FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 april 2006

Nieuwe info en screenshots Maelstrom

Codemasters heeft vijf nieuwe screenshots en info over de speelbare facties vrijgegeven van haar aankomende RTS Maelstrom. Maelstrom wordt ontwikkeld door de developers van Perimeter, een titel die redelijk goed ontvangen werd. Elke factie in Maelstrom zal grote onderlinge verschillen kennen, de kenmerken van de Remnants, Ascension en de Hai-Genti kun je hieronder vinden.


The Remnants

* Led by ex-US military General James Buchanan, take charge with the heroic Remnants, as you modify your units on the fly to deal with the situation.
* Use stealth to infiltrate enemy lines, and guerrilla tactics to devise lethal traps involving napalm, proximity mines, bomb cluster chains and devastating nuclear weapons.
* Turn enemy units against their masters, as you hack into and control the Ascension's ruthless transforming tech, the Mechamorphs.

The Ascension

* Dominate with the insidious Ascension, headed by Arlan Khan, as you command the all-powerful Mechmorphs with their transforming technology.
* Fear no one with your advanced technology and shielded units, with their laser weaponry, cryogen rays and orbital weapon platforms, which strike down death from above.
* It's not just the Ascension's weaponry that can transform; if you need to relocate your base or buildings, these too can be transformed and moved on.

The Hai-Genti

* Attack the human factions as you command the full strike force of the invading Hai-Genti.
* Take on an altogether alien strategy and you fire down spores from the skies to grow an army of vicious bloodthirsty beasts.
* Launch surprise attacks and tear the humans limb from limb to feed your ravenous spores, the literal hearts of your campaign.
* Sacrifice your own units to produce even more vicious and deadly mutated monsters. After all, they're only fodder for the cause.

PC gamers kunnen vanaf eind september de virtuele slagvelden gaan bestormen in Maelstrom.





Zestal scans Bioshock

Bioshock is de spirituele opvolger van System Shock en is momenteel in ontwikkeling bij Irrational Games; van Bioshock zijn een zestal nieuwe scans verschenen. Bioshock zal een first person action-adventure zijn met een horrorsetting. De engine waarvan gebruik wordt gemaakt is een sterk aangepaste Unreal engine. De screenshots zijn van de Xbox 360 versie welke kort voor de PC versie zal verschijnen.

BioShock zal zich afspelen in de vroege jaren '60 en de hoofdpersoon zal zich na een vliegtuigcrash in het midden van de oceaan bevinden (Nee, niet op een eiland met een mysterieus monster). Na een aantal gebeurtenissen bevind je je in een onderwater complex uit de jaren '40 genaamd Rapture. Rapture was bedoeld als een utopia maar is gefaald.

Bioshock zal zich grotendeels afspelen in Rapture en je zal het grootste deel van de tijd bezig zijn met de bewoners bevechten. De game heeft ook RPG elementen welke zich zullen uiten in skill upgrades voor betere wapens, psychische krachten en zelfs een crafting systeem waarmee je nieuwe wapens en items kunt maken. De game komt in 2007 voor PC, Xbox 360 en mogelijk voor de PlayStation 3.

Update
Op verzoek van de uitgever zijn de scans verwijderd.

Michaelsen wint eerste etappe Tour de Georgia

De eerste etappe van de Tour de Georgia is gewonnen door Lars Michaelsen. De Deen van CSC bleef in de eindsprint de Amerikaan Fred Rodriguez voor.

De Tour de Georgia begon met de langste etappe van Augusta naar Macon. In deze rit van ruim 207 kilometer ontsnapte pas na 100 kilometer een kopgroep van vier man (Aaron Olson, Dan Bowman, Neil Shirley en Jackson Stewart). Zij kregen al gauw een voorsprong van 11 minuten, maar deze zou al snel slinken door toedoen van Discovery-Channel Phonak, Davitamon-Lotto en Toyota United.

In de plaatselijke ronde (met helling) in Macon was het peloton weer compleet. Er volgden nog enige verwoede uitvalspogingen, maar ook deze waren tevergeefs, waardoor men op kon maken voor een eindsprint. Hier bleek Lars Michaelsen de sterkste. Fred Rodriguez en Caleb Manion werden respectievelijk tweede en derde. Morgen verdedigt Michaelsen zijn rood-gele leiderstrui in een vrij vlakke etappe over 187 kilometer.

High-res screenshot Black Buccaneer

Uitgever/ontwikkelaar 10Tacle Studios heeft een high-res screenshot uitgegeven van haar aankomende action/adventure Black Buccaneer. Black Buccaneer gaat over de avonturen van een jonge piraat genaamd Francis Blade welke na een schipbreuk aanspoelt op een mysterieus eiland. Op het eiland schuilt hij in een grot alwaar hij een amulet vindt. Hij doet het amulet aan en smeedt een duistere alliantie. Francis wordt verbonden aan de Black Buccaneer, een vervloekte piraat met voodoo-krachten. In de achttien levels die de game rijk is ga jij op schattenjacht en kom je ondertussen veel puzzels, gevechten en platform-actie tegen.

Black Buccaneer verschijnt in het 3e kwartaal van dit jaar voor de PlayStation 2, de Xbox en de PC.



Derde Resident Evil film aangekondigd

Er komt een derde deel aan in de Resident Evil film-reeks en deze gaat Resident Evil: Extinction heten. De eerste twee films hebben ongeveer 231 miljoen dollar opgebracht en dit is dus goed genoeg om een vervolg te maken.

De opnames voor de nieuwe film beginnen volgende maand en zullen plaats vinden in Mexico. Jill Valentine, gespeeld door Sienna Guillory, zal in het derde deel ook weer terug komen. Dit keer zal de film niet geregisseerd worden door Paul W.S. Anderson (bekend van Aliens vs. Predator), maar door Russel Mulcahy (bekend van de muziekvideo's van Duran Duran en Highlander). Het script is echter wel geschreven door Anderson. Wanneer de film precies zal uitkomen is nog niet bekend.



Sienna Guillory in Resident Evil: Apocalypse

Voetbal: Uitslag AC Milan - FC Barcelona

Icoon Champions LeagueFC Barcelona heeft de eerste halve finale-wedstrijd in de Champions League gewonnen. In San Siro waren de Catalanen met 1-0 te sterk voor AC Milan. Ludovic Giuly was verantwoordelijk voor het enige doelpunt in de wedstrijd.

Bij AC Milan ontbrak voor aanvang van de wedstrijd Filippo Inzaghi. De spits van de Milanese ploeg had nog steeds te maken met koorts. Hierdoor was het voor hem niet mogelijk om te spelen. Als vervanger werd Alberto Gilardino ingezet. Ook FC Barcelona zag een aantal spelers afhaken. Zo waren Henrik Larsson, Lionel Messi en Deco niet van de partij. De eerste twee zijn nog altijd geblesseerd en laatstgenoemde zat een schorsing uit. Rafael Márquez en Thiago Motta keerden weer terug van blessures en konden weer spelen.

Gedurende de eerste 45 minuten hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Het eerste wapenfeit was, na bijna een kwartier spelen, afkomstig van AC Milan. Na een corner raakte Gilardino met een harde trap de paal. Even later kreeg Shevchenko een geweldige kans. Ruim zeven minuten later kreeg ook FC Barcelona zijn eerste kans: Samuel Eto'o schoot recht in de handen van doelman Dida. Na een overtreding van Puyol, hij kreeg geel, kreeg AC Milan een vrije trap. Deze werd genomen door Pirlo en hij miste het doel op een haar na. Niet veel later kregen de Italianen via Gilardino een geweldige kans, maar de speler werd afgevlagd vanwege buitenspel. Vlak voor rust kreeg Eto'o nog een kans, maar hij schoot hoog over.

In de tweede helft kreeg Gilardino al vrij snel een levensgrote kans, maar wederom had de aanvaller zijn vizier niet op scherp staan. Vlak daarna gaf Ronaldinho in de 57e minuut een briljante pass op Giuly die beheerst afrondde. AC Milan moest nu gaan komen en zette druk op de tegenstander. Serginho kreeg een kans voor de Italianen, maar hij schoot voorlangs. Na een counter van de mannen van Frank Rijkaard was het aan de andere kant bijna raak. Ronaldinho speelde zichzelf gedeeltelijk vrij, maar zijn schot kwam op de paal terecht. In de 80ste minuut kreeg Ambrosini een grote kans, maar hij schoot net voorlangs. Na een overtreding van Nesta op Ronaldinho kregen de Catalanen een vrije trap. De Braziliaan nam de vrije trap wederom zelf en schoot maar net over. Víctor Valdez anticipeerde in de 87ste na een schot van Maldini goed en voorkwam de gelijkmaker. Vlak voor tijd kreeg Kaká nog een grote kans, maar ook hij kreeg de bal niet in het net.

Over acht dagen staat de return in Spanje op het programma. FC Barcelona zal de voorsprong gaan verdedigen, dus AC Milan zal aan moeten vallen. Wie er als definitieve winnaar uit de strijd komt is volgende week bekend.

Meer voetbal- en sportnieuws lees je op FOK!sport.

Uitslag AC Milan - FC Barcelona

FC Barcelona heeft de eerste halve finale-wedstrijd in de Champions League gewonnen. In San Siro waren de Catalanen met 1-0 te sterk voor AC Milan. Ludovic Giuly was verantwoordelijk voor het enige doelpunt in de wedstrijd.

Bij AC Milan ontbrak voor aanvang van de wedstrijd Filippo Inzaghi. De spits van de Milanese ploeg had nog steeds te maken met koorts. Hierdoor was het voor hem niet mogelijk om te spelen. Als vervanger werd Alberto Gilardino ingezet. Ook FC Barcelona zag een aantal spelers afhaken. Zo waren Henrik Larsson, Lionel Messi en Deco niet van de partij. De eerste twee zijn nog altijd geblesseerd en laatstgenoemde zat een schorsing uit. Rafael Márquez en Thiago Motta keerden weer terug van blessures en konden weer spelen.

Gedurende de eerste 45 minuten hielden de ploegen elkaar in evenwicht. AC Milan speelde na het eerste fluitsignaal erg gegroepeerd, maar dat was ook de tactiek van de ploeg van Carlo Ancelotti. Het eerste wapenfeit was, na bijna een kwartier spelen, afkomstig van AC Milan. Na een corner raakte Gilardino met een harde trap de paal. Even later kreeg Shevchenko ook een geweldige kans. Op aangeven van Clarence Seedorf miste de aanvaller nipt. Ruim zeven minuten later kreeg ook FC Barcelona zijn eerste kans. Samuel Eto'o speelde zichzelf vrij, maar schoot recht in de handen van doelman Dida. Iniesta gaf na een half uur spelen een goede bal Giuly. De aanvaller kon het helaas niet afronden. Na een overtreding van Puyol, hij kreeg geel, kreeg AC Milan een vrije trap. Deze werd genomen door Pirlo en hij miste het doel op een haar na. Niet veel later kregen de Italianen via Gilardino een geweldige kans, maar de speler werd afgevlagd vanwege buitenspel. Vlak voor rust kreeg Eto'o nog een kans, maar hij schoot hoog over.

Beiden ploegen kwamen zonder gewisseld te hebben terug op het veld om met de tweede helft te beginnen. Gilardino kreeg al vrij snel een levensgrote kans, maar wederom had de aanvaller zijn vizier niet op scherp staan. Vlak daarna wisselden Giuly en Eto'o van positie wat al snel in een goal resulteerde. Ronaldinho gaf in de 57e minuut een briljante pass op de kleine Fransman die beheerst afrondde. AC Milan moest nu gaan komen en zette druk op de tegenstander. Serginho kreeg een kans voor de Italianen, maar hij schoot voorlangs. Na een counter van de mannen van Frank Rijkaard was het aan de andere kant bijna raak. Ronaldinho speelde zichzelf gedeeltelijk vrij, maar zijn schot kwam op de paal terecht. Ongeveer tien minuten later kwamen de Spanjaarden er weer goed uit. Iniesta kon de voorsprong van FC Barcelona echter niet uitbereiden. De Italiaanse ploeg kreeg het maar niet voor elkaar om te scoren. Ook Kaká kon zijn individuele actie niet in een doelpunt omzetten. Ancelotti moest risico's gaan nemen en bracht Cafu in voor Jaap Stam. Zodoende speelden de ploeg met drie spitsen. In de 80ste minuut kreeg Ambrosini een grote kans, maar hij schoot net voorlangs. Na een overtreding van Nesta op Ronaldinho kregen de Catalanen een vrije trap. De Braziliaan nam de vrije trap wederom zelf en schoot maar net over. Víctor Valdez anticipeerde in de 87ste na een schot van Maldini goed en voorkwam de gelijkmaker. Vlak voor tijd kreeg Kaká nog een grote kans, maar ook hij kreeg de bal niet in het net.

Over acht dagen staat de return in Spanje op het programma. FC Barcelona zal de voorsprong gaan verdedigen, dus AC Milan zal aan moeten vallen. Wie er als definitieve winnaar uit de strijd komt is volgende week bekend.

Karakteristieken

AC Milan - FC Barcelona
57' Giuly 0-1

Toeschouwers: 80.000
Scheidsrechter: Sars (Fra)
Geel: Nesta (AC Milan), Puyol, Oleguer (FC Barcelona)

Opstellingen:
AC Milan: Dida, Stam (Cafu/77), Kaladze, Nesta, Serginho, Gattuso (Ambrosini/74), Pirlo (Maldini/67), Kaká, Seedorf, Shevchenko, Gilardion

FC Barcelona: Víctor valdés, Oleguer, Puyol, Márquez, van Bronckhorst, van Bommel, Edmílson, Iniesta, Giuly (Belletti/71), Eto'o, Ronaldinho (López/89)

Hitsige mensen kijken op klinische sites

Icoon GezondheidHet lijkt erop dat dermatologische plaatjes op het web, oorspronkelijk bedoeld als verwijzingen voor artsen, tevens gebruikt worden voor ietwat onorthodoxere doeleinden. Onderzoek wijst uit dat ook mensen op zoek naar porno deze sites bezoeken.

De beheerders van een grote klinische site ontdekten dit misbruik doordat ze in de cijfers een sterke groei signaleerden bij plaatjes waarop de genitale gebieden afgebeeld zijn. Benieuwd naar de oorzaak van deze curieuze ontwikkeling zijn de beheerders gaan doorzoeken.

Van de meer dan 7800 dermatologische afbeeldingen op de website, bevatte 5,5 procent foto's van de genitale gebieden. Twaalf procent van de opgegeven zoekopdrachten zocht er echter naar. Tevens is er naar plaatjes met kinderen 48 procent vaker gezocht dan naar plaatjes waar volwassenen op staan.

De top 43 van de sites waar de bezoekers vandaan kwamen, de zogenaamde referring sites, bestond voor één vijfde uit pornografische of fetish-sites.

Bemanningslid Star Trek helpt homo's

Homo-icoontjeEen authentiek bemanningslid van de Enterprise is op aarde geland om homo-activisten in Amerika bij te staan. Mister Sulu, ofwel George Takei, helpt 33 boze homo's die door de VS reizen en daar negentien religieuze scholen bezoeken die afkeer tegen homoseksualiteit hebben.

De 68-jarige acteur zegt dat de "reis voor gelijkheid" in sommige opzichten hetzelfde moraal als de Starship Enterprise heeft. "Ze hebben moed en karakter getoond door te laten zien dat de meeste gelovige mensen geen extreme reactionairen zijn die afkeer hebben van gelijke rechten."

Takei speelde in drie tv-seizoenen en zes films van Star Trek.


Sulu ofwel George Takei

Crosby pakt leeftijdsrecord

Sidney Crosby zal zijn debuutseizoen in de NHL afsluiten met een record, een record dat waarschijnlijk lang stand zal houden. Hij zal namelijk de geschiedenisboeken ingaan als de jongste speler met 100 punten in een seizoen.

In een wedstrijd die de Pittsburgh Penguins met 6-1 van de New York Islanders wonnen assisteerde Crosby bij de 1-0, 3-1 en 4-1 van Andy Hilbert, Tomas Surovy en Ryan Malone, en kwam daarmee uit op 68 assists en 32 goals in dit seizoen. Met zijn achttien jaar en 253 dagen is hij de jongste speler ooit die 100 punten in een seizoen op zijn naam brengt. Bij de Penguins was eigenaar Mario Lemieux sinds het seizoen 1985-1986 de houder van het puntenrecord voor een eerstejaars speler, wat Crosby evenaarde en in de seizoensafsluiting nog kan verbreken.

In de NHL was Dave Hawerchuk van de Winnipeg Jets sinds het seizoen 1981-1982 de enige andere 18-jarige die de 100-puntengrens wist te bereiken in het seizoen direct nadat hij gedraft werd, en heeft met 103 punten het record in die categorie in handen. Wayne Gretzky scoorde 104 punten in zijn eerste jaar en deed dit ook direct na de draft. In dat seizoen, 1978-1979, speelden zijn Edmonton Oilers echter nog in de World Hockey Association, die het seizoen erop in de NHL opging.

Ondanks het record is het geenszins zeker dat Crosby de titel Rookie of the Year zal binnenhalen. Alexander Ovechkin van de Washington Capitals staat momenteel op 105 punten en is inmiddels favoriet voor de titel. Het absolute puntenrecord voor een eerstejaars in de NHL staat op naam van de Fin Teemu Selanne, die in het seizoen 1992-1993 voor de Winnipeg Jets 76 goals met 56 assists combineerde voor een totaal van 132 punten.


Sidney Crosby

Aanklachten wegens ontkennen holocaust

Icoon BuitenlandsIn Duitsland heeft justitie de Duitser Germar Rudolf en de Belg Siegfried Verbeke aangeklaagd omdat ze de holocaust ontkend zouden hebben. Op het ontkennen van de holocaust staat in Duitsland een maximale straf van vijf jaar.

Al in november leverde Nederland Verbeke uit aan Duitsland. De ontkenningen van de 41-jarige Rudolf en de 64-jarige Verbeke zouden herhaaldelijk op schrift en op het internet geplaatst zijn. Rudolf heeft een onderzoek gepubliceerd waarin hij beweert dat de nazi's geen joden hebben vergast in Auschwitz.

Nederlandse waterpolodames treffen wereldkampioen

De Nederlandse waterpolodames moeten het in september op het Europees Kampioenschap in Belgrado opnemen tegen wereldkampioen Hongarije, Servië en Montenegro en Spanje.

De groepswinnaar plaatst zich direct voor de halve finales. De nummers twee en drie van beide groepen spelen een play-off wedstrijd om een plaats bij de laatste vier.

De herenploeg moet het in de groepsfase opnemen tegen Rusland, Roemenië, Servië en Montenegro, Spanje en Slowakije.

Willem II na play-off in gesprek met Redan

Iwan Redan gaat na de play-offs om de tafel zitten met zijn club Willem II. Trainer Kees Zwamborn zou graag zien dat Redan ook volgend seizoen in Tilburg werkzaam is.

”Hij heeft nog een doorlopend contract. Als Moussa Dembele weggaat, dan zoeken we een spits die goed bij Redan past. Als alles achter de rug is, gaan we daar eens rustig over praten.”
Eerder dit seizoen moest Redan nog vertrekken bij Willem II, maar hij slaagde er niet in om een nieuwe club te vinden. De zaakwaarnemer van Redan, Edward Burleson, denkt niet dat Willem II zich al rijk moet rekenen dat zijn pupil blijft.

“In de winterstop wilde de club meewerken aan een vertrek. Er zijn afspraken gemaakt. Daarna heb ik niemand meer gehoord. Dus neem ik aan dat die afspraken nog steeds bestaan. Die jongen is door bepaalde mensen afgemaakt. Daar is hij niet op ingegaan. Hij heeft de draad zelf weer opgepakt. Maar er zijn zaken gebeurd waar hij niet zomaar overheen wil en kan stappen.”

Ryan Babel doorbreekt stilzwijgen

Ajax aanvaller Ryan Babel heeft zijn stilzwijgen doorbroken. Babel wilde lang niet met de pers praten omdat hij niet in de basis stond. Zondag tegen RKC Waalwijk stond hij weer eens een keer in de basis. Na het einde van de wedstrijd zei hij blij te zijn met de keuze van Blind.

"Ik wil ook graag bij Ajax blijven." Tevens zei hij bondscoach Van Basten gesproken te hebben over zijn positie bij het Nederlands elftal. "Van Basten heeft me gebeld en me verteld dat hij me in de gaten blijft houden."

Babel hoopt nu op wat meer speelminuten. "Eerst de voorronde van de Champions League halen en dan óf het WK óf EK."

Petr Cech gewoon tegen Liverpool

Petr Cech zal in de halve finale van de FA Cup tegen Liverpool gewoon onder de lat staan. De Tsjechische doelman raakte maandag geblesseerd in de gewonnen wedstrijd tegen Everton (3-0).

De doelman hield een diepe snee in zijn been over aan het moment dat ploeggenoot Gallas per ongeluk op zijn been stond. Cech denkt zelf zaterdag weer fit te zijn, ondanks de tien hechtingen.

Mocht Cech de wedstrijd tegen Liverpool alsnog niet halen, dan is er nog geen paniek bij Mourinho. De coach van Chelsea heeft altijd nog Carlo Cudicini achter de hand, die al eerder in het FA Cup toernooi bewees een uitstekende keeper te zijn.

Punten ronde 5

De databaseproblemen zijn opgelost, dus we kunnen de winnaars van ronde 5 aan het publiek tonen.

We gingen deze ronde weer naar de hoge puntenaantallen, met als weekwinnaar hetsjhokleek met 270 punten. Tweede werd icebliss met 262, gevolgd door BassieD met 226 punten. Hierdoor onderging de top drie een flinke gedaanteverandering: BassieD voert nu het klassement aan met 880 punten, gevolgd door de leider van de afgelopen vier ronden, Borrel met 872 punten. bartoloo komt de top drie binnenwandelen met 871 punten.

In de subleagues zien we opnieuw Scribbly winnen met 191 punten, voor Valkenswaard! met 170. Klassiekers en Il Mondo eindigden de ronde beiden met 168 punten. In het tussenklassement zien we Scribbly bovenaan staan met 854 punten, en heeft Klassiekers met 723 punten Boontje komt om zijn loontje ingehaald, die op 706 punten staan.

Voor de volgende ronde kan je nog wisselen tot 19 april 10:30 uur, dit later dan gewoonlijke tijdstip vanwege de databaseproblemen die pas vandaag werden opgelost. Hiervoor onze excuses.

Zwarte Duitser zwaargewond na mishandeling

Icoon MisdaadDuitsland is wederom opgeschrikt door racistisch geweld. In het stadje Potsdam is gisteren een uit Ethiopië afkomstige Duitser door twee tot nu toe nog onbekende personen zwaar mishandeld. De man liep ernstig hersenletsel op en verkeert nu in levensgevaar.

Toen de man er achter kwam dat hij aan zou worden gevallen, drukte hij op de opnameknop van zijn mobiele telefoon. De politie kon hierdoor die opname later terugluisteren, omdat ze hoopten meer informatie over de daders te vinden. Hieruit bleek het om racistisch geweld te gaan, omdat de daders de man onder andere uitscholden voor "vuile neger".

Met dank aan Meki voor de submit.

[Upd]Betreft Wielerpunten Ronde 5

De wielerpunten betreffende de Amstel Gold Race komen helaas ietsjes later dan jullie van ons gewend zijn.

Vanwege problemen met onze db geeft hij de punten aan de verkeerde wedstrijd. Onze excuses voor het ongemak en we hopen dat het morgen is verholpen.

Update

Allereerst onze excuses voor het ongemak. De punten van ronde 5 zullen vandaag worden doorgevoerd. Doordat dit vandaag pas is, zal de deadline voor het vastzetten van de teams worden verschoven naar morgenochtend half 11

Update

Eindelijk zijn de problemen opgelost, en jullie kunnen wisselen voor de volgende tot morgenochtend half 11, dus een half uur voor het départ fictif. Nogmaals, onze excuses voor het oponthoud.

Bayern heeft interesse in Kalou

Salomon Kalou staat volgens het Duitse voetbalblad Kicker in de belangstelling van Bayern München.

Een delegatie van de Duitse koploper bekeek de aanvaller van Feyenoord afgelopen zondag in het duel met RBC Roosendaal. Eerder toonden de Duitsers al belangstelling voor Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar. Kalou of Huntelaar moet de vervanger worden van Roy Makaay, die volgens de Spaanse krant Marca dichtbij een overgang naar Atletico Atlético Madrid is.

Situatie Uruzgan 'aanzienlijk verslechterd'

Icoon OorlogDe Afghaanse veiligheidssituatie, die al reden tot discussie was en zelfs leidde tot het ontslag van Boris Dittrich, is nu nog gevaarlijker. Het kabinet schrijft aan de tweede kamer dat de situatie in de afgelopen maanden "aanzienlijk verslechterd" is.

De geweldsstijging na de koude winter is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar dit jaar zijn er meer factoren die voor een nog gevaarlijkere situatie zorgen. De Taliban weet zich steeds beter te organiseren, en leert effectiever om te gaan met verbindingssystemen en wapens. De komst van een nieuwe gouverneur, die minister was tijdens de oude Taliban regering, "leidt hopelijk tot een beter bestuur", aldus het kabinet.

In Urugzan, waar nu enkele tientallen Nederlanders de komst van de 1400 Nederlandse militairen in augustus voorbereiden, dreigt nu zelfs een situatie waarin zowel het westen als ook het oosten van de provincie feitelijk in handen zijn van de Taliban. Ook in andere provincies stijgt hun invloed. Derhalve heeft Minister Kamp (defensie) besloten om onbemande verkenningsvliegtuigjes aan te schaffen die boven Uruzgan kunnen vliegen.

Ook de kosten voor deze missie zijn inmiddels fors gestegen. Het kabinet gaat er nu vanuit dat de hele operatie tussen de 380 en 410 miljoen euro gaat kosten. Dit is 90 tot 100 miljoen euro meer dan eerder was geraamd. GroenLinks wil zo snel mogelijk een spoeddebat met de ministers over de situatie.

Van Tornhout in belangstelling van NAC

Aanvaller Dieter van Tornhout kan op interesse rekenen van NAC Breda, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. De 21-jarige Belg staat onder contract bij Club Brugge en was dit seizoen uitgeleend aan Sparta.

Bij de club uit de Rotterdamse wijk Spangen pakte de aanvaller maar mondjesmaat zijn wedstrijden mee en er werd in maart dan ook van verdere samenwerking afgezien

Een nader te noemen Nederlandse club zou ook in de race zijn voor de fysiek sterke Van Tornhout. Zijn contract bij Club Brugge loopt door tot en met de zomer van 2007.

Monte Carlo: Nadal verslaat Clement

Rafael Nadal is zijn titelverdediging in Monte Carlo voortvarend begonnen. De Spanjaard was een maatje te groot voor Arnaud Clement. Voor Nikolai Davydenko en Marat Safin viel het doek.

Nadal won met 6-4 en 6-4 van Clement. Het was de eerste gravelwedstrijd van dit seizoen voor de Spanjaard en tevens een comeback na een voetblessure. Clement had aanvankelijk het betere van het spel, maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam Nadal in zijn ritme. De winnaar van Roland Garros ging uitermate goed om met zijn breakmogelijkheden: vijf kansen, vier breaks.

Erkende gravelbijter Guillermo Coria voldeed ook aan de verwachtingen: Mikhail Youzhny ging er met 6-3, 6-1 af. Echt goed speelde El Mago echter niet; wellicht was het vroege tijdstip hier debet aan. Carlos Moya overleefde geen mindere dag en moest het toernooi verlaten na een 6-3, 3-6, 6-1 nederlaag. Zoals zo vaak besliste Gonzalez het treffen met zijn sublieme forehand.

Het was vandaag trouwens bijltjesdag voor de Russen, want naast Youzhny moesten ook Marat Safin en Nikolai Davydenko een nederlaag incasseren. Safin maakte geen moment indruk in zijn woonplaats en zag zijn opponent Paul Henri Mathieu zegevieren met 6-0, 7-5. Al in de derde game sneuvelde Safins eerste racket. De uitschakeling van Davydenko is wellicht verrassender. Ondanks dat de nummer vijf van de plaatsingslijst één punt meer maakte tegen Robin Söderling, droop Davydenko af in drie sets.

Uitslagen Monte Carlo – 1e Ronde
T. Berdych (Tsj/16) – F. Santoro (Fra) 6-2, 6-4
P. Mathieu (Fra) – M. Safin (Rus) 6-0, 7-5
R. Nadal (Spa/2) – A. Clement (Fra) 6-4, 6-4
S. Grosjean (Fra/13) – F. Verdasco (Spa) 7-6, 6-3
G. Coria (Arg/6) – M. Youzhny (Rus) 6-3, 6-1
P. Starace (Ita) – N. Mahut (Fra) 7-6, 6-2
J. Lisnard (Fra) – A. Murray (Sch) 4-6, 7-6, 7-5
R. Söderling (Zwe) – N. Davydenko (Rus/5) 6-3, 2-6, 6-4
G. Simon (Fra) – T. Gabashvili (Rus) 6-4, 6-2
B. Balleret (Fra) – C. Rochus (Bel) 6-3, 6-3
D. Ferrer (Spa/8) – N. Massu (Chi) 6-0, 4-6, 6-2
F. Lopez (Spa) – V. Hanescu (Roe) 6-4, 4-6, 7-6
D. Hrbaty (Slw) – D. Bracciali (Ita) 6-4, 3-6, 6-4
F. Gonzalez (Chi/12) – C. Moya (Spa) 6-3, 3-6, 6-1
I. Ljubicic (Kro/4) – I. Andreev (Rus) 6-3, 4-6, 6-2
P. Srichaphan (Tha) – F. Serra (Fra) later

De andere eerste rondepartijen werden maandag afgewerkt

Wat is Dit: Opgave 14 - Uitslag

Andermaal hebben wel het jullie niet echt moeilijk gemaakt.
Werd bij de vorige opgave de oplossing in de tweede ronde geraden, deze opgave was kennelijk nog eenvoudiger want het juiste antwoord werd al in de eerste ronde gegeven. De geweldenaar die dit voor elkaar bokste was pbouwen.
In de lift gingen met hem mee: Charrel, Magician85, Roolio, Tobbes en singlemetkids.

De volgende opgave zal moeilijker zijn.
Die opgave valt te bewonderen op donderdag om 20.00 uur, hier op de FokWeblog.

De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De oplossing: Lijmpistool

Nieuwe motor Fisichella

Met een nieuwe versie van Renault’s V8 motor hoopt de Italiaan Giancarlo Fisichella een semi-thuisoverwinning te behalen komend weekend. Deze motor zal zeven tienden sneller moeten zijn tijdens de kwalificaties. Zijn teamgenoot, de Spanjaard Fernando Alonso, zal deze nieuwe motor pas krijgen tijdens de Grand Prix van Europa.

De oorspronkelijk datum voor de lancering van Renault's nieuwe V8 motor was eigenlijk gepland tijdens de Grand Prix van Europa. Door het uitvallen van Fisichella in de Grand Prix van Bahrein is het voor de Italiaan mogelijk om dit weekend al over te gaan op de nieuwe motor van Renault. "Tijdens de kwalificaties verwachten wij een winst van zeven tienden te boeken. De laatste tests voor de Grand Prix zullen uitwijzen hoeveel we daadwerkelijk winnen", aldus Denis Chevrier, hoofd technische afdeling.

Renault verwacht met deze versnelde vuurdoop van haar nieuwe motor, dat de motor tijdens de race qua prestaties nog aangepast moet worden. Dit wordt gedaan om de betrouwbaarheid van de motor te blijven garanderen.

IJsselmeervogels kampioen zaterdagamateurs

De Spakenburgse vereniging IJsselmeervogels is op tweede Paasdag de eerste kampioen van de hoofdklasse zaterdagamateurs geworden. De succesvolste zaterdagamateurclub van Nederland behaalde hiermee al de 28e afdelingstitel uit de historie en prolongeerde de titel van vorig seizoen.

Doordat IJsselmeervogels zelf eerder op de dag al met 0-3 won van Kozakken Boys, kon het afwachten wat de enige overgebleven concurrent ASWH zou doen. De landskampioen uit Hendrik-Ido-Ambacht verloor punten door met 1-1 gelijk te spelen tegen DOVO, waardoor IJsselmeervogels feest kon gaan vieren.

De door Willem Leushuis getrainde ploeg was met recht de meest constante ploeg. Uit de 23 tot nu toe gespeelde duels werden 51 punten gehaald, ASWH volgt met 40 punten op gepaste afstand. In de wedstrijd tegen Kozakken Boys had Dennis van der Steen al vlot gescoord, waarna de naar Haarlem vertrekkende topscorer Kwong-Wah Steinraht na rust met twee goals binnen drie minuten de wedstrijd besliste.

De selectie van IJsselmeervogels is gisteravond op een botter de haven van Spakenburg binnen gevaren en mag zich gaan opmaken voor de strijd om de zaterdagtitel bij de amateurs. De ploegen waartegen men dan gaat strijden zullen de komende weken bekend worden.

NEC gehavend naar Almelo

Gábor Babos heeft een ernstige knieblessure opgelopen. De doelman van NEC gaat woensdag onder het mes.

In het ziekenhuis zal hij aan de buitenmeniscus van zijn rechterknie worden geopereerd. De Hongaarse doelman is vier tot zes weken uitgeschakeld. Babos liep de kwetsuur op in de warming-up voorafgaand aan de competitie wedstrijd NEC - Roda JC.

Ook Andrzej Niedzielan, Patrick Pothuizen en David Jones missen de eerste play-off tegen Heracles Almelo vanwege blessures. Niedzielan en Pothuizen kampen met een spierblessure in de rug.

David Jones heeft last van zijn rechterlies. Hij begon bij Vitesse – NEC ook al op de bank. Het herstel van de Engelsman zal één á twee weken in beslag nemen.

Leonardo alsnog geschorst

NAC Breda speler Leonardo is alsnog door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier wedstrijden geschorst, waarvan één duel voorwaardelijk. José Fortes Rodriquez van RBC Roosendaal moet drie wedstrijden toekijken.

Leonardo maakte in het duel tegen NEC op 8 april een natrappende beweging richting verdediger Jeffrey Leiwakabessy. De aanvaller kreeg geen kaart, maar werd op basis van tv-beelden alsnog geschorst.

Fortes Rodriquez sloeg zondag opzichtig richting het gezicht van Feyenoord speler Pierre van Hooijdonk. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat hij over de schreef ging. Het bestuur van RBC overweegt zelf ook nog maatregelen te nemen tegen hem.

Alexander Voigt van Roda JC kreeg een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, opgelegd. De Limburgse club sloot de verdediger zelf al voor twee duels uit nadat hij tegen Willem II met zijn noppen op de knie van Moussa Dembele was gaan staan. Daarnaast kreeg de Duitser een boete opgelegd.

Fabregas fit voor Villarreal

Arsenal kan morgen tijdens de Champions League halve finale tegen Villarreal beschikken over Cesc Fabregas. Voor Sol Campbell en Ashley Cole komt het duel nog te vroeg.

Fabregas moest de competitiewedstrijden tegen Portsmouth en West Bromwich Albion missen wegens een voetblessure. De 18-jarige middenvelder is hersteld en kan spelen, zei manager Arsene Wenger vanmiddag op de persconferentie. ”Fabregas heeft meegetraind en dat ging goed”, aldus de Fransman. ”Ashley Cole en Sol Campbell maken echter nog geen deel uit van de selectie, evenals Gaël Clichy.”

Wenger voelt een lichte weemoed bij de laatste CL-wedstrijd op Highbury, maar wil zich vooral op de wedstrijd concentreren: ”Ze (Villarreal) zijn misschien fysiek niet zo sterk als Juventus, maar zeer snel en gevaarlijk bij dode spelmomenten. Eigenlijk lijken ze een beetje op Arsenal: technisch sterk en enkele spelers die het verschil kunnen maken.”

Cees Lok blijft NAC trouw

Mocht NAC Breda via de play-offs degraderen, dan blijft Cees Lok mogelijk hoofdtrainer bij NAC Breda.

De trainer had in zijn contract een optie staan dat hij bij degradatie mocht vertrekken, maar tegenover BN/DeStem verklaarde hij bij NAC te willen blijven. "Die optie komt van de kant van NAC, het had voor mij niet gehoeven. Als we degraderen, hangt het af van het draagvlak voor mij binnen de club. Dan moeten we dus eens om de tafel gaan zitten om te kijken of er nog toekomst voor mij hier is."

Cohen verbiedt play-off finale

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft de finale van de play-offs om Champions League-voetbal (mocht Ajax deze bereiken) nu al verboden. Dit melden bronnen in Zeist en Amsterdam. Mocht Ajax over twee duels winnen van Feyenoord, dan zal de ploeg van Danny Blind AZ of FC Groningen treffen in de finale die ook over twee wedstrijden gaat.

Volgens de KNVB zou de thuiswedstrijd voor Ajax dan op 3 mei worden gespeeld. Die dag heeft Cohen verboden, omdat er net na Koninginnedag en net voor de Dodenherdenking en de Bevrijdingsfeesten te weinig politie-inzet mogelijk is. Schuiven met deze datum is echter ook lastig. Op 7 mei speelt Ajax al de bekerfinale in de Kuip tegen PSV. De KNVB, Ajax en de gemeente Amsterdam zullen hier nog wel een tijdje over verder discussiëren.

Actiegroep: Gebruik padden als kunstmest

Icoon OpmerkelijkIn de Australische deelstaat Queensland is een actiegroep bezig mensen aan te moedigen padden te gebruiken als vloeibare kunstmest. De amfibieën, die de streek jaarlijks teisteren, zouden zo toch nog nuttig kunnen zijn.

Frogwatch, de actiegroep die met de campagne komt, meent dat het 'paddensap' zeer goed is voor de groei van bomen. Ook vruchten als bananen en papaja's zouden kunnen profiteren van het sap. "De padden stinken bij het rotproces, maar uiteindelijk houd je een nuttige, heldere blauwe vloeistof over", aldus Graham Sawyer, de oprichter van Frogwatch.

De padden zijn in de jaren dertig vanuit Latijns-Amerika naar Australië gebracht om een keverplaag te bestrijden. Inmiddels zorgen honderdduizenden padden echter elk jaar weer voor veel overlast.

Braziliaanse media: laat Adriano thuis

De Braziliaanse kranten maken zich ernstig zorgen over de aanval van hun land. En dan hebben ze het niet over schaduwspitsen als Ronaldinho en Robinho, maar over de spitsen: Adriano en Ronaldo.

Als de kranten het voor het zeggen hadden, zou Adriano al lang van de spelerslijst geschrapt zijn. Volgens de Brazilianen zou de spits van Internazionale enkel voor onrust zorgen binnen de selectie. De spits scoorde regelmatig voor Inter in de Champions League, maar in de competitie wil het dit seizoen niet meer lukken.

Ook de spits van Real Madrid, Ronaldo, kent een slecht seizoen. Een matige vorm zorgde ervoor dat de 29-jarige Fenomeno geen bal meer in de touwen kreeg. De laatste weken gaat het wel wat beter, maar toch zijn de Brazilianen bezorgd. Volgens de pers moeten spelers als Nilmar (Corinthians) en Fred (Olympique Lyon) de kans krijgen van bondcoach Perreira.

Aragonés: 'Casillas nummer één'

Luis Aragonés heeft duidelijkheid gegeven rond enkele van de spelers van de Spaanse selectie. Zo heeft de bondscoach verteld dat Iker Casillas nog altijd de eerste Spaanse doelman is.

De goalie van Real Madrid maakte laatst nog een ongelofelijke blunder tegen Real Sociedad, maar dat gaat hem zijn plaats onder lat op het WK niet kosten. "(José Manuel) Reina, Casillas en (Santiago) Cañizares zijn mijn keepers", vertelt de trainer. "Zoals het er nu voor staat, start Casillas gewoon in de basis." Dit ondanks het geweldige seizoen van Valencia-doelman Cañizares.

Raúl González en Xavi Hernández, respectievelijk van Real Madrid en Barcelona, waren wel in de voolopige selectie opgenomen, maar kennen beiden geen geweldig seizoen door blessures. Raúl speelt wel weer, maar is uit vorm geraakt, en Xavi ligt nog altijd in de lappenmand. Dit baart de coach echter geen zorgen. "Ik kan in Raúl's hoofd kijken. Over een maand staat hij er weer. Raúl betekent goals, zijn inzicht is geweldig. Xavi zorgt voor de aansluiting op het middenveld zodra hij er weer bij is."

Rood licht voor verkeerslicht-verstoorder

Icoon OpmerkelijkIn de Verenigde Staten is een man aangehouden vanwege het bezitten en gebruiken van een apparaatje waarmee hij verkeerslichten van rood in groen kon omzetten. Hij ontving hiervoor een boete van vijftig dollar en het apparaat werd in beslag genomen door de politie, nadat ze hem betrapten op het verstoren van een verkeerssignaal.

De man verklaarde het toestel op eBay te hebben gekocht voor honderd dollar, om de reistijd naar zijn werk te verkorten. "In de twee jaar dat ik het toestel bezat, heeft het ding zichzelf terugbetaald." De voornaamste reden om het aan te schaffen was omdat de man altijd laat was.

Het apparaatje, genaamd Opticon, is vergelijkbaar met datgene wat de brandweer gebruikt als ze zich naar een noodsituatie begeeft. Het geeft een infrarode puls af, die opgevangen wordt door de verkeerslichten, die daarmee verspringen. Om dit soort ongewilde taferelen tegen te gaan, is men in de betreffende stad van plan dergelijke ongeautoriseerde signalen te blokkeren.

12. De Leiders waren goed in de oorlog!

In het uitermate slecht geschreven, en snel afgeraffelde 11e deel had Jeroen Pauw in het Amsterdamse café Panama onbedoeld heel wat nuttige informatie toevertrouwd aan Ben de Leider. Deze aankomende grootstadhouder der Nederlanden trapt vervolgens stomdronken wat scènes in de Burger King, waarna hij samen met Theo de Volggers naar de Nova-studio gaat, voor het interview met Jeroen Pauw. Tijd om alle gebeurtenissen in het broodnodige rijtje te zetten is er niet, want Ben de Leider hoort Jeroen Pauw hem al snel aankondigen met de woorden:
"En dan nu: de zelfverklaarde, aankomende grootstadhouder der Nederlanden: Ben de Leider!!"

Deel 12

"-Welkom in de studio, meneer De Leider!", zei Jeroen Pauw, nadat het promofilmpje over Ben de Leider afgelopen was.
"Ja, hoi, hallo en dergelijke, enzo", antwoordde Ben.
"-Zoals we net in het filmpje zagen noemt u uzelf de aankomende grootstadhouder der Nederlanden. Daar klinkt nogal wat fascistisch getinte romantiek door heen. Een zeker verlangen naar de tijd van de VOC, de Heeren Zeventien, de.."
"Ik verlang naar de tijd van goede vragen, idioot!", snauwde Ben de Leider. "Ik een fascist?! Ik ben genoeg mensen in mijn familie kwijtgeraakt door de gruwelen van het fascisme. Let wel: de uitwassen van het fascisme! Mijn familie heeft behalve rood, wit en adellijk blauw bloed ook nog wat joods, Slavisch, homoseksueel, zigeuner- en negerbloed aan haar handen. ..Ehm.. Herstel: ik bedoel dus: door haar aderen stromen."

Ben de Leider vervolgde: "Bij "Ras:" had mijn naamgenoot en overgrootvader dan ook: "Vuilnisbak" ingevuld, en in zijn valse Amerikaanse paspoort had hij achter "Race" "kak" genoteerd. Reeskak dus, aldus opa grapjas met zijn lolbroek aan. De douane dacht dat "kak" voor "kaukasian" stond, en toen ze in 1943 achter de werkelijke betekenis kwamen, konden zij harder lachen dan mijn overgrootvader, die inmiddels bij een razzia was opgepakt, en in een kamp was beland. Dat kwam waarschijnlijk omdat hij in 1937 een flauwe Sam en Moos-mop had verteld tegen zijn buurman, die de grap na zes jaar nadenken nóg niet begreep, -ook niet na de arische 'Rudi en Carell'-variant van de 'witz'. Uit wraak gaf die buurman mijn overgrootvader in 1943 dus aan bij de moffen, wegens het bezigen van joodsche humor.
Zijn lolbroek werd door SS-ers gevorderd, zijn grapjas mocht hij houden, ware het dat hij er wél de benodigde embleempjes op moest borduren.
Allereerst de bekende gele davidster, vanwege het vertellen van die joodse mop in 1937. Voorts nog een groene driehoek, het 'embroided' embleem voor de criminelen die hij moest dragen omdat hij op 10 november 1938 zijn T-Ford dubbel had geparkeerd; aldus de belastende verklaring van zijn buurman." Ben de Leider staakte zijn betoog even. "..Hoe heette die verrekte NSB-buurman ook alweer?"
"-De heer Jacobus Dobbelsteen..", antwoordde Jeroen Pauw, blij dat hij Ben de Leider even kon onderbreken.
"Dobbelsteen ja!" Ben sloeg met zijn vuist op tafel. "Dobbelsteen! De overgrootvader van dat wijf dat mij gisteren nog dood wilde! Van Ursula!" Ben de Leider dacht na, en krabde wat aan zijn kin. Hij had liever wat aan zijn zak gekrabd, maar dat vond hij op nationale televisie niet echt gepast. Daarom krabde hij aan zijn kin.

"Nou, meneer Pauw, mijn overgrootvader is aangegeven door een NSB-er, en ik ben gisteren bijna vermoord door de achterkleindochter van die NSB-er. Mogelijk zijn er wat verbanden, niet? Oud zeer enzo. Dus mocht je me uitschelden voor fascist, dan wel een uit het goede hout gesneden fascist. Mijn overgrootvader streed in de oorlog voor de goede zaak: meer Lebensraum voor zijn T-Ford, én borduurclubs die ook toegankelijk werden gesteld voor mannen."
"-Ik denk dat er een ander motief voor die moordaanslag van mevrouw D. was, meneer De Leider. Het schilderij 'Het Paard van Caligula'. Zegt u dat wat?"
Ben de Leider schrok, en keek Jeroen Pauw venijnig aan. Dit hadden ze vanmiddag in het café niet besproken! Wat ze dan wel hadden besproken wist Ben de Leider door de vele drank weliswaar ook niet meer, ..ja, iets met die twee Russen enzo, maar het meeste had Ben de Leider op het briefje genoteerd dat hij aan Theo de Volggers had gegeven.
"Nee", zei Ben. "Dat kan ik me niet 1,2,3 herinneren. Trouwens: als ik tot 4 tel weet ik het nog niet."
Jeroen Pauw raakte zichtbaar in zijn element. "-U weet dus niks van de chantagepraktijken rond de Russische kunsthandelaar en crimineel Vlidimir S., woonachtig in Bremen?"
Ben de Leider werd giftig. "Luister eens. Ik wil hier best mijn verhaal doen, maar laat me uitpraten. Je beschuldigt me net nog van fascisme, gaat nu suggereren dat ik een ingewijde ben in de wereld van de chantagepraktijken, en.."
"-En dat u meer weet van een enorme drugsvangst in Duinkerken, die.."
Ben de Leider wilde opstaan en de uitzending verlaten, maar Jeroen Pauw wist hem tot kalmte te manen.

Ben de Leider bestelde nog een glas water bij de floormanager, want zijn nadorst en opkomende nervositeit speelde hem parten. "Wat wist die Pauw verdomme toch allemaal?", dacht hij, doch hij vervolgde snel: "Gezien mijn overgrootvaders verleden snap je vast wel dat ik nogal paranoïde ben jegens zulke verdachtmakingen. Want behalve het vertellen van een Sam en Moos-grap en het dubbel parkeren van zijn T-Ford had de buurman nog een derde reden gevonden om mijn overgrootvader erbij te naaien, want borduren kon hij natuurlijk niet.
Tjonge zeg, als die een haan had gehad, dan was dat beest schor geweest van het kraaien, zo'n verrader dat die buurman was! Mijn overgrootvader moest 's avonds vaak weg vanwege vergaderingen met andere ondergrondse borduurverenigingen. Die buurman dacht echter dat hij verzetswerk deed ofzo. Vandaar dat de ouwe De Leider ook nog eens een rode driehoek op zijn jas mocht borduren; die van politieke gevangenen. Daar had je die ouwe niet mee, want hij borduurde maar al te graag. Wat dan weer zoveel argwaan wekte bij de kampwaarders omtrent overgrootvaders geaardheid; dat deze er naast de groene en rode, direct een roze driehoek bij mocht borduren. Dolletjes vond mijn overgrootvader dat! Hij werd dan ook spoedig lid van het vrouwen-borduurclubje dat elke sabbatavond bij elkaar kwam in huize Mengele. Dronken van alle sherry prikte mijn overgrootvader zich de eerste avond al in zijn vinger, nét toen manlief Joseph zelf de kamer inliep na een wat uit de hand gelopen spreekuur. Een halve druppel bloed gutste uit mijn overgrootvaders pink, waarop Joseph Mengele -zoveel gruwelijke taferelen toch al niet gewend!- flauwviel..

Mijn overgrootvader werd overgeplaatst naar Nederlandse kampen als Sobiborssele, Bergen-Belsen op Zoom en tenslotte naar de beruchtste van allemaal: Kampen, waar hij wist te ontsnappen na een dagje ijsvrij. Hij is bij thuiskomst uiteraard direct verhaal gaan halen bij zijn oude buurman, waar hij aan moest kloppen want de bel deed het niet. Toen buurman Dobbelsteen opendeed en mijn overgrootvader zag, schrok de verrekte NSB-er zich natuurlijk een hoedje. Hij wilde de deur dichtsmijten, maar mijn overgrootvader duwde snel zijn voet tussen de deur, waardoor die brak. Die voet dus. Terwijl hij door zijn buurman werd beticht joodsche humor te bezigen, lid te zijn van het verzet en dubbel te parkeren, werd hij ook nog eens uitgescholden voor Jehova's Getuige, vanwege die voet tussen de deur dus. Mijn overgrootvader heeft zijn buurman toen weliswaar doodgeslagen, maar verder liet hij hem met rust. Goed, hij had niet diezelfde dag een muurtje op de erfgrens in zijn tuin moeten metselen, want hij had die dag eigenlijk ijsvrij; en vanwege dat metselen werd hij verdacht van ijs-vrijmetselarij, een sekte die door de nazi's angstvallig in de gaten werd gehouden. Mijn overgrootvader kwam er mee weg nadat hij de plaatselijke SS-top had verblijd met een geborduurd portret van Adolf Hitler, zij het in de kleur oranje, want mijn overgrootvader was
dus zeker niet fout in de oorlog. Hij was goed! Goed het haasje ook, met zo'n buurman! Het haasje dat door buurmans koe gevangen zou worden, want een haan had de buurman niet. Ook geen varkens overigens, dat mocht niet van zijn geloof, maar dat is off the record, en terzijde.

Om kort te gaan: Ik, de aankomende grootstadhouder der Nederlanden, ben geen fascist, mijn voorvaderen hebben geleden onder het fascisme. Tenminste: de uitwassen ervan! En ze zijn terug, want waarom wilde een nazaat uit het NSB-geslacht Dobbelsteen mij dood hebben?
Oh ja, ik ben ook geen racist, want dat is voor de dommen. Over domheid gesproken, wat was je vraag ook al weer?"

Jeroen Pauw, inmiddels een stuk voorzichtiger: "Nou, ehm. Dat ik denk dat er een ander motief voor die moordaanslag van mevrouw D. was! Het schilderij 'Het Paard van Caligula'. Zegt u dat inmiddels wat?"
Ben de Leider ogen begonnen te tollen als ware hij beschuldigd van het inbrengen van een sigaar in Monica Lewinsky's u-weet-wel..
Hij besefte dat dit..

..wordt vervolgd

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Argentinië

Icoon OnderzoekIn Argentinië zijn resten gevonden van een nieuwe dinosaurussoort. Het betreft de Mapusaurus Roseae, een vleesetende dinosaurus die met een vermoedelijke lengte van 12,5 meter groter was dan de Tyrannosaurus Rex en de Giganotosaurus. Nadat de resten tussen 1995 en 2001 in het westen van Argentinië waren opgegraven, volgde een langdurig onderzoek naar de beenderen. De Mapusaurus leefde volgens de Argentijnse en Canadese onderzoekers zo'n honderd miljoen jaar geleden.

De beenderen die zijn gevonden, waren van tenminste zeven tot negen exemplaren van de Mapusaurus, waardoor het vermoeden rees dat de dieren in groepsverband leefden en jaagden. Door de groepsstrategie konden de dieren waarschijnlijk jacht maken op de veertig meter lange Argentinosaurus, de grootste plantetende dinosaurus.

Met dank aan jvdh voor de submit.

Verse Oblivion content beschikbaar

Bethesda heeft nieuwe content voorThe Elder Scrolls IV: Oblivion geplaatst op Xbox Live Marketplace. De content pack met de naam Orrery bevat nieuwe gebieden, nieuwe quests, nieuwe items en een herziening van de Mages Guild Inner Sanctum. De content kost 150 punten, een koopje in vergelijking met het prijzige paardenharnas dat eerder verscheen. De download zal ook binnen korte tijd voor de PC-versie beschikbaar zijn.

Darth Vader en Indiana Jones verschijnen weer in games

Niet samen, maar allebei in een eigen game. In de New York Times is een interview met Jim Ward, de directeur van Lucas Arts verschenen waarin hij spreekt over een nieuwe game waarin het draait om het levensverhaal van Darth Vader. Ook bevestigde hij het langlopende gerucht dat er weer een nieuwe Indiana Jones game in aantocht is. Verwacht wordt dat over beide games meer informatie op de E3 zal verschijnen.

Arbiters WK krijgen meer geld

De 23 arbiters en hun assistenten die op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland actief zijn, krijgen het dubbele van het bedrag dat ze vier jaar geleden tijdens de eindronde in Japan en Zuid-Korea incasseerden.

Tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland zullen ze van de wereldvoetbalbond FIFA 35.000 euro ontvangen. Vier jaar geleden, bij het WK in Japan en Zuid-Korea, kregen de scheidsrechters nog een honorarium van 20.000 euro.

Seizoen De Zeeuw voorbij

Een verrassing zal het niet zijn geweest voor voetballer Arjan De Zeeuw die zich al had ingesteld op minder goed nieuws.

Onderzoek heeft bevestigd dat het sleutelbeen van De Zeeuw is gebroken. Het herstel neemt acht weken in beslag, zodat de verdediger van Wigan Athletic definitief een streep moet zetten door de rest van het seizoen. De Zeeuw werd het slachtoffer van een wilde charge van Newcastle United-opponent Stephen Carr, die de Nederlandse aanvoerder ondersteboven sprong.

Dit seizoen is De Zeeuw een van de steunpilaren in de defensie van The Latics die verrassend goed presteren in de Premiership. De oud-speler van Telstar kwam afgelopen seizoen 31 duels in actie en staat op precies 499 wedstrijden in het betaalde voetbal.

Canadees vermoordt twee pedoseksuelen

Icoon MisdaadEen 20-jarige Canadees heeft het afgelopen weekend in de Amerikaanse staat Maine twee mannen vermoord die ooit voor een seksueel delict zijn veroordeeld. Toen de politie de moordenaar wilde arresteren, pleegde de jongeman zelfmoord.

De moordenaar vond zijn slachtoffers via het web. Alle Amerikaanse staten beschikken over lijsten met daarin de namen van seksuele delinquenten. Deze lijsten zijn openbaar, en vaak ook op het internet te vinden. Behalve de namen van seksuele delinquenten bevat de lijst hun adressen, geboortedata, specifieke kenmerken, de naam van het bedrijf waar ze werken en een foto.

Het gebeurt vaker dat mensen die op dergelijke lijsten staan, slachtoffer worden van een intimidatie of geweld. Er zijn echter ook argumenten voor zo een lijst. Ouders zouden hun kinderen makkelijker kunnen beschermen tegen pedoseksuelen. Het ministerie van openbare veiligheid van Maine ziet in de moorden geen aanleiding om de gegevens over seksuele delinquenten van internet af te halen.

De slachtoffers van de Canadees waren een 57-jarige man die in Massachusetts was veroordeeld voor kinderverkrachting en een 24-jarige man die was veroordeeld wegens seks met een minderjarig meisje. De vader van de dader zei dat zijn zoon voor zover hij weet nooit seksueel is misbruikt.

Seizoen Westerveld voorbij

Doelman Sander Westerveld kan het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland zo goed als vergeten. Onlangs werd de goalie geopereerd aan zijn knie, waarbij het gewricht is schoongemaakt. De 31-jarige Westerveld zal nu ongeveer een maand rust moeten houden.


Westerveld staat onder contract bij het Engelse Portsmouth, maar daar mag hij transfervrij vertrekken. Nu heeft de ervaren doelman zijn zinnen gezet op een Nederlandse topclub.

Sponsors wilden van Vloet af

Een aantal invloedrijke sponsors van Sparta wilden onlangs niet verder met trainer Wiljan Vloet.

Vorige week dinsdag, aan de vooravond van het belangrijke duel met RKC Waalwijk, werd tijdens een bijeenkomst een noodplan opgesteld. Daarin stond dat wanneer Sparta degradatie play-offs zou moeten spelen, Adri van Tiggelen benoemd zou worden als interim-trainer. Na de play-off's zou Sparta op zoek zijn gegaan naar een nieuwe hoofdtrainer.

Omdat Sparta zich uiteindelijk afgelopen zondag tegen ADO Den Haag in de eredivisie handhaafde, lijkt er van het ontslag van Vloet geen sprake meer. Algemeen directeur Peter Bonthuis ontkent het verhaal en noemt het een 'wandelgangen-gerucht'.

Williams naar Bavaria city racing Rotterdam


Mark Webber en Nico Rosberg, zoon van ex-wereldkampioen Keke Rosberg, zijn namens de Engelse renstal Williams F1 aanwezig bij het evenement dat op 20 augustus in Rotterdam voor de tweede keer gehouden wordt. De organisatie rekent verder op deelname van Rotterdammer Robert Doornbos, die dit seizoen testrijder is voor Red Bull Racing en Christijan Albers, die dit seizoen voor Midland F1 rijdt.

Het evenement, waar Formule-1 wagens door de straten van Rotterdam racen, krijgt dit jaar een andere naam: Bavaria City Racing. De bierbrouwer is de komende drie jaar hoofdsponsor van het spektakel. Met de naamsverandering kan het evenement op termijn ook in andere steden en landen plaatsvinden.

Het stratencircuit in Rotterdam is aangepast ten opzichte van de eerste editie van het evenement. Het nieuwe parcours start op de Willemsbrug en loopt verder via de Verlengde Willemsbrug, Blaak, Coolsingel, Hofplein, Pompenburg en voert in omgekeerde richting terug naar de finish op de Willemsbrug.

Gratis gesponsorde auto's voor Burnout Revenge

Goed nieuws voor de eigenaren van een Xbox 360 en Burnout Revenge. Als je in Engeland woont kun je nu namelijk een aantal nieuwe auto's unlocken via Marketplace.

Deze nieuwe auto's zijn allen gratis van Marketplace te plukken doordat zij gesponsord zijn door bedrijven. Je kunt gaan rijden in een Alienware-, Dolby-, Monster-, Plantronics-, SpikeTV- of Yellowcard-auto.

Helaas zijn deze auto's voor Nederland momenteel nog niet te downloaden, maar het lijkt erop alsof het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat wij hier ook in deze wagens kunnen crashen.



Burnout Revenge

Vooruitblik GP San Marino

De vooruitblik van FOK!sport op de Grand Prix van San Marino. Hoe hebben de coureurs voorheen gepresteerd op dit circuit, wie mag er met een verse motor starten, hoe staat het er voor in de kampioenschappen?

Imola

meer circuitinformatie

Tijdschema

dagtijd *sessie
vrijdag11:00 - 12:00vrije training 1
vrijdag14:00 - 15:00vrije training 2
zaterdag11:00 - 12:00vrije training 3
zaterdag14:00kwalificatie
zondag14:00race

Kampioenschap coureurs

poscoureurpunten
1Fernando Alonso 28
2Giancarlo Fisichella 14
--Kimi Räikkönen 14
4Michael Schumacher 11
--Jenson Button 11
6Juan Pablo Montoya 9
7Ralf Schumacher 7
8Nick Heidfeld 5
--Jacques Villeneuve 5
10Felipe Massa 4
11Mark Webber 3
12Rubens Barrichello 2
--Nico Rosberg 2
14David Coulthard 1
--Christian Klien 1

Kampioenschap constructeurs

posteampunten
1Renault 42
2McLaren-Mercedes 23
3Ferrari 15
4Honda 13
5Sauber-BMW 10
6Toyota 7
7Williams-Cosworth 5
8RBR-Ferrari 2

Motoren

wagencoureurteammotor
1Fernando AlonsoRenaultoud
2Giancarlo FisichellaRenaultnieuw
3Kimi RäikkönenMcLarenoud
4Juan Pablo MontoyaMcLarennieuw
5Michael SchumacherFerrarinieuw
6Felipe MassaFerrarinieuw
7Ralf SchumacherToyotanieuw
8Jarno TrulliToyotanieuw
9Mark WebberWilliamsnieuw
10Nico RosbergWilliamsnieuw
11Rubens BarrichelloHondaoud
12Jenson ButtonHondanieuw
14David CoulthardRed Bull Racingoud
15Christian KlienRed Bull Racingnieuw
16Nick HeidfeldBMW Sauberoud
17Jacques VilleneuveBMW Saubernieuw
18Tiago MonteiroMidlandnieuw
19Christijan AlbersMidlandnieuw
20Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rossonieuw
21Scott SpeedScuderia Toro Rossooud
22Takuma SatoSuper Aguri F1oud
23Yuji IdeSuper Aguri F1oud

Prestaties afgelopen jaren

wagencoureur2005200420032002
1Fernando Alonso1 (2)4 (6)6 (8)
2Giancarlo FisichellaDNF (12)9 (18)15 (17)DNF (15)
3Kimi RäikkönenDNF (1)8 (20)2 (6)DNF (5)
4Juan Pablo Montoya 3 (3)7 (4)4 (4)
5Michael Schumacher2 (13)1 (2)1 (1)1 (1)
6Felipe Massa10 (18)10 (12) 8 (11)
7Ralf Schumacher9 (10)7 (5)4 (2)3 (3)
8Jarno Trulli5 (5)5 (9)13 (16)9 (8)
9Mark Webber7 (4)13 (8)DNF (5)11 (19)
10Nico Rosberg
11Rubens BarrichelloDNF (9)6 (4)3 (3)2 (2)
12Jenson ButtonDQ (3)2 (1)8 (9)5 (9)
14David Coulthard11 (14)12 (11)5 (12)6 (6)
15Christian Klien 14 (14)
16Nick Heidfeld6 (8)DNF (16)10 (11)10 (7)
17Jacques Villeneuve4 (11) DNF (7)7 (10)
18Tiago Monteiro13 (17)
19Christijan AlbersDNF (20)
20Vitantonio Liuzzi8 (15)
21Scott Speed
22Takuma SatoDQ (6)16 (7) DNF (14)
23Yuji Ide
(gridpositie tussen haakjes)

Collen hoopt Ajax te halen

Hoewel hij zondag tegen RBC Roosendaal al na 26 minuten naar de kant moest, hoopt Pieter Collen donderdag van de partij te zijn bij Feyenoord als de Rotterdammers in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League tegen Ajax spelen.

Collen kampte in de aanloop naar het duel met RBC met een hamstringblessure, waardoor hij al eerder de topper tegen PSV moest missen. Tegen RBC verscheen de rechtsback toch in de basis, maar de klachten keerden al snel weer terug.

"Pieter wordt intensief behandeld, of hij het haalt zal de komende dagen duidelijk worden", aldus clubarts Robbart van Linschoten op de website van Feyenoord.

Na veel blessureleed en een rol in het tweede elftal speelde Collen zich na de winterstop in de basis bij Feyenoord. Hij kwam acht keer in actie. Zoveel speelde hij nog niet in de hoofdmacht van de Rotterdammers sinds zijn komst in de zomer van 2001. Zijn opmerkelijke comeback resulteerde inmiddels in contractverlenging voor de Belg.

Two Worlds screenshots

Uitgever Zuxxez brengt ons vijf nieuwe screenshots van Two Worlds, een RPG die op de PC en Xbox 360 zal verschijnen.

Two Worlds biedt de speler een vrijheid vergelijkbaar met die van The Elder Scrolls IV: Oblivion en de wereld reageert direct op de keuzes die de speler maakt. Het verhaal van de game is aldus de developer erg non-lineair en kan gevormd worden door hoe de speler de main quests aanpakt en of en hoe men de sidequests voltooit.




Baanwielrenners gaan het opnemen tegen een Cesna

Theo Bos, tweevoudig wereldkampioen sprint bij het baanwielrennen, gaat op zaterdag 22 april de strijd aan met een bijzondere tegenstander, een Cessna-vliegtuig. Dat gebeurt op luchthaven Schiphol tijdens een race over 600 meter. Het evenement is de blikvanger op de openingsdag van de landelijke fietsmaand.

De wielerrace tegen het vliegtuig is een van de opmerkelijkste onderdelen van het fietsevenement. Theo Bos probeert samen met Teun Mulder en Tim Veldt, die op het WK baan op een teleurstellende vierde plek eindigden op de teamsprint, de startende Cessna voor te blijven.

,,Het vliegtuig en de wielrenners maken uiteraard gebruik van verschillende banen´´, zei organisator J. Lokerman. ,,Het is niet de bedoeling dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Toch wordt het een spectaculaire race.´´

Mazzanti wint in Trentino

Luca Mazzanti heeft de eerste etappe van de Ronde van Trentino gewonnen. De renner van Panaria neemt automatisch de leiding in het algemeen klassement.

De Ronde van Trentino is een belangrijke voorbereidingskoers op de Ronde van Italië, die zaterdag 6 mei begint in Seraing. De eerste etappe voerde het peloton van Arca naar Castello Tesino. De Italiaan bleef in de sprint zijn landgenoten Eddy Ratti en Damiano Cunego voor. Mazzanti is sowieso goed in vorm. Onlangs werd hij derde in de Giro d’Oro.

Midland gaat windtunnel renoveren

Het team van Midland F1 Racing gaat zijn windtunnel renoveren in voorbereiding op het seizoen van 2008.

Vanaf het seizoen van 2008 zullen er weer een aantal nieuwe aërodynamische regels worden doorgevoerd. Het Russische team hoopt met de renovatie beter in te kunnen spelen op de reglementaire veranderingen. Midland gebruikt momenteel nog de oude windtunnel van Jordan. De verwachting is dat de windtunnel in september weer kan worden gebruikt.

"We zijn al een poos bezig met het maken van een plan. We hebben nu besloten om de plannen door te zetten. We hebben tot volle tevredenheid met de huidige windtunnel gewerkt, maar we kunnen meer doen met betere faciliteiten. We testen nu bijvoorbeeld met een model op een kleinere schaal dan de meeste andere teams. We stappen straks over naar schaal 1:2 en krijgen dan zelfs de mogelijkheid om met een nog groter model te werken. Met grotere modellen kun je veel meer doen dan met onze huidige modellen", aldus technisch directeur James Key. "Ook gaan we de snelheid van de tunnel verhogen. We halen nu 40 meter per seconde, en in de toekomst zullen we meer dan 60 meter per seconde halen."

Loovens bijna rond met Cardiff

Feyenoord en Cardiff City uit Wales zijn het eens geworden over een overgang van Glenn Loovens naar Cardiff. Loovens heeft nog een contract bij de Rotterdammers tot medio 2007, maar speelde op huurbasis bij Cardiff. De 22-jarige verdediger ontwikkelde zich er zo goed, dat hij graag bij de club wil blijven. De transfersom zou rond de 300.000 euro bedragen.

Nu de clubs eruit zjn gekomen gaat Loovens zelf snel met de club om de tafel om tot een contract te komen. "Hoe eerder, hoe beter. Ik wil niet terug naar Nederland, ik voel me hier thuis. Feyenoord kent mijn gevoel en heeft de laatste keer dat we elkaar spraken kenbaar gemaakt dat ik mag vertrekken."

Patiënt verbrandt door opsteken sigaret

Icoon Bizar Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat roken slecht voor je gezondheid is. Een 60-jarige patiënt in een Brits ziekenhuis heeft dit gisteren aan den lijve ondervonden. De licht ontvlambare gel waarmee hij werd behandeld vatte namelijk vlam toen de man een sigaret opstak. Dat meldt de BBC vandaag.

De man was vermoedelijk uit bed geglipt om een sigaretje op te steken bij een nooduitgang van de Doncaster Royal Infirmary. Daar vatte de gel waar hij mee behandeld werd vlam, waardoor de man in een vlammenzee terechtkwam. Direct na het ongeval is de man naar een ander ziekenhuis overgebracht, waar hij later is overleden aan zijn verwondingen.

Volgens het ziekenhuis gaat het om een ongeval. "Dit is erg tragisch. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie", aldus een woordvoerder. Hoewel er volgens de politie geen reden is om van iets anders dan een ongeluk uit te gaan, heeft het ziekenhuis toch een onderzoek ingesteld.

Getting Up: Contents Under Pressure wordt verfilmd

MTV Films en Paramount Pictures hebben bekend gemaakt dat Sean O'Keefe en Will Staples aan de slag gaan om de game Getting Up: Contents Under Pressure te verfilmen.

Getting Up: Contents Under Pressure werd in februari uitgegeven door Atari. Het verhaal van het spel draait om een jonge graffiti artiest die op de vlucht slaat als hij een geheim van de plaatselijke overheid ontdekt.

Wie de film zal gaan regisseren is nog niet bekend. De naam die direct bij iedereen naar voren komt is natuurlijk Uwe Boll, bekend van vele andere verfilmde games als BloodRayne, Postal en Alone in the Dark. Of Boll ook daadwerkelijk de kans krijgt om van deze film een flop te maken zal de tijd ons leren.



Getting Up: Contents Under Pressure

'WK levert supermarkten 50 miljoen extra omzet op'

Icoon Financieel Het WK voetbal zal de Nederlandse supermarkten een extra omzet van 50 miljoen euro opleveren. Dat voorspelt onderzoeksbureau GfK tenminste. Niet alleen zullen er meer inkopen gedaan worden, ook zullen er andere dingen gekocht worden.

Als de verwachtingen van GfK uitkomen, zullen vooral de kant-en-klaarmaaltijden extra goed verkopen tijdens het WK. Er zijn dan namelijk drie wedstrijden per dag te zien, dus voor koken blijft er weinig tijd over. Bovendien zal de omzet stijgen door de verkoop val allerlei speciale oranje-artikelen, waar veel supermarkten nu al vol mee liggen.

Guitar Hero 2 komt in de herfst

Guitar Hero is een succes! Het spel met de bijbehorende gitaar is in veel plaatsen al slecht verkrijgbaar omdat ze zoveel verkocht worden.

RedOctane zou natuurlijk geen goede uitgever zijn als het niet zou proberen om hier nog een extra graantje van mee te pikken, en dat gebeurt dan ook door de aankondiging van een tweede deel van Guitar Hero. In de herfst kunnen de fans de nieuwe liedjes van deze disk gaan spelen voor de TV.

Het nieuwe spel zal op de E3 speelbaar zijn. Je zult kunnen kiezen uit rhythm-, lead- of bass-gitaar tracks. Met twee spelers kun je tegen elkaar spelen, maar ook gezamelijk co-op spelen. Het spel zal 55 nieuwe liedjes bevatten, maar welke liedjes dit zullen zijn is nog niet bekend. Alle liedjes zullen wel weer thuis horen in het rock-genre, maar het zal een mix worden van klassieke rock 'hair' metal, heavy metal en moderne rock.

“Guitar Hero has proved phenomenally successful! Guitar Hero veterans will be able to plug in their Gibson SG Guitar Hero Controllers and rock GH II straight out of the box,” aldus Kelly Sumner, CEO van RedOctane. “We will really push the envelope with Guitar Hero II. Despite the fact there are many months until release, we’re already implementing exciting features and innovations. This fall we’re going to rock everyone’s world all over again.”



Guitar Hero deel 1

'Pers is niet links'

AlgemeenEen eerste onderzoek van in het kader van het project De Nederlandse Nieuwsmonitor toont aan dat de pers eerder rechts dan links zou zijn. Onderzoeker Otto Scholten onderzocht hoeveel woorden en illustraties vijf landelijke dagbladen vorig jaar besteedden aan kabinet, regeringspartijen en de oppositiepartijen. De conclusie: de berichten worden gedomineerd door nieuws over de coalitie. ''De uitspraak de pers is links is als een reus op lemen voeten'', aldus Scholten.

Veel van het politieke nieuws staat wel in het teken van kritiek op het kabinet. Opvallend is dat daarbij de meeste kritiek in de kranten komt vanuit de regeringspartijen. ''Kennelijk wordt datgene als nieuws beschouwd wat niet direct in de lijn van de verwachting ligt,'' aldus Scholten. In analyses, commentaren en columns is de kritiek richting kabinet 'behoorlijk negatief' en op de linkse oppositie 'licht negatief'.

De resultaten van het onderzoek gelden in meerdere of mindere mate voor De Telegraaf, AD, de Volkskrant, Trouw en NRC. Scholten haalt ook het vooroordeel onderuit dat De Telegraaf voornamelijk aan rechts aandacht besteedt: de linkse oppositie komt het meest aan bod in de als rechts te boek staande De Telegraaf.

Het lijkt er vooral op dat de pers wat betreft de berichtgeving de machthebbers volgt. Of de kritische toon waarop dit gebeurt is ingegeven uit journalistieke overwegingen of uit linkse sympathieën, zal waarschijnlijk pas blijken als de PvdA van Wouter Bos aan de macht komt.

De nieuwsmonitor is een initiatief van Stichting Het Persinstituut, die wil dat de discussie over de media niet gevoerd wordt aan de hand van indrukken en veronderstellingen maar van feiten. Het onderzoek wordt later uitgebreid naar regionale dagbladen.

Sillah naar FC Brussels

Ebrima Sillah van RBC Roosendaal speelt vanaf het volgende seizoen voor FC Brussels. Met ADO Den Haag had de aanvaller al een mondeling akkoord bereikt over een driejarig contract, maar er wordt verwacht dat de Gambiaan volgende week een contract bij de Belgische club zal tekenen.

Afgelopen weekend had Sillah een gesprek met de voorzitter van FC Brussels. Daar kwam uit voort dat beide partijen komende week tot een akkoord komen. Naast ADO en Brussels had ook Vitesse belangstelling voor de spits.

Fed Cup: Oranje onderuit tegen Slowakije

De kans dat Nederland zich plaatst voor een play-offwedstrijd voor de wereldgroep van de Fed Cup lijkt na vandaag tot een minimum te zijn geslonken. Na twee enkelspelen tegen Slowakije kijkt het Nederlands team van coach Manon Bollegraf tegen een onoverbrugbare 2-0 achterstand aan. Tamaela verloor van Rybarikova, terwijl Daniela Hantuchova net iets sterker was dan Michaella Krajicek.

Michaella Krajicek had wel kansen om haar partij te winnen. Na het binnenhalen van de eerste set met 6-4, ging de tweede set gelijk op. Maar in de tiebreak kon de Nederlandse het werk niet afmaken en verloor die met 5-7. In de derde set was het verzet van Krajicek gebroken: 2-6.

Door de nederlaag moet Nederland, dat gisteren nog van Finland wist te winnen, hopen op een wonder. De al uitgeschakelde Finse ploeg zal morgen moeten winnen van Slowakije, terwijl Nederland Luxemburg zal moeten verslaan.

'Hé jongere, ben jij een eikel?'

Het kabinet heeft een ruim één miljoen euro kostende jongerencampagne gelanceerd onder de noemer 'wat voor eikel ben jij?'. Op een heus internetplatform, Watvooreikelbenjij.nl, worden jongeren 'aangezet om na te denken over hun eigen grenzen'. Ze krijgen dilemma's voorgelegd om te bepalen of ze in bepaalde situaties in de fout zouden gaan.

De campagne komt ook op tv. Rechercheur De Cock en zijn hondje Jack zullen daarin wederom te zien zijn. Deze keer worden zij bijgestaan door de Amsterdamse rapper Yes-R, de neef van Ali-B. Samen rappen zij over het maken van een eigen keus.

'Ben je een eikel of geen eikel?' is volgens een begeleidend persbericht de nieuwe campagne-uiting van Nederland Veilig, die vandaag van start is gegaan. Daarmee wordt de jongere rechtstreeks aangesproken. De jongerencampagne komt voort uit het veiligheidsprogramma van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Uit onderzoek blijkt dat ruim 75% van de jongeren zich de afgelopen jaren onveiliger is gaan voelen. Zo'n 33% van de jongeren zegt zich wel eens schuldig te maken aan criminaliteit.

Lok heeft spijt van vertrek Van Hooijdonk

De trainer van NAC Breda, Cees Lok, heeft spijt dat hij Pierre van Hooijdonk naar Feyenoord heeft laten gaan. Volgens Lok was het vertrek van de aanvaller de grootste oorzaak van de tegenvallende prestaties van de club in de tweede helft van het seizoen.

"Als die situatie met Pierre ontstaat, ga je denken. Wat gebeurt er in je groep? Ik heb in januari al gezegd dat we aan het einde van het seizoen pas konden beoordelen of de beslissing om Pierre te laten gaan een goede was. Op dit moment moet je zeggen dat dat niet zo is," aldus Lok.

Nadat Lok in december Ton Lokhoff als trainer van NAC opvolgde, besloot hij dat Van Hooijdonk moest vertrekken, omdat hij vond dat de spits een verlammende werking op de jonge groep had. Niet veel later tekende de aanvaller een contract bij de Rotterdammers.

Lindenbergh hoopt nog steeds op WK

Olaf Lindenbergh heeft nog altijd de hoop dat hij kan spelen bij het wereldkampioenschap voetbal komende zomer in Duitsland. Lindenbergh geeft Oranje niet op zolang Marco van Basten zijn officiele selectie nog niet bekend heeft gemaakt.

"Ik ga er niet vanuit dat ik geselecteerd word. Maar ik heb mijn vakantie nog niet geboekt, je weet nooit. Een jaar geleden zat ik er vanuit het niets ook ineens bij. Van Basten zal zijn selectie in grote lijnen wel rond hebben. Maar er kunnen altijd nog spelers geblesseerd raken," aldus Lindenbergh.

Met het oog op de selectie van Marco van Basten zit het Lindenbergh niet mee. Van Basten wil zo veel mogelijk spelers met veel wedstrijdritme selecteren, Lindenbergh daarentegen staat al drie wedstrijden op rij langs de kant bij zijn club Ajax. "Vlak voor de winterstop gebeurde dat ook een paar keer. Nu stond ik er tegen mijn oude club AZ ineens weer naast. De trainer vindt dan blijkbaar dat er iemand anders beter is op mijn positie. Ik krijg daar verder geen uitleg over."

Israël pakt vader zelfmoordenaar op

Israël/PalestinaDe vader van de Palestijnse zelfmoordenaar die gisteren zichzelf en negen mensen de dood injoeg bij een broodjeszaak in Tel Aviv, is vandaag door het Israëlische leger opgepakt. Hij werd aangehouden nabij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De zelfmoorddader was verbonden aan de militante beweging Islamitische Jihad. Na de aanslag verspreidde de Islamitische Jihad een videoband waarop de verantwoordelijkheid voor de terreuractie werd opgeëist.

Onduidelijk is nog waarom de vader van de zelfmoordterrorist is opgepakt. Gisteren liet hij samen met zijn vrouw nog weten dat hij niet op de hoogte was dat zijn 21-jarige zoon Salim van plan was om een aanslag te plegen.

De Islamitische Jihad heeft ondertussen scherpe kritiek geuit op de Palestijnse president Abbas, omdat die de aanslag veroordeelde. De Palestijnse regeringspartij Hamas keurde de terreurdaad echter goed. Volgens de Hamas is de zelfmoordaanslag een ''daad van zelfverdediging''.

De Israëlische regering zal geen militaire actie tegen de nieuwe Palestijnse Hamas-regering ondernemen als represaille voor de aanslag. Volgens anonieme regeringsbronnen houdt de regering de Palestijnse Autoriteit wél verantwoordelijk. Gisteren werd wel een metaalfabriek onder vuur genomen door legerhelikopters. Daar zouden onderdelen voor wapens worden gefabriceerd. Er vielen geen gewonden bij die aanval.


Sami Salim Muhammad Hamamdi; de zelfmoordenaar van gisteren

Met dank aan kahaarin voor de submit.

Ruim 60 aanhoudingen bij 'In Qontrol'

PolitieAfgelopen zaterdagavond zijn op het hardcore housefeest In Qontrol in de RAI te Amsterdam 65 personen gearresteerd wegens bezit van en/of handel in drugs. Eén persoon had maar liefst 136 xtc-pillen bij zich. Een groep van 18 verdachten is ingesloten voor nader onderzoek. De rest kreeg een dagvaarding mee naar huis.

In Qontrol trok ongeveer 19.000 bezoekers. De politie was met enkele tientallen agenten in uniform en in burger aanwezig.

Met dank aan DelNoro voor de submit.

Turkije maakt anti-terreurwet strenger

AanslagDe Turkse regering wil de anti-terrorismewetten aanscherpen. Dit naar aanleiding van een reeks aanslagen van de afgelopen tijd. In een ontwerpwet staan onder meer celstraffen op de rol voor ouders van kinderen die lid zijn van terroristische organisaties. Ook zouden vermommingen tijdens betogingen verboden moeten worden.

Afgelopen zondag raakten door een bomaanslag in Istanbul zeker 30 mensen gewond. Turkije wordt geregeld door aanslagen opgeschrikt. Ze worden gepleegd door radicale Koerden, extreemlinkse en radicaal islamitische groeperingen.

Met dank aan kahaarin voor de submit.

Gordon en Talpa uit elkaar

GordonTalpa heeft het contract met Gordon ontbonden. Volgens RTL Boulevard hebben de zender en de presentator ruzie over een optreden van Gerard Joling en Gordon voor het programma 'Joling & Gordon over de vloer'. Het geven van optredens is volgens het duo niet opgenomen in het contract.

De ruzie zou opgelost zijn, maar nu is het contract toch ontbonden. Toch hoeft dat niet te betekenen dat het goedbekeken programma niet meer op televisie komt. Gordon blijft freelancer, maar de opties blijven nu open. Hij zou in theorie overal weer aan de bak kunnen, zonder verplichtingen aan Talpa.

Gerard Joling had al geen contract bij Talpa en werkte freelance aan 'Joling & Gordon over de vloer'.

Experts zien toekomst voor seksrobots

Onlangs is er in San Francisco een vergadering gehouden van enkele toponderzoekers uit de seksindustrie. De bijeenkomst stond vooral in het teken van seks en technologie. Een van de vragen die werd gesteld, was of het in de nabije toekomst mogelijk is om een seksrobot te maken.

Op dit moment zijn er al de zogenaamde teledildonics; attributen waarmee je seks op afstand kunt beleven (bijvoorbeeld een dildo die te besturen is via internet). Ook de realdolls (nsfw) zijn er al. Deze moderne versie van de opblaaspop lijkt levensecht op pornosterren. Het blijft alleen natuurlijk wel een levenloos stuk plastic, die ook nog eens enorm duur is (ruim 6.000 dollar).

Sommige experts verwachten dat binnen tien jaar de eerste seksrobots kunnen zijn ontwikkeld. Anderen zijn een stuk sceptischer wat dat betreft. Het is al moeilijk om binnen 10 jaar een robot te ontwerpen die zelfstandig de vloer perfect schoonmaakt, zo stelt een van hen. Cyborgs voor seks zijn nog een paar stappen te ver.

Weer anderen denken dat het eerder zo zal zijn dat binnen een paar decennia apparaten worden ontwikkeld die het brein kunnen stimuleren om een seksuele ervaring te hebben, zonder het manipuleren van geslachtsdelen.

Ferne Snoyl te duur voor Aberdeen

De trainer van het Schotse Aberdeen, Jimmy Calderwood, heeft gezegd dat een definitieve overgang van Ferney Snoyl naar de Schotse club er niet in zit.

Aberdeen zou Snoyl, die van Feyenoord gehuurd wordt, graag aan zich willen binden en ook Snoyl zou zelf graag in Schotland willen blijven. Volgens Calderwood gooien de financiën echter roet in het eten.

Volgens Calderwood zal Snoyl behoorlijk moeten inleveren als hij bij Aberdeen zou willen blijven. Mochten de Rotterdammers besluiten om een transfersom te willen hebben voor de flankspeler, dan is een transfer helemaal van de baan. Volgens Calderwood zou Aberdeen een transfersom in combinatie met het salaris nooit kunnen betalen.

ADO Den Haag aast op Kolk

ADO Den Haag wil voetballer Santi Kolk terug halen naar de eredivisie. Op dit moment speelt de aanvaller bij FC Zwolle, waarmee hij in de tweede ronde van de play-offs Willem II treft.

Dit seizoen scoorde Kolk negentien maal in de Gouden Gids Divisie en daarmee werd hij samen met Berry Powel topscorer.

Kolk staat nog onder contract bij Feyenoord, maar daar kwam hij niet aan spelen toe en werd daardoor verhuurd aan de Excelsior. Afgelopen zomer ruilde de club hem met collega-aanvaller Dominggus Lim-Duan. Voor Kolk is ADO bekend terrein omdat hij er in het seizoen 1999-2000 zijn debuut in het Betaalde Voetbal maakte.

Uitslagen eerste ronde WK snooker

Afgelopen zaterdag is het WK Snooker in Sheffield begonnen. Hieronder vind je een overzicht van reeds gespeelde wedstrijden uit de eerste ronde.

Shaun Murphy (Eng) 10-4 James Wattana
Steve Davis (Eng) 10-4 Andy Hicks (Eng)
Ken Doherty (Ire) 10-1 Barry Hawkins
Stephen Maguire (Sco) 10-6 Mark King
Graeme Dott (Sco) 10-3 John Parrott (Eng)
Stephen Lee (Eng) 10-8 Allister Carter (Eng)
Paul Hunter (Eng) 5-10 Neil Robertson (Aus)
John Higgins (Sco) 4-10 Mark Selby (Eng)
Mark Williams (Wal) 10 - 1 Anthony Hamilton (Eng)

T-Mobile komt met supersnel mobiel internet

Icoon TelecomHet in Duitsland gevestigde mobiele telefoniebedrijf T-Mobile is vandaag in Nederland gestart met het aanbieden van mobiel breedband internet. Opvallend is, dat T-Mobile UMTS - de huidige techniek die dataoverdracht met 384 kilobit per seconde toestaat - in zijn geheel overslaat en een nieuwe techniek, HSDPA, uitrolt.

HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access. De snelheden van dataoverdracht kunnen varieren van 1,4 tot 1,8 megabit per seconde, dat niet ver af zit van de 'gemiddelde' ADSL-verbinding thuis.

T-Mobile is van plan vooral de zakelijke markt te bestormen. Het bedrijf is hiermee KPN en Vodafone te snel af, die dezelfde techniek pas in de tweede helft van dit jaar in gebruik wilden nemen. Een abonnement voor een insteekkaart voor in een laptop zal 69,50 euro per maand gaan kosten.

Met dank aan Mark4282 voor de submit.

ABN Amro I boekt vierde etappezege

Wederom heeft de ABN Amro I een etappezege geboekt in de Volvo Ocean Race. Van de vijf etappes is dit de vierde etappe, die gewonnen is door dit zeiljacht.

De vijfde etappe, die een lengte van 5000 nautische mijlen had, vond plaats tussen Rio de Janeiro en het Amerikaanse Baltimore. Onderweg moest de evenaar gepasseerd worden en afgerekend worden met de doldrums. Na de start in Rio de Janeiro lag het veld dicht bij elkaar. De ABN Amro I stond zelfs even op een vierde plek in de koers.

De Movistart van schipper Bouwe Bekking passeerde als eerste de gate bij Fernando de Noronha. De ABN Amro I volgde op maar één minuut, maar niet snel daarna pakte de jacht van Mike Sanderson de leiding en zou deze niet meer afstaan tot de finish. De talentenjacht van de ABN Amro II kent een wat ongelukkiger verloop van deze etappe. Zij bezetten momenteel de zesde en laatste positie in de koers.

Stand vijfde etappe:

#Zeiljacht
1.ABN Amro 115d.02.47.52
2.Movistar15d.08.04.15
3.Pirates of the Caribbean+50
4.Brasil+94
5.Ericsson Racing Team+95
6.ABN Amro 2+105
7.Brunelniet gestart

Jeugd checkt zelden of info op internet klopt

InternetScholieren tussen de 12 en 17 jaar controleren zelden of nooit of de informatie klopt, die zij op internet opzoeken voor schoolopdrachten. Uit een onderzoek door Motivaction in opdracht van uitgeverij Malmberg blijkt dat 82% van de internettende schooljeugd vrijwel nooit kijkt of de informatie op het net wel juist is; ze gaan er van uit dat als het op internet staat, het wel zal kloppen.

Wanneer men wel kijkt of het klopt, doet men dit ook via internet. Zij gaan dan na of meerdere websites dezelfde informatie melden. Van alle scholieren gebruikt 92% internet bij het zoeken naar informatie. Slechts 4% haalt boeken uit de bibliotheek. Het merendeel krijgt zo'n één of twee opdrachten per maand waarbij ze internet gebruiken; meestal voor de vakken Nederlands, Geschiedenis en Aardrijkskunde.

Plannen voor NedCar nog ongewijzigd

Icoon BinnenlandsMitsubishi-topman Osamu Masuko heeft gisteren in een verklaring laten weten dat het bedrijf niet voornemens is de plannen van het ontslag van ongeveer duizend werknemers van tafel te vegen. Mitsubishi houdt vast aan de plannen om een van de twee werkploegen te ontslaan. De verklaring komt na een gesprek tussen minister-president Jan Peter Balkenende en de topman van Mitsubishi.

"Vanwege de hevige concurrentie in de auto-industrie wereldwijd, moet NedCar kosteneffectiever worden en tonen dat het in Nederland nog steeds mogelijk is om tegen concurrerende prijzen te produceren", laat Masuko weten in zijn verklaring. Tevens vraagt hij om begrip en medewerking van de vakbonden.

Masuko haalde wel aan, dat het bedrijf nog steeds van plan is door te gaan met NedCar. "Tevens willen wij nogmaals het commitment van Mitsubishi Motors bevestigen voor het behoud van een productiefaciliteit in Europa; daarmee doelend op NedCar, onze Europese fabriek."

Het gesprek tussen Masuko en premier Balkenende was volgens een woordvoerder van de Mitsubishi-topman "succesvol én openhartig". De woordvoerder liet weten dat het gesprek geen onderhandeling diende te worden, maar dat het bedoeld was om wederzijds de blik te verruimen.

Stakingen
Bij NedCar dreigen stakingen een gesprek tussen Masuko en NedCar vandaag niet verloopt naar tevredenheid van de werknemers. Voorzitter Jean Wouters van de Ondernemingsraad (OR) liet maandag in een reactie weten, dat "we dinsdag een probleem hebben". Hij vindt ontslagen onaanvaardbaar.

Met dank aan pberends voor de submit.

[A1GP] Groot Brittanië laat Arden vallen

Arden International zal tijdens het tweede seizoen van de A1GP niet de auto van team Groot Brittanië prepareren. Het team verwachtte, ondanks de derde plaats in het eindklassement, meer van de samenwerking met Arden.

Teamleider John Surtees geeft aan waarom men niet meer met Arden samen wil werken: "We zijn blij met de derde plaats algemeen, maar als je gaat racen, ga je voor de overwinning. Niet om derde te eindigen. We zijn verslagen door twee extreem goede teams, maar zowel Seat Holder Tony Clements en ik voelden dat A1 Grand Prix groot en belangrijk genoeg is om van een organisatie te verwachten dat ze de klasse hun volledige aandacht geven", aldus Surtees.

"Arden is een zeer professioneel en goed geleid team, maar hun deelname aan zowel GP2 en het Red Bull Racing Formule 1 team hebben gezorgd voor enkele conflicten rond bijvoorbeeld de personele bezetting. Het A1GP team management vindt dat de A1GP niet ondergeschikt mag zijn aan andere raceklassen. We hadden een optie om met Arden te tekenen voor een tweede seizoen, maar we hebben besloten om die optie niet te lichten", besluit Surtees.

A1 Team Groot Brittanië zal vanaf komend seizoen, net als Team Nederland, zélf een team samenstellen om de auto te prepareren.

Geert Mak schrijft Boekenweekgeschenk 2007

Icoon Literatuur Geert Mak gaat het Boekenweekgeschenk voor 2007 schrijven. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag. Het motto van de Boekenweek wordt 'Lof der Zotheid - Scherts, Satire en Ironie'. Geert Mak schreef in 1998 al het Boekenweekessay 'Het ontsnapte land'.

Hij weet met zijn historische boeken een breed publiek te bereiken, wat hem waardering van zowel critici als van het publiek oplevert. Zo kreeg hij in 2000 nog de Trouw Publieksprijs voor 'De eeuw van mijn vader', en won hij in 2004 de NS Publieksprijs voor 'In Europa'.

In de 72e Boekenweek, die wordt gehouden van 14 tot en met 24 maart, zal humor centraal staan. Zo zullen er discussies plaatsvinden om de plaats van humor in de literatuur te bespreken.


Geert Mak

AC Milan mist Inzaghi in komend CL duel

In het Champions League duel tegen FC Barcelona zal AC Milan aanvaller Filippo Inzaghi moeten missen. Inzaghi heeft nog steeds last van koorts die hem vrijdag tegen Internazionale ook op de bank hield.

In San Siro wordt vandaag de halve finale van de Champions League gespeeld tussen het AC Milan van Ancelotti en het Barcelona van Rijkaard. Inzaghi behoort tot de toeschouwers van de wedstrijd. De aanvaller heeft nog steeds last van koorts en zal niet aantreden tegen Barcelona. Inzaghi heeft dit hele seizoen al veel wedstrijden gemist. Van de 34 competitiewedstrijden speelde hij er twintig en van de tien CL wedstrijden speelde hij er maar vijf.

Aboutaleb: geen bijstand met boerka

burka, boerka, burqaDe Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb wil de bijstand voor vrouwen die een boerka dragen, afschaffen. Volgens hem belemmert zo'n islamitisch gewaad vrouwen om aan het werk te komen, omdat vrijwel geen werkgever zo iemand in dienst wil nemen.

In de nieuwste editie van het feministische maandblad Opzij laat de wethouder weten het dragen van een boerka niet principieel af te wijzen: ''Maar je mag als overheid wel iets verwachten van burgers. Niemand wil immers een werkneemster in een boerka. In dit geval zeg ik: boerka uit en solliciteren. Als je dat niet wilt: ook goed, maar dan geen uitkering.'' Overigens is de mening van Aboutaleb niet 'nieuw' te noemen. Vorig jaar oktober stelde de gemeente Utrecht al dat boerka-dragers geen recht hebben op bijstand.

Aboutaleb laat zich ook uit over een recente uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie stelde een moslima in het onderwijs, die mannen geen hand wil geven, in het gelijk. De PvdA'er zegt dat het nog maar de vraag is of zo iemand op haar plek is in het onderwijs: ''Zij moet zich in elk geval realiseren dat zij enorme obstakels voor zichzelf opwerpt met haar houding. Deze vrouw moet inzien dat zij zichzelf buitenspel zet en zich realiseren vaker het risico te lopen afgewezen te worden voor een baan.''

Met dank aan hav0c voor de submit.

Nederland verstedelijkt gestaag

Icoon Binnenlands Er woonden afgelopen jaar meer dan 6,8 miljoen mensen in een stedelijke omgeving, wat neerkomt op 41,7 procent van de bevolking. Dat is fors meer dan in 1998, toen dit aantal nog 6,3 miljoen bedroeg. Het aantal mensen dat in een landelijke omgeving woont nam juist langzaam af, tot 40,3 procent in 2005. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vanochtend gepubliceerd zijn.

Voor de cijfers werd onderscheid gemaakt tussen drie soorten woonomgevingen; stedelijke gebieden, landelijke gebieden en de zogenaamde 'overgangsgebieden'. De overgangsgebieden bestaan vaak uit randgemeentes rondom steden, of uit grote dorpen.

Hoewel uit de cijfers blijkt dat er steeds meer mensen in een stedelijke omgeving wonen, is het aantal inwoners in de bestaande stedelijke gebieden niet toegenomen ten opzichte van 1998. In plaats daarvan verstedelijken steeds meer gebieden, en dan met name de randgemeenten rond de grote steden.

De verstedelijking ging het hardst in de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Gelderland. In Zuid-Holland woonde in 2005 met 66 procent het grootste aantal mensen in een stedelijk gebied, op de voet gevolgd door Noord-Holland met 63 procent. Drenthe is nog het minst stedelijk, met maar 7 procent van de inwoners in een stad.


Het percentage mensen in een stedelijke en in een landelijke omgeving tussen 1998 en 2005 (CBS)

Del Monte nieuwe reserverijder Midland

Midland F1 Racing heeft een nieuwe test- en reserverijder aan het team toegevoegd. De Italiaan Fabrizio Del Monte zal het team komen versterken.

De Italiaan heeft in de winter al eens getest voor Midland op het circuit van Jerez. Del Monte zal net als de andere testrijders, Giorgio Mondini en Markus Winkelhock ingezet worden als testrijder tussen de races door. Daarnaast zal de Italiaan op de vrijdag, in een roulatiesysteem met de andere testrijders, de derde auto van het team gaan besturen.

"We zijn heel blij met de komst van Fabrizio. Hij heeft tijdens zijn test in Jerez laten zien over veel snelheid en kennis te beschikken. We kijken ernaar uit om meer van zijn talent te zien tijdens een toekomstig Grand Prix-weekend", aldus algemeen directeur Colin Kolles

Fabrizio Del Monte: "Ik ben Kolles en de Midland-organisatie zeer dankbaar voor deze kans. Ik heb erg genoten van mijn test afgelopen winter en ik heb er vertrouwen in dat ik mij nuttig kan maken voor het team. Het team boekt veel progressie en hopelijk kan ik het team helpen de auto verder te ontwikkelen."

Verkoopcijfers Amerika

De maandelijkse hard- en softwarecharts voor de USA zijn er weer. Qua hardware ziet de lijst er zo uit:

ConsoleMaartFebruari
PS2273000299000
X360192000161000
Xbox8300088000
Cube6300067000
NDS?150000
PSP?170000
GBA/Micro??

Helaas dus geen handheldcijfers.

De softwarecharts (gesorteerd op aantallen):

GameSysteemPublisher
Kingdom Hearts IIPS2Square/Enix
GR: AWX360Ubi Soft
BlackPS2EA
OblivionX360Take 2
MLB '06PS2Sony
Fight Night 3PS2EA
BlackXboxEA
GodfatherPS2EA
Fight Night 3X360EA
God of WarPS2Sony
Oblivion LEX360Take 2
Metroid Prime HuntersNDSNintendo
Sonic Riders CubeSEGA
GTA: SAPS2Tale 2
Super Princess PeachNDSNintendo

Fuchs langer bij RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft het contract met Robert Fuchs met twee seizoen verlengd. Afgelopen winterstop kreeg de middenvelder al een aanbieding om zijn contract te verlengen, maar ging toen niet akkoord. Nu heeft Fuchs alsnog besloten twee jaar langer bij de Waalwijkers te blijven.

Sinds het seizoen 2001/2002 speelt Fuchs voor de Waalwijkse club. Daarvoor voetbalde hij voor PSV en de Graafschap. Hj speelde tot nu toe 273 competitiewedstrijden waarin hij 32 maal wist te scoren.

RBC wil Fortes Rodriguez straffen

José Fortes Rodriguez kan een straf van zijn werkgever RBC Roosendaal tegemoet zien. De Roosendaalse club wil Fortes Rodriguez straffen voor zijn vuistslag tegen Pierre van Hooijdonk tijdens de competitiewedstrijd tegen Feyenoord van afgelopen weekend.

In een duel met Van Hooijdonk werd de voormalig speler van AZ geraakt in het gezicht en haalde uit woede vol uit met zijn vuist. De klap was niet raak, maar scheidsrechter Blom stuurde Fortes wel van het veld.

"Zulk gedrag is onacceptabel. Bij Fortes is het al de derde keer dit seizoen. Welke maatregelen we nemen, wil ik nog niet zeggen", aldus de voorzitter van RBC, Jan Pollemans.

'Seedorf moet mee naar WK'

De trainer van AC Milan, Carlo Ancelotti, heeft zich erg lovend uitgelaten over zijn speler Clarence Seedorf. Volgens de trainer van de Milan presteert de voormalig speler van Ajax ook dit seizoen weer op topniveau. Ancelotti vindt dan ook dat Seedorf eigenlijk mee zou moeten naar het WK, maar Van Basten lijkt de middenvelder echter niet op zijn lijst van 23 te hebben staan.

Ancelotti reageerde verontwaardigd op de vraag of Seedorf aankomende zomer thuis zit. "Hoe kom je daar bij? Ik zeg dat het zomaar kan gaan gebeuren. Ik praat wel over Clarence, maar ik wil geen problemen veroorzaken bij Marco van Basten".

Ancelotti vindt dat Marco van Basten de speler wel mee zou moeten nemen omdat er voor die positie weinig betere opties zijn. "Hij is nog superfit en als middenvelder is hij bepalend voor de ploeg. Marco van Basten moet voor het WK vier middenvelders hebben die beter zijn dan Seedorf. Noem ze me. Ik zeg je, die vind je niet omdat Nederland geen vier betere spelers op de positie van Seedorf heeft."

De kans is echter zeer klein dat Van Basten naar Ancelotti zal luisteren. De Nederlandse bondscoach haalde Seedorf nog geen enkele keer bij de selectie, daarnaast liet de bondscoach ook weten dat de ervaren middenvelder geen goede invloed zou hebben op het groepsproces binnen de Oranje-selectie.

Honda heeft motorproblemen opgelost

Honda heeft de motorproblemen opgelost. Na tests in Italie en Spanje hebben de Japanners er vertrouwen in dat een uitval zo als Jenson Button zoals die in Australië had te voorkomen.

Hoofdingenieur van Honda, Shuhei Nakamoto is tevreden. “De oplossing die we hebben aangedragen voor het probleem in Melbourne, heeft naar onze tevredenheid gewerkt en we zullen een krachtiger specificatie van de motor introduceren voor de start van het Europese seizoen.”

De Brit hoeft in Imola niet tien plaatsen terug op de grid, omdat hij de finish niet bereikte. Button zette zijn wagen bewust voor de streep stil om zonder straf met een nieuwe motor te mogen starten.

Next-gen Earthworm Jim in de maak

Earthworm Jim is een immens populair platformspel dat begin jaren ’90 verscheen op de Sega Megadrive. Door de sympathieke hoofdpersoon, knotsgekke levels en hilarische humor werd het spel een groot succes en verscheen het zo’n beetje op elk platform uit die tijd. Earthworm Jim werd gemaakt door Shiny Entertainment. Na te zijn overgenomen door Atari was deze studio recentelijk verantwoordelijk voor de Matrix-games.

Atari heeft nu bekend gemaakt dat aan een vervolg voor next-gen consoles wordt gewerkt. Bijzonder is dat het originele team achter het oorspronkelijke spel, waaronder Dave Perry, weer bij elkaar is gebracht om aan dit vervolg te werken. Hun doel is om een nieuw spel te maken dat dezelfde magie en humor bevat al Earthworm Jim op de 16-bits consoles.

V8 zorgt voor fysieke problemen

Afgelopen week werd er weer druk getest in Barcelona. Een aantal coureurs zijn eerder dan gepland gestopt met testen vanwege fysieke problemen.

Zowel Kimi Räikkönen als Rubens Barrichello had last van een pijnlijke zenuw. De oorzaak van dit probleem is de hogere bochtensnelheid. Door de invoering van de V8-motoren is de downforce in bepaalde bochten lager, waardoor de coureurs hogere snelheden halen. In combinatie met de nieuwe zachte band, welke voor meer grip zorgt, kunnen slecht getrainde coureurs het lastig krijgen. Volgens de Canadees Jacques Villeneuve zullen vooral de circuits van Silverstone en Suzuka veel fysieke inspanning gaan vragen.

"Het is zo ongelooflijk met die banden, je wordt echt in elkaar gedrukt. Als je niet fit genoeg bent, kan het misschien wat problemen met zich meebrengen. Normaal gesproken heb ik geen problemen in het deel rond mijn schouders en mijn nek, maar ik voel het wel, en als je niet getraind bent...", vertelt Villeneuve.

Destroy all Humans 2 aangekondigd

THQ heeft bekend gemaakt dat gewerkt wordt aan een vervolg op Destroy All Humans. Destroy All Humans is een GTA-kloon die zich in de jaren ’60 afspeelt. De speler bestuurt een buitenaards wezen en heeft als doel zoveel mogelijk chaos op aarde te creëren. De belangrijkste feature in het vervolg zal een multiplayer co-op mode zijn.

Destroy All Humans 2 wordt ontwikkeld voor de Xbox en de Playstation 2 en zal in het najaar van 2006 verschijnen.



Destroy all Humans

Masturberen op internet is 'in'

Icoon BinnenlandsStrippen en masturberen op internet is 'in'. Zo luidt hoogstwaarschijnlijk de conclusie van een grootschalig onderzoek onder jongeren over hun seksuele gedrag op internet. Vaak begint het onschuldig, met contacten die gelegd worden via sites als Sugababes, maar als mensen eenmaal een vriendenkring opgebouwd hebben, gaan steeds meer jongeren veel verder dan gewoon chatten.

Volgens Justine Pardoen en Remco Pijpers, hoofdredacteuren van Mijnkindonline, vindt de eerste seksuele ervaring ook steeds vaker via internet plaats, vaak al ver voor de eerste tongzoen. De drempel op internet is veel lager, doordat het anoniem lijkt en doordat alles gemakkelijk toegankelijk is. Groepen meisjes gaan bijvoorbeeld op zoek naar beelden van jongens die zich voor de webcam aftrekken. 'Camrukkers' worden die genoemd.

Lang niet iedereen lijkt zich alleen bewust te zijn van de gevolgen van publicatie op internet. Meisjes willen bijvoorbeeld graag iets terugdoen voor de complimentjes die ze gekregen hebben, zegt seksuoloog Leusink. Dat zijn natuurlijk dezelfde tactieken die loverboys gebruiken. Het probleem is alleen dat beelden die eenmaal online geweest zijn, vaak blijvend op internet te vinden zijn. Spijt komt dan te laat. Afpersing is soms het gevolg.

Chris Groeneveld, chef van het 'team bestrijding kinderporno' van het KLPD, maakt zich door dit soort praktijken grote zorgen. Hij vindt dat ouders hun kinderen beter op moeten voeden op het gebied van internet. Hiervoor moeten ze zich meer verdiepen in wat internet precies is en hoe kinderen ermee om zouden moeten kunnen gaan. Zich tegen internet afzetten, wat de gemakkelijkste weg lijkt, heeft geen zin.


NB: het is nadrukkelijk niet toegestaan om in reacties op FOK! links naar sites te geven waar pornografisch materiaal te vinden is. Zoals gebruikelijk zullen deze beoordeeld worden met -3 - porno.

Mido nog steeds uit de gratie

De bondscoach van Egypte, Hassan Shehata, laat niet met zich sollen. Shehata is niet van plan om Ahmed Hossam en Mohamed Zidan op te roepen voor het nationale team.

Tijdens de halve finales van de Afrika Cup maakte Hossam oftewel Mido zich weinig geliefd bij Shehata door openlijk te gaan bekvechten met zijn bondscoach. De spits noemde zijn coach ezel toen deze hem wilde wisselen. Shehata liet als straf Mido buiten de selectie voor de finale en de bondscoach is nog steeds niet van plan om een beroep te doen op de spits van Tottenham Hotspur.

"Ik heb hem niet nodig voor mijn ploeg, ook al zou de EFA (De Egyptische voetbalbond) besluiten zijn schorsing te beëindigen," aldus de bondscoach. Naar aanleiding van zijn wangedrag tijdens de Afrika Cup had de EFA Mido voor een half jaar geschorst. "Ik zal hem niet oproepen voor het duel met Spanje in juni."

Zidan was al eerder uit de gratie geraakt bij de Egyptische bondscoach nadat de aanvaller in het najaar van 2005 weigerde voor zijn land uit te komen. Shehata heeft op zijn beurt gezegd dat hij de jonge aanvaller niet meer zal aanroepen. "Zidan weigerde bij de ploeg te komen toen die hem nodig had. Je kunt niet op dit soort spelers rekenen".

Nieuwe aanpak jonge criminelen

Icoon JustitieVolgens politie, justitie en bureau HALT vertonen tegenwoordig steeds jongere kinderen crimineel gedrag. Ook blijken steeds méér kinderen zich hieraan schuldig maken. In Dordrecht werden bijvoorbeeld twee jongens van zeven en tien jaar opgepakt voor woninginbraak. Uit Rotterdam is het geval van een negenjarige groepsverkrachter bekend. In Spijkenisse was er zelfs een vijfjarige jongen die met zijn achtjarige vriendje betrapt werd op winkeldiefstal. Om deze jeugdcriminaliteit beter aan te pakken, gaan politie, justitie en HALT gebruik maken van een nieuw registratiesysteem.

Met het nieuwe registratiesysteem, dat de kern vormt van het project Stop-reactie, wil men jeugdcriminaliteit beter in beeld brengen. Beleidsmedewerker Roelanda Van Dueren den Hollander van HALT legt uit dat als alle jonge criminelen geregistreerd worden, je zeker weet dat ook kinderen die herhaaldelijk alleen lichte vergrijpen plegen en die daardoor normaliter niet opgevallen waren, toch aangepakt gaan worden. Op deze manier zou de aanpak effectiever moeten zijn.

Peter van der Laan, hoogleraar sociaalpedagogische hulpverlening, in dienst van het Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving, is enthousiast. Volgens hem gaat het wel maar om een heel kleine groep: "Het is niet zo dat er hele groepen jonge kinderen rovend en brandstichtend door het land trekken."

Wellicht vroegtijdig einde loopbaan Shearer

De kans is aanwezig dat Alan Shearer zijn laatste duel als voetbalprof gespeeld heeft. De 35-jarige goaltjesdief van Newcastle United heeft aan het competitieduel tegen Sunderland hoogswaarschijnlijk een scheurtje aan zijn mediale knieband overgehouden.

Shearer, momenteel bezig aan het negentiende seizoen in zijn voetballoopbaan, maakte eerder al bekend het na dit seizoen voor gezien te houden. Als Shearer definitief niet meer in actie kan komen, dan komt er een einde aan een lange en indrukwekkende loopbaan.

In totaal speelde de aanvaller 557 competitiewedstrijden in het Engelse betaalde voetbal, daarin wist hij 283 maal te scoren.

Marokkaanse inburgeringstest

Inburgeren. Zo'n beetje iedere inwoner van Nederland met een kleurtje van niet-westerse komaf moet er aan geloven. Ook al zijn sommige vragen zelfs voor Nederlanders niet altijd begrijpelijk, een beetje ontwikkeld allochtoon zou de inburgeringstest met goed gevolg moeten kunnen maken. Maar hoe zit het eigenlijk andersom?

Om ons kaaskoppen danwel de tweede en derde generatie-allochtoon iets aan kennis bij te brengen (lees: de dvd-release van de tv serie "Shouf Shouf" te presenteren) heeft men daarom de Marokkaanse inburgeringscursus ontwikkeld. Check out hoeveel Mocro-flavour jij hebt om fatsoenlijk in te burgeren in Marokko.

O ja, post je score hieronder. Ik had er 14 van de 18 goed. Serieus! Ik zweer 't je! Je weet toch!

Met dank aan Thomas__Acda voor de submit.

DVD: King Kong

Ouderwetse avonturencinéma, en tegelijkertijd een voorbeeld dat CGI een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de hedendaagse filmindustrie. Vrijwel alle decors in King Kong zijn uit de computer getrokken; de meest in het oog springende personages zijn er later bijgetekend; King Kong zelf ziet er levendiger uit dan filmmakers zo'n zeventig jaar geleden ooit hadden durven dromen. Dit kijkspektakel is een verrukking voor het oog, en dat is waarschijnlijk precies zoals Peter Jackson het bedoeld had. Laten zien dat meer kán en meer gedurfd moet worden.

King Kong

Bochum keert terug in Bundesliga

VfL Bochum maakt in augustus haar rentree op het Duitse hoogste niveau. De ploeg kan een promotieplek niet meer ontgaan na de 0-2 overwinning op Alemannia Aachen.

Bochum won de topper in het volgepakte Tivoli stadion dankzij treffers van Tommy Bechmann en Zvjezdan Misimovic en neemt daarmee en passant de koppositie over. Bij Aachen, dat zondag al promoveerde, fungeerden Erik Meijer en Erwin Koen als invallers. Bochum degradeerde afgelopen seizoen uit de Bundesliga door nipt als zestiende te eindigden. Voor de strijd om de derde promotieplek maken vier ploegen nog een kans: Energie Cottbus (met 53 punten), SpVgg Greuther Fürth (47), Karlsruher SC (47) en SC Freiburg (46).

Prodi wil wél kerngroep met Nederland

Icoon Europa Romano Prodi, winnaar van de verkiezingen in Italië, wil een EU-kerngroep vormen met Nederland. Zondag leek het erop dat hij Nederland juist uit wilde sluiten van dit voorstel, maar dit berust op een misverstand. Volgens Prodi werd het interview dat hij hield in The Sunday Times verkeerd vertaald. In het artikel werden alleen Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België en Luxemburg genoemd.

In het artikel stond Prodi geciteerd: "Wij hebben een sterke band nodig, niet alleen met Frankrijk en Duitsland, maar ook met de zogeheten groep van zes landen, zoals België en Luxemburg, maar niet Nederland". En dat terwijl er "maar juist ook Nederland" had moeten staan. Nederland werd volgens Prodi juist expliciet genoemd, in plaats van afgewezen.

De EU-kerngroep kan volgens Prodi sneller integreren dan de landen die hier niet bijhoren. Hij noemt deze landen "het meest vastbesloten om door te zetten met een gemeenschappelijke Europese politiek". Groot-Brittannië hoort hier volgens Prodi niet bij, omdat ze geen referendum gehouden hebben over de Europese grondwet. Hiermee kiest Groot-Brittannië volgens Prodi "voor een beleid dat meer onafhankelijk is van de EU".


Prodi en Barroso
Romano Prodi, links, hier samen met José Barroso.

DVD: Dark Water

Dahlia Willams is een vrouw met een jong dochtertje van vijf. Dahlia is ooit domweg vergeten door haar alcoholverslaafde moeder en ze neemt zich voor om haar dochter alles te geven wat zij nooit heeft gekregen. Helaas drukt een slopende scheiding een zware stempel op het leventje van de twee. Dahlia en dochtertje Ceci verhuizen naar een smoezelig appartementje, maar Dahlia blijkt veel innerlijke last van haar geschiedenis te hebben. Als er een lek optreedt in het appartement wordt langzaam duidelijk dat Dahlia en Ceci niet alleen getergd worden door innerlijke demonen...

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.