FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 april 2017

Man opgepakt voor branden Noordoost Twente

De politie heeft zondagavond een inwoner van Denekamp aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichtingen in Noordoost Twente. Dat heeft de politie laten weten.

In de buitengebieden rond Denekamp, Lattrop-Breklenkamp en Beuningen woedden zaterdag en zondag meerdere natuurbranden. In het gebied gingen in minder dan 24 uur tijd op meerdere locaties stukken natuur in vlammen op. De politie zoekt nog getuigen die mogelijk iets opvallends hebben waargenomen.

In de omgeving van de Holtweg in Beuningen ontstonden zondag even na het middaguur en later op de middag heidebranden. In totaal ging daar vier hectare natuurgebied in vlammen op. Een dag eerder werd tot vier keer toe brand geconstateerd aan de Brandlichterweg in Denekamp. Ook de heide bij Lattrop-Breklenkamp werd zaterdag- en zondagmiddag getroffen.

Man opgepakt voor branden Noordoost Twente
Man opgepakt voor branden Noordoost Twente (Foto: ANP)

Muntari stapt van het veld na racistische uitlatingen

In Italië is weer een wedstrijd negatief in het nieuws wegens een racismegeval. Sulley Muntari stapte van het veld na racistisch te zijn bejegend.

Pescara-middenvelder Muntari stapte na negentig minuten van het veld in de uitwedstrijd tegen Cagliari nadat hij door enkele supporters van de club op Sardinië racistisch was bejegend.

Pijnlijk genoeg bestrafte arbiter Daniele Minelli Muntari's handelen met een gele kaart. Muntari was na afloop van het duel nog steeds ziedend op de supporter in kwestie. "Het was een klein jochie, die daar zat met zijn ouders naast hem. Ze deden er helemaal niets aan. Schandalig. Wat moet ik dan doen? Gewoon laten gaan? Dit moet stoppen", aldus de Ghanees.

Het Italiaanse voetbal heeft vaker te maken met racisme. Vier jaar geleden stapte AC Milan-aanvaller Kevin-Prince Boateng van het veld, nadat hij tijdens een vriendschapeplijk duel tegen vierdeklasser Pro Patria racistisch was bejegend.

Spannend Formule 3-weekeinde afgesloten met zege Ilott

De derde en laatste race van het Europees Formule 3-kampioenschap op het circuit van Monza is gewonnen door de Brit Callum Ilott. De zeges in de eerste twee races gingen eerder naar zijn landgenoot Lando Norris en de Zweed Joel Eriksson.

Ilott kende een briljante start en schoof van de derde plek in één ruk op naar de leiding, terwijl de Chinees Guangyou Zhou vanaf plek vier achter hem aan kwam. De eerste rij, gevormd door Norris en Eriksson, zakte terug naar de plekken drie en vier. 

Het werd wederom een leuke race, vol inhaalacties en slipstreammanoeuvres. Na vijf ronden kon Norris Zhou inhalen, maar de 17-jarige Brit kon zijn landgenoot niet meer passeren en moest genoegen nemen met plek twee. Maximilian Günther reed knap naar de derde plaats, voor Eriksson. Zhou zakte weg naar plek tien, zijn slechtste resultaat van het jaar.

De volgorde van de winnaars van de drie races in Monza is opvallend: ook tijdens het openingsweekeinde in Silverstone pakte Norris de eerste race, won Eriksson de tweede en Ilott de derde race. Eriksson gaat aan de leiding in de titelstrijd en heeft één punt voorsprong op Norris. 

Duitse coureur 'stabiel' na zware crash op TT Circuit Assen

Het World Superbikes-weekeinde op het TT Circuit van Assen is zondag opgeschrikt door een zware crash. In een van de races op het bijprogramma, de Superstock 1000, gingen vier rijders aan het einde van de eerste ronde hard onderuit.

In de Geert Timmer-bocht kwam de Duitser Marvin Fritz ten val. Federico Sandi knalde er vervolgens overheen en nam ook Roberto Tamburini mee, terwijl ook de Australiër Mike Jones tegen het asfalt ging. Een ronde later kwam het veld, inmiddels afgeremd door de rode vlag, weer langs om de pitstraat in te rijden en lag alleen Fritz nog in het gras.

De 24-jarige Duitser werd zo'n twintig minuten behandeld alvorens hij met een ambulance naar het universitair ziekenhuis van Groningen vervoerd werd. Volgens Italiaanse media was Fritz op dat moment wel bij bewustzijn, maar verdere details over zijn toestand zijn nog niet bekend. 

De race werd na het opruimen weer hervat.

Update 19.05 uur
Volgens De Telegraaf is Fritz er slecht aan toe. Hij zou op het moment met ernstig hoofdletsel behandeld worden in het ziekenhuis in Groningen. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.  

Update 21.02
De World Superbikes-organisatie heeft inmiddels een statement naar buiten gebracht over de toestand van Fritz. Daarin staat dat de Duitser weer bij bewustzijn is en dat hij in stabiele toestand in het ziekenhuis ligt.  

Reparaties spoor bij Wouw zondagavond klaar

Het spoor bij de Brabantse plaats Wouw kan zondagavond weer worden gebruikt. Dat meldt ProRail.

Als gevolg van een ongeval vrijdagochtend was het treinverkeer gestremd tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Het oponthoud zou tot maandagochtend duren. De spoorbeheerder verwacht nu dat zondagavond al vanaf 23.00 de eerste goederentrein weer rijden op het traject. Maandagochtend rijden de reizigerstreinen weer volgens het boekje.

Vrijdagochtend botste bij Wouw een passagierstrein op een bewaakte overgang tegen een dieplader. Het spoor en de overweginstallatie liepen veel schade op. Zo waren de rails verbogen en 85 dwarsliggers kapot.

Reparaties spoor bij Wouw zondagavond klaar
Reparaties spoor bij Wouw zondagavond klaar (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Walk like A-gp-champ"

De opgave van deze week:

De Feyenoord-spelers Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis vieren op deze manier de 0-1 tegen Vitesse, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Jasper Ruhe)
De Feyenoord-spelers Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis vieren op deze manier de 0-1 tegen Vitesse, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Van Wolfswinkel bezorgt Vitesse eerste prijs

AZ begon beter aan de finale van de KNVB Beker dan Vitesse, maar Ricky van Wolfswinkel bezorgde de club waar hij terugkeerde de eerste prijs ooit.

Het verschil tussen AZ en Vitesse op de ranglijst van de Eredivisie bedraagt één punt. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn dus in de bekerfinale, maar de wedstrijd liep niet over van de kwaliteit. De Alkmaarders waren in de niet zo heel spectaculaire eerste helft verreweg het gevaarlijkst.

Derrick Luckassen schoot al in de derde minuut vanuit een vrije trap hard op de lat, Rens van Eijden kopte na een kwartier naast en zag enkele minuten later Alireza Jahanbakhsh ter hoogte van de strafschopstip vrij staan, maar de spits schoot een meter naast. Het enige dat Vitesse er tot dan toe tegenover had weten te stellen was een kopballetje van Nathan dat naast ging, na een goede actie van Milot Rashica.

Vitesse was slordig en het vele balverlies leek zenuwachtigheid bij die ploeg te verraden. Verder was er in de finale vooral sprake van veel strijd, wat Kruiswijk in een loopduel met Jahanbakhsh op een bloedneus kwam te staan. Na rust kwam Vitesse iets meer aan voetballen toe, al leverde dat nou ook weer geen handvol kansen op. Nathan kreeg mogelijkheden met twee schoten (eentje in de handen van Tim Krul en eentje naast). Van Eijden kreeg namens AZ een tweede kopkans uit een corner.

Vitesse-speler Ricky van Wolfswinkel scoort de 0-1 (Pro Shots / Erwin Spek)
Vitesse-speler Ricky van Wolfswinkel scoort de 0-1 (Pro Shots / Erwin Spek)

Omdat het aan mooi voetbal ontbrak, lag de nadruk ook richting het einde van de reguliere speeltijd op strijd. Luckassen en Ricky van Wolfswinkel kregen allebei geel bij een opstootje en een steward moest vuurwerk uit het strafschopgebied verwijderen. Jahanbakhsh zorgde met een schotje in de handen van de duikende Eloy Room eindelijk weer eens voor een kansje. Tien minuten voor het einde kopte Van Wolfswinkel Vitesse op voorsprong. De spits anticipeerde goed op een voorzet van Rashica en had geluk dat Tim Krul volledig mistastte.

Zo stond Vitesse op voorsprong en had AZ nog maar heel even om te voorkomen dat het de beker ging mislopen. In plaats van de 1-1 viel nog voor de negentigste minuut de tweede Arnhemse goal: wéér was het Van Wolfswinkel, nu met een goede loopactie en passeeractie waarmee hij Ron Vlaar wegzette en de bal in de verre hoek krulde: 0-2. Veel kansen had Vitesse niet gehad, maar op het juiste moment sloeg Van Wolfswinkel toe met zijn 20ste en 21ste officiële doelpunt van het seizoen. Kelvin Leerdam moest met brancard van het veld nadat hij verkeerd was geland.

Room pakte daarna nog een gevaarlijke boogballetje van Ilias Bel Hassani en invaller Fred Friday kopte nog over uit een vrije trap. Maar Vitesse gaf niets meer weg en is verzekerd van de eerste prijs in de clubhistorie én zes groepswedstrijden in de Europa League.

AZ

0 - 2

Vitesse

     80' v.Wolfswinkel
 88' v.Wolfswinkel
 
 Gele kaart: Luckassen, (AZ), v.Wolfswinkel, (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 46.105
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson
v.Eijden (Friday/83)
Vlaar
Haps
Luckassen
v.Overeem (Seuntjens/67)
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Weghorst
Dos Santos (Bel Hassani/79)
  Room
Leerdam (Diks/85)
Kasjia
Miazga
Kruiswijk
Nakamba
Foor (v.d.Werff/90 1)
Baker
Rashica
v.Wolfswinkel
Nathan (Tighadouini/73)

Vitesse met de beker (Pro Shots / Ed van de Pol)
Vitesse met de beker (Pro Shots / Ed van de Pol)

Verslag Glory 40: Utrechter Wilnis verliest van plaaggeest Marcus

Aardig wat actie tijdens kickboksgala Glory 40 in Kopenhagen. De hoofdstad van Denemarken was zaterdag het toneel van het derde deel in het drieluik tussen titelhouder Jason Wilnis en Simon Marcus. Verder het debuut van Rotterdammer Imad Hadar en de mogelijke doorbraak van Yousri Belgaroui uit Amsterdam.

Jason Wilnis vs Simon Marcus
Utrechter Wilnis en zijn Canadese plaaggeest Marcus hebben de afgelopen tijd een rivaliteit opgebouwd die inmiddels tot de klassiekers gerekend kan worden. Dit begon in 2015 toen Marcus de openstaande titel in het middengewicht won door Wilnis na drie ronden te verslaan. Afgelopen september nam Wilnis wraak door The One in de derde ronde technisch knock-out te slaan en zo de kampioensgordel weer overnam. Marcus voelde zich in die partij zo vernederd dat hij in het volgende gevecht van Wilnis pontificaal op de eerste rij plaatsnam om hem de huid vol te schelden. De Utrechter was echter niet echt onder de indruk van de Canadees en tijdens Glory 40: Copenhagen stonden beide heren voor de derde maal tegenover elkaar.

Wilnis ging vol in de aanval, maar hij was toch niet in staat om de stoten en trappen van Marcus voldoende te pareren. Beide vechters konden de vijf ronden makkelijk voluit gaan en waren in topconditie, alhoewel Marcus in de tweede helft van de partij iets leek te verslappen, kwamen de klappen van Marcus toch harder aan dan die van Wilnis. In de vijfde ronde wist de Nederlander Marcus nog goed en hard op het hoofd te raken, maar het was uiteindelijk niet voldoende om de kampioensgordel te mogen behouden. Drie van de vijf juryleden gaven de winst aan Marcus.


Wilnis vs Marcus (Bron: Youtube)

Yousri Belgaroui vs Alex Pereira
Nu Wilnis zijn titel is kwijtgeraakt is het de beurt aan een andere Nederlander om te proberen die titel in het middengewicht weer terug te brengen naar Nederland. Belgaroui, van Tunesische achtergrond en teammaatje van Badr Hari, vecht inmiddels al acht jaar en dit is de eerste keer dat hij strijdt in de finale om de Ramon Dekkers Memorial Trophy, een toernooititel die recht geeft op een titelstrijd.

Eerder op de avond won Belgaroui de halve finale en het leek dat hij aan het begin van de finale een blessure aan zijn voet had overgehouden aan die halve finale. Maar in het verloop van de partij leek niets Belgaroui van de winst af te houden. Hij blokkeerde de explosieve aanvallen van de Braziliaan zonder moeite en wist zich goed staande te houden en een overtuigende unanieme jurybeslissing te verdienen én een gevecht om de titel in het middengewicht bij Glory.

Imad Hadar vs Freddy Kemayo
Glory-debutant Hadar mocht direct zwaar aan de bak. Tegenstander en kickboksveteraan Kemayo moest namelijk extra afvallen om deze partij te kunnen vechten. Normaal gesproken vecht de Fransman bij de zwaargewichten. En dat letterlijk én figuurlijk, want hij heeft in zijn 15-jarige carrière partijen gevochten tegen kickboksgrootheden als Peter Aerts, Gökhan Saki en Stefan Leko.

Lichtzwaargewicht Hadar is met zijn negentien jaar Glory's jongste vechter. Om dan direct tegen een zwaargewicht als Kemayo te zetten getuigt nogal van durf. De Marokkaanse Nederlander is echter voor de duivel niet bang en begon de partij vol overtuiging met vliegende knieën en trappen en hij leek de volledige controle over de wedstijd te hebben.

Niets was echter minder waar, want Kemayo startte de tweede ronde heel anders dan de eerste. De enorme ervaring van de Fransman kwam nu naar boven. Hadar had zichzelf in die eerste ronde laten uitputten door te proberen om de zogenaamd weerloze Kemayo knock-out te slaan. Kemayo nam echter het initiatief en al snel sloeg de Fransman Hadar in de tweede ronde naar de grond. Hadar wist zich binnen acht tellen te herstellen, maar halverwege de tweede ronde sloeg Kemayo Hadar met een stoot op het lichaam naar het canvas. Hadar kon hier niet meer van herstellen en de scheidsrechter telde de partij uit. Kemayo's uitgekiende plannetje had gewerkt en hij bracht Hadar zijn eerste verlies in 21 partijen toe. Hadar is nog jong, maar de vechtlust van deze jonge Rotterdammer voorspelt veel goeds voor zijn toekomst bij Glory!

Helaas geen beelden van de partij van Hadar, maar wel een leuke documentaire over dit jonge talent.

Uitslagen Glory 40: Copenhagen
Simon Marcus verslaat Jason Wilnis na jurybesluit (48-47 x2, 49-46, 47-48, 46-49) en wint de titel in het middengewicht
Finale middengewichttoernooi: Yousri Belgaroui verslaat Alex Pereira na jurybesluit (30-27 x5) en wint de Ramon Dekkers Memorial Trophy
Halve finale middengewichttoernooi: Alex Pereira verslaat Burim Rama door TKO (drie knockdowns) in ronde drie
Halve finale middengewichttoernooi: Yousri Belgaroui verslaat Agron Pretini na jurybesluit (30-26 x5)
Niclas Larsen verslaat Yodkhunpon Sitmonchai na jurybesluit (29-28 x3, 30-27 x2) 

Uitslagen Superfight Series
Jamie Bates verslaat Richard Abraham na jurybesluit (29-28, 30-27 x4)
Mohammed El-Mir verslaat Simon Santana na jurybesluit (29-28 x5)
Freddy Kemayo verslaat Imad Hadar door TKO (stoten) in ronde 2
Josh Jauncey verslaat Antonio Gomez door TKO (interventie van rondedokter) in ronde 2
Yuhang Xie verslaat Chris Mauceri na jurybesluit (29-27, 30-26 x4)

Tiende titel Nadal in Barcelona

Rafael Nadal heeft voor de tiende keer in zijn loopbaan het ATP toernooi in Barcelona gewonnen. Hij klopte in de finale Dominic Thiem met 6-4 en 6-1.

In de eerste set ging het nog lang gelijk op en maakte Thiem het de Spanjaard behoorlijk lastig. Op 5-4 sloeg Nadal echter toe en pakte direct de setwinst. Dat bleek de beslissing in de wedstrijd want in de tweede set kwam de Oostenrijker er niet meer aan te pas.

Nadal, die dit jaar nog ongeslagen is op gravel, won eerder deze maand ook het toernooi van Monte Carlo al voor de tiende keer, tevens gaat hij later deze maand op jacht naar zijn tiende zege op Roland Garros.

Zware crash rallyrijder Meeke in Argentinië

De Rally van Argentinië is geen doorslaand succes geworden voor Kris Meeke. De Brit, eerder dit jaar nog goed voor de winst in Mexico, crashte tot twee keer toe op de Argentijnse wegen. 

Vrijdag ging het in de vierde proef mis voor Meeke, die zijn Citroën daarbij flink beschadigde. Een knap staaltje repareren van zijn team zorgde ervoor dat hij zaterdag toch weer van start kon gaan. Samen met navigator Paul Nagle had hij het tempo zelfs weer goed te pakken, want hij won zowaar de elfde en twaalfde proef. 

In de bijna veertig kilometer lange veertiende proef, van Los Gigantes naar Cantera el Condor, ging het echter opnieuw fout. Op de onboardbeelden (zie onderstaande tweet) is te zien dat Meeke in de binnenkant van een bocht iets raakt, waarna 'you bastard' te horen is, alvorens hij vol over de kop vliegt. Na een uitgebreide vlucht komt de Citroën uiteindelijk op het dak terecht. Meeke en Nagle konden er gelukkig op eigen kracht weer uit kruipen, maar de rally was nu toch echt voorbij.

Meeke's crash op vrijdag (Bron: YouTube)

Vermist Amerikaans meisje herenigd met moeder

De zestienjarige Amerikaanse Maggie Lee, die een aantal weken in Nederland vermist was, is zondag herenigd met haar moeder. Dat heeft de politie laten weten. Het meisje werd zaterdag teruggevonden in Zwolle.

Het meisje komt uit de stad Clarksville in Tennessee. Begin april stapte ze alleen op het vliegtuig naar Nederland, nadat ze via Facebook contact had gehad met iemand uit Den Haag. Uit onderzoek en verschillende tips bleek dat het meisje de afgelopen tijd bij verschillende personen die zij kende van internet, verbleef.

Zaterdag kreeg de politie verschillende tips dat ze onderweg was naar Zwolle. Op het station trof de politie haar aan. Omdat het meisje op het paspoort van iemand anders naar Nederland was gekomen, hield de politie haar aan voor het gebruik van persoonsgegevens van een ander. Wat haar motieven hiervoor zijn geweest, wordt nog onderzocht.

Vermiste Amerikaanse herenigd met moeder
Vermiste Amerikaanse herenigd met moeder (Foto: ANP)

Verstappen: "Maximale resultaat behaald"

Na een goede start bracht de Grand Prix van Rusland weinig spanning voor Max Verstappen. Met een vijfde plek haalde hij het maximale resultaat na een moeizaam weekend in Sochi, zo liet de Nederlander na afloop weten.

"Verder naar voren dan vijfde dan ben je echt een dromer. Dit is op dit moment voor ons gewoon het maximale als niemand voor ons een fout maakt", aldus Verstappen na afloop van de race, zo lezen op Verstappen.nl.

Na de eerste ronde was de spanning wel weg voor Verstappen. "Het was best wel relaxt. Ik heb nog TV beelden gekeken om te zien wat er voor me gebeurde. Er zat een gat van 24 seconden voor mij en 26 seconden achter mij. Dan valt er weinig te doen. De start was heel goed. Ik had weinig wielspin en koos het goede spoor van bocht één naar bocht twee toe, dus dat ging allemaal prima. Daarna was het best wel een saaie race en gebeurde er niet veel. Tijdens de race heb ik nog veel met het team overlegd. De motor klonk nog steeds niet zoals het moest, dus op het eind hebben we hem nog redelijk wat terug moeten draaien, maar we hebben het einde gehaald en belangrijke punten gescoord."

Dat de Red Bull-wagen de eindstreep haalde was een meevaller. "Vanochtend moesten we de motor wisselen, die deed het niet meer, en de waterpomp is nu al voor de tweede keer vervangen vandaag. Hij lekte nog steeds, maar nu hebben ze hem helemaal dicht gekit."

Verstappen: "Maximale resultaat behaald" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Maximale resultaat behaald" (Pro Shots / Action Images)

Nederlands racetalent maakt grote indruk in Supersport 300

De Nederlandse motorcoureurs in het nieuwe World Supersport 300-kampioenschap hebben wederom grote indruk gemaakt. Scott Deroue schreef eerder in de maand de openingsrace in Aragon op zijn naam terwijl de 17-jarige Robert Schotman veel indruk maakte, maar viel, en ook in Assen was Nederland weer erg goed vertegenwoordigd.

De Supersport 300-klasse staat vooralsnog bol van het spektakel en dat was in Assen niet minder. Ronde na ronde vochten tien tot vijftien coureurs om de leiding, waaronder een aantal Nederlanders. De meest ervaren van hen, Deroue, hield zich lang rustig halverwege de groep, terwijl Schotman constant naar voren kwam wanneer hij even aan kon zetten.

Daar bleef het niet bij, want ook twee piepjonge wildcardrijders toonden zich bijzonder sterk: zowel Finn de Bruin (17) als Glenn van Straalen (16) vochten volop mee om de voorste plekken. Met een paar ronden te rijden sloeg het noodlot toe voor Schotman, die net als in Aragon tegen het asfalt ging en weer een kans verkeken zag. Dat overkwam ook De Bruin, die betrokken was bij een crash en eveneens op moest geven.

Ondertussen werd de strijd in de slotfase gemaakt door Ana Carrasco, de 20-jarige Spaanse dame die haar machine er op de meest onmogelijke plekken toch tussen wist te wringen. Ze domineerde zelfs een paar ronden, maar moest toch een klein beetje pas op de plaats maken in de slotronde. Daarin kwam Deroue ineens uit het niks naar voren en binnen een paar bochten pakte hij de leiding, die hij niet meer afstond. Van Straalen maakte het Nederlandse feestje compleet met een zeer verrassende tweede plek, voor de Italiaan Alfonso Coppola. 

Björk wint tweede race Monza

Volvo-coureur Thed Björk heeft de tweede WTCC-race van dit weekend gewonnen. Op de tweede plaats eindigde Tiago Monteiro en op de derde plaats Rob Huff. Voor Volvo is dit de eerste zege van het seizoen.

De Zweed vertrok vanaf pole maar verloor de eerste plaats aan de beter gestarte Monteiro. Op het einde van de tweede ronde wist Björk de leiding te heroveren en vervolgens weg te rijden. Monteiro werd op zijn beurt onder druk gezet door Huff.

Nicky Catsburg was met zijn vierde plaats de beste Nederlander. Tom Coronel kwam met zijn Chevrolet niet verder dan plaats elf.

Over twee weken vindt de volgende ronde van het WTCC plaats op de Hungaroring.

Uitslag race 2
1. Thed Björk (SWE)
2. Tiago Monteiro (POR)
3. Rob Huff (GBR)
4. Nicky Catsburg (NED)
5. Néstor Girolami (ARG)
6. Norbert Michelisz (HON)
7. Mehdi Bennani (MAR)
8. Esteban Guerrieri (ARG)
9. Yann Ehrlacher (FRA)
10. John Filippi (FRA)

Porte pakt eindzege in Romandië, Roglic de rit

Richie Porte heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van BMC maakte in de afsluitende tijdrit maakte zijn achterstond op Simon Yates goed. Dit ritzege in de tijdrit over 17,9 km in Lausanne ging naar Primoz Roglič. Door de winst in de tijdrit sprong de Sloveen van LottoNL-Jumbo naar een derde plaats in het eindklassement.

Victor Campenaerts zette de eerste richttijd neer in de tijdrit, maar lang stond de Belg niet aan de leiding. De eerste die onder de tijd ging was Lennard Kämna. De renner van Sunweb zette een tijd van 25.40. Uiteindelijk zou de Duitser op een achtste plaats eindigen in de etappe.

Niet veel later zou Andrey Amador de beste tijd klokken. De Costa Ricaan was zeven seconden sneller dan Kämna en mocht plaats nemen in de hot seat. Chris Froome en Europees kampioen tijdrijden konden niet aan de tijd van Amador komen.

Tejay van Garderen was de eerste die onder de tijd van Amador ging. De renner van BMC was één seconde sneller, ondanks dat de Amerikaan in de laatste bocht werd gehinderd door een wagen. Ion Izagirre kwam dicht bij de tijd van Van Garderen, maar de Spaans kampioen kwam veertien honderdste te kort op de Amerikaan.

Bij het tussenpunt was Roglič al zes seconden sneller dan Van Garderen. Aan de streep deed de Sloveen van LottoNL-Jumbo daar nog 28 seconden bij. De zege leek echter te gaan naar Porte. De renner van BMC was op het tussenpunt achttien seconden sneller dan de Sloveen, maar op de finish kwam de Australiër acht seconden te kort op de Sloveens kampioen.

Het was voor Porte wel voldoende om de zege in het eindklassement te pakken voor Simon Yates. De Engelsman hield voldoende over op Roglič. Beste Nederlander in het klassement was Wilco Kelderman met een zevende plaats.

'Mosul binnen drie weken volledig heroverd'

Een hoge generaal van het Irakese leger verwacht dat IS binnen drie weken volledig verjaagd is uit Mosul. Uit grote delen van de stad is Islamitische Staat al verdreven. De strijd om Mosul duurt al sinds oktober.

Strijders van IS zitten nu nog vooral in het historische deel in het westen van de stad. Naar schatting zijn er nog maar maximaal 300 IS-strijders. In het door IS bezette gebied wonen volgens de VN 400.000 mensen die nauwelijks toegang tot voedsel, water en medische zorg hebben.

Een door de VS geleide coalitie heeft zo'n 100.000 manschappen in Mosul.

'Mosul binnen drie weken volledig heroverd'
'Mosul binnen drie weken volledig heroverd' (Foto: ANP)

Turkije zet te kritisch Wikipedia op zwart

Turkije heeft zondag toegegeven dat het doelbewust de online encyclopedie Wikipedia blokkeert op internet. De Turkse telecomautoriteiten hebben op Twitter als reden aangegeven dat Wikipedia weigert artikelen weg te halen waarin wordt beweerd dat Turkije terreurorganisaties ondersteunt.

Het is volgens de autoriteiten niet mogelijk een enkel artikel op zwart te zetten, daarom is heel Wikipedia nu niet meer te bereiken. Turkey Blocks, een groep die het internetverkeer in Turkije monitort, ontdekte de blokkade zaterdagochtend.

Turkije zet te kritisch Wikipedia op zwart
Turkije zet te kritisch Wikipedia op zwart (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Valtteri Bottas heeft zijn eerste zege in de Formule 1 behaald. De Fin won met de Mercedes de Grand Prix van Rusland na een spannende slotfase. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel eindigde in Sochi als tweede, voor teamgenoot Kimi Räikkönen. Max Verstappen eindigde op een vijfde plaats.

Voorafgaand aan de race kampte de bolide van Max Verstappen met een waterlekkage, maar dankzij snel reparatiewerk van de monteurs van Red Bull kon de Nederlander toch aan de start verschijnen. Dat gold niet voor de McLaren van Fernando Alonso die in de opwarmronde met ERS-problemen kampte en zijn auto voor de pitingang parkeerde.

Dit zorgde ervoor dat de coureurs een extra opwarmronde moeten maken. Bij de start van de race profiteerde Bottas van de slipstream van Vettel en passeerde de Duitser nog voor de tweede bocht. Räikkönen sloot aan op plek drie, voor Lewis Hamilton en Verstappen die twee plekken won. Verder naar achteren was er een crash tussen Jolyon Palmer en Romain Grosjean, waardoor beide coureurs uitvielen en er een safety car. Daniel Ricciardo was de enige andere uitvaller vanwege een remschijf rechtsachter die in brand was gevlogen.

Nadat de safety car naar binnen was gegaan trok Bottas meteen een gat en hield die marge vast tot aan de pitsstops. De Fin stopte halverwege de 52 ronden durende race, terwijl Ferrari Vettel veel langer buiten liet. Deze strategie zorgde ervoor dat de Duitser in de slotfase op veel nieuwere banden stond en het gat met Bottas kon dichten. Vettel kon echter nimmer dichtbij genoeg komen om Bottas van zijn eerste zege af te houden.

Räikkönen reed een eindje hierachter op plek drie met Hamilton in zijn kielzog. Laatstgenoemde had het hele weekend het tempo niet en viel in de slotfase flink terug om op 36 seconden achterstand te eindigen. Verstappen reed een eenzame wedstrijd en eindigde op de voor hem hoogst haalbare plaats vijf, ruim voor de Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon. Nico Hülkenberg pakte plek acht, voor Felipe Massa en Carlos Sainz die het laatste puntje opraapte. Lance Stroll eindigde voor het eerst in een race, maar wel buiten de punten op plek elf. Verstappen's teamgenoot.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:28:08.743
2 Sebastian Vettel Ferrari +0.617
3 Kimi Räikkönen Ferrari +11.000
4 Lewis Hamilton Mercedes +36.320
5 Max Verstappen Red Bull +1:00.416
6 Sergio Perez Force India +1:26.788
7 Esteban Ocon Force India +1:35.004
8 Nico Hülkenberg Renault +1:36.188
9 Felipe Massa Williams +1 ronde
10 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
11 Lance Stroll Williams +1 ronde
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
16 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +47 ronden
DNF Jolyon Palmer Renault +52 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +52 ronden
DNS Fernando Alonso McLaren +52 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 86
2 Lewis Hamilton Mercedes 73
3 Valtteri Bottas Mercedes 63
4 Kimi Räikkönen Ferrari 49
5 Max Verstappen Red Bull 35
6 Daniel Ricciardo Red Bull 22
7 Sergio Perez Force India 22
8 Felipe Massa Williams 18
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 11
10 Esteban Ocon Force India 9
11 Nico Hülkenberg Renault 6
12 Romain Grosjean Haas 4
13 Kevin Magnussen Haas 4
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 2
15 Pascal Wehrlein Sauber 0
16 Lance Stroll Williams 0
17 Antonio Giovinazzi Sauber 0
18 Jolyon Palmer Renault 0
19 Stoffel Vandoorne McLaren 0
20 Fernando Alonso McLaren 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0


Constructeurrstand

# Team Punten
1 Mercedes 173
2 Ferrari 168
3 Red Bull 67
4 Force India 45
5 Williams 20
6 Toro Rosso 14
7 Renault 10
8 Haas 8
9 Sauber 0
10 McLaren 0

Trotse Stam: "De spelers verdienen dit"

Jaap Stam is opgelucht dat Reading zich heeft geplaatst voor de play-offs om promotie naar de Premier League. De club won zaterdag van Wigan Athletic.

Reading had zich vorige week al kunnen verzekeren van een plek bij de bovenste zes teams, maar toen ging het mis in de uitwedstrijd bij Nottingham Forest (3-2). "We moesten een punt halen en dat is gelukt, maar het was een moeizame zege", zei Stam op de officiële kanalen na de 1-0 zege op Wigan.

"De spelers hebben het fantastisch gedaan, ze verdienen het om hier nu te staan. Als club en als team zijn we dit seizoen zeker gegroeid", aldus de 44-jarige manager uit Kampen. Reading speelt op de laatste speeldag uit tegen Burton Albion, de nummer negentien op de ranglijst.

Op het tweede niveau van Engeland spelen de nummers drie tot en met zes play-offs. Reading staat nu derde, één puntje boven Sheffield Wednesday en Huddersfield Town. Als het team van Stam derde blijft, speelt het in de halve finales van de play-offs tegen Fulham, de nummer zes.

De strijd om het kampioenschap gaat in de Championship-divisie tussen Brighton & Hove Albion en Newcastle United. Het gat is slechts één punt in het voordeel van Brighton. Beide teams zijn al zeker van promotie naar de Premier League.

Van der Mark slaat terug met prachtige inhaalrace in Assen

Jonathan Rea heeft zondag op het TT Circuit in Assen ook de tweede race in de World Superbikes gewonnen. De Kawasaki-coureur moest er in de laatste meters nog even flink voor knokken, maar maakte de dubbel compleet. Michael van der Mark nam revanche na zijn val op zaterdag en eindigde zeer knap als vierde.

Xavi Fores mocht door de deels omgekeerde grid vanaf poleposition starten en nam de leiding, voor Eugene Laverty. De Kawasaki's van Tom Sykes en Rea vertrokken vanaf de achtste en negende plek, maar hadden na nog geen hele ronde al de derde en vierde plaats in handen. Van der Mark behield zijn elfde startplek en ging al snel voorbij aan Stefan Bradl en Roman Ramos.

Voorin nam Laverty de leiding even over van Fores, maar binnen twee ronden had Rea de macht weer in handen genomen. Sykes kwam er een rondje later achteraan en dus lagen de Kawa's weer op kop. Van der Mark opende ondertussen de aanval op zijn oude teamgenoot Nicky Hayden, passeerde de Amerikaan en sloot aan bij Lorenzo Savadori, die er een paar bochten later ook al aan moest geloven.

Van der Mark had het mes stevig tussen de tanden genomen, want nog geen ronde later haalde hij in krap anderhalve bocht zowel Fores als Marco Melandri in. De Nederlander stuurde zijn Yamaha zo inmiddels naar de vijfde plek en sloot gelijk aan bij Laverty, die Chaz Davies voorbij moest laten gaan. De Ier hield zijn vierde plek niet lang vast, want de opstomende Van der Mark had ook met de Aprilia-coureur weinig moeite.

De Nederlandse Yamaha-coureur reed, om het eens op zijn Duits te zeggen, mit Wut im Bauch over het circuit na zijn snelle valpartij van zaterdag: hij wilde absoluut laten zien wat hij kan. Dat koste hem bijna de race, want in de jacht op de derde plek van Davies moest Van der Mark even flink moeite doen om overeind te blijven.

Vijf ronden voor het einde leek de opmars van de Nederlander voorbij, want hij moest Davies langzaam een beetje laten gaan. Toch was het gat naar teamgenoot Alex Lowes op de vijfde plek wel geruststellend, terwijl het wachten voorin was op een aanval van Sykes op zijn teamgenoot Rea. Die kwam, maar wel op het allerlaatste moment: bij het uitkomen van de Geert Timmer-bocht, een paar meter voor de finish, drukte Sykes zijn motor binnendoor, maar hij kwam 0,025 seconden tekort om Rea te passeren. Davies eindigde als derde, Van der Mark werd knap vierde.

Chilton wint eerste race WTCC op Monza

Zondag heeft Tom Chilton op Monza de eerste race van het World Touring Car Championship gewonnen. De Brit versloeg zijn landgenoot Rob Huff en Tiago Monteiro. Later op de dag wordt de tweede race verreden.

In de kwalificatie had Tom Coronel de tiende tijd neergezet. Dankzij de reverse grid mocht onze landgenoot van pole vertrekken in deze eerste race. Vanwege problemen met de koppeling of versnellingsbak was de vreugde echter van korte duur. Door de technische problemen kwam Coronel bij de start slecht weg en viel terug naar de dertiende plaats.

Mehdi Bennani ging als eerste de Variante del Rettifilo chicane in, gevolgd door Chilton en Michelisz. In de tweede ronde ging na licht contact met Chilton de ophanging van Volvo-coureur Nestor Girolami kapot. Dankzij het slipstreamen werd er veelvuldig stuivertje gewisseld tussen diverse coureurs.

Halverwege van de wedstrijd kwam Michelisz langszij bij Bennani maar de Marokkaan gooide de deur dicht met contact als gevolg. De Hongaar kon zijn weg vervolgen maar Bennani ging de grindbak in. Onze landgenoot Nicky Catsburg had ondertussen last gekregen van een loszittende motorkap met als gevolg dat hij plaatsen verloor. In de laatste ronden naderde Huff koploper Chilton maar de zege kwam voor laatstgenoemde niet meer in gevaar.

Uitslag race 1
1. Tom Chilton (GBR)
2. Robert Huff (GBR)
3. Tiago Monteiro (POR)
4. Thed Björk (SWE)
5. Esteban Guerrieri (ARG)
6. Tom Coronel (NED)
7. John Filippi (FRA)
8. Nicky Catsburg (NED)
9. Kevin Gleason (USA)
10. Dániel Nagy (HON)

Mercedes ontkent komst Vettel in 2018

Geruchten over een overstap van Formule 1-coureur Sebastian Vettel van Ferrari naar Mercedes zijn wederom de kop ingedrukt. Vettel's contract bij Ferrari loopt na 2017 af en dus zou hij, in theorie, naar Mercedes kunnen vertrekken.

Niki Lauda ontkent dat wederom in alle toonaarden. "Onzin", sprak hij duidelijke taal tegenover Sky Italia"Waarom zou Vettel bij Ferrari vertrekken, juist nu hij de ene na de andere race wint? Hij is geen idioot." Valtteri Bottas kwam dit jaar als vervanger van wereldkampioen Nico Rosberg naar Mercedes en tekende een contract voor één jaar, een prima voedingsbodem voor dergelijke geruchten.

Ook Toto Wolff wil van niks weten. "Nu over een vervanger van Valtteri praten is wel heel erg vroeg", aldus Wolff. "Ik mag hem en hij doet het goed." En een komst van Vettel? "Hij heeft op dit moment de snelste auto, dan ga je natuurlijk niet van team veranderen", doet ook hij de geruchten van de hand. 

De hele geruchtenmolen zorgt er ook voor dat er een virtueel plekje bij Ferrari vrij kan komen en daar wordt uiteraard de naam van Max Verstappen genoemd. Helmut Marko van Red Bull ziet ook dat niet gebeuren: "Hij heeft geen prestatieclausule, dus zolang wij hem niet laten gaan, kan Max niet naar Ferrari."

Wenger waarschuwt Tottenham voor salarissen

Arsène Wenger denkt dat er wat bij Tottenham Hotspur moet veranderen als die ploeg structureel in de Engelse top wil meedraaien.

De Spurs krijgen zondag Arsenal op bezoek en bij winst mag de gastheer nog hopen op de eerste landstitel sinds 1961. Het gat met koploper Chelsea, dat tegen Everton speelt (uit), is maar vier punten. Wenger vraagt zich echter af hoelang de aartsrivaal bovenin serieus kan meedoen.

Volgens de Fransman moeten de Spurs hogere salarissen gaan betalen. "Op een bepaald moment zit je op een niveau waarop de beste spelers evenveel betaald willen krijgen als andere spelers van hetzelfde niveau. Als het verschil te groot is, is het onmogelijk om ze te behouden", zei Wenger in de aanloop naar de derby.

Meerdere spelers van Tottenham Hotspur, zoals Harry Kane en Dele Alli, werden dit seizoen gelinkt aan topclubs waar ze veel meer geld kunnen verdienen. Het team van Mauricio Pochettino staat veertien punten boven Arsenal, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft. Voor het eerst sinds 1996 kan Tottenham in de Premier League boven The Gunners eindigen.

Tekken 7 laat de beer los

De komende weken mogen we heel veel nieuws verwachten over Tekken 7. Het laatste deel van de populaire reeks komt in Nederland op 2 juni uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc (Windows). Vandaag kunnen we zien hoe Josie en Panda elkaar te lijf gaan en is er een compleet overzicht van de game.

Voor de ongeduldigen is hier een overzicht van alle spelmodi die we krijgen in Tekken 7. De video is volledig Japans gesproken, maar het is duidelijk wat we kunnen doen:

  • Het vernieuwde ‘battle systeem’ met Rage Art en Power Crush wordt even toegelicht
  • Verhaalmodus
  • Online multiplayeroptie (uiteraard) compleet met toernooien
  • Offline Versus-modus
  • Kleedkamer om je personages aan te passen en andere kleding te geven
  • Je kan het uiterlijk van de user interface veranderen
  • Training
  • Galerij met filmpjes van je vrijgespeelde vechters (ook van voorgaande delen) 
  • Extra artwork
  • Achtergronden over de personages
  • eSport toernooien

Roseanne Barr ziet comeback serie wel zitten

Roseanne Barr wil dolgraag meewerken aan een comeback van de comedyserie Roseanne. Dat een vervolg gaat gebeuren is echter nog niet helemaal zeker.

Afgelopen week gingen er geruchten dat er wordt gewerkt aan een vervolg van de serie. Volgens Deadline zouden Barr, John Goodman en hun tv-dochter Sara Gilbert al aan boord zijn. Het zou gaan om acht nieuwe afleveringen van de komediehit uit de jaren tachtig en negentig.

Maar Deadline lijkt iets te hard van stapel te lopen. "Ik laat jullie weten wanneer/of er een reboot komt van Roseanne", twitterde de 64-jarige actrice. "Uiteraard wil ik een reboot van Roseanne maken. De nieuwe politieke realiteit in ons land is voer voor goeie grappen."

Roseanne Barr ziet comeback serie wel zitten
Roseanne Barr ziet comeback serie wel zitten (Foto: BuzzE)

Man overleden na steekpartij kroeg Nijmegen

Een 51-jarige man uit Nijmegen is overleden door een steekpartij in een café in de Gelderse stad. De politie meldde zijn dood zondagochtend. De fatale steekpartij volgde in de nacht van zaterdag op zondag op een ruzie in de kroeg aan de Betouwstraat, in het centrum van Nijmegen.

De politie heeft enkele uren na het geweld een 30-jarige man uit Beuningen opgepakt. Hij zou eerder op de avond al ruzie hebben gemaakt met het slachtoffer. Hij vertrok, maar kwam later terug met een mes.

Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar was niet meer te redden. Over de aanleiding van de ruzie is nog niets bekend.

Man overleden na steekpartij kroeg Nijmegen
Man overleden na steekpartij kroeg Nijmegen (Foto: ANP)

Injustice 2 speelt haar troefkaarten

Er is veel nieuws te zien over het superhelden-vechtspel Injustice 2 van de makers van Mortal Kombat. Het uiterlijk van de Joker is aangepast voor Injustice 2 en zijn verbeterde arsenaal vol geinige innovaties mag er zijn. Verder is er nieuws over de Multiverse-modus en het bonus-personage voor de mobiele variant.

 

Injustice 2 heeft ook een Multiverse-modus vol verhalen waar je loot en xp kan verdienen. Onze collega’s van IGN hebben vast wat mogen oefenen hiermee.

Wil je Injustice 2 op je smartphone spelen en geef je dat nu al aan, dan krijg je Catwoman als bonus. Onze kattige dame in haar leren motorpakje heeft sinds jaar en dag haar trouwe schare fans waar ontwikkelaar NetherRealm Studios op kan rekenen. Je kan de mobiele versie van Injustice 2 hier pre-registreren.

Injustice 2 komt op 19 mei uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De mobiele versie van de game voor iOS en Android is vanaf 11 mei al te downloaden.

Astana start in Giro met acht renners ter ere van Scarponi

Astana begint met acht renners aan de Giro d'Italia. De negende plek blijft leeg ter ere van de onlangs overleden Michele Scarponi.

''Als eerbetoon aan Scarponi rijden we met acht in plaats van negen renners'', aldus de ploeg in een persbericht. ''Zijn dood is een slag voor het hele team. Omdat hij de ploeg zou aanvoeren, hebben we besloten hem niet te vervangen. Zijn racenummer blijft dus vrij. Elke dag in deze Giro d'Italia zal Michele bij ons zijn'', zegt Alexandre Vinokourov.

Astana
Pello Bilbao (Spa)
Zhandos Bizhigitov (Kaz)
Dario Cataldo (Ita)
Jesper Hansen (Den)
Tanel Kangert (Est)
Luis Léon Sanchez (Spa)
Paolo Tiralongo (Ita)
Andrey Zeits (Kaz)

Robben na landstitel Bayern: "Helaas rustige weken nu"

Arjen Robben is trots op de 27ste landstitel van Bayern München, maar baalt ervan dat de spanning er nu af is. 

Het zijn gemengde weken voor Bayern. Real Madrid schakelde de Duitsers uit in de Champions League en afgelopen woensdag werd er in de DFB Pokal-finale van Borussia Dortmund verloren. Het belangrijkste: zaterdag veroverde Der Rekordmeister de 27ste landstitel in de clubhistorie.

"We zijn trots", zei Robben tegenover diverse media. "Het is toch altijd iets bijzonders. Daarom moeten we dit ook vieren." De immer kritische Robben beseft dat dit kampioenschap wellicht wat aan glans heeft ingeleverd door de afloop in andere toernooien. "In de DFB Pokal zijn we helaas uitgeschakeld. Dat hebben we aan onszelf te wijten. In de Champions League lag het niet alleen aan onszelf", aldus de Oranje-international.

Het seizoen zit er min of meer op voor Bayern. Nog drie wedstrijdjes om des keizers baard en daarmee is alles gezegd. Robben: "We hebben nu drie rustige weken voor de boeg, helaas. Eigenlijk hadden we nog meer wedstrijden in mei moeten hebben. Maar ja, dat is ook voetbal."

Eerste podiumplek Schumacher, Eriksson wint

Joel Eriksson heeft op het circuit van Monza de tweede race van het weekeinde in het Europees Formule 3-kampioenschap gewonnen. De Zweed troefde Lando Norris af, nadat de Brit zaterdag de eerste race won.

Polesitter Eriksson pakte bij de start de kop, terwijl Mick Schumacher vanaf plek vier naar voren schoof en de tweede plaats innam. Callum Ilott, vertrokken als vierde, leek zijn voorvleugel kapot te rijden tegen teamgenoot Norris, maar de Brit kon wel door. Toch bleek er iets niet lekker te zijn aan zijn auto, want langzaam maar zeker viel hij terug richting een plekje buiten de punten.

Eriksson wist zijn voorsprong beetje bij beetje uit te breiden, terwijl Schumacher bezoek kreeg van het Britse toptalent Norris. De Duitser kon de druk niet heel lang aan, want al snel verremde hij zich een klein beetje en daar profiteerde Norris optimaal van. Achter het duo werd hard gevochten om de overige plekken, met onder meer Maximilian Günther, Harry Newey en Jake Dennis. Ook Jehan Daruvala, Ilott en Guanyu Zhou mengden zich volle bak in het grote slipstreamgevecht.

Met tien minuten te rijden leken de podiumplaatsen redelijk verdeeld: Eriksson ging aan de leiding en zag Norris niet echt dichterbij komen, terwijl Schumacher op gepaste afstand op plek drie reed. Ruim achter de Duitser reed zijn landgenoot Günther, maar vooral de man daarachter maakte grote indruk.

De Oostenrijker Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen, om maar eens zijn volledige, adellijke naam te gebruiken, kende een zeer knappe opmars. In de openingsfase kwam hij in het grind terecht en viel hij ver terug, maar ruim voor het einde van de race had hij zich weer helemaal naar de vijfde plaats geknokt.

Voor Habsburg kwam Günther zelfs nog in zicht en hij had de Duitser bijna te pakken, maar moest in de slotfase nog pas op de plaats maken en genoegen nemen met een hele knappe vijfde plek. Voorin reed Norris het gat naar Eriksson bijna helemaal dicht, maar de Brit strandde op plek twee. Schumacher reed als derde over de finish: zijn eerste podiumplek in het Europees F3-kampioenschap.

Rond 15.00 uur gaat de derde en laatste race van het weekeinde van start en ook die zal live te zien zijn op Ziggo Sport en via onderstaande officiële YouTube-stream:

Weeralarm in grote delen Frankrijk

In 22 departementen in Frankrijk heeft de weerkundige dienst Météo-France code oranje voor zondagmiddag afgegeven vanwege de storm die door deze gebieden raast. Dat meldt het Franse dagblad Libération. Het gaat onder meer om de departementen Charente-Maritime, Corrèze, Dordogne, Gers, Gironde en de Tarn.

De waarschuwing geldt vanaf 14.00 uur tot 23.00 uur zondagavond. De weerdienst verwacht zware regenval en windsnelheden tot meer dan 100 kilometer per uur.

In Frankrijk hebben veel mensen een lang weekend vrij. Op 1 mei is de Dag van de Arbeid. Vanwege de meivakantie zijn ook veel Nederlanders in Frankrijk.

Weeralarm in grote delen Frankrijk
Weeralarm in grote delen Frankrijk (Foto: ANP)

Sauber racet vanaf 2018 met Honda-motoren

Het Formule 1-team Sauber zal vanaf het seizoen 2018 met Honda-motoren gaan racen, zo is bekend gemaakt. Het nieuws volgt op maandenlange geruchten over een deal die meerdere jaren omvat. Honda wilde graag een tweede team beleveren, waarbij Sauber de meest logische keuze was. De renstal uit Hinwil racet dit jaar met Ferrari's uit 2016.

Hoewel de Formule 1-motor van Honda voor het derde jaar op rij met problemen kampt en veel tekort komt op de concurrentie. Een tweede team kan helpen om het gat op de concurrentie te verkleinen.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn is in ieder geval blij dat de kogel door de kerk is. "Het is een grote eer voor het Sauber F1 Team om de komende seizoenen met Honda samen te gaan werken. De herstructurering van ons team is niet alleen zichtbaar door een nieuwe eigenaar, maar nu ook door het technologische partnerschap met Honda. Het is een nieuwe mijlpaal in dit motorentijdperk. We kijken uit naar de samenwerking met Honda die ons een succesvolle toekomst zal gaan brengen - zowel strategisch als technologisch. Wij bedanken Honda dat zij de samenwerking aan willen gaan."

Frans onderonsje in Champions League-finale vrouwen

De finale van de Champions League bij de vrouwen wordt op 1 juni in Cardiff voor het eerst in de geschiedenis een Frans onderonsje. Drievoudig en regerend kampioen Olympique Lyon plaatste zich voor de eindstrijd, net als Paris Saint-Germain.

Lyon won vorige week in Engeland al met 1-3 van Manchester City, de club van de Nederlands international Tessa Middag. Dankzij de Amerikaanse grootheid Carli Lloyd won City zaterdag de return in Lyon, maar haar ene treffer was niet voldoende om de ploeg, zonder Middag in de basis, een finaleplek te bezorgen: 0-1. 

Bij Paris Saint-Germain stond 112-voudig Nederlands international Loes Geurts wederom niet onder de lat, want die plek werd weer ingenomen door de Poolse Katarzyna Kiedrzynek. Na de 1-3 winst bij Barcelona trof Sabrina Delannoy zaterdag thuis het doel voor Lyon, dat definitief de finale in geholpen werd door een eigen goal van Miriam Dieguez. 

IJshockeyers gedegradeerd na louter nederlagen op WK

De Nederlandse ijshockeyers zijn gedegradeerd uit divisie 1B, het derde niveau van het wereldkampioenschap. In Belfast werd ook van Estland verloren en daarmee eindigde de ploeg van bondscoach Chris Eimers op de laatste plek: vijf nederlagen uit vijf duels.

Nederland speelde wederom zonder de spelers van de Tilburg Trappers, die in Duitsland druk bezig waren met het veroveren van de titel in de Oberliga. Tegen Estland moest met drie goals verschil gewonnen worden en nadat Guus van Nes en Jeffrey Melissant Nederland al snel op 2-0 zetten leek dat niet onmogelijk.

Kevin Bruijsten scoorde in de tweede periode voor Nederland de 3-1, maar in de laatste periode ging het helemaal mis. Estland draaide het volledig om en won met 4-3. Nederland komt daardoor op het volgende WK weer uit in divisie 2A, waar het vorig jaar uit promoveerde. 

Sotherton wil 'schone' olympische medaille en weigert Russische versie

De Britse atlete Kelly Sotherton wordt zeer binnenkort vermoedelijk officieel gepromoveerd van de vierde plaats naar olympisch brons op de zevenkamp van de Spelen van 2008. De Russische Tatyana Chernova moest haar bronzen medaille inleveren wegens dopinggebruik, zo maakte het Internationaal Olympisch Comité eerder deze week bekend.

De 40-jarige Sotherton hoopt dat ze een 'schone' medaille krijgt en niet het exemplaar dat Chernova al die tijd gehad heeft. "Als ze die medaille negen jaar lang in haar huis en in haar handen gehad heeft, waarom zou ik die dan nog willen? Waarom zou ik iets willen wat om haar nek gehangen heeft? Die wil ik niet, dat ding is vies en besmet", zegt Sotherton.

"Als ik een medaille krijg, wil ik een 'schone'", doelend op een geheel nieuwe medaille of een van de reservemedailles, voor zover die nog over zijn na het vele schrappen van medaillewinnaars op de Spelen van 2008 en 2012. "Verder boeit het krijgen van de medaille met niet heel veel, de erkenning doet me veel meer."

De kans lijkt groot dat Sotherton, samen met een aantal andere Britse atleten, gehuldigd wordt tijdens het wereldkampioenschap atletiek. Dat wordt komende zomer in Londen gehouden. 

Mali verlengt noodtoestand met een halfjaar

De Malinese volksvertegenwoordiging heeft vrijdag opnieuw de noodtoestand met zes maanden verlengd. Op die manier hoopt het West-Afrikaanse land de strijd met islamitische groeperingen aan te kunnen blijven binden.

De noodtoestand die sinds november 2015 van kracht is, geeft veiligheidsdiensten extra bevoegdheden tegen de opstandelingen. In het noorden van Mali heerst een machtsvacuüm waar jihadistische groepen gebruik van maken om in de hele regio aanvallen uit te voeren. Bij een bloedige aanslag op een militair kamp in Gao begin dit jaar vielen ten minste 77 doden. Vlakbij waren Nederlandse militairen gelegerd in Camp Castor.

In Mali zijn zo'n 11.000 blauwhelmen gestationeerd. Het gaat om ongeveer 290 Nederlandse manschappen. Zij houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van informatie. Nederland neemt sinds 2014 deel aan de VN-missie in Mali. De bijdrage is verlengd tot eind dit jaar.

Mali verlengt noodtoestand met een halfjaar
Mali verlengt noodtoestand met een halfjaar (Foto: ANP)

Seoul hoeft niet mee te betalen aan THAAD

De nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump heeft Zuid-Korea verzekerd dat het land toch niet mee hoeft te betalen aan het antiraketsysteem THAAD. Dat maakten de Zuid-Koreaanse autoriteiten zondag bekend, meldt persbureau Yonhap.

Veiligheidsadviseur Herbert McMaster liet via de telefoon zijn Zuid-Koreaanse collega weten dat de eerder gemaakte afspraken behouden blijven. Dat betekent dat Zuid-Korea enkel het land levert voor de plaatsing van het antiraketsysteem.

De woorden van McMaster zijn tot grote opluchting van Seoul. Trump zei eerder deze week dat Zuid-Korea mee moet gaan betalen aan het één miljard dollar kostende project. THAAD wordt momenteel gebouwd als verdediging tegen mogelijke aanvallen vanuit Noord-Korea.

Seoul hoeft niet mee te betalen aan THAAD
Seoul hoeft niet mee te betalen aan THAAD (Foto: ANP)

Trump nodigt Duterte uit op Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Filipijnse ambtgenoot Duterte uitgenodigd in het Witte Huis. Dat deed Trump zaterdag tijdens een telefoongesprek met Duterte over de gespannen situatie in Noord-Korea.

Wanneer Duterte naar Washington reist, is nog niet bekend. De twee presidenten hebben al wel een ontmoeting op de agenda staan. Trump gaat in november naar de Filipijnen voor een regionale top. Duterte is omstreden. Vooral de harde manier waarop Duterte de drugscriminelen bestrijdt, levert hem veel kritiek op.

Trump nodigt Duterte uit op Witte Huis
Trump nodigt Duterte uit op Witte Huis (Foto: ANP)

Weer dreigt een verwarde man met ontploffing

In Hoorn zijn zondagochtend 24 huizen ontruimd omdat een man zijn woning dreigde op te blazen. Het is de tweede keer in korte tijd dat een verward persoon de gemoederen bezighoudt, nadat zaterdagavond eenzelfde situatie zich had voorgedaan in Kerkrade.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord meldt dat een man het noodnummer belde met de mededeling dat hij de gaskraan in zijn woning aan de Van Beijerenstraat had opengedraaid en een ontploffing zou veroorzaken. Uit voorzorg werden omliggende woningen ontruimd.

Toen het arrestatieteam ter plaatse was, kwam de verwarde man naar buiten en werd hij overmeesterd. Hij is meegenomen naar het bureau.

Zaterdagavond is in Kerkrade ook een verwarde man gearresteerd die zijn woning dreigde te laten ontploffen. Uit metingen van de brandweer bleek toen dat er geen gasophoping was. Dat was in Hoorn wel het geval.

Weer dreigt een verwarde man met ontploffing
Weer dreigt een verwarde man met ontploffing (Foto: ANP)

Trump scheldt weer op media tijdens toespraak

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een grote manifestatie op zijn honderdste dag als president weer eens fors uitgehaald naar de media. Zenders als CNN en MSNBC "zijn fake nieuws", zei Trump zaterdagavond in Harrisburg. Hij verweet de journalisten dat zij bewust slecht over hem berichten.

De president nam ook het Correspondents' Diner op de hak. Bij het jaarlijkse galadiner van de parlementaire pers in Washington is het gebruikelijk dat de zittende president een humoristische optreden geeft. Trump heeft echter afgezegd. Het is de eerste keer in meer dan dertig jaar dat een president niet aanwezig is bij het diner. Volgens Trump zou het vooral "saai" zijn bij het diner.

Trump scheldt weer op media tijdens toespraak
Trump scheldt weer op media tijdens toespraak (Foto: ANP)

Steekpartij Zaandam wordt jongen (16) fataal

Een 16-jarige jongen uit Assendelft (Noord-Holland) is om het leven gekomen nadat hij zaterdagavond was neergestoken in Zaandam. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldde de politie zondagochtend vroeg. Het onderzoek is in volle gang. Er is nog niemand opgepakt.

De jongen werd rond 23.00 uur op straat aangevallen in het centrum van Zaandam. Over de toedracht is nog niets bekend.

Man overleden door steekpartij in Oss

In de Brabantse stad Oss is zaterdagavond een man om het leven gekomen door een steekpartij. Dat meldt de politie op Twitter. Het steekincident had plaats bij een woning aan de Molenweg. Er is voor zover bekend nog niemand aangehouden.

De melding van de steekpartij kwam rond 23.40 uur binnen. Op straat is geprobeerd de man te reanimeren, maar dat was tevergeefs. De politie verricht onderzoek en de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

In Oss was de politie zaterdagavond ook aanwezig bij een situatie aan de Populierstraat, niet ver van de Molenweg, maar een woordvoerster laat weten dat er geen verband is met de steekpartij.

Italiaanse vrouw wil 'bestelde' baby toch niet

Een 35-jarige Italiaanse vrouw heeft de baby die ze had gekocht van een Roemeense moeder, na drie dagen weer teruggegeven. Dat meldt de BBC. De zuigeling was naar het idee van de Italiaanse toch te donker getint om voor haar biologische baby door te gaan. De vrouw had maandenlang gedaan of zij zwanger was omdat draagmoederschap strafbaar is in Italië.

Door de zwangerschap te faken en tegelijkertijd een moeder in te schakelen, dacht de Italiaanse iedereen te slim af te zijn. De Italiaanse vrouw betaalde zo'n 20.000 euro voor het kindje. De moeder had echter verzuimd te vertellen dat de vader uit het Afrikaanse Mali afkomstig was.

De twee vrouwen zijn gearresteerd.

Italiaanse vrouw wil 'bestelde' baby toch niet
Italiaanse vrouw wil 'bestelde' baby toch niet (Foto: BuzzO)

FOK! Wat een weer: Tijdelijk zacht en een mooie zondag

Is april mooi, dan zal mei niet deugen.

Welkom!

Zelfs op een heel klein gebied kan het weer nog erg sterk verschillen. We zagen gisteren dat het een groot deel van de dag langs de kust helemaal helder was. Op en achter de duinen ontstond er echter veel bewolking. Ik illustreer dat op mijn foto die ik maakte. Hier was het in de middag helemaal bewolkt, bijna donker, terwijl de zon op letterlijk een kilometer of wat volop scheen.

Normaal gesproken was het bij een westenwind hier ook helemaal helder geweest. Echter de wind kwam in eerste instantie uit het noorden, dus de lucht had hier al een traject over het opgewarmde land gehad, komt ook nog een zwak zeewindfrontje bij, en dan heb je zo voorbij de 'heuvels' ineens een totaal ander weerbeeld. De kust bleef hierdoor grotendeels gevrijwaard van de bewolking. In de loop van de middag begon de wind naar het oosten te draaien, zodat de bewolking ook wat verder richting Zandvoort trok. Ik zag echter wel, dat die richting zee steeds weer oploste. Het maakte dus echt een heel verschil uit, of je in Zandvoort zat of in Haarlem. 

In de rest van het land was de bewolking meer gebroken, doch in het noorden en uiterste zuiden was het vrijwel onbewolkt.  Heel erg warm was het met 10 tot 13 graden niet.

Vandaag is het een ander verhaal. Er komt een vrij krachtige oost-zuidoostenwind te staan zodat zeewindfrontjes of andere bewolkingsrotzooi geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Wel komt er sluierbewolking voor, maar dat mag de pret niet drukken. Pas aan het einde van de dag neemt in Zeeland en Brabant de bewolking echt wat toe, maar ook daar lijkt het tot diep in de avond droog te blijven.

Prima temperaturen vandaag hoor. 15 tot 20 graden van noord naar zuid. 

Ja, en dan de komende week. Dat zit wat complex in elkaar. Aan de ene kant invloed van lagedruk boven Frankrijk, aan de andere kant invloed van hogedruk boven Scandinavie. 

Dat betekent dat er vooral in de zuidelijke helft van het land vrij veel bewolking is, en daar ook af en toe wat regen of een bui uit kan vallen. Het midden zit daar een beetje tussenin en het noorden lijkt het meestal droog te houden met ook aardig wat ruimte voor de zon. Een behoorlijke tweedeling de eerstkomende dagen.

De temperaturen liggen tussen de 11 en de 14 graden. Tegen het komende weekend zou het dan weer echt zachter moeten worden. Maar dat is nog ver weg.

Fijne dag en geniet van het lekkere weer!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:13
Zon onder: 21:02
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1875 Inwijding van Begraafplaats Sint Barbara in Utrecht.
1945 Adolf Hitler en Eva Braun plegen zelfmoord na één dag getrouwd te zijn. 
1975 Capitulatie van Saigon. Het einde van Zuid-Vietnam.
2009 De aanslag op Koninginnendag in Apeldoorn. Er verliezen 8 mensen het leven, waaronder de dader. 
2015 De Amerikaanse zanger Ben E. King overlijdt.

Zon, maar toch bewolkt. (Foto: Stephan5)
Het was urenlang zo bewolkt. Maar door de noordelijke wind, alhoewel, wind stond er nauwelijks, bereikte de zon mij niet meer. ( Foto Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De Grasse wil slotseizoen Bolt 'verpesten'

Sprintlegende Usain Bolt is bezig aan zijn laatste jaar als topsporter en dat hoopt hij op het wereldkampioenschap komende zomer te bekronen met nog één grote titel op de 100 meter. Als het aan Andre de Grasse ligt gaat dat echter niet lukken voor de Jamaicaan.

De Grasse won vorig jaar op de Spelen in Rio brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter en lijkt dé man om Bolt te verslaan. Dit jaar is hij al uitstekend in vorm en vooral tijdens de World Relays van vorige week maakte hij enorm veel indruk. Volgende week zal de Canadees in Doha zijn debuut maken in de Diamond League, waar hij opvallend genoeg nog nooit in gestart was.

"Usain is een geweldige atleet en als ik bij de besten ooit wil horen zal ik hem moeten verslaan", vertelt De Grasse in de aanloop naar het Diamond League-seizoen. "Om dat te doen moet ik keihard blijven werken en moet ik geconcentreerd en gemotiveerd blijven. Het wordt zijn laatste WK en voor mij gaat het moeilijk worden, maar ik wil absoluut zijn afscheidsfeestje verpesten", zegt de 22-jarige Canadees met een lach.

De Grasse en Bolt kwamen dit seizoen individueel nog niet in actie. De Jamaicaanse grootheid liet eerder al weten op het WK alleen de 100 meter individueel te lopen en dus zal een showdown met De Grasse en Wayde van Niekerk er op de 200 meter helaas niet in zitten. Als De Grasse erin slaagt om Bolt diens eerste echte nederlaag ooit toe te dienen zien we de Jamaicaan misschien nog wel wat langer, want hij weet niet of hij dan wel kan stoppen. "Mijn laatste race, mijn laatste kampioenschap...ik weet eerlijk waar niet of ik zou kunnen stoppen als ik daar verslagen word." 

Gouden medailles Jesse Owens onder de hamer

Wie heel veel geld over heeft én interesse heeft in de olympische geschiedenis, dit is je kans: twee gouden medailles die Jesse Owens op de Spelen van 1936 in Berlijn won gaan in augustus onder de hamer.

De zwarte Owens won in Berlijn het goud op de 100, 200 en 4x100 meter en het verspringen, waarmee hij Adolf Hitler's theorie over de superioriteit van de ariërs vlak voor diens ogen min of meer eigenhandig de grond in boorde. Een van die gouden medailles gaf Owens aan entertainer Bill Bojangles Robinson en in 2013 werd het kleinood verkocht voor zo'n anderhalf miljoen dollar. Daarmee is het het duurste stukje olympische geschiedenis ooit.

De overige drie gouden medailles hield Owens nog even zelf, maar ook niet voor de rest van zijn leven. Halverwege de jaren '50 gebruikte hij de medailles als betaling voor een hotelverblijf in Pittsburgh. "Jesse had de financiële middelen niet om te betalen voor een verblijf in het hotel van Harry Bailey", zegt Albert DeVito, de zoon van een lokale ondernemer die twee van de drie gouden plakken in handen kreeg. "Hij gaf zijn drie gouden medailles dan maar aan Harry als betaling."

Hoteleigenaar Bailey gaf de drie gouden medailles aan DeVito's vader, die er later één teruggaf aan Bailey. Waar het exemplaat van Bailey is weet niemand, maar de andere twee worden dit jaar verkocht. "Toen we de veiling in 2013 zagen en zo'n medaille anderhalf miljoen dollar opbracht begonnen we toch na te denken", legt DeVito uit. 

Welke medaille bij welk onderdeel hoort is overigens niet bekend, dat werd destijds nog niet op de medailles gegraveeerd. 

Owens tijdens de 100 meter in 1936, met onder meer de Nederlandse nazi Tinus Osendarp op weg naar brons (Bron: YouTube)

Owens tijdens het verspringen (Bron: YouTube)

De 4x100 meter in Berlijn (Bron: YouTube)

Dronken hardrijder tien keer over de kop

Een man die veel te hard over de A15 bij Hendrik-Ido-Ambacht reed, is tien keer over de kop geslagen toen hij de macht over zijn auto verloor. Hij wist nog uit het wrak te komen en probeerde weg te rennen, maar werd door agenten opgepakt. Volgens de politie was de veertigjarige Rotterdammer dronken.

De man reed met ongeveer 180 kilometer per uur vanuit Gorinchem richting Rotterdam. Hij maakte onderweg allerlei handgebaren naar andere weggebruikers. Een politiehelikopter volgde hem vanuit de lucht. Toen de man dat doorkreeg, wilde hij de afrit nemen bij Hendrik-Ido-Ambacht, vlak voor knooppunt Ridderkerk. Bij de afrit sloeg hij echter over de kop. De auto vloog in brand en werd door de brandweer geblust. Bij het ongeluk was niemand anders betrokken.

Dronken hardrijder tien keer over de kop
Dronken hardrijder tien keer over de kop (Foto: ANP)

Joshua mept Klitschko knock-out in fantastisch gevecht

Bokser Anthony Joshua heeft zaterdag in een fantastisch gevecht gewonnen van Wladimir Klitschko. De 27-jarige Brit verdedigde zo voor negentigduizend fans in een uitverkocht Wembley in Londen met succes zijn zwaargewichttitel bij de IBF, terwijl hij de vacante titels bij de WBA en IBO in handen nam.

Het ging hard tegen hard in Londen en al snel was duidelijk dat de 41-jarige Klitschko nog altijd in topvorm verkeerde. Nadat Tyson Fury hem eind 2015 de eerste nederlaag in vele jaren bezorgde was de Oekraïner niet meer in actie gekomen, maar tegen Joshua haalde hij toch weer alles uit de kast.

De vijfde van maximaal twaalf ronden werd een ongeëvenaard spektakel. Joshua opende er vol de aanval en sloeg Klitschko de touwen in. Dr Steelhammer leek zwaar aangeslagen en kreeg acht tellen van de scheidsrechter, maar kon verder. Sterker nog, hij kwam weer helemaal terug en deelde ongenadig hard uit aan Joshua, die op zijn beurt bijna knock-out in de touwen hing en ook tegen de vlakte ging, maar ook hij kon verder.

Na de spectaculaire vijfde ronde werd het even wat minder, aangezien beide mannen een beetje bij moesten komen. Zo kabbelde het gevecht voort, waarbij Klitschko langzaam maar zeker het initiatief over leek te nemen. In ronde elf ging het echter helemaal anders: Joshua sloeg Klitschko nog eens hard tegen de grond, waarna de oud-kampioen van scheidsrechter David Fields de kans kreeg om terug te komen.

Dit keer lukte dat nauwelijks langer dan een paar seconden, want na nog een keer tegen de touwen geslagen te zijn was het toch echt voorbij. Joshua sloeg nog één keer vol in op de Oekraïner en daarmee beëindigde de scheidsrechter het gevecht. 

Voor Joshua was het zijn negentiende gevecht sinds hij na het behalen van olympisch goud in 2012 prof werd en door de (technische) knock-out heeft hij nu alle negentien gevechten op (T)KO gewonnen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.