FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 maart 2010

IJsland wijst Icesave-akkoord af

De IJslanders hebben zoals verwacht vandaag in een referendum het akkoord afgewezen dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de betaling van 3,8 miljard euro in verband met de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave. De stembureaus sloten om 23.00 uur Nederlandse tijd.

Bij het tellen van de stemmen werd snel duidelijk dat de meeste stemgerechtigden 'nee' tegen het akkoord hebben gezegd. Van de eerste 18.000 getelde stemmen was maar liefst 98 procent tegen.

IJsland zou Den Haag en Londen in totaal 3,8 miljard euro betalen. De Britse en de Nederlandse regering vergoedden spaarders die bij Icesave geld verloren en verhalen dat nu op IJsland. Dat heeft een afbetalingsregeling nodig om op internationale hulp te kunnen rekenen om de ineengestorte economie weer op te bouwen.

Belangrijk lid ETA geeft zich over

Een belangrijk lid van de Baskische terreurbeweging ETA, Javier Atristain Gorosabel, heeft zich in het zuidwesten van Frankrijk aan de politie overgegeven. Dit berichtte vandaag het Spaanse persbureau EFE op gezag van bronnen bij Spaanse antiterrorisme-eenheden.

De 39-jarige Atristain Gorosabel gaf zich op de luchthaven van Biarritz over. Hij maakte deel uit van enkele terroristische cellen waartoe ook Ibai Beobide behoorde, een ETA-voorman die op 14 februari is opgepakt.

De ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland En Vrijheid), poogt al vijftig jaar met geweld Baskenland af te scheiden van de rest van Spanje. De beweging heeft honderden mensen gedood door te moorden en bomaanslagen te plegen. De laatste jaren zijn tal van kopstukken opgespoord.

Noodweer in Zuid-Spanje

Hevige regenval heeft vanavond in het zuiden van Spanje geleid tot overstromingen. In de steden Cádiz en Málaga moest de brandweer tientallen mensen uit overstroomde huizen in veiligheid brengen, berichtten de plaatselijke autoriteiten.

Een groot aantal wegen in de zuidelijke regio Andalusië is door overstromingen of aardverschuivingen niet meer begaanbaar. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Op sommige plaatsen viel in slechts een paar uur tijd 90 liter water per vierkante meter. Ook dorpen ten noorden van de Portugese hoofdstad Lissabon kampten vanavond met wateroverlast als gevolg van de buitensporige regen.

Astronaut twittert foto van Amsterdam uit ruimte

De Japanse astronaut Soichi Noguchi heeft een foto vanuit de ruimte van Amsterdam via twitter op internet gezet. Op de nachtelijke foto is de stad duidelijk te zien. De vorm van de stad is gemakkelijk te herkennen voor mensen die de kaart van Amsterdam uit hun hoofd kennen. Ook de grachten vallen op.

De 44-jarige Noguchi heeft via zijn twitterpagina al meerdere foto's vanuit de ruimte gepubliceerd. Zo heeft hij het door een aardbeving getroffen Chili gefotografeerd en wereldsteden als Sydney en Londen.

Noguchi vloog op 20 december naar het internationale ruimtestation ISS. De Japanner, die een masteropleiding als vliegtuigbouwkundige voltooide, is in de ISS onder meer als technicus actief.

Astronaut twittert foto van Amsterdam uit ruimte (foto: Novum/Soichi Noguchi)

Marokkanen, 't zijn net Nederlanders!

Op een aantal plaatsen in Nederland hebben ze het bekende probleem met groepen Marokkaanse jongens. Zeg maar de Kutmarokkanen onder de Marokkanen. Tuig of schorem zouden we vroeger gezegd hebben toen de raddraaiers nog gewoon blank waren. Dat het aantal probleemgevallen onder Marokkaanse jongens groter is dan onder andere jongeren wil niet zeggen dat er andere oplossingen nodig zijn. De oorzaak is namelijk dezelfde: slechte opvoeding.

Uitslag NAC Breda - PSV

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen NAC Breda en PSV. Hieronder vind je de uitslag.

NAC Breda

2 - 1

PSV

 35' Gorter
 72' Schilder
   18' Engelaar
 
 Gele kaart: Amoah, (NAC Breda), Afellay, Engelaar, (PSV)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.750
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Elshot
Kwakman
Zwaanswijk
Snoyl
De Graaf
v.d.Leegte
Schilder
Kolkka
Amoah
Gorter (Cairo/75)
  Isaksson
Ooijer
Rodríguez (Marcellis/54)
Salcido (Labyad/90 3)
Vukovic
Afellay
Bakkal
Engelaar
Amrabat
Koevermans (Toivonen/15)
Dzsudzsák

Van der Voort pakt eerste PDC-titel

Darter Vincent van der Voort heeft voor het eerst in zijn loopbaan een PDC-toernooi gewonnen. In Gladbeck schreef de Nederlander de German Classic op zijn naam. Hij klopte in de finale de Engelsman Wayne Jones met 6-2.

Van der Voort was de enige Nederlander die ver kwam in het toernooi. Michael van Gerwen sneuvelde al in de derde ronde, terwijl Co Stompé in de kwartfinale zijn meerdere moest erkennen in Kevin Painter. Hij was de tegenstander van Van der Voort in de halve finale. De Nederlander kwam met 1-3 achter, maar trok die strijd met 6-5 naar zich toe. Met de winst in de finale streek Greased Lightning 6.000 pond op.

De toppers Phil Taylor en Raymond van Barneveld ontbraken in Duitsland.

Uitslagen Eredivisie (06/03/2010)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

ADO Den Haag

1 - 1

Vitesse

 65' Kum
   57' Nilsson
 
 Gele kaart: Derijck, (ADO Den Haag), Hofs, (Vitesse)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ammi
Derijck
Bosschaart
Kum
Buijs
Luijckx
Toornstra
Verhoek
Oper (Milic/73)
Soltani (Knopper/89)
  Velthuizen
Verhaegh
Sprockel
Drost
Jong-a-Pin
Claudemir
Greene
Hofs (Pröpper/79)
Kolk (Gravenbeek/73)
Pluim
Nilsson (v.Diermen/90 1)

Heracles Almelo

3 - 2

Willem II

 4' Douglas
 43' Vejinovic
 50' Everton
   24' Sheotahul
 66' Sheotahul
 
 Gele kaart: Pieckenhagen, (Heracles Almelo), Van der Struijk, Nijland, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Pieckenhagen
Breukers
Maertens
v.d. Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic
Douglas
Dost
Everton
  Aerts
v.d. Struijk
Biemans
Schenkel
Pereira
Zijler (Grégoire/59)
Donald (Deul/80)
Boutahar
v.d. Heijden (Kargbo/76)
Nijland
Sheotahul

EU-diplomaat Ashton naar Gaza

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, brengt een bezoek aan de Gazastrook om met eigen ogen te zien welk effect de hulp van de EU op de bevolking heeft. Ze bespreekt met Israël de mogelijkheden van een bezoek.

Ashton reist voor het eerst sinds ze haar post bekleedt naar het Midden-Oosten om zich te mengen in pogingen vrede in het gebied te brengen. Ze zei op een bijeenkomst voor EU-ministers van buitenlandse zaken in het Spaanse Cordoba dat ze wil dat het zogenoemde kwartet van grote bemiddelaars in de kwestie, de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, weer bijeenkomen. "Ik denk dat er een mogelijkheid ligt voor de EU om sterkere banden met de andere leden van het kwartet te bewerkstelligen en een stap voorwaarts te doen."

De EU is met 440 miljoen euro aan hulp de grootste donor van de Palestijnse gebieden. Ashton zei dat ze met 'gewone mensen' wil praten om te zien of de hulp van de EU hun leven verbeterd heeft.

Op de bijeenkomst sprak de Spaanse minister voor buitenlandse zaken Miguel Angel Moratinos zijn steun uit voor de diplomatieke missie van de Amerikaanse afgezant George Mitchell om indirecte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen na de vijftien maanden durende opschorting van de besprekingen.

EU-diplomaat Ashton naar Gaza
EU-diplomaat Ashton naar Gaza (Foto: Novum)

 

Sarkozy: Betere economische coŲrdinatie EU

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag gezegd dat de landen van de eurozone hun economische beleid beter moeten coördineren. Ook sprak hij zijn steun uit voor Griekenland, dat strijdt tegen de financiële crisis, hoewel hij geen toezeggingen over financiële hulp deed. De Franse leider zei in Parijs dat hij Griekenland steunt omdat 'we een eurozoneland niet kunnen laten vallen.'

Sarkozy gaf ook aan te zullen vechten voor de hele Europese economie en dat 'met dezelfde tomeloze energie' te doen als hij voor het Europese landbouwbeleid heeft gedaan, waar de Franse boeren van geprofiteerd hebben.

Frankrijk en andere landen van de Europese Unie hebben positief gereageerd op de bezuinigingsmaatregelen die de Griekse regering gisteren heeft aangenomen. De Griekse premier George Papandreou brengt morgen een bezoek aan Sarkozy.

Noord-Beveland eerste met college

Het Zeeuwse Noord-Beveland is de eerste gemeente in Nederland waar na de verkiezingen van woensdag een college is gevormd. VVD, SGP en CDA vormen de coalitie, zo liet fractievoorzitter Piet de Putter van de VVD vandaag weten.

De drie fracties hebben bij de verkiezingen samen acht van de dertien zetels gehaald. In de afgelopen periode vormden de drie partijen ook al de coalitie en de wethouders blijven dezelfde. "Als alles duidelijk is en het klopt onderling, dan kunnen we dat best al wereldkundig maken", zei De Putter tevreden.

Stefan GP niet blij met negatieve berichtgeving

Stefan GP heeft van zich afgebeten na alle kritiek die de afgelopen week over zich heen kreeg. Het moederbedrijf van het team AMCO zou niet meer zijn dan een lege huls, terwijl het claimt allerlei technologisch hoogstaande projecten te hebben gedaan.

Het Keulse nieuwsblad Express heeft onderzocht of AMCO meegewerkt heeft aan projecten van het Duitse leger, de Bundeswehr, zoals het geclaimd heeft. Dit onderzoek heeft een negatieve uitkomst, iets wat Zoran Stefanonic, de eigenaar van AMCO en Stefan GP onderschrijft. "De correcte informatie is dat een van onze engineers werkte aan een motor voor een Duits bedrijf, wat later voor een onbemand toestel bleek te zijn. We hebben nooit gezegd of de intentie gewekt dat we met de Bundeswehr samenwerkten," zo luidde een verklaring waarin stond dat het bedrijf wel degelijk onderdelen voor de Ariane V-raket leverde.

Het bedrijf AMCO blijkt echter na onderzoek een lege huls te zijn. Het is in 2008 opgericht door Zoran Stefanovic en diens zoon Vuk Stefanovic. De omzet over 2009 van dit 'internationale' bedrijf kwam uit op 3.315 euro, waarbij het nettoresultaat bij het één werknemer tellende bedrijf op 42,70 euro uitkwam. Het is niet ondenkbaar dat de FIA ook over deze cijfers beschikt en dat daarom Stefan GP niet toegelaten is tot de Formule 1.

Fulham en Spurs moeten op herhaling in FA cup

Fulham en Tottenham Hotspur zijn er vandaag niet in geslaagd om tot scoren te komen. Beide clubs moeten daarom in een replay bepalen wie zich plaatst voor de halve finale van de FA Cup.

Zowel Fulham als Tottenham kreeg enkele kansen, maar de twee doelmannen werden niet veelvuldig getest. De return op White Hart Lane moet een beslissing gaan brengen.

Eerder plaatste Portsmouth zich al wel voor de halve finale door Birmingham City te verslaan. De FA Cup-winnaar van 2008 won op eigen veld met 2-0.

Morgen gaat titelverdediger Chelsea proberen de halve eindstrijd te behalen. The Blues staan op Stamford Bridge tegenover Stoke City, dat eerder Arsenal en Manchester City uitschakelde.

Davis Cup-team stuit op ItaliŽ

Het Nederlandse Davis Cup-team speelt in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone tegen Italië. De Italianen plaatsten zich voor de volgende ronde door Wit-Rusland eenvoudig aan de kant te zetten, Oranje was in de openingsronde vrijgeloot. Nederland heeft voor het duel met Italië het thuisvoordeel.

De volgende ronde van de Davis Cup staat gepland voor 7 tot en met 9 mei. In welke stad Nederland en Italië het tegen elkaar gaan opnemen, wordt pas later bekend.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen AZ en sc Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag.

AZ

4 - 1

sc Heerenveen

 22' Martens
 35' El Hamdaoui
 68' Lens
 90' Holman
   20' Djuricic
 
 Gele kaart: Schaars, (AZ), Djuricic, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.427
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Mendes da Silva
Moisander
Moreno
Poulsen
Elm
Wernbloom
Schaars
Lens (Holman/86)
El Hamdaoui
Martens
  Timmer
Janmaat
Bak Nielsen
Breuer
Popov
Väyrynen (Assaidi/66)
Grindheim
Elm
Beerens (Papadopulos/78)
Sibon (Paulo Henrique/46)
Djuricic

'Hoge Pakistaanse Talibanleider gedood'

De hoge Pakistaanse Talibanleider Maulvi Faqir Mohammed is naar alle waarschijnlijkheid gisteren gedood bij een luchtaanval door het leger. Dat meldde de Pakistaanse minister van binnenlandse zaken Rehman Malik.

Mohammed zou zich hebben bevonden tussen de opstandelingen die gisteren werden gedood bij een luchtaanval van het Pakistaanse leger in de noordwestelijke regio Mohmand. De lichamen zijn niet geïdentificeerd, maar volgens Malik is het zeer onwaarschijnlijk dat Mohammed en zijn medecommandant Qari Ziaur Rehman nog in leven zijn. De Pakistaanse Taliban hebben niet gereageerd op het nieuws.

Mocht Mohammed daadwerkelijk gedood zijn, dan is dat een volgende overwinning voor Pakistan en de Verenigde Staten in hun strijd tegen de Taliban. De afgelopen twee maanden hebben Pakistan en de VS verschillende hoge Talibanleiders gevangengenomen of gedood.

Excuses voor misbruik binnen kerk

Een pater van de Redemptoristen, een katholieke stroming, heeft vandaag in het RTL Nieuws openlijk excuses aangeboden voor seksueel misbruik binnen de orde. In het nieuwsprogramma kwam een man aan het woord die beweerde in de jaren zestig als kind vijf keer te zijn verkracht door een pater op het kleinseminarie van de Redemptoristen in Nijmegen.

De man kwam met verhaal naar buiten nadat afgelopen week bij de rooms-katholieke hulpinstelling Hulp & Recht 161 meldingen binnenkwamen van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in Nederland. De bewuste pater leeft niet meer.

Op het Nebo-klooster van de Redemptoristen zaten destijds 120 jongens intern. Over het klooster kwamen nog twee meldingen binnen.

Pater Gé Jansens van de Redemptoristen zegt in de uitzending nooit te hebben geweten van het misbruik. Hij biedt namens de congregatie zijn excuses aan en vindt dat de katholieke kerk tegenover alle slachtoffer excuses moet aanbieden.

De Nederlandse bisschoppen komen dinsdag bijeen om te praten over het probleem.

AGOVV gaat toch door met hoofdsponsor

AGOVV gaat het contract met hoofdsponsor Desko verlengen. Dit ondanks de kritiek die er binnen de club over de sponsor is.

"Ik vind het verschrikkelijk jammer dat mensen binnen en buiten AGOVV denken dat wij het beleid willen bepalen," aldus Desko-directeur Michael Kuiper tegenover Omroep Gelderland. "Daar ben ik totaal niet op uit. Ik wil alleen maar plezier hebben. Het enige wat ik hoor, is dat ik als westerling een grote mond heb naar aanleiding van de contractverlenging van de trainers."

"Maar wij gaan gewoon door," gaat Kuiper verder met zijn betoog. "Vrijdag tekenen we bij. Ik heb mijn woord gegeven en daar houd ik mij aan. Ik heb het idee dat hier iets moois kan ontstaan." Bij AGOVV was Desko verantwoordelijk voor het aantrekken van Olaf Lindenbergh en de in de winterstop overgekomen Edgar Manucharyan.

NK tafeltennis gemengd dubbel prooi voor Sliepen/Creemers

Vandaag hebben Daan Sliepen en Linda Creemers het NK tafeltennis in het gemengd dubbel gewonnen. In Eindhoven werden Barry Wijers en Carla Nouwen in vijf games verslagen met 3-2.

De finale was een spannende wedstrijd. Wijers en Nouwen stonden met 0-2 (9-11, 9-11) voor, maar Sliepen en Creemers pakten de volgende twee games met 11-8 en 11-9. In de derde game moest er zelfs een verlenging aan te pas komen toen de uiteindelijke kampioenen vijf matchpoints niet wisten te verzilveren. Uiteindelijk werd het in de laatste game 13-11 in het voordeel van Sliepen en Creemers.

De titelverdedigers wisten hun favorietenrol niet waar te maken. Yana Timina en Frank Rengenhart waren als eerste geplaatst, maar werden in de kwartfinale verslagen door Suzanne Dieker en Nathan van der Lee met 0-3 (6-11, 10-12, 7-11).

[WK Hockey] Engeland na vierde winst naar halve finale

Vandaag werden op het WK hockey de wedstrijden van de vierde speelronde van poule B gespeeld.

Australië - Spanje 2-0

Australië won met 2-0 van Spanje vandaag en lijkt zeker van een plaats in de halve finale van het WK in India. Luke Doerner, uit een strafcorner, en Glen Turner scoorden de goals. 

Waar de Spanjaarden maar liefst acht strafcorners onbenut lieten, konden de Australiërs vertrouwen op de kunsten van Luke Doerner. Na twintig minuten was het raak nadat Eddie Ockenden, Doerners ploeggenoot bij Australië en Laren, handig een corner uit het vuur wist te slepen. Doerner deed wat hij moest doen en slingerde de bal achter de Spaanse doelman Francisco Cortés. Later, in de tweede helft, zou Doerner ook nog eens de paal raken.

De Spanjaarden kregen de nodige kansen, maar hadden weinig geluk in de afwerking. Toen Ramon Alegre in de 53e minuut een gele kaart kreeg en tien minuten naar de kant moest, leek het verzet gebroken. Glen Turner scoorde het tweede doelpunt na een fraaie combinatie. De titel voor beste speler van de wedstrijd ging overigens naar Matthew Butturini, na het WK te bewonderen in de Rabo Hoofdsklasse in het shirt van Tilburg. Tot beste verdediger ging naar de Spanjaard Xavier Ribas. Een schrale troost. De Spanjaarden moeten nu hopen op misstappen van Engeland om alsnog de halve finale te bereiken.

Zuid-Afrika - Pakistan 4-3

De start was voor Pakistan dat al na vijf minuten Rehan Butt, spits van Laren, zag toeslaan met een listig balletje. Vervolgens werd een strafcorner van Sohail Abbas, ex-Rotterdam, afgekeurd. Dat bracht de ploeg van assistent Wouter Tazelaar duidelijk uit evenwicht en Zuid-Afrika rook bloed. Kansen van Paton en Hykes werden nog niet beloond, maar vlak na rust benutte Carr een strafcornervariant, 1-1.

Vervolgens ging het helemaal mis bij Pakistan, de deur achterin stond wagenwijd open. Nog geen tien minuten na de goal van Carr stond Zuid-Afrika met 3-1 voor via goals van Haley en Paton. Alles lukte ineens bij de ploeg die tegen Australië nog zo geweldig te kijk was gezet. Vooral toen Waseem een gele kaart kreeg, was alle organisatie bij de groene brigade weg. Pas toen de middenvelder van Rotterdam weer terug was op het veld kreeg Pakistan weer grip op de strijd. Maar verder dan goals van Imran en Waseem in de slotfase kwam Pakistan niet.

Engeland - India 3-2

Engeland blijft maar winnen. Hoewel het in de slotfase nog spannend werd, moest ook WK-gastheer India geloven aan de Britse dadendrang (3-2). Engeland is hiermee zeker van een plaats in de halve finale.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Engelsen die het toch zonder de zwaargeblesseerde Richard Mantell moeten doen. Tindall zette Engeland na zestien minuten op voorsprong. Zeven minuten na rust liet Ashley Jackson ook de rest van de wereld zien hoe fraai hij kan scoren uit een strafcorner. Na de derde Engelse treffer, van Catlin, leek het zelfs helemaal gedaan met de Indiase oppositie. 

Niet dus. Jonty Clarke zat amper op de strafbank na een gele kaart of de furie stak alweer op. In een paar minuten tijd was India weer helemaal terug na doelpunten van Chandi en aanvoerder Raijpal Singh. Ineens werd de afwezigheid van centrale verdediger Mantell weer gevoeld aan Engelse zijde. De Britten werden echter gered door de gele kaarten van eerst Sarbar Singh en daarna Gurbaj Singh. Het Indiase verzet was definitief gebroken door Man of the Match Middleton en zijn mannen die, hoewel er nog een speelronde is, zich alvast mogen voorbereiden voor de strijd tussen de beste vier ploegen van dit WK.

Poule B:

Poule B Duels Gew. Gel. Verl. Goals v. Goals t. Punten
Engeland 4 4 0 0 17 10 12
Australië 4 3 0 1 21 5 9
Spanje 4 2 0 2 7 8 6
India 4 1 0 3 10 14 3
Pakistan 4 1 0 3 8 14 3
Zuid-Afrika 4 1 0 3 10 25 3

Alle vermiste Nederlanders in Chili terecht

Alle Nederlanders die nog 'zoek' waren na de verwoestende aardbeving in Chili van een week geleden, zijn terecht. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond gezegd.

Gisteren hadden zich nog vier Nederlanders niet gemeld. Het ministerie heeft ze nu opgespoord. De berichten waren dat zij in de verwoeste stad Concepción of omgeving verbleven, maar zij bleken in heel andere delen van het land te zijn. Ze waren zich niet bewust van het feit dat mensen zich ongerust over hen maakten.

Alle Nederlanders in Chili zijn ongedeerd, al hebben sommigen wel bezittingen verloren. Mede dank zij de medewerking van de ambassade in Santiago, de Chileense autoriteiten, bedrijven en familie is iedereen uiteindelijk opgespoord, aldus de woordvoerder.

Rabobank blij met prestaties Menchov in Murcia

De Rabobank wielerploeg is opgetogen over de prestaties van kopman Denis Menchov in de Ronde van Murcia. De Rus werd vandaag tweede in de tijdrit achter de ontketende Frantisek Rabon, maar bleef andere toppers zoals Bradley Wiggins, Andreas Klöden en Lance Armstrong voor.

"We trokken vooraf de vergelijking met vooral Wiggins en Klöden. Echte specialisten voor dit parkoers. Meer dan Denis en toch rijdt hij een stuk van hen weg," zei een opgetogen ploegleider Adri van Houwelingen op de website van het team. "Het verschil tussen Rabon en de rest van het veld is bijna absurd groot. We hielden rekening met andere mannen."

Het klassement in Murcia is volgens Van Houwelingen nu bepaald. Er is alleen nog een vlakke etappe voor de boeg, waardoor ontsnappingen kansloos lijken. "Ik verwacht gewoon een massasprint. We zullen nog eens Graeme Brown in stelling brengen."

Wembley aan tiende grasmat toe

Wie dacht dat alleen de Amsterdam ArenA een slecht veld had, heeft het mis. Het moderne Wembley-stadion in Londen krijgt binnenkort namelijk voor de tiende keer een nieuwe grasmat.

De nieuwe voetbaltempel is pas zo'n drie jaar in gebruik, maar het veld was nog nooit zo imposant als de rest van het stadion. Al vanaf het begin waren er klachten over een hobbelig veld, waar veel ploegen niet goed op kunnen voetballen.

Afgelopen week ontstond er opnieuw ophef over de grasmat, nadat Manchester United en Aston Villa er de finale van de League Cup speelden. Michael Owen raakte in dat duel geblesseerd en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Volgens Villa-trainer O'Neill kwam dat door het slechte veld.

Ook de Engelse nationale ploeg is ontevreden met de huidige mat, waarop ze afgelopen woensdag oefenden tegen Egypte. "Er zijn geen problemen, behalve dat we een strenge winter hebben gehad. Daarom moet het veld vervangen worden", aldus een woordvoerder van het stadion tegenover de BBC.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vandaag stond de negentiende speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

ASWH - Ter Leede 1-1
Capelle - RVVH 2-1
Katwijk - DOTO 4-0
FC Lisse - ARC 1-1
Noordwijk - Rijnsburgse Boys 1-1
Scheveningen - Quick Boys 2-1
TOGR - Barendrecht 0-3

STAND

1. Capelle 15-37
2. Barendrecht 14-33
3. Rijnsburgse Boys 14-28
4. ARC 16-26
5. Quick Boys 16-24
6. Katwijk 14-22
7. Ter Leede 14-21
8. Noordwijk 15-20
9. FC Lisse 16-20 (+3)
10. Scheveningen 16-20 (-7)
11. ASWH 15-19
12. RVVH 16-18
13. DOTO 16-8
14. TOGR 17-3

Quick Boys één punt, ASWH twee punten in mindering

Hoofdklasse B

Bennekom - Zwaluwen '30 2-1
GVVV - Volendam 4-2
Jodan Boys - LRC Leerdam 2-4
Kozakken Boys - Spakenburg 1-1
ODIN '59 - Sparta Nijkerk 2-3
SDC Putten - DOVO 3-1
IJsselmeervogels - Hoek 4-0

STAND

1. IJsselmeervogels 18-39
2. Sparta Nijkerk 17-36
3. Spakenburg 18-34
4. Hoek 17-30
5. Zwaluwen '30 17-29
6. GVVV 18-28
7. Kozakken Boys 18-25
8. SDC Putten 16-22
9. LRC Leerdam 16-20
10. ODIN '59 18-19
11. DOVO 18-17
12. Jodan Boys 18-15
13. Bennekom 17-12
14. Volendam 18-12

Hoofdklasse C

Be Quick '28 - WHC 4-0
CSV Apeldoorn - HHC Hardenberg 0-3
Excelsior '31 - Berkum 4-0
Flevo Boys - PKC '83 3-0
Harkemase Boys - SC Genemuiden 3-0
Nunspeet - Go-Ahead Kampen 0-2
Staphorst - ACV 2-2

STAND

1. Excelsior '31 15-34
2. Harkemase Boys 13-26
3. Berkum 16-24
4. Flevo Boys 13-23
5. ACV 14-23
6. CSV Apeldoorn 14-22
7. Staphorst 15-21
8. SC Genemuiden 17-21
9. HHC Hardenberg 13-19
10. Be Quick '28 16-18
11. Nunspeet 15-15
12. WHC 14-14
13. Go-Ahead Kampen 15-12
14. PKC '83 14-9

'Dienstverlening gemeenten matig'

De dienstverlening aan burgers is in de grootste Nederlandse gemeenten matig. Het slechtste kwamen Haarlem en Vlissingen naar voren uit een onderzoek dat consumentenprogramma Kassa liet uitvoeren door bureau Store Support. Utrecht, Arnhem en Assen kwamen als beste uit de bus. Het Vara-programma maakte de uitkomsten vandaag bekend.

Zogeheten mystery shoppers bestookten de gemeenten met vragen per mail en per telefoon. In Haarlem en Vlissingen duurde het lang voordat de telefoon werd opgenomen of mails werden beantwoord. Een mail sturen is over het algemeen minder effectief dan bellen. Op bijna een vijfde (18 procent) van de mails kwam geen antwoord.

Bellen naar de gemeente levert in Rotterdam en Zwolle geen frustratie op. Zij scoren het beste op dit gebied. Groningen, Delfzijl en Haarlem kunnen daar van leren, want zij staan onderaan de lijst. Utrecht en Groningen reageren snel en adequaat op e-mails. Emmen en Vlissingen hebben op dat punt nog heel veel te verbeteren, blijkt uit het Kassa-onderzoek. In Heerlen zijn spellingslessen niet overbodig. De helft van de mails bevat taalfouten.

Behalve de wachttijd, werden ook de kwaliteit van het antwoord en de klantvriendelijkheid in het onderzoek meegenomen.

[WB] Smeekens: "Weinig last van jetlag"

Sprinter Jan Smeekens won vanmiddag verrassend de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt. Smeekens kwam tot een winnende tijd van 34,97.

Smeekens keerde afgelopen week terug van de Olympische Spelen en was verrast door zijn snelle tijd vandaag. "Ik merk weinig van de jetlag. Ik had niet verwacht dat ik 34,9 zou rijden in Erfurt", aldus Smeekens na afloop.

Jan Smeekens de snelste in Erfurt © Novum/AP

Pechtold kandidaat-lijsttrekker D66

De huidige partijleider van D66 Alexander Pechtold wil ook bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de kar van zijn partij trekken. Dat heeft Pechtold vandaag bekendgemaakt op een partijbijeenkomst in Utrecht.

Pechtold was bij de vorige Kamerverkiezingen van November 2006 voor het eerst lijsttrekker van D66. Sindsdien leidt hij de fractie van D66 in de Tweede Kamer. "Ik heb de ambitie onze verdrievoudiging bij de Europese verkiezingen en de verviervoudiging in de gemeenten op 9 juni een passend vervolg te geven", zei hij vandaag.

De politicus ziet voor Nederland voor de komende jaren twee uitdagingen: een gepolariseerd land verbinden en op een verantwoorde manier de staatsschuld terugdringen. "Dat vraagt om bindend leiderschap, om politici die keuzes durven te maken en om partijen die een weloverwogen plan voor de toekomst hebben."

Tot overmorgen kunnen mensen zich kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. De leden bepalen uiteindelijk wie de lijsttrekker wordt.

'Nederland niet meer grootste xtc-producent'

Nederland is niet langer de grootste producent van xtc. Canada heeft die twijfelachtige eer overgenomen, bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vandaag na berichtgeving hierover van de NOS.

In Nederland wordt volgens het OM minder xtc gemaakt, omdat de producenten moeilijker aan grondstoffen komen. De grootste leverancier van die grondstoffen, China, heeft de productie en export flink teruggeschroefd. Het OM merkt de afname vooral aan het feit dat er al een tijd geen xtc-lab meer is ontdekt.

Het OM spreekt van een succes in de strijd tegen de xtc, maar of het echt goed nieuws is, is de vraag. Justitie beaamt dat xtc-makers overstappen naar bijvoorbeeld de cokehandel of hennepkweek. Ook zou een deel van de producenten andere stoffen gebruiken, die een groter gevaar opleveren voor de gezondheid.

Politie alert op airbagdieven in het noorden

In het noorden van het land zijn in een halfjaar tijd uit ruim tweehonderd auto's airbags gestolen. Volgens de Drentse politie blijven de aangiftes binnenkomen. De politie vraagt mensen, met name bij parkeerplaatsen bij snelwegen, goed op te letten, omdat er vooralsnog niemand is aangehouden.

Airbags doen het volgens de politie goed op de zwarte markt en kunnen al snel enkele honderden euro's opleveren. De dieven hebben het vooral gemunt op de airbags uit Opels. De dieven demonteren het dashboardkastje en snijden zo de airbags eruit.

In de provincie Drenthe hebben de dieven tot nu toe 107 airbags meegenomen uit 57 auto's. Mensen die iets verdachts zien bij bijvoorbeeld een parkeerplaats, bedrijventerreinen of bij hun huis worden gevraagd 112 te bellen.

Schumacher heeft zin in het nieuwe seizoen

De pas teruggekeerde Michael Schumacher heeft erg veel zin in het begin van het nieuwe seizoen. Dit vertelt hij in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

Volgende week zal de eerste Grand Prix van het seizoen worden gereden in Bahrein en na drie jaar afwezigheid zal de Duitser ook weer aan de start verschijnen.De Duitser kan niet wachten tot het zover is.

"Eindelijk gaat het seizoen van start", vertelt Schumacher in een vooruitblik van Mercedes GP. "Mijn gevoel is als dat van een kind dat uitkijkt naar Kerst."

"Mijn besluit om terug te keren voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden. Op zich is het wel grappig, want een paar maanden terug had ik me nooit kunnen inbeelden dat ik in Bahrein van de partij zou zijn."

Inmiddels is alles anders, dat beseft Schumi als geen ander. "Dingen kunnen soms veranderen en de puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik voel me fris; mijn energie is weer helemaal terug. Dat was in 2006, toen ik afscheid nam, wel anders. Inmiddels ben ik weer klaar voor de uitdagingen die de Formule 1 me biedt."

Hoewel Schumacher normaal geen voorspellingen doet, denkt hij toch dat Mercedes GP goed voor de dag kan komen. "We beschikken in Bahrein over nieuwe onderdelen die de auto sneller moeten maken. Het is belangrijk om tot de kopgroep te behoren enk ik denk dat het ons gaat lukken."

[NK] Voorhuis: "Ik kijk nog niet naar het klassement"

Na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround bij de vrouwen gaat Jorien Voorhuis aan de leiding bij de vrouwen. Voorhuis werd zevende op de 500 meter en won de drie kilometer.

Voorhuis heeft een behoorlijke verschil op Elma de Vries, haar naaste concurrente. “Ik heb nog niet naar het tussenklassement gekeken, ik wil morgen eerst een goede 1.500 meter rijden en dan zie ik wel of ik een marge op de vijf kilometer heb,” aldus Voorhuis die beaamt dat het een vreemd toernooi is zo vlak na de Olympische Spelen.

“Ik kwam pas dinsdagavond terug dus door het tijdverschil en de vermoeidheid is het lastig om je binnen een paar dagen goed voor te bereiden. Maar aan de andere kant: ik heb wel wat te winnen hier, natuurlijk. En dan heb ik het met name over de plaatsing voor de WK allround.”

Diane Valkenburg en Ireen Wüst zijn al zeker van deelname aan het WK allround net als de nieuwe Nederlands kampioene. De vierde deelneemster zal door de KNSB worden aangewezen.

Lindeman wint 50ste editie Ster van Zwolle

Bert-Jan Lindeman heeft vandaag de vijftigste editie van de Ster van Zwolle gewonnen. De Drent reed in de eerste wedstrijd van het Nederlandse wielerseizoen acht kilometer van de streep weg van een kopgroep en wist solo over de finish te komen.

Zijn teammaat Peter-Jan Polling eindige tweede en maakte zo het succes van Team Piels compleet. Ruud Fransen wist uiteindelijk derde te worden. Het was overigens de eerste overwinning van Lindeman in een vrije klassieker.

TsjechiŽ ten koste van BelgiŽ door in Davis Cup

De Tsjechische tennissers hebben zich zaterdag in Bree voor de kwartfinales van de Davis Cup geplaatst. In de eerste ronde in de wereldgroep waren de Tsjechen te sterk voor België. Radak Stepanek en Tomas Berdych versloegen in het dubbelspel Steve Darcis en Olivier Rochus: 7-6 (0), 6-0, 6-3.

De Belgen stonden al met 2-0 achter waardoor Tsjechië, de verliezend finalist van vorig jaar, door het dubbelspel te winnen zich plaatste voor de volgende ronde. Vrijdag nam Tsjechië al een 2-0 voorsprong op België. Olivier Rochus verloor met 3-6, 0-6, 4-6 van Tomas Berdych en daarna ging Xavier Malisse met 2-6, 4-6, 6-7 (3) ten onder tegen Radek Stepanek.

Dronkenlap met pistool opgepakt in Oosterhout

De politie in Oosterhout heeft gisteravond een 31-jarige inwoner van de Brabantse plaats opgepakt nadat hij bij drie vuurwapenincidenten betrokken was. De man heeft geen schoten gelost en kon uiteindelijk worden aangehouden toen hij laveloos en met een hoofdwond in een sloot werd gevonden. Hij zegt zich niets te kunnen herinneren.

Volgens de politie liet de man zijn vuurwapen zien aan omstanders in winkelcentrum Arendshof. Kort daarna meldde een 28-jarige man zich die samen met zijn vriendin kort door de Oosterhouter was gegijzeld in zijn auto. De man met het wapen stapte in op een parkeerplaats en wilde dat het slachtoffer ging pinnen.

Na een kort ritje en een weigering van de gijzelaar stapte de man met het wapen uit. Vervolgens kreeg hij een lift in de Mathildastraat en beroofde hij uiteindelijk een 18-jarige Oosterhouter van zijn telefoon.

Hoe de man, die volgens de politie 'stevig' onder invloed was van alcohol en drugs, in de sloot is beland en aan zijn hoofd gewond is geraakt, is niet duidelijk. Hij is verzorgd door ambulancepersoneel en ingesloten door de politie. De zaak wordt onderzocht.

Adriano lijkt in oude gewoonten te vervallen

Adriano lijkt niet te hebben geleerd van zijn verleden. De Braziliaan is door zijn werkgever Flamengo voor twee wedstrijden geschorst omdat hij vrijdag niet op kwam dagen bij de training. Adriano kampt volgens Braziliaanse media met privé-problemen.

Flamengo kon niet zeggen wat er precies aan de hand is met het voormalig toptalent. "Hij gaat zijn problemen voor zondag oplossen en zal dan een week hard gaan trainen, zodat hij weer in vorm kan komen", liet vice-voorzitter Marcos Braz weten op de Braziliaanse televisie.

Adriano leek bij Flamengo weer de oude te worden na moeizame jaren in Italië. De spits had vorig seizoen een groot aandeel in de landstitel van zijn club en speelde zich weer in de kijker voor de nationale ploeg. Adriano zou zich vrijdag melden bij Flamengo na interlandverplichtingen.

De absentie van de aanvaller is voor de Braziliaanse pers voer om de alchohol-verleden van Adriano op te rakelen. In het Zuid-Amerikaanse land wordt beweerd dat hij weer aan de drank is.

[NK] Bloemen aan kop na 5 kilometer

Ted Jan Bloemen gaat na de eerste dag van het NK Allround aan de leiding. De schaatser uit de APPM-ploeg greep de macht na de vijf kilometer die zojuist is afgelopen.

Bloemen reedt een tijd van 6.25,23 en was daarmee een seconde sneller dan Arjen van der Kieft. Wouter Olde Heuvel wist de derde plek te behalen in 6.27,08 en pakte daarmee de tweede plek in het algemeem klassement. Tim Roelofsen die als vierde eindigde op de vijf kilometer staat derde in het algemeen klassement.

Belastingdienst vult zakken tijdens controle rond Almere

De Belastingdienst heeft vannacht iets minder dan 1 miljoen euro buit gemaakt tijdens een grootschalige verkeerscontrole rond Almere. Van dat bedrag is anderhalve ton ter plaatse geïncasseerd. De controles vonden plaats op verschillende locaties rond Almere langs de A6 en de A27.

Daarnaast zijn er ook 44 auto`s in beslag genomen. Die krijgen de eigenaren terug zodra ze het resterende bedrag hebben betaald. Dat heeft politie vandaag laten weten.

Aan de controles namen in totaal 320 medewerkers van verschillende instanties deel. 25 mensen werden aangehouden en er zijn 302 verkeersboetes uitgedeeld voor verschillende overtredingen.

Rabon slaat dubbelslag in Murcia

De vierde etappe in de Ronde van Murcia is gewonnen door Frantisek Rabon. De Tsjech van het team van Columbia was de snelste in de individuele tijdrit over 22 kilometer. Hij pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

Denis Menchov eindigde op een achterstand van 33 seconden als tweede. Beste Nederlander was Lieuwe Westra die Stef Clement en Lance Armstrong voorbleef.

In het algemeen klassement heeft Rabon een voorsprong van 38 seconden op Menchov. Bradley Wiggins staat op 53 seconden achterstand tweede.

Belgisch talent tekent bij Man. Utd

Manchester United heeft een Belgische verdediger aangetrokken. Dat is op zich geen groot nieuws, zij het niet dat de speler in kwestie volgens Sir Alex Ferguson als toptalent te boek staat. Het gaat om de 18-jarige Marnick Vermijl, die van Standard Luik afkomstig is.

Vermijl tekent bij The Mancunians een contract dat hem voor drie seizoenen aan de Engelse topclub zal verbinden. De Belg werd ontdekt door ex-Antwerp-coach Warren Joyce en oud-speler Ole Gunnar Solskjær. Zij prezen de verdediger vervolgens aan bij Ferguson, die nu dus actie heeft ondernomen.

"Voor Marnick is het een droom die uitkomt", liet Dirk Vermijl, de vader van Marnick, in een reactie weten. Ferguson, die zeer lovend is over de Belg, is van mening dat de verdediger in enkele jaren kan uitgroeien tot een vaste waarde van de selectie, wat de vader vervolgens bevestigde: "De beste rechts- én linksback die ze in jaren gezien hebben in zijn leeftijdscategorie."

Vermijl zal voorlopig nog even in België blijven. Eerst maakt de speler de Topsportschool in Genk af, waarna hij Het Kanaal over zal steken. Komende zomer zal de verdediger dan deelnemen aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen.

Voor Vermijl is het in elk geval een droom, die werkelijkheid wordt. Hij speelde nog maar anderhalf jaar in het shirt van Standard Luik en was daarvoor nog actief voor Peer en Bocholt.

Deense krant oneens met excuses cartoon

Achtendertig werknemers van de Deense krant Politiken zijn het niet eens met de excuses die hun krant vorige week heeft aangeboden voor het beledigen van moslims door een spotprent af te drukken van de profeet Mohammed met een bom met brandend lont in zijn tulband.

In een brief die vandaag in de krant is gepubliceerd, zeggen redactieleden dat 'er niets is waarvoor de krant zich zou moeten verontschuldigen' en dat het 'de indruk wekt dat we spijt hebben van onze journalistiek, iets wat absoluut niet het geval is'. Ze voegden eraan toe dat ze bang waren dat de schikking hun redactionele vrijheid in de weg kan staan.

Publicatie van de cartoon in de krant Jyllands-Posten leidde in 2006 tot grote woedde en geweldsuitbarstingen in de islamitische wereld waar op het afbeelden van de profeet -in gunstige of ongunstige zin- een groot taboe rust. Sindsdien kreeg de tekenaar van de cartoon, Kurt Westergaard, politiebescherming. In 2008 drukte Politiken, die ongeveer tweehonderd werknemers heeft, de spotprent opnieuw af toen de politie een plot had blootgelegd om Westergaard te vermoorden.

De excuses van Politiken waren onderdeel van een schikking met een Saudische advocaat van acht moslimgroepen in het Midden-Oosten en Australië die van verschillende Deense kranten excuses hadden geëist voor het plaatsen van de spotprenten.

Overval tijdens pokertoernooi

Een groep van vijf of zes mannen heeft aan het begin van de middag het Grand Hyatt Hotel in Berlijn overvallen. Ten tijde van de overval was er een groot internationaal pokertoernooi aan de gang. Gelukkig zijn er volgens de eerste berichten geen gewonden gevallen.

Tijdens de overval was het hoofdtoernooi van de European Poker Tour Berlin bezig. Het toernooi had een prijzengeld van enkele miljoenen euro's, het is nog onbekend hoeveel de overvallers daarvan buit hebben gemaakt.

Het toernooi werd live uitgezonden internet, dus we hebben daarvan de beelden. De uitzending werd al gauw onderbroken met reclame. De organisator van het toernooi Pokerstars hoopt dat ze het toernooi later op de dag kunnen voortzetten.

ToN Utrecht zet nummer zes op enige zetel

De Utrechtse afdeling van Trots op Nederland (ToN) geeft haar enige zetel in de Utrechtse gemeenteraad aan nummer zes op de kandidatenlijst. Lijsttrekker John Koenders neemt de functie niet op zich, aldus de partij van Rita Verdonk.

De partij trok 3,8 procent van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen en moest daarmee genoegen nemen met één zetel. In de aanloop naar de verkiezingen rekende ToN op vijf à zes zetels. Koenders laat weten dat het werk in de raad niet te combineren is met zijn ondernemerschap. De partij heeft nummer zes op de lijst, politieagent Paul Werensteijn, naar voren geschoven om in de raad te gaan.

Werensteijn zou een goede debater zijn. "Daarom hebben nummer twee tot en met vijf afgezien van hun zetel", aldus een woordvoerder van ToN.


Hopen voor Rita Verdonk dat ze het Utrechtse ToN-raadslid wel kent

Glasgow Rangers staat te koop

Glasgow Rangers krijgt bij een goed bod een nieuwe eigenaar. Hoofdaandeelhouder Murray Internationals Holdings Limited is naarstig op zoek naar opvolger. De Schotse club heeft met een schuld van 35 miljoen euro wel een bereidwillige nieuwe eigenaar nodig.

Rangers heeft al jaren grote financiële problemen. Mede daarom werd ook een initiatief bedacht om samen met Celtic naar de Engelse profcompetitie te verhuizen. Maar dat plan is (voorlopig) van de baan.

In de Schotse Premier League gaat het The Gers overigens voor de wind. De ploeg van Walter Smith stevent af op de 53e landstitel. Met tien punten voorsprong op nummer twee Celtic én een wedstrijd tegoed lijkt de titel voor het oprapen.

Voor Rangers staat er zaterdagmiddag een thuisduel op het programma tegen St. Mirren. Een mooie gelegenheid om de aandacht van potentiële kopers te trekken.

Massa: "Tien jaar geleden was ik dood geweest"

Als de crash van Felipe Massa tien jaar eerder was gebeurd had hij het volgens eigen zeggen niet overleefd. Inmiddels is hij hersteld van alle verwondingen en ook tijdens de races denkt hij niet meer terug aan de crash.

"Als ik in de auto zit, weet ik niet dat ik een ongeluk heb gehad, of een zoon heb", vertelde Massa in een interview met The Independent. "Als ik in de garage in de spiegel kijk, weet ik het van het ongeluk wel, vanwege het litteken boven mijn oog, en dan herinner ik me mijn zoon. Deze dingen geven me echter ervaring in het leven en motivatie om door te gaan."

"Als ik mijn ongeluk tien jaar geleden had gehad, was ik hier nu niet geweest. De helmen van nu hebben mijn leven gered. Na de dood van Ayrton Senna is alles veranderd", vervolgde hij. Het ongeluk van Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994 heeft een grote indruk gemaakt op Massa. "Ik weet nog dat ik thuis in Brazilië de race bekeek en na de crash niet kon geloven dat het zo ernstig was. Ik herinner me ook dat ik de begrafenis op televisie zag en dat had een grote impact op me."

VVD wil Rutte weer als lijsttrekker

Het hoofdbestuur van de VVD heeft Mark Rutte voorgedragen om opnieuw lijsttrekker te zijn van de partij. De procedures om de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen rond te krijgen zijn bovendien ingekort, vanwege de korte voorbereidingstijd voor de stembusgang op 9 juni.

Het bestuur laat weten vertrouwen te hebben in de huidige fractievoorzittter in de Tweede Kamer. De partij hoopt dat Rutte de goede uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen een vervolg kan geven.

De kandidatenlijst voor de verkiezingen wordt in april vastgesteld via een ledenraadpleging. Het verkiezingesprogramma wordt op 24 en 25 april onthuld tijdens een algemene ledenvergadering in Papendal.

Rutte werd in 2006 voor het eerste lijsttrekker van de liberalen, nadat Jozias van Aartsen zich na de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar terugtrok. Rutte werd in de strijd om aanvoeder van de partij te zijn uiteindelijk met 51,5 procent van de stemmen door partijleden verkozen boven Rita Verdonk.

Bij de daaropvolgende verkiezingen verloor de VVD zes zetels. Rutte kreeg minder voorkeursstemmen dan nummer 2 op de lijst Verdonk, een novum in de parlementaire geschiedenis. Na een interne strijd in de partij zette Rutte Verdonk vervolgens uit de partij.

VVD wil Rutte weer als lijsttrekker (foto: Novum)

 

Agent gewond door vluchtende automobilist

Een agent is gisterenavond in Nederhemert gewond geraakt toen hij werd meegesleurd door een auto bij het controleren van de bestuurder. De automobilist was aangehouden voor te hard rijden, maar probeerde weg te rijden toen hij bij een blaastest ook door de mand viel. Toen de agent dat probeerde te beletten werd hij meegesleurd.

De bestuurder was aan de kant gezet op de Bergsche Maasdijk in de Gelderse plaats. Daar is de maximale snelheid 60 kilometer per uur, maar de automobilist werd daar met een lasercontrole geklokt op 108 kilometer per uur. Vervolgens werd ook een blaastest bij hem afgenomen, waarbij hij betrapt werd.

De politieman had zich over de bestuurder heen gebogen terwijl de auto wegreed. De auto botste vervolgens tegen een tegenligger, waarna een worsteling ontstond tussen de automobilist en de lichtgewonde agent. De automobilist slaagde erin uit de auto te komen en een weiland in te vluchten. Hij is spoorloos.

De agent liep schaafwonden en kneuzingen op en heeft zich door een dokter laten behandelen. Hij heeft aangifte gedaan. De bijrijder in de auto bleef, net als de inzittenden van de andere auto, ongedeerd.

De politie heeft de gegevens van de gevluchte automobilist en verwacht hem binnenkort aan te houden.

[WB] Davis verslaat Tuitert in rechtstreeks duel

Tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in het Duitse Erfurt heeft Shani Davis de 1.000 meter gewonnen. De olympisch kampioen op de kilometer was al zeker van de wereldbeker op die afstand en klokte een tijd van 1.09,29.

Mark Tuitert, de olympisch kampioen op de schaatsmijl, bood Davis in een rechtstreeks duel goed partij maar moest met 1.09,43 genoegen nemen met de tweede plaats. Het brons ging naar Stefan Groothuis die in een tijd van 1.09,48 over de finish kwam.

Uitslag 1.000 meter

# Naam NAT Verschil
1 Shani Davis USA 1.09,29
2 Mark Tuitert NED +0,14
3 Stefan Groothuis NED +0,19
4 Simon Kuipers NED +0,29
5 Lars Elgersma NED +0,46
6 Yevgeny Lalenkov RUS +0,62
7 Denny Morrison CAN +0,85
8 Jeremy Wotherspoon CAN +0,94

FIFA wil geen technische hulpmiddelen

Voetbalscheidsrechters moeten het voorlopig zonder technische hulpmiddelen stellen. Wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag tijdens een vergadering in Zürich nogmaals besloten dat er geen camera's op de doellijn van het veld worden geplaatst.

Ook het plan om een chip in de speelbal te plaatsen werd verworpen. "De vraag was of we de techniek in het voetbal moesten toelaten", stelde secretaris Jérome Valcke van de FIFA na een paar uur vergaderen. "Het antwoord is heel duidelijk. We doen dat niet."

Portsmouth naar halve finales FA Cup

Hekkensluiter Portsmouth heeft het in de Premier League zwaar te voorduren. Echter in de FA Cup gaat het een heel stuk beter. Vandaag werd Birmingham City met 2-0 verslagen waardoor Portsmouth in de halve finale terechtkomt.

Frederic Piquionne was twee keer trefzeker voor Pompey. Beide goals werden pas in de tweede 45 minuten van de wedstrijd gescoord. Pas na 67 minuten schoot Piquionne van dichtbij raak. Nog geen drie minuten later was de wedstrijd beslist, Piquionne verdubbele toen zijn score. Ditmaal werd de doelman van Birmingham City door zijn benen geschoven.

Er werd nog wel een goal van Birmingham City onterecht afgekeurd. De bal werd volledig over de lijn gekopt door Liam Ridgewell. Zowel de grens- als de scheidsrechter gingen er echter vanuit dat David James de bal voor de lijn keerde.

Klinsmann ziet Duitsland als favoriet voor WK

Oud-bondscoach van het Duitse elftal Jürgen Klinsmann denkt dat er een mooie rol is weggelegd voor Duitsland op het WK in Zuid-Afrika. De op dit moment werkloze trainer denkt dat de onzekere toekomst van de huidige trainer Joachim Löw geen invloed zal hebben op de prestaties.

Het Duitse team verloor woensdagavond nipt van Argentinië (0-1), maar maakte een stroeve indruk tegen de behendige en technische Zuid-Amerikanen. Volgens Klinsmann was de moeizame wedstrijd geen voorbode voor het wereldkampioenschap komende zomer in Zuid-Afrika.

"We kunnen het toernooi nog steeds winnen", vertelt de oud-topvoetballer in Bild. "Ik denk dat Duitsland een van de favorieten is samen met een aantal andere landen, zoals Argentinië. De grootste kanshebber is in mijn ogen Spanje."'

Klinsmann leidde Die Mannschaft tijdens het WK in eigen land in 2006. Na de gewonnen troostfinale tegen Portugal vertrok hij bij het Duitse team. Zijn assistent Joachim Löw volgde hem op. Over de toekomst van de huidige bondscoach zijn nog geen knopen doorgehakt op weg naar het WK.

De situatie van zijn oud-collega is volgens Klinsmann niet te vergelijken met zijn eigen positie vier jaar geleden. "Ik had zelf alle onderhandelingen opgeschort voor WK. Löw en de Duitse voetbalbond hebben al wel gesprekken gevoerd, alleen niet tot tevredenheid van iedereen."

"Als de spelers in mei allemaal bij elkaar komen is dat geen issue. Het verloop van het toernooi zal uitwijzen wat de toekomst brengt. Dan kan het publiek, de Duitse voetbalbond (DFB) en Löw zelf beoordelen hoe het verder moet. Ik hoop dat hij blijft en dat alle contracten verlengd worden na het WK."

[WB] Boer ook tweede op 1.000 meter

De 1.000 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden sprint in het Duitse Erfurt is gewonnen door Monique Angermüller. De Duitse reed met 1.16,36 de snelste tijd.

Margot Boer werd na de 500 meter eerder vandaag ook op de 1.000 meter tweede. Met 1.16,48 bleef ze Natasja Bruintjes net voor. Laurine van Riessen werd vijfde.

De start van de 1.000 meter liep vertraging op omdat er op het laatste moment nog wijzigingen kwamen in de startlijst en er een nieuwe loting moest worden verricht. Annette Gerritsen had vlak voor de start van de kilometer afgezegd.

Uitslag 1.000 meter

# Naam NAT Verschil
1 Monique Angermüller DUI 1.16,36
2 Margot Boer NED +0,12
3 Natasja Bruintjes NED +0,23
4 Yekaterina Malysheva RUS +0,79
5 Laurine van Riessen NED +0,79
6 Heather Richardson USA +0,93
7 Yekaterina Lobysheva RUS +0,98
8 Yekaterina Shikhova RUS +0,98

EA haalt Ron Gilberts DeathSpank binnen

Hothead Games is een samenwerking aangegaan met EA Partners, onderdeel van Electronic Arts, om de game DeathSpank uit te brengen. Deze action-adventuregame zal digitaal gedistribueerd worden op de Xbox 360 en Playstation 3.

DeathSpank is een game die wordt beschreven als een mix van Diablo en Monkey Island. Humor is dan ook een belangrijk onderdeel van deze game. DeathSpank is een spel waarin de speler puzzels moet oplossen en het kwaad met harde hand moet vernietigen.

Door te vechten krijg je steeds betere wapens en pantsers, in totaal zijn er honderden wapenrustingen te vinden. Op die manier wordt het personage steeds sterker en kan er tegen steeds sterkere vijanden gevochten worden. Daarnaast krijgt DeathSpank steeds meer vaardigheden om de wereld voor eens en voor altijd van al het kwaad te verlossen.

Het verhaal van DeathSpank is geschreven door Ron Gilbert, bekend van The Secret of Monkey Island. DeathSpank wordt ergens in 2010 verwacht als downloadbare game op de Playstation 3 en Xbox 360.

EA haalt Ron Gilbert's 'DeathSpank' binnen
EA haalt Ron Gilbert's 'DeathSpank' binnen (Foto: Novum)

Take-Two heeft moeite zonder GTA

Take-Two is op dit moment een bedrijf dat het voornamelijk moet hebben van de Grand Theft Auto-serie. Dit stellen analisten Todd Greenwald en Michael Pachter tegenover de website Gamesindustry.

"Take-Two maakt nog lang geen winst. Zelfs in een periode van zes maanden waarin grote titels als 'Red Dead Redemption', 'Mafia 2', 'Max Payne 3', 'L.A. Noire', 'Civilization V' en 'NBA 2K11' uitkomen", stelt Greenwald. Alleen in de jaren dat een Grand Theft Auto-game uitkomt, boekt Take-Two winst.

Games als 'Max Payne 3' en 'Mafia 2' zijn al zes jaar in ontwikkeling. "De gemiddelde tijd van de ontwikkeling van een game van Take-Two ligt boven het gemiddelde van twee jaar dat voor andere ontwikkelaars geldt. Het bedrijf moet altijd minimaal een jaar extra ontwikkelingskosten meerekenen voor elk van de grote franchises. [...] Tot het moment dat Take-Two haar producties stroomlijnt, kunnen we niet anders concluderen dan dat het lastig voor ze is om winst te maken", aldus Michael Pachter.

Toch is Pachter van mening dat de nood niet heel erg hoog is bij Take-Two. Zo hebben 'NBA 2K10' en 'Borderlands' bijzonder goed verkocht. Ook heeft Take-Two enkele grote games in haar portfolio. "Ze hebben acht goedlopende franchises, en de kennis en kracht in huis om hits te produceren", meent Pachter.

Van het vorige maand verschenen 'Bioshock 2' zijn inmiddels drie miljoen exemplaren verkocht, een meer dan prima resultaat. 'Grand Theft Auto IV' is reeds 15 miljoen keer verkocht. Recentelijk werd bekend dat 'Mafia 2' en 'Red Dead Redemption' enige tijd zijn uitgesteld, terwijl gamers eind deze maand 'Grand Theft Auto IV; Episodes from Liberty City' mogen verwachten op de PC en Playstation 3.

Take-Two heeft moeite zonder GTA
Take-Two heeft moeite zonder GTA (Foto: Novum)

Bestuurders wisselen in hardrijdend busje

Een 25-jarige Pool is vanochtend betrapt toen hij achter het stuur van een busje met aanlegger te hard reed en van plek wisselde met zijn bijrijder. De man reed op de A16 van Rotterdam naar Breda 110, waar 90 is toegestaan, en bleek niet het juiste rijbewijs te hebben. Hij kreeg een boete van 350 euro.

De verkeerspolitie volgde het busje en gaf op een gegeven moment een stopteken. Terwijl het busje achter de politiewagen reed naar een plek om te stoppen zagen agenten in de achteruitkijkspiegel hoe de bestuurderswissel zich voltrok.

Eenmaal aan de kant bleek dat de oorspronkelijke bestuurder geen E-rijbewijs had, maar alleen het gewone B-rijbewijs. De man werd op de bon geslingerd voor het rijden zonder een geldig rijbewijs, te hard rijden, en de capriolen achter het stuur. Na het betalen van de boete mocht de Pool weer weg, met de bijrijder achter het stuur.

Vettel: "Eťn doel; wereldkampioen worden"

Volgend weekend gaat het nieuwe seizoen in de Formule 1 weer van start. Sebastian Vettel heeft duidelijke ambities voor 2010, namelijk wereldkampioen worden.

Vorig jaar eindigde Vettel in het eindklassement op de tweede plaats. Jenson Button ging toen met de wereldtitel aan de haal. "Daarom kan ik nu slechts één doel hebben: wereldkampioen worden."

Vettel heeft er dit seizoen in elk geval een geduchte concurrent bijgekregen, namelijk Michael Schumacher. "Ik had nooit gedacht dat ik tegen hem zou racen. Als je naar de statistieken kijkt, is hij onklopbaar. Maar als we onze helm aantrekken, zijn we gelijk."

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint volgend weekend met de Grand Prix van Bahrein.

Al-Qaida in Atjeh zweert jihad voort te zetten

Een groepering die zich Al-Qaida in Atjeh noemt zegt ondanks een door de Indonesische politie gestarte campagne tegen moslimextremisten in de provincie, haar jihad te zullen voortzetten. De strijd tegen 'zionistische joden en christenen en ongelovigen' gaat door, zei de groep in een boodschap op internet.

De politie heeft in Atjeh sinds 22 februari zestien moslimextremisten gearresteerd op verdenking van het plannen van terreuraanslagen. Volgens de Indonesische autoriteiten gaat het om leden van een cel van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah (JI).

JI wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen die in 2002 op Bali aan 202 mensen het leven kostten. Na de tsunami van december 2004 zouden de extremisten uit Java zijn vertrokken en naar Atjeh zijn uitgeweken om daar een terreurnetwerk op te bouwen.

Sneeuw in Duitsland: honderden verkeersongelukken

Onverwacht zware sneeuwval heeft vandaag in Duitsland tot bijna vijfhonderd verkeersongelukken geleid, waarbij één dode en minstens 51 gewonden zijn gevallen. Alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen werd de politie ingeroepen bij 337 ongelukken, waarbij 45 mensen verwondingen hadden opgelopen.

In de buurt van de stad Wolfenbüttel raakte de bestuurder van een auto, waarschijnlijk door gladheid, de macht over het stuur kwijt. De crash kostte zijn passagier het leven; de man zelf raakte zwaargewond.

In de deelstaat Beieren deden zich ruim 150 ongelukken voor en raakten zes inzittenden van auto's gewond.

Gisterenmiddag was het al raak op de A4 richting Dresden. Toen deden zich vrijwel tegelijkertijd twee kettingbotsingen voor, waarbij in totaal vijftien mensen gewond raakten. Bij de ene kettingbotsing waren 35 voertuigen betrokken, bij de tweede, elf kilometer verderop, ging het om 26 voertuigen, waaronder elf vrachtwagens.

Sneeuw in Duitsland: honderden verkeersongelukken (foto: Novum)

Kiesraad wil snelle evaluatie verkiezingen

Directeur Melle Bakker van de Kiesraad wil een snelle evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Een woordvoerder van de Kiesraad heeft dat vandaag naar aanleiding van een bericht in het AD gemeld.

"Het is sowieso een standaardprocedure om alle verkiezingen te evalueren", stelt hij. Deze rapportage met mogelijke aanbevelingen voor een volgende verkiezing wordt vervolgens naar de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken gestuurd. Doorgaans neemt dat proces "een paar maanden" in beslag.

De kans ligt op de loer dat de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen vertraging oploopt door de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. "Maar zeker gezien alle commotie rond de hertellingen heeft een snelle evaluatie ook onze nadrukkelijke voorkeur", aldus de Kiesraad. "We moeten de gang van zaken van woensdag goed tegen het licht houden."

Over de aanbeveling van het Genootschap van Burgemeesters om bij volgende verkiezingen vooral weer stemcomputers te gaan gebruiken, heeft de Kiesraad geen mening. "We hebben eerder wel al geadviseerd om de stemlokalen iets eerder te sluiten omdat het handmatig stemmen tellen meer werk in beslag neemt."

Technisch mankement oorzaak ontploffen auto

De gisterenochtend in Kerkrade ontplofte auto explodeerde door een technisch mankement. Dat heeft technisch onderzoek aan de uitgebrande resten uitgewezen, meldt de politie vandaag. Gisteren stelde de politie al aan te nemen dat de oorzaak een technisch mankement was.

Door de explosie liep een 52-jarige vrouw uit het Duitse Würselen brandwonden op aan haar handen en gezicht en moest naar een ziekenhuis. Door de explosie in de Holzstraat sprongen verschillende ruiten van woningen en winkels in de omgeving. Ook raakten verschillende geparkeerde auto's beschadigd. De brandweer bluste de door de explosie ontstane brand.

[NK] Voorhuis pakt leiding

Tijdens het NK Allround moest Ingeborg Kroon op de drie kilometer laten zien of ze de eerste positie in het klassement kon vasthouden. Kroon won eerder vandaag de 500 meter. 

Helaas voor Kroon mislukte dat want ze reed uiteindelijk de tiende tijd en verloor ruim acht seconden op de uiteindelijk winnares Jorien Voorhuis. Voorhuis die deze week uit Vancouver terugkwam reed met 4.12,69 de snelste tijd. Elma de Vries die eveneens op de Olympische Spelen acteerde werd tweede. De Vries was 2.65 seconde langzamer dan Voorhuis. Janneke Eninsing mocht de derde plek op het podium bezetten. Ensing reed met 4.15,39 de derde tijd en was 0,05 seconden langzamer dan de Vries.

In het algemeen klassement neemt Jorien Voorhuis de leiding. Op de tweede plaats staat Elma de Vries en de derde plek na de eerste dag wordt bezet door Marrit Leenstra.

Uitslagen

# Naam Tijd
1 Jorien Voorhuis 4.12,69
2 Elma de Vries 4.15,34
3 Janneke Ensing 4.15,39
4 Marrit Leenstra 4.16,57
5 Yvonne Nauta 4.17,07

Klassement 

# Naam Punten
1 Jorien Voorhuis 82775
2 Elma de Vries 82836
3 Marrit Leenstra 83311
4 Ingeborg Kroon 83640
5 Yvonne Nauta 83815

Ferguson niet blij met Rooney

De coach van Manchester United, Sir Alex Ferguson, is van mening dat Wayne Rooney grotendeels zelf verantwoordelijk is voor zijn knieblessure. Dit zegt Ferguson tegenover de BBC.

"Hij had afgelopen woensdag voor de nationale ploeg niet moeten spelen tegen Egypte. Zondag vertelde hij de medische staf dat hij pijn in zijn knie voelde. Maar als er dan een paar mensen een arm om hem heen slaan, speelt hij toch gewoon voor Engeland. Het enthousiasme van Wayne heeft deze blessure veroorzaakt."

Ferguson is van mening dat had Rooney de wedstrijd tegen de Egyptenaren niet had mogen uitspelen. "Ik ben teleurgesteld in Wayne. Hij had om een wissel moeten vragen. Ik kan het niet geloven."

Atteveld noemt berichtgeving over Soltani 'pure onzin'

Voetbal International kwam afgelopen week met het nieuws naar buiten dat het contract van Karim Soltani bij ADO Den Haag definitief niet gaat worden verlengd. Volgens ADO-trainer Raymond Atteveld is dat klinkklare onzin. Hij geeft zijn weergave tegenover

"Ik werd op een maandag gebeld door een verslaggever van VI en die vroeg of ik al een gesprek had gehad met Karim, omdat hij aangegeven had, dat hij weer open stond voor ADO Den Haag", begint Atteveld zijn relaas.

"Toen heb ik gezegd, dat er nog geen gesprek had plaatsgevonden, waarop dan de kop boven het verhaal komt, dat het definitief over zou zijn tussen Soltani en ADO Den Haag."


De trainer, tevens technisch directeur, helpt het verhaal uit de wereld. "Dat is dus pure onzin. Wij hebben ons voorheen als staf en als spelersgroep heel erg boos en pissig gemaakt over de berichtgeving in de pers van binnen de club naar de media toe en daar doe ik dus niet aan mee."

"Ik heb ook direct daarna Karim gebeld en uitgelegd hoe de vork in de steel zat en daar was het voor hem ook mee klaar en voor de spelersgroep ook"
, besloot Atteveld.

[WB] Smeekens en Mulder verrassen

Jan Smeekens heeft verrast op de wereldbekerwedstrijden sprint in Erfurt. De Nederlander wist als enige een tijd neer te zetten onder de 35 seconden en won daardoor de eerste 500 meter. Smeekens klokte een tijd van 34,97.

Als tweede eindigde Yuya Oikawa in 35.10. De derde plaats ging naar Ronald Mulder, die daarmee het Nederlandse feestje compleet maakte. Mulder finishte na 35,25 seconden.

[WB] Wolf snelste, Boer tweede op 500 meter

Jenny Wolf heeft in haar eigen Duitsland opnieuw een wereldbekeroverwinning op de 500 meter weten te boeken. De Duitse topsprintster zette in Erfurt een tijd van 38.08 op de klokken. De Nederlandse Margot Boer werd tweede met 38.49 en de Amerikaanse Heater Richardson werd derde.

Natashja Bruintjes eindigde net naast het podium op de vierde plaats in een tijd van net onder de 39 seconden. Annette Gerritsen werd zesde in 38,96. Ook Thijsje Oenema reedt nog net binnen de top 10. Oenema noteerde met 39,17 de negende tijd. Laurine van Riessen werd elfde in 39,25

'Miljoenen vaccins Mexicaanse griep over'

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zit in zijn maag met negentien miljoen overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep. Hij kan de vaccins niet verkopen aan andere landen en onderhandelt daarom nu met in ieder geval een van de twee fabrikanten over terugverkoop van ongebruikte vaccins, meldt NRC Handelsblad vandaag.

De vaccins hebben Nederland twee- tot driehonderd miljoen euro gekost. Het ministerie zegt in onderhandeling te zijn met medicijnenfabrikanten GlaxoSmithKline. De eerste bevestigt dit, de tweede, waar zo'n driekwart van de vaccins vandaan komen, ontkent echter.

Klink schafte vorig jaar 34 miljoen doses aan. Daarmee kon de hele Nederlandse bevolking twee keer worden ingeënt. De gehele bevolking hoefde echter niet te worden gevaccineerd. Alleen de zogeheten risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, kregen een prik. Het virus bleek slechts een milde griep te veroorzaken.

Klink besloot daarop dat hij zou proberen de meeste overgebleven vaccins door te verkopen aan andere landen. Cyprus kocht in oktober tweehonderdduizend vaccins van het ministerie, Malta nam in december tachtigduizend vaccins over.

Ministerie: Rood potlood niet ter discussie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen heil in het herinvoeren van stemcomputers na de commotie rond de hertellingen in verscheidene gemeenten. Dat heeft een zegsvrouw vandaag gemeld.

De Nederlandse burgemeesters lieten vandaag weten zo snel mogelijk af te willen van het stemmen met een rood potlood. Zij pleiten ervoor zo snel mogelijk weer stemcomputers in te voeren bij verkiezingen omdat het stemmen met een rood potlood omslachtig en fraudegevoelig is.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwerpt het idee van de burgemeesters echter. "De argumenten waarmee we de stemcomputers hebben afgeschaft, gelden nog steeds", stelt een zegsvrouw. "Ze zijn niet transparant en controleerbaar genoeg. Dat is de afgelopen twee jaar nog niet veranderd.''

De commotie over het hertellen van de stemmen begrijpt het ministerie ook niet goed. "Eén van de grote bezwaren tegen de stemmachines was juist dat het niet mogelijk was om stemmen opnieuw te tellen als er twijfel was over de uitslag." De zegsvrouw beaamt dat het wellicht wat omslachtig is. "Maar dat is een consequentie waar wij mee kunnen leven."

In verscheidene gemeenten moest de afgelopen dagen worden besloten tot een hertelling omdat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan op stembureaus of omdat er fouten waren gemaakt bij het tellen van de uitgebrachte stemmen. Het kabinet besloot ruim twee jaar geleden de stemcomputers af te schaffen omdat experts de betrouwbaarheid van de apparaten in twijfel trokken.

Verdachte moord uit 1997 opgepakt

Een 35-jarige man is vandaag in Servië aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de 19-jarige Berhane Haile in 1997. Wandelaars troffen het lichaam van het slachtoffer 30 augustus 1997 aan in het Kralingse Bos in Rotterdam. Justitie heeft om de uitlevering van de verdachte verzocht, meldt de politie vandaag.

Haile was door geweld om het leven gekomen. De avond voor de moord had Haile in een café aan de Oostkousdijk onenigheid gehad met een aantal mannen, onder wie de nu aangehouden verdachte. Nadat het slachtoffer het café had verlaten, is niets meer van hem vernomen.

Ruim drie maanden na de dood van Haile arresteerde de politie twee mannen. De politie kon hun betrokkenheid bij de dood van de man destijds echter onvoldoende hard maken.

De nu aangehouden man woonde destijds in Rotterdam. Op de dag van het misdrijf verliet hij Nederland echter spoorslags, vermoedelijk naar Servië. De aanhouding volgt op nieuwe informatie en een daarop volgend opsporingsonderzoek. De politie zet het onderzoek voort.

Mollema niet in Parijs-Nice

Bauke Mollema moet Parijs-Nice aan zich voorbij laten gaan. De renner van Rabobank is getroffen door een virusinfectie, waardoor het voor hem niet mogelijk is om aan deze meerdaagse wedstrijd deel te nemen. Koos Moerenhout zal hem vervangen.

Parijs-Nice was voor Mollema een belangrijke graadmeter, aangezien hij zich in de Ruta del Sol ook al op een positieve manier wist te onderscheiden. De ploegarts van Rabobank denkt dat de renner komende week alweer kan trainen.

Het is echter nog niet bekend wanneer Mollema weer in wedstrijdverband in actie zal komen.

Emanuelson heeft genoeg van de bank

Urby Emanuelson is niet tevreden met zijn huidige rol bij Ajax. De 23-jarige speler zit al een aantal weken op de bank en begint langzaam maar zeker aan zijn toekomst te denken.

"Ik heb het erg moeilijk," liet Emanuelson weten. "Cristian Eriksen doet het natuurlijk goed, maar het is moeilijk voor mij om telkens op de bank plaats te nemen. Misschien zijn er wel clubs geïnteresseerd en kan Ajax een mooi bedrag voor mij ontvangen. Maar daar weet ik op dit moment niets van."

Emanuelson zou zijn carrière graag in Spanje voort willen zetten. Ook de Premier League zou een optie zijn, maar volgens de middenvelder zou de Primera División hem beter liggen. "Het zijn twee competities waarin ik graag zou willen spelen. De Serie A is voor mij te verdedigend, terwijl in de Bundesliga te fysiek wordt gespeeld."

De overeenkomst tussen Ajax en Emanuelson loopt nog door tot medio 2011. Sinds 2004 kwam de speler 146 keer in actie en was goed voor veertien doelpunten.

'PSV sprak met zaakwaarnemer Reynolds'

Volgens het Schotse medium Daily Express is PSV in de markt voor Mark Reynolds. De verdediger van Motherwell kan naar verluidt voor ruim zes ton naar een andere club verkassen.

Volgens de Britse krant stuurde PSV onlangs afgevaardigden naar Motherwell, die daar met de zaakwaarnemer van Reynolds spraken. De achterhoedespeler weet van de interesse en wacht geduldig af.

De 22-jarige verdediger, die enkele seizoenen geleden ook in de belangstelling van Glasgow Rangers stond, staat na dit seizoen voor nog één seizoen onder contract bij Motherwell.

Reynolds heeft zijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken en heeft in een eerder stadium aangegeven graag aan het grotere werk te willen ruiken. Motherwell kan aankomende zomer de kans aangrijpen om nog geld voor Reynolds te vangen.

Naast PSV zouden ook Blackburn Rovers, Coventry City en Fulham op de loer liggen. De Eindhovenaren zouden al sinds 2006 op het vinkentouw zitten. Destijds werd Reynolds gevolgd op het EK onder-19.

Dubbelslag Cuche op afdaling

Didier Cuche heeft vanmiddag de wereldbeker op de afdaling bij de mannen gepakt. De Zwitser won de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Kvitfjell en is met nog een wedstrijd te gaan niet meer in te halen.

Cuche bleef vanmiddag Aksel Lund Svindal 0,47 seconden voor. Olympisch kampioen Didier Defago kwam niet verder dan de twaalfde plaats.

Met de winst neemt de Zwitser revanche voor zijn slechte Olympische Spelen in Vancouver. Cuche, die zijn vijfde overwinning dit seizoen pakte, wist in Canada geen enkele medaille te halen.

Been baalt van vroegtijdig vertrek talenten

Anderhalve week geleden liet bondscoach Bert van Marwijk weten het positief te vinden dat Nederlands talent zo snel mogelijk naar het buitenland moet vertrekken. Mario Been, trainer van Feyenoord, kan zich niet helemaal in deze mening vinden.

"Vreemd, dat soort uitspraken hoort de bondscoach niet te doen," liet Been in een reactie weten. Volgens hem zouden Nederlandse talenten er goed aan doen om eerst in de Eredivisie te rijpen. "Ik begrijp wel wat hij (Van Marwijk, red.) ermee wil zeggen, maar die talenten moeten ook goed genoeg zijn om aan spelen toe te komen. Hoe vaak hebben we niet meegemaakt dat zo'n jongen bij een buitenlandse club zit te verpieteren."

Leroy Fer, Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum zouden Feyenoord komende zomer kunnen verlaten. Been is van mening dat het trio nog even moet blijven, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. "Laten we hopen dat wij onze talenten lang bij ons kunnen houden."

Man week met overleden moeder in huis

Een 34-jarige man uit Hoensbroek heeft een week lang met zijn dode moeder in huis geleefd. De politie vond het stoffelijk overschot van de 69-jarige vrouw gisteren in een woning aan de Rector Nelissenstraat. De man is aangehouden, liet de politie vandaag weten.

De zoon, die bij zijn moeder in huis woonde, meldde het overlijden van de vrouw pas gisterenmiddag bij de politie. De politie sluit een misdrijf niet uit, maar kon vanwege het onderzoek niet veel meer kwijt over de zaak.

Kleuter van school getrapt om lesbische ouders

Een kleuter uit de Amerikaanse staat Colorado is volgend schooljaar niet meer welkom op school. De school is er namelijk achtergekomen dat de ouders van het kind geen man en vrouw zijn, maar vrouw en vrouw.

De Sacred Heart of Jesus Catholic School heeft de lesbische ouders verboden zich in te schrijven voor het volgende schooljaar en dat ze op zoek moeten naar een andere school. Het bisdom van Denver heeft gisteren in een verklaring gezegd dat de ouders 'leven in open onenigheid met de katholieke leer'.

Volgens de verklaring wordt er van leerlingen van katholieke scholen verwacht dat hun ouders zich aan het beleid van de kerk en de school houden. Het aarsbisdom heeft laten weten dat kinderen van homoseksuele ouders op katholieke scholen voor verwarring kunnen zorgen.

Lichaam aangetroffen na woningbrand Utrecht

Na een kleine brand in een woning in Utrecht is vandaag een overleden persoon aangetroffen, zo meldt een politiewoordvoerder. Wie deze persoon is, wat de doodsoorzaak is en wat de oorzaak is van de brand, is nog onduidelijk.

De brand vond plaats in een woning aan de Azaleastraat. Op het moment dat de brandweer de woning binnenging om het vuur te blussen, was de brand al uit. Wel werd het lichaam aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak.

Burgemeesters willen stemcomputer terug

De Nederlandse burgemeesters willen zo snel mogelijk af van het stemmen met een rood potlood. Zij pleiten ervoor zo snel mogelijk weer stemcomputers in te voeren bij verkiezingen. Een woordvoerder van het Genootschap van Burgemeesters heeft een bericht daarover in het AD van vandaag bevestigd.

"Het stemmen met een rood potlood is bijzonder omslachtig en er worden veel fouten gemaakt", stelt hij. In verscheidene gemeenten moest de afgelopen dagen worden besloten tot een hertelling omdat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan op stembureaus of omdat er fouten waren gemaakt bij het tellen van de uitgebrachte stemmen.

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen brak eerder deze week al een lans voor het herinvoeren van de stemcomputers. Het kabinet besloot ruim twee jaar geleden de stemcomputers af te schaffen omdat experts de betrouwbaarheid van de apparaten in twijfel trokken.

Van Calker vroeg voor de Spelen om mentalcoach

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver heeft bobsleeër Edwin van Calker aangedrongen op mentale begeleiding. De Bob en Slee Bond Nederland ging niet in op dit verzoek, zo zegt Van Calker vandaag in het NRC Handelsblad.

De stuurman sluit niet uit dat begeleiding van een sportpsycholoog had kunnen voorkomen dat hij zich terugtrok als piloot van de Nederlandse viermansbob. Van Calker liet weten dat hij de afdaling niet beheerste en zichzelf niet in staat achtte de bob te besturen.

Het gebrek aan vertrouwen kwam mede door een eerdere crash in Vancouver. Een jaar voor de Spelen voelde Van Calker zich al niet goed op de olympische baan. Hij beseft nu dat deze ervaring in zijn achterhoofd heeft meegespeeld in zijn besluit.

Door het besluit van Van Calker kwamen vlaggendrager Timothy Beck en Arnold van Calker helemaal niet in actie op de Spelen. Sybren Jansma kwam nog wel in actie op de tweemansbob. Samen met Edwin van Calker bereikten zij een teleurstellende veertiende plaats.

Van Calker in actie ©Novum/AP

[WB] Nederlands succes in B-groepen

Rhian Ket is er in geslaagd om vandaag op de 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Erfurt de snelste tijd neer te zetten. De schaatser van APPM legde de kilometer af in een tijd van 1:11,01. Hiermee bleef hij Denis Koezin, die tweede werd, bijna een halve seconde voor.

Ook bij de 1.000 meter in voor vrouwen was er een klein Nederlands succesje. Sophie Nijman reed de kilometer in een tijd van 1:19,02 en pakte daarmee de tweede plaats. De winst ging naar Rebekah Bradford, die de afstand in 1:18,91 voltooide.

Puber schiet in eigen scrotum

Een zeventienjarige jongen uit het Amerikaanse Vallejo voelt zich vast behoorlijk kloten. De puber heeft zich donderdagavond in zijn eigen testikels geschoten.

Volgens de politie kwam de arme jongen strompelend het plaatselijke ziekenhuis binnengelopen. De bewust onbekend gebleven knul bleek een schotwond te hebben aan zijn zaakje.

Het vuurwapen waarmee de jongen zichzelf probeerde te ontmannen wordt echter nog steeds vermist. Of deze ooit nog boven water komt is nog onzeker. De knul weigert namelijk mee te werken.

Ajax vreest weersomstandigheden

In Amsterdam houden ze momenteel constant de meteorologische berichtgevingen in de gaten. De prognose dat er vandaag veel regen en mogelijk sneeuw valt kan er toe leiden dat het duel tussen Sparta en Ajax van morgen wordt afgelast. In dat geval mist sterspeler Luis Suárez het treffen met PSV.

Suárez is normaal gesproken geschorst voor het duel met Sparta dat voor morgenmiddag om 12:30 uur op de kalander staat. Echter bij een afgelasting schuift de schorsing een wedstrijd door. Mocht het duel doorgaan dan missen de Amsterdammers ook Timothy Atouba en Rasmus Lindgren. Sparta zal het vermoedelijk moeten doen zonder Nathan Rutjes en Emmanuel Bokaye.

[NK] R. Olde Heuvel wint 500 meter

Remco Olde Heuvel heeft de 500 meter voor mannen gewonnen tijdens het Nederlands kampioenschap allround in het Thialf in Heerenveen. Met een tijd van 35,97 bleef hij als enige onder de 36 seconden.

Robbert de Rijk werd met een tijd van 36,89 tweede. Van de allrounders was Koen Verweij de beste. Zijn tijd van 36,95 was goed voor de derde tijd.

Later vandaag rijden de mannen de 5.000 meter.

Uitslag 500 meter

# Naam Tijd
1 Remco Olde Heuvel 35,97
2 Robbert de Rijk 36,89
3 Koen Verweij 36,98
4 Tim Roelofsen 37,02
5 Wouter Olde Heuvel 37,08
6 Bram Smallenbroek 37,08
7 Rienk Nauta 37,09
8 Ted-Jan Bloemen 37,17

[WB] Nesbitt meldt zich af voor 1.000 meter

Christine Nesbitt doet vandaag niet mee aan de wereldbekerwedstrijden sprint in Erfurt. De olympisch kampioene op de 1.000 meter heeft zich afgemeld, vanwege ziekte. Het is nog niet duidelijk of de Canadese morgen wel in actie komt.

Nesbitt gaat momenteel aan de leiding in het klassement op de wereldbeker. Het verschil met de huidige nummer twee, Annette Gerritsen, bedraagt momenteel 195 punten. Mocht de Canadese schaatsster dit weekend niet meer op het ijs verschijnen, dan is het voor onze landgenote mogelijk om de leiding over te nemen.

Gerritsen moet er dan wel voor zorgen dat ze de twee 1.000 meter van dit weekend op haar naam schrijft. Volgende week volgt dan de finale van de wereldbeker in Heerenveen.

AGOVV gaat in 2013 voor titel in Jupiler League

Als het aan Jan Artz, directeur van AGOVV Apeldoorn, ligt, dan gaan de Apeldoorners in 2013 meestrijden om de titel in de Jupiler League. Dit seizoen doet de formatie van trainer John van den Brom het uitstekend en kan het in de top vijf finishen.

"Het eerste elftal is bepalend, dat is ons vlaggeschip. De stad Apeldoorn en deze regio hebben naar mijn mening veel potentie. Het zou prachtig zijn als we in 2013, wanneer de club honderd jaar bestaat, mee kunnen strijden om de titel in de Jupiler League", vertelde Artz tegenover Omroep Gelderland.

"Ik ben hier gehaald om het commerciële gedeelte op poten te zetten en er is nu zoveel vertrouwen dat ik ook een technische functie heb aangenomen. En dat valt goed te combineren, dan werk ik maar vijftig uur of meer. Dat doe ik graag voor deze prachtige club, waarvoor ik als jochie van negen al speelde."

Artz is derhalve erg ambitieus. AGOVV, dat in 2004 weer toetrad tot het betaald voetbal, staat momenteel vijfde. Onder trainer Van den Brom is de club tot grote hoogte gestegen.

Zaalvoetbal brak Van Beukering mede op

Gisteren werd bekend gemaakt dat Jhon van Beukering en De Graafschap per direct uit elkaar zijn gegaan. Toen was er nog geen duidelijkheid omtrent de reden van deze maatregel. Omroep Gelderland denkt nu te weten waar het probleem ligt.

Van Beukering zou namelijk deel hebben genomen aan een zaalvoetbalwedstrijd, terwijl hij voor De Graafschap niet kon spelen, vanwege een blessure aan zijn knie. Toch zou dit niet de enige reden zijn. "Het is een optelsom, maar verder kan ik niks zeggen", liet Leen Looyen, directeur voetbalzaken van de Superboeren, weten.

De clubleiding van De Graafschap wil in elk geval niks bevestigen en ook Van Beukering houdt zijn lippen stijf op elkaar.

[NK] Kroon wint 500 meter

De eerste afstand voor vrouwen bij het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen, de 500 meter, is gewonnen door Ingeborg Kroon. Kroon kwam tot een tijd van 40,16.

Rosa Pater eindigde verrassend achter Kroon als tweede in een tijd van 40,19, wat een nieuw persoonlijk record betekende. Annice Das eindigde als derde in 40,27 net voor Elma de Vries.

Later vandaag rijden de vrouwen ook nog de 3.000 meter.

Uitslag 500 meter

# Naam Tijd
1 Ingeborg Kroon 40,16
2 Rosa Pater 40,19
3 Anice Das 40,27
4 Elma de Vries 40,29
5 Marrit Leenstra 40,55
6 Maren van Spronsen 40,65
7 Jorien Voorhuis 40,66
8 Brecht Kramer 40,68

Miljoen voor schadevergoedingen misbruik kerk

Verzekeraar Aegon betaalt in totaal maximaal één miljoen euro aan schadevergoeding aan mensen die voor het jaar 2000 seksueel misbruikt zijn door een geestelijke van de katholieke kerk. De verzekeraar en de kerk zijn dat overeengekomen in 2006, zo heeft een woordvoerster van Aegon vandaag bevestigd.

Die afspraak werd gemaakt na een slepend conflict over een claim na seksueel misbruik door een priester. De kerk had al vele jaren een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Aegon en wilde de claim daarop verhalen. Aegon vond dat de wa-verzekering daarvoor niet was bedoeld en dat seksueel misbruik nooit onder de dekking van de polis kan vallen. Om een einde te maken aan de discussie werd in 2006 een compromis bereikt.

Inmiddels is in de verzekeringswereld seksueel misbruik expliciet uitgesloten van de dekking van de polis, aldus de woordvoerster van Aegon. De kerk heeft sinds het geschil geen wa-verzekering meer bij Aegon.

Uitslagen Jupiler League speelronde 30

Dit weekend werd in de Jupiler League de 30e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende maandag.

Het bleef dit weekend ongemeen spannend in de strijd om de plaatsen twee en drie. sc Cambuur Leeuwarden slaagde er namelijk in om de topper tegen FC Zwolle met 3-0 te winnen. Go Ahead Eagles, de naaste concurrent van de ploeg uit Friesland, verloor haar wedstrijd met 2-1 van FC Dordrecht. Hierdoor hebben beide ploegen nu evenveel punten, maar sc Cambuur speelde een wedstrijd minder.

FC Dordrecht kwam na een klein half uur op voorsprong door een doelpunt van Kalisse. Vervolgens duurde het tot de 60e minuut voor Go Ahead Eagles wat terug kon doen. Suk was verantwoordelijk voor de gelijkmaker, maar de punten zouden uiteindelijk toch mee naar Dordrecht gaan. In de slotfase kregen de bezoekers namelijk een penalty, die door Zeefuik tot doelpunt werd gepromoveerd.

sc Cambuur Leeuwarden kwam pas in de tweede helft op stoom. Na bijna een uur spelen opende van der Heide de score. Daarna duurde het tot de laatste vijf minuten van de wedstrijd voor de thuisploeg er in slaagde om het verschil groter te maken. Eerst was het de beurt aan Diaz, waarna De Visscher voor het slotakkoord tekende. FC Zwolle beëindigde het duel overigens met tien man. In de 45e minuut ontving Lopes namelijk een rode kaart.

Zowel sc Cambuur Leeuwarden als Go Ahead Eagles hebben nu zeven punten achterstand op koploper De Graafschap, dat dit weekend niet in actie kwam.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Volendam RBC Roosendaal 3-3
BV Veendam FC Omniworld afgelast
AGOVV MVV 5-1
Fortuna Sittard Telstar 2-0
Go Ahead Eagles FC Dordrecht 1-2
SC Cambuur FC Zwolle 3-0
FC Eindhoven FC Emmen 1-2
FC Den Bosch Helmond Sport 2-1
Excelsior FC Oss 4-4


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Graafschap 28 18 6 4 60 56-23
2 Go Ahead Eagles 28 15 8 5 53 45-22
3 SC Cambuur 27 15 8 4 53 58-40
4 FC Zwolle 29 15 6 8 51 44-32
5 Excelsior 28 14 5 9 47 55-40
6 AGOVV 27 13 8 6 47 51-37
7 Helmond Sport 28 13 5 10 44 56-45
8 FC Den Bosch 29 11 10 8 43 53-42
9 RBC Roosendaal 29 10 8 11 38 37-43
10 FC Dordrecht 27 11 3 13 36 47-45
11 MVV 28 10 6 12 36 45-55
12 FC Eindhoven 28 10 5 13 35 50-61
13 BV Veendam 25 8 8 9 32 37-36
14 FC Volendam 28 6 11 11 29 49-59
15 FC Omniworld 27 8 5 14 29 30-48
16 FC Emmen 27 7 5 15 26 36-61
17 Fortuna Sittard 29 6 7 16 25 26-47
18 Telstar 28 6 5 17 23 35-52
19 FC Oss 26 3 9 14 18 33-55


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Voskamp Helmond Sport 19
2 Caracciolo FC Den Bosch 17
3 Plet Telstar 16
4 de Vries sc Cambuur Leeuwarden 15
5 Ars RBC Roosendaal 14
6 Chadli AGOVV Apeldoorn 13
= Gomez MVV 13


Programma volgende week:

Datum Thuis Uit
20:00 Helmond Sport Fortuna Sittard
20:00 MVV FC Eindhoven
20:00 RBC Roosendaal FC Emmen
20:00 Telstar Excelsior
20:00 FC Zwolle AGOVV
20:00 FC Omniworld Go Ahead Eagles
20:00 FC Dordrecht FC Oss
20:00 FC Den Bosch FC Volendam
20:00 De Graafschap SC Cambuur

Belgische zwartspaarders komen tot inkeer

Het aantal Belgische zwartspaarders dat gebruik maakt van een fiscale inkeerregeling is de laatste maanden fors toegenomen. In de eerste twee maanden van dit jaar meldden 371 Belgen hun verzwegen banktegoed aan bij de fiscus. Over het hele vorig jaar waren dat er maar 45 en in 2008 60, aldus Belgische media vandaag.

De toename is het gevolg van het steeds verder afbrokkelend bankgeheim in belastingparadijzen als Zwitserland en Liechtenstein. Wie in België van de inkeerregeling gebruik maakt, moet een boete betalen tot 25 procent van het totale bedrag. De Belgische belastingdienst profiteert van de ontwikkeling. De eerste twee maanden van dit jaar was er al een meevaller van minstens 33 miljoen euro, zegt een woordvoerder.

'Vaak verkeerde diagnose kindermishandeling'

In de helft van de onderzoeken naar kindermishandeling en misbruik is door jeugdzorg, artsen of justitie een dubieuze diagnose gesteld. Dat zegt forensisch arts bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de onderzoeken heeft bekeken, Rob Bilo vandaag in het radioprogramma Argos.

Het tekortschieten van de duiding van mogelijk letsel zou ertoe leiden dat kindermishandeling over het hoofd wordt gezien of in andere gevallen onterecht wordt vastgesteld. Gevolg hiervan is weer dat mensen onterecht worden veroordeeld of onterecht vrij rondlopen.

Naar schatting worden jaarlijks tussen de honderd- en honderdzestigduizend kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Van hen hebben er circa twintigduizend te maken met fysiek geweld en vijfduizend met seksueel misbruik. Bilo beoordeelt dagelijks voor het NFI onderzoek van verschillende instanties naar mogelijk mishandelde kinderen. "Als het gaat om duiding van lichamelijk letsel, kun je bij een op de twee gevallen toch je twijfels hebben", zegt hij.

Hoogleraar kindermishandeling aan de Vrije Universiteit Amsterdam Francien Lamers, de oprichter van een van de vijf kinder- en jeugdtraumacentra in Nederland, vertelt dat de kinderen die het centrum bezoeken bijna nooit door een dokter zijn gezien. "Als het een of twee procent is, is het veel." Als er al lichamelijk onderzoek plaatsvindt, dan gebeurt het daarbij volgens haar vaak niet op de juiste wijze.

Volgens Lamers zijn hulpverleners, vaak maatschappelijk werkers, onvoldoende geschoold om een goede diagnose te stellen. Rob Bilo denkt dat hetzelfde geldt voor huisartsen en kinderartsen. "Een hulpverlener die niet medisch geschoold is, moet geen uitspraken doen over lichamelijke afwijkingen. Dat gebeurt wel en baart mij ernstige zorgen. Medische gegevens moeten door een medicus beoordeeld worden en niet door een maatschappelijk werker", zegt Bilo.

Noorse tanker gekaapt

Een Noorse tanker met 21 bemanningsleden is gisteren voor de kust van Madagascar gekaapt door Somalische piraten. Dit heeft de eigenaar van de tanker, het bedrijf Th. Broevigtank in Oslo, vandaag bekendgemaakt.

De bemanning van de UBT Ocean bestaat uit Birmezen. De tanker werd onderweg van de Verenigde Arabische Emiraten naar Tanzania door piraten geënterd. Sindsdien is niets meer van het schip vernomen.

Sprintlegende Shimizu stopt met schaatsen

Voormalig Japans olympisch schaatskampioen Hiroyasu Shimizu stopt per direct met schaatsen. De 36-jaar oude Shimizu won tijdens de Olympische Spelen van 1998 in Nagano een gouden medaille op de 500 meter. Shimizu reed als eerste schaatser onder de 35 seconden op de halve kilometer.

De Japanner heeft besloten te stoppen nadat het hem niet was gelukt een plaats te veroveren in het Japans olympisch team voor Vancouver. In Nagano won de Japanner, naast zijn gouden medaille, brons op de kilometer. Vier jaar later in Salt Lake City behaalde hij zilver op de 500 meter. Hij heeft vier keer het wereldrecord op de 500 meter aangescherpt en won 34 wedstrijden op de 500 meter in het wereldbekercircuit.

Vonn pakt ook wereldbeker op afdaling

Lindsey Vonn heeft de wereldbeker op de afdaling gepakt. De Amerikaanse skiester won de afdaling in Crans Montana vanmorgen en verzekerde zich daarmee van de eindzege.

Op de afdaling is Vonn nauwelijks te verslaan. Van de zes wereldbekerwedstrijden dit seizoen won ze er vijf. Bovendien pakte ze vorig jaar de wereldtitel en twee weken geleden werd ze in Vancouver olympisch kampioene op de afdaling.

Overigens hadden de skiesters vanmorgen aanvankelijk slecht zicht en daarnaast stond er veel wind. Het weer verbeterde echter en dat had als gevolg dat de nummers 32, 35 en 42 van de startlijst (Johanna Schnarf, Marianne Abderhalden en Marusa Ferk) tweede, derde en vierde werden.

Gisteren wist Vonn ook al de eindzege in de wereldbeker op de supercombinatie veilig te stellen.

CD: Yeasayer - Odd Blood

De band Yeasayer uit New York verraste in 2007 met een heerlijk album, All Hour Cymbals. Een ode aan de jaren zeventig leek het wel, volgepropt met invloeden die van heinde en verre vandaan gehaald waren. Zelf beschreven ze hun geluid van "Middle Eastern-psych-snap-gospel" wat zoveel betekent als dat het experimentele pop met progressieve psychedelica vermengt en het aftoeft met wereldmuziek. Alsof dat nog niet genoeg was gaan de heren nu een stapje verder op het tweede wapenfeit: Odd Blood. Kort door de bocht komt het er op neer dat de focus een decennium is verschoven. De psychedelische jaren zeventig hebben plaats gemaakt voor jaren tachtig pop waarin de synthesizers en electronica de vlag dragen.

Yeasayer - Odd Blood

Onrust om 'chemtrails' boven Brabant

Een deel van de bevolking van Brabant is sinds gisteren in de ban van een bijzonder schouwspel. Tussen elf en twaalf uur gisterochtend zagen veel inwoners van Den Bosch en Zaltbommel cirkelvormige, witte sporen van vliegtuigen in de lucht. Volgens sommige ooggetuigen waren deze zogeheten 'contrails' of 'chemtrails' volgens doemdenkers te vreemd om door wat voor vliegtuig dan ook te kunnen zijn veroorzaakt.

Het bleef echter niet bij enkele maffe strepen alleen. Een ooggetuige uit Zaltbommel beweert te hebben gezien hoe een vliegtuig een streep trok, ineens stopte, achteruit vloog en vervolgens in het niets oploste. Direct na het schouwspel zou er veel militair vliegverkeer in de lucht zijn geweest.

Een Bossche getuige spreekt van 'vreemde rondingen'. "In eerste instantie dachten wij: Oh... da's van een vliegtuig. Maar langzaam dreven ze weg en werden groter", aldus H.V. "Dus moesten ze kleiner zijn toen ze ontstonden en da's verdomde klein, zelfs voor de meest geavanceerde straaljager. Er was tijdens en kort erna veel legerluchtvaartactiviteit, viel ons op. Ook waren er geen hoorbare straaljagergeluiden zoals meestal het geval is."

Ene B.N. uit Zaltbommel heeft hetzelfde gezien. Deze persoon beweert een vliegtuig te zien die een telkens onderbroken spoor trekt. "Een paar seconden later zie ik dit vliegtuig van het ene op het andere moment verdwijnen...foetsie....!??", vraagt N. zich af. "Een strak blauwe lucht... beide vliegtuigen zeer goed waarneembaar. Ik ben er nog confuus door... echt, ik kijk al een 2 jaartjes zeer bewust naar wat er allemaal in de lucht zich voltrekt, maar dit kan gewoon niet...."

Balkenende houdt ons nog steeds onder de duim!
Voor enkele foto's van dit schouwspel, klik hier

Geen toekomst meer voor Castro bij Roda JC

Bram Castro mag van zijn werkgever Roda JC uitkijken naar een nieuwe club, zo meldt het Algemeen Dagblad. Het contract van de sluitpost wordt niet verlengd.

Castro is sinds enkele weken tweede keus in het Kerkraadse doel. Sinds kort is Premeslaw Tyton de eerste doelman en de Pool maakte tot dusverre een uitstekende indruk onder de Kerkraadse lat.

Ook Morten Skoubo vertrekt bij de club van oefenmeester Harm van Veldhoven. De blessuregevoelige aanvaller is echter nog wel zeker van emplooi komend seizoen, daar hij wordt gehuurd van FC Utrecht.

De van Anderlecht gehuurde Arnold Kruiswijk wil Roda graag behouden, maar de Limburgers zijn niet de enige kapers op de kust. Kruiswijk maakte onlangs echter duidelijk dat hij in de voorbereiding op het volgende seizoen voor zijn kans wil gaan bij Anderlecht.

Vierduizendste 'GTST' trekt 1,6 miljoen kijkers

Iets meer dan 1,6 miljoen kijkers zagen gisteren de vierduizendste aflevering van 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. De langstlopende soap van Nederland wist hiermee zo'n 300.000 kijkers meer te trekken dan normaal. De jubileumaflevering betrof een dubbele aflevering.

"'Goede Tijden, Slechte Tijden' is al bijna twintig jaar en vierduizend afleveringen de backbone van RTL 4 op doordeweekse avonden", laat RTL4-programmadirecteur Erland Galjaard weten. "Het is in Nederland volstrekt uniek dat een serie al zo lang zo populair is en dat is een heel groot compliment voor de makers en de acteurs door de jaren heen."

In 2007 haalde de soap voor het eerst minder dan een miljoen kijkers. Daarop besloot de soap een heel nieuwe familie te introduceren, meer buitenscènes te draaien en mocht er meer bloot worden getoond. Dat bleek te helpen.

Vierduizendste 'GTST' trekt 1,6 miljoen kijkers (foto: Novum) 

Drugs tussen Nederlandse bloemen

Britse criminelen hebben twee jaar lang cannabis tussen bloemen uit Nederland gesmokkeld. In totaal ging het om 88 transporten, met een omgerekende waarde van 70 miljoen euro. Op het hoogtepunt van de smokkel werd er 250 kilo per week vanuit Nederland verzonden.

Na een politieonderzoek van veertien maanden, waarbij ook undercover werd gewerkt, kon de drugsbende worden opgerold. De bendeleiders bekenden schuld aan drugssmokkel naar de havens van Hull en Essex, waar de drugs door de douane werden geloodst en werden opgeslagen in Surrey en Londen.

Dat het de bende financieel voor de wind ging, blijkt uit het feit dat men 60.000 pond was vergeten en later beschimmeld terug vond in een ondergrondse kluis in een garage.

CD: Daniel Lohues - Allennig IV

De Drentse zanger Daniël Lohues zou je kunnen kennen van de band Skik ('Op Fietse'). Deze band is al lange tijd onzichtbaar (laatste optreden oktober 2006) en dus kwam leadzanger Lohues met een soloproject. In de Allennig-reeks behandelt de zanger alle seizoenen. In Allennig I, II en III waren respectievelijk de winter, de lente en de zomer aan de beurt. Nu is de Drent terug met het vierde deel, Allennig IV, dat staat voor de herfst.

Schutter Pentagon had psychische problemen

De zwaarbewapende man die donderdag op bewakers schoot bij het ministerie van Defensie nabij Washington, kampte al jaren met psychische problemen. Zijn ouders hadden de autoriteiten enkele weken geleden gewaarschuwd dat hij onstabiel was en misschien een wapen in zijn bezit had, berichtten Amerikaanse media gisteren.

De 36-jarige John Patrick Bedell verwondde twee agenten tijdens zijn actie bij het Pentagon. De dader overleed nadat een toegesnelde bewaker hem in het hoofd had geschoten. Bedell heeft op internet meerdere malen uitgehaald naar de regering. Een man met de naam JPatrickBedell noemt de regering een criminele macht die persoonlijke vrijheden vernietigt.

De autoriteiten maakten bekend dat hij hoogstwaarschijnlijk alleen handelde. De familie van Bedell laat weten er kapot van te zijn en wijt het incident aan zijn mentale gesteldheid en niet aan zijn karakter.

Rujano slaat dubbelslag in Langkawi

Josè Rujano heeft in de Ronde van Langkawi voor een dubbelslag gezorgd. De renner van ISD - Neri won de zesde en voorlaatste rit en greep meteen ook de leiding in het klassement.

Rujano was in de etappe van vandaag, van Putajaya naar Genting Highlands over 102 kilometer, de beste klimmer. Hij had bij de meet een voorsprong van iets meer dan twee minuten op de nummer twee, de Zuid-Koreaan Hyo Suk Gong. Hossein Askari uit Iran kwam als de nummer drie over de meet.

De ronde van Langkawi eindigt vandaag in Dataran Merdeka.

Man opgepakt voor luisteren rapmuziek

In Australië, het land van de bizarre wetten, is het luisteren naar rapmuziek blijkbaar illegaal. Een negentienjarige jongen is er gearresteerd voor het luisteren naar rap in zijn auto.

Nathan Michael Wilkie stond onlangs voor een supermarkt in Timboon te wachten op zijn moeder. Om de tijd te doden, luisterde hij in zijn auto naar de oorverdovende klanken van ene Kid Selzy, een ondergrondse rapper. Vervolgens tikte de politie op zijn raampje en werd hij in de boeien geslagen.

De politie vond de muziek van de rapper aanstootgevend en vrouwonvriendelijk. Vooral de tekst 'Shut your fucking mouth bitch, fucking motherfucker' kon volgens de agenten niet door de beugel. Toen Wilkie ook nog begon te schelden dat de politie nuttig politiewerk moest doen, werd hij gearresteerd.

De rechtszaak zal dienen op 11 juni. Wilkie heeft in elk geval een belangrijk iemand achter zich staan. Niemand minder dan rapper Kid Selzy zelf neemt het voor hem op. Hij vindt het belastinggeldverspilling dat de rechters hier tijd aan gaan besteden.

Wigger
Thijs woont blijkbaar in Australië tegenwoordig

Maaskant langer trainer NAC Breda

Robert Maaskant heeft zijn verbintenis als coach van NAC Breda verlengt tot medio 2013. De 41-jarige Maaskant heeft daarnaast van het bestuur van de club uit Breda de opdracht gekregen om het elftal te verjongen.

"We gaan werken aan de opbouw van een elftal. Daarom hebben we voor een termijn van drie jaar gekozen. NAC en ik passen goed bij elkaar. De koers die NAC heeft uitgestippeld, is dezelfde koers als ik wil varen met de manier van spelen. We zijn een goede match met elkaar," aldus Maaskant die sinds februari 2008 hoofdtrainer is in Breda.

Earnest Stewart, technisch directeur bij NAC, is blij met de contractverlenging. "Wij zijn zeer tevreden met het werk dat Robert bij ons verricht. We wilden attractiever voetbal, meer avondjes NAC en we zijn daarin vooruitgegaan."

'Mildere straffen wegens crisis'

Rechters leggen vanwege de economische crisis geregeld lagere straffen op om te voorkomen dat de veroordeelden hun baan kwijtraken. Dat zegt de Arnhemse strafrechter Margo Somsen, die ook verbonden is aan de Raad voor de Rechtspraak, vandaag in het AD.

De strafmatiging komt voor bij minder grote zaken, zoals heling, mishandeling en verkeersovertredingen. Veelal worden in dit soort zaken onvoorwaardelijke celstraffen tot maximaal een jaar of invordering van het rijbewijs opgelegd.

Een rechter houdt bij de bepaling van de strafmaat volgens Somsen echter altijd rekening met de persoonlijke omstandigheden van een verdachte en vanwege de economische crisis komt het nu geregeld voor dat een rechter de straf zo aanpast dat iemand zijn baan niet verliest. "In deze tijd is werk nu eenmaal een groot goed. Neem je bijvoorbeeld het rijbewijs van een vrachtwagenchauffeur af of moet hij een tijd zitten, dan kan dat enorme gevolgen hebben."

Squasher Anjema naar finale Montreal

Laurens Jan Anjema is doorgedrongen tot de eindstrijd van de Midtown Sanctuaire Open 2010 in het Canadese Montreal. De als derde geplaatste Hagenaar versloeg de hoger aangeslagen Adrian Grant (2) in vier games.

De 27-jarige Anjema begon goed aan zijn partij tegen zijn Engelse tegenstander, die op de mondiale ranglijst de tiende plaats inneemt. De linkshandige squasher, zelf de nummer vijftien van de wereld, won de eerste game met gemak (11-5) en trok ook het tweede bedrijf (11-8) naar zich toe. Hoewel hij daarna moest toestaan dat Grant het initiatief overnam in game drie (7-11), raakte de vijfvoudig Nederlands kampioen niet in paniek. Hij herpakte zichzelf en klaarde de klus vervolgens vakkundig (11-6). De partij duurde 72 minuten.

In de finale van het PSA 4 Star toernooi moet Anjema het wederom opnemen tegen een Engelsman. Na Tom Richards (kwartfinales) en Adrian Grant (halve finales) is nu Daryl Selby zijn tegenstander. De als vierde ingeschaalde Selby, inmiddels opgeklommen tot positie twaalf op de PSA World Ranking, had in zijn halve finale partij eveneens vier games nodig om zich te ontdoen van de Canadees Shahier Razik (7). Het werd 11-8, 11-4, 7-11 en 11-5 (88 minuten).

Voor Anjema is het al weer de 22e keer dat hij de climax bereikt van een proftoernooi op de PSA World Tour. De Nederlander was tot nu toe acht keer succesvol. Selby won eveneens acht proftitels, maar had daar slechts elf finales voor nodig. Beide squashers speelden twee keer eerder tegen elkaar in het internationale circuit. In november moest Anjema in de halve finales van de Dutch Open Squash 2009 opgeven tegen de latere winnaar. Ruim een week later was hij voldoende hersteld van zijn opgelopen knieblessure om Selby met 3-1 te verslaan tijdens de PSA Masters 2009 in India.

Leefbaar Almere niet om tafel met PVV

Leefbaar Almere gaat overmorgen niet praten met de PVV over het vormen van een college. Dat zei lijsttrekker van Leefbaar Almere Frits Huis vandaag op Radio 1. Huis weigert zijn excuses aan te bieden voor uitspraken die hij zou hebben gedaan, zoals PVV-fractievoorzitter in Almere Raymond de Roon wel had geëist.

De Roon heeft alle andere partijen uitgenodigd om maandag te komen praten over het vormen van een college. De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij met negen zetels.

De Roon wil maandag een 'verkennend gesprek' hebben met de andere partijen, maar Leefbaar Almere is alleen welkom als lijsttrekker Frits Huis eerst zijn excuses aanbiedt. Huis zou het programma van de PVV hebben betiteld als dat van 'bruinhemden', oftewel nazi's.

Volgens Huis is De Roon echter een spelletje aan het spelen. Hij vindt het vreemd dat hij wordt afgerekend op een uitspraak, terwijl de PVV volgens hem geregeld beledigende uitspraken doet.

Huis verwacht niet dat de PVV erin slaagt partijen te vinden die met de partij een college willen vormen. Volgens Huis zullen onder meer de discriminerende teksten in het programma van de PVV voor problemen zorgen. "Maar je weet het maar nooit in de politiek."

De PvdA, dat een zetel minder haalde dan de PVV in Almere, heeft voor de verkiezingen aangegeven geen college met de PVV te willen vormen.

Stewardess uit vliegtuig gevallen

In Australië heeft een stewardess een hachelijk avontuur overleefd. De vrouw is uit een vliegtuig gevallen dat zich klaarmaakte om op te stijgen.

De stewardess wilde de deur van het vliegtuig sluiten toen dit wilde opstijgen vanaf het vliegveld van Yulara. Ze struikelde echter en kukelde naar beneden. Drie meter lager kwam ze op de taxibaan terecht.

"Alle passagiers zaten al in het vliegtuig toen de stewardess de deuren ging sluiten", laat politiecommisaris Bob Harrison in een reactie weten. "Beneden was een personeelslid de verrolbare trap, die tegen het vliegtuig stond, aan het weghalen. De stewardess verloor haar evenwicht en viel, met hoofd eerst, drie meter lager op de taxibaan."

De stewardess kan het gelukkig nog navertellen. Ze is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Mediaverbod spelers Inter

Wesley Sneijder houdt in Italië voorlopig een mediastop. Voorzitter Massimo Moratti van Internazionale gaf de spelers van de club een spreekverbod.

"En ik ben solidair met mijn ploeggenoten", aldus Sneijder. "Er is de laatste tijd een hoop heisa rondom de club." De afgelopen tijd incasseerde Inter nogal veel gele en rode kaarten. "Op deze manier hoopt de clubleiding dat de storm een beetje gaat liggen", besloot de international.

HantuchovŠ naar halve finales Monterrey

Daniela Hantuchová heeft de halve finales bereikt van het WTA-toernooi in het Mexicaanse Monterrey. De Slowaakse, als tweede geplaatst, versloeg de Amerikaanse Vania King met 2-6, 6-2 en 6-1.

Daniela Hantuchová treft in de halve eindstrijd haar landgenote Dominika Cibulková. De andere halve finale gaat tussen Anastasija Sevastova uit Letland en de als derde geplaatste Russin Anastasia Pavljoetsjenkova.

Winkels betrapt op verkoop gebruikte slipjes

Hoewel er bij iedere lingeriewinkel of textielboer wel een bordje hangt dat gedragen ondergoed niet kan worden geruild, blijkt niet iedere winkel zich daaraan te houden. De zender NBC heeft onderzoek gedaan naar de hygiëne van de ondergoedverkopers, met een schokkende ontdekking. Ondanks dat het onderzoek in de Verenigde Staten is gehouden, is er weinig fantasie voor nodig dat ook in ons land gebruikt ondergoed wordt aangeboden.

De verslaggevers reisden voor hun onderzoek af naar de Amerikaanse staat New Jersey, waar ze bij verschillende lingeriezaken duur ondergoed kochten. Na aankoop werden alle prijskaartjes verwijderd en de slipjes gemerkt met een merkstift. Daarnaast werden er met behulp van babyolie vieze vlekken op gemaakt.

Een week later ging men terug naar de winkels waar de lingerie werd aangeschaft. Ondanks alle verwijderde prijskaartjes en de vlekken, werd het ondergoed bij alle acht winkels zonder pardon retour genomen en werd het volledige bedrag teruggegeven. Sterker nog, de meeste slipjes werden direct voorzien van een nieuw prijskaartje en teruggehangen in het kledingrek.


Alberto Stegeman had het niet beter kunnen doen...

 

Nog meer terug in de tijd

Het lijkt opzet maar het is puur toeval, ik heb nog een site gevonden waar iets leuks te doen is met betrekking tot geschiedenis.

Het Amerikaanse blad Populair Science, zeg maar net zoiets als de KIJK of de QUEST maar dan veel ouder heeft met behulp van Google hun complete archief van tijdschrift artikelen online gezet.

Voer een zoekterm en in lezen maar, erg gaaf om te zien hoe ze in het verleden over de toekomst dachten.

Aerts: "Als we blijven knokken, komt het goed"

Willem II beleeft een zwaar seizoen. De Tilburgers verloren zaterdagavond opnieuw met 3-2 in Almelo van Heracles. Doelman Maikel Aerts gaf teleurgesteld een intervieuw aan Eredivisie Live.

"Het heeft niet zo mogen zijn. De bal moest net zo goed vallen bij een paar situaties in de slotfase van de wedstrijd, maar dan valt die net verkeerd. We hebben gevochten voor dat we waard waren," zo vervolgde hij. "In de eerste helft hadden we het moeilijk en net voor rust krijg je een klote goal tegen en ook vlak na rust. Of er meer in zat? Ik vond Heracles in de eerste helft sterker en met een beetje meer geluk kun je misschien nog gelijkspelen," zo vervolgde de goalie.

"In degradatiegevaar moet je knokken en dat heb ik in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden wel gezien. Als we dat blijven doen, dan komt het goed," besloot de doelman.

Everton wil Donovan langer houden

Landon Donovan wordt momenteel door Everton gehuurd van LA Galaxy, maar hij moet deze maand terugkeren naar de club uit de Verenigde Staten. Everton wil de Amerikaanse middenvelder echter langer houden.

"Ik wil Landon graag houden en de geluiden in Amerika zijn dat het misschien gaat lukken. Volgens mij wil ook Landon blijven. Alle partijen lijken dus voor te zijn," aldus Everton-manager David Moyes vandaag op een persconferentie.

Begin dit jaar maakte Donovan voor tien weken de overstap naar Everton omdat de competitie in de Verenigde Staten stilligt. "'Ik denk dat mijn collega bij LA Galaxy zal zeggen dat voor Landon de beste WK-voorbereiding bij zijn ploeg is. Ze willen hem terug en we zullen hun wensen respecteren. Maar als we hem kunnen houden, zou dat mooi zijn. Zo niet, dat heb ik daar begrip voor, " besloot Moyes.

Dvd: Ghost Whisperer seizoen vier

In deze populaire dramaserie is de dood soms een nieuw begin, en Melinda weet dat als geen ander. Melinda kan vanaf haar jeugd geesten zien. In The Ghost Whisperer helpt ze dan ook geesten die op aarde vast blijken te zitten. Het is vaak zo dat niet alleen de mensen die achter zijn gebleven zaken moeten afsluiten voor hun gevoel, maar geesten moeten dat ook voordat ze door kunnen met hun leven ergens anders.

Canada past volkslied niet aan

De Canadese regering heeft gisteren besloten het volkslied 'O Canada', dat op de Olympische Spelen in Vancouver veelvuldig klonk, met rust te laten. Dat heeft een regeringswoordvoerder laten weten, meldden Canadese media.

In de Canadese troonrede opperde de conservatieve regering van premier Stephen Harper afgelopen week de hymne te veranderen. Het gaat om een zinsnede waar Canada vaderlandsliefde oproept of afdwingt bij "al haar zonen". Harper wilde een landelijke discussie aanzwengelen over een nieuwe zinsnede, waarbij de dochters niet zouden worden uitgesloten in de variant "bij ons". Dit zou gebeurd zijn op advies van een vrouwelijke senator.

"We hebben de Canadezen aangeboden om zich uit te spreken over het onderwerp en dat hebben zij luid en duidelijk gedaan", zo stelde de zegsman. "De overgrote meerderheid wil het onderwerp niet aansnijden. De regering gaat daarom niet over tot verandering van het volkslied."

Medewerkers van premier Harper bezweren dat in de oorspronkelijke Engelstalige versie van 1908 ook helemaal geen 'zonen' voorkomen en wilden terugkeren naar de originele versie die "neutraal van geslacht" zou zijn. Afgelopen dagen werd er veelvuldig op radio en tv gepraat over de kwestie. Velen vonden het voorstel ronduit belachelijk en wilden niet dat er aan nationale symbolen en tradities werd getornd.

De Liberalen, die in de oppositie zitten, noemden het voorstel een trucje dat bewees dat de Conservatieven niet echt werk maken van vrouwenrechten.

NVU gaat aan beeldvorming werken

De extreemrechtse Nederlandse Volksunie, NVU, wil de beeldvorming van de partij naar de kiezers toe verbeteren. Dat heeft de partij besloten na de voor de NVU teleurstellend verlopen gemeenteraadsverkiezingen.

In geen van de vier gemeenten waarin de volkspartij meedeed, te weten Arnhem, Nijmegen, Heerlen en Overbetuwe, lukte het een raadszetel te bemachtigen. Sterker nog, er werd in de betreffende gemeentes niet eens een procent van de stemmen behaald.

Voor de partij reden een andere koers te varen. Hoe de beeldvorming exact veranderd gaat worden, is nog niet bekend. Eerst volgt een evaluatie waarna een werkgroep van de partij zich over de kwestie gaat buigen.

'Bos vindt Balkenende slechte premier'

Voormalig vicepremier Wouter Bos (PvdA) vindt Jan Peter Balkenende geen goede minister-president. Volgens Bos ligt het niet drie keer aan de ander als iemand drie keer een kabinet laat vallen. Dat heeft hij gezegd in een interview met het AD.

Bos zegt op persoonlijk vlak geen aversie te hebben tegen Balkenende. "Integendeel. We hebben lang samengewerkt. Er waren veel meningsverschillen, maar dat komt omdat we allebei van een andere partij zijn."

De voormalig vicepremier sluit nieuwe samenwerking met het CDA in de toekomst niet uit, zoals eerder wel werd gesuggereerd. "Maar als het uit is met je vriendinnetje, moet je er toch ook even niet aan denken haar weer te zien?"

Tunnelgraafster nog steeds op vrije voeten

De vrouw die die zich zelf twee weken geleden wist te bevrijden uit de gevangenis in Breda, door een tunnel naar buiten te graven met een lepel, is nog steeds op vrije voeten, zo meldt de Telegraaf. De 35-jarige vrouw moest een celstraf van acht jaar uitzitten omdat ze in 2006 haar schoonzus naar het leven had gestaan.

Er wordt onverminderd door gezocht naar de vrouw die afkomstig is uit Limbricht, Limburg. Woordvoerder van het Landelijk Parket, Wim de Bruin: "Wij gaan er vanuit dat ze op een dag weer binnen zit."

De ontsnapte vrouw zou volgens eerdere berichten van Justitie niet vuurgevaarlijk zijn en geen bedreiging vormen voor de samenleving. Hoewel er reeds maatregelen zijn genomen om de gevangenis veiliger te maken, wil niemand zeggen welke maatregelen er genomen zijn.

Mogelijke doorstart voor Fokker

Fokker gaat ruim veertien jaar na het faillissement van de Nederlandse vliegtuigbouwer een doorstart maken. Dat melden verschillende media vandaag. De doorstart is gebaseerd op de Fokker 100, waarvan een nieuw prototype, de XF100, wordt gebouwd.

Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zou volgende week bekendmaken dat ze twintig miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van het vliegtuig. Ondernemer Jaap Rosen Jacobsen werkt onder de naam Rekkof, Fokker achterstevoren gespeld, aan de doorstart. Inmiddels heet het bedrijf, dat gevestigd is op Schiphol-Oost, Next Generation Aircraft.

De bedoeling is volgens een woordvoerder dat het vliegtuig schoner en zuiniger wordt en minder geluidsdruk geeft. Hiertoe moet in anderhalf jaar tijd een bestaande Fokker 100 worden omgebouwd. Een compleet nieuw vliegtuig bouwen draagt meer risico's met zich mee. Als dit toestel af is en onder meer nieuwe technologie, motoren en interieur aan boord heeft, dan wil het bedrijf ermee orders binnenhalen.

Het bedrijf moet nog wel groen licht krijgen vanuit Brussel. Het eerste vliegtuig moet in 2015 klaar zijn. Om de nieuwe Fokker een succes te maken moeten tijdens en vlak na de ontwikkeling ervan minstens veertig toestellen worden besteld.

Wenger staat nog steeds achter uitspraken over Shawcross

Arsenal-coach Arsène Wenger vindt de tackle van Ryan Shawcross, die Aaron Ramsey een zware blessure bezorgde, nog altijd onacceptabel en zet zijn standpunt door middel van een uitleg kracht bij.

"Ik bewonder een geweldige, technische tackle net zoveel als een creatieve pass. Een tackle is een vorm van kunst op zich. Het betekent dat je altijd oog hebt voor de bal, nooit met een opgeheven been en dat je in de tackle al voor een pass kunt zorgen", aldus Wenger.

"Met je ogen gesloten erin komen, is te fysiek. Dat wil niet zeggen dat je daarmee iemand opzettelijk wil blesseren, maar er is wel gevaar. We hebben een aantal spelers in de Premier League die goed kunnen tackelen, maar er zitten er ook een paar tussen die dat niet kunnen. Dat betekent echter niet dat zo iemand de intentie heeft een been te breken."

"Het is niet Arsenal tegen de rest van de wereld. Wat ik hierover zeg, geldt net zo goed voor spelers van Arsenal. Al het andere wat over dit onderwerp wordt gezegd is onnodige controverse. Ik zie niet in hoe dat het voetbal of Aaron Ramsey kan helpen," besloot de Fransman.

Lara wil haar punten verbeteren

We vroegen het ons al af, waarom is de naam 'Tomb Raider' uit de titel van de laatst aangekondigde Lara-game? Dat is nu duidelijker geworden, want Lara is niet meer de Lara die we kennen van desbetreffende reeks.

Het spel Lara Croft and the Guardian of Light is namelijk een soort arcadespel geworden, compleet met highscores en wel. Je zult Lara alleen van een vast camerastandpunt zien, namelijk van bovenaf, dus geen close ups voor de fans meer. Wel zijn de bekende pistolen terug, Lara schiet weer met twee pistolen om haar puntenaantal te verbeteren.

In dit avontuur zal Lara op zoek moeten gaan naar de Mirror of Smoke, een spiegel waar meer mensen in geïnteresseerd zijn. Uit de spiegel is ook nog een boosaardige geest gekomen, dus Lara kan alle hulp gebruiken die er is. Die krijgt ze in de vorm van Totec, een afstammeling van de mayas, die zich gespecialiseerd heeft in speerwerpen. Het spel heeft dan ook de nodige puzzels die alleen op te lossen zijn door slim gebruik te maken van beide personages. Je kunt bijvoorbeeld Totec een speer in de muur laten werpen, zodat Lara verder kan klimmen. Je kunt beide personages zelf besturen, maar mocht iemand mee willen doen, dan kan hij de besturing van een van de twee overnemen.

Wat vind je ervan? Ben je blij dat ze eens wat anders gaan doen met Lara of had je liever een nieuwe Tomb Raider gezien?

Lara Croft and the Guardian of Light Lara Croft and the Guardian of Light

Lara Croft and the Guardian of LightLara Croft and the Guardian of Light

Lara Croft and the Guardian of LightLara Croft and the Guardian of Light

Noordelijke vuisten slaan erop los

Tecmo Koei Europe en NSP hebben vandaag aangekondigd dat de klassieker Fist of the North Star in europa zal uitkomen en een hoop geweld met zich mee zal brengen.

Het verhaal gaat over de mensen op aarde, die tenauwerdood een nuclaire holocaust hebben overleefd. De overlevenden groeperen zich in kleine nederzettingen en proberen te overleven met alle kleine dingen die ze nog hebben. In de grauwe wildernis zitten er bendes die het op die nederzettingen hebben gemunt, maar die nederzettingen worden verdedigd door de mystierieuze Kenshiro.

Kenshiro is een gevechtsspecialist die zichzelf de gebruiker van de "Divine Fist of the Nort Star" mag noemen, met deze techniek en ook nog eens zeven vreemde littekens op zijn borst beschermt hij de onschuldigen.

Enkele features uit de game zijn;

- Bruikbare omgeving, gebruik je omgeving om het kapot te maken of om juist de bendes uit te schakelen.
- Vecht tegen meerdere vijanden tegelijk, word sterker en laat krachtige aanvallen op ze los.
- Verkrijg verschillende vechttechnieken waarmee je vijanden in een klap kan verpulveren.
- Verborgen vechters die je vrijspeelt door de game te spelen.
- Verschillende verhalen en scenario's voor elk karakter


Hieronder alvast enkele screens van de game.

Fistfistfistfist fist fist


Redknapp: "Crouch kan op WK supersub of superstarter zijn"

Als het aan Tottenham Hotspur-coach Harry Redknapp ligt, gaat zijn speler Peter Crouch met Engeland mee naar het WK in Zuid-Afrika. Dit meldt The Daily Mail.

"Hij kan voor Engeland een supersub of een superstarter zijn. Ik denk dat hij tot beide in staat is. Hij zal doelpunten maken als hij in de basis staat of als hij van de bank komt", zo meent de coach van de Londense club.

"Hij is een goede allround-speler en zijn doelpuntenlijst bij Engeland is uitstekend. Hij is nu een must voor de nationale ploeg en als hij staat te popelen om een basisplaats, kan ik me dat goed voorstellen", zo vervolgde Redknapp.

"Ik vond het geweldig Crouchy te zien en zijn doelpunten voor Engeland te maken. Je krijgt van Crouch altijd een eerlijke prestatie te zien, daarbij is hij ook als mens een fantastisch persoon. Hij laat je nooit in de steek en weet de klus altijd te klaren."

Van Nistelrooy gaf HiguaŪn ketchup-advies

Ruud van Nistelrooy heeft in zijn tijd bij Real Madrid Gonzalo Higuaín een wijs advies meegegeven. De Argentijn leek voor dit jaar achter Cristiano Ronaldo en Karim Benzema weinig speeltijd weggelegd, maar ondertussen heeft hij in de Primera Division toch al zestien doelpunten gemaakt.

"Ruud vertelde me dat doelpunten net als ketchup zijn. Zelfs als je heel hard je best doet, komt het er soms niet uit. En dan opeens komen ze allemaal tegelijk," zei Higuaín in La Sexta. De Argentijn was afgelopen woensdag in de oefeninterland van zijn land tegen Duitsland (0-1 winst) nog succesvol. Voor meer lessen van Van Nistelrooy zal hij nu naar de telefoon moeten grijpen, want de Nederlandse spits verruilde in de winterstop Real voor Hamburger SV.

Bruggink zegeviert in Bremen

Springruiter Gert-Jan Bruggink heeft het kampioenschap van Bremen op zijn naam geschreven. Bruggink bleef met zijn merrie Andrea foutloos en zette met 34,86 seconden ook de beste tijd neer. Met deze overwinning verdiende Bruggink 6600 euro.

De Nieuw-Zeelandse Samantha MacIntosh werd met Loxley 38 tweede op bijna een seconde achterstand van de 28-jarige Bruggink. Janne-Friederike Meyer uit Duitsland en Chika's Way werden derde.

Behalve Bruggink kwamen er nog drie Nederlanders in actie. Jurgen Stenfert greep met BMC Octavia net naast het podium. Ook Marc Houtzager bleef foutloos, maar kreeg wegens een tijdsoverschrijding toch een strafpunt waardoor hij met Opium VS zesde werd. Jeroen Dubbeldam eindigde pas op een twaalfde plaats nadat hij met zijn paard BMC Van Grunsven Simon een springfout maakte.

Senna: "HRT niet helemaal kansloos"

Bruno Senna is er van overtuigd dat het HRT F1 Team het goed kan gaan doen in de Formule 1. Om de bolides op tijd gereed te hebben voor de eerste race in Bahrein zijn er wel enkele compromissen gedaan. De eerste meters van HRT zullen in de vrije trainingen van de eerste Grand Prix gereden gaan worden.

"Het zal jullie niet verbazen dat ik wel de nodige problemen verwacht. We hebben de auto nog niet kunnen testen dus de Grand Prix van Bahrein wordt voor ons een test, vermomd als Grand Prix-weekend," zei Senna in een column op Motorsport-magazin.com. "Om de auto op tijd klaar te krijgen hebben we compromissen moeten sluiten. Zo is een aantal onderdelen van de wielophanging gemaakt van staal, in plaats van koolstofvezel. Daardoor weegt de auto twintig kilo meer dan we zouden willen."

De Braziliaan acht zijn team niet helemaal kansloos, dankzij de bolide die door Dallara gebouwd is. "De data zien er veelbelovend uit. Vergeet niet dat Virgin en Lotus tijdens het testen maar een seconde sneller waren dan een goede GP2-auto. Dallara bouwt die GP2-chassis', en we weten van de data dat onze auto in elk geval van meet af aan twee volle seconden sneller moet kunnen zijn dan een GP2. Van daaruit kunnen we hem verder ontwikkelen."

Senna hoopt dat de ervaren krachten Geoff Willis, Colin Kolles en Jacky Eeckeleartde auto snel beter kunnen maken. "Zij zijn de talenten in ons team. Als we hard werken kunnen we misschien af en toe een punt pakken. Ik denk dat we in staat zijn om het beste nieuwe team te worden."

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.