FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 december 2001

Man doodgeschoten in Haags café

Bij een ruzie in een Haags cafe in de Alberdinck Thijmstraat is een van de bezoekers doodgeschoten, hij werd in het hoofd getroffen door een kogel. De politie heeft een man aangehouden die waarschijnlijk betrokken is geweest bij het incident. De verdachte is door de hond van het slachtoffer, in zijn arm gebeten en wordt momenteel in het ziekenhuis aan zijn verwondingen geholpen. De politie is op zoek naar een tweede verdachte.

Met dank aan LWaS (wie?) en eddow voor de achtergrondinfo en url.....

Spaanse Koning haalt fel uit naar ETA

Bea is natuurlijk niet de enige met een kersttoespraak. Ook in Spanje doen ze hieraan mee. De Spaanse koning Juan Carlos heeft in zijn kersttoespraak fel uitgehaald naar de Baskische afscheidingsbeweging ETA. "Het Spaanse volk zal nooit toestaan dat hun vrijheden en democratische instituties worden vervangen door het totalitarisme van enkele fanatieke moordenaars", aldus de koning.

De ETA heeft in dertig jaar meer dan achthonderd mensen vermoord in haar strijd voor een onafhankelijke Baskische Staat.

Kersttoespraak Koningin Beatrix

VilleRoy had ons via de newssubmit dit geheel zelfsgeschreven bericht te melden:

In deze Kerst tijd dat we jullie op FOK! berichten dat in het arme gedeelte van het BB huis ook Kerst wordt gevierd, kunnen we niet achterblijven met wat quotes uit de kersttoespraak van onze eigen Koningin Beatrix.

Zonder al teveel in de camera te kijken (camera vrees wellicht) sprak ze natuurlijk over de gebeurtenissen op 11 September en de gevolgen daarvan. "Het gebrek aan eerbied voor leven èn dood en de onverdraagzaamheid van waaruit terreur wordt gevoed, confronteren ons met een gedachtengoed dat verbijstert", sprak Beatrix.

Verder wees Koningin Beatrix er op dat wraakzucht geen goed antwoord is op daden van haat. "Oog om oog maakt de wereld blind", aldus de vorstin dinsdag in haar rede voor radio en televisie.

Verder sprak de Koningin nog over respect: "Respect voor de medemens vereist dat we eigen gelijk niet steeds voorop stellen."

De Kerstrede van de Koningin

SP1 voor office XP wel heel erg veilig

Dat Microsoft software nooit fout vrij is, is al sinds jaar en dag bekend. Maar hiervoor is de oplossing van het Service Pack gevonden. Uiteraard ook voor Office XP, maar dit Service Pack is wel heel erg veilig.

Wat staat er namelijk op deze pagina
"Excerpt from this page: After you install Microsoft Office XP Service Pack 1, you are no longer able to access the Internet."

Tja in ieder geval geen virussen via de mail meer

Wederom vuurgevechten in Kashmir

Grenswachten uit Pakistan en India hebben elkaar opnieuw onder vuur genomen in de omstreden regio Kashmir. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen bij de vuurgevechten. Honderden burgers zouden op de vlucht geslagen zijn voor het geweld.

De spanning tussen India en Pakistan is hoog opgelopen na de aanslag van 13 december op het Indiase parlement. Volgens New Delhi was dat het werk van Pakistaanse terroristen.

Filmdebuut Britney Spears

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney Spears' filmdebuut Crossroads bevat controversiële onderwerpen als sex, verkrachting, dronkenschap en tienerzwangerschap. De film vertelt het verhaal van Britney en twee vriendinnen die er met de wagen op uit trekken nadat ze afgestudeerd zijn. Volgens sommigen komt het maagdelijke imago van de zangeres erg onder druk te staan. Het is nog niet bekend of de film ook voor kinderen toegankelijk is.



Kerstmis in Arm

Dat waar de bewoners al weken bang voor waren is uitgekomen. Net als Jozef en Maria 2001 jaar geleden brengen zij de kerstnacht door in het stro.
Kerstavond in het BB-huis begon zo gezellig met een mooi diner. Het eindigde heel wat minder vrolijk. Nadat eerst Gert-Jan en Leo ruzie kregen bedaarde de boel weer een beetje toen de bewoners een verrassing kregen van Big Brother: post van het thuisfront. Maar daarna sloeg de sfeer weer om omdat er voor het eerst sinds zeer lange tijd weer een battle kwam. Waarschijnlijk heeft Big Brother dit precies zo uitgekiend om het shock-effect te verhogen.

De battle draaide ditmaal om het kerstverhaal. Ieder van de vijf bewoners kreeg vier vragen over het leven van Jezus. Zeventien vragen moesten goed beantwoord worden om de battle te winnen. Dit ging echter finaal de mist in en de bewoners moesten direct verhuizen naar Arm.

Hiermee kwam de nachtmerrie waar de bewoners al weken voor vreesden, uit. Alle plannen die ze gemaakt hebben voor Kerstmis aan de rijke kant vielen in het water. Zal Big Brother ze nog een kans geven om op zijn minst Tweede Kerstdag in Rijk te kunnen vieren?

Zie ook het Fok! Big Brother the Battle Forum

Schrijver Houellebecq beticht van racisme


Tegen de omstreden Franse schrijver Michel Houellebecq is een klacht ingediend wegens het maken van racistische opmerkingen en het aanzetten tot haat tegen godsdiensten. De aanklacht is afkomstig van vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Frankrijk .


Houellebecq (42) zei in september, bij het uitkomen van zijn nieuwe roman Plateforme, dat de islam ,,de grootste klotengodsdienst'' ter wereld is. ,,De islam is een gevaarlijke godsdienst en dat al sinds zijn ontstaan'', volgens de schrijver, die tevens meedeelde ,,gebroken'' te zijn geweest toen hij de Koran had gelezen.

De indieners van de klacht, functionarissen van de moskeeën in Parijs en Lyon, zeggen dat de uitspraken van Houellebecq eens temeer duidelijk maken hoeveel afkeer hij heeft van de islam en de islamitische cultuur als geheel. Uit zijn roman Platforme zou dat ook overduidelijk blijken.

Het eerste verhoor naar aanleiding van de klacht heeft op 5 februari plaats. Ook het tijdschrift Lire, dat de uitlatingen van Houellebecq publiceerde, is gedaagd.

Michel Houellebecq is ook in Nederland bekend door zijn boek Les Particules élementaires (Elementaire deeltjes). Dat boek deed in 1998 veel stof opwaaien in Frankrijk. De schrijver werd uitgemaakt voor alles wat afschrikwekkend is: seksist, stalinist, homohater en pornograaf. In Elementaire deeltjes valt Houellebecq het politieke correcte denken aan. Motto van het boek is min of meer het morele failliet van de westerse samenleving. Met name vanuit de linkse hoek in Frankrijk werd het boek verketterd. Het ging zelfs zo ver dat Houellebecq verwijderd werd van lijsten met nominaties die kans bieden op grote literaire prijzen. Er ontstond ook een ware oorlog in de media.

Australische kerst begint met bosbranden

Zo'n vijfduizend Australische brandweerlieden hebben een slechte Eerste Kerstdag. Zij zijn ingezet om meer dan zeventig bosbranden te bestrijden in de deelstaat New South Wales. Uit voorzorg zijn gezinnnen uit in de buurt van de brand en toeristen in de Blue Mountains geëvacueerd.

Duizenden brandweerlieden zijn bij hun kerstboom weggehaald om te komen blussen. Zij worden bijgestaan door helikopters en waterkanonnen. Voor veel Australiërs is de kerstbarbecue belangrijk, maar wegens een verbod op open vuur kan dat in de deelstaat niet doorgaan. Barbecuen met een elektrische of gasbarbecue is in Australië, waar het nu zomer is, alleen onder voorwaarden toegestaan.

Op 'Ground Zero' geen kerst

Het bergingswerk en puinruimen op 'Ground Zero' in New York gaat tijdens de kerst gewoon door. Op de plaats waar op 11 september de twee torens van het WTC door aanslagen met gekaapte vliegtuigen instortten, worden nog altijd lichamen of resten daarvan gevonden. Volgens de burgemeester van New York Giuliani wordt het werk tijdens de kerst gedaan door vrijwilligers.

De Amerikaanse zender ABC weet te vertellen dat een groot deel van de bergingwerkers, vooral in deze periode rond de kerstdagen gebruik maken van de St. Paul's Chapel, een kerk in de buurt van de rampplek. Voor de meeste hulpverleners is deze plek al bijna heilig. Elk uur van de dag is er opvang en voedsel aanwezig. Zelfs voor een massage kunnen mannen en vrouwen er terecht.

Wel staat er op de plek van de ramp een grote versierde kerstboom, zoals wij reeds eerder meldden. Maar het bergingswerk, dat gaat door.

U2 drukst bezocht in 2001

De Ierse popgroep U2 heeft het afgelopen jaar de meeste bezoekers getrokken met optredens. Dat blijkt uit cijfers van concertorganisator Mojo in Delft. Het viertal wist met drie optredens in Gelredome in Arnhem 107.812 mensen te trekken.

Op de tweede plaats van de Mojo-top tien staat Bon Jovi dat met twee concerten in Amsterdam ArenA 79.092 popliefhebbers verzamelde. De groep K-otic, voortgekomen uit het tv-programma Starmaker, is met een derde plek de beste Nederlandse groep. Naar de 28 optredens die de groep gaf, kwamen 48.885 mensen kijken.

In de rest van de top tien staan: Riverdance (33.918), Live (30.660), UB40 (29.916), Kane (25.120), Lord of the Dance (24.964), Lionel Richie (21.965), Eric Clapton (21.565).

In de categorie grote evenementen bleek de Night of the Proms de grootste publiekstrekker. De twaalf avonden in Ahoy' in Rotterdam werden bezocht door in totaal 117.918 mensen. Het evenement liet daarmee het North Sea Jazz Festival (70.000), PinkPop (64.200) en Lowlands (57.500) achter zich.

Shoho-virus verspreidt zich zonder Outlook

Nog net voor de kerstdagen heeft een virusschrijver een virus losgelaten dat zich zonder tussenkomst van een e-mailprogramma verspreidt.

Het virus, gesignaleerd onder de namen Shoho en Welyah, maakt geen gebruik van gaten in Outlook om zichzelf te verspreiden. Andere virussen doen dat vaak wel. Shoho gebruikt zijn eigen e-mailengine. Volgens anti-virusdeskundigen van zowel Network Associates als Tend Micro probeert het virus na infectie bestanden van de computer van het slachtoffer te verwijderen.

Het virus maakt van hetzelfde veiligheidslek in Internet Explorer gebruik als het Badtrans-virus dat de laatste maanden over het internet rondwaart. Dit lek stelt de worm in staat zichzelf te activeren als een geïnfecteerd mailtje is geopend of zelfs maar ingezien. Dit betekent dat een ontvanger niet hoeft te dubbelklikken op het attachment om het virus te activeren.

Ook gebruikers die een andere e-mailclient dan Outlook gebruiken, lopen de kans geïnfecteerd te raken met het virus.

Shoho is in de inbox te herkennen aan de onderwerpsregel "Welcome to Yahoo! Mail". De tekst in het mailtje zelf is gelijk aan het onderwerp. Daarnaast is het voorzien van een attachment met de naam readme.txt. In feite is dit bestand een .pif-bestand maar er zitten 125 spaties tussen txt en de extensie .pif. Op die manier probeert de maker de ware aard van het virus te verhullen.

Als de e-mail geopend of zelfs alleen maar ingezien wordt via de preview-functie verspreidt het virus zich naar alle adressen in het adresboek van het e-mailprogramma. Om zichzelf door te sturen gebruikt het zijn eigen SMTP-engine. Volgens Network Associates scant het virus tevens de harde schijf af op zoek naar extra e-mailadressen.

Als het virus geactiveerd is, probeert het bestanden van de computer te verwijderen. Zonder deze bestanden is het mogelijk dat de computer niet meer wil opstarten. De worm infecteert alleen computers waarop Windows draait.

Beide anti-virusbedrijven zien het virus voorlopig niet als een groot risico, maar aangezien het bestanden van de computer verwijdert, is het volgens hen toch belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden.

Perfecte leugendetector?

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten hebben een systeem ontwikkeld dat volgens hen feilloos kan vaststellen wie liegt en wie de waarheid spreekt. De perfecte leugendetector lijkt binnen handbereik.
Het probleem met de conventionele detector is dat hij nervositeit meet. De meeste mensen worden zenuwachtig als zij een leugen vertellen. Iemand met stalen zenuwen kan die machine verslaan. Omgekeerd kan een zenuwachtig persoon de waarheid vertellen die door de leugendetector niet wordt geloofd.

Het nieuwe systeem werkt met behulp van een hersenscan. Dr. Daniel Langleben, een van de onderzoekers, toont door middel van eenvoudige experimenten met een kaartspel aan dat de hersenen voor een leugen meer ruimte gebruiken dan voor voor de waarheid. Een proefpersoon ligt op een tafel met het hoofd in een scanner. Hij krijgt twee kaarten en wordt gevraagd over een kaart te liegen en over de andere de waarheid te spreken.
De leugen vergt meer inspanning. De hersenen tonen dan zichtbaar op de monitor grotere activiteit. Langeleben: "De conventionele leugendetector krijgt het antwoord van een mens. Via deze nieuwe methode wordt die mens gepasseerd en kijkt de machine direct in de hersenen".

IJsland kampt met tekort aan kerstbomen

Er is geen enkele kerstboom te krijgen op IJsland. Alleen bomen die 4 meter en groter zijn, zijn nog te vinden op het eiland. De soort dennenboom die van origine zelf op het eiland groeit, staat er om bekend dat hij zijn naalden heel snel verliest, waardoor hij ongeschikt is om in huis te halen als kerstboom.

Om die reden importeren de IJslandse kerstboomhandelaren al hun dennenbomen uit Noorwegen. De handelaren bleven echter vorig jaar met een groot aantal bomen zitten, waardoor de importeurs dit jaar aanzienlijk minder inkochten. Samen met het feit dat de vraag naar dennenbomen dit jaar onverwacht groot bleek te zijn, resulteerde dit in een tekort aan bomen.

Paus roept op tot werken aan vrede

Paus Johannes Paulus II heeft in de kerstnacht, christenen, joden en moslims opgeroepen samen aan een toekomstige vrede te werken. "Mogen zij alles wat in hun vermogen ligt eraan doen dat de naam van God nooit voor werken des doods wordt gebruikt", zei de paus. De paus zei dat zijn hart "bezorgd en vertroebeld" is door de huidige oorlogen, sociale spanningen en de moeilijke situatie waarin zoveel mensen leven.

Voor de veiligheid van de meer dan 8000 bezoekers in de Sint Pieter waren verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen. De toespraak was op TV te volgen bij Nederland 2.
Vanmiddag spreekt de paus ook nog de zegen Urbi et Orbi uit.

Dordrecht: dode bij schietpartij in disco

Bij een schietpartij in discotheek Scanners te Dordrecht is deze kerstnacht een dode gevallen. Een 21 jarige man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Over de toedracht is nog niets bekendgemaakt. Ook is er nog niemand aangehouden.

Een user van Fok!, Cybercopje, was tijdens de schietpartij aan het werk in de discotheek maar merkte niets van het dodelijke incident. (zie het forum)

Voorlopig is de Scanners gesloten.

'Kabinet wil uitkeringen naar Marokko stoppen'

Het omstreden verdrag met Marokko, waarin de betaling van uitkeringen als WAO, AOW en kinderbijslag is geregeld, wordt waarschijnlijk opgezegd. Het ministerie van Sociale Zaken wil van het verdrag af omdat Marokko nog steeds weigert mee te werken aan onderzoek naar bijstandsfraude.

In Marokko speurt Nederlands ambassadepersoneel naar illegaal huizenbezit van bijstandsgerechtigden. Maar het land staat hun niet toe de kadasters te bezoeken, wat het onderzoek onmogelijk maakt. Minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken zijn volgens ingewijden zo verbolgen over de Marokkaanse halsstarrigheid, dat ze het socialezekerheidsverdrag nu willen opzeggen.

Het opzeggen van het socialezekerheidsverdrag kan grote gevolgen hebben voor teruggekeerde Marokkanen. Jaarlijks wordt circa 185 miljoen gulden aan uitkeringen overgemaakt naar het land.

Israel valt Palestijnse stad Tammun binnen

Op deze kerstochtend zijn vanmorgen vroeg, op de Westelijke Jordaanoever, ongeveer 8 Israëlische tanks de Palestijnse stad Tammun ten noorden van Nablus binnengevallen. De militaire actie zou gericht zijn tegen leden van de militante Islamitische Jihad. Vijf leden van de organisatie zouden zijn gearresteerd en óók een lid van de Fatah-beweging, van de Palestijnse leider Arafat, zou zijn opgepakt

De Palestijnse stad Tammun is al vaker doelwit geweest van acties van het Israëlische leger. Ook de Palestijnse Autoriteit heeft daar eerder militante Palestijnen opgepakt.

''Bin Laden aan longproblemen overleden''

Kwamen er van de week al berichten uit Pakistan dat bin Laden dood zou zijn, nu meldt een anonieme functionaris van het gevallen Talibanregime dat hij medio december aanwezig was bij de begrafenis van Osama bin Laden. De functionaris deed zijn uitlatingen tegenover de Pakistaanse krant The Pakistan Observer.

De begrafenis zou volgens de functionaris plaats hebben gehad in Tora Bora en bijgewoond zijn geweest door zo'n 30 Al-Qaedastrijders.

Volgens de anonieme functionaris had bin Laden last gehad van longproblemen, maar zou hij een ,,vreedzame natuurlijke dood'' zijn gestorven.

Peter Mueller wil startbewijs via rechter afdwingen

De coach van Gianni Romme, Peter Mueller, overweegt om de schaatser via de rechter aan een startbewijs voor de 5000 meter op de Olympische Spelen te helpen. Romme is wereldrecordhouder op deze afstand.

Romme, tweevoudig Olympisch kampioen, wist zich tijdens de trials alleen te kwalificeren voor de 10.000 meter. Mueller raadpleegt momenteel juridische deskundigen om de uitslag van de kwalificatiewedstrijden zo mogelijk aan te vechten. Maar volgens waarnemers bieden de reglementen daartoe weinig ruimte.

Voorafgaand aan de trials won Romme zowat alle 5000 meter wedstrijden, maar tijdens de trials faalde hij om onbekende reden. Op de 10.000 meter wist hij ternauwernood kwalificatie af te dwingen.

Artis: giraf geboren, ijsbeertje gestorven

In de Amsterdamse dierentuin Artis was zondagavond weer een jong dier ter wereld gekomen. Het girafje werd maandagochtend vroeg door enkele verzorgers ontdekt in het hok bij zijn of haar moeder.

Het is namelijk nog niet bekend welk geslacht het jonge beestje heeft. Wel is het een feit dat het dier vernoemd zal worden naar de burgervader van Amsterdam, Job Cohen, of anders naar zijn vrouw Lydie.

Naast deze vreugde om de geboorte van de giraf, was er gisteren ook treurig nieuws uit Artis. Het ijsbeertje, dat zoals wij eerder meldde woensdag was geboren is zondag overleden. De oorzaak is nog niet definitief vastgesteld, maar waarschijnlijk heeft het diertje te weinig gedronken.

Stadswacht A'dam sloopt pinautomaat

KikkerBikker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie werknemers van Stadstoezicht in Amsterdam zijn afgelopen weekend gearresteerd en in de cel gezet nadat één van hen een pinautomaat had gesloopt.

De drie mannen waren zaterdagavond na diensttijd in uniform nog even samen ergens iets gaan drinken. Één van hen wilde geld gaan pinnen uit de pinautomaat trekken bij een bank aan de Weteringschans. De automaat was echter buiten gebruik, vervolgens pakte de 37-jarige man een steen en vernielde de geldautomaat, terwijl zijn twee collega's van 43 en 58 toe stonden te kijken.

Een getuige waarschuwde de politie, waarna het drietal binnengebracht konden worden. Na verhoor werden ze weer vrijgelaten. De dader van het drietal zal de schade vergoeden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
©FOK.nl e.a.