Sportjaar 2015: januari & februari

15. Wat was er nog meer?

Er was natuurlijk nog veel meer sportnieuws in januari en februari. We sluiten deze twee maanden hier af met nog een greep uit het sportnieuws van het begin van het jaar:

Skiester Vonn breekt historisch record
Skiester Lindsey Vonn schreef in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo skigeschiedenis. De Amerikaanse won de super-G in het Italiaanse skioord en boekte zo haar 63e World Cup-zege. Ze pakt daarmee het record af van de legendarische Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll, die tot 1980 tot 62 zeges kwam. Met haar winst in de afdaling van zondag evenaarde Vonn dat record al.

Darter Mitchell verslaat Adams in finale Lakeside
Scott Mitchell werd de opvolger van Stephen Bunting als wereldkampioen darts bij de BDO. In een vol Lakeside Country Club te Frimley Green versloeg de als derde geplaatste Mitchell Martin Adams met 7-6.

Snookeraar Murphy overklast Robertson in finale Masters
Snookeraar Shaun Murphy wist voor de eerste keer de Masters op zijn naam te schrijven, het jaarlijkse toernooi met de zestien beste spelers van de wereld. Murphy won in het Alexandra Palace te Londen de finale met 10-2 van Neil Robertson. Deze finale was een herhaling van de finale van 2012, toen wist Robertson met 10-6 te winnen. Tijdens het toernooi werd er ook nog een record verbroken:

O'Sullivan pakt record Hendry
Ronnie O’Sullivan heeft het record van Stephen Hendry gebroken, door tijdens de kwartfinale van The Masters zijn 776e centurybreak te maken. Een paar dagen geleden evenaarde hij het record al.

O'Sullivan maakt zijn 776e centurybreak en heeft weer een record in handen. (Bron: YouTube)

Otterspeel en Oenema behalen nationale sprinttitels
Hein Otterspeer veroverde zijn eerste nationale sprinttitel. De schaatser van Team Lotto-Jumbo pakte op de afsluitende 1.000 meter de overwinning in 1.10,14 minuten en bleef hiermee in het klassement regerend wereldkampioen Michel Mulder ruim voor.

Schaatsster Thijsje Oenema was na de eerste dag bij de NK sprint in Groningen al de grote favoriet voor de titel. De 26-jarige Friezin voldeed zondag ook keurig aan alle verwachtingen. Toch reageerde ze met enig ongeloof op haar eerste triomf bij dit toernooi. "Het is voor mij nu nog een beetje onwerkelijk allemaal. Dit is echt heel gaaf", sprak ze stralend.

Carlsen wint schaaktoernooi van Wijk aan Zee
Magnus Carlsen won voor de vierde keer in zijn carrière het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee. De wereldkampioen uit Noorwegen remiseerde in de dertiende en laatste ronde met de Kroaat Ivan Saric. Carlsen kwam uiteindelijk op negen punten, een half punt meer dan de Fransman Maxime Vachier-Lagrave, de Nederlander Anish Giri, de Amerikaan Wesley So en de Chinees Ding Liren. Giri remiseerde tegen Radoslaw Wojatszek en So versloeg Loek van Wely.

Eindstand
1. Magnus Carlsen 9
2. Wesley So 8,5
2. Maxime Vachier-Lagrave 8,5
2. Liren Ding 8,5
2. Anish Giri 8,5

Giri en Carlsen tijdens Pro Shots / Martijn Buskermolen  (Pro Shots / Martijn Buskermolen)
Giri en Carlsen tijdens Pro Shots / Martijn Buskermolen (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

WK baanwielrennen levert vier Nederlandse medailles op
De vrouwen deden het voor Nederland tijdens het WK baanwielrennen in Frankrijk. Kirsten Wild wist als enige Nederlandse deelnemer een regenboogtrui te veroveren, ze won de scratch. Op het omnium veroverde de sterke Nederlandse de bronzen medaille. Shanne Braspennincx kwam op de keirin als tweede over de finish en op de sprint veroverde Elis Ligtlee eveneens een zilveren medaille.

Hockeysters Oranje wereldkampioen zaal
Het Nederlands vrouwenteam veroverde de wereldtitel zaalhockey. Oranje won in Leipzig de finale van titelverdediger Duitsland na shoot-outs. Het is de tweede wereldtitel indoor voor de Nederlandse hockeysters. De Duitse ploeg nam de leiding in de achtste minuut door een benutte strafbal van Katharina Otte. Pas twee minuten voor tijd zorgde Claire Verhage voor de gelijkmaker, waarna de shoot-outs nodig waren om de beslissing te forceren. Laurien Leurink was de enige die trefzeker was en zij bezorgde Nederland het goud.

Knegt Europees kampioen shorttrack
Sjinkie Knegt werd voor het eerst in zijn leven Europees kampioen shorttrack. Voor eigen publiek in Dordrecht schreef de Nederlander het klassement over alle afstanden op zijn naam. Tijdens het EK pakten de dames zilver op het onderdeel relay. Voor de heren werd het slechts een bronzen medaille. De relay werd bij zowel de mannen als de dames gewonnen door Rusland.

Ellen Hoog uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld
Ellen Hoog werd verkozen tot Wereldspeelster van het Jaar, zo maakte de wereldhockeybond FIH bekend. Hoog won in juni van vorig jaar de wereldtitel in Den Haag. Na afloop werd ze ook uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Ze liet in de verkiezing Maartje Paumen (Ned), Lidewij Welten (Ned), Luciana Aymar (Arg) en Lauren Crandall (VS) achter zich. De behendige aanvaller is na Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006), Naomi van As (2009) en Maartje Paumen (2011 en 2012) de vijfde Nederlandse die de award ontvangt. Mark Knowles is verkozen tot Wereldspeler van het Jaar.

Ellen Hoog met de wereldbeker in haar handen nu ook de beste speelster van 2014. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Ellen Hoog met de wereldbeker in haar handen nu ook de beste speelster van 2014. (PRO SHOTS/Willem Vernes)