Vijf gametips voor de maand mei

Een nieuwe maand met nieuwe games en nieuwe kansen. De crew van FOK!games brengt deze maand weer een aantal spellen onder de aandacht die volgens ons zeker de moeite waard zijn.


Game: Dragon's Dogma

Platform: Xbox 360, PlayStation 3
Developer: Capcom
Uitgever: Capcom
Releasedatum: 25 mei 2012
Genre: Actie

Het zal je maar gebeuren. Woon je in een rustig vissersdorpje, komt er een draak en die rukt je hart er uit en eet hem lekker op. Natuurlijk is de dood een logisch gevolg maar wat blijkt nou, het is allemaal niet zo logisch. In Dragon's Dogma ben jij namelijk een 'Chosen One' en jouw queeste houdt maar één ding in: de draak doden die jouw hart opgegeten heeft.

Dragon's Dogma is een avontuurlijk actiespel dat voor één speler is gemaakt. Het is mogelijk om drie andere computerbestuurde personages met je mee te laten reizen om avonturen te beleven. Deze personages heten 'pawns' en dit kunnen computergemaakte personages zijn of ze zijn door gemaakt door andere spelers van het spel.

Waarom gaat dit spel slagen:
De beelden die we hebben gezien tonen ons veel spektakel met grote monsters die beklommen en aangevallen kunnen worden. Daarnaast wordt er een goede sfeer neergezet met donkere kerkers waar donker echt donker is. Magie is groots aangepakt met speleffecten die hele gebieden beslaan.

Waar kan het misgaan:
De stukken van het spel die ik al heb mogen spelen bevatte nog een paar kleine bugs. Daarnaast leek het alsof de pawns wel iets hadden gegeten waardoor ze niet meer konden stoppen met praten. Als het om kleine stukjes gaat, is dat niet zo erg. Maar wanneer je in een spel drie teamgenoten bij je hebt die geen vijf seconden stil kunnen zijn, wordt je dat snel zat.

Game: Resistance: Burning Skies

Platform: PlayStation Vita
Developer: Nihilistic Software
Uitgever: Sony Computer Entertainment
Releasedatum: 30 mei 2012
Genre: FPS

In 1949 vallen de Chimera onze aarde aan, beginnend in Rusland. Van daaruit trekken ze verder de wereld over naar onder andere Europa en Amerika. Burning Skies begint op het moment dat de eerste Chimera-schepen Amerika binnenvallen in 1951. Jij bent Tom Riley, een brandweerman uit New York, en je neemt het op tegen al dat Chimera-gespuis.

De game wordt, in tegenstelling tot de PlayStation 3-versie, niet gemaakt door Insomniac maar door Nihilistic. Nihilistic maakte eerder onder andere PlayStation Move Heroes en krijgen volledige ondersteuning van Sony bij het maken van deze game.

Waarom gaat dit spel slagen:
De Resistance-reeks is inmiddels één van de bekendere PlayStation-exclusives geworden en daarom komt men al vrij snel met een Vita-versie. Bovendien is het de eerste first person shooter op een handheld die gespeeld kan worden met twee analoge sticks.

Waar kan het misgaan:
In onze preview waren we nog niet zo enthousiast over de game. Het leveldesign voelde erg cliché aan en de vijanden waren dom en weinig gevarieerd. Als de makers dit niet hebben verbeterd in de uiteindelijke game wordt het lastig om hoge cijfers te behalen.

Game: Risen 2: Dark Waters

Platform: Xbox 360, PlayStation 3, pc
Developer: Piranha Bytes
Uitgever: Deep Silver
Releasedatum: 25 mei 2012
Genre: RPG

Risen 2: Dark Waters is het vervolg op Piranha Bytes' Risen uit 2009. Het verhaal speelt zich af in de havenstad Caldera waar de inquisitie nog altijd strijd levert met de Titans. De hoofdpersoon is dezelfde held als in Risen, maar hij is nu aan lager wal geraakt en heeft zijn heil gezocht in de alcohol. Als hij in het begin wordt gevraagd mee te helpen bij een gezonken schip begint het avontuur. Samen met Carlos en Patty, ook bekend uit Risen, gaat de held op zoek naar de legendarische piraat Gregorius Emanuel Steelbeard.

Een nieuwe feature in Risen 2: Dark Waters is de wereldkaart. Deze is namelijk een stuk groter dan in het eerste deel. Na verloop van tijd heb je zelfs de mogelijkheid om per schip tussen de verschillende eilanden te reizen om zo hele nieuwe delen van de wereld te ontdekken. Wat gelijk is gebleven is de vooruitgang van de held. Door experience points te verdienen kan je personage in levels omhoog gaan. De hiermee verdiende learning points kun je inzetten op skills die jij kiest.

Waarom gaat dit spel slagen:
Risen 2: Dark Waters is Risen met een beetje meer. De wereld is groter en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Hierdoor kunnen fans van het eerste deel zich helemaal uitleven in een al bekende setting met een al bekende held en hoofdpersoon. En laten we eerlijk zijn, piraten zijn en blijven gewoon cool.

Waar kan het misgaan:
Door voort te borduren op het eerste deel loopt Risen 2: Dark Waters de kans saai te worden. Het zal echt meer moeten brengen dan zijn voorganger om spelers aan het spel gekluisterd te houden.

Game: Sorcery

Platform: PlayStation 3
Developer: Sony Computer Entertainment
Uitgever: Sony Computer Entertainment
Releasedatum: 23 mei 2012
Genre: Actie

Met Sorcery probeert Sony weer eens de gewone gamers over te halen om een Move-controller aan te schaffen. Waar voorheen vooral minigames gespeeld konden worden met Move is het nu de tijd voor een action adventure waarbij je een tovenaarsleerling speelt. De toverstaf wordt natuurlijk nagedaan door je Move-controller en je waant je een heuze Harry Potter tijdens het spelen.

Op een dag trek je de wijde wereld in en breek je een geheimzinnige kristallen bol. Nu moet je, samen met een pratende kat, het kwaad verslaan en de boze tovenares een halt toeroepen. Het klinkt allemaal wat standaard, maar het is de meest epische Move-game tot nu toe.

Waarom gaat dit spel slagen:
Sorcery is misschien wel de eerste Move-game die zich als compleet avontuur in de markt zet. Voorheen waren Move-games vooral een verzameling minigames, sportgames of halfbakken features in een shooter.

Waar kan het misgaan:
PlayStation Move wordt door een heel groot deel van de gamers nog steeds niet gezien als volwaardig alternatief voor een controller. Een game die Move vereist om te spelen heeft het dus per definitie lastig.

Game: TERA

Platform: pc
Developer: Bluehole Studio
Uitgever: Bluehole Studio
Releasedatum: 3 mei 2012
Genre: MMORPG

TERA staat voor The Exiled Realm of Arborea. Het is een MMORPG die zich afspeelt in een fantasierijk dat gevormd is op de ruggen van twee goden tijdens hun slaap. TERA gaat in de gameplay verder dan de meeste MMORPG's. De makers noemen het gevechtssysteem true action combat. Anders dan bij andere MMORPG's moet je in TERA meer doen dan alleen maar klikken met je muis. Je moet je personage actief besturen in de gevechten door te richten, aanvallen te ontwijken en je aanvallen goed te timen.

TERA biedt een uitgebreide wereld en een goede sfeer in het spel. De character creation zorgt ervoor dat je het spel kunt aanpassen aan jouw specifieke gameplaywensen.

Waarom gaat dit spel slagen:
MMORPG's zijn populair, dus TERA heeft een grote kans om hier een goede slag mee te slaan. Het innovatieve gevechtssysteem biedt iets wat het spel uniek maakt waardoor een nieuwe gameplayervaring mogelijk is.

Waar kan het misgaan:
Het is nog maar de vraag of de doorgewinterde MMORPG-spelers zitten te wachten op een nieuwe manier van vechten. De kans bestaat dat de true action combat van TERA niet aanslaat en er niet voor kan zorgen dat spelers andere MMORPG's gaan vervangen voor TERA.