28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen

Aan de verkiezingen op 15 maart mogen 28 partijen meedoen. Daarvan doen er 16 mee in alle kieskringen. Dat maakte de Kiesraad (centraal stembureau) vrijdag bekend.

Van de 31 partijen die zich maandag hadden aangemeld, zijn er drie afgevallen: Trots op Nederland, de Vrouwenpartij en Respect. Zij betaalden geen waarborgsom.

Trots op Nederland kondigde meteen een stap naar de rechter aan. De partij noemde de hele gang van zaken ongrondwettelijk en een "poppenkast".

Lijstnummers
Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee. Als alle 28 partijen meedoen, evenaren de komende verkiezingen die van 1971 en 1981. Dat was een naoorlogs record. Bij de verkiezingen van 1922 waren er 53 partijen.

De bekendmaking van de Kiesraad volgde met enige vertraging. De raad had meer tijd nodig om alle informatie te controleren die sommige partijen nog op het laatste moment hadden ingeleverd.

Bij de loting om de lijstnummers kregen de huidige partijen in de Tweede Kamer de eerste elf plaatsen, met de VVD als grootste bij de laatste verkiezingen op nummer 1. Van de nieuwkomers komt de Ondernemerspartij van Hero Brinkman op 12, VoorNederland op 13 en DENK op 14. Artikel 1 van Sylvana Simons komt op 21. De volledige lijst is hier te vinden

28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen
28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen (Foto: ANP)