CD: Selfmachine - Broadcast Your Identity

Voor het ontstaan van de band Selfmachine moeten we terug naar 2010. Bassist Mark Brekelmans speelde in die tijd nog in bands als Xystus en Equilibrio maar wou, na het uiteengaan van deze bands, een frisse start maken. Samen met zanger Steven Leijen (ex-Seven Days Remain), de gitaristen John Brok en Michael Hansen en drummer Ben Schepers richtte hij in 2010 de band Selfmachine op. Nadat we in 2012 al kennis mochten maken met een tweetal nummers van de band ligt nu het langverwachte debuutalbum Broadcast Your Identity in de winkels.

Selfmachine - Broadcast Your Identity

Aan Broadcast Your Identity werd bijna twee jaar hard gewerkt en dat noeste werk werpt dan ook zijn vruchten af. De groep omschrijft zichzelf als modern metal, maar daarmee doen de mannen zichzelf absoluut tekort. Bij de term modern metal moeten we namelijk aan trendgevoelige hipsters met moeilijke brillen denken en dat is een omschrijving waaraan deze mannen gelukkig niet voldoen. Selfmachine valt muzikaal eigenlijk niet in één hokje te stoppen. Wat meteen opvalt op dit album is de perfecte samengang van cleane zang en loeizware grunts.

Selfmachine

Voor de opnames van Broadcast Your Identity gingen de mannen samen met producer Stef Hartog naar de Split Second Sound studio van Jochem Jacobs, die we natuurlijk ook kennen van zijn tijd bij de band Textures. Mannen die goed weten hoe een fijn stuk brute metal hoort te klinken en dat is dan ook goed terug te horen op dit album. Selfmachine is een band die op onnavolgbare wijze allerlei uiteenlopende muziekgenres weet samen te voegen tot een eigenzinnig stuk progressieve metalcore.

Mede door de cleane zang doet Selfmachine me zo nu en dan denken aan een catchy combinatie van Faith No More en Slipknot ('Breathe To Aspire', 'Miles Away'), terwijl we bij nummers als 'Massive Luxury Overdose' zelfs Zuid-Amerikaanse invloeden (Sepultura, Soulfly) terug kunnen horen. Zanger Steven Leijen beschikt echter ook over een prima grunt, die veelvuldig te horen is in groovy tracks zoals 'Out Of Depth' en 'Caught In A Loop'. Met het dik elf minuten durende 'Closing Statement' trekken de Tilburgers nog eenmaal alle registers los en laten een on-Nederlands goed geluid horen. Een stevige afsluiter voor dit ijzersterke debuut en we vermoeden dat we deze band de komende maanden nog wel op de nodige festivals tegen zullen komen.