FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 juni 2001

Milosevic kan uitgeleverd worden

De regering van Joegoslavië heeft zaterdag een decreet aangenomen over samenwerking met het VN-Tribunaal in Den Haag. Daarmee is uitlevering mogelijk geworden van Joegoslaven die verdacht worden van oorlogsmisdrijven, onder wie de voormalige president Slobodan Milosevic.

De stemming werd bekendgemaakt door de minister van Binnenlandse Zaken, Zoran Zivkovic. Het decreet wordt zondag in de regeringskrant gepubliceerd en treedt dan in werking. Het decreet dreigt de spanning tussen de verschillende naties in de Joegoslavische federatie aan te wakkeren. Zo verklaarde de voorzitter van SNP, Predrag Bulatovic, dat de Joegoslavische federatie niet kan blijven voortbestaan nu er in de federale regering een scheuring is ontstaan over samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal.

Ontploffingsgevaar bananenbier flessen

Exotic African Brewery in Utrecht haalt flessen bananenbier uit de winkels omdat het risico bestaat dat ze ontploffen. Dat heeft de importeur zaterdag bekendgemaakt. Het gaat om flessen van 0,75 liter van het merk Mongozo Banana met de code 'C april 2003'. Het bier wordt voornamelijk verkocht in het alternatieve circuit.

Volgens de Keuringsdienst van Waren is de fabrikant vergeten de flessen te pasteuriseren, waardoor er explosiegevaar kan ontstaan. Ze raadt aan de flessen in bijvoorbeeld een handdoek te wikkelen en terug te brengen naar de winkel.

Volgens de fabrikant zijn er in het magazijn al een tiental flessen ontploft. Zeker 400 flessen hebben hun weg gevonden naar de consument.

Máxima nieuws

Máxima Zorreguieta is zaterdagmiddag in het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag geopereerd aan haar rechterenkel. Artsen hebben de breuk aan de enkel vastgezet met een plaatje en schroeven, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

De verloofde van kroonprins Willem-Alexander brak haar enkel dinsdag tijdens een wandeling in Zweden. Zij was daar om het 25-jarig huwelijksfeest van het Zweedse koningspaar bij te wonen. Onderzoek van de enkel wees uit dat die op twee plaatsen was gebroken.

Zaterdagmiddag is het gewricht met een metalen plaatje en enkele schroeven vastgezet. Máxima heeft gips gekregen dat zo'n acht weken moet blijven zitten. Zij is inmiddels teruggekeerd op Paleis Huis ten Bosch.

Duiveltja meldde via de newssubmit nog meer Máxima nieuws:

Máxima Zorreguieta krijgt als ze straks getrouwd is met prins Willem-Alexander, een jaarlijkse toelage van tenminste 1.387.000 gulden. Dit blijkt uit de reactie van premier Kok op een groot aantal vragen van de Tweede Kamer over de Toestemmingswet voor het koninklijke huwelijk.

Volgens Kok is de echtgenote van de vermoedelijke troonopvolger zo nauw betrokken bij de uitoefening van de functie van Willem-Alexander, dat dit beperkingen stelt aan andere functies in het maatschappelijk leven in Nederland.

De toelage van Máxima is een ton hoger dan die van prins Bernhard. Willem-Alexander krijgt een toelage van 1.880.000 gulden. De kosten voor personeel en ander onkosten buiten beschouwing gelaten, houdt hij een inkomen over van 576.000 gulden. Máxima zal aan haar toelage waarschijnlijk tussen de vier en vijf ton overhouden.

Burgemeester Cohen van Amsterdam zal op 2 februari 2002 Máxima en Willem-Alexander in de echt verbinden. Premier Kok gaat er vanuit dat Amsterdam alles in het werk zal stellen om het huwelijk ordelijk te laten verlopen. De vader van Máxima is niet aanwezig. De minister-president wil niet zeggen welke leden van de familie Zorreguieta wel acte de presence zullen geven.

Máxima mag in het maatschappelijk verkeer prinses van Oranje worden genoemd, maar de regering wil liever dat dit niet gebeurt omdat die titel officieel alleen aan de troonopvolger toebehoort. Haar titels zijn volgend jaar prinses der Nederlanden en prinses van Oranje-Nassau. De eventuele kinderen krijgen dezelfde titels. Zij verliezen hun lidmaatschap van het Koninklijk Huis als zij op een zeker moment kiezen voor de Argentijnse nationaliteit, hetgeen ondanks de naturalisatie van Máxima volgens de Argentijnse wet mogelijk is.

Alcoholverbod voor geslaagden in België

Suus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geslaagde scholieren in het Belgische Hoogstraten zijn gestraft met een alcoholverbod, want volgens de Vlaamse gemeente was het heel ernstig wat zich tijdens de examenfeesten afspeelde.

Na de bekendmaking van het slagen werd dit door de geslaagde scholieren traditioneel groots gevierd met enorme hoeveelheden drank. Dit leidde ertoe dat men sliep in eigen braaksel, dat men urineerde in tuinen en tegen gevels en dat men zwalkte over de volle breedte van de straat. Er waren zelfs enkele kroegentochten die eindigden in het ziekenhuis.

Dat wil men dus niet meer in Hoogstraten. Daartoe heeft de gemeente een maatregel genomen: voor drie dagen geldt er een alcoholverbod voor minderjarigen. Na het alcoholverbod van gisteren geldt er ook een verbod aan het einde van de examenperiode én volgende week donderdag en vrijdag, als de diploma's worden uitgereikt.

Dat de gemeente de tamelijk wijdverspreide traditie van de scholieren ontneemt, 'is een bedenking die je zou kunnen maken', erkent gemeentewoordvoerder Sprangers. Maar hij vraagt zich af of zo'n ontlading soms alleen met sloten bier te bereiken is? Ook de scholen zelf drongen volgens hem op ingrijpen aan.

Michael Schumacher start morgen vanaf pole

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Schumacher heeft tijdens de kwalificatie voor de Europese grote prijs pole position gereden. De Duitser was op het Nurburgring circuit de snelste coureur met zijn Ferrari. De tweede plaats was voor zijn broer, Ralf. Enige tijd leek het er naar uit te zien dat Ralf voor Williams een pole neer zou zetten maar broer Michael bleek toch sneller te zijn. De derde plaats was voor de tweede Williams BMW coureur Juan Pablo Montoya. De top zes werd voor de rest ingevuld door Rubens Barrichello, David Coulthard en Mika Hakkinen. Het lijkt er nu steeds meer op dat Mc-Laren zijn tweede positie als team aan Williams kwijt is geraakt.

Jos Verstappen moet het doen met een negentiende tijd. Tegenvallend voor de Nederlander die vandaag bekend maakte ook volgend jaar voor het Arrows team uit te komen. Zijn teamgenoot Enrique Bernoldi stond twee tiende voor hem met een achttiende tijd.

appelsientje meldde via de newssubmit de totale kwalificatieuitslag:

01. M.Schumacher Ferrari Ferrari B 1:14,960
02. R.Schumacher Williams BMW M 1:15,226
03. Montoya Williams BMW M 1:15,490
04. Barrichello Ferrari Ferrari B 1:15,622
05. Coulthard McLaren Mercedes B 1:15,717
06. Hakkinen McLaren Mercedes B 1:15,776
07. Trulli Jordan Honda B 1:16,138
08. Frentzen Jordan Honda B 1:16,376
09. Raikkonen Sauber Petronas B 1:16,402
10. Heidfeld Sauber Petronas B 1:16,438
11. Villeneuve BAR Honda B 1:16,439
12. Irvine Jaguar Cosworth M 1:16,588
13. Panis BAR Honda B 1:16,872
14. Alesi Prost Acer M 1:17,251
15. Fisichella Benetton Renault Sport M 1:17,378
16. De la Rosa Jaguar Cosworth M 1:17,627
17. Burti Prost Acer M 1:18,113
18. Bernoldi Arrows Asiatech B 1:18,151
19. Verstappen Arrows Asiatech B 1:18,262
20. Button Benetton Renault Sport M 1:18,626
21. Alonso Minardi European M 1:18,630
22. Marques Minardi European M 1:18,689

Nederlandse gezin onderhandelt volop

Het Nederlandse gezin onderhandelt over vrijwel alles. Vaders en moeders discussiëren met hun kroost over tal van zaken, van het avondeten tot de vakantiebestemming. Dat blijkt uit een zaterdag gepresenteerd onderzoek van ITS, in opdracht van de Volkskrant.

poldermodel

Het poldermodel doet zijn intrede als de kinderen 9 tot 15 jaar oud zijn. Daarvoor zwaaien de ouders zelf de scepter. Eenmaal uitgegroeid tot puber, lijkt het kind serieus te worden genomen. Zo wordt in 60 procent van de gezinnen onderhandeld over het tijdstip van thuiskomen, vinden er vaak discussies plaats over softdrugs (40 procent), alcohol (50 procent) en het hebben van seks (44 procent).

Op jongere leeftijd moeten kinderen de meeste beslissingen aan hun ouders overlaten. Hoe laat naar bed? Slechts 11 procent van de kinderen mag erover meepraten. Over de hoogte van het zakgeld mag maar 22 procent iets zeggen.

Op latere leeftijd wordt niet alleen vaker onderhandeld, maar ligt in veel gevallen de eindbeslissing bij het kind. Ruim de helft kan zelf beslissen over seks, 15 procent bepaalt zelf hoe laat men terugkeert na een avondje stappen.

Liquidatie in binnenstad Alkmaar

De voormalig kickboxer Koen de Nijs is vrijdagmiddag in het centrum van Alkmaar van dichtbij doodgeschoten. Na een klopjacht werd rond kwart voor vijf een verdachte aangehouden op de A9, iets ten zuiden van de Wijkertunnel. De automobilist bleek echter niets met de zaak van doen.

De Nijs werd van zeer korte afstand door het hoofd geschoten, waarna de dader in een gereedstaande auto sprong. De schietpartij vond rond drie uur 's middags plaats op het Zevenhuizen voor de ABN/Amro-bank, een van de drukste punten in de binnenstad van Alkmaar.
De politie begon een klopjacht naar de schutter. Kort hierna werd een auto, die aan de kenmerken voldeed, aangetroffen in Egmond aan Zee. Met behulp van een helikopter is het voertuig vervolgens gevolgd. Het bleek een verkeerd spoor.

De echte vluchtauto werd vrijdagavond verbrand teruggevonden op de Havikweg in Alkmaar. De wagen bleek gestolen.
Bij de politie hebben zich direct na de schietpartij veel getuigen gemeld. Volgens omstanders was sprake van een liquidatie. De politie spreekt eveneens van een mogelijke afrekening.

De moord op De Nijs zou te maken hebben met drugsschulden van het slachtoffer. De politie kon deze informatie nog niet bevestigen. Het slachtoffer zat onlangs nog een celstraf uit.

Homohuwelijk ook in België mogelijk

Als het meezit kan tegen Pasen volgend jaar in België het eerste wettelijk homohuwelijk voltrokken worden. Samen een kind adopteren of een erfenis nalaten kunnen homo's echter niet.

De federale ministerraad keurde vrijdag op voorstel van de minister van Justitie, Marc Verwilghen, een wetsontwerp goed, dat enkele bepalingen in het Burgerlijk Wetboek wijzigt. Daardoor wordt ,,het huwelijk opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht''.

Wat betekent dit concreet? Dat homo's en lesbiennes voortaan kunnen huwen voor de wet. Daardoor stappen zij, net als de hetero's, in een juridisch kader dat automatisch enkele rechten en verplichtingen tussen de gehuwden vastlegt: de gemeenschap van goederen (waarvan men bij notariële akte kan afwijken) of de plicht tot wederzijdse bijstand bijvoorbeeld. De regering kondigde gisteren aan dat zij zo ver als mogelijk wil gaan in de gelijkschakeling met het huwelijk.

Verstappen tekent bij bij Arrows

bazjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jos Verstappen heeft bijgetekend bij Orangearrows voor 2002.

Gisteren werden de contracten getekend door Jos en Tom Walkinshaw voor het derde achtereenvolgende seizoen. “We zijn hier heel blij mee. Voor het derde seizoen bij het team betekent dat we door kunnen bouwen aan succes. Er liggen voor volgend seizoen mooie dingen in het verschiet.”

Details rond Jos’ contract zijn niet bekend, maar dat Tom Walkinshaw altijd met de toekomst bezig is mag duidelijk zijn. “Dat we nu al tekenen geeft aan dat Tom veel vertrouwen in me heeft. Ik ook in hem en het team trouwens.”

Amsterdam: Islam snel grootste godsdienst

De Islam is binnen nu en vijf jaar de grootste godsdienst in onze hoofdstad. Op dit moment heeft het Christendom nog de meeste aanhangers in Amsterdam, maar dat zal snel afgelopen zijn.

Dit blijkt uit cijfers van het Buro Onderzoek en Statistiek. De verwachte eerste plaats van de islam is geen verrassing. Twee factoren spelen een rol: het leeglopen van de christelijke kerken en de toename van het aantal islamitische Turkse en Marokkaanse inwoners in de stad.

De meeste Amsterdammers geloven trouwens helemaal nergens in: 56 pct zegt ongelovig te zijn. 17 pct van Amsterdam bezoekt daadwerkelijk een kerk of moskee.

Zwangere vrouw mishandeld door ex-vriend

De politie in Groningen is op zoek naar getuigen van een ernstige mishandeling van een 20-jarige vrouw die zeven maanden zwanger is. De Groningse werd in de Nieuwe Ebbingestraat geschopt en geslagen door haar ex-vriend (19). Een fietser die het zag gebeuren probeerde tussenbeide te komen maar werd zelf ook door de man belaagd. Na een paar klappen over en weer fietste hij door.

De ex-vriend sleurde vervolgens het slachtoffer mee naar de Jodenkamp waar hij haar opnieuw mishandelde. Hij sloeg haar tegen de grond en ging er vandoor. De zwangere vrouw waarschuwde de politie en kon later naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar bleek dat het ongeboren kind aan de vechtpartij waarschijnlijk geen nadelige gevolgen zal overhouden.

Aardbeving in Zuid-Limburg

Bas Konings en nulkelvin werden midden in de nacht wakker getrild en lieten ons dat via de newssubmit weten:

Hier onderaan in Limburg is het weer zo ver !!!

De aarde heeft al weer 2 keer flink bewogen, vooral de eerste die ik voelde duurde lang, heb nu niet echt zin meer in pitten......

ANP

In Zuid-Limburg heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens de seismologen van het KNMI in De Bilt had de beving een kracht van 3,9 op de schaal van Richter.

De eerste schok vond om tien over half vier 's nachts plaats. Vijftien minuten later gevolgd door een tweede met een kracht van 3,5. Even na vieren vond een derde grote schok plaats met een kracht van 3,2. Het epicentrum lag rond Heerlen. Ook rondom het Duitse Aken zijn de schokken gevoeld.

,,Het waren behoorlijke bevingen'', aldus een seismoloog. De beving deed zich voor op een diepte van ongeveer 5 kilometer en was daarom goed te voelen.

Vanaf het moment van de eerste schok, stroomden bij de weerkamer van het KNMI de telefoontjes binnen. ,,De meeste mensen zijn erg geschrokken en geven schade door zoals barsten in de muur en omgevallen meubels'', aldus een woordvoerder. Grote schadegevallen of persoonlijke ongelukken zijn nog niet gemeld.

De afgelopen maanden werden al vaker kleine schokken gevoeld in de regio Voerendaal, vlakbij Heerlen. De beving van zaterdag was echter veel heftiger. ,,Dit was geen kleintje'', reageerde een woordvoerder van de alarmcentrale in Maastricht.

CO2 in zee opslaan is mogelijk

Noorse geleerden zeggen een manier te hebben gevonden om koolstofdioxide (CO2) in de Noorse Zee op te slaan.

De CO2 van de zware industrie en boorplatforms, goed voor een derde van de totale uitstoot van Noorwegen, zou opgevangen worden en via pijpen op 800 meter diepte losgelaten worden in zee.
Het water op die diepte is zo dicht dat het het gas opvangt, neutraliseert en honderden jaren lang vasthoudt. Volgens de geleerden zou het water in de buurt van de pijpen wel zuur worden maar door de stromingen zou het snel verdund worden. Omdat het leven op die grote diepte schaars is, zou er niet veel schade aangericht worden.

Bossen en gewassen VS nemen minder CO2 op
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Nieuwe schattingen van de koolstofdioxide-uitstoot van de Verenigde Staten wijzen uit dat de groei van bossen en gewassen en de rivieren een kwart tot de helft van de CO2 absorberen.

Dat is minder dan tot nu werd aangenomen en verder zal de hoeveelheid verminderen naarmate de pas aangeplante bossen ouder worden en minder CO2 opnemen. Bovendien gaat de uitstoot nog vermeerderen zodat het probleem alleen maar erger zal worden. De CO2-sinks, natuurlijke opslagplaatsen voor het broeikasgas CO2, zorgde voor onenigheid bij het overleg over Kyoto. De VS stelden toen dat de sinks zeer veel CO2 opnamen

'Collega' van terrorist Bin Laden aangehouden

De Spaanse politie heeft de beruchte islamitische terrorist Bensakhria aangehouden. Hij zou banden hebben met Osama Bin Laden.

De commandogroep van de Algerijn Bensakhria zou banden hebben met de beruchte Saudische terrorist Osama Bin Laden. Zij wordt ervan verdacht een aanslag te hebben voorbereid op de dom van Straatsburg.
Bensakhria is aangehouden in het Oost-Spaanse Alicante, na intensief speurwerk van Interpol en Amerikaanse geheime diensten. Hij werd vooral gezocht door de Franse en de Duitse politie.

Vele andere Algerijnse leden van de groep, die opleidingen voor aanslagen kregen in Afghanistan, zijn eerder in Groot-Brittannië opgepakt.

Ambtenaar moet homo's huwen

De ambtenaar die 2 keer weigerde een huwelijk tussen 2 mannen te sluiten, moet instemmen met het homohuwelijk. Anders wordt ze ontslagen.

Dat maakte het college in Leeuwarden vrijdagavond bekend. De ambtenaar weigert twee mensen van het zelfde geslacht in de echt te verbinden omdat zij gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk heeft.

Verklaring ondertekenen

De trouwambtenaar in Leeuwarden wordt tot 1 september herbenoemd. Zij moet dan een verklaring ondertekenen waarin zij bekend maakt dat ze alle huwelijken wil sluiten. Als de ambtenaar deze verklaring ondertekent, wordt zij opnieuw benoemd, anders is haar contract afgelopen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de ambtenaar begrip voor het collegebesluit. ,,Dit bericht kwam voor haar niet onverwacht'', aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

De zaak kwam aan het rollen toen COC-voorzitter Robert Grossnickel op 2 juni liet weten dat een buitengewoon ambtenaar in Leeuwarden weigerde het huwelijk tussen hem en zijn vriend te sluiten. Door de publiciteit en discussies die hierdoor ontstonden, won het college juridisch advies in bij de stadsadvocaat.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
©FOK.nl e.a.