Canon: De boekdrukkunst

Een Nederlandse taal
De Nederlandse taal bestaat al een lange tijd ook al is deze niet altijd zo geweest zoals wij hem nu kennen. De Nederlandse taal is altijd in verandering, ook nu nog. Om de zoveel jaar komt er een nieuwe spelling, nieuwe woorden zijn nodig, buitenlandse talen sluipen soms onze taal binnen en subculturen ontwikkelen ook weer hun eigen woorden die soms daadwerkelijk in de Nederlandse taal worden opgenomen. De Nederlandse taal kent een rijke geschiedenis. In dit thema komen de volgende onderwerpen voor; Hebban ola vogala, de boekdrukkunst, Max Havelaar en Annie M. G. Schmidt. Vandaag bespreken we de boekdrukkunst.

Boekdrukkunst (ca. 1450)
Er zijn nog veel Nedelanders die denken dat de boekdrukkunst een Nederlandse uitvinding is van Laurens Janszoon Coster, maar niets is minder waar! De echte uitvinder in Europa is Johannes Gutenburg uit Mainz. Helaas voor Europa was China nog veel eerderl, al in de achtse eeuw hadden zij een soort boekdrukkunst uitgevonden.
Boekdrukken was een langzaam een moeizaam proces, maar was al vele malen sneller dan het drukker met behulp van, in hout uitgesneden teksten te drukken. Gutenberg kwam op het idee om in plaats van een hele pagina uit te snijden, losse lettertjes van lood te gebruiken. Lood kon je vaker achter elkaar gebruiken. Deze manier van drukken was goedkoper en sneller, waardoor boeken velen malen goedkoper werden. Het eerste boek in het Nederlands verscheen in 1477 en was uiteraard een Bijbel.