffrey de Graaf, Jelle Klaasen, Jermaine Wattimena, Vincent Kamphuis en Ron Meulenkamp haalden de derde ronde. Zondag is Players Championship 6 aan de beurt. 

Laatste 32
Michael van Gerwen 6 | 3 Keegan Brown
Jimmy Hendriks 6 | 5 Paul Nicholson
Gary Anderson 6 | 3 Robert Marijanovic
Cameron Menzies 6 | 4 Jeffrey de Graaf
Mensur Suljovic 6 | 5 Ronny Huybrechts
Terry Jenkins 6 | 1 Jelle Klaasen
James Wade 6 | 5 Simon Stevenson
Wayne Jones 6 | 3 Steve Lennon
Brendan Dolan 6 | 1 Jermaine Wattimena
Gabriel Clemens 6 | 2 Ryan Joyce
Chris Dobey 6 | 2 Dave Chisnall
Stephen Burton 6 | 5 Steve West
Matthew Edgar 6 | 4 Richie Burnett
William O'Connor 6 | 3 Adrian Lewis
Alan Tabern 6 | 2 Vincent Kamphuis
Ryan Searle 6 | 5 Ron Meulenkamp

Laatste zestien
Michael van Gerwen 6 | 2 Jimmy Hendriks
Gary Anderson 6 | 2 Cameron Menzies
Mensur Suljovic 6 | 5 Terry Jenkins
James Wade 6 | 4 Wayne Jones
Gabriel Clemens 6 | 4 Brendan Dolan
Chris Dobey 6 | 4 Stephen Burton
William O'Connor 6 | 4 Matthew Edgar
Ryan Searle 6 | 1 Alan Tabern

Kwartfinale
Michael van Gerwen 6 | 1 Gary Anderson
James Wade 6 | 3 Mensur Suljovic
Chris Dobey 6 | 2 Gabriel Clemens
Ryan Searle 6 | 3 William O'Connor

Halve finale
Michael van Gerwen 6 | 2 James Wade
Chris Dobey 6 | 5 Ryan Searle

Finale
Michael van Gerwen 6 | 2 Chris Dobey

Politie vindt grote buit gestolen gereedschap

Nadat de politie zaterdag twee personen op heterdaad aanhield zijn er op grote schaal invallen geweest in Den Haag. Op meerdere adressen werd gereeedschap aangetroffen waarvan het vermoeden bestaat dat ze van diefstal afkomstig zijn. In totaal werden er meer dan 300 stuks gereedschap aangetroffen

Het team heeft op Facebook meerdere foto's geplaatst bij de oproep om om zich te melden als men slachtoffer geweest is van een (auto)inbraak waarbij gereedschappen zijn weggenomen en daarvan aangifte gedaan. Deze mensen kunnen een email sturen naar de recherche van Team Loosduinen via vvc.loosduinen@politie.nl Vermeld moet worden het proces-verbaalnummer en contactgegevens. 

Mensen die nog geen aangifte hebben gedaan wordt verzocht om dat eerst te doen, en vervolgens contact op te nemen via het eerder genoemde mailadres. 

Politie vindt grote buit gestolen gereedschap (Foto: Politie Loosduinen)
Politie vindt grote buit gestolen gereedschap (Foto: Politie Loosduinen)Politie vindt grote buit gestolen gereedschap (Foto: Politie Loosduinen)
Politie vindt grote buit gestolen gereedschap (Foto: Politie Loosduinen)Politie vindt grote buit gestolen gereedschap (Foto: Politie Loosduinen)
Politie vindt grote buit gestolen gereedschap (Foto: Politie Loosduinen)

FOK! Wat een weer: F*cking koud, nog steeds

De eerste uren is er in het zuiden kans op lokale gladheid als gevolg van sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Verder is het vandaag vooral in de noordelijke helft van het land overwegend zonnig, elders komen ook wolkenvelden voor. Het blijft vrijwel over droog; alleen in het zuidoosten is er in de ochtend kans op lichte (mot)sneeuw.

De middagtemperatuur ligt rond +1°C. Er staat nog steeds een snijdend koude oost- tot noordoostenwind, boven land overwegend vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in de ochtend in het Waddengebied mogelijk nog stormachtig, 8 Bft.

Komende nacht is het helder en vriest het licht, lokaal matig. De minimumtemperaturen liggen tussen -3°C en -6°C. Er staat een matige, aan de kust vrij krachtige of krachtige oostelijke wind.

Morgen overdag is het zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 3 en er staat een matige noordoostelijke wind. In het zuidwesten is de wind tot in de middag nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Interpretatie ligt voor anker in Delfzijl, en zag deze prachtige lucht  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie sterft van de kou in Delfzijl, en zag deze prachtige lucht (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Noorse schansspringers winnen met bizarre overmacht op skivliegschans Vikersund

De World Cup skivliegen in het Noorse Vikersund heeft zaterdag in de landenwedstrijd een bizarre overwinning voor de Noorse ploeg opgeleverd. Dat men de favoriet was mocht duidelijk zijn, maar de overmacht waarmee men won was zelden tot nooit eerder vertoond.

Bij zes van de acht groepen - elk van de vier teamleden sprong twee keer - was de Noor de beste, bij de andere twee zette de Noor in die groep de tweede sprong neer. Vooral Robert Johansson haalde ongenadig hard uit en vloog als van een andere planeet. 

De Noren wonnen uiteindelijk met een dikke 265 punten voorsprong, wat betekent dat ze zelfs met een valpartij nog met speels gemak gewonnen zouden hebben. Polen werd tweede op enorme afstand van het dream team (Johansson, Daniel André Tande, Johann André Forfang en Andreas Stjernen), voor Slovenië. Duitsland en Oostenrijk kwamen er ondanks een vierde en vijfde plek totaal niet aan te pas.

Kampschreur sluit Paralympische Spelen af met teleurstelling

Alpineskiër Jeroen Kampschreur heeft de Paralympische Spelen in Pyeongchang zaterdag met een domper afgesloten. De 18-jarige wereldkampioen op drie onderdelen haalde in de tweede run van de slalom de finish niet.

In run één was de wereldkampioen nog veruit de snelste, maar in de tweede run ging het al snel fout en dus was het klaar voor Kampschreur. Hij sluit de Spelen af met goud op de supercombinatie, een zevende plek op de super-G en uitvalbeurten op drie onderdelen, waaronder de reuzenslalom en slalom, waarop hij regerend wereldkampioen is. Ook Niels de Langen kwam niet aan de finish. 

Het goud in de zittende categorie was voor Dino Sokolovic en dat was een historisch feit: nooit eerder won Kroatië goud op de Paralympische Winterspelen en pas in Pyeongchang werd überhaupt de eerste medaille gewonnen. Giacomo Bertagnolli won bij de visueel beperkte skiërs, het tweede goud voor de Italiaan. In de staande categorie was de gouden medaille voor de Nieuw-Zeelander Adam Hall, net als in 2010.

Kampschreur redde het niet op de slalom (Pro Shots/Action Images)
Kampschreur redde het niet op de slalom (Pro Shots/Action Images)

Pedersen wint 5km bij World Cup-finale, Bloemen pakt eindklassement

Schaatser Sverre Lunde Pedersen heeft tijdens de World Cup-finales in Minsk de 5000 meter gewonnen. De Noor was in een rechtstreeks duel te sterk voor de Canadees Ted-Jan Bloemen, die wel de eindzege pakte.

Met 6:24,12 was Marcel Bosker in de eerste rit al sterk, maar de tijd van de Nederlander werd in rit drie verbroken door de Rus Alexander Rumyantsev: 6:23,81. Met 6:26,38 strandde Bloemen op de vijfde plek en dat was voldoende om de eindzege te pakken, waar hij al vrijwel zeker van was. 

Op Pedersen stond in de Wit-Rusissche hoofdstad geen maat. De Noor nam vooral in de laatste ronde afscheid van Bloemen en kwam na 6:22,15 minuten als winnaar over de streep. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.