Foto's: Militair Vliegspektakel Aviodrome
Afgelopen weekend vond op het nationaal luchtvaart - themapark Aviodrome het Militair Vliegspektakel plaats. User Pumatje was er bij en maakte voor ons het volgende verslag:
Zo! Deze maal een vliegshow…. of eigenlijk toch niet. Men kan in principe beter spreken van een statische show, waarbij ook wordt gevlogen. Deze vond 20 en 21 augustus plaats op waarschijnlijk het meest functionele themapark in Nederland: het vliegveld/museum/ recreatiecentrum: Aviodrome te Lelystad. Centraal gelegen in onze kunstmatig gecreëerde provincie Flevoland. Een nieuw evenement op een bekende plek, waar een puike vliegtuigshow werd weggegeven, met voor deze keer Militair tintje. Om dit laatste te realiseren hadden ze aardig wat uit de kast getrokken!
Verstopt tussen een zich ontwikkelende natuur, ligt een heerlijk klein vliegveld / museum wat normaliter gebruik wordt door sportvliegtuigen. Deze keer was het plek met een verzameling prachtige vliegtuigen die heeft gevlogen in een van de meest belangrijke tijdperken in de jongste geschiedenis.
Voor deze zet mag de organisatie een compliment ontvangen, want hoewel de opzet klein van aard was, waren er toestellen aanwezig die je niet snel zult tegenkomen, en uniek zijn in de wereld van Militaire Luchtvaart. (Klik op de foto's voor een groter formaat.)
Naast uiteraard de vaste collectie met onder andere de Martinair expositie, een KLM- vliegtuig, Aviodrome Filmtheater en enkele technische bezienswaardigheden, was er ook een Militair Verzamelgebied en achterhoede uit de grond gestampt dat tal van unieke voertuigen en materieel bevatte wat erg veel aan de sfeer toevoegde. Vele “stelletjes” liepen arm in arm voorbij , gehuld in kleding van het Britse leger uit de veertiger jaren wat nogal wel eens een apart gezicht op kon leveren wanneer er een “Duitse”piloot inclusief aanhang in de haast voorbij kwam rennen omdat zijn eten koud werd. Door de heerlijke zon en prachtige sfeer maakte dit alles enkel maar meer compleet.
Hoewel de aankondiging in enkele gepubliceerde flyers en bladen ( Militair vliegspektakel ), niet helemaal overheen kwam met de werkelijkheid ( de Vliegtuigen waren meer statisch, op enkele landingen en takeoff’s na) werd dit niet als vervelend te ervaren. Mede om het feit dat het zulke speciale toestellen betrof! Dat men in de gelegenheid werd gesteld om ze van heel dichtbij te bekijken was voor menigeen dé kans om van de kisten prachtige plaatjes te schieten.
De vliegtuigen.
Zoals al eerder aangegeven was er een diversiteit aan vliegtuigen te zien, zoals de P-38, de Douglas A-1 Skyraider, de Saab Vigen en de Franse Dassault Flamant MD-311. Stuk voor stuk juweeltjes waarbij vermeld moet worden dat van sommige van deze toestellen er slechts twee in geheel Europa rondvliegen.
Het moge duidelijk zijn dat deze toestellen in perfecte staat verkeren, gezien het glimmende plaatwerk en de goed lopende motoren… Een grappig en tevens veelzeggend detail was dat, zodra de toestellen waren geland, de eigenaars als bezetenen hun toestellen begonnen te poetsen, net zoals kleine kinderen dit doen met hun pas gekregen fiets. Maar het mag worden gezegd , alles stond er pico bello bij.
Het enige waar ik tegen aanliep als bezoeker was het feit dat de vliegtuigen soms niet toegankelijk waren gepositioneerd. Hierdoor waren ze niet te bekijken van dichtbij, wat soms als jammer werd ervaren, gezien het feit dat je ze niet zo veel voorkomend zijn. Maargoed, dit zijn consequenties van een kleiner terrein.
Gelukkig maakte het vele lawaai en brute geweld van ouderwetse propellermotoren veel goed, en waren de piloten in staat om een prachtige demo weg te geven. Nadien was het mogelijk een praatje aan te knopen met de piloot om hem de oren van het lijf te kunnen vragen over desbetreffend toestel en zorgde de Master of Ceremonies ter plekke voor een vertaling en deskundig aanvullend commentaar zodat het gehele plaatje compleet werd gemaakt.
Acteurs en tentoonstellingen.
Toch draaide dit evenement niet enkel om de vliegtuigen, maar kwam ook het tijdperk van de oorlog en de bijbehorende sfeer aan bod. Dit werd perfect neergezet door de in grote getale aanwezige “acteurs” waarvan enkele misschien wat op leeftijd waren, maar desalniettemin de kers op de taart verzorgden door hun aanwezigheid.
Een belangrijk deel van het oorlogdecor werd verzorgd door de ‘Band of Brothers’. Een levend stukje geschiedenis die het Amerikaanse 506 Parachute infantry regiment van de 101st Airborn Division nabootsten in de tijd van Wo II. Vooral de Sgt. Wilson Army show verzorgde een vrolijke noot, die goed paste in de dag en thema. Een show waar op passende klanken je even in het tijdperk van de veertiger jaren werd getrokken.
Wilde je even ontsnappen aan glimmende kisten met enthousiaste toeschouwers, dan was er de mogelijkheid de grote hal binnen te stappen waar een blijvende expositie van Martinair, historische kisten en andere bezienswaardigheden stonden. Ook voor de kids was er entertainment in de vorm van een speelhal, waardoor het gehele gezin aan zijn trekken kon komen.
Al met al een goed georganiseerd evenement, met rond de 4000 bezoekers per dag. Wat de indruk wekte van een goed gevuld terrein, maar niet van het niveau Venetië in het hoogseizoen, waardoor vaders en oppassers met nog alle haren op hun hoofd met een glimlach het terrein konden verlaten aan het einde van hun dag.
Vermaak
Een goed gevulde dag, een dankbare omgeving en een knusse persoonlijke sfeer. Het evenement is een aanrader voor gezinnen, want juist door de kleine omvang wordt je het gevoel gegeven dat er voor jou de tijd wordt genomen. Dit in tegenstelling tot de massale vlieg- evenementen waarbij je meer aan het opletten bent dat je niet wordt overlopen wordt.
De beperkte omvang van het evenement, gelimiteerd door de omvang van het terrein, biedt juist een kans. Er is overzicht voor de bezoeker dat je het gevoel geeft dat je van het aangeboden spektakel alles kunt proeven.
De Acteurs en Piloten zijn toegankelijk, er is interactie en hier ligt de kracht. Het is niet het eerste vliegevenement waar ik te gast heb mogen zijn, en bij de grotere varianten gebeurt het meest interessante achter de schermen. Directie van de vliegtuigen en het verborgen orkest, maken plaats voor een regie die plaats vind voor de neus van de bezoeker, simpelweg omdat dit niet te verbergen viel. Dat is wat erbij hoort, en dat is wat een vliegtuig liefhebber wil.. georganiseerde chaos en registratie.. in het oog van het publiek.
Tot volgend jaar!
Foto's en tekst: Pumatje