Vraag het aan Googlemutti en Wikisil (antwoord)

De mens is van nature een nieuwsgierig wezen. Kleine kleutertjes beginnen al met het eeuwige "waarom?" spelletje en als volwassen ben je natuurlijk nog steeds benieuwd waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Is jouw probleem echter dat je waarom vragen te moeilijk zijn voor de meeste mensen en je zelf te lui/moe/zielig/druk bent om het antwoord op te zoeken? Niet langer meer want Googlemutti und Wikisil zijn hier om al jullie prangende vragen te beantwoorden! Alle vragen, ja alle vragen behalve persoonlijke vragen over onszelf.

De twee uitverkoren vragen van vorige week zijn;
Waarom is de lucht blauw? Door de user AndreB.
Waarom bestaan er homoniemen? Door de user YggY.

Waarom is de lucht blauw? door Wikisil
Wie weleens naar Star Trek, Stargate, Starwars of andere Star dingen kijkt, heeft vast gezien dat het heelal zwart is. Maar als het een mooie dag is zonder bewolking en we kijken omhoog, dan is de lucht toch echt blauw. Als we een aantal uur wachten, wordt de lucht wel zwart. Dat is toch wel heel erg vreemd!

Sommige mensen beweren dat de lucht de zee weerspiegelt, maar dat is complete onzin. De blauwe kleur van onze lucht heeft te maken met zonlicht, gasmoleculen en de zon.
Ondanks dat de zon geel/oranje is voor ons, geeft ze wit licht af. Wit licht bestaat uit alle kleuren. Op school heb je vast weleens zonlicht in zo'n glazen driehoekje laten vallen, je ziet dan ineens een regenboog aan kleuren. Zo'n glazen driehoekje is een prisma die de kleuren kan scheiden, er ontstaat dan een spectrum van rood naar blauw.
Kleuren hebben net als geluiden een verschillende golflengte. Rood en geel hebben een hele lange golflengte en blauw een kortere.

Het zonlicht reist vele kilometers naar onze aarde en voordat het licht het aardoppervlak bereikt, moet het door de atmosfeer heen. De kleuren met een lange golflengte zoals geel en rood hebben daar geen problemen mee. Het blauwe licht, met de kortere golflengte, heeft dat wel. In de atmosfeer zitten allerlei gasmoleculen. De moleculen sturen het blauwe licht alle kanten op, dit heet verstrooiing. Het blauwe licht gaat alle kanten op en bereikt ons dus ook vanuit allerlei verschillende plekken en daarom zien wij de hemel als blauw. Soms zitten er ook andere deeltje in de lucht die er ook voor zorgen dat het rode en het gele licht worden verstrooid, en daarom is de lucht soms wat lichter van kleur.
's Nachts komen er minder lichtdeeltjes vanuit de zon naar aarde toe, en vallen er ook minder deeltje te verstrooien. Je ziet dan eigenlijk bijna geen licht en er is niets om het te reflecteren. Daarom is de lucht 's nachts zwart.

Waarom bestaan er homoniemen en waarom hebben ze er geen andere woorden voor genomen? door Googlemutti
Een homoniem is een woord dat dezelfde vorm heeft als een ander woord, maar een totaal verschillende betekenis.
Woorden zijn ook homoniem als ze dezelfde uitspraak hebben maar een verschillende schrijfwijze. Dergelijke woorden worden homofoon genoemd.
Homograaf zijn woorden die op dezelfde manier worden geschreven, maar anders worden uitgesproken (bv. bedelen (bédelen vs. bedélen), boom (boem of boom), voorkomen (vóórkomen vs. voorkómen).
De eerste verklaring is dat de woorden van een verschillende oorsprong komen. Als voorbeeld geef ik het woord monster. Het kan gedrocht of staal (van iets) betekenen. Het eerste komt van het Latijnse woord “monstrum”, de tweede betekenis komt van het Latijnse woord “monstrare” Twee verschillende woorden hebben nu dezelfde woordvorm gekregen, maar de betekenis is geheel anders.
De tweede verklaring is dat ze wel van hetzelfde woord afstammen, maar dat ze in de loop van tijd uit elkaar zijn gegroeid. Ik gebruik als voorbeeld het woord bot. Het kan een vissoort, been, bladknop of stomp betekenen. Het origineel hiervan is het woord stomp. Zowel een vis, been of bladknop zijn stomp. Het woord omschrijft hier dus primair een eigenschap van het ding.
De laatste verklaring beslaat een woord dat reeds bestaat en waarvan de tweede betekenis wordt gevormd door echolalie (klinkt alsof). Het voorbeeld is het woord boer, dat komt van het woord gebuur, wat verbasterd werd naar boer, de boer die we laten is gevormd door echolalie, mensen vonden dat het geluid wat gemaakt werd, klonk als het woord boer.

Het is niet iets typisch Nederlands ook in andere talen komt dit voor.

Waarom men niet iets anders is gaan gebruiken, komt door het feit dat het al zo gebruikelijk is onze taal, en we vaak de betekenis van het woord begrijpen aan de hand van de context waarin het gebruikt wordt. De mens is nu eenmaal gemakzuchtig. Het nu veranderen van die woorden zal zeker tot een taalchaos leiden.