CD: Eriksson Delcroix - For Ever

Bjorn Eriksson is een Antwerpenaar met Finse roots, die vooral bekend werd als de gitarist van de band Zita Swoon. Op het album For Ever horen we dat zijn hart nog steeds bij de traditionele countrymuziek ligt. Eriksson en Delcroix namen in 2007 al een album vol met countryklassiekers op onder de naam The Partchesz. Wat dat betreft is er op dit nieuwe album weinig veranderd al zijn de electronische bijgeluiden en andere vage experimenten op dit nieuwe album gelukkig ver te zoeken.

Eriksson Delcroix - For Ever

Eriksson maakte in 2012 naam, toen hij gevraagd werd om de muziek te componeren voor de film The Broken Circle Breakdown. Het leverde een fijne soundtrack op, waarop we Eriksson zowel solo als met de The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band los horen gaan op obscure traditionals en verrassende covers van onder meer Bruce Springsteen en Lyle Lovett, met als resultaat een album dat zeer authentiek klonk. Wat dat betreft ligt het nieuwe album aardig in het verlengde daarvan.

Het eerste wat opvalt bij het opzetten van For Ever is het prachtige hoesje waarin het glimmende schijfje zit opgeborgen. Het door Bjorn Eriksson ontworpen klaphoesje en bijbehorende boekje staan vol met sinistere skeletten waardoor het geheel meteen een duister randje krijgt. Maar dat past dan ook wel weer op een album waarop gezongen wordt over een jongentje die op een landmijn stapt.

The Field Among the New Morn' Hay.
A Dream On a Bright May Day.
A Little Boy Just Nine.
Stepped On a Mine.
(uit: 'Pretty Little Souls')

For Ever werd opgenomen in de Dimdin Studio in Kalmthout, de thuisbasis van Eriksson en Delcroix. Samen met een aantal bevriende muzikanten en de vader van Eriksson werden een twaalftal nummers op de gevoelige band vastgelegd. Naast mierzoete romantiek in nummers als 'The Sound of You' en 'Nashville Tennessee', horen we ook prima covers van Tom Paxtons 'The Last Thing on My Mind', Derroll Adams' 'The Valley' en de niet alledaagse traditional 'Black Jack David'. De eigen composities zijn echter dusdanig sterk dat we menigmaal even op het hoesje moeten checken of het een cover betreft of een eigen nummer.

Het meer dan zeven minuten durende 'Riding On A Snake With A Bottle Of Tequila' is zonder enige twijfel het muzikale hoogtepunt op dit overwegend ingetogen album. Het instrumentale nummer is dan ook een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse banjospeler Tony Trischka, één van de eerste muzikanten die zich ging richten op het maken van experimentele psychedelische bluegrass. Bij 'Riding On A Snake With A Bottle Of Tequila' wordt die banjo trouwens bespeeld door de vader van Bjorn Eriksson, met wie hij ook in de bluegrassgroep Hank Van Damme zit.

Eriksson Delcroix
Eriksson Delcroix

Ben je een liefhebber van artiesten zoals Willie Nelson, Townes van Zandt en/of Mark Lanegan, dan is For Ever van Eriksson Delcroix zwaar verplichte kost. Heerlijke rootsmuziek en Americana uit België, zoals we die maar zelden uit die richting horen komen.