Historische albums: Dio - Holy Diver (1983)

Toen Ronnie James Dio aan het begin van de tachtiger jaren besloot om een eigen band te gaan vormen was de muzikant al lang geen onbekende meer in de scene. Zo had hij in de mid-zeventiger jaren gezongen in Ritchie Blackmore’s Rainbow en had daarna in 1979 de fakkel van Ozzy Osbourne overgenomen bij Black Sabbath. Dit resulteerde in de zeer succesvolle albums Heaven and Hell in 1979 en Mob Rules in 1980. Met Holy Diver werd het echter tijd voor de meest succesvolle fase in Dio's muzikale loopbaan.

Dio - Holy Diver

De band Dio werd in 1982 opgericht nadat Ronny James Dio meerdere conflicten had met andere bandleden van Black Sabbath besloot hij om samen met drummer Vinny Aprice op te stappen. Ronnie kende bassist Jimmy Bain nog van de tijd bij Rainbow en het was Bain die de Ierse snarenplukker Vivian Campbell aan het duo voorstelde. Campbell kwam naar Londen om auditie voor de band te doen en wist de rest van de band meteen te overtuigen. Waar veel jonge gitaristen in die tijd wilden klinken als Eddie van Halen, speelde Campbell als de gitaristen waarmee Dio eerder had gewerkt. Een paar weken later begonnen Campbell, Dio, Bain en Appice in de Sound City Studios in Los Angeles aan de opnames voor het album Holy Diver. Daar de band nog geen vaste toetsenist had, werden de stukken op de synthesizers gespeeld door Dio en Bain. Na het voltooien van de elpee werd de band uitgebreid met toetsenist Claude Schnell.

Holy Diver.
You've been down too long in the midnight sea.
Oh what's becoming of me.

Ride the tiger.
You can see his stripes but you know he's clean.
Oh don't you see what I mean.

Gotta get away.
Holy Diver.
('Holy Diver')

Dio - Holy Diver back 2013

In de tijd dat de band bezig was met de opnames van Holy Diver werden heroische avonturenverhalen, zoals J.R.R. Tolkien's Lord of the Rings, steeds populairder. Dit was zeker een thema dat inspiratie gaf aan de muzikanten. Dio was opgegroeid met de boeken van Sir Walter Scott, de epische verhalen over Koning Arthur en onscure sciencefiction romans en had hier al eerder inspiratie uit opgedaan voor zijn fantasierijke teksten voor zijn vroegere band Elf. In een interview met rock-historicus Ian Christe legde Dio uit wat voor invloed de boeken, die hij als kind had gelezen, op hem hadden gehad: "Toen ik tekstschrijver werd, wist ik dat ik iets moest gaan doen wat niemand anders deed, namelijk het vertellen van fantasieverhalen. Slimste ding wat ik ooit heb gedaan!"

Do your demons.
Do they ever let you go.
When you've tried do they hide deep inside.
Is it someone that you know.
You're just a picture.
you're an image caught in time.
We're alive you and I.
We're words without a rhyme.
('Rainbow in the Dark')

Dio - Holy Diver Japan

Holy Diver creëerde een landschap waarin de strijd tussen goed en kwaad afspeelde. Met de tekstuele dualiteit van liedjes, zoals het verlichtende 'Holy Diver' tegenover het donkerdere 'Rainbow in the Dark', wierp de Amerikaanse muzikant vragen op over bedrog en hypocrisie, in zowel de romantiek als religie. In 2007 verscheen op de website van IGN (Imagine Games Network) een top 25 van de beste metalalbums aller tijden. Dio eindigde in die lijst met Holy Diver op een eervolle achtste plaats. Vooral het ijzersterke gitaarspel van de 20-jarige Vivian Campbell werd enorm geprezen in de diverse media. Volgens Eduardo Rivadavia van AllMusic was Holy Diver één van de puurste heavy metalalbums uit de tachtiger jaren.

Looking inside of yourself.
You might see someone you don't know.
Maybe it's just what you need.
Letting the river in you flow.

You can sail away to the sun.
And let it burn you while you can.
Or walk a long bloody road.
Like the hero who never ran.

You'll feel it.
You'll feel it.
You'll feel the rush of it all.
('Caught In The Middle')

King Biscuit Flower Hour

In 2012 verscheen een Deluxe Edition van het album, uitgebracht als een fraaie dubbel-cd. Naast het volledig geremasterde album, treffen we op de tweede cd een aantal prachtige zeldzame opnames aan. Zo opent het schijfje met 'Evil Eyes', de b-kant van de single 'Holy Diver' en een alternatieve versie van het nummer dat later op het tweede album van Dio zou verschijnen. De live-versies van 'Stand Up And Shout' en 'Straight Through The Heart' verschenen eerder als achterkant van de maxisingle van 'Rainbow In The Dark'. Maar dan is het tijd voor de kersen op de Dio-taart. Een zestal live-opnames, gemaakt voor de beroemde reeks King Biscuit Flower Hour. In het geval van Dio betreft het een concert dat op 30 oktober 1983 in het Civic Center in San Jose werd opgenomen en waar we naast Dio-klassiekers als 'Stand Up and Shout', 'Shame On the Night', 'Holy Diver' en 'Rainbow in the Dark' ook Black Sabbath's 'Children of the Sea' en een magistrale versie van Rainbows 'Man on the Silver Mountain' horen voorbijkomen.