Nederland verstedelijkt gestaag

Icoon Binnenlands Er woonden afgelopen jaar meer dan 6,8 miljoen mensen in een stedelijke omgeving, wat neerkomt op 41,7 procent van de bevolking. Dat is fors meer dan in 1998, toen dit aantal nog 6,3 miljoen bedroeg. Het aantal mensen dat in een landelijke omgeving woont nam juist langzaam af, tot 40,3 procent in 2005. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vanochtend gepubliceerd zijn.

Voor de cijfers werd onderscheid gemaakt tussen drie soorten woonomgevingen; stedelijke gebieden, landelijke gebieden en de zogenaamde 'overgangsgebieden'. De overgangsgebieden bestaan vaak uit randgemeentes rondom steden, of uit grote dorpen.

Hoewel uit de cijfers blijkt dat er steeds meer mensen in een stedelijke omgeving wonen, is het aantal inwoners in de bestaande stedelijke gebieden niet toegenomen ten opzichte van 1998. In plaats daarvan verstedelijken steeds meer gebieden, en dan met name de randgemeenten rond de grote steden.

De verstedelijking ging het hardst in de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Gelderland. In Zuid-Holland woonde in 2005 met 66 procent het grootste aantal mensen in een stedelijk gebied, op de voet gevolgd door Noord-Holland met 63 procent. Drenthe is nog het minst stedelijk, met maar 7 procent van de inwoners in een stad.


Het percentage mensen in een stedelijke en in een landelijke omgeving tussen 1998 en 2005 (CBS)