FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 februari 2017

Megablunder kost Kazachse biatlete goud voor eigen publiek

Biatlete Galina Vishnevskaya kan zich wel voor haar kop slaan. De Kazachse leek op de Winteruniversiade in Almaty voor eigen publiek op weg naar haar tweede gouden medaille, maar een enorme blunder zorgde ervoor dat ze de race niet voltooide.

Vrijdag stond de achtervolging op het programma, waar gestart wordt met de verschillen van de sprint van een dag eerder. Daar pakte Vishnevskaya het goud en met een mooie voorsprong van 23 seconden vertrok ze in de achtervolging. De eerste schietbeurt ging uitstekend: alle vijf doelen schoot ze omver en de concurrentie ging de mist in, waardoor ze zelfs al meer dan een minuut voorsprong had.

Bij de tweede schietbeurt ging Vishnevskaya echter hopeloos de fout in. In de achtervolging wordt eerst twee keer in liggende positie geschoten en daarna twee keer in staande positie, maar schijnbaar was ze dat even vergeten. Ze ging staan, schoot vijf keer en miste alle vijf de schoten - ze werden in elk geval niet geteld. In de verkeerde positie schieten levert diskwalificatie op, maar zover hoefde het niet te komen. Vishevskaya, toch de nummer veertien in het World Cup-klassement, stapte zelf al uit de race en kon gedesillusioneerd weer gaan douchen.

Vishnevskaya bij de eerste schietbeurt, toen er nog niks aan de hand was... (Foto: Almaty2017.com)
Vishnevskaya bij de eerste schietbeurt, toen er nog niks aan de hand was... (Foto: Almaty2017.com)

De wedstrijd ging natuurlijk verder en Oekraïne nam het stokje over in de persoon van Nadiia Belkina en Yana Bondar. Na de derde schietbeurt had Bondar de leiding stevig in handen, maar ook zij ging flink de mist in. Bij de laatste keer schieten trof ze slechts één van de vijf schijven en dus viel ze terug tot buiten het podium. Bielkina deed het precies goed genoeg om de Russinnen Olga Shesterikova en Larisa Kuklina achter zich te houden, terwijl Bondar nog als vierde eindigde.

Bij de mannen werd het geheel een groot Russisch feest. Sergey Korastylev schoot twintig keer raak en kon vanaf de achtste startpositie zo oprukken naar het goud, tien seconden voor Dmitrii Ivanov. Semen Suchilov, winnaar van de sprint, moest genoegen nemen met brons, voor zijn landgenoot Eduard Latypov. 

Rosberg gaat Bottas geen geheimen over Hamilton vertellen

Wereldkampioen Nico Rosberg is geenszins van plan om zijn opvolger bij het Formule 1-team van Mercedes, de Fin Valtteri Bottas, geheimen te vertellen over Bottas' nieuwe teamgenoot Lewis Hamilton.

De Fin, die over is gekomen van Williams, wil graag eens praten met de Duitser, die een paar dagen na het behalen van zijn wereldtitel zijn afscheid aankondigde. "Valtteri heeft inderdaad gevraagd of we eens kunnen praten en ik ben natuurlijk bereid om hem wat dingen te vertellen. Over Lewis ga ik hem echter geen geheimen prijsgeven."

Hamilton en Rosberg streden vorig jaar om de wereldtitel en lagen elkaar niet bepaald. Telkens als de twee samen op het podium stonden was de sfeer verziekt door de spanning tussen de teamgenoten. "Natuurlijk ken ik Lewis erg goed, maar ik ga Valtteri geen tips geven over hoe hij hem moet verslaan. Ik wil neutraal blijven, dus dergelijke informatie houd ik voor mezelf", legt de Duitser uit. 

AH in Alkmaar overvallen

Nadat onlangs een filiaal van Albert Heijn in winkelcentrum De Mare in Alkmaar werd overvallen, was het vanavond de beurt aan de Albert Heijn in winkelcentrum De Hoef in Alkmaar. De overvaller vluchtte richtig de Aert de Gelderlaan en is tot op heden niet te traceren. 

Het signalement van de dader is een blanke man van circa 1.80 lang met een blauw trainingsjack en een zwarte o'neill rugzak. Hij werd voor het laatst gezien op de Bloemaertlaan. Er is een burgernetmelding verzonden, waarin de politie nadrukkelijk oproept om 112 te bellen bij het zien van de dader. 

Fallout Shelter komt naar Xbox One en Windows 10

De populaire free-to-play management game Fallout Shelter komt volgende week naar Xbox One en Windows 10.

Fallout Shelter werd oorspronkelijk tijdens E3 2015 uitgebracht voor iOS mobiele apparaten, later kreeg het ook een release voor Android en PC, nu is het de beurt aan Xbox en Windows 10. In Fallout Shelter beheer je je eigen Vault, en als Overseer is het jouw taak de inwoners van de Vault tevreden te houden en om voldoende resources te genereren.

Fallout Shelter zal vanaf 7 februari gratis beschikbaar zijn op de nieuwe platformen. Het maakt ook gebruik van het Xbox Play Anywhere-programma, hoewel het maar de vraag is wat voor nut dat heeft voor een gratis titel.

Drie steden gaan voor Olympische Spelen 2024

De Olympische Zomerspelen van 2024 worden gehouden in Los Angeles, Boedapest of Parijs. Het Internationaal Olympisch Comité maakte vrijdag bekend dat de drie steden zijn toegelaten tot de derde en laatste fase van het biedingsproces.

Een evaluatiecomité van het IOC zal de steden in de komende maanden gaan bezoeken. In april is Los Angeles aan de beurt, halverwege mei volgen Boedapest en tot slot Parijs. Onder voorzitter Frankie Fredericks, de Namibische ex-topsprinter, wordt vervolgens een rapport opgemaakt voor alle leden van het IOC. 

In het Peruviaanse Lima wordt uiteindelijk op 13 september van dit jaar bepaald welke stad de Spelen mag gaan organiseren. In 2020 is Tokyo de gastheer van de Zomerspelen. 

Pop Aye wint VPRO Big Screen Award

Pop Aye heeft vanavond tijdens de slotavond van International Film Festival Rotterdam (IFFR) de VPRO Big Screen Award gewonnen. De prijs is toegekend door een publieksjury. Pop Aye van Kirsten Stan wordt uitgebracht in de Nederlandse bioscopen, aangekocht door de VPRO en uitgezonden op NPO 2.

Een gedesillusioneerde architect denkt Pop Aye, de olifant uit zijn jeugd, te hebben teruggevonden in de straten van Bangkok. Samen beginnen ze aan een reis met als eindbestemming het dorp waar ze opgroeiden.

VPRO Big Screen Award
De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan tweehonderd aanmeldingen, koos Pop Aye van Kirsten Tan uit de acht deelnemende films. De overige zeven waren Chez nous van Lucas Belvaux, Donkeyote van Chico Pereira, A Hustler's Diary van Ivica Zubak, Lemon van Janicza Bravo, Marjorie Prime van Michael Almereyda, The Last Painting van Chen Hung-i, Family Life van Alicia Scherson/Cristián Jiménez.

De jury over Pop Aye: “Alle genomineerde films toonden kleurrijke personages die op hun eigen manier omgaan met herinneringen en verwachtingen, verteld vanuit een uniek standpunt. De winnaar blonk uit in al deze aspecten en maakte ons tegelijkertijd aan het lachen en huilen, zonder zoetsappig te worden. De film geeft hoop in een tijd waarin mensen elkaar proberen te begrijpen, verteld door een man en een olifant.”

De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. Sinds vorig jaar heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken.

De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van € 30.000. Dit bedrag wordt opgesplitst in publiciteitskosten voor de theatrale release, de verkoop van de televisierechten van de film en een bedrag voor de filmmaker.

Pop Aye wint VPRO Big Screen Award
Pop Aye wint VPRO Big Screen Award

Pop Aye wint VPRO Big Screen Award
Pop Aye wint VPRO Big Screen Award

Pop Aye wint VPRO Big Screen Award
Pop Aye wint VPRO Big Screen Award

Terroristische aanval bij het Louvre

Bij het Louvre in Parijs is geschoten op iemand die binnen wilde dringen in de winkel van het museum. Een Franse militair heeft op de man geschoten en de man zou hierdoor gewond zijn.

Volgens persagentschap Reuters zou de man rond 9:45 uur geprobeerd hebben de winkel binnen te dringen met een tas of een koffer. Hij zou daarbij met een mes twee militairen hebben aangevallen, die daar op wacht stonden. Volgens een politiewoordvoerder riep hij hierbij "Alluha Akbar". De soldaten hebben hierna 5 schoten op de man afgevuurd. De aangevallen soldaat raakte lichtgewond aan zijn arm.

Hoewel de politie denkt dat de aanvaller alleen handelde, werd een tweede persoon opgepakt wegens "verdacht gedrag".

Het gebied rond het museum geëvacueerd en afgezet. Het metrostation bij het Louvre is ook gesloten. 

Update 22.30 uur
De man blijkt een Egyptenaar te zijn die 26 januari in Parijs is aangekomen met een toeristenvisum dat een maand geldig is. Hij woonde in Dubai. De machetes die hij gebruikte heeft hij zaterdag gekocht. Hij bewoonde een appartement in Parijs, dat justitie vandaag doorzocht heeft.

De Franse justitie behandelt dit als een terroristische aanslag. President Hollande prees de moed en vastberadenheid van de militairen.

Update 11.30 uur
De man zou vanmorgen het winkelcentrum Carroussel bij het Louvre hebben willen binnendringen met een rugzak. Bij zijn aanval zou hij een machete hebben gebruikt. De militairen hebben 5 schoten op de man gelost, die in z'n buik getroffen werd, en daarbij zwaar gewond raakte. De aangevallen militair raakte gewond aan zijn hoofd.

De 250 bezoekers die al in het museum waren moesten binnen blijven. Ze worden in kleine groepjes naar buiten gebracht zodra de omgeving weer veilig is, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse zaken.

"We hebben te maken met een aanval van een individu die duidelijk agressief was en een directe bedreiging vormde. De dingen die hij zei en deed, deden ons concluderen dat hij een terroristische aanval wilde uitvoeren", zei Michel Cadot, het hoofd van de politie in Parijs.

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en Vitesse. De bezoekers waren hierin met 0-2 de sterkste. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

ADO Den Haag

0 - 2

Vitesse

     29' Tighadouini
 31' v.Wolfswinkel
 
 Gele kaart: Wolters, Gorter, Gorter, Kanon, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.343
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
Ebuehi
Beugelsdijk
Meissner
Kanon
Trybull (Gorter/46)
El Khayati (Duplan/60)
El Mahdioui
Schaken
Fernandez (Havenaar/70)
Wolters
  Room
Leerdam
Kasjia
v.d.Werff
Kruiswijk
Nakamba
Nathan (Miazga/87)
Baker
Rashica
v.Wolfswinkel
Tighadouini (Foor/77)

Meisje eet dagelijks ballen haar

Een groep Indiase chirurgen heeft onlangs een nuttige maar bizarre ingreep moeten verrichten bij een tiener uit India. De chirurgen haalden daarbij een enorme haarbal uit de buik van de tiener. Het meisje uit Srinagar, gelegen in de provincie Kashmir, heeft een extreme verslaving waarbij ze grote hoeveelheden haar opeet en met name dat van zichzelf. Dit zeldzame verschijnsel wordt ook wel het Rapunzel Syndroom genoemd.

Het meisje verklaarde dat ze zelden honger heeft gehad, omdat zij dagelijks haar eigen haar in grote hoeveelheden verorberde. Haar verslaving gaat dusdanig ver, dat ze zich in sommige gevallen te goed doet aan het haar van vriendinnen. De Indiase ontwikkelde de merkwaardige gewoonte om haar eigen haar in de mond te houden terwijl ze de haren van andere mensen plukte.

Door de tijd heen had het meisje een enorme haarbal in haar maag verzameld, die wegens gezondheidsredenen dan ook zo snel mogelijk verwijderd moest worden door chirurgen in het SMHS ziekenhuis. De gehele haarbal strekte zich daarbij van de slokdarm tot en met delen van de darmen en woog een kilo.

"Ze is de afgelopen zes jaar verslaafd geweest aan het eten van haar", zo laat dr. Iqbal Saleem, professor aan de Government Medical College in Kashmir, optekenen. De gevolgen waren fysiek zichtbaar, zo stelde hij: "We zagen dat de haarlijn van het meisje zeer onregelmatig was geworden, hetgeen kon duiden op het eten van haar eigen haar. Het meisje lijdt dan ook aan het zeldzame Rapunzel Syndroom. Dat resulteerde in dagelijks overgeven en het niet langer fatsoenlijk kunnen eten van normaal voedsel."

Tenslotte voegde dr. Saleem daaraan toe dat het Rapunzel Syndroom een psychische aandoening is. Het zestienjarige meisje is dan ook opgenomen voor psychiatrische behandeling.


Topskiër Hirscher: "Spelen 2018 worden mijn laatste"

Wat alpineskiër Marcel Hirscher betreft gaat hij nog één keer een gooi naar olympisch goud doen. De Oostenrijker wil volgend jaar in Pyeongchang het laatste ontbrekende puzzelstukje op zijn palmares bij kunnen schrijven en dan is het mooi geweest. In Sochi won hij drie jaar geleden teleurstellend zilver op de slalom, zijn enige medaille tot nu toe.

"Natuurlijk staat niks helemaal vast, maar het plan is dat de Spelen in Zuid-Korea de laatste zijn", aldus Hirscher tegenover de Stuttgarter Zeitung"Het is ook alweer mijn tiende seizoen in de World Cup en ik geloof niet dat het heilige vuur nog vijf jaar lang blijft branden, wat nodig is om ook in 2022 weer mee te doen", spreekt de Oostenijker, die dit seizoen geschiedenis kan schrijven door voor de zesde keer op rij de algemene World Cup te veroveren. 

"Ik wil graag mijn hele carrière aan de top mee blijven draaien en als dat niet meer kan stop ik ermee. Ik heb er helemaal geen zin in om op een punt te komen waar ik telkens moet vechten om me überhaupt voor de tweede run van slaloms en reuzenslaloms (de top-30, red.) te kunnen plaatsen", vertelt de wereldkampioen op de supercombinatie, die dankzij zijn moeder half Nederlands is. In de World Cup gaat hij vooralsnog 'gewoon' weer aan de leiding. 

Buma wil Big Brother-grenscontroles

Nederland moet gaan bouwen aan een moderne grensbewaking met standaard kentekenregistratie en desnoods zelfs camera's met gezichtsherkenning. Dat wil CDA-leider Sybrand Buma, die hier vrijdag over sprak op een verkiezingsmanifestatie in het Limburgse Kronenberg.

"Van iedere auto die de grens passeert moet een foto van het nummerbord gemaakt worden", aldus Buma. Hij wil dat de kentekens worden gecheckt en opgeslagen. "Weten wie erin en eruit gaat op een manier die in het 21e-eeuwse Nederland kan", vat de CDA-leider het samen. Hij verwijt het kabinet dat het vier jaar lang heeft nagelaten dit soort maatregelen te nemen.

Buma benadrukt dat de maatregel het niet alleen voor terroristen moeilijker maakt om ongemerkt de grens te passeren, maar dat dit ook geldt voor criminele bendes en mensensmokkelaars. Privacy speelt wat de CDA'er betreft een ondergeschikte rol. "Het aanhouden van een auto en het openmaken ervan is volgens mij een grotere inbreuk op de privacy", aldus Buma.

Buma: 21e-eeuwse grensbewaking nodig
Buma: 21e-eeuwse grensbewaking nodig (Foto: ANP)

Racing Team Nederland uitgenodigd voor 24 Uur van Le Mans

De Automobile Club de l'Ouest, kortweg ACO, heeft de uitgenodigde teams voor de 85e editie van de 24 Uur van Le Mans bekend gemaakt. Onder de zestig teams is ook Racing Team Nederland. Daarnaast heeft de ACO ook de ingeschreven teams van het FIA World Endurance Championship (WEC) en European Le Mans Series (ELMS) bekend gemaakt.

In de LMP1 klasse zal Toyota dit jaar met drie auto's aan de start staan. Overige deelnemers in deze klasse zijn twee Porsche's en een auto van privéteam ByKolles Racing Team. Voormalig F1-coureur Robert Kubica zal één van de coureurs van ByKolles zijn.

In de LMP2 klasse zijn vijfentwintig teams uitgenodigd, waaronder Racing Team Nederland. Het team met Jan Lammers, Frits van Eerd en Rubens Barrichello zal deelnemen met een Dallara P217. Jeroen Bleekemolen is één van de coureurs van Keating Motorsports. Het Amerikaanse team neemt als enige deel met een Riley MK30 auto. De Chinese-Nederlander Ho-Pin Tung zal één van de auto's van Jackie Chan DC Racing besturen.

 

In de GTE Pro klasse zijn in totaal dertien teams uitgenodigd, waaronder fabrieksteams van Ford, Corvette, Porsche en Aston Martin. In GTE Am klasse zijn zestien teams uitgenodigd.

Deelnemers 24 Uur van Le Mans

Deelnemers FIA World Endurance Championship (FIA WEC)

Deelnemers European Le Mans Series (ELMS)

Gestolen Van Goghs in maart terug in ons land

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh die vorig jaar opdoken in Italië, komen begin maart terug naar Nederland. De werken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) zijn vanaf 21 maart weer te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, bevestigde een woordvoerster vrijdag.

De doeken, die in 2002 werden gestolen uit het museum, waren tot vorig jaar spoorloos. Eind september bleek dat ze in Italië waren teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de Camorra, de maffia in Napels. Ze waren in handen van een van de meest criminele bendes. De rechter in het land hief vorige maand het beslag op de doeken op, waardoor ze kunnen terugkeren.

Het ene schilderij, Zeegezicht bij Scheveningen, is beschadigd. Het andere werk is min of meer ongeschonden. Van beide schilderijen ontbreekt de lijst. De doeken worden later gerestaureerd.

Gestolen Van Goghs in maart terug in ons land
Gestolen Van Goghs in maart terug in ons land (Foto: ANP)

23 jaar cel voor Nederlandse smokkelpiloot

Een rechtbank in Londen heeft een Nederlandse piloot van een vliegtuigje veroordeeld tot 23 jaar cel voor het smokkelen van een partij cocaïne. De 53-jarige Hilversummer werd in juni aangehouden nadat hij vanuit Nederland op een vliegveld in Zuidoost-Engeland was geland.

Ook een 61-jarige Pool, die in Groot-Brittannië woont en de drugs in ontvangst nam, moet de cel in. Hij kreeg zeventien jaar opgelegd, bericht de BBC vrijdag.

De Nederlander verklaarde dat hij niet wist dat er 22 kilo cocaïne zat in een aantal rode metalen kisten die als gewicht dienen om het vliegtuig te verankeren op de grond. Dat hij de kistjes had meegenomen naar zijn hotel, was naar zijn zeggen om indruk te maken als piloot.

De partij drugs had een waarde van omgerekend 2,8 miljoen euro. De BBC vermeldt verder dat de Nederlander in zijn hotelkamer werd aangehouden terwijl hij met zijn broek naar beneden op het toilet zat.

23 jaar cel voor Nederlandse smokkelpiloot
23 jaar cel voor Nederlandse smokkelpiloot (Foto: ANP)

Ronde van Turkije in problemen door gebrek aan World Tour-teams

De Ronde van Turkije staat dit jaar voor het eerst op de kalender van de UCI World Tour, maar er zijn al gelijk grote problemen. De wedstrijd zou van 18 tot en met 23 april gehouden moeten worden met minimaal tien World Tour-teams.

Vooralsnog heeft welgeteld één World Tour-team zich aangemeld voor de wedstrijd. Ploegen hebben vaak al weinig zin om naar Turkije af te reizen, maar zaken als aanslagen en een mislukte staatsgreep helpen daar niet bepaald bij. De organisator reisde onlangs al af naar het WK veldrijden in Luxemburg om daar met hoge UCI-functionarissen te overleggen.

De organisatie van de wedstrijd ziet het liefst dat de Ronde van Turkije opgeschoven wordt naar later in het jaar. "Augustus gaat niet lukken, maar we hopen op oktober of november", aldus een woordvoerder van de Turkse wielerbond. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de UCI de wedstrijd dan nog op de World Tour-kalender zou laten staan. Het WK, de Ronde van Lombardije en een nietszeggend rondje in China staan in die periode ook al gepland en de kans op succes in november lijkt ook nihil. 

In de komende weken wordt verder gesproken over de toekomst van de wedstrijd, maar rooskleurig ziet het er niet uit. De Ronde van Turkije wordt bij wielerliefhebbers vaak gezien als een 'cultwedstrijd', waar renners nog wel eens schaamteloos naar de doping grijpen. Zo reed Ivailo Gabrovski in 2012 het hele peloton aan puin op de slotklim van de derde etappe, waarna hij het algemeen klassement won...tot hij aan de EPO bleek te zitten. Een jaar later was het de Turk Mustafa Sayar die de boel ongegeneerd op een hoop reed en niet veel later zijn eindzege in moest leveren door EPO-gebruik. 

Zoon van oud F1-coureur Panis in WTCC

Aurélien Panis rijdt dit seizoen in het World Touring Car Championship. De 22-jarige zoon van oud F1-coureur Olivier Panis zal een Honda Civic van Zengő Motorsport besturen.

Aurélien Panis: “Ik ben heel trots om deel te gaan nemen aan het WTCC. Het is een sterk internationaal kampioenschap en een grote stap in mijn carrière. Er zijn veel ervaren en succesvolle coureurs actief in het kampioenschap dus het wordt een spannende en grote uitdaging voor mij. Vanaf dag één zal ik mijn mouwen opstropen. Ik ben trots om voor een geweldig team als Zengő Motorsport, dat in het verleden races wist te winnen, te mogen rijden en trots om toe te treden tot de Honda racefamilie.”

Afgelopen seizoen reed de Fransman in Formula V8 3.5. Hij scoorde drie overwinningen en finishte als vijfde in de eindstand. Wie de tweede auto van het Hongaarse team gaat besturen is nog niet bekend.

Zijn landgenoot John Filippi zal komend seizoen een Citroën C-Elysée van Sébastien Loeb Racing besturen. Afgelopen drie seizoenen reed de Fransman voor Campos Racing. Teamgenoot van Filippi is de Brit Tom Chilton.

Rutte afhoudend over kopgroep in EU

Het idee om met een groep EU-landen een soort kopgroep te gaan vormen om sneller beslissingen te kunnen nemen, vindt in premier Rutte niet de grootste voorstander. Zijn Belgische collega Charles Michel stelt vrijdag op de EU-top in Malta voor om een soort kern-Europa te vormen op terreinen als defensie, terrorismebestrijding, energie en investeringen.

"Wat je niet wilt is een kopgroep die verder gaat federaliseren", aldus de premier. "Op veel punten moet Europa zich juist met minder dingen bemoeien." Rutte is er op zich niet op tegen om op onderdelen te versnellen met landen die sneller willen. Hij denkt dan onder meer aan "veel onbenut potentieel" op de digitale en dienstenmarkt. Ook op het gebied van het indammen van migratie ziet hij mogelijkheden voor samenwerking tussen kleinere groepen EU-landen.

Volgens Michel is het noodzakelijk slagvaardiger op te treden om te voorkomen dat Europa ten prooi valt aan Rusland, China en de VS. "Nu is het moment voor een nieuw elan en Europees patriottisme", zei hij in Valletta. Veel andere EU-leiders spraken zich vrijdag uit voor meer eenheid en minder rivaliteit in reactie op de internationale spanningen en de verkiezing van Trump.

De EU-leiders bespreken in hun namiddagsessie hoe de EU eruit moet zien na het vertrek van de Britten. Ze nemen nog geen besluiten, maar willen eind volgende maand in Rome een visie op papier hebben. Er circuleert een document waarin wordt gepleit voor meer defensie-uitgaven en een krachtiger Europees buitenlands beleid.

Rutte afhoudend over kopgroep in EU
Rutte afhoudend over kopgroep in EU (Foto: ANP)

Ook Verstappentribune op Spa-Francorchamps

Niet alleen de Red Bull Ring in Oostenrijk, maar ook het circuit van Spa-Francorchamps krijgt dit jaar een speciale Max Verstappentribune in het weekeinde dat de Formule 1 er neerstrijkt. De nieuwe tribune komt aan de buitenkant van Pouhon te staan en alleen 'officiële' fans van de Nederlander kunnen er kaartjes voor kopen.

Vorig jaar zaten er duizend man op de Verstappentribune op de Red Bull Ring tijdens de Grand Prix van Oostenrijk, waar de Nederlander met het nodige geluk als tweede eindigde. Het management van Verstappen en sportreisbureau Sport Stadion zijn nu een samenwerking aangegaan om ook tijdens de Grand Prix van België een dergelijke tribune neer te laten zetten. 

"In Oostenrijk heeft Sport Stadion bewezen dat men fans iets speciaals kan bieden en bij elkaar kan brengen om samen een Formule 1-race te beleven. Dat was super! Ik kijk uit naar een succesvolle samenwerking", liet Verstappen weten. Afgelopen jaar was het circuit in de Belgische Ardennen al compleet afgeladen met vooral vele duizenden fans van Verstappen. De Red Bull-coureur begon de race als tweede, maar vergooide zijn kansen in de eerste bocht al door een overenthousiaste actie. 

Gebeten Freek Vonk zet eerste stappen na ongeval

Freek Vonk herstelt goed van de haaienbeet die hij opliep tijdens tv-opnames op de Bahama's. Vrijdag deelde de populaire tv-bioloog een foto waarop te zien is dat hij alweer rondloopt in het ziekenhuis. "De eerste stappen naar een voorspoedig herstel zijn gezet!", schrijft Freek bij het plaatje.

Freek kreeg afgelopen week de schrik van zijn leven toen een Caribische rifhaai een hap uit zijn rechterbovenarm nam. De presentator had geluk: na een drie durende operatie en honderd hechtingen rijker bleek dat de haai niets vitaals had geraakt. Hij kan zijn arm nog normaal bewegen.

Hoe lang Freek nog rust moet houden is niet bekend.

 

De eerste stappen naar een voorspoedig herstel zijn gezet!!! Laterrr, Freek #sayyestothedress

Een foto die is geplaatst door Dr. Freek Vonk (@freekvonk) op3 Feb 2017 om 8:11 PST

Gebeten Freek Vonk zet eerste stappen weer
Gebeten Freek Vonk zet eerste stappen weer (Foto: BuzzE)

Rutte ziet handelskansen voor Europa

Nu de Verenigde Staten zich onder Donald Trump "achter de dijken" terugtrekt kan Europa de handelsrelaties met grote landen als Mexico, Japan en China offensiever gaan uitbouwen. Premier Rutte zei dat vrijdag op de EU-top in Malta. "Simpelweg om economische schade te beperken, we gaan er geen slaatje uit slaan. Maar ik zie kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven."

De 28 regeringsleiders spraken ondanks accentverschillen wel af er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat Amerika actief betrokken blijft bij Europa, aldus Rutte. Er kwam geen veroordeling van Trump. "Met Trump-bashing of een wedstrijdje elkaar hard aanpakken gaan we het niet winnen. Het is wel onze belangrijkste handels- en defensiepartner. Het is cruciaal voor Nederland dat we een sterke band hebben met Amerika."

De top in de Maltese hoofdstad wordt afgesloten met een discussie over de toekomst van de EU na de brexit. Volgens Rutte is daar stap voor stap meer consensus over aan het ontstaan.

Rutte ziet handelskansen voor Europa
Rutte ziet handelskansen voor Europa (Foto: ANP)

28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen

Aan de verkiezingen op 15 maart mogen 28 partijen meedoen. Daarvan doen er 16 mee in alle kieskringen. Dat maakte de Kiesraad (centraal stembureau) vrijdag bekend.

Van de 31 partijen die zich maandag hadden aangemeld, zijn er drie afgevallen: Trots op Nederland, de Vrouwenpartij en Respect. Zij betaalden geen waarborgsom.

Trots op Nederland kondigde meteen een stap naar de rechter aan. De partij noemde de hele gang van zaken ongrondwettelijk en een "poppenkast".

Lijstnummers
Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee. Als alle 28 partijen meedoen, evenaren de komende verkiezingen die van 1971 en 1981. Dat was een naoorlogs record. Bij de verkiezingen van 1922 waren er 53 partijen.

De bekendmaking van de Kiesraad volgde met enige vertraging. De raad had meer tijd nodig om alle informatie te controleren die sommige partijen nog op het laatste moment hadden ingeleverd.

Bij de loting om de lijstnummers kregen de huidige partijen in de Tweede Kamer de eerste elf plaatsen, met de VVD als grootste bij de laatste verkiezingen op nummer 1. Van de nieuwkomers komt de Ondernemerspartij van Hero Brinkman op 12, VoorNederland op 13 en DENK op 14. Artikel 1 van Sylvana Simons komt op 21. De volledige lijst is hier te vinden

28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen
28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 5

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Hey jongens, is dat racket van Federer niet een kleieieiein stukje te groot?!"

De opgave van deze week:

Rafael Nadal zien we hier druk in de weer met een handoek tijdens de Australian Open, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Rafael Nadal zien we hier druk in de weer met een handoek tijdens de Australian Open, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Cort wint chaotische massasprint in Valencia

De derde etappe van de Ronde van Valencia is gewonnen door Magnus Cort van ORICA-Scott. De Deen was de rapste in de massasprint na een rit van 161 kilometer van Canals naar Riba-Roja de Turia.

Zes renners gingen aan het begin van de etappe in de aanval, maar een grote voorsprong kregen ze niet. De tegenaanval leek beter en werd op 35 kilometer ingezet door twee Nederlanders: Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij en Jos van Emden van LottoNL-Jumbo reden met de wind vol in het gezicht in straf tempo naar de kopgroep, waar Van Emden al snel weer in de aanval ging. De Nederlandse tijdritspecialist moest echter nog 26 kilometer tot de finish en dat bleek een brug te ver.

In de slotkilometers werden de sprinters in stelling gebracht, maar de laatste kilometer zorgde voor de nodige chaos. In de bijzonder smalle en bochtige straatjes van de aankomstplaats was het vechten om in positie te blijven, wat Cort, Nacer Bouhanni en Bryan Coquard het beste lukte. Cort kwam op kop en even leek het erop dat Bouhanni er nog langs kwam, maar het lukte het Franse vechtersbaasje niet en hij eindigde voor Coquard als tweede. Greg van Avermaet blijft de leider in het klassement. 

Varenhorst vindt in Van Garderen nieuwe partner

Volleyballer Maarten van Garderen is de nieuwe beachvolleybalpartner van Christiaan Varenhorst. De 27-jarige passer/loper van het Italiaanse Bunge Ravenna zal na het clubseizoen direct aansluiten bij Beachvolleybal Team Nederland. Hij is de opvolger van Reinder Nummerdor, die inmiddels gestopt is.

“Ik was verrast toen Christiaan Varenhorst en bondscoach Gijs Ronnes mij benaderden”, zegt Van Garderen. “Als een wereldtopper van het kaliber Christiaan Varenhorst belt, dan ga je er wel over nadenken. We hebben afgesproken in Italië en een goed gesprek gehad. Beachvolleybal vind ik een prachtige sport, en ik denk dat het spel mij goed ligt. Als team kunnen Christiaan en ik wellicht ver komen. Ik moet natuurlijk op nul beginnen, maar het is een droom om op de Olympische Spelen van Tokio in actie te komen.”

Van Garderen heeft weinig beachvolleybalervaring, maar wordt gezien als een potentiele topspeler. “Maarten is technisch begaafd en heel balvaardig”, aldus bondscoach Gijs Ronnes van Beachvolleybal Team Nederland. “Wij zijn op zoek gegaan naar de beste kandidaat om met Christiaan te gaan spelen en toen kwamen we bij hem uit. Maarten heeft het in zich om een hele goede beachvolleyballer te worden.”

Van Garderen sluit direct na het clubseizoen aan bij Beachvolleybal Team Nederland. De eerste wedstrijd van het duo zal waarschijnlijk in mei bij het World Tour-toernooi in Rio zijn. De kans is aanwezig dat Van Garderen voor het clubseizoen 2017-2018 terugkeert naar zijn club in Italië, dat zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden.

De 2.00 meter lange Van Garderen zal door zijn overstap naar Beachvolleybal Team Nederland deze zomer niet uitkomen voor het Nederlands mannenvolleybalteam.

Aardvarkentje voor Burgers' Zoo

In Burgers' Zoo in Arnhem is woensdag een aardvarken geboren, maakte de dierentuin vrijdag bekend. Het is sinds 2015 de tweede keer dat een aardvarkenjong in leven blijft, nadat jaren achter elkaar pasgeboren dieren doodgingen. Burgers' is de enige dierentuin in Nederland die aardvarkens heeft.

Aardvarkens bestaan al miljoenen jaren. De zoogdieren vormen een geheel eigen familie, die onder de nu levende diersoorten geen verwanten heeft. Om die reden bestaat er een fokprogramma in dierentuinen. Burgers' Zoo coördineert dit programma voor Europa. In dierentuinen over de hele wereld wonen enkele tientallen aardvarkens.

Dierenverzorgers blijven de hele dag bij het jonge aardvarken en de moeder in de buurt. 's Nachts gaat het aardvarkentje met een verzorger mee naar huis. Dat gebeurt omdat het jong nog maar 1453 gram weegt en de moeder zo'n zestig kilo. Als een groot aardvarken op het jong gaat liggen of staan overleeft het diertje dat niet. Na vier maanden kan een aardvarkenjong voor zichzelf zorgen.

Aardvarkentje voor Burgers'Zoo
Aardvarkentje voor Burgers' Zoo (Foto: ANP)

Protesten tegen corruptie Roemenië houden aan

De druk op de Roemeense regering een omstreden amnestieregeling voor corruptieverdachten in te trekken, neemt toe. Vrijdag gingen opnieuw duizenden Roemenen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Bij het constitutioneel hof liggen inmiddels drie afzonderlijke klachten over het besluit van de regering overheidsfunctionarissen niet meer te vervolgen voor relatief kleine zaken.

Wat de regering betreft wordt ambtsmisbruik alleen nog strafrechtelijk vervolgd als het bedrag hoger is dan omgerekend 50.000 euro. Dat komt de voorzitter van de linkse regeringspartij PSD, Liviu Dragnea, goed uit. Hij wordt verdacht van ambtsmisbruik met een lager schadebedrag en kan door de maatregel onder vervolging uitkomen. Honderdduizenden Roemenen betogen al dagen tegen deze gang van zaken.

Na president Klaus Iohannis en justitiewaakhond CSM heeft ook de ombudsman van Roemenië geklaagd bij het grondwettelijk hof. Hij steunde eerst de regering, maar heeft zich bedacht.

Protesten tegen corruptie Roemenië houden aan
Protesten tegen corruptie Roemenië houden aan (Foto: ANP)

Minister Schippers preekt over bemoeizucht

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bestijgt over twee weken de kansel om de zogeheten Preek van de Leek te houden. Schippers preekt over de spanning tussen elkaar ruimte gunnen en aanspreken op elkaars gedrag. Ze koos daarvoor het Bijbelgedeelte waarin Jezus zegt: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen".

"Ik worstel zelf ook met dat spanningsveld", zegt de VVD-minister. "Mensen nemen elkaar steeds meer de maat. Dat verpest de sfeer in ons land. Maar aan de andere kant: we moeten ons wel met elkaar blijven bemoeien."

Schippers mengt zich met haar lekenpreek in een gevoelig debat. De VVD voert sinds kort campagne voor de terugkeer van 'normaal' fatsoen, maar moest daarop ook veel kritiek incasseren.

Schippers hield eerder een lezing over 'De paradox van de vrijheid' die veel stof deed opwaaien.

Minister Schippers preekt over bemoeizucht
Minister Schippers preekt over bemoeizucht (Foto: ANP)

De balans van Hearthstone wordt deze maand aangepakt

Iedereen die Hearthstone: Heroes of Warcraft de laatste tijd, zeg sinds 1 december, heeft gespeeld weet dat er een aantal kaarten en archetypes erg populair zijn. We hebben het dan natuurlijk over Pirates en specifiek over Patches en Small-Time Buccaneer.

Game Director Ben Brode heeft via een post op battle.net iets meer inzicht gegeven in de status van de huidige meta, de populairteit van Pirates en Shaman en een toekomstige balansverandering. Om te beginnen met de piraten: vanaf rank 5 tot en met Legend wordt de combinatie van Small-Time Buccaneer en Patches gebruikt in meer dan vijftig procent van de decks, iets wat nou niet bepaald zorgt voor een leuke en gevarieerde meta.

Een andere oorzaak hiervoor is Shaman. De veelzijdige klasse wordt in Legend (gemeten over de laatste twee weken) door dertig procent van de spelers gebruikt, over de gehele ladder gezien is dit 17%. Helaas zorgen de vele 'must-includes' er wel voor, dat de diverse archetypes van Shaman grotendeels hetzelfde aanvoelen.

Dit zorgt er dan ook voor dat Blizzard en het Hearthstone-team aan het einde van de maand (ja, helaas dan pas) een patch gaat doorvoeren waarin een aantal kaarten worden gewijzigd. Welke kaarten dit zijn, hoeveel kaarten het zijn en welke veranderingen het zijn is nog niet bekend. We kunnen er in ieder geval op rekenen dat Pirates en Shaman worden aangepakt. De wijzigingen worden de week voor de patch bekendgemaakt, die je dan uiteraard hier op FOK! kunt vinden.

Bekijk in de tussentijd anders de hilarische cartoon van Wronchi: Malfurion vs. Valeera (waarin ook een andere grote ergernis op de ladder wordt aangekaart).

Pechstein (44) op tijd hersteld voor 17e WK afstanden

Schaatster Claudia Pechstein is op tijd hersteld van een rugblessure om volgende week mee te doen aan het wereldkampioenschap afstanden. Dat heeft de medische staf van de Duitse schaatsbond laten weten. Het WK wordt gehouden in Gangneung in Zuid-Korea, waar volgend jaar om de olympische medailles gestreden zal worden.

Welke afstanden Pechstein gaat schaatsen is nog niet bekend, dat zegt ze ter plekke te beslissen. De kans is aanwezig dat ze de drie kilometer laat schieten om zich volledig op de vijf kilometer te richten, de afstand waar ze een enorme erelijst bij elkaar gereden heeft. Ook op de ploegenachtervolging kan ze mogelijk in actie komen.

Voor de bijna 45-jarige Duitse wordt het al haar zeventiende WK afstanden. Ze debuteerde in 1996 en was er sindsdien alleen in 2009 niet bij. Vorig jaar pakte ze voor de eerste keer geen enkele medaille: op de ploegenachtervolging, de drie kilometer en de vijf kilometer eindigde Pechstein als vierde. In totaal veroverde ze maar liefst vijf gouden, twaalf zilveren en tien bronzen medailles op het WK afstanden. 

OM eist 24 maanden tegen IS-ronselaar Tilburg

Een 32-jarige Tilburger die ervan wordt verdacht jonge asielzoekers te willen ronselen voor de strijd van Islamitische Staat in Syrië en Irak heeft vrijdag in hoger beroep 24 maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk) tegen zich horen eisen.

De man zou in 2015 hebben geprobeerd drie minderjarige (Arabische) asielzoekers uit een woongroep in Tilburg te bewegen zich bij IS aan te sluiten. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Hij werd destijds gedeeltelijk vrijgesproken omdat bij twee van de drie jongeren door taalproblemen niet kon worden vastgesteld dat de verdachte hen probeerde te ronselen. De verdachte riep het drietal volgens het OM op zich bij IS aan te sluiten en samen te vertrekken naar Syrië of Irak "om daar Amerikanen te vermoorden".

De betrokken jongeren waarschuwden de instelling voor de wervingsactiviteiten van de verdachte en meden daarna verder contact.

Hoger beroep
In hoger beroep betoogde de advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch dat de Tilburger niet alleen minderjarigen wilde werven voor de gewapende strijd , maar ook geld zou hebben witgewassen en uitkeringsfraude zou hebben gepleegd.

Hij werd daarvoor in 2014 op Schiphol aangehouden, kort voor vertrek naar Jemen. Hij had bijna 66.000 euro bij zich en vier verschillende paspoorten, twee identiteitskaarten en twee rijbewijzen. In zijn bagage zaten enkele dure fototoestellen, mobiele telefoons, laptops en camouflagekleding. Het aangetroffen geld staat volgens het OM niet in verhouding tot de legale inkomsten van de verdachte, die sinds 2007 leefde van een bijstandsuitkering. Daarom gaat het OM uit van witwassen van crimineel geld.

OM eist 24 maanden tegen IS-ronselaar Tilburg
OM eist 24 maanden tegen IS-ronselaar Tilburg (Foto: ANP)

'Iran gebruikt wapens alleen voor verdediging'

Iran is niet van plan zijn leger en wapens in te zetten tegen een ander land, tenzij dat uit zelfverdediging nodig is. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, vrijdag op Twitter gezet. Hij reageerde daarmee op een waarschuwing van de Amerikaanse president Donald Trump.

"Laat we kijken of diegenen die klagen een zelfde verklaring kunnen geven", aldus Zarif. Trump waarschuwde eerder vrijdag dat Iran "met vuur speelt". Hij twitterde dat naar aanleiding van een test met een ballistische raket door Iran. Trump schreef dat Iran "niet waardeert hoe 'aardig' president Obama was"en dat hij zelf een stuk minder vriendelijk is.

'Iran gebruikt wapens alleen voor verdediging'
'Iran gebruikt wapens alleen voor verdediging' (Foto: ANP)

Moslims waarderen solidariteitsactie

Moslims voelen zich erg gesteund door de mensen die vrijdag tijdens het middaggebed bij moskeeën in Amsterdam en Rotterdam symbolisch toezicht hebben gehouden. "Dit is geweldig, we waarderen dit enorm", zei bestuurslid Rachid Abouhrait van de Blauwe Moskee in de hoofdstad. Ook de imam stond in zijn preek stil bij het initiatief. "We moeten met z'n allen de gevoelens van onveiligheid wegnemen."

Buiten voor de Blauwe Moskee in Nieuw-West hadden zich zo'n twintig sympathisanten verzameld na een oproep van het Veiligheidspact tegen Discriminatie, waarin diverse organisaties met elkaar samenwerken. "We willen onze solidariteit betuigen met de moslimgemeenschap naar aanleiding van de aanslag in Quebec", zei een woordvoerder.

Ook in Rotterdam waakten mensen bij de Essalammoskee. Hier waren volgens een zegsman zo'n honderd tot honderdvijftig mensen. Ze vormden een kring rondom het gebedshuis, wat volgens hem tot hartverwarmende reacties leidde van de moslimgemeenschap in de Maasstad.

Alert en waakzaam
De moskeeën hebben na de aanslag op het gebedshuis in Quebec besloten de deuren tijdens de gezamenlijke gebeden op slot te doen. Bij de Blauwe Moskee is verder het camerasysteem afgelopen week vernieuwd. De maatregelen zijn volgens Abouhrait "keihard" aangekomen. "Maar dit is ook een aanslag op ons." De moskeebezoekers zijn volgens hem bezorgd. "Met name de ouderen en de vrouwen, die herkenbaar zijn als moslim vanwege hun hoofddoek." Hoe lang de deuren dicht blijven, kan hij niet zeggen. "Zolang het nodig is. We blijven zeker alert en waakzaam. Dat is noodzakelijk om de bezoekers een veilig gevoel te geven."

De imam riep de gelovigen op ook zelf niet meer te discrimineren. "Als we geen etnische bril meer op hebben, zijn we in staat discriminatie weg te nemen." Verder drukte hij ze op het hart hoop te blijven houden. "Door negativiteit om te zetten in positiviteit en dat uit te stralen naar de hele samenleving."

Moslims waarderen solidariteitsactie
Moslims waarderen solidariteitsactie (Foto: ANP)

Hamilton verklapt wie ultieme teamgenoot zou zijn

Als Lewis Hamilton uit alle Formule 1-coureurs die ooit gereden hebben een teamgenoot kon kiezen, zou hij Ayrton Senna graag naast zich hebben. Dat vertelde de Brit op de officiële website van de Formule 1, waar hem een aantal vragen werden gesteld.

Hamilton is groot fan van de Braziliaanse legende en won vorig jaar voor het eerst de Braziliaanse Grand Prix, getooid met een op Senna gebaseerde helm. De Brit noemde Senna in het verleden nog wel eens zijn held, maar toch geeft hij toe dat de twee in de pitstraat misschien niet even goed met elkaar overweg zouden kunnen.

"Ik zou voor Senna als teamgenoot kiezen, maar misschien zouden we niet echt goed met elkaar op kunnen schieten", lacht hij. "Ik kan eigenlijk nooit echt goed opschieten met teamgenoten", verklapt hij ook nog. Dat was vooral de laatste jaren bijzonder duidelijk, want elke keer als Mercedesteamgenoten Hamilton en Nico Rosberg samen op het podium stonden was het voor de neutrale fan maar wat pijnlijk om te kijken. Ze gunden elkaar keer op keer nauwelijks een blik waardig en de sfeer werd telkens flink verziekt door de twee.

"Maar omdat hij de beste ooit is zou ik voor Senna kiezen", verklaart Hamilton. Hem werd ook gevraagd naar de bocht waar hij het liefst zou rijden: "Dan ga ik voor de eerste 'kombocht' op de Nordschleife van de Nürburgring, daar wordt je helemaal duizelig. Volgens mij heet het de Caracciola", spreekt hij over de naar de legendarische Duitse coureur Rudolf Caracciola vernoemde bocht. Over de periode waarin hij het liefst zou racen is Hamilton duidelijk: "Eind jaren tachtig." 

Tot 10 jaar cel voor 'nieuwjaarsmoord' Sjeddy

De 25-jarige Ricardo L. uit Haarlem verdwijnt tien jaar achter slot en grendel voor zijn rol bij een geweldincident in de nieuwjaarsnacht van 2016, waarbij zijn stadsgenoot Sjeddy Ibrahim (22) om het leven kwam en twee van diens vrienden gewond raakten. Twee mededaders, Layminda van Z. en Roxanne O., kregen vrijdagmiddag van de rechtbank in Haarlem respectievelijk vier jaar gevangenisstraf en een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De 22-jarige Sjeddy werd doodgestoken toen hij op straat een vechtpartij probeerde te sussen waar een vriend bij was betrokken. De vriend had oudejaarsavond telefonisch ruzie gekregen met Van Z. en O., die onder invloed van grote hoeveelheden drank en cocaïne steeds verder escaleerde. Toen de vriend ermee instemde de zaak te komen uitpraten, werd hij buiten opgewacht door de drie.

Tot 10 jaar cel voor 'nieuwjaarsmoord' Sjeddy
Tot 10 jaar cel voor 'nieuwjaarsmoord' Sjeddy (Foto: ANP)

Hoornse 'sadist' krijgt 12 jaar celstraf

Een 39-jarige man uit Hoorn die een 37-jarige vrouw vorig jaar twee maanden gevangen hield, chanteerde, zwaar mishandelde en gebruikte als seksslavin, moet daarvoor twaalf jaar de gevangenis in. Dit bepaalde de rechtbank in Alkmaar vrijdag. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden.

Volgens de rechtbank staat vast dat de 39-jarige Mustapha el N. de vrouw uithongerde, stelselmatig en op mensonterende wijze mishandelde, verkrachtte, bedreigde en vernederde. Dat dit grotendeels in haar eigen woning gebeurde, noemde de rechtbank ,,extra indringend'. Het OM had El N. twee weken geleden al omschreven als berekenend en sadistisch. De vrouw had hem eind 2015 leren kennen via een datingsite.

Volgens de rechtbank was de vrouw een willekeurig slachtoffer en was El N. slechts op haar bezittingen uit. Hij begon zonder dat ze het wist filmopnamen te maken als ze seks hadden en dreigde al snel die openbaar te maken als ze niet betaalde. ,,Ze gaf hem 5000 euro in de hoop van hem af te zijn, maar het was het begin van een nachtmerrie die zeven weken zou duren", zei de rechtbank.

In die periode plukte El N. de vrouw niet alleen financieel volledig kaal, hij diende haar grote hoeveelheden alcohol en harddrugs toe, drukte sigaretten op haar uit en dwong haar zijn urine te drinken en zijn ontlasting te eten. Als ze niet gehoorzaamde, werd ze met een vuurwapen beschoten. Eind februari vorig jaar ontsnapte ze en meldde ze zich bij het ziekenhuis. Haar leverwaarden waren op dat moment zo slecht, dat het ,,een geluk" is dat de vrouw niet is overleden, aldus de rechtbank.

Hoornse 'sadist' krijgt 12 jaar celstraf
Hoornse 'sadist' krijgt 12 jaar celstraf (Foto: ANP)

Meer bezoekers voor koningsdagsfeest Alkmaar

De vijfde editie van SLAM! Koningsdag in Alkmaar biedt dit jaar plaats aan 30.000 bezoekers. Vorig jaar bezochten 25.000 bezoekers het evenement bij het AZ-stadion in Alkmaar.

SLAM! streek in 2013 in Alkmaar neer om de binnenstad van Amsterdam te ontlasten van feestvierende jongeren. Het feest was de afgelopen jaren steeds uitverkocht. Om aan de groeiende vraag te voldoen, heeft de organiserende radiozender SLAM! besloten dit jaar meer bezoekers toe te laten. Binnenkort maakt de radiozender bekend welke dj's op 27 april naar Alkmaar komen.

Ook het Kingsland Festival maakt zich dit jaar op voor de vijfde editie. De organisatie van Kingsland maakte vrijdag bekend dat dj's Tiësto, Afrojack, Martin Garrix en Fedde Le Grand op Koningsdag door het land reizen. Het Kingsland Festival wordt dit jaar georganiseerd in Amsterdam, Den Bosch, Groningen en voor het eerst in Maastricht en Oldenzaal.

Meer bezoekers voor koningsdagsfeest Alkmaar
Meer bezoekers voor koningsdagsfeest Alkmaar (Foto: BuzzE)

Duitsers dikker dan ooit

Duitsers eten meer groenten en drinken meer mineraalwater en toch vieren de vetrollen hoogtij. Niet eerder waren ze zo dik.

Volgens het Duitse wetenschappelijk instituut voor voeding DGE kampt 59 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen van 18 tot 65 jaar met overgewicht. Vooral mannen aan het eind van hun arbeidzame leven (driekwart) wegen te veel.

Bij mannen in de leeftijd van 30 tot 35 jaar zijn de cijfers evenmin gunstig. De zwaarlijvigen zijn in deze categorie in de meerderheid en dat geldt ook voor vrouwen vanaf 55 jaar.

Positieve trend
Opvallend is dat de Duitsers juist meer groenten, bessen en noten zijn gaan eten. Ook drinken ze meer mineraalwater. Maar ondanks deze positieve trend is volgens DGE vanaf 1999 het percentage mannen met overgewicht met 8,3 procent gestegen. Bij vrouwen is 4,5 procent.

Dus waar komt al dat vet vandaan? DGE wijst naar de calorierijke hapjes en drankjes die vandaag de dag bijna overal voor weinig geld verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn mensen minder gaan bewegen. "We leven in een maatschappij die ons tot obesitas drijft."

Duitsers dikker dan ooit
Duitsers dikker dan ooit (Foto: ANP)

Win een Oukitel C5 Pro smartphone!

De Oukitel C5 pro is de nieuwste budget smartphone van het merk Oukitel. Het toestel dat voor $65 te vinden is de digitale schappen heeft een creatief bedrukte achterkant. Daarnaast vinden we een competente 4 core processor, 2GB RAM en 16GB opslag in het toestel, dit maakt de prijs/specificatie verhouding van het toestel erg goed. 

 Oukitel C5pro 3

De complete specificaties: 

  • 5 inch HD scherm 
  • 4 core MTK6737 processor 
  • 2 GB RAM 
  • 16 GB opslaggeheugen (+-12 beschikbaar)
  • 5 MP camera achter (met flash),  2 MP camera voor 
  • 2.000mAh batterij 

 En om de Oukitel wat meer aandacht te geven mogen wij er eentje weggeven. 

 Oukitel C5pro 1

Oukitel C5pro 2

 _______________________________

Winnen?!
In samenwerking met Oukitel mogen wij een C5 PRO weggeven!

En wat moet je daar voor doen?

Beantwoord de prijsvraag

_______________________________

De prijsvraag loopt tot en met 9 februari, de winaar zal enkele dagen later bekend worden gemaakt. 

Daarna zal het toestel naar de winnaar worden verstuurd, vanuit Nederland.

Disclaimer: crew is uitgesloten van deelname

Quiz: Herken de Formule 1-circuits met één foto

Het duurt nog een dikke anderhalve maand tot het Formule 1-seizoen weer van start gaat en dus moeten we ons nog even vermaken met andere zaken. Het is dus weer eens tijd voor een quiz, want waarom niet?

We hebben er twee gevonden, beiden bestaande uit tien vragen. Telkens zie je een foto en moet je op basis daarvan het juiste circuit aanklikken. Met het schaamrood op de kaken geeft uw redacteur toe dat slechts vijftien vragen goed beantwoord werden: zeven in quiz één, acht in quiz twee. Laat vooral weten hoeveel jij er herkent en als je een betere quiz ziet kun je het natuurlijk ook altijd melden!

 
 

Vluchter Rowe pakt tweede etappe in Australië, Tusveld zevende

De tweede etappe van de Herald Sun Tour in Australië is vrijdag gewonnen door Luke Rowe. De Welshman van Team Sky was de sterkste van een groepje vluchters na een rit van 165 kilometer tussen Mt. Beauty en Beechworth.

De kopgroep ontstond na zo'n 25 kilometer op de eerste beklimming van de dag en bestond uit tien renners. Naast Rowe zat onder meer Tim Ariesen van Roompot-Nederlandse Loterij erbij, terwijl Orica-Scott in het peloton het tempo dicteerde. 

Op de laatste klim van de dag opende Rowe de aanval, waarbij vier renners nog aan konden sluiten. Zij werden echter ook gelost door de Welshman, die een halve minuut voor medevluchter Connor Dunne als winnaar over de finish kwam. Het was pas de tweede overwinning ooit voor Rowe, die vijf jaar geleden in de Tour of Britain een etappe won. 

Leider Damien Howson kreeg tijdens de laatste klim een lekke band, waarna Chris Froome met teamgenoot Kenny Elissonde in de aanval ging. Howson's ploeggenoten Johan Esteban Chaves en Simon Gerrans reden het gat echter weer dicht en een halve kilometer voor de streep werd Froome gepakt. Martijn Tusveld won het sprintje om de zevende plek. 

Blok: aanpak alcohol in verkeer blijft urgent

Justitieminister Stef Blok zegt dat de bestrijding van alcohol in het verkeer een belangrijk onderwerp blijft voor de politie. "Alcohol in het verkeer is niet acceptabel", zei Blok vrijdag. Hij reageerde daarmee op berichtgeving van de NOS donderdag dat in 2016 het aantal alcoholcontroles in het verkeer bijna is gehalveerd in vergelijking met drie jaar eerder. PvdA en CDA willen daarover opheldering van de minister.

De afname komt onder meer omdat de oude manier van controleren via fuiken, die de politie opzet, niet goed meer werkt. Mensen waarschuwen elkaar hiervoor via social media. De controles zijn nu meer individueel gericht en die worden niet allemaal geregistreerd, zei Blok.

Daarnaast moeten mankracht en het geld voor de politie worden verdeeld over de vele prioriteiten die de politie heeft. Hij wees erop dat er extra geld in de begroting is vrijgemaakt. "Dat zetten we zo effectief mogelijk in. Alcohol blijft echt een belangrijk aandachtspunt."

Blok: aanpak alcohol in verkeer blijft urgent
Blok: aanpak alcohol in verkeer blijft urgent (Foto: ANP)

Van Oosten schaatst weer naar zilver, Oost-Duits baanrecord na 30 jaar verbroken

Schaatser Martijn van Oosten heeft op de Winteruniversiade in Kazakhstan opnieuw zilver veroverd. De voor de Universiteit van Groningen schaatsende Nederlander was net als op de 1500 meter ook op de 1000 meter maar door één man te kloppen op de mythische baan van Medeo.

Met zijn tijd van 1:10,12 minuten dook Van Oosten bijna een seconde onder het drie jaar oude baanrecord van de Italiaan Mirko Nenzi. Een medaille leek steeds zekerder, maar de hoop op goud vervloog toen de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu onderweg was. De winnaar van de 500 meter vertrok razendsnel en hield knap stand, waarna hij met een toptijd van 1:09,56 het goud veroverde. Met 1:10,58 was er brons voor Ryu Kosaka uit Japan, terwijl thuisfavoriet Roman Krech met plek acht weer teleurstelde. Joep Kalverdijk (21e), Gerwin Coljé (29e) en Olof Gerritsen (31e) kwamen er niet aan te pas.

Bij de vrouwen stond de 5000 meter op het programma en daar werd een stokoud baanrecord uit de boeken gereden. De 7:20,99 stamde nog uit de tijd dat in Medeo wereldrecords werden gereden door de Sovjets en Oost-Duitsers, in dit geval door Andrea Ehrig Mitscherlich in maart 1986. De Wit-Russische Maryna Zueva dook daar na een ijzersterke rit met 7:20,11 onder en pakte na de drie kilometer haar tweede goud. Ze was wederom oppermachtig, want Nene Sakai pakte het zilver op ruim vijftien seconden. Lim Jung-soo uit Zuid-Korea gaf zelfs bijna een halve minuut toe op Zueva, maar won wel het brons. 

Een groot deel van de ritten op de 1000 meter bij de mannen was overigens nauwelijks te zien. Een dichte mist daalde neer over de baan van Medeo, maar richting de beslissende ritten trok deze binnen een paar minuten volledig weg.

De voor Groot-Brittannië rijdende Groningen Cornelius Kersten was ernstig moeilijk te zien op de livestream (Bron: FISUTV)
De voor Groot-Brittannië rijdende Groningen Cornelius Kersten was ernstig moeilijk te zien op de livestream (Bron: FISUTV)

Daar werd ergens geschaatst.. (Bron: FISUTV)
Daar werd ergens geschaatst.. (Bron: FISUTV)

Adviseur Trump 'verzint' slachtpartij

Kellyanne Conway, adviseur van president Donald Trump, heeft in een interview met MSNBC geprobeerd het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden te verdedigen. Ze deed dat door te verwijzen naar een terreuraanslag in Bowling Green, Kentucky, die gepleegd zou zijn door twee Iraakse vluchtelingen. Saillant detail: er is nooit een aanslag gepleegd in Bowling Green.

Conway doelt volgens de Washington Post waarschijnlijk op de arrestatie van twee Irakezen in Bowling Green. Het duo werd in 2011 opgepakt en veroordeeld omdat ze probeerden wapens en geld naar al-Qaeda te sturen. Bovendien hebben ze bekend dat ze in Irak aanslagen hebben gepleegd op Amerikaanse militairen. Van een aanslag in Bowling Green is echter geenszins sprake.

Het is niet de eerste keer dat de arrestatie van de twee Irakezen in Bowling Green is gebruikt om politieke steun te krijgen voor het tegenhouden van vluchtelingen. In december 2015 deed senator Rand Paul dat ook al eens.

Adviseur Trump 'verzint' slachtpartij
Adviseur Trump 'verzint' slachtpartij (Foto: ANP)

Noorse oud-premier: ik ben geen terrorist

Voormalig minister-president van Noorwegen Kjell Magne Bondevik heeft op de luchthaven van Washington tekst en uitleg moeten geven over een Iraans stempel in zijn paspoort. Hij werd tussen reizigers uit het Midden-Oosten en Afrika gezet die extra onderzoek moesten ondergaan en uitleggen wat hij in 2014 in Iran deed. Bondevik vertelde vrijdag aan de lokale vestiging van ABC News dat hij erg verbaasd was.

"Ik begrijp de angst dat terroristen het land binnenkomen, maar toen ze zagen dat ik een diplomatiek paspoort heb en een voormalig premier ben, had dat toch genoeg moeten zijn om te begrijpen dat ik geen bedreiging vorm voor dit land."

Christendemocraat Bondevik was premier tussen 1997 en 2000 en opnieuw van 2001 tot 2005. Hij liep een uur vertraging op door het akkefietje met de grensbewaking, dat dinsdag gebeurde maar pas later bekend werd.

De Noorse politicus legde uit dat hij Iran destijds bezocht om te spreken op een conferentie over mensenrechten. Hij vroeg zich hardop af "wat voor reputatie de VS zullen hebben als dit ook met andere internationale leiders gebeurt".

Noorse oud-premier: ik ben geen terrorist
Noorse oud-premier: ik ben geen terrorist (Foto: ANP)

Nederland worstelt met bewijslast hacken

Het moeilijkste in het tegengaan van cyberoperaties tegen Nederland is de bewijslast. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd.

"Het probleem met alle cyberoperaties is dat de bewijsbaarheid heel moeilijk is", aldus Koenders. De opsporing moet daarom worden verbeterd, zegt Koenders, maar dat kan volgens hem niet in een handomdraai.

Het maakt het moeilijk om bijvoorbeeld de Russen erop aan te spreken. "Daar zit precies het punt, dat je dus met bewijsbaarheid zit", aldus Koenders. De minister liet weten dat het kabinet vrijdag spreekt over de Nederlandse cyberstrategie.

Nederland worstelt met bewijslast hacken
Nederland worstelt met bewijslast hacken (Foto: ANP)

Apple beschuldigd van vernielen FaceTime

Apple wordt in Californië voor de rechter gedaagd, omdat de techgigant iPhone-gebruikers zou hebben gedwongen hun toestel te upgraden naar iOS 7 om geld te besparen. Dat meldt AppleInsider.

De zaak is aangespannen door een grote groep mensen in een zogenoemde classaction lawsuit. Apple heeft volgens de groep expres FaceTime kapotgemaakt voor toestellen die draaiden op iOS 6 of een ouder systeem. Door de stap zou hardware als iPhone4 en 4S onbruikbaar zijn geworden.

Toen FaceTime in 2010 werd gelanceerd, bood Apple twee manieren om die dienst te kunnen gebruiken. Bij de ene methode werden audio- en videogegevens via een directe verbinding verstuurd. Bij de andere werd gebruikgemaakt van servers van een derde partij die worden gerund door Akamai.

Inbreuk
Die tweede optie werd aanvankelijk slechts minimaal gebruikt. In november 2012 oordeelde een jury dat de eerste methode van Apple inbreuk maakte op patenten van VirnetX. Apple kreeg daarvoor een boete van 368 miljoen dollar opgelegd. Het oordeel van de jury betekende ook dat Apple deze technologie niet meer kon gebruiken, om een verdere inbreuk te voorkomen. De rekeningen van Akamai liepen door de verandering flink op.

Voor Apple leek de oplossing om de kosten te drukken te liggen bij iOS 7. Een van de verbeteringen die dit systeem zou bieden, was een methode waarbij de eerste technologie weer kon worden toegepast, zonder dat sprake was van een inbreuk op de patenten van VirnetX.

Plan
De groep die deze nieuwe zaak heeft aangespannen tegen Apple baseert zich onder meer op getuigenissen uit de VirnetX-zaak en interne mails. Daaruit zou blijken dat Apple een plan bedacht om FaceTime op iOS 6 en oudere systemen kapot te maken door een essentieel digitaal certificaat voortijdig te laten vervallen. Apple zou op 16 april 2014 het plan in werking hebben gesteld, om vervolgens te zeggen dat de problemen waren ontstaan door een bug.

De upgrade waartoe gebruikers werden gedwongen, zou te veel zijn geweest voor oudere hardware, zoals de iPhone 4 of 4S. Die toestellen crashten door de update of werden een stuk langzamer.

Hoeveel schadevergoeding wordt geëist, is onbekend.

Apple beschuldigd van vernielen FaceTime
Apple beschuldigd van vernielen FaceTime (Foto: BuzzT)

Skeletonster Bos dertiende in World Cup Innsbruck

Skeletonster Kimberley Bos is tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Innsbruck als dertiende geëindigd. De wedstrijd vond plaats op de baan waar de Nederlandse grofweg een jaar geleden haar debuut op het hoogste niveau maakte met een sensationele achtste plek op het WK.

Bos begon uitstekend aan haar eerste run en zat bovenop de leidende tijd van de Canadese Mirela Rahneva. In het tweede deel van de afdaling zakte ze wat weg naar de dertiende plaats en in run twee wist ze die positie vast te houden. Joska le Conté, de meer ervaren Nederlandse, kwam niet verder dan de negentiende plek.

De zege ging naar de Duitse Tina Hermann, die een prachtige tweede run kende en zo van de derde plek opschoof naar het bovenste treetje van het podium. Rahneva zakte één plek weg en eindigde als tweede, voor thuisfavoriete Janine Flock. 

Bondscoach Kameroen haalt uit naar Onana en andere 'weigeraars'

André Onana besloot de Afrika Cup met Kameroen te laten schieten en nu staat het land in de finale. Bondscoach Hugo Broos denkt dat hij nu wel spijt heeft. Kameroen bereikte donderdagavond de finale door Ghana met 2-0 te kloppen. Komende zondag treft de ploeg Egypte.

Net als Onana besloten Maxime Poundjé, Ibrahim Amadou, Allan Nyom en Guy Ndy Assembé en André Zambo Anguissa af te zien van deelname. Liverpool-verdediger Joël Matip besloot in september voorlopig clubvoetbal te verkiezen boven interlands van Kameroen.

"Dat zullen ze zich nu al een beetje beklagen", vertelde Broos tegen Sporza. "We zijn vorig jaar begonnen om van deze spelers een groep te maken. Ik heb veel spelers vervangen en heb ook nieuwe en jonge spelers ingepast."

"Ik zit al 29 jaar in het trainersvak en zo'n groep heb ik nog nooit meegemaakt. Dit zijn geen 23 voetballers, maar 23 vrienden. De sfeer is altijd goed, niemand zit met een lang gezicht op de bank."

"We hebben een jonge ploeg, maar we maken veel goed met werkkracht en strijd. We hebben maar twee dagen rust, maar de spelers zijn zo gemotiveerd dat ze de vermoeidheid niet zullen voelen."

Spaartegoed Nederlandse huishoudens gegroeid

Nederlandse huishoudens hebben momenteel zo'n 340 miljard euro aan spaargeld op de bank staan. Daarmee is de totale hoeveelheid spaargeld afgelopen jaar met 5,3 miljard euro aangedikt.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De bijgeschreven rente zorgde voor het leeuwendeel van de toename. Zelf droegen spaarders per saldo 1,8 miljard euro bij.

DNB stelt verder vast dat de concentratie van het spaargeld verder is afgenomen. Tijdens de jaren van onrust op de financiële markten nam het aantal partijen waar Nederlanders hun spaargeld aan toevertrouwden af. Dat had te maken met de faillissementen van DSB en Icesave en fusies zoals die van van ABN AMRO en Fortis.

Opsplitsing
Naarmate het stof van de crisis neerdaalde, nam de spreiding van het spaargeld weer toe. Dat komt mede door de verplichte opsplitsing van ING en Nationale-Nederlanden, maar ook doordat kleinere banken marktaandeel hebben gewonnen.

Volgens DNB zijn kleinere partijen zich actiever op de spaarmarkt gaan bewegen, met fellere concurrentie op bijvoorbeeld spaartarieven tot gevolg. Voor de crisis zat er nauwelijks verschil tussen de spaarrentes bij grote en kleine banken. Gaandeweg is dat verschil opgelopen, aldus de toezichthouder.

DNB sluit niet uit dat spaarders bovendien geleerd hebben van de faillissementen van Icesave en DSB en de crises rond Fortis/ABN AMRO en SNS Reaal. Het kan zijn dat zij hun spaargeld uit voorzorg meer zijn gaan spreiden over verschillende banken.

Spaartegoed Nederlandse huishoudens gegroeid
Spaartegoed Nederlandse huishoudens gegroeid (Foto: ANP)

Twintig mensen vervolgd voor bedreigen Simons

Twintig mensen worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor het beledigen en bedreigen van Sylvana Simons. Een aantal van hen moet voor de rechter verschijnen, laat het OM vrijdag weten. De andere zaken worden zonder rechter afgedaan, bijvoorbeeld door het opleggen van een geldboete of taakstraf.

Simons, tot eind vorig jaar kandidaat-Kamerlid voor de politieke partij DENK en nu voor haar eigen politieke partij Artikel 1, kreeg vooral via internet doodsbedreigingen en grove beledigingen over zich heen. Zij deed in mei vorig jaar aangifte bij de politie.

Eind vorig jaar liet het OM weten te hopen dat de zaken in het eerste kwartaal van dit jaar worden afgehandeld. Maar dat hangt ervan af of er voldoende ruimte is bij de rechtbank, aldus het OM vrijdag.

Twintig mensen vervolgd voor bedreigen Simons
Twintig mensen vervolgd voor bedreigen Simons (Foto: ANP)

Atleticóverdediger mishandelt vriendin

Lucas Hernández heeft zijn vriendin mishandeld en is daarvoor opgepakt volgens de Spaanse media. De 20-jarige verdediger zou na wat drankjes in een toestand thuis zijn gekomen waarin hij het prima vond om zijn vriendin aan te vallen. Ze zou geen serieuze verwondingen hebben overgehouden aan het incident.

De jonge Fransman is zeker geen vaste waarde bij de Spaanse club, maar speelt toch wel af en toe. Zo speelde hij vorig jaar mee in de na penalties gewonnen knock-out wedstrijd tegen PSV en ook in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Vanwege dit incident zal hij vermoedelijk de wedstrijd tegen Leganés dit weekend uit zijn hoofd moeten zetten.

Door acties Trump geen Amerikaanse worstelaars in Iran

Later deze maand zal in het Iraanse Kermanshah de jaarlijkse world cup vrije stijl in het worstelen worden gehouden, maar dit zal dan gaan gebeuren zonder Amerikaanse worstelaars. Als reactie op het inreisverbod voor onder andere Iraniërs in Amerika van president Donald Trump heeft Iran besloten Amerikaanse deelnemers te weren van het prestigueuze toernooi.

De laatste jaren was Amerika een van de meer vooraanstaande deelnemers aan het toernooi, die over het algemeen de top 3 wisten te bereiken. Dat zal dit jaar dus niet het geval zijn. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in de golfstaat was het een moeilijke keuze, maar is uiteindelijk besloten om de sporters te weren van het toernooi.

Iran kondigde al eerder aan maatregelen te nemen na het besluit van Trump. Het zo toch wel ontsierde toernooi zal afgewerkt worden op 16 en 17 februari.

Storm zet streep door etappe Dubai

De vierde etappe van de Dubai Tour gaat vrijdag niet door. Er staat een veel te sterke wind en dus heeft de organisatie in samenspraak met de renners besloten om een streep te zetten door de etappe, waar de aankomst bovenop de Hatta Dam zou liggen.

Donderdag besloot men uit voorzorg al om het gedeelte door de woestijn te schrappen en het bij lokale rondjes in en rond Hatta te houden. Voorafgaand aan de start werd duidelijk dat dat er ook niet in zou zitten en namens de renners stapte Bernhard Eisel naar de organisatie. Ook onder meer Marcel Kittel en Mark Cavendish stonden bij het gesprek, waar de uitkomst was dat de renners hun hotel op konden zoeken. 

De renners kwamen overigens nog wel met een interessante suggestie. Men wilde de etappe dan maar omzetten naar een individuele tijdrit over grofweg één kilometer, van de voet naar de top van de Hatta Dam. Dat ging echter tegen de regels van de UCI in en dus ging dat niet door. 

Fans Rayo jagen 'neonazi' Zozulya op dag één weer weg

Voor voetballer Roman Zozulya zit zijn avontuur bij het Spaanse Rayo Vallecano er na één dag weer op. De Oekraïner werd door Real Betis verhuurd aan tweededivisionist Rayo, maar de fans hadden daar bijzonder weinig zin in.

Zozulya is namelijk nogal groot fan van Right Sector, een extreemrechtse Oekraïnse, radicaal christelijke paramilitaire groepering - je kent het wel, 'homoseksuelen zijn gestuurd door Satan, fatsoenlijke mensenrechten zijn niet zo boeiend en abortus is des duivels', dat soort werk. Buiten dat ook het gros van de wat gematigde mensen hier niet bepaald vrolijk van wordt valt het bij de fans van Rayo al helemaal verkeerd, aangezien men daar juist aan de compleet andere kant van het politieke spectrum zit.

Ondanks wat tegengeluid vanuit de fans besloot de club toch om Zozulya te huren van Betis, maar de fans waren er nog niet klaar mee. Bij de eerste training protesteerden de fans en was onder meer een spandoek te lezen waar de Oekraïner dringend verzocht werd de club weer te verlaten: "Vallecas is geen plek voor nazi's, oprotten"

Miguel Torrecilla, de directeur van Betis, liet weten dat in overleg is besloten om het contract maar weer in te trekken en Zozulya terug te halen. "We moeten onze speler in bescherming nemen", klonk het. Volgens de directeur is zijn speler aangeslagen door de situatie. Hij had vooraf nog een brief geschreven voor de fans van Rayo, maar daar heeft hij weinig aan gehad. Het hele gedoe is sowieso vervelend voor Zozulya, want nu de transfermarkt gesloten is mag hij de rest van het seizoen ook niet meer voor Betis spelen.

Moskeeën bewaakt door stadsbewoners

Bij moskeeën in Amsterdam en Rotterdam houden stadsbewoners vrijdag toezicht tijdens het middaggebed. Ze doen dit uit solidariteit na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec, die aan zes mensen het leven kostte.

De veiligheid van de moskeeën staat ook op de agenda vrijdag van een ingelast overleg tussen ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en vertegenwoordigers van zes moslimkoepels. Aanleiding is de aanslag in Quebec. Er zijn volgens de NCTV geen aanwijzingen dat in Nederland aanslagen op moskeeën of andere islamitische instellingen worden voorbereid.

In de hoofdstad worden mensen opgeroepen vanaf 12.00 uur samen te komen bij de Blauwe Moskee in Nieuw-West. Dit is een initiatief van het Veiligheidspact tegen Discriminatie, waarin diverse organisaties met elkaar samenwerken. "Laten we voorkomen dat angst voor de ander de overhand krijgt en blijven bouwen aan het onderlinge vertrouwen en investeren in structureel contact", aldus de initiatiefnemers.

Essalammoskee
Ook in Rotterdam waken mensen tijdens het middaggebed in de Essalammoskee. Ze willen een menselijke keten vormen rondom het gebedshuis, aldus de initiatiefnemers van de ChristenUnie-SGP in de Maasstad. "Als symbool dat je in Rotterdam in vrijheid je geloof mag beleven en dat we de barricades opgaan als deze vrijheid onder druk komt te staan." Via Facebook hebben zo'n zestig mensen zich aangemeld.

De zorgen over de veiligheid zijn groot binnen de moslimgemeenschap. Na de aanslag in Quebec besloten vier grote moskeeën in de Randstad, waaronder ook de Essalammoskee in Rotterdam en de Blauwe Moskee in Amsterdam de deuren te sluiten tijdens het gezamenlijke gebed.

Moskeeën bewaakt door stadsbewoners
Moskeeën bewaakt door stadsbewoners (Foto: ANP)

'Oekraïne bestookt burgers'

Rusland beschuldigt Oekraïne van het schenden van internationale afspraken omdat het land burgers bestookt in Oost-Oekraïne. Verder zou Kiev wapensystemen in de strijd gooien die niet mogen worden gebruikt volgens vredesafspraken die zijn gemaakt in Minsk.

Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het "barbarisme" van Kiev geen enkele rechtvaardiging heeft. Oekraïne bombardeert volgens haar plekken waar vrouwen en kinderen de nacht doorbrengen. Het is de tweede keer deze week dat Moskou met de beschuldigende vinger naar Oekraïne wijst.

Oekraïne en pro-Russische separatisten beschuldigden elkaar donderdag van artillerie-aanvallen op burgers met diverse slachtoffers als gevolg.

'Oekraïne bestookt burgers'
'Oekraïne bestookt burgers' (Foto: ANP)

Lelijke eendjes beter bekeken dan Temptation

Lelijke eendjes beleefde donderdag een betere seizoensstart dan Temptation Island. Lelijke eendjes trok 657.000 kijkers naar RTL5. Op dezelfde zender opende Temptation Island het nieuwe seizoen met 424.000 kijkers, ongeveer evenveel als vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het door Lieke van Lexmond gepresenteerde programma Lelijke eendjes, waarin een team plastisch chirurgen mensen die ontevreden zijn over hun uiterlijk te hulp schieten, bezet de achttiende plaats in de ranglijst van best bekeken televisieprogramma's.

De eerste aflevering van Tempation Island haalde geen notering in de ranglijst van 25 programma's, die wordt aangevoerd door het NOS Journaal (2,1 miljoen kijkers), de dramaserie Klem (1,4 miljoen) en De wereld draait door (1,3 miljoen).

Temptation Island draait om Nederlandse en Belgische koppels die hun relatie op de proef stellen. In België is het realityprogramma populairder. Daar keken 477.000 kijkers naar de seizoensopener, die reeds op woensdagavond door het Vlaamse station Vijf werd uitgezonden.

Lelijke eendjes beter bekeken dan Temptation
Lelijke eendjes beter bekeken dan Temptation (Foto: BuzzE)

Rutte geen voorstander van 'Trump-bashen'

Europa moet Donald Trump niet tegen zich in het harnas jagen, vindt Mark Rutte. We moeten voorkomen dat we gaan "Trump-bashen en vingertje wijzen", zei de premier vrijdag in Malta voorafgaand aan overleg met zijn EU-ambtgenoten. "We moeten natuurlijk een relatie opbouwen."

De leiders proberen onder meer een houding te bepalen tegenover de instabiliteit in de wereld, zei Rutte. "Want er is wel iets aan de hand: Rusland, Noord-Afrika, Syrië, maar ook de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president."

Wel wil de premier afstand nemen van gebeurtenissen in de VS die tegen "onze waarden" indruisen. "Maar Amerika is onze belangrijkste bondgenoot. Bepalend voor de veiligheid in Europa en onze belangrijkste handelspartner. Het is van groot belang die relatie te behouden." Daarbij moet Europa vanuit "zijn eigen kracht"werken, vindt Rutte.

Rutte geen voorstander van 'Trump-bashen'
Rutte geen voorstander van 'Trump-bashen' (Foto: ANP)

Duterte gaat met communisten vechten

De Filipijnse president Rodrigo Duterte maakt een einde aan het bestand met de communistische rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) en maakt zich klaar om de strijd met de groep te hervatten. Dat kondigde hij vrijdag aan.

Twee dagen geleden besloot het NPA al de wapenstilstand te beëindigen. Sindsdien werden zeven militairen door de NPA gedood. Dat is voor Duterte aanleiding om ten strijde te trekken. "Ik heb veel militairen verloren de afgelopen 48 uur. Ik denk dat doorgaan met het staakt-het-vuren tot niets leidt", aldus de president. Hij riep de militairen op naar hun kazernes te gaan, hun geweren te poetsen en zich klaar te maken om te vechten.

Het NPA is de gewapende tak van de communistische partij van de Filipijnen (CPP) en voert sinds de jaren zestig strijd voor de oprichting van een communistische staat op de archipel. Tijdens het hoogtepunt van het conflict in de jaren tachtig bestond de NPA uit ruim 25.000 man. Tegenwoordig telt het Volksleger nog enkele duizenden manschappen.

Duterte gaat met communisten vechten
Duterte gaat met communisten vechten (Foto: ANP)

'Rusland ondermijnt Westen met valse info'

De Russische president Vladimir Poetin probeert het Westen te ondermijnen door leugens te verspreiden en belangrijke infrastructuur lam te leggen met behulp van hackers. Dat heeft de Britse minister van Defensie Michael Fallon donderdagavond gezegd. De minister vindt dan ook dat de NAVO een vuist moet maken om Rusland af te schrikken.

"We zien een land dat desinformatie als wapen gebruikt en daarmee een tijdperk heeft gecreëerd dat niet meer draait om de waarheid. Rusland is duidelijk bezig de NAVO en het Westen te testen. Het probeert zijn invloedssfeer uit te breiden, landen te destabiliseren en het bondgenootschap te verzwakken."

Fallon pleit ervoor zo snel mogelijk de valse "Sovjet-stijl informatie" aan te pakken. "Wat we verder ook doen aan afschrikking en dialoog, we moeten Poetins pravda (waarheid in het Russisch), zo snel mogelijk vervangen door een snellere waarheid."

De minister hoopt wel dat de betrekkingen met Rusland verbeterd kunnen worden. "Rusland kan weer de partner worden die het Westen altijd heeft gewenst."

'Rusland ondermijnt Westen met valse info'
'Rusland ondermijnt Westen met valse info' (Foto: ANP)

Aantal kankerpatiënten toegenomen

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. Ruim 108.400 Nederlanders kregen de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Huidkanker (15.836 gevallen) kwam vorig jaar het vaakst voor, gevolgd door darmkanker (15.427) en borstkanker (14.511 vrouwen en 129 mannen). Ook krijgen mensen relatief vaak longkanker (12.168), en prostaatkanker (meer dan 11.000).

Volgens de organisatie zet de trend in het stijgende aantal patiënten met huidkanker door. De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. "Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom", aldus de organisatie.

Gestage groei
KWF Kankerbestrijding wijst erop dat de meeste gevallen van huidkanker worden veroorzaakt door bovenmatige blootstelling aan uv-straling van de zon. "Daarom zet KWF zich in voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd", stelt de organisatie. "Bescherm de huid door te smeren, kleren, weren."

Bij de meeste kankersoorten was het afgelopen jaar sprake van een gestage groei. Bij sommige soorten kanker zoals darmkanker kan dat komen doordat ze eerder ontdekt worden dan enkele jaren geleden.

De cijfers werden gepubliceerd in aanloop naar Wereldkankerdag zaterdag.

Aantal kankerpatiënten toegenomen
Aantal kankerpatiënten toegenomen (Foto: ANP)

Topsnelwandelaarster vier jaar geschorst

Voor de zoveelste keer in de afgelopen paar jaar is een topper in het snelwandelen voor vier jaar geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Voor de verandering is het eens geen Russische, maar de Oekraïnse Lyudmyla Olyanovska.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in vanaf 30 november 2015 en dus zal Olyanovska eind 2019 weer mee mogen doen, op tijd voor de Spelen van Tokyo in 2020. De pas 23-jarige Oekraïnse kwam sinds het WK van 2015 overigens al niet meer in actie, maar daar liet ze wel haar prestatie ooit zien: bij afwezigheid van een meute geschorste Russen eindigde Olyanovska als derde op de 20 kilometer. Een jaar eerder won ze al zilver op het EK, achter de Russische dopingzondaar Elmira Alembekova. 

Final Fantasy XV krijgt 60fps en meer

Square Enix heeft een aantal nieuwe dingen bekend gemaakt voor Final Fantasy XV. Zo komt er op 21 februari een update die 60fps voor de PS4 Pro mogelijk maakt. Ook stijgt het max level naar 120 en komen er een aantal DLC’s uit.

Op 28 maart komt er een update voor chapter 13. Hierdoor kun je straks ook met Gladiolus spelen en er wordt gewerkt aan Free Drive-mode, waardoor je met de Regalia off road kan gaan.

21 februari

Update

  • PS4 Pro full-HD 60fps support
  • Limited-Time Quests: This time we’re getting Hunts as part of the new limited-time quests that are being added through the update.
  • Level cap increase from 99 to 120
  • Photo storage capacity increase from  150 to 200
  • Music Player available while riding Chocobos

DLC

  • Booster Pack+: Bundle that features Boost Sword weapon, Dragon Mod fishing rod, Aviol reel.
  • Booster Pack: Free version featuring the “Magitek Exosuit” (Delayed due to reasons explained below).

28 maart

Update

  • Chapter 13 Update: An update to improve on the game’s Chapter 13. It’s been revealed that you’ll get to play as Gladio for a short period of time as well for the chapter. 

DLC

  • Episode: Gladiolus DLC

Juni

DLC

  • Episode: Prompto DLC

'Dieptepunt in winkelsector is voorbij'

De Nederlandse detailhandel heeft vorig jaar duidelijk de weg omhoog gevonden. Dat stelde het in winkelcentra gespecialiseerde vastgoedbedrijf Wereldhave vrijdag bij de publicatie van zijn jaarcijfers.

Wereldhave wees erop dat de uitgaven in Nederlandse winkels vorig jaar met 2 procent zijn gestegen en dat het consumentenvertrouwen flink is gegroeid. Mede daardoor wist het bedrijf vorig jaar 95,8 procent van de ruimte in zijn Nederlandse winkelcentra te verhuren, tegen 95,3 procent een jaar eerder. Er gingen opnieuw winkels failliet, maar die schade werd gecompenseerd door de ruim driehonderd nieuwe huurcontracten die werden gesloten.

Wereldhave heeft de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan, waarbij afscheid werd genomen van bezittingen in onder meer de VS, Groot-Brittannië en Spanje en winkelcentra werden gekocht in Frankrijk en Nederland. Dat proces is afgerond, waardoor de blik nu wordt gericht op verdere verbetering van de huidige winkelcentra, in plaats van groei door aankopen.

'Dieptepunt in winkelsector is voorbij'
'Dieptepunt in winkelsector is voorbij' (Foto: ANP)

NBA: Dwight Howard neemt wraak in Houston

De Houston Rockets zijn dit jaar één van de beste ploegen in de NBA. Dit in tegenstelling tot het afgelopen seizoen, waarin de Texanen een ongeïnteresseerde indruk maakten, de sfeer in het team niet bijster goed was en de ploeg ternauwernood de play-offs wist te halen. Als reden voor de wederopstanding van Houston wordt steevast het vertrek van center Dwight Howard genoemd. Hij zou een slechte invloed hebben in de kleedkamer zijn en zijn spel paste niet meer in de huidige NBA.

Afgelopen nacht keerde Dwight Howard met zijn nieuwe ploeg de Atlanta Hawks voor de eerste keer terug in Houston. Hij bezocht zijn oud-ploeggenoten in de kleedkamer en kreeg van de Rocketsfans een gemixte reactie. Zowel applaus als boegeroep vielen Howard ten deel.

Hoewel Howard ontkende op wraak uit te zijn, deed zijn spel anders vermoeden. Howard speelde als in zijn beste dagen en deed de Rockets veel pijn onder de basket. Toch leek Houston een eenvoudige zege te boeken. Met nog acht minuten te spelen had de thuisclub een voorsprong van 97-77.

Wat volgde was een ongekende implosie van de Rockets en een sensationeel kwart van Tim Hardaway jr. James Harden bleef in het slotkwart op zes punten steken. Hardaway scoorde in deze periode 23 punten. Wat de comeback nog indrukwekkender maakte was dat Atlanta-coach Mike Budenholzer starters Paul Millsap en Dennis Schröder op de bank hield.

Met twee minuten op de klok nam Atlanta de leiding over door een vrije worp van Hardaway jr. De ploeg hield de voorsprong vast en won met 108-113.

Dwight Howard miste slechts twee schoten en eindigde met 24 punten en 23 rebounds. Tim Hardaway jr. werd met 33 punten topscorer bij Atlanta.

James Harden noteerde voor de Rockets 41 punten, 8 rebounds en 8 assists. Het was voor Houston de achtste nederlaag in de laatste dertien wedstrijden.

Hawks verslaan de Rockets. Bron: YouTube.

De Golden State Warriors wonnen uit van de Los Angeles Clippers, 120-133. Bij de Warriors ontbrak Draymond Green. De Clippers spelen al een paar weken zonder Chris Paul. Golden State scoorde de eerste zes punten van de wedstrijd en stond nooit achter.

Thompson, Curry en Durant scoorden gedrieën samen 76 punten. Bij de Clippers werd Blake Griffin met 31 punten topscorer.

Uitslagen

Washington Wizards – Los Angeles Lakers 116-108
Houston Rockets – Atlanta Hawks 108-113
San Antonio Spurs – Philadelphia 76ers 102-86
Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 120-133

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 33-15
Boston Celtics 31-18
Toronto Raptors 30-20
Washington Wizards 29-20
Atlanta Hawks 29-21
Indiana Pacers 26-22
Chicago Bulls 25-25
Charlotte Hornets 23-27
Detroit Pistons 22-27
Milwaukee Bucks 21-27
New York Knicks 22-29
Miami Heat 20-30
Orlando Magic 19-32
Philadelphia 76ers 18-31
Brooklyn Nets 9-40


Western Conference

Golden State Warriors 43-7
San Antonio Spurs 38-11
Houston Rockets 36-17
Los Angeles Clippers 31-19
Utah Jazz 31-19
Memphis Grizzlies 30-21
Oklahoma City Thunder 28-22
Portland Trail Blazers 22-28
Denver Nuggets 21-27
Sacramento Kings 19-30
Minnesota Timberwolves 19-30
Dallas Mavericks 19-30
New Orleans Pelicans 19-31
Los Angeles Lakers 17-35
Phoenix Suns 15-34

Blackview P2, 6000mAh batterij

Blackview komt soms met wat vernieuwende toestellen maar nu hebben ze een stapje terug gedaan met deze P2. Qua specificaties weinig opmerkelijks dus, alleen 4GB werkgeheugen, 64GB interne opslag en een 6000mAh accu. Dit resulteert in een redelijk prijskaartje van zo'n 185 euro terwijl je andere toestellen met nieuwere specs voor vergelijkbare, of een fractie hogere prijzen kan krijgen. In deze review gaan we zien of deze prijs te verantwoorden is. 

blackviewp2 (Foto: rene90)

Bolt sluit verlenging carrière uit

We zitten toch echt in het laatste jaar van de carrière van Usain Bolt. Dat heeft de Jamaicaanse superster nog maar eens laten weten tegenover Australische media.

Bolt is in Australië voor de eerste avond van Nitro Athletics, een gloednieuwe competitie waarin teams het in allerlei disciplines tegen elkaar opnemen. De organisatoren van de Commonwealth Games van 2018, gehouden in het Australische Gold Coast, spraken de hoop uit dat Bolt daar nog mee zou doen, maar dat zit er niet in.

"Om hier weer naartoe te gaan komend seizoen en dan weer zo enorm hard te moeten trainen om te kunnen winnen...dat ga ik niet meer doen", aldus de achtvoudig olympisch kampioen. In Melbourne neemt hij het met een internationaal 'All Stars'-team op tegen teams uit Engeland, China, Nieuw-Zeeland en Japan. "Het gaat iets bijzonders worden, veel leuker dan normale wedstrijden", beloofde Bolt alvast. 

Radiografische Mass Effect Nomad alleen voor Amerikanen

Speciaal voor de Verenigde Staten heeft BioWare een Mass Effect: Andromeda Remote Control Nomad ND1 Collector's Edition Game Bundle. Naast een deluxe preorder bundel krijg je ook een limited edition steelbook en een gegoten model van de Nomad ND1 op een schaal van 1:18.

Zoals je ziet kan dit speelgoed uit de voeten met veel soorten terrein. De deuren kunnen open om het gedetailleerde verlichte interieur te tonen. De Nomad kun je besturen met een app voor je telefoon. Helaas is dit speeltje alleen beschikbaar voor de Amerikaanse markt. Je preorder deluxe Mass Effect: Andromeda-bestelling wordt hiermee slechts $100 duurder. Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Nog geen spoor dader in brand gestoken kapper

De politie is nog op zoek naar de man die donderdagavond een kapper in brand heeft gestoken in een kapperszaak in het centrum van Enschede.

De dader kwam de zaak aan de Kottendijk binnen, overgoot het slachtoffer met een brandbare vloeistof en stak de man in brand. Het slachtoffer is met brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis. De politie gaat uit van een gerichte actie, maar heeft de man nog niet kunnen spreken omdat hij eerst aan zijn verwondingen behandeld moet worden.

"Hij kan ons mogelijk vertellen waarom hij in de brand is gestoken", zei een woordvoerder van de politie vrijdagochtend tegen de NOS. "We gaan hem horen als daar gelegenheid voor is."

De dader ging er met een zwarte Seat vandoor. De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Hengelo een uitgebrande Seat gevonden, die mogelijk door de dader is gebruikt.

Nog geen spoor dader in brand gestoken kapper
Nog geen spoor dader in brand gestoken kapper (Foto: ANP)

Broos loodst Kameroen naar finale Afrika Cup

De voetbalploeg van Kameroen heeft zich geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De ploeg van de Belgische bondscoach Hugo Broos werd voor het toernooi geteisterd door afzeggingen, maar toch slaagde Broos erin zijn ploeg naar de eindstrijd te loodsen.

In de halve finale speelden twee viervoudig kampioenen tegen elkaar: Kameroen nam het op tegen Ghana. Het was lang niet een bepaald boeiende wedstrijd en na zeventig minuten was er nog altijd niet gescoord. Michael Ngadeu-Ngadjui bracht daar na 72 minuten eindelijk verandering in met een mooie goal vanuit bijna onmogelijke hoek. 

Ghana probeerde uit alle macht wat terug te doen en Jordan Ayew kwam dicht in de buurt, maar het mocht niet baten. Christian Bassogog gooide het duel in de blessuretijd op slot: 2-0. Zondag staan de Ontembare Leeuwen in de finale tegenover Egypte, dat in 2010 nog de titel pakte. Kameroen was in 2002 voor het laatst de beste. 

Meer content na release voor For Honor

Ubisoft heeft meer details over de seizoenspas en extra content dat For Honor zal krijgen na release. De For Honor Season Pass geeft recht op één week eerdere toegang tot zes gloednieuwe Helden, plus extra in-game items en 30 dagen Kampioenenstatus, wat spelers meer XP en buit oplevert. Andere post-launch content, waaronder nieuwe mappen, modi en uitrusting, wordt gratis aangeboden aan alle spelers.

De For Honor Season Pass is onderdeel van de Gold Edition, maar kan ook apart aangeschaft worden. De For Honor Season Pass bevat:

  • Eén week eerdere toegang tot zes gloednieuwe Helden
  • Zes elite-outfits om de nieuwe helden mee aan te passen
  • Day One War Pack:
    • Een exclusief zonnestraaleffect op emotes voor alle Helden
    • Drie exclusieve omlijningen voor je embleem
    • Drie scavenger kisten om extra uitrustingen vrij te spelen
    • 30 dagen Kampioenenstatus wat zorgt voor XP boosts bij vrienden, meer XP via crafting en extra buit na elk gevecht

Alle Season Pass content, behalve de zes post-launch Helden en hun elite-outfits, is meteen beschikbaar vanaf release. De nieuwe Helden worden verspreid uitgebracht over drie Seizoenen en worden per twee beschikbaar gesteld, steeds aan het begin van een nieuw Faction War seizoen. Faction War is de cross-platform metagame die de oorlog tussen de facties steeds doet evolueren in de wereld van For Honor. Na de exclusieve periode voor Season Pass-bezitters, kunnen deze Helden ook vrijgespeeld worden met Staal, de in-game valuta van de game die spelers krijgen na het voltooien van gevechten en uitdagingen. De overige post-launch content wordt gratis aangeboden aan alle spelers en bevat onder andere nieuwe mappen, modi en uitrustingen.

For Honor is vanaf 14 februari 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Windows PC.

FOK! Wat een weer: lichte regenval mogelijk

In februari sneeuw en regen,
betekenen goddelijke zegen.

Goedemorgen! In het noordoosten van het land kan nog wat lichte regen vallen. Vandaag wisselen bewolking en zon elkaar af, waarbij een lichte bui mogelijk blijft aldus het KNMI. Qua temperatuur voelt het vandaag bijna als voorjaar; we komen in de dubbele cijfers terecht met 11 graden Celsius! 

De wind komt aanvankelijk uit het zuid tot zuidwesten, maar draait in de loop van de avond richting het zuidoosten. Boven land waait het matig, terwijl het aan de kust wat harder tekeer gaat. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:16
Zon onder: 17:30
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1731 Het Koninklijk paleis in Brussel wordt totaal door brand verwoest.
1921 In München vindt de eerste massabijeenkomst van de NSDAP plaats.
1945 De geallieerden bombarderen Berlijn, waarbij 3000 ton bommen neerkomt op de woonwijken.
1959 Buddy HollyRitchie Valens en The Big Bopper komen om bij een vliegtuigongeluk. Deze dag wordt bekend als "The day the music died"
1966 Lancering van ESSA-1, de eerste weersatelliet
1994  Lancering van STS-60, de eerste space shuttlemissie die naar het Russische ruimtestation Mir ging.

Een bospad in Heerlen (Foto: Luuntje)
Een bospad in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

VS en Zuid-Korea akkoord over raketschild

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn het eens geworden over het inzetten van een een Amerikaans raketschild in het land. Het raketafweersysteem is bedoeld tegen de dreiging van Noord-Korea, zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie vrijdag.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis is in Zuid-Korea voor een tweedaags bezoek aan Seoul waar hij spreekt met verschillende bewindsvoerders. Zo sprak hij dus ook met zijn Zuid-Koreaanse evenknie Han Min-koo.

"De twee zijn tot een akkoord gekomen om de Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in te zetten. Het verdedigingssysteem staat gepland om binnen het jaar operationeel te zijn. Het raketschild zal uitsluitend gebruikt worden ter verdediging van Noord-Koreaanse raketaanvallen", aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring.

VS en Zuid-Korea akkoord over raketschild
VS en Zuid-Korea akkoord over raketschild (Foto: ANP)

Angelina Jolie: vluchtelingen blijven welkom

Angelina Jolie keurt het discrimineren van vluchtelingen op basis van hun geloof of het land waar ze vandaag komen af. De actrice schreef donderdag een opiniestuk in The New York Times waarin ze het opnam voor vluchtelingen wereldwijd, meldt Page Six.

In het opiniestuk bekritiseert ze het inreisverbod van president Trump voor inwoners uit zeven moslimlanden. Ze noemt die maatregel on-Amerikaans. "Elke keer dat we van onze waarden weglopen maken we het probleem dat we proberen te beheersen alleen maar erger", schrijft de actrice. "De deur sluiten voor vluchtelingen, of ze onderling discrimineren, is niet onze manier en maakt ons niet veiliger", betoogt ze.

De 41-jarige Jolie is sinds 2012 speciaal gezant voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ze wijst erop dat vluchtelingen vaak slachtoffer zijn van terrorisme en martelingen en behoefte hebben aan gespecialiseerde medische zorg.

"Elke regering moet balanceren tussen zorg voor de eigen bevolking en een internationale verantwoordelijkheid. Maar het antwoord moet wel gebaseerd zijn op feiten, niet op angst", sluit Jolie af.

Jolie neemt het op voor vluchtelingen
Jolie neemt het op voor vluchtelingen (Foto: BuzzE)

Kiesraad maakt partijen verkiezingen bekend

De 31 politieke partijen die willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, krijgen vrijdag te horen of ze dat ook mogen. De Kiesraad (centraal stembureau) maakt dan bekend welke kandidatenlijsten geldig zijn.

De Kiesraad meldt ook op welke plaats de partijen op het stembiljet komen. De partij die bij de vorige verkiezingen de meeste stemmen kreeg, de VVD, krijgt nu nummer 1. Enzovoorts. Voor de nieuwkomers wordt het spannender. Daar bepaalt het lot.

Bij negentien partijen die maandag hun lijst inleverden, waaronder het CDA, waren nog niet alle formaliteiten in orde. Nieuwe partijen moeten bijvoorbeeld voldoende ondersteuningsverklaringen inleveren. De partijen die in gebreke zijn, hebben nog tot vrijdagmiddag de tijd om deze 'verzuimen', zoals de Kiesraad het noemt, te herstellen.

De bekendmaking is om 16.00 uur in de Tweede Kamer. Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee.

Kiesraad maakt partijen verkiezingen bekend
Kiesraad maakt partijen verkiezingen bekend (Foto: ANP)

'Nederland bij duurste autolanden in Europa'

Autorijden is voor Nederlandse automobilisten vaak flink duurder dan voor de meeste andere Europeanen. Dat heeft leasemaatschappij LeasePlan uitgezocht door zaken als belastingen en brandstofkosten bij elkaar op te tellen en vervolgens een vergelijking te maken voor 24 Europese landen.

Voor dieselrijders bleek het nergens zo prijzig als hier. Met gemiddelde maandlasten van bijna 700 euro is het rijden van een dieselauto in Nederland bijna twee keer zo duur als in Hongarije (369 euro), maar ook aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk (435 euro). Bij de benzineauto's eindigde Nederland met ruim 600 euro per maand op de zesde plek, achter Noorwegen, Italië, Denemarken, Finland en Zweden.

Vooral de autobelastingen wegen in Nederland zwaar op het maandbudget. Zo heft ons land de hoogste belasting op diesel en is Nederland bij benzinemodellen het op één na duurste belastingland, na Noorwegen.

Tanken
Daar staat tegenover dat automobilisten aan de pomp hier doorgaans wat minder kwijt zijn. Het maandelijkse brandstoftarief voor dieselauto's (61 euro) behoort zelfs bij de zes goedkoopste landen. Het brandstoftarief voor benzine is met 107 euro per maand iets bovengemiddeld.

LeasePlan keek ook nog naar de kosten voor reparatie, onderhoud en verzekering. Voor reparatie en onderhoud tellen Zweden het meeste neer, met 85 euro per maand. Dat is een groot contrast met Turkije, waar het onderhoud door lagere arbeidskosten gemiddeld 28 euro per maand kost. In Zwitserland komen de verzekeringskosten gemiddeld het hoogste uit, met gemiddeld 117 euro per maand.

'Nederland bij duurste autolanden in Europa'
'Nederland bij duurste autolanden in Europa' (Foto: ANP)

Regeringsleiders EU bijeen op Malta

De 28 leiders van de Europese Unie komen vrijdag samen in Malta. Een belangrijke doelstelling van de top is het aantal mensen dat via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa waagt, terug te dringen.

In de ochtend buigen de regeringsleiders en staatshoofden zich over voorstellen die migratie vanuit Libië moeten tegengaan, onder meer door de Libische kustwacht te versterken. Ook steun voor andere Afrikaanse landen staat op de agenda.

Tijdens de tweede sessie beraden ze zich vanaf vijf uur op de toekomst van het Europese project na de Brexit. De Britse premier Theresa May is daarvoor niet uitgenodigd.

Uitdagingen

Donald Trump en andere internationale "uitdagingen" passeren de revue tijdens de lunch, waarvoor ze de baai in de hoofdstad Valletta oversteken. EU-president Donald Tusk, die de vergadering voorzit, schaarde de Amerikaanse president deze week onder de bedreigingen van de EU.

De top in het Grootmeesterspaleis begint om 10.00 uur. Namens Nederland is premier Mark Rutte aanwezig.

Regeringsleiders EU bijeen op Malta
Regeringsleiders EU bijeen op Malta (Foto: ANP)

'Politie onvoldoende multicultureel'

De nationale politie moet meer mensen met een multiculturele achtergrond aannemen en daarvan moeten er bovendien meer doorstromen naar de top van de organisatie. De politie verliest anders draagvlak in de samenleving. Dat beweert Max Daniel van de nationale politie in een interview met De Volkskrant vrijdag.

Etnische diversiteit moet een prioriteit worden binnen het korps, aldus Daniel. De urgentie van het probleem wordt door de organisatie niet voldoende gevoeld volgens de politiecommissaris Noord-Nederland, die bovendien algemeen commandant van de Nationale Staf Grootschalig Bijzonder Onderzoek (NSGBO) asielstromen en mensensmokkel is. Daniel denkt dat een gebrek aan een afspiegeling van de samenleving in het korps gevolgen heeft voor het vertrouwen in de politie.

Van de mensen in de hoogste politieleiding, de zogeheten Top 71, is de Nederlands-Indische Daniel de enige met een niet-westerse achtergrond.

'Diversiteit moet prioriteit politie worden'
'Diversiteit moet prioriteit politie worden' (Foto: ANP)

The day the music died

Het was 3 februari 1959. Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson vertrokken even na 1 uur ’s nachts met het vliegtuig om naar Fargo in North Dakota te vliegen voor een volgend optreden in ‘The Winter Dance Party Tour’. Dat was een tour van drie weken waarin ze vierentwintig steden aan zouden doen. Die nacht verongelukte echter het vliegtuig waarin ze zaten. Don McLean noemde dat ongeluk ‘the day the music died’ in zijn lied ‘American Pie’.

Keepster Sombroek neemt afscheid van Oranje

Keepster Joyce Sombroek (26) kondigde vandaag aan dat ze stopt als keepster van de Oranje hockeydames. Ze heeft last van slijtage aan haar heup, waardoor ze niet meer de volle 100 procent kan geven voor Oranje.

Sombroek nam de afgelopen twee maanden rust en ging reizen en co-schappen lopen in Australië. De twee maanden rust maakten de klachten aan haar heup echter niet minder. De keepster besloot daarop, na lang twijfelen, een punt te zetten achter haar Oranje-carrière. "Ik kies nu voor mijn gezondheid." Daarnaast wil ze zich meer richten op haar studie Geneeskunde en de co-schappen die ze daarvoor moet lopen. "Dat heeft niet de doorslag gegeven, maar ik vind het ook heel belangrijk om aan mijn maatschappelijke carrière te werken."

Sombroek debuteerde in 2010, destijds als jongste keepster voor Oranje ooit. Ze won alles wat er te winnen valt: het EK, WK, Champions Trophy, HWL en de Olympische Spelen. "Ik kan terugkijken op een ontzettend mooie carrière, waarin we samen veel hebben gewonnen. Ik ben heel trots. Het was ongelofelijk bijzonder."

Keepster Sombroek neemt afscheid van Oranje (Pro Shots / Action Images)
Keepster Sombroek neemt afscheid van Oranje (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.