Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra aflevering over door ROVER gewenste schandalige geldverspilling.

Flauwekul. Reizigersvoorzitter Michael van der Vlis biedt woensdag een petitie aan tegen de afschaffing van de strippenkaart. Hij wil liever dat er twee betaalsystemen -strippenkaart en zoneabonnement enerzijds, en anderzijds de OV-chipkaart- naast elkaar in gebruik blijven.

Stel je voor. Een supermarkt. Twee rijen kassa’s. Niet naast elkaar, maar achter elkaar! De klanten passeren eerst een rij roze kassa’s. De helft van de klanten betaalt contant of pint daar, en een deel van de kassameisjes kijkt verveeld voor zich uit omdat hun kassa gewoon voorbij wordt gelopen. Vervolgens nóg een rij kassa’s. Blauwe. De andere helft van de klanten betaalt contant of pint daar, en opnieuw zit een aantal kassameisjes duimen te draaien omdat hun kassa wordt gepasseerd door klanten die al aan een roze kassa hadden afgerekend. Dát is wat er gebeurt als je zowel een elektronisch als een papieren betaalsysteem in werking houdt. Zonde van het geld. Ik zou liever zien dat dat wordt besteed aan meer openbaar vervoer. Daarom ben ik (en het is een publiek geheim, wie die ‘ik’ werkelijk is) al heel lang verklaard tegenstander van dat dubbele systeem. Trouwens...

Er is overigens wat gedoe over de vraag of het omrekenen van de tarieven van de strippenkaart naar de chipkaart wel overal goed is gegaan. Zo is een kilometer in Rotterdam 30% duurder dan in Amsterdam. Da’s vreemd, want de strippenkaart was immers gebaseerd op een gelijk tarief voor het hele land. Is de Tweede Kamer bereid, te regelen dat vanuit Den Haag in schrijnende gevallen kan worden ingegrepen in de tarieven? Dat is ook niet onredelijk, gezien de enorme subsidiebedragen die vanuit Den Haag in het openbaar vervoer worden gestopt.

Maar kan de heer Van der Vlis mij even uitleggen, waarom hij zichzelf zo belachelijk maakt met zijn petitie? Zijn reizigersvereniging is, net als de ouderenbonden, zowel in het overleg met de regio Rotterdam als in het overleg met de regio Amsterdam akkoord gegaan met de afschaffing van de strippenkaart. Dan vervolgens als mosterd na de maaltijd plotseling met een petitie voor het behoud daarvan komen, is een gotspe. Niets meer dan een lege huls die met veel bombarie op de bühne wordt gepresenteerd. Kan staatssecretaris Huizinga mij even laten weten, of ze aan mijn wens, de petitie linea recta in de prullenbak te deponeren, gehoor zal geven? Want ik vind niet dat geld klakkeloos over de balk moet worden gegooid, geld dat beter kan worden besteed.